StoryEditorOCM
Savjetiza top uspjeh

U pečenoj svinjetini uživat ćete kao nikad prije uz ove male trikove za najbolje novogodišnje pečenje. Oduševit će vas

Piše Spiza SD
31. prosinca 2023. - 12:40

Svi prigovaramo zbog cijena odojka i svinjetine, no mnogi su se ipak odlučili priuštiti si barem komadić. Pa kad je već tako, neka vam uspije najbolje što je moguće. A to će vam lako poći za rukom uz naše male savjete. Uoči Božića dali smo vam ih već nekoliko, ali ponavljanje je, kako se ono kaže, majka nauke pa nije na odmet podsjetiti se kako se sve ono može dobiti najbolje svinjsko pečenje.

Krenut ćemo od detalja koji je mnogima najdraži, a taj se tiče fino hrskave kožice. Mnogi misle kako im je za fino zapečenu koricu dovoljna dobra pećnica, drugi posežu za pivom, no ono što se pokazalo kao najbolji trik nema veze ni s jednim ni s drugim. Tajna je, vjerovali ili ne, u octu. U ovu se svrhu obično koristi bijeli alkoholni ocat, no možete pokušati i s drugom vrstom koja vam je više po guštu.

image
Shutterstock

Zadaća octa je u tome da dobro isuši kožu, kako bi se lakše lijepo zahrskavila, a dodatna uloga mu je u tome da odstrani eventualni specifičan miris po svinjetini, kakav to meso ponekad, nažalost, ima. Kako bi ocat bolje djelovao, savjetuje se zasjeći kožu prije pečenja uzduž i poprijeko u uzorak romba. Ovaj će postupak, također, pomoći da se masnoća smještena ispod kože lakše otopi pa će i pečenje u konačnici biti manje masno. 

Ništa manje bitna stavka nije ni sočnost mesa, a ta će se najbolje postići pravilnim podešavanjem temperature. Podsjetimo se, kad je svinjetina spremna za pečenje, zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva Celzija (200 s ventilatorom). Kožu zarežite nožem uzduž i poprijeko, dobro je posolite pa meso prebacite u lim za pečenje.  Pecite 30 minuta, smanjite toplinu na 140 stupnjeva Celzija (120 s ventilatorom) i pecite meso još 2 sata i 30 minuta. Ako kožica nije dovoljno hrskava, upalite gornju rešetku na najjače i zapecite meso okrečući ga svakih 30 sekundi dok se korica ne zahrskavi.

image
Shutterstock

Još je jedna caka zgodna kad se peče veći komad mesa: dobro ga je postaviti da leži na nekoliko većih komada povrća - poput mrkve, pastrnjaka ili bijelog dijela poriluka, a ako ne želite da vam okus povrća utječe na okus pečenja, poslužitee se ovom cakom: uzmite dva do tri komada drva pa ih umotajte u foliju i umetnite ispod mesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:14