stdClass Object ( [id] => 45253 [title] => Izgubljena generacija [alias] => izgubljena-generacija [catid] => 296 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

22. 3. 1973. prije 36 godina

20. 3. 1973., prije 36 godina
Dugopolje bliže Splitu

Dugopolje je udaljeno od Splita samo petnaestak minuta (naravno, vožnje automobilom). Sudionici Sabora Zagore koji je održan u Dugopolju, prvi su se poslužili asfaltnom cestom koja se nadovezuje na cestu prvog reda Split–Sinj. Dugopoljci su, eto, napokon dobili asfaltnu cestu, i to zahvaljujući najviše svojem radu, odnosno zalaganju Mjesne zajednice. Izgradnji te prometnice mnogo su pridonijele i radne organizacije i “Poduzeće za ceste” iz Splita, čiji su radnici izgradili “Dugopoljsku cestu”. S.P.

1973. – “Dugopolje bliže Splitu”, 2007. – “Split bliže Dugopolju”, 2008. – “SD u Dugopolju”, 2108. – “More u Dugopolju, radi se nova zemljopisna karta!” (otoci nestali, Split otok, Dugopolje primorski gradić).

Kradu i cvijeće

Prošlih dana se u gradu i bližoj okolici dogodilo nekoliko provalnih krađa.
Nepoznati provalnik je razbio staklo na prodavaonici broj 9. PIK “Ilova” u Podujinoj 4 i uvukao se unutra. Imao je nesreću, opazila su ga dva mladića koja stanuju u istoj zgradi, zadržala ga i obavijestila miliciju. Ipak, prije nego su stigli milicioneri provalnik je uspio pobjeći.

Netko je razbio staklo na kiosku NIP “Slobodna Dalmacija” u Plinarskoj ulici i kroz nastali otvor odnio cigareta “marlboro”, “winston”, “kent” i “turist” u vrijednosti od oko 750 dinara. Dok u stanu nije bilo nikoga, nepoznati provalnik je iz zaključane spavaće sobe odnio tranzistor Duje Ančića, vrijedan 1.200 dinara. Dogodilo se to u subotu u Radovanovoj ulici br.8.

U noći od subote na nedjelju nepoznati ljubitelj cvijeća je iz vrta ispred kuće broj 127 u Zrinsko-Frankopanskoj ulici odnio 30 lonaca sa cvijećem i time oštetio Mariju Bitunac.

“Kažite to cvijećem.” – Alan Ford

22. 3. 1973.
Pobjeda učenika OŠ “Bruno Ivanović”

U televizijskom natjecanju za osnovce “Sretno-spretno”, koje subotom od 18.30 možete gledati na malim ekranima, nastupili su prošlog tjedna na prijedlog Regionalnog zavoda za unapređivanje osnovnog obrazovanja i učenici škole “Bruno Ivanović”.

Njihovi “protivnici” bili su osnovci škole “Braća Ribar” iz Osijeka, a postavljena pitanja odnosila su se na PTT saobraćaj u nas. Sa tri prema dva točna odgovora pobijedili su mladi Splićani, a time i osvojili nagradu od dvije tisuće dinara, koju pobjednicima svake od emisija natjecanja dodjeljuje RTV Zagreb. Od PTT službe dobili su knjige u vrijednosti od tisuću dinara.

Za osnovnu školu “Bruno Ivanović” natjecali su se Tomislav Tukić (prvi razred), Ivanka Mitrović (II), Robi Barčot (III), Bruna Bebić (IV), Neven Kondić (V), Sanja Jelavić (VI), Perica Parac (VII) te Snježana Marić (učenica osmog razreda). Njih su na putu do Zagrebačkog studija pratili nastavnici Slavica Bogdanić i Mirko Kelam, te Vesna Tukić, majka najmlađeg natjecatelja. S.P.

“Zlatni trubadur” B. Jakovljevu

Kasno sinoć u depandansi Doma JNA završena je finalna priredba pjevača – amatera “Raspjevano proljeće”. Među devetnaest pjevača-amatera koliko ih se natjecalo u finalu, pobijedio je mladi splitski pjevač Boris Jakovljev sa interpretacijom kompozicije “Sinoć nisi bila tu”. Pobjednik Boris Jakovljev je dobio nagradu “Zlatni trubadur” i prvu nagradu publike.

17. 3. 1980., prije 29 godina
Rođendanska čestitka: Mirko Grgin, 17. 3. 1954

Rođendanska čestitka: Mirko Grgin, 17. 3. 1954.
Mirko Grgin, bek-krilo, rođen 17. III. 1954. u Splitu, 200 cm visok, težak 87 kg, 27 nastupa za A-reprezentaciju, 14 za omladinsku, član “Jugoplastike” od 1967. Diplomirao na ekonomskom fakultetu. Oženjen.
Tako glasi kratka biografija Mirka Grgina koji upravo danas slavi 26. rođendan. Zamolili smo ga za kratak razgovor.
– O, nemojte mene sada kad ne igram – odgovara on ne shvaćajući o čemu se radi. Ipak ubrzo pristaje na ovakvu vrstu rođendanske čestitke...
– Hvala vam!
– Nema Vas u igri “žutih”...
– Dugo me nije bilo jer sam bio u JNA, a nema me mnogo ni sada. Pauza od godine dana neigranja učinila je svoje. No nakon završetka prvenstva počinjem s ozbiljnim treninzima, dva puta dnevno.
– Znači ne odričete se prve petorke “Jugoplastike”?
– Pa tek mi je 26 godina!

G. Nikolov

Veliki, veliki pozdrav Mirku Grginu od Izgubljene Generacije...

20. 3. 1980.
Švercanje Rivom

Kada je prije nekoliko dana Titova obala napokon zatvorena za automobilski promet, jasno je naznačeno koja su vozila izuzeta od zabrane kretanja tom, donedavna najživljom gradskom prometnicom. Sudeći po broju vozila koja “ilegalno” voze Rivom, mnogima ili to nije poznato ili se jednostavno oglušuju na prometne propise i znakove zabrane.

Splićani su u već nekoliko navrata telefonom protestirali što se Rivom i dalje vozi, a da su bili posve u pravu uvjerili smo se jučer ujutro. U samo deset minuta od 8:25 do 8:35 sati, prošlo je deset automobila koji preko Rive ne smiju voziti. Spomenimo samo “stojadina” ST 607-65, “Desov” kombi ST 629-21, pa “PZ 125” ST 471-35, pa “Iskrin” servisni “fićo” LJ 212-760... Dalje doista ne treba nabrajati. M.Ž.

Ajde dobro, sigurno je ovi servisni fićo od Iskre ima hitnu intervenciju. 

 “Jugovinilu” svaki deseti radnik davalac krvi

U prvoj ovogodišnjoj akciji članovi Kluba dobrovoljnih davalaca krvi “Jugovinila” poklonili su 82 bočice “crvenog zlata” čime su uspješno startali u desetu godinu humanog djelovanja. Klub u “Jugovinilu”, jedan je od najstarijih na splitskom području, počeo je rad okupljanjem sedamnaestorice davalaca da bi ih danas u svojim redovima imao 230, što znači da je svaki deseti zaposleni u tvornici pripadnik pokreta davalaca. S.Š.

Sve bliži lubinu “iz epruvete”

Nakon dugotrajnih eksperimenata znanstvenim radnicima Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu prvi put je nedavno uspjelo u zatvorenom pokusnom prostoru stvoriti uvjete u kojima su se mrijestili umjetno hranjeni lubini. Veliki uspjeh predstavlja i sama činjenica da su larve lubina ostale u životu. Konačni rezultati cijelog eksperimenta znat će se tek za tridesetak dana. Tada bi lubini trebali postati sposobni za samostalnu ishranu. N.L.

Vidi, vidi! Znači skoro punih trideset godina mi već cipamo po ribogojilištu. Mislija san da je ipak malo manje.

20. 3. 1980. prije 29 godina

Ulaznice rasprodane, dvorana poluprazna

Građani koji su jučer poslije podne nekako uspjeli s ulaznicom u ruci izaći iz velike gužve što je vladala pred blagajnom kina “Balkan”, u kojemu se prikazuje razvikani “Kineski sindrom”, bili su nemalo iznenađeni kad su ušli u kino-dvoranu. Naime, dvorana je bila – poluprazna. Razlog nije trebalo dugo tražiti. Rukovodeći se nepogrešivim instinktom “šverceri” su prosto razgrabili većinu ulaznica za film.

Međutim, dogodilo se ono što je vjerojatno uračunato u njihov “poslovni rizik”, ali što se ipak ne događa tako često. Pred kinom se neočekivano pojavio milicioner i potpuno poremetio rabotu s pretprodajom ulaznica. Šverceri su se razbježali glavom bez obzira, noseći u džepovima plikove neprodanih ulaznica koje su pretvorene u mrtvi kapital. Tako su jučer samo rijetki mogli (komotno) uživati u “Kineskom sindromu”. K.K.

A i ovi šverceri su se razbižali bez veze. Možda je milicioner samo tija kupit kartu!?

22. 3. 1980.
Žene u stroju

Prvi put u praktičnoj obuci na terenu u jedinicama teritorijalne obrane splitske općine našla se i grupa žena. Tako se i u tim jedinicama počeo ostvarivati princip ravnopravne obaveze za sudjelovanje žena u svim poslovima obrane. One su na obuku pozvane na temelju dobrovoljne opredjeljenosti.

Studentice Nives, Nediljka, Ljiljana, Dijana, Margita, Ksenija, Selma, Stanislava, Anica i Sanja te službenice Davorka, Marijana i Jagoda, po dolasku u jedinicu nisu prihvatile „manje važna“ vojnička zvanja: većina hoće da budu vojnici strijelci.

Međutim, kako kaže starješina Ante Vučetić, u toku višednevne praktične obuke one će imati priliku upoznati se sa svim osnovnim vojničkim dužnostima, a na logorovanju i pokretima bit će jednako opterećene zadacima kao i muški dio jedinica. Dijelovi jedinica teritorijalne obrane splitske općine izvode na terenu taktičke radnje i obuku ispunjavajući redovni godišnji program.

T.Perić

Za žene u stroju...Na desno...raaavnaj s’!!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => damir duplančić kopa za vas po arhivi sd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-03-21 18:23:28 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-03-21 18:28:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-03-22 11:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3414 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 296 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o modi i ljepoti. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, stil, moda, ljepota [secure] => 0 [page_title] => Stil [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/03/22/Nedjeljna/Damir00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x261" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15465707 Threads: 2 Questions: 3198547490 Slow queries: 7196432 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235944349 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) ) [link] => /sd-plus/stil/izgubljena-generacija-45253 [printLink] => /sd-plus/stil/izgubljena-generacija-45253?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 47315 [name] => izgubljena [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izgubljena [link] => /tag/izgubljena ) [1] => stdClass Object ( [id] => 62650 [name] => generacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => generacija [link] => /tag/generacija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => damir duplančić kopa za vas po arhivi sd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Izgubljena generacija [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-09-12-42-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/03/22/Nedjeljna/Damir00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/03/22/Nedjeljna/Damir00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

22. 3. 1973. prije 36 godina

20. 3. 1973., prije 36 godina
Dugopolje bliže Splitu

Dugopolje je udaljeno od Splita samo petnaestak minuta (naravno, vožnje automobilom). Sudionici Sabora Zagore koji je održan u Dugopolju, prvi su se poslužili asfaltnom cestom koja se nadovezuje na cestu prvog reda Split–Sinj. Dugopoljci su, eto, napokon dobili asfaltnu cestu, i to zahvaljujući najviše svojem radu, odnosno zalaganju Mjesne zajednice. Izgradnji te prometnice mnogo su pridonijele i radne organizacije i “Poduzeće za ceste” iz Splita, čiji su radnici izgradili “Dugopoljsku cestu”. S.P.

1973. – “Dugopolje bliže Splitu”, 2007. – “Split bliže Dugopolju”, 2008. – “SD u Dugopolju”, 2108. – “More u Dugopolju, radi se nova zemljopisna karta!” (otoci nestali, Split otok, Dugopolje primorski gradić).

Kradu i cvijeće

Prošlih dana se u gradu i bližoj okolici dogodilo nekoliko provalnih krađa.
Nepoznati provalnik je razbio staklo na prodavaonici broj 9. PIK “Ilova” u Podujinoj 4 i uvukao se unutra. Imao je nesreću, opazila su ga dva mladića koja stanuju u istoj zgradi, zadržala ga i obavijestila miliciju. Ipak, prije nego su stigli milicioneri provalnik je uspio pobjeći.

Netko je razbio staklo na kiosku NIP “Slobodna Dalmacija” u Plinarskoj ulici i kroz nastali otvor odnio cigareta “marlboro”, “winston”, “kent” i “turist” u vrijednosti od oko 750 dinara. Dok u stanu nije bilo nikoga, nepoznati provalnik je iz zaključane spavaće sobe odnio tranzistor Duje Ančića, vrijedan 1.200 dinara. Dogodilo se to u subotu u Radovanovoj ulici br.8.

U noći od subote na nedjelju nepoznati ljubitelj cvijeća je iz vrta ispred kuće broj 127 u Zrinsko-Frankopanskoj ulici odnio 30 lonaca sa cvijećem i time oštetio Mariju Bitunac.

“Kažite to cvijećem.” – Alan Ford

22. 3. 1973.
Pobjeda učenika OŠ “Bruno Ivanović”

U televizijskom natjecanju za osnovce “Sretno-spretno”, koje subotom od 18.30 možete gledati na malim ekranima, nastupili su prošlog tjedna na prijedlog Regionalnog zavoda za unapređivanje osnovnog obrazovanja i učenici škole “Bruno Ivanović”.

Njihovi “protivnici” bili su osnovci škole “Braća Ribar” iz Osijeka, a postavljena pitanja odnosila su se na PTT saobraćaj u nas. Sa tri prema dva točna odgovora pobijedili su mladi Splićani, a time i osvojili nagradu od dvije tisuće dinara, koju pobjednicima svake od emisija natjecanja dodjeljuje RTV Zagreb. Od PTT službe dobili su knjige u vrijednosti od tisuću dinara.

Za osnovnu školu “Bruno Ivanović” natjecali su se Tomislav Tukić (prvi razred), Ivanka Mitrović (II), Robi Barčot (III), Bruna Bebić (IV), Neven Kondić (V), Sanja Jelavić (VI), Perica Parac (VII) te Snježana Marić (učenica osmog razreda). Njih su na putu do Zagrebačkog studija pratili nastavnici Slavica Bogdanić i Mirko Kelam, te Vesna Tukić, majka najmlađeg natjecatelja. S.P.

“Zlatni trubadur” B. Jakovljevu

Kasno sinoć u depandansi Doma JNA završena je finalna priredba pjevača – amatera “Raspjevano proljeće”. Među devetnaest pjevača-amatera koliko ih se natjecalo u finalu, pobijedio je mladi splitski pjevač Boris Jakovljev sa interpretacijom kompozicije “Sinoć nisi bila tu”. Pobjednik Boris Jakovljev je dobio nagradu “Zlatni trubadur” i prvu nagradu publike.

17. 3. 1980., prije 29 godina
Rođendanska čestitka: Mirko Grgin, 17. 3. 1954

Rođendanska čestitka: Mirko Grgin, 17. 3. 1954.
Mirko Grgin, bek-krilo, rođen 17. III. 1954. u Splitu, 200 cm visok, težak 87 kg, 27 nastupa za A-reprezentaciju, 14 za omladinsku, član “Jugoplastike” od 1967. Diplomirao na ekonomskom fakultetu. Oženjen.
Tako glasi kratka biografija Mirka Grgina koji upravo danas slavi 26. rođendan. Zamolili smo ga za kratak razgovor.
– O, nemojte mene sada kad ne igram – odgovara on ne shvaćajući o čemu se radi. Ipak ubrzo pristaje na ovakvu vrstu rođendanske čestitke...
– Hvala vam!
– Nema Vas u igri “žutih”...
– Dugo me nije bilo jer sam bio u JNA, a nema me mnogo ni sada. Pauza od godine dana neigranja učinila je svoje. No nakon završetka prvenstva počinjem s ozbiljnim treninzima, dva puta dnevno.
– Znači ne odričete se prve petorke “Jugoplastike”?
– Pa tek mi je 26 godina!

G. Nikolov

Veliki, veliki pozdrav Mirku Grginu od Izgubljene Generacije...

20. 3. 1980.
Švercanje Rivom

Kada je prije nekoliko dana Titova obala napokon zatvorena za automobilski promet, jasno je naznačeno koja su vozila izuzeta od zabrane kretanja tom, donedavna najživljom gradskom prometnicom. Sudeći po broju vozila koja “ilegalno” voze Rivom, mnogima ili to nije poznato ili se jednostavno oglušuju na prometne propise i znakove zabrane.

Splićani su u već nekoliko navrata telefonom protestirali što se Rivom i dalje vozi, a da su bili posve u pravu uvjerili smo se jučer ujutro. U samo deset minuta od 8:25 do 8:35 sati, prošlo je deset automobila koji preko Rive ne smiju voziti. Spomenimo samo “stojadina” ST 607-65, “Desov” kombi ST 629-21, pa “PZ 125” ST 471-35, pa “Iskrin” servisni “fićo” LJ 212-760... Dalje doista ne treba nabrajati. M.Ž.

Ajde dobro, sigurno je ovi servisni fićo od Iskre ima hitnu intervenciju. 

 “Jugovinilu” svaki deseti radnik davalac krvi

U prvoj ovogodišnjoj akciji članovi Kluba dobrovoljnih davalaca krvi “Jugovinila” poklonili su 82 bočice “crvenog zlata” čime su uspješno startali u desetu godinu humanog djelovanja. Klub u “Jugovinilu”, jedan je od najstarijih na splitskom području, počeo je rad okupljanjem sedamnaestorice davalaca da bi ih danas u svojim redovima imao 230, što znači da je svaki deseti zaposleni u tvornici pripadnik pokreta davalaca. S.Š.

Sve bliži lubinu “iz epruvete”

Nakon dugotrajnih eksperimenata znanstvenim radnicima Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu prvi put je nedavno uspjelo u zatvorenom pokusnom prostoru stvoriti uvjete u kojima su se mrijestili umjetno hranjeni lubini. Veliki uspjeh predstavlja i sama činjenica da su larve lubina ostale u životu. Konačni rezultati cijelog eksperimenta znat će se tek za tridesetak dana. Tada bi lubini trebali postati sposobni za samostalnu ishranu. N.L.

Vidi, vidi! Znači skoro punih trideset godina mi već cipamo po ribogojilištu. Mislija san da je ipak malo manje.

20. 3. 1980. prije 29 godina

Ulaznice rasprodane, dvorana poluprazna

Građani koji su jučer poslije podne nekako uspjeli s ulaznicom u ruci izaći iz velike gužve što je vladala pred blagajnom kina “Balkan”, u kojemu se prikazuje razvikani “Kineski sindrom”, bili su nemalo iznenađeni kad su ušli u kino-dvoranu. Naime, dvorana je bila – poluprazna. Razlog nije trebalo dugo tražiti. Rukovodeći se nepogrešivim instinktom “šverceri” su prosto razgrabili većinu ulaznica za film.

Međutim, dogodilo se ono što je vjerojatno uračunato u njihov “poslovni rizik”, ali što se ipak ne događa tako često. Pred kinom se neočekivano pojavio milicioner i potpuno poremetio rabotu s pretprodajom ulaznica. Šverceri su se razbježali glavom bez obzira, noseći u džepovima plikove neprodanih ulaznica koje su pretvorene u mrtvi kapital. Tako su jučer samo rijetki mogli (komotno) uživati u “Kineskom sindromu”. K.K.

A i ovi šverceri su se razbižali bez veze. Možda je milicioner samo tija kupit kartu!?

22. 3. 1980.
Žene u stroju

Prvi put u praktičnoj obuci na terenu u jedinicama teritorijalne obrane splitske općine našla se i grupa žena. Tako se i u tim jedinicama počeo ostvarivati princip ravnopravne obaveze za sudjelovanje žena u svim poslovima obrane. One su na obuku pozvane na temelju dobrovoljne opredjeljenosti.

Studentice Nives, Nediljka, Ljiljana, Dijana, Margita, Ksenija, Selma, Stanislava, Anica i Sanja te službenice Davorka, Marijana i Jagoda, po dolasku u jedinicu nisu prihvatile „manje važna“ vojnička zvanja: većina hoće da budu vojnici strijelci.

Međutim, kako kaže starješina Ante Vučetić, u toku višednevne praktične obuke one će imati priliku upoznati se sa svim osnovnim vojničkim dužnostima, a na logorovanju i pokretima bit će jednako opterećene zadacima kao i muški dio jedinica. Dijelovi jedinica teritorijalne obrane splitske općine izvode na terenu taktičke radnje i obuku ispunjavajući redovni godišnji program.

T.Perić

Za žene u stroju...Na desno...raaavnaj s’!!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/stil/izgubljena-generacija-45253 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=297c89afd8e83560941880d5e58bff95db485d42 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Izgubljena+generacija&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fizgubljena-generacija-45253 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fizgubljena-generacija-45253 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => damir duplančić kopa za vas po arhivi sd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Stildamir duplančić kopa za vas po arhivi sd

Izgubljena generacija

Piše PSD.
22. ožujka 2009. - 12:31

22. 3. 1973. prije 36 godina

20. 3. 1973., prije 36 godina
Dugopolje bliže Splitu

Dugopolje je udaljeno od Splita samo petnaestak minuta (naravno, vožnje automobilom). Sudionici Sabora Zagore koji je održan u Dugopolju, prvi su se poslužili asfaltnom cestom koja se nadovezuje na cestu prvog reda Split–Sinj. Dugopoljci su, eto, napokon dobili asfaltnu cestu, i to zahvaljujući najviše svojem radu, odnosno zalaganju Mjesne zajednice. Izgradnji te prometnice mnogo su pridonijele i radne organizacije i “Poduzeće za ceste” iz Splita, čiji su radnici izgradili “Dugopoljsku cestu”. S.P.

1973. – “Dugopolje bliže Splitu”, 2007. – “Split bliže Dugopolju”, 2008. – “SD u Dugopolju”, 2108. – “More u Dugopolju, radi se n...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 11:12