StoryEditorOCM
Slanonježni slatki užitak

Palačinke mekane poput jastuka: ne sadrže mlijeko ni jaja, a tajna nevjerojatne mekoće i pjenušavosti je u ovom dodatku

Piše T.S.M.
28. siječnja 2024. - 12:34

Volite li mekane i pjenaste palačinke poput vrlo popularnih japanskih soufflee palačinki za kojima svi uzdišu na društvenim mrežama, dobro će vam doći jedan mali dodatak jer zahvaljujući njemu poprimaju nježnu teksturu koju zaljubljenici u ovakve slastice nazivaju jastučastom.

Otkrit ćemo vam i kako se vrlo mekane i nježne palačinke mogu napraviti čak i ako odlučite ispeći ih bez korištenja jaja i mlijeka, jer ne samo da je to moguće neho je i lako izvedivo.

Mlijeko ćete sasvim jednostavno zamijeniti biljnim mlijekom po svom izboru (no sugerirat ćemo vam bademovo i sojino kao najbolje opcije), a što se tiče jaja, umjesto njega koristit ćete ono što vegani nazivaju lanenin jajetom. Riječ je o mješavini mljevenih sjemenki lana i vode (ekvivalent jednom jaju je jedna žlica mljevenog lana).

A sad ćemo vam otkriti u čemu je tajna koju smo gore spomenuli. Vjerovali ili ne, u sasvim običnom octu. Po mogućnosti jabučnom, no poslužit će i alkoholni (klasičnu vinsku kvasinu ipak nemojte koristiti u ovom receptu kako njen jaki okus ne bi predvladao). Kako smo ovaj savjet isprobali i njime se malo poigrali možemo vam savjetovati i ovo: ako vam ocat nije po guštu, zamijenite ga limunovim sokom. Utjecat će na okus, ali ako volite limun to uopće nije loše.

E sad zašto je ocat ključni sastojak za mekoću? Zato što reagira s praškom za pecivo. Upravo zbog toga preporučljivo je ostaviti smjesu desetak minuta da se odmori prije nego se bacite na pečenje palačinki, kako bi se kemijska reakcija odvila kako treba.

Jastučasto mekane palačinke

Sastojci:

200 g brašna
240 ml
120 ml vode
2 žlice šećera
1 žlica mljevenih sjemenki lana
3 1/2 žličice praška za pecivo
​2 žličice jabučnog octa
1 žličica soli
1/2 žličice čistog ekstrakta vanilije
3 ulja

Priprema:

U veliku zdjelu za miješanje prosijte zajedno brašno, prašak za pecivo, sol i šećer. 

Mlijeko, lan i ocat dobro izmiješajte vilicom pa smjesu dodajte brašnu. Dodajte vodu, ulje i vaniliju te miješajte vilicom dok ne nastane gusto, grudasto tijesto. Ne mora biti glatko. Ostavite da smjesa odstoji 10-ak minuta.

Zagrijte tavu na srednje niskoj temperaturi, malo je premažite uljem pa dodajte oko 80 ml tijesta za svaku palačinku i pecite oko 4 minute ili dok se lijepo ne napuhnu. Okrenite palačinke, dodajući novi sloj ulja u tavu, i pecite još oko 3 minute.

Palačinke bi trebale biti debele oko centimetar i zlatno smeđe.

Palačinke izvadite iz tave i stavite na kuhinjsku rešetku pa ih pokrijte folijom dok ne ispečete ostale. Želite li ih podgrijati, napravite to u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva Celzija.

Poslužite ih prelivene medom ili veganskim jogurtom s dodatkom sladila te svježim voćem po izboru, a dobra opcija je i zagrijani džem (kako bi postao tekuć).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 17:58