StoryEditorOCM
SlanoCrepe Suzette

Konobar ih slučajno zapalio pa su postale klasik! Ove palačinke obožavaju Francuzi, a recept je isti od 19. stoljeća

Piše SD SPIZA
26. prosinca 2023. - 08:05

Ovaj klasični francuski recept transformira skromnu palačinku u izuzetno elegantan i ukusan desert. Crepe Suzette je tradicionalni francuski recept i sinonim za eleganciju u svijetu palačinki, koji će vam se, garantiramo, svidjeti!

Crepe Suzette je neizostavan klasik među receptima za pripremu palačinki, a njegova priča seže u drugu polovicu 19. stoljeća. Francuski chef Auguste Escoffier stvorio je ovo ukusno jelo u čast glumice i barunice Suzanne Reichenberg, poznate kao Suzette.

Tankim palačinkama prekrivenim umakom od karameliziranog šećera i naranče, Escoffier je stvorio gastronomski doživljaj.

Postoji i zanimljiva legenda koja kaže da su palačinke slučajno nastale u Café de Paris u Monte Carlu 1895. godine, kada je mladi konobarski pomoćnik Henri Charpentier palačinke zalio likerom i zapalio. Umjesto da ih odbaci, predstavio je desert kao novi kreirani specijalitet za važne goste, uključujući i princa od Walesa, Edwarda VII. Edward je bio oduševljen okusima i predložio da se desert nazove Crèpes Suzette.

Ova priča o stvaranju dodaje dodatnu notu romantične povijesti ovog slasnog francuskog deserta. A sad, dosta o povijesti. Idemo na recept od kojeg sline cure...

image
Shutterstock

Palačinke Suzette

Tijesto za palačinke:

200 g brašna
​2 jaja
1,5 dl vode
1 dl mlijeka
limunova korica, ribana
½ žličice soli

Umak:

4 naranče
60 g maslaca
8 žlica šećera
3-4 žlice likera od naranče Grand Marnier
2 žlice konjaka (može i vinjak)
1/2 limuna - sok po želji

Priprema:

Napravite smjesu za palačinke pa je pustite da odstoji pola sata.

Otopite malo maslaca na tavi, a zatim malo smjese za palačinke ravnomjerno rasporedite po dnu. Kad palačinke dobije boju okrenite je na drugu stranu i pecite još jednu minutu. Pripazite da palačinke budu tanke i svijetle. 

U drugu, širu tavu stavite šećer pa ga otopite na laganoj vatri. Ne smije izgorjeti - gotov je onda kad požuti. Potom ubavite maslac, a kad se on rastopi dodajte sok od naranče i limuna te pola likera i pustite da sve provrije.

U gotovi umak stavite jednu palačinku pa je i dva puta preklopite da dobijete trokut. Gotovu palačinku stavite u jedan kraj tave pa ponovite proces s ostalim palačinkama.

Kad ste sve pripremili rasporedite pačainke po cijeloj tavi. Ne brinite, mogu se preklapati. Sve prelijte ostatkom likera i s malo konjaka pa flambirajte.

Ostavite na vatri otprilike jednu minutu, dok alkohol ne ispari, a onda poslužite toplo i guštajte!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 06:31