Nakon paklenih vrućina stiže nam dugoočekivano zahlađenje i pravo vrijeme za planiranje svojih zimnica. Zimi volimo fino papat‘, ali zašto ne uživati i u najdražem ljetnom povrću? Kako biste sačuvali ljeto u teglicama, donosimo jednu odličnu ideju koju ovih dana možete pripremiti za hladnije dane - salatu od poma!
Za ukusnu i dobru zimnicu najvažnije je da sastojci budu svježi i zdravi. Ne trebamo napominjati kako tegle prethodno trebate sterilizirati i provjeriti poklopce. Za ovu pripremu možete iskoristiti bilo koju vrstu poma, a što je najbolje od svega - ne treba vam konzervans i priprema ne može biti jednostavnija! Ukus će ostati sačuvan, a plodovi svježi za pravo uživanje tijekom kišnih i hladnijih dana.
Za ovu zimnicu količinu možete prilagođavati po želji. Pripremite onoliko koliko želite sačuvati. U ovom receptu u jednu teglu stane otprilike 20 cherry rajčica i 5-6 većih. A sad se ‘bacimo‘ u pripremu...
Zimnica od domaćih rajčica
Sastojci:
cherry rajčice
rajčice
Za teglu od 1 l:
kopar
peršin
1-2 češnja češnjaka
1 lovorov list
5-7 zrna crnog papra
pola glavice luka
2 žličica soli
2 žlice šećera
1 žlica octa
Priprema:
Operite rajčice, a češnjak, luk, kopar i peršin nasjeckajte na sitno. Pripazite da tegle prethodno sterilizirate. U njih potom prvo stavite kopar i peršin, zatim lovorov list, papar i češnjak, a onda s cherry rajčicama napunite pola tegle i dodajte luk, sol i šećer pa ostale rajčice. Za kraj dodajte kopar i žlicu octa.
Prelijte sve kipućom vodom i ostavite teglu da odstoji 10-ak minuta u loncu napunjenom vrućom vodom. Nakon toga obrišite teglu, malo je protresite i ostavite je okrenutu naopako. Svoje zimnice skladištite na zamračenom mjestu.
Pripazite da, ako stavljate veće komade rajčice, prethodno ih prerežite na pola ili na četvrtine.