stdClass Object ( [id] => 1277776 [title] => Gdje se jede najbolja pizza? Odgovor smo dobili od vrhunskog poznavatelja: U Dalmaciji je par jako dobrih pizzerija... [alias] => gdje-se-jede-najbolja-pizza-odgovor-smo-dobili-od-vrhunskog-poznavatelja-u-dalmaciji-je-par-jako-dobrih-pizzerija [catid] => 485 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nikad mi nisu bili jasni oni koji iz dana u dan jedu istu ili manje-više istu hranu pa još tvrde da su sretni i zadovoljni što je tako. Meni nema dražeg od istraživanja, isprobavanja, širenja vidika, eksperimentiranja, kako po pitanju spize, tako i većine ostalog. Ipak, kad se na nešto navučem, sklona sam se fiksirati, ali opet me raduju varijacije na temu. Vjerujem da slično razmišlja Dragan Maloševac, specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije, kojeg je šira javnost upoznala kao doktora, odnosno lovca na pizze, jer putuje svijetom istražujući ponudu u pizzerijama. Znatiželjna doznati što ga pokreće u njegovoj gastronomskoj odiseji i gdje se u okviru moga kruga kretanja može pojesti pizza bolja od prosječne, ulovila sam ga između dežurstva i odlaska na obvezno svakodnevno trčanje i malo izrešetala. Svoga sugovornika, koji mi, čim smo se čuli, napominje kako nije gastrokritičar niti to ima ambiciju biti, najprije sam zapitala je li oduvijek volio pizzu i kad se za nju zainteresirao u tolikoj mjeri da mu nije problem sjesti u auto i voziti se nekoliko sati samo da bi isprobao neku koja ga je zaintrigirala.

– Pizzu sam zavolio još u ranom djetinjstvu. Odrastao sam u Zagrebu, samo nekoliko ulaza udaljen od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s pravom krušnom peći na drva. Bio sam im stalni gost, a upravo je vrijeme mog odrastanja i prvih izlazaka bilo i vrijeme tadašnjih kultnih zagrebačkih pizzerija, poput "Šestina", "Purgera", "Dvojke" i "Kamenitih vrata". Jednostavno sam se već tada doslovno navukao na pizzu, koja mi je definitivno najomiljenije jelo.

---

image
Privatni album
---

Otkad znam za sebe obožavam pizzu, a prije nekih desetak godina počeo sam pisati osvrte i sastavljati popis pizzerija koje sam posjetio. Budući da se cijeli život bavim sportom, a otprije desetak godina poprilično sam aktivan trkač rekreativac, sve je u biti počelo mojim odlaskom na utrke u Italiju. Običaj je svakog trkača dan prije utrke otići na takozvani carboloading, a ja sam, naravno, odlazio u pizzerije. Nakon povratka s utrka napisao bih kratak osvrt o pizzeriji u kojoj smo bili, što se mojim poznanicima i prijateljima svidjelo, pa sam na svom Facebook profilu počeo redovito pisati osvrte s pratećim slikama i korisnim informacijama vezanim uz pizzerije. Prije nekoliko mjeseci dobio sam i ponudu za ozbiljniju suradnju pa sam na Indexu dobio stalnu kolumnu, koju su simpatično nazvali "Lovac na pizze".

Kako vam se neka pizza može naći na radaru? Da ne kažem nišanu.

– Svi su moji osvrti na neki način pozitivni, više kao preporuka ili informacija. To je zato jer ja nisam gastrokritičar ili recenzent. Ja sam samo netko tko voli putovati i voli dobru pizzu. Zato se prije svojih putovanja i odlazaka u određena mjesta ili gradove jako dobro raspitam. Obično dobijem preporuku za tri-četiri pizzerije, a zatim provjerim ocjene i recenzije na društvenim mrežama i portalima. Na temelju toga odaberem jednu ili dvije koje ću posjetiti.

---

image
Privatni album
---

Kakve su vam pizze trenutno najzanimljivije?

– Iskreno govoreći, u posljednje dvije-tri godine pratim europske top-liste pa pokušavam tijekom svojih putovanja posjetiti pizzerije koje se nalaze na tim listama. Upravo me prigodom odlazaka u takve pizzerije prate vrlo zanimljive i pomalo neobične situacije. Pariz, Amsterdam, Beč, Budimpešta, Bratislava, Bruxelles... Nekada to bude prava avantura. Uz svaki me od tih posjeta veže neka zanimljiva pričica ili anegdota. U Parizu smo nakon dugih sedam sati puta zbog nesporazuma s radnim vremenom doslovno stajali ispred zatvorenih vrata "Pepea", najbolje europske pizzerije. U Amsterdamu su nam složili stol na ulici ispred pizzerije "nNea" budući da nisu imali mjesta, a mi nismo željeli odustati. U toj su nam pizzeriji, umjesto klasičnog pribora za jelo, poslužili škare za rezanje pizze.

Bitno je istaknuti kako na tim europskim top-listama u pravilu nema talijanskih pizzerija budući da bi one zauzele većinu mjesta. Napulj je grad pizze, a u Napulju je trenutno više od 1500 pizzerija. Na svjetskoj "Top 100 listi", na kojoj se nalaze i talijanske pizzerije, one zauzimaju šezdesetak mjesta, a u prvih je deset upravo sedam talijanskih.

---

image
Privatni album
---

Koje odlike, po vašem ukusu, ima jako dobra pizza?

– Pizza je definitivno više od jela, pizza je fenomen. Već odavno pizza nije jelo za siromašne, a s vremenom su se razvili poprilično različiti stilovi pizze. Napredovala je i tehnologija pripreme i izrade tijesta, a i proizvode se sve kvalitetnije krušne peći. Naravno, najpopularnija je napoletana, koja mora zadovoljavati strogo definirane kriterije. U Italiji postoji AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana), udruženje koje promovira i na neki način štiti originalnu napoletansku pizzu.

Ja sam pomalo specifičan budući da volim sve vrste pizza, ali kad bih baš morao birati, na prvom bi mi mjestu bile pizze romanskog stila, tankog i hrskavog tijesta, kakve u Hrvatskoj prave zagrebačke "Duksa", "Karijola", "Nu", "Veža" i "Comme to Mamma", pulski "Tivoli" te osječki "Astrogarden". Priznajem, sve mi se više sviđa prava napoletana, a za to su krive mnoge novootvorene hrvatske pizzerije koje se trude napraviti kvalitetnu napoletanu. Ako mene pitate, ja bih pizze, bez obzira na vrstu ili stil, podijelio na one loše i one dobre.

---

image
Privatni album
---

To što je pizza napoletana ne znači automatski da je i fina i ukusna, odnosno da je dobra. Tijesto je ono što u pravilu pizzu čini dobrom ili lošom. Ne volim teške, slane i zasitne pizze, nakon kojih imate osjećaj težine u želucu, a žedni ste još danima poslije obroka. Jedan je poznati splitski picajol rekao kako je dobra pizza ona koja kad je pojedeš, samo pola sata poslije možeš ići trčati na Marjan. Pratio sam raspravu na jednoj velikoj grupi o tome kakve su pizze dobre pa je jedan vlasnik pizzerije dao vrlo jednostavan odgovor. Vlasniku je pizzerije najbolja ona pizza koju njegovi gosti vole.

Što su, po vašemu mišljenju, bile najveće mane kod pizza koje vam nisu baš sjele?

– Ne postoji takva pizza koja meni nije sjela! Šalim se, naravno. Osobno ne volim kad je tijesto loše teksture, a prošlo je i loš proces fermentacije pa te nedostatke u pravilu osjetite tek poslije u obliku težine u želucu i osjećaja stalne žeđi. Kao da vam se u želucu nalazi velika cigla. Ne volim ni pizzerije koje koriste jeftine sastojke za nadjeve. Tu prvenstveno mislim na loš izbor sira, koji dodatno doprinosi tome da vam pizza bude beskrajno slana.

---

image

Dragan sa sinom

Privatni album
---

Mogu li se pizze iz domaćih pizzerija kvalitetom mjeriti s onima u Italiji?

– U Hrvatskoj je sve više i više jako dobrih pizzerija s kvalitetnom napoletanom. Kad spomenemo Italiju, onda obvezno mislimo na napoletanu, a upravo je trend napoletane u Hrvatskoj krenuo prije nekih sedam-osam godina sa zagrebačkom "O‘Harom".

Do prije nekoliko godina u Osijeku nije bila ni jedna pizzerija s napoletanskom pizzom, a danas su tu "Novi Saloon", "Ventidue" i "Pepe". Zagreb ima "Al Dente", "Park", "Medenu", "Re", "Toccare", "Bastu", "Public", "Franko‘s"... U Splitu su "Basta" i "Bokamorra", u Šibeniku "Victoria", u Zagorju "Zagyland", a u Istri labinski "Rumore" i "Napoli" te porečka "Konoba Kažeta". Sve te pizzerije imaju jako dobru napoletanu. Nedavno smo bili u Veneciji te smo posjetili jednu od njihovih najboljih pizzerija, "1000 Gourmet", a pizza koju smo probali nije ništa bolja od pizza kakve poslužuju naše pizzerije koje sam spomenuo.

Koliko ste istražili pizzerije na području Dalmacije i gdje ste naišli na pizze vrijedne preporuke?

– Budući da sam trkač koji redovito odlazi na utrke, a najviše volim polumaratone, često sam u Dalmaciji. Upravo sam nakon istrčanog polumaratona u Šibeniku otkrio "Victoriju", po meni najbolju šibensku pizzeriju. Splitski sam polumaraton trčao desetak puta pa sam posjetio gotovo sve splitske pizzerije. Prije sam odlazio u "Plan B", "Galiju" ("u Jerkova“) i "Bakru", a otkad se otvorila "Bokamorra", odlazim isključivo u nju. "Bokamorra" je, po mom osobnom sudu, najbolja splitska i jedna od najboljih hrvatskih pizzerija. Na putu u Dalmaciju obvezno skrenemo i u Sinac, malo ličko mjestašce u kojem se nalazi "Ruspante", pizzeria koju svaki pravi ljubitelj pizze obvezno mora posjetiti.

---

image
Privatni album
---

Gdje se u Hrvatskoj jede najbolja pizza?

– Uh, bojao sam se tog pitanja! Vrlo je nezahvalno praviti top-liste i isticati određene pizzerije zato jer su ukusi različiti, a ljudi su vrlo osjetljivi kad istaknete nešto što se njima osobno ne sviđa. Ili obrnuto. Upravo sam zbog toga za svoju rubriku na Indexu sastavio aktualne top-liste u kojima sam odvojio napoletanu od ostalih stilova pizze. Ujedno, danas se stalno otvaraju nove pizzerije, a neke postojeće mijenjaju stil i vrstu pizze koju poslužuju pa se te liste mijenjaju iz dana u dan. Što se tiče romanskog stila, osobno su mi najdraže zagrebačke "Duksa" i "Nu", pulski "Tivoli" te osječki "Astrogarden". Pizzerije s vlastitom recepturom i teksturom tijesta (ni romane, ni napoletane), a koje smatram najboljima su svakako lički "Ruspante", zagrebački "Boccone", "Zero Zero" i "Mr‘s Fogg", đakovački "Lipizzano" te osječki "Sporthouse".

Odlične napoletane možete pojesti u splitskoj "Bokamorri", šibenskoj "Victoriji", labinskim "Rumoreu" i "Napoliju", ogulinskoj "Antici", konjščinskom "Zagylandu", valpovačkom "Hexu", vukovarskom "Selectu", porečkoj "Konobi Kažeta", osječkom "Pepeu" i "Ventidueu", varaždinskom "Angelusu" te zagrebačkim pizzerijama "Al Dente", "Park", "Medena", "Re", "Public", "Tocarre", "Franko‘s" i "Basta".

---

image
Privatni album
---

Postoji li neka pizzeria koja vam je već dulje na "bucket listi", domaća ili strana, realno ili nerealno...?

– Što se tiče hrvatskih pizzerija, vodim posebnu listu pizzerija koje želim posjetiti. To je lista koju stalno popunjavam, ali i povremeno smanjujem brišući one koje sam posjetio. Nedavno sam s te liste maknuo ogulinsku "Anticu" i porečku "Konobu Kažeta". Dvije vrhunske pizzerije s odličnom napoletanom. Sad su mi u planu labinski "Napoli", pulski "Pulski gušti" i tarski "Capri", sve tri u Istri. Od stranih, trudim se posjetiti što više pizzerija s europske "Top 50 liste". Do sada sam od prvih deset posjetio amsterdamsku "nNeu", bečki "Via Toledo" i bruxellesku "La Piolla Pizzu". Volio bih, ovaj put uspješno, posjetiti pariški "Pepe" i napuljsku "L‘Antica Pizzeria Da Michele".

Kad biste nekim slučajem otvorili pizzeriju, kakve biste pizze ponudili?

– Kad bih otvarao svoju pizzeriju, definitivno bih se odlučio za napoletanski stil pizze. Igrao bih na sigurno što se tiče tijesta, a onda bih se poigravao nadjevima. Obvezno bih u ponudi imao moje omiljene bijele pizze, prvenstveno pizzu s mortadelom i pistacijom. To je pizza koju obvezno naručim ako je pizzeria koju sam posjetio ima u ponudi. Najbolje sam pizze s mortadelom i pistacijom probao u beogradskim pizzerijama "Majstor i Margarita" i "Giovanni‘s" te u novosadskoj "Tramontani". Kod nas najbolju napoletanu s mortadelom i pistacijom imaju "Al Dente", "Medena", "Konoba Kažeta", "Rumore", "Victoria" i "Bokamorra". Ipak, nisam baš siguran bih li otvarao vlastitu pizzeriju. Previše je tu obveza, a onda definitivno ne bih imao dovoljno vremena za svoja putovanja i posjete nekim novim pizzerijama.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => stručnjak iz gušta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => stručnjak iz gušta 2 0 11317 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-11 15:38:58 [created_by] => 3242 [created_by_alias] => Tea Sumić Miletić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-01 17:23:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-04-01 17:23:22 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 45 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 485 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Hrana [menu-meta_keywords] => Hrana [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Priče [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=U potrazi za dobrom pizzom [metakey] => pizza, pizzerija, najbolja pizza [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/11\/24627082.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/11\/24494039.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/11\/24494040.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/11\/24494041.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/11\/24494042.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/11\/24494043.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/11\/24494044.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/11\/24494045.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/11\/24494046.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/11\/24494047.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/11\/24494048.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/11\/24494049.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","

Dragan sa sinom<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"960x952","hd_24627082_1920.jpg":"1920x1080","k_24627082_1280.jpg":"1280x1280","k_24627082_1024.jpg":"1024x1024","k_24627082_640.jpg":"640x640","k_24627082_480.jpg":"480x480","k_24627082_340.jpg":"340x340","k_24627082_220.jpg":"220x220","o_24627082_1280.jpg":"1280x1269","o_24627082_1024.jpg":"1024x1015","o_24627082_640.jpg":"640x634","o_24627082_480.jpg":"480x476","o_24627082_340.jpg":"340x337","o_24627082_220.jpg":"220x218","h_24627082_1280.jpg":"1280x854","h_24627082_1024.jpg":"1024x683","h_24627082_640.jpg":"640x427","h_24627082_480.jpg":"480x320","h_24627082_340.jpg":"340x227","h_24627082_220.jpg":"220x147","pp_24627082_1280.jpg":"1280x1628","pp_24627082_1024.jpg":"1024x1303","pp_24627082_640.jpg":"640x814","pp_24627082_480.jpg":"480x611","pp_24627082_340.jpg":"340x432","pp_24627082_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x1280","hd_24494039_1920.jpg":"1920x1080","k_24494039_1280.jpg":"1280x1280","k_24494039_1024.jpg":"1024x1024","k_24494039_640.jpg":"640x640","k_24494039_480.jpg":"480x480","k_24494039_340.jpg":"340x340","k_24494039_220.jpg":"220x220","o_24494039_1280.jpg":"1280x1706","o_24494039_1024.jpg":"1024x1365","o_24494039_640.jpg":"640x853","o_24494039_480.jpg":"480x640","o_24494039_340.jpg":"340x453","o_24494039_220.jpg":"220x293","h_24494039_1280.jpg":"1280x854","h_24494039_1024.jpg":"1024x683","h_24494039_640.jpg":"640x427","h_24494039_480.jpg":"480x320","h_24494039_340.jpg":"340x227","h_24494039_220.jpg":"220x147","pp_24494039_1280.jpg":"1280x1628","pp_24494039_1024.jpg":"1024x1303","pp_24494039_640.jpg":"640x814","pp_24494039_480.jpg":"480x611","pp_24494039_340.jpg":"340x432","pp_24494039_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x960","hd_24494040_1920.jpg":"1920x1080","k_24494040_1280.jpg":"1280x1280","k_24494040_1024.jpg":"1024x1024","k_24494040_640.jpg":"640x640","k_24494040_480.jpg":"480x480","k_24494040_340.jpg":"340x340","k_24494040_220.jpg":"220x220","o_24494040_1280.jpg":"1280x960","o_24494040_1024.jpg":"1024x768","o_24494040_640.jpg":"640x480","o_24494040_480.jpg":"480x360","o_24494040_340.jpg":"340x255","o_24494040_220.jpg":"220x165","h_24494040_1280.jpg":"1280x854","h_24494040_1024.jpg":"1024x683","h_24494040_640.jpg":"640x427","h_24494040_480.jpg":"480x320","h_24494040_340.jpg":"340x227","h_24494040_220.jpg":"220x147","pp_24494040_1280.jpg":"1280x1628","pp_24494040_1024.jpg":"1024x1303","pp_24494040_640.jpg":"640x814","pp_24494040_480.jpg":"480x611","pp_24494040_340.jpg":"340x432","pp_24494040_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x960","hd_24494041_1920.jpg":"1920x1080","k_24494041_1280.jpg":"1280x1280","k_24494041_1024.jpg":"1024x1024","k_24494041_640.jpg":"640x640","k_24494041_480.jpg":"480x480","k_24494041_340.jpg":"340x340","k_24494041_220.jpg":"220x220","o_24494041_1280.jpg":"1280x960","o_24494041_1024.jpg":"1024x768","o_24494041_640.jpg":"640x480","o_24494041_480.jpg":"480x360","o_24494041_340.jpg":"340x255","o_24494041_220.jpg":"220x165","h_24494041_1280.jpg":"1280x854","h_24494041_1024.jpg":"1024x683","h_24494041_640.jpg":"640x427","h_24494041_480.jpg":"480x320","h_24494041_340.jpg":"340x227","h_24494041_220.jpg":"220x147","pp_24494041_1280.jpg":"1280x1628","pp_24494041_1024.jpg":"1024x1303","pp_24494041_640.jpg":"640x814","pp_24494041_480.jpg":"480x611","pp_24494041_340.jpg":"340x432","pp_24494041_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x960","hd_24494042_1920.jpg":"1920x1080","k_24494042_1280.jpg":"1280x1280","k_24494042_1024.jpg":"1024x1024","k_24494042_640.jpg":"640x640","k_24494042_480.jpg":"480x480","k_24494042_340.jpg":"340x340","k_24494042_220.jpg":"220x220","o_24494042_1280.jpg":"1280x960","o_24494042_1024.jpg":"1024x768","o_24494042_640.jpg":"640x480","o_24494042_480.jpg":"480x360","o_24494042_340.jpg":"340x255","o_24494042_220.jpg":"220x165","h_24494042_1280.jpg":"1280x854","h_24494042_1024.jpg":"1024x683","h_24494042_640.jpg":"640x427","h_24494042_480.jpg":"480x320","h_24494042_340.jpg":"340x227","h_24494042_220.jpg":"220x147","pp_24494042_1280.jpg":"1280x1628","pp_24494042_1024.jpg":"1024x1303","pp_24494042_640.jpg":"640x814","pp_24494042_480.jpg":"480x611","pp_24494042_340.jpg":"340x432","pp_24494042_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x1150","hd_24494043_1920.jpg":"1920x1080","k_24494043_1280.jpg":"1280x1280","k_24494043_1024.jpg":"1024x1024","k_24494043_640.jpg":"640x640","k_24494043_480.jpg":"480x480","k_24494043_340.jpg":"340x340","k_24494043_220.jpg":"220x220","o_24494043_1280.jpg":"1280x1150","o_24494043_1024.jpg":"1024x920","o_24494043_640.jpg":"640x575","o_24494043_480.jpg":"480x431","o_24494043_340.jpg":"340x305","o_24494043_220.jpg":"220x197","h_24494043_1280.jpg":"1280x854","h_24494043_1024.jpg":"1024x683","h_24494043_640.jpg":"640x427","h_24494043_480.jpg":"480x320","h_24494043_340.jpg":"340x227","h_24494043_220.jpg":"220x147","pp_24494043_1280.jpg":"1280x1628","pp_24494043_1024.jpg":"1024x1303","pp_24494043_640.jpg":"640x814","pp_24494043_480.jpg":"480x611","pp_24494043_340.jpg":"340x432","pp_24494043_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x1007","hd_24494044_1920.jpg":"1920x1080","k_24494044_1280.jpg":"1280x1280","k_24494044_1024.jpg":"1024x1024","k_24494044_640.jpg":"640x640","k_24494044_480.jpg":"480x480","k_24494044_340.jpg":"340x340","k_24494044_220.jpg":"220x220","o_24494044_1280.jpg":"1280x1007","o_24494044_1024.jpg":"1024x805","o_24494044_640.jpg":"640x503","o_24494044_480.jpg":"480x377","o_24494044_340.jpg":"340x267","o_24494044_220.jpg":"220x173","h_24494044_1280.jpg":"1280x854","h_24494044_1024.jpg":"1024x683","h_24494044_640.jpg":"640x427","h_24494044_480.jpg":"480x320","h_24494044_340.jpg":"340x227","h_24494044_220.jpg":"220x147","pp_24494044_1280.jpg":"1280x1628","pp_24494044_1024.jpg":"1024x1303","pp_24494044_640.jpg":"640x814","pp_24494044_480.jpg":"480x611","pp_24494044_340.jpg":"340x432","pp_24494044_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x1027","hd_24494045_1920.jpg":"1920x1080","k_24494045_1280.jpg":"1280x1280","k_24494045_1024.jpg":"1024x1024","k_24494045_640.jpg":"640x640","k_24494045_480.jpg":"480x480","k_24494045_340.jpg":"340x340","k_24494045_220.jpg":"220x220","o_24494045_1280.jpg":"1280x1027","o_24494045_1024.jpg":"1024x821","o_24494045_640.jpg":"640x513","o_24494045_480.jpg":"480x385","o_24494045_340.jpg":"340x272","o_24494045_220.jpg":"220x176","h_24494045_1280.jpg":"1280x854","h_24494045_1024.jpg":"1024x683","h_24494045_640.jpg":"640x427","h_24494045_480.jpg":"480x320","h_24494045_340.jpg":"340x227","h_24494045_220.jpg":"220x147","pp_24494045_1280.jpg":"1280x1628","pp_24494045_1024.jpg":"1024x1303","pp_24494045_640.jpg":"640x814","pp_24494045_480.jpg":"480x611","pp_24494045_340.jpg":"340x432","pp_24494045_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x960","hd_24494046_1920.jpg":"1920x1080","k_24494046_1280.jpg":"1280x1280","k_24494046_1024.jpg":"1024x1024","k_24494046_640.jpg":"640x640","k_24494046_480.jpg":"480x480","k_24494046_340.jpg":"340x340","k_24494046_220.jpg":"220x220","o_24494046_1280.jpg":"1280x960","o_24494046_1024.jpg":"1024x768","o_24494046_640.jpg":"640x480","o_24494046_480.jpg":"480x360","o_24494046_340.jpg":"340x255","o_24494046_220.jpg":"220x165","h_24494046_1280.jpg":"1280x854","h_24494046_1024.jpg":"1024x683","h_24494046_640.jpg":"640x427","h_24494046_480.jpg":"480x320","h_24494046_340.jpg":"340x227","h_24494046_220.jpg":"220x147","pp_24494046_1280.jpg":"1280x1628","pp_24494046_1024.jpg":"1024x1303","pp_24494046_640.jpg":"640x814","pp_24494046_480.jpg":"480x611","pp_24494046_340.jpg":"340x432","pp_24494046_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x985","hd_24494047_1920.jpg":"1920x1080","k_24494047_1280.jpg":"1280x1280","k_24494047_1024.jpg":"1024x1024","k_24494047_640.jpg":"640x640","k_24494047_480.jpg":"480x480","k_24494047_340.jpg":"340x340","k_24494047_220.jpg":"220x220","o_24494047_1280.jpg":"1280x985","o_24494047_1024.jpg":"1024x788","o_24494047_640.jpg":"640x492","o_24494047_480.jpg":"480x369","o_24494047_340.jpg":"340x261","o_24494047_220.jpg":"220x169","h_24494047_1280.jpg":"1280x854","h_24494047_1024.jpg":"1024x683","h_24494047_640.jpg":"640x427","h_24494047_480.jpg":"480x320","h_24494047_340.jpg":"340x227","h_24494047_220.jpg":"220x147","pp_24494047_1280.jpg":"1280x1628","pp_24494047_1024.jpg":"1024x1303","pp_24494047_640.jpg":"640x814","pp_24494047_480.jpg":"480x611","pp_24494047_340.jpg":"340x432","pp_24494047_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x960","hd_24494048_1920.jpg":"1920x1080","k_24494048_1280.jpg":"1280x1280","k_24494048_1024.jpg":"1024x1024","k_24494048_640.jpg":"640x640","k_24494048_480.jpg":"480x480","k_24494048_340.jpg":"340x340","k_24494048_220.jpg":"220x220","o_24494048_1280.jpg":"1280x960","o_24494048_1024.jpg":"1024x768","o_24494048_640.jpg":"640x480","o_24494048_480.jpg":"480x360","o_24494048_340.jpg":"340x255","o_24494048_220.jpg":"220x165","h_24494048_1280.jpg":"1280x854","h_24494048_1024.jpg":"1024x683","h_24494048_640.jpg":"640x427","h_24494048_480.jpg":"480x320","h_24494048_340.jpg":"340x227","h_24494048_220.jpg":"220x147","pp_24494048_1280.jpg":"1280x1628","pp_24494048_1024.jpg":"1024x1303","pp_24494048_640.jpg":"640x814","pp_24494048_480.jpg":"480x611","pp_24494048_340.jpg":"340x432","pp_24494048_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x1280","hd_24494049_1920.jpg":"1920x1080","k_24494049_1280.jpg":"1280x1280","k_24494049_1024.jpg":"1024x1024","k_24494049_640.jpg":"640x640","k_24494049_480.jpg":"480x480","k_24494049_340.jpg":"340x340","k_24494049_220.jpg":"220x220","o_24494049_1280.jpg":"1280x1706","o_24494049_1024.jpg":"1024x1365","o_24494049_640.jpg":"640x853","o_24494049_480.jpg":"480x640","o_24494049_340.jpg":"340x453","o_24494049_220.jpg":"220x293","h_24494049_1280.jpg":"1280x854","h_24494049_1024.jpg":"1024x683","h_24494049_640.jpg":"640x427","h_24494049_480.jpg":"480x320","h_24494049_340.jpg":"340x227","h_24494049_220.jpg":"220x147","pp_24494049_1280.jpg":"1280x1628","pp_24494049_1024.jpg":"1024x1303","pp_24494049_640.jpg":"640x814","pp_24494049_480.jpg":"480x611","pp_24494049_340.jpg":"340x432","pp_24494049_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 485 [name] => Priče [alias] => price [description] => [parent] => 483 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"483","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"1","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7428514 Threads: 4 Questions: 1531702011 Slow queries: 4657188 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110680749 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/spiza/price ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 485 [name] => Priče [alias] => price [parent] => 483 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/spiza/price ) ) [link] => /mozaik/spiza/price/gdje-se-jede-najbolja-pizza-odgovor-smo-dobili-od-vrhunskog-poznavatelja-u-dalmaciji-je-par-jako-dobrih-pizzerija-1277776 [printLink] => /mozaik/spiza/price/gdje-se-jede-najbolja-pizza-odgovor-smo-dobili-od-vrhunskog-poznavatelja-u-dalmaciji-je-par-jako-dobrih-pizzerija-1277776?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 351170 [name] => pizza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pizza [link] => /tag/pizza ) [1] => stdClass Object ( [id] => 339138 [name] => Pizzerija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pizzerija [link] => /tag/pizzerija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 711302 [name] => najbolja pizza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-01 19:23:43 [main_article_id] => 0 [alias] => najbolja-pizza [link] => /tag/najbolja-pizza ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => stručnjak iz gušta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Gdje se jede najbolja pizza? Odgovor smo dobili od vrhunskog poznavatelja: U Dalmaciji je par jako dobrih pizzerija... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3242 [name] => Tea Sumić Miletić [username] => tea.sumic [email] => tea.sumic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$KFHqP694ipYnFwy9WRCFzuHPf2MJ51KZAfr7Pd0b2WbTCCs5s1Om. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tea-sumic-miletic-3242 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1757 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a8969c4b53c0b1333ee04669632693e6?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/11/24627082.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/11/24627082.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/11/24494039.jpg [title] => Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/11/24494040.jpg [title] => Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/11/24494041.jpg [title] => Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/11/24494042.jpg [title] => Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/11/24494043.jpg [title] => Privatni album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/11/24494044.jpg [title] => Privatni album ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/11/24494045.jpg [title] => Privatni album ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/11/24494046.jpg [title] => Privatni album ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/11/24494047.jpg [title] => Privatni album ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/11/24494048.jpg [title] => Privatni album ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/11/24494049.jpg [title] =>

Dragan sa sinom

Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nikad mi nisu bili jasni oni koji iz dana u dan jedu istu ili manje-više istu hranu pa još tvrde da su sretni i zadovoljni što je tako. Meni nema dražeg od istraživanja, isprobavanja, širenja vidika, eksperimentiranja, kako po pitanju spize, tako i većine ostalog. Ipak, kad se na nešto navučem, sklona sam se fiksirati, ali opet me raduju varijacije na temu. Vjerujem da slično razmišlja Dragan Maloševac, specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije, kojeg je šira javnost upoznala kao doktora, odnosno lovca na pizze, jer putuje svijetom istražujući ponudu u pizzerijama. Znatiželjna doznati što ga pokreće u njegovoj gastronomskoj odiseji i gdje se u okviru moga kruga kretanja može pojesti pizza bolja od prosječne, ulovila sam ga između dežurstva i odlaska na obvezno svakodnevno trčanje i malo izrešetala. Svoga sugovornika, koji mi, čim smo se čuli, napominje kako nije gastrokritičar niti to ima ambiciju biti, najprije sam zapitala je li oduvijek volio pizzu i kad se za nju zainteresirao u tolikoj mjeri da mu nije problem sjesti u auto i voziti se nekoliko sati samo da bi isprobao neku koja ga je zaintrigirala.

– Pizzu sam zavolio još u ranom djetinjstvu. Odrastao sam u Zagrebu, samo nekoliko ulaza udaljen od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s pravom krušnom peći na drva. Bio sam im stalni gost, a upravo je vrijeme mog odrastanja i prvih izlazaka bilo i vrijeme tadašnjih kultnih zagrebačkih pizzerija, poput "Šestina", "Purgera", "Dvojke" i "Kamenitih vrata". Jednostavno sam se već tada doslovno navukao na pizzu, koja mi je definitivno najomiljenije jelo.

---

image
Privatni album
---

Otkad znam za sebe obožavam pizzu, a prije nekih desetak godina počeo sam pisati osvrte i sastavljati popis pizzerija koje sam posjetio. Budući da se cijeli život bavim sportom, a otprije desetak godina poprilično sam aktivan trkač rekreativac, sve je u biti počelo mojim odlaskom na utrke u Italiju. Običaj je svakog trkača dan prije utrke otići na takozvani carboloading, a ja sam, naravno, odlazio u pizzerije. Nakon povratka s utrka napisao bih kratak osvrt o pizzeriji u kojoj smo bili, što se mojim poznanicima i prijateljima svidjelo, pa sam na svom Facebook profilu počeo redovito pisati osvrte s pratećim slikama i korisnim informacijama vezanim uz pizzerije. Prije nekoliko mjeseci dobio sam i ponudu za ozbiljniju suradnju pa sam na Indexu dobio stalnu kolumnu, koju su simpatično nazvali "Lovac na pizze".

Kako vam se neka pizza može naći na radaru? Da ne kažem nišanu.

– Svi su moji osvrti na neki način pozitivni, više kao preporuka ili informacija. To je zato jer ja nisam gastrokritičar ili recenzent. Ja sam samo netko tko voli putovati i voli dobru pizzu. Zato se prije svojih putovanja i odlazaka u određena mjesta ili gradove jako dobro raspitam. Obično dobijem preporuku za tri-četiri pizzerije, a zatim provjerim ocjene i recenzije na društvenim mrežama i portalima. Na temelju toga odaberem jednu ili dvije koje ću posjetiti.

---

image
Privatni album
---

Kakve su vam pizze trenutno najzanimljivije?

– Iskreno govoreći, u posljednje dvije-tri godine pratim europske top-liste pa pokušavam tijekom svojih putovanja posjetiti pizzerije koje se nalaze na tim listama. Upravo me prigodom odlazaka u takve pizzerije prate vrlo zanimljive i pomalo neobične situacije. Pariz, Amsterdam, Beč, Budimpešta, Bratislava, Bruxelles... Nekada to bude prava avantura. Uz svaki me od tih posjeta veže neka zanimljiva pričica ili anegdota. U Parizu smo nakon dugih sedam sati puta zbog nesporazuma s radnim vremenom doslovno stajali ispred zatvorenih vrata "Pepea", najbolje europske pizzerije. U Amsterdamu su nam složili stol na ulici ispred pizzerije "nNea" budući da nisu imali mjesta, a mi nismo željeli odustati. U toj su nam pizzeriji, umjesto klasičnog pribora za jelo, poslužili škare za rezanje pizze.

Bitno je istaknuti kako na tim europskim top-listama u pravilu nema talijanskih pizzerija budući da bi one zauzele većinu mjesta. Napulj je grad pizze, a u Napulju je trenutno više od 1500 pizzerija. Na svjetskoj "Top 100 listi", na kojoj se nalaze i talijanske pizzerije, one zauzimaju šezdesetak mjesta, a u prvih je deset upravo sedam talijanskih.

---

image
Privatni album
---

Koje odlike, po vašem ukusu, ima jako dobra pizza?

– Pizza je definitivno više od jela, pizza je fenomen. Već odavno pizza nije jelo za siromašne, a s vremenom su se razvili poprilično različiti stilovi pizze. Napredovala je i tehnologija pripreme i izrade tijesta, a i proizvode se sve kvalitetnije krušne peći. Naravno, najpopularnija je napoletana, koja mora zadovoljavati strogo definirane kriterije. U Italiji postoji AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana), udruženje koje promovira i na neki način štiti originalnu napoletansku pizzu.

Ja sam pomalo specifičan budući da volim sve vrste pizza, ali kad bih baš morao birati, na prvom bi mi mjestu bile pizze romanskog stila, tankog i hrskavog tijesta, kakve u Hrvatskoj prave zagrebačke "Duksa", "Karijola", "Nu", "Veža" i "Comme to Mamma", pulski "Tivoli" te osječki "Astrogarden". Priznajem, sve mi se više sviđa prava napoletana, a za to su krive mnoge novootvorene hrvatske pizzerije koje se trude napraviti kvalitetnu napoletanu. Ako mene pitate, ja bih pizze, bez obzira na vrstu ili stil, podijelio na one loše i one dobre.

---

image
Privatni album
---

To što je pizza napoletana ne znači automatski da je i fina i ukusna, odnosno da je dobra. Tijesto je ono što u pravilu pizzu čini dobrom ili lošom. Ne volim teške, slane i zasitne pizze, nakon kojih imate osjećaj težine u želucu, a žedni ste još danima poslije obroka. Jedan je poznati splitski picajol rekao kako je dobra pizza ona koja kad je pojedeš, samo pola sata poslije možeš ići trčati na Marjan. Pratio sam raspravu na jednoj velikoj grupi o tome kakve su pizze dobre pa je jedan vlasnik pizzerije dao vrlo jednostavan odgovor. Vlasniku je pizzerije najbolja ona pizza koju njegovi gosti vole.

Što su, po vašemu mišljenju, bile najveće mane kod pizza koje vam nisu baš sjele?

– Ne postoji takva pizza koja meni nije sjela! Šalim se, naravno. Osobno ne volim kad je tijesto loše teksture, a prošlo je i loš proces fermentacije pa te nedostatke u pravilu osjetite tek poslije u obliku težine u želucu i osjećaja stalne žeđi. Kao da vam se u želucu nalazi velika cigla. Ne volim ni pizzerije koje koriste jeftine sastojke za nadjeve. Tu prvenstveno mislim na loš izbor sira, koji dodatno doprinosi tome da vam pizza bude beskrajno slana.

---

image

Dragan sa sinom

Privatni album
---

Mogu li se pizze iz domaćih pizzerija kvalitetom mjeriti s onima u Italiji?

– U Hrvatskoj je sve više i više jako dobrih pizzerija s kvalitetnom napoletanom. Kad spomenemo Italiju, onda obvezno mislimo na napoletanu, a upravo je trend napoletane u Hrvatskoj krenuo prije nekih sedam-osam godina sa zagrebačkom "O‘Harom".

Do prije nekoliko godina u Osijeku nije bila ni jedna pizzerija s napoletanskom pizzom, a danas su tu "Novi Saloon", "Ventidue" i "Pepe". Zagreb ima "Al Dente", "Park", "Medenu", "Re", "Toccare", "Bastu", "Public", "Franko‘s"... U Splitu su "Basta" i "Bokamorra", u Šibeniku "Victoria", u Zagorju "Zagyland", a u Istri labinski "Rumore" i "Napoli" te porečka "Konoba Kažeta". Sve te pizzerije imaju jako dobru napoletanu. Nedavno smo bili u Veneciji te smo posjetili jednu od njihovih najboljih pizzerija, "1000 Gourmet", a pizza koju smo probali nije ništa bolja od pizza kakve poslužuju naše pizzerije koje sam spomenuo.

Koliko ste istražili pizzerije na području Dalmacije i gdje ste naišli na pizze vrijedne preporuke?

– Budući da sam trkač koji redovito odlazi na utrke, a najviše volim polumaratone, često sam u Dalmaciji. Upravo sam nakon istrčanog polumaratona u Šibeniku otkrio "Victoriju", po meni najbolju šibensku pizzeriju. Splitski sam polumaraton trčao desetak puta pa sam posjetio gotovo sve splitske pizzerije. Prije sam odlazio u "Plan B", "Galiju" ("u Jerkova“) i "Bakru", a otkad se otvorila "Bokamorra", odlazim isključivo u nju. "Bokamorra" je, po mom osobnom sudu, najbolja splitska i jedna od najboljih hrvatskih pizzerija. Na putu u Dalmaciju obvezno skrenemo i u Sinac, malo ličko mjestašce u kojem se nalazi "Ruspante", pizzeria koju svaki pravi ljubitelj pizze obvezno mora posjetiti.

---

image
Privatni album
---

Gdje se u Hrvatskoj jede najbolja pizza?

– Uh, bojao sam se tog pitanja! Vrlo je nezahvalno praviti top-liste i isticati određene pizzerije zato jer su ukusi različiti, a ljudi su vrlo osjetljivi kad istaknete nešto što se njima osobno ne sviđa. Ili obrnuto. Upravo sam zbog toga za svoju rubriku na Indexu sastavio aktualne top-liste u kojima sam odvojio napoletanu od ostalih stilova pizze. Ujedno, danas se stalno otvaraju nove pizzerije, a neke postojeće mijenjaju stil i vrstu pizze koju poslužuju pa se te liste mijenjaju iz dana u dan. Što se tiče romanskog stila, osobno su mi najdraže zagrebačke "Duksa" i "Nu", pulski "Tivoli" te osječki "Astrogarden". Pizzerije s vlastitom recepturom i teksturom tijesta (ni romane, ni napoletane), a koje smatram najboljima su svakako lički "Ruspante", zagrebački "Boccone", "Zero Zero" i "Mr‘s Fogg", đakovački "Lipizzano" te osječki "Sporthouse".

Odlične napoletane možete pojesti u splitskoj "Bokamorri", šibenskoj "Victoriji", labinskim "Rumoreu" i "Napoliju", ogulinskoj "Antici", konjščinskom "Zagylandu", valpovačkom "Hexu", vukovarskom "Selectu", porečkoj "Konobi Kažeta", osječkom "Pepeu" i "Ventidueu", varaždinskom "Angelusu" te zagrebačkim pizzerijama "Al Dente", "Park", "Medena", "Re", "Public", "Tocarre", "Franko‘s" i "Basta".

---

image
Privatni album
---

Postoji li neka pizzeria koja vam je već dulje na "bucket listi", domaća ili strana, realno ili nerealno...?

– Što se tiče hrvatskih pizzerija, vodim posebnu listu pizzerija koje želim posjetiti. To je lista koju stalno popunjavam, ali i povremeno smanjujem brišući one koje sam posjetio. Nedavno sam s te liste maknuo ogulinsku "Anticu" i porečku "Konobu Kažeta". Dvije vrhunske pizzerije s odličnom napoletanom. Sad su mi u planu labinski "Napoli", pulski "Pulski gušti" i tarski "Capri", sve tri u Istri. Od stranih, trudim se posjetiti što više pizzerija s europske "Top 50 liste". Do sada sam od prvih deset posjetio amsterdamsku "nNeu", bečki "Via Toledo" i bruxellesku "La Piolla Pizzu". Volio bih, ovaj put uspješno, posjetiti pariški "Pepe" i napuljsku "L‘Antica Pizzeria Da Michele".

Kad biste nekim slučajem otvorili pizzeriju, kakve biste pizze ponudili?

– Kad bih otvarao svoju pizzeriju, definitivno bih se odlučio za napoletanski stil pizze. Igrao bih na sigurno što se tiče tijesta, a onda bih se poigravao nadjevima. Obvezno bih u ponudi imao moje omiljene bijele pizze, prvenstveno pizzu s mortadelom i pistacijom. To je pizza koju obvezno naručim ako je pizzeria koju sam posjetio ima u ponudi. Najbolje sam pizze s mortadelom i pistacijom probao u beogradskim pizzerijama "Majstor i Margarita" i "Giovanni‘s" te u novosadskoj "Tramontani". Kod nas najbolju napoletanu s mortadelom i pistacijom imaju "Al Dente", "Medena", "Konoba Kažeta", "Rumore", "Victoria" i "Bokamorra". Ipak, nisam baš siguran bih li otvarao vlastitu pizzeriju. Previše je tu obveza, a onda definitivno ne bih imao dovoljno vremena za svoja putovanja i posjete nekim novim pizzerijama.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album

Privatni album

Dragan sa sinom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/spiza/price/gdje-se-jede-najbolja-pizza-odgovor-smo-dobili-od-vrhunskog-poznavatelja-u-dalmaciji-je-par-jako-dobrih-pizzerija-1277776 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=531c4d9770f1410b4516509c472bb9ef41f08dc8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Gdje+se+jede+najbolja+pizza%3F+Odgovor+smo+dobili+od+vrhunskog+poznavatelja%3A+U+Dalmaciji+je+par+jako+dobrih+pizzerija...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Fgdje-se-jede-najbolja-pizza-odgovor-smo-dobili-od-vrhunskog-poznavatelja-u-dalmaciji-je-par-jako-dobrih-pizzerija-1277776 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Fgdje-se-jede-najbolja-pizza-odgovor-smo-dobili-od-vrhunskog-poznavatelja-u-dalmaciji-je-par-jako-dobrih-pizzerija-1277776 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => stručnjak iz gušta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Pričestručnjak iz gušta

Gdje se jede najbolja pizza? Odgovor smo dobili od vrhunskog poznavatelja: U Dalmaciji je par jako dobrih pizzerija...

Piše Tea Sumić Miletić
1. travnja 2023. - 19:23

Nikad mi nisu bili jasni oni koji iz dana u dan jedu istu ili manje-više istu hranu pa još tvrde da su sretni i zadovoljni što je tako. Meni nema dražeg od istraživanja, isprobavanja, širenja vidika, eksperimentiranja, kako po pitanju spize, tako i većine ostalog. Ipak, kad se na nešto navučem, sklona sam se fiksirati, ali opet me raduju varijacije na temu. Vjerujem da slično razmišlja Dragan Maloševac, specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije, kojeg je šira javnost upoznala kao doktora, odnosno lovca na pizze, jer putuje svijetom istražujući ponudu u pizzerijama. Znatiželjna doznati što ga pokreće u njegovoj gastronomskoj odiseji i gdje se u okviru moga kruga kretanja može pojesti pizza bolja od prosječne, ulovila sam ga između dežurstva i odl...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 08:44