StoryEditorOCM
Slanopikantno i kremasto

Ovaj umak je čudo! Savršen je s tjesteninom, može poslužiti za umakanje grickalica, a treća je opcija možda i najbolja

Piše Spiza SD
14. rujna 2023. - 15:51

Do su nam na raspolaganju sočne zrele rajčice i mirisne, hrskave paprike, šteta ih je ne koristiti kad god nam se nađu pri ruci. Imamo prijedlog za umak koji vam može izvrsno poslužiti na nekoliko slasnih načina - super je u ulozi umaka za tjesteninu, divan je kao dip za umakanje grickalica, a još je možda najbolji kao namaz za domaće bruschette... isprobajte, sigurno će vam se svidjeti. Posebnost recepta koji mi koristimo je u tome što se povrću na kraju doda malo skute (koju možete zamijeniti mascarponeom ili krem sirom), zahvaljujući čemu je neodoljivo kremast. 

Umak od pečenih paprika i rajčica

Sastojci:

4 crvene paprike
400 g cherry rajčica
2 luka
6 režnjeva češnjaka
malo balzamičnog octa
prstohvat smeđeg šećera
šaka svježeg bosiljka
2 žlice skute
sol, papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva pa ispecite cijele paprike i rajčice, luk narezan na komade i režnjeve češnjaka u komadu s malo balzamičnog octa, šećera, soli i papra.

Kad paprike počnu pucati, izvadite povrće iz pećnice, a paprike prebacite u prikladnu posudu koja se može lako poklopiti pa ih ostavite da malo odstoje, lakše ćete im skinuti koru.

Oguljene paprike očišćene od sjemenki, ostatak povrća, još soli, papra, šećera i octa po ukusu ubacite u blender pa sve usitnite u glatku smjesu. Na kraju dodajte skutu i nasjeckani bosiljak pa sve dobro promiješajte.

Čuvajte u posudi koja se može dobro zatvoriti u hladnjaku do pet dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 22:41