StoryEditorOCM
Receptislastica bez brašna

Starinska torta od kestena i čokolade: ovaj se recept prenosi generacijama, otkrit ćemo vam i tajnu za najbolji rezultat

Piše Spiza SD
10. listopada 2023. - 16:21

Želite li se počastiti istinskom delikatesom, predlažemo vam spoj kestena i čokolade u torti koja se priprema po starinskoj recepturi. Tajne pripreme ove slastice prenose se generacijama, uvijek savršeno uspije i nikad ne razočara.

Kako je riječ o starom receptu, ovbrarite pažnju na jedan detalj pri odabiru kestena: nastojte da su krupni i zdravi jer takvi su najslađi pa treba dodati manje šećera. Možete koristiti i kesten pire, u tom slučaju birajte nezaslađeni. Malo ga je teže pronaći jer u trgovinama se obično nude zaslađene varijante - u tom slučaju iz recepta izbacite šećer.

Torta od kestena

Sastojci:

500 g kestena
250 g crne čokolade
170 g šećera
125 g maslaca
6 jaja
2 žlice ruma
prstohvat soli

Za glazuru:

150 g crne čokolade
250 mililitara vrhnja za šlag

Priprema:

Kestene zarežite nožem i stavite kuhati. Kad su mekani, ogulite ih ispasirajte u gnječilici za krumpir. Sačuvajte koji komad za ukras.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za torte premažite maslacem ili obložite papirom za pečenje

Odvojite bjelanjke, dodajte im sol pa ih istucite u snijeg. Odvojeno izmiješajte žumanjke, kesten pire i maslac pa im dodajte otopljenu čokoladu i rum. Zatim polako, uz miješanje špatulom ili kuhačom u smjesu dodajte dio po dio snijega.

Tijesto prebacite u kalup i pecite 45 minuta, a tajna je u tome da se ne ispeče baš potpuno.

Izvadite tortu iz kalupa, ostavite je da se ohladi, pa je prelijte glazurom koju ste dobili tako što ste slatko vrhnje zagrijali do vrenja, a potom mu dodali razlomljenu čokoladu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 19:21