StoryEditorOCM
Slanočudesna namirnica

Lagano, ukusno i hranjivo: ovo jelo će vas zasititi i sačuvati od napadaja gladi, ali će vam pomoći i da se pročistite

Piše T. S. M.
2. travnja 2024. - 12:17

Što kažete na nešto lagano i ukusno za današnji ručak? Da se malo odmorimo od blagdanskog blagovanja, ali da ne ostanemo gladni i s osjećajem da se nečeg odričemo. Mislite da je to teško izvedivo? Ma nije. Samo se trebate sjetiti da postoji i ova namirnica, jako je zdrava, ali svi je nekako zaboravljamo koristiti.

image
Shutterstock

Ječam. Spasit će vas nakon prejedanja jer je pun sastojaka koji čiste organizam, ali također pružaju osjećaj sitosti. Obilje vlakana koje ječam sadrži možu smanjiti razinu kolesterola, šećera u krvi i inzulina, a prema nekim istraživanjima ova žitarica usporava pražnjenje želuca što pomaže u kontroli apetita, ali također pomaže održavanju stabilne razine šećera u krvi pa nakon što ste njega jeli par sati možete biti sigurni od naglih napadaja gladi.

image
Shutterstock

Pored ječma za ovo će vam jelo trebati i gljive, još jedna niskokalorična namirnica puna vrijednih sastojaka koji jamče sitost, ali i gurmanski užitak, osobito ako odaberete sortu s malo jačom aromom, primjerice smeđe šampinjone umjesto bijelih ili pak bukovače, vrganje, lisičarke i trubače. Jasno, možete ih i kombinirati.

image
Shutterstock

Ječam s gljivama

Sastojci:

500 g gljiva
150 g ječma
300-400 ml vode
100 ml bijelog vina 
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica maslaca
2 režnja češnjaka
1 luk
1 mrkva
svježi peršin, vlasac ili timijan
parmezan
sol, papar

Priprema:

Potopite ječam u vruću vodu pa ga pustite da odstoji dok pripremite ostale sastojke. Gljive očetkajte i narežite na ploškice, češnjak sitno nasjeckajte, a luk narežite na kockice. Začinsko bilje nasjeckajte, a mrkvu naribajte.

Otopite maslac s maslinovim uljem, dodajte mu luk pa ga pirjajte dok ne postane staklast. Dodajte češnjak, pirjajte dok ne zamiriše pa dodajte gljive, posolite ih i popaprite pa ih pirjajte dok ne puste vodu.

Kad je voda gotovo isparila, dodajte mrkvu i ocijeđeni ječam, promiješajte, zalijte vinom pa miješajte dok alkohol ne ispari. Dolijte vode koliko treba da se prekrije ječam i kuhajte oko 25 minuta, odnosno dok ječam nije gotov. Pri kraju dodajte začinsko bilje, pospite parmezanom i poslužite.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:20