StoryEditorOCM
Savjetiza top rezultat

Dinstani kiseli kupus fantastičan je prilog, evo kako ga najbolje napraviti i što s pitanjem oko kojeg se mnogi spore

Piše Tea Sumić Miletić
6. prosinca 2023. - 09:35

Što je zima bez kiselog kupusa, zer ne? A najbolji način za iskoristiti kiseli kupus - osim u sarmama, arambašima ili kad se pripremi na podvarak (nedavno smo vam pisali o tom jelu) - je dinstanje. Jednostavnim postupkom pirjanja na masnoći od pomalo prekiselog i pretvrdog kiselog kupusa dobijemo ugodno pikantan prilog za prava kripna zimska jela poput masnijeg pečenja, kobasica i drugog suhog mesa, no isti nam prilog može poslužiti i kao lijepa pratnja uz mrvicu laganija jela poput piletine i šnicela te čak odigrati ulogu glavnog jela, u pratnji s pireom od krumpira ili palentom. 

Sad kad smo vam dali sve ove ideje kako ga iskoristiti, evo par savjeta kako da vam dinstani kiseli kupus najbolje uspije jer nije svejedno kako ga pripremate, ispirete li ga prije pirjanja i koje mu sastojke dodajete. Neki, na primjer, obavezno ispiru kiseli kupus prije pirjanja, drugi smatraju da je to šteta jer će tako isprati dio okusa, ali i korisnih tvari kojima je kiseli kupus krcat.

Pitate li se sad biste li ga trebali isprati ili ne, evo vam savjet: odluku u svakom pojedinom slučaju prepustite svom ukusu. Nije svaki kiseli kupus jednako kiseo, pa prije nego ga krenete pripremati kušajte komadić. Ako vam je količina kiseline podnošljiva ili onako na granici, nemojte ga ispirati jer će se kiseliš ionako malo razblažiti za vrijeme kuhanja, a ako vas grize za jezik, isperite ga.

image
Shutterstock

Što se tiče vrijednih sastojaka koje je šteta isprati niz odvod, evo vam još jedan savjet: prije nego isperete kupus, dobro ga ocijedite, a tekućinu sačuvajte te koristite u drugim jelima, primjerice umjesto octa u salatama.

Druga je dilema u vezi kiselog kupusa vezana uz luk, odnosno treba li ga pirjati skupa s kupusom, prije dodavanja kupusa ili ga pak uopće ne treba staviti. Još jednom je odluka na vama, a ako vam je probava narušena, bilo bi dobro luk najprije dobro ispirjati na kombinaciji masnoće i vode, kako bi se dobro raskuhao prije dodavanja kupusa. Možete ga i izostaviti pa okus nadoknaditi začinima.

Po pitanju masnoće na kojoj ćete ga dinstati, ulje je sasvim u redu, no bolje je koristiti masnoću mesa uz koje ćete ga poslužiti, a ako ga ne namjeravate poslužiti uz meso, pirjajte ga uz dodatak slanine ili kobasica, koje ćete najprije zagrijati da se otope i puste mast.

Po pitanju začina budite kreativni, ali ih uskladite s okusom jela kojemu će dinstani kupus biti pratnja. Nemate li ideju s čim uopće početi, lovorov list, peršin, kim, crvena paprika i dimljena paprika su dobre opcije, a moglo bi vas iznenaditi kako se lijepo uz pirjani kiseli kupus slaže malo cimeta. Želite li primamljiviju boju, ubacite malo koncentrata rajčice, a kako biste dodatno neutralizirali kiselost, dodajte i žličicu šećera. Soli vam najvjerojatnije uopće neće trebati.

Sad kad je sve jasno, preostaje nam samo prijeći na recept...

Dinstani kiseli kupus

Sastojci:

500 g ribanog kiselog kupusa 
50 g slanine
masti ili ulja po potrebi
začini po želji (lovorov list, crvena paprika, kim...)
malo šećera po želji

Priprema:

Nasjeckajte slaninu pa je na umjerenoj vatri zagrijavajte dok ne postane staklasta i ne pusti masnoću. Ako je jako mesnata, možda će vam trebati dodatne masnoće. Dok se slanina zagrijava, provjerite treba li isprati kupus.

Ako je jako kiseo, stavite ga u cjedilo i zatim kratko pod mlaz vode. Protresite ga da se riješite tekućine pa ga dodajte na masnoću, kratko ga pirjajte pa dodajte tekućine po izboru: voda je u redu, ali juha je bolja. Koristite li lovorov list i kim, odmah ih ubacite.

Pirjajte 20-ak minuta pa kušajte.Treba li dodati malo šećera, dodajte, a zatim ubacite i ostale začine.

Pirjajte još 5-10 minuta ili malo dulje, dok  iste zadovoljni mekoćom, a povremeno po potrebi dodajte još tekućine. Izvadite lovorov list i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 01:55