StoryEditorOCM
Slanospasit će vas

Juha koja popravlja raspoloženje priprema se bez puno posla i nereda. Puna je okusa Mediterana, a evo u čemu je caka...

Piše T. S. M.
28. veljače 2024. - 13:22

Ako ste se zaželjeli okusa ljeta i Mediterana, a baš bi vam dobro došlo malo okrjepe na žlicu, nudimo vam ideju za jelo koje će vas lijepo zagrijati i razvedriti vam tmurni dan.

Juha od rajčice i paprike. Ali kakva... Caka je u tome što je povrće potrebno ispeći, umjesto da ga se kuha ili pirja. Rezultat je koncentrirani okus, slatkasta aroma i puno bolji ukupni dojam nego kad se ovo jelo priprema na klasičan način. Dodatni bonus: nema miješanje, ništa neće pokipjeti ni isprskati cijeli špaher dok se kuha.

image
Shutterstock

Ine pretjerujemo kad kažemo da vam ova juha može popraviti raspoloženje: rajčice su bogate folatima i magnezijem, moćnim sastojcima koji se koriste i kod tretiranja depresije. Crvene su paprike, pak, dobar izvor vitamina B6, neophodnog nutrijenta za normalan razvoj i funkcioniranje mozga koji potiče stvaranje serotonina i norepinefrina koji utječu na raspoloženje.

Juha od pečene rajčice i paprike

Sastojci:

600 g rajčica
150 g ricotte
4 roga ili babura crvene paprike
5 češanja češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
začinsko bilje po želji
sol, papar

Priprema:

Paprike prerežite, uklonite im sjemenke i stavite ih u široku plitku posudu za pečenje. Rajčice, ovisno o veličini, prepolovite ili narežite na četvrtine. Dodajte neoljuštene češnjeve češnjaka pa sve posolite i pokapajte maslinovim uljem.

Pecite povrće 35-40 minuta na 200 stupnjeva, odnosno dok ne omekša i lijepo se ne zapeče. Zatim, po želji, paprike prebacite u staklenu zdjelu, dobro pokrijte i pustite 15-ak minuta da odstoje kako bi im bilo lakše oguliti koru. Ako vam kora ne smeta, ovaj korak preskočite.

Paprike, rajčice i češnjak prebacite u blender ili u usku, visoku posudu prikladnu za štapni mikser. Dodajte im nešto vode, tek toliko da ih je lakše usitniti te ubacite većinu ricotte, ostalo ostavite za posluživanje. Blendajte ili miksajte dok ne postignete željeni stupanj glatkoće, ali nemojte pretjerivati, bolje je kad se osjeti koji komadić.

Prebacite u veću posudu, razrijedite s onoliko vrele vode koliko je potrebno da postignete željenu konzistenciju. Nemojte pretjerati, bolje je kad je gusto. Provjerite okuse, dodajte malo papra i svježeg ili sušenog začinskog bilja po želji pa podijelite u tanjure, svakom na vrh stavite malo ricotte i koju kap maslinovog ulja te poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:23