stdClass Object ( [id] => 122023 [title] => Tonči Tadić: Sanader je sa ZERP-om pobijedio zdrav razum i nacionalne interese [alias] => tonci-tadic-sanader-je-sa-zerp-om-pobijedio-zdrav-razum-i-nacionalne-interese [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Stručnjak za ribarstvo dr. Alen Soldo apelirao je ovih dana u ime Euromediteranskog foruma za spas Jadrana i hrvatskog ribarstva. Talijanska strana Jadrana potpuno je iscrpljena, a od 2013. godine moćna talijanska flota nesmetano će ribariti u našem teritorijalnome moru ne promijeni li se
Zajednička europska politika Europske unije.

I hrvatski ribari, nezadovoljni radom resornog ministarstva i ograničenjima koja im nameće hrvatska vlast, najavljuju za 22. siječnja prosvjede u svim većim lukama tražeći proglašenje isključivoga gospodarskog pojasa i nadajući se da će hrvatska vlast konačno stati u njihovu zaštitu.

Povod je to i za razgovor s dr. Tončem Tadićem, predsjednikom Euromediteranskog foruma, znanstvenikom s Instituta “Ruđer Bošković” i nekadašnjim saborskim zastupnikom koji se aktivno zalagao za proglašenje i primjenu gospodarskog pojasa, odnosno Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP).

Da je hrvatska vlast ustrajala na primjeni ZERP-a kao što ste Vi bili ustrajni u njegovu zagovaranju, danas sigurno ne bi bilo ribarske bune?

- Sigurno ne. O proglašenju gospodarskog pojasa Sabor je prvi put raspravljao dalekog 8. srpnja 2001., na moj prijedlog, puno prije pregovora o pristupanju EU-u. Mogli smo, znači, već tada imati gospodarski pojas i s time ići u pregovore s EU-om, ali Račan se bojao reakcije Italije i Slovenije. Uoči izbora 2003. ipak je proglašen ZERP i odmah odgođen na godinu dana.

Sanaderova Vlada je odgađala primjenu ZERP-a 2004., 2007. i 2008., ali samo za brodove zemalja-članica EU-a. Zato se ZERP danas provodi za sve brodove pod zastavom Hrvatske ili država izvan EU-a, dok istodobno ne postoji za brodove iz EU-a! Bila je to pobjeda Ive Sanadera nad zdravim razumom i nad hrvatskim nacionalnim interesima.

Što je s ostalim brodovima? Što je s ekološkom komponentom ZERP-a?

- Takva diskriminacija je presedan u međunarodnom pravu. Ako npr. američki ili ruski tanker zagadi Jadran, možemo ga tužiti, ali ako to učini talijanski ili engleski - nikomu ništa. Kad se u ZERP-u zapalio “Und Adriyatik”, mogli smo intervenirati jer je to bio turski brod. No, da je bio brod iz EU-a, to ne bismo mogli, jer za njih je to otvoreno more kao i usred Atlantika.

Ipak, ekološka komponenta ZERP-a ne spada u Acquis, tj. u pravnu stečevinu EU-a, i o njoj se ne vode pregovori s EU-om. Mogli smo i trebali smo je aktivirati, kao što je npr. Finska 2005. aktivirala ekološki dio svoga pojasa u Baltiku, ne pitajući nikoga za dopuštenje.

Naime, satelitske radarske SAR snimke pokazuju oko 1230 četvornih kilometara mora zagađenog naftom u Jadranu (ili kao svi otoci u Kvarneru!) u oko 250 slučajeva izlijevanja nafte s brodova godišnje! Bez režima gospodarskog pojasa, za tankere je to otvoreno more, a Hrvatska ih ne može ni nadzirati ni naplatiti štetu. Italija je 2006. jednostrano aktivirala ekološki dio svoga gospodarskog pojasa u Jadranu. A Finska je za pet puta manje nafte u svome moru digla uzbunu i učinila isto!

Koliko obalnih država na Mediteranu i unutar EU-a ima gospodarski pojas, koliko ribolovni i ekološki? Zašto je drugima lako proglasiti takvu zaštitu, a našim vladama i zastupnicima to nije prioritet?

- Cijela priča o ZERP-u je samo dokaz da skoro svaka državna vlast u Hrvatskoj doživljava Jadran kao lokvu u kojoj se ljeti može okupati, a ne kao more od kojeg se živi! I to unatoč činjenici da polovicu Hrvatske čini njen jadranski, mediteranski dio! Gospodarski pojas proglasile su skoro sve “morske” članice EU-a odnosno: Belgija, Bugarska, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Irska, Latvija, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Samo ekološku komponentu proglasile su Italija, ali i Slovenija, i to preko ZERP-a! Samo ribolovnu komponentu imaju Španjolska, Danska i UK. Na Mediteranu ribolovne zone imaju Alžir, Libija, Malta, Španjolska i Tunis, a gospodarski pojas Egipat i Sirija. Na Crnome moru gospodarski pojas imaju Bugarska, Rumunjska, Rusija, Ukrajina i Turska.

Koliko su Talijani bogatiji ulovom u našem dijelu Jadrana, a koliko mi siromašniji zbog njihovih punih mreža?

- Sve što tražimo je ono što je izborila Malta u pregovorima s EU-om: u našem gospodarskom pojasu ne smije biti više ribarskih brodova EU-a nego hrvatskih ribarskih brodova iste veličine! Ako Talijani žele i dalje loviti na našoj strani Jadrana, onda neka to bude kroz sporazumne kvote i uz naknadu, prema člancima 60. i 62. Konvencije UN-a o pravu mora.

I pod našom kontrolom, a ne neograničeno kao do sada! Unatoč činjenici da u ZERP-u lovimo 6-8 puta manje ribe od Talijana (20.000 prema 160.000 tona ribe), naš izvoz ribe i ribljih prerađevina (iz teritorijalnog mora i one iz ZERP-a) veći je od 160 milijuna eura godišnje! Zato je smiješno što je kao kompenzaciju za odustajanje od ZERP-a Sanader prihvatio, 12 milijuna eura godišnje!

U rujnu 2009. EMEF je pozvao hrvatsku Vladu na hitnu primjenu ZERP-a, nedugo nakon što je Francuska najavila da će proglasiti gospodarski pojas. Je li se premijerka Kosor očitovala na bilo koji način na Vaše otvoreno pismo?

- Nije, a pogotovo nije tako da je preispitala odluku o odgodi primjene ZERP-a! Francuska je do tada imala ekološki dio gospodarskog pojasa. Najavljujući proglašenje i ribolovne komponente, francuski ministar zaštite okoliša Borloo pozvao je sve članice Unije za Mediteran, pa tako i Hrvatsku, da učine to isto. Zanimljivo je da Borloo nije tražio dopuštenje EU-a za taj čin, jednostavno zato što i Zajednička europska ribarska politika poziva iz istih razloga na proglašenje gospodarskih pojasa i ribolovnih zona.

Zajednička europska ribarska politika nije urodila plodom. Iz Vaših kontakata s europskim nevladinim i drugim organizacijama, posebice u Uniji za Mediteran, slutite li kakve će biti promjene?

- Promjene ipak treba očekivati, jer logično je da će mediteranske zemlje nametati tempo zaštite mora. Četiri ključna projekta Unije za Mediteran tiču se zaštite mora, brodarstva, energetike i zaštite vode. Prva dva se izravno odnose na gospodarske pojase. Gospodarski rast na Mediteranu i zemljama Perzijskog zaljeva puno je veći nego u EU-u, tj. danas EU treba Mediteran, pa će se i glas mediteranskih država više poštovati u EU-u!

Koje je presedane otvorila odgoda ZERP-a u odnosima Hrvatske i EU-a?

- Najgore je to što smo pokazali da pristajemo da se pregovori s EU-om prošire na bilo koju temu izvan Acquisa, recimo na ekološku komponentu ZERP-a. Time je dano zeleno svjetlo svim članicama EU-a da nam radi potpore zatraže što god žele! Na pritisak EU-a odustali smo od primjena europskih normi u kontroli stranog ribolova u ZERP-u. Vlada do sada nije definirala ni maksimum izlova ni vrste od dna koje stranci u ZERP-u ne smiju loviti. Zato ribari i strahuju od stranog ribolova u našem teritorijalnome moru nakon 2013.

Na kraju, hoćete li se priključiti ribarima u prosvjedima 22. siječnja?

- Ne. Činjenica je da su odgode primjene ZERP-a 2003., 2004., 2007. i 2008. prošle bez ijednog povišenoga glasa s ribarske strane. Dakle, niti je hrvatsku Vladu brinulo što misle ribari niti su je ribari ikada podsjetili na to što oni misle o ZERP-u!

Nasuprot tome, Paolo Scarpa, bivši talijanski podtajnik za ribarstvo, izjavio je 2003. da Italija nikada neće pristati na to da 600 njihovih koća ostane bez posla zbog našega gospodarskog pojasa. Ako, dakle, 600 talijanskih koćara može izvršiti toliki pritisak na svaku talijansku i na svaku hrvatsku vladu da ne aktivira ZERP, onda očekujem da konačno i hrvatski ribari izvrše isti pritisak na našu i talijansku vladu!

piše LJUBICA VUKO

Zašto EMEF?

EMEF je hrvatski nevladin neovisni think-tank koji ima za cilj stvaranje mediteranske vanjskopolitičke i gospodarske strategije Hrvatske. Hrvatska je mediteranska zemlja, imamo izvrstan imidž na Mediteranu koji je područje gospodarskog rasta i ključno prometno čvorište svijeta - do 2030. očekuje se trostruko povećanje brodskog prometa!

EU je svoj odnos s Mediteranom uobličio u Uniju za Mediteran, a svaka zemlja EU-a ima svoj tim koji priprema strategiju nastupa na tom iznimno zahtjevnom, ali obećavajućem prostoru. Ključno je da su to uvijek multidisciplinarni timovi, pa je i EMEF koncipiran tako. Na Mediteranu je, naime, teško odvojiti religijski dijalog od sigurnosti, sigurnost od energetike, energetiku od prometa, promet od zaštite vode i mora, a to, pak, od poljoprivrede i ribarstva.

Naši stručnjaci “pokrivaju” i prate svih 30 područja mediteranske suradnje, sudjelujemo na sastancima Federacije mediteranskih ekonomskih instituta. Dio smo mediteranskog konzorcija koji izrađuje viziju razvoja Mediterana do 2030. Ističemo dobru suradnju s bivšim i sadašnjim predsjednikom RH Mesićem i Josipovićem.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Vlada bivšeg premijera  tri puta je odgađala primjenu ZERP-a samo za brodove članica EU-a. Zato se ZERP danas uredno provodi za sve brodove pod hrvatskom zastavom, dok istodobno ZERP ne postoji za brodove iz EU-a! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => znanstvenik, predsjednik Euromediteranskog foruma o borbi za spas Jadrana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-01-14 16:06:23 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-01-14 16:15:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-01-15 13:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6412 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/01/15/spektar/TADICTONCI00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x230" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8051426 Threads: 5 Questions: 1602209303 Slow queries: 4899223 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112589960 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/tonci-tadic-sanader-je-sa-zerp-om-pobijedio-zdrav-razum-i-nacionalne-interese-122023 [printLink] => /sd-plus/spektar/tonci-tadic-sanader-je-sa-zerp-om-pobijedio-zdrav-razum-i-nacionalne-interese-122023?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 229958 [name] => TončiTadić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => toncitadic [link] => /tag/toncitadic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Vlada bivšeg premijera  tri puta je odgađala primjenu ZERP-a samo za brodove članica EU-a. Zato se ZERP danas uredno provodi za sve brodove pod hrvatskom zastavom, dok istodobno ZERP ne postoji za brodove iz EU-a! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => znanstvenik, predsjednik Euromediteranskog foruma o borbi za spas Jadrana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tonči Tadić: Sanader je sa ZERP-om pobijedio zdrav razum i nacionalne interese [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-11-46-00-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/01/15/spektar/TADICTONCI00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/01/15/spektar/TADICTONCI00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Stručnjak za ribarstvo dr. Alen Soldo apelirao je ovih dana u ime Euromediteranskog foruma za spas Jadrana i hrvatskog ribarstva. Talijanska strana Jadrana potpuno je iscrpljena, a od 2013. godine moćna talijanska flota nesmetano će ribariti u našem teritorijalnome moru ne promijeni li se
Zajednička europska politika Europske unije.

I hrvatski ribari, nezadovoljni radom resornog ministarstva i ograničenjima koja im nameće hrvatska vlast, najavljuju za 22. siječnja prosvjede u svim većim lukama tražeći proglašenje isključivoga gospodarskog pojasa i nadajući se da će hrvatska vlast konačno stati u njihovu zaštitu.

Povod je to i za razgovor s dr. Tončem Tadićem, predsjednikom Euromediteranskog foruma, znanstvenikom s Instituta “Ruđer Bošković” i nekadašnjim saborskim zastupnikom koji se aktivno zalagao za proglašenje i primjenu gospodarskog pojasa, odnosno Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP).

Da je hrvatska vlast ustrajala na primjeni ZERP-a kao što ste Vi bili ustrajni u njegovu zagovaranju, danas sigurno ne bi bilo ribarske bune?

- Sigurno ne. O proglašenju gospodarskog pojasa Sabor je prvi put raspravljao dalekog 8. srpnja 2001., na moj prijedlog, puno prije pregovora o pristupanju EU-u. Mogli smo, znači, već tada imati gospodarski pojas i s time ići u pregovore s EU-om, ali Račan se bojao reakcije Italije i Slovenije. Uoči izbora 2003. ipak je proglašen ZERP i odmah odgođen na godinu dana.

Sanaderova Vlada je odgađala primjenu ZERP-a 2004., 2007. i 2008., ali samo za brodove zemalja-članica EU-a. Zato se ZERP danas provodi za sve brodove pod zastavom Hrvatske ili država izvan EU-a, dok istodobno ne postoji za brodove iz EU-a! Bila je to pobjeda Ive Sanadera nad zdravim razumom i nad hrvatskim nacionalnim interesima.

Što je s ostalim brodovima? Što je s ekološkom komponentom ZERP-a?

- Takva diskriminacija je presedan u međunarodnom pravu. Ako npr. američki ili ruski tanker zagadi Jadran, možemo ga tužiti, ali ako to učini talijanski ili engleski - nikomu ništa. Kad se u ZERP-u zapalio “Und Adriyatik”, mogli smo intervenirati jer je to bio turski brod. No, da je bio brod iz EU-a, to ne bismo mogli, jer za njih je to otvoreno more kao i usred Atlantika.

Ipak, ekološka komponenta ZERP-a ne spada u Acquis, tj. u pravnu stečevinu EU-a, i o njoj se ne vode pregovori s EU-om. Mogli smo i trebali smo je aktivirati, kao što je npr. Finska 2005. aktivirala ekološki dio svoga pojasa u Baltiku, ne pitajući nikoga za dopuštenje.

Naime, satelitske radarske SAR snimke pokazuju oko 1230 četvornih kilometara mora zagađenog naftom u Jadranu (ili kao svi otoci u Kvarneru!) u oko 250 slučajeva izlijevanja nafte s brodova godišnje! Bez režima gospodarskog pojasa, za tankere je to otvoreno more, a Hrvatska ih ne može ni nadzirati ni naplatiti štetu. Italija je 2006. jednostrano aktivirala ekološki dio svoga gospodarskog pojasa u Jadranu. A Finska je za pet puta manje nafte u svome moru digla uzbunu i učinila isto!

Koliko obalnih država na Mediteranu i unutar EU-a ima gospodarski pojas, koliko ribolovni i ekološki? Zašto je drugima lako proglasiti takvu zaštitu, a našim vladama i zastupnicima to nije prioritet?

- Cijela priča o ZERP-u je samo dokaz da skoro svaka državna vlast u Hrvatskoj doživljava Jadran kao lokvu u kojoj se ljeti može okupati, a ne kao more od kojeg se živi! I to unatoč činjenici da polovicu Hrvatske čini njen jadranski, mediteranski dio! Gospodarski pojas proglasile su skoro sve “morske” članice EU-a odnosno: Belgija, Bugarska, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Irska, Latvija, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Samo ekološku komponentu proglasile su Italija, ali i Slovenija, i to preko ZERP-a! Samo ribolovnu komponentu imaju Španjolska, Danska i UK. Na Mediteranu ribolovne zone imaju Alžir, Libija, Malta, Španjolska i Tunis, a gospodarski pojas Egipat i Sirija. Na Crnome moru gospodarski pojas imaju Bugarska, Rumunjska, Rusija, Ukrajina i Turska.

Koliko su Talijani bogatiji ulovom u našem dijelu Jadrana, a koliko mi siromašniji zbog njihovih punih mreža?

- Sve što tražimo je ono što je izborila Malta u pregovorima s EU-om: u našem gospodarskom pojasu ne smije biti više ribarskih brodova EU-a nego hrvatskih ribarskih brodova iste veličine! Ako Talijani žele i dalje loviti na našoj strani Jadrana, onda neka to bude kroz sporazumne kvote i uz naknadu, prema člancima 60. i 62. Konvencije UN-a o pravu mora.

I pod našom kontrolom, a ne neograničeno kao do sada! Unatoč činjenici da u ZERP-u lovimo 6-8 puta manje ribe od Talijana (20.000 prema 160.000 tona ribe), naš izvoz ribe i ribljih prerađevina (iz teritorijalnog mora i one iz ZERP-a) veći je od 160 milijuna eura godišnje! Zato je smiješno što je kao kompenzaciju za odustajanje od ZERP-a Sanader prihvatio, 12 milijuna eura godišnje!

U rujnu 2009. EMEF je pozvao hrvatsku Vladu na hitnu primjenu ZERP-a, nedugo nakon što je Francuska najavila da će proglasiti gospodarski pojas. Je li se premijerka Kosor očitovala na bilo koji način na Vaše otvoreno pismo?

- Nije, a pogotovo nije tako da je preispitala odluku o odgodi primjene ZERP-a! Francuska je do tada imala ekološki dio gospodarskog pojasa. Najavljujući proglašenje i ribolovne komponente, francuski ministar zaštite okoliša Borloo pozvao je sve članice Unije za Mediteran, pa tako i Hrvatsku, da učine to isto. Zanimljivo je da Borloo nije tražio dopuštenje EU-a za taj čin, jednostavno zato što i Zajednička europska ribarska politika poziva iz istih razloga na proglašenje gospodarskih pojasa i ribolovnih zona.

Zajednička europska ribarska politika nije urodila plodom. Iz Vaših kontakata s europskim nevladinim i drugim organizacijama, posebice u Uniji za Mediteran, slutite li kakve će biti promjene?

- Promjene ipak treba očekivati, jer logično je da će mediteranske zemlje nametati tempo zaštite mora. Četiri ključna projekta Unije za Mediteran tiču se zaštite mora, brodarstva, energetike i zaštite vode. Prva dva se izravno odnose na gospodarske pojase. Gospodarski rast na Mediteranu i zemljama Perzijskog zaljeva puno je veći nego u EU-u, tj. danas EU treba Mediteran, pa će se i glas mediteranskih država više poštovati u EU-u!

Koje je presedane otvorila odgoda ZERP-a u odnosima Hrvatske i EU-a?

- Najgore je to što smo pokazali da pristajemo da se pregovori s EU-om prošire na bilo koju temu izvan Acquisa, recimo na ekološku komponentu ZERP-a. Time je dano zeleno svjetlo svim članicama EU-a da nam radi potpore zatraže što god žele! Na pritisak EU-a odustali smo od primjena europskih normi u kontroli stranog ribolova u ZERP-u. Vlada do sada nije definirala ni maksimum izlova ni vrste od dna koje stranci u ZERP-u ne smiju loviti. Zato ribari i strahuju od stranog ribolova u našem teritorijalnome moru nakon 2013.

Na kraju, hoćete li se priključiti ribarima u prosvjedima 22. siječnja?

- Ne. Činjenica je da su odgode primjene ZERP-a 2003., 2004., 2007. i 2008. prošle bez ijednog povišenoga glasa s ribarske strane. Dakle, niti je hrvatsku Vladu brinulo što misle ribari niti su je ribari ikada podsjetili na to što oni misle o ZERP-u!

Nasuprot tome, Paolo Scarpa, bivši talijanski podtajnik za ribarstvo, izjavio je 2003. da Italija nikada neće pristati na to da 600 njihovih koća ostane bez posla zbog našega gospodarskog pojasa. Ako, dakle, 600 talijanskih koćara može izvršiti toliki pritisak na svaku talijansku i na svaku hrvatsku vladu da ne aktivira ZERP, onda očekujem da konačno i hrvatski ribari izvrše isti pritisak na našu i talijansku vladu!

piše LJUBICA VUKO

Zašto EMEF?

EMEF je hrvatski nevladin neovisni think-tank koji ima za cilj stvaranje mediteranske vanjskopolitičke i gospodarske strategije Hrvatske. Hrvatska je mediteranska zemlja, imamo izvrstan imidž na Mediteranu koji je područje gospodarskog rasta i ključno prometno čvorište svijeta - do 2030. očekuje se trostruko povećanje brodskog prometa!

EU je svoj odnos s Mediteranom uobličio u Uniju za Mediteran, a svaka zemlja EU-a ima svoj tim koji priprema strategiju nastupa na tom iznimno zahtjevnom, ali obećavajućem prostoru. Ključno je da su to uvijek multidisciplinarni timovi, pa je i EMEF koncipiran tako. Na Mediteranu je, naime, teško odvojiti religijski dijalog od sigurnosti, sigurnost od energetike, energetiku od prometa, promet od zaštite vode i mora, a to, pak, od poljoprivrede i ribarstva.

Naši stručnjaci “pokrivaju” i prate svih 30 područja mediteranske suradnje, sudjelujemo na sastancima Federacije mediteranskih ekonomskih instituta. Dio smo mediteranskog konzorcija koji izrađuje viziju razvoja Mediterana do 2030. Ističemo dobru suradnju s bivšim i sadašnjim predsjednikom RH Mesićem i Josipovićem.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/tonci-tadic-sanader-je-sa-zerp-om-pobijedio-zdrav-razum-i-nacionalne-interese-122023 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8155b1b6c2fe06cdedca9de1f69d2233b46cb522 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ton%C4%8Di+Tadi%C4%87%3A+Sanader+je+sa+ZERP-om++pobijedio+zdrav+razum+i++nacionalne+interese&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Ftonci-tadic-sanader-je-sa-zerp-om-pobijedio-zdrav-razum-i-nacionalne-interese-122023 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Ftonci-tadic-sanader-je-sa-zerp-om-pobijedio-zdrav-razum-i-nacionalne-interese-122023 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Vlada bivšeg premijera  tri puta je odgađala primjenu ZERP-a samo za brodove članica EU-a. Zato se ZERP danas uredno provodi za sve brodove pod hrvatskom zastavom, dok istodobno ZERP ne postoji za brodove iz EU-a! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => znanstvenik, predsjednik Euromediteranskog foruma o borbi za spas Jadrana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Spektarznanstvenik, predsjednik Euromediteranskog foruma o borbi za spas Jadrana

Tonči Tadić: Sanader je sa ZERP-om pobijedio zdrav razum i nacionalne interese

Piše PSD.
15. siječnja 2011. - 14:31

Stručnjak za ribarstvodr. Alen Soldo apelirao je ovih dana u ime Euromediteranskog foruma za spas Jadrana i hrvatskog ribarstva. Talijanska strana Jadrana potpuno je iscrpljena, a od 2013. godine moćna talijanska flota nesmetano će ribariti u našem teritorijalnome moru ne promijeni li se
Zajednička europska politika Europske unije.

I hrvatski ribari, nezadovoljni radom resornog ministarstva i ograničenjima koja im nameće hrvatska vlast, najavljuju za 22. siječnja prosvjede u svim većim lukama tražeći proglašenje isključivoga gospodarskog pojasa i nadajući se da će hrvatska vlast konačno stati u njihovu zaštitu.

Povod je to i za razgovor s dr. Tončem Tadićem, predsjednikom Euromediteranskog foruma, znanstvenikom s Instituta “Ruđer Bo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 13:46