StoryEditorOCM
Savjetije li moguće?

Sastojak koji mijenja sve: za najbolje palačinke u tijesto dodajte i omiljeno piće, bit će savršeno mekane i prozračne

Piše Spiza SD
17. kolovoza 2023. - 08:10

Volite li lagane, pahuljaste, prozračne palačinke s pouno sitnih rupica, morate isprobati ovaj mali trik i sigurno ćete se oduševiti rezultatom. Jer nema šanse da ne upali! 

Slobodno koristite svoj omiljeni recept, samo smanjite ukupnu količinu tekućine koju inače koristite, bilo da je riječ o mlijeku, mješavini mlijeka i mineralne vode ili pak mlijeka i obične vode - na primjer ako inače u palačinke stavite 200 ml mlijeka i 200 ml vode, stavite 100 ml mlijeka i 100 ml vode. Zašto? Zato što ćete tijestu dodati - 200 ml piva!

Zašto biste to napravili? Zato što će zbog piva tijesto postati meko i rahlo, a vi možete biti potpuno sigurni da vam palačinke neće biti žilave. Ne trebate se bojati da će dodatak piva utjecati na okus palačinki, osim ako namjeravate koristiti neko pivo jako ozražene arome, primjerice crno. Nismo li vas uvjerili, posegnite za začinima poput narančine korice, vanilin šećera, ruma i cimeta.

Ako nemate svoj omiljeni recept, isprobajte ovaj.

Palačinke s pivom

Sastojci:

200 g brašna
200 ml piva
100 ml mlijeka
100 ml vode (otprilike)
2 jaja
70 g otopljenog maslaca ili ulja
prstohvat šećera
prstohvat soli

Priprema

Rastopite maslac i pustite ga da se malo ohladi. Dobro izmiješajte jaje s brašnom i mlijekom, dodajte otopljeni maslac i pivo pa smjesu ujednačite. Preporučljivo je miješanje obaviti ručno, kuhačom, osobito nakon dodavanja piva.

U tijesto dodajte još oko 100 ml vode pa primiješajte i provjerite jeste li zadovoljni gustoćom - po potrebi dodajte još malo vode. Ostavite tijesto da se odmori oko pola sata pa pecite palačinke na nauljenoj dobro zagijanoj tavi. Punite ih prilozima po želji, a pogodne su za slatke ili slane kombinacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 19:06