StoryEditorOCM
Slanosamonikla delicija

Počele su prve divlje šparoge, proslavimo to pravim specijalitetom po receptu iz poznatog splitskog restorana! Nije teško...

Piše T. S. M.
3. ožujka 2024. - 10:15

Neuobičajeno topla zima i preuranjeno proljeće imaju, ipak, i poneki plus: uranile su i šparoge. Divlje, dakako, one pitome su nam ionako uvijek pri ruci i sad su nam već malo dosadile. Uostalom, ne mogu se ni mjeriti s "divljakama". Kako bismo proslavili povratak omiljenog samoniklog povrća, iskopali smo jedan jako dobar recept iz naše arhive.

Uživajte s nama i pripremite ga i vi, riječ je o izvrsnom receptu koji je ekipa našeg Otvorenog mora dobila u poznatom splitskom restoranu Zora bila. Priprema nije puno komplicirana, snaći će se i početnici, osobito ako stavku s domaćom tjesteninom odluče zanemariti pa nabave kupovnu - mnogima će veći izazov biti gdje i kako nabaviti šparoge.

image
Nikola Vilić/Cropix

Kako čujemo već ih pomalo ima na tržnicama dalmatinskih gradova, a ako ih ne uspijete pronaći, znate što vam je raditi. Naavucite komotnu obuću i bacite se u istraživanje prirode...

Tjestenina sa šparogama i kozicama

Sastojci:

domaća tjestenina
šparoge
kozice
češnjak
bijelo vino
riblji temeljac
ribani grana padano
pinjoli
sol, papar

Na maslinovu ulju kratko popržiti kozice (možete cijele ili samo repiće), uz dodatak narezanog češnjaka. Podliti bijelim vinom (po želji), te dodati začine (sol i papar), te sve pomiješati s obarenim divljim šparogama. Ako želite, možete dodati i malo ribljeg temeljca.

Domaću tjesteninu razvući u rezance, te je kratko kuhati u kipućoj slanoj vodi. Rezance dodati u zdjelu s kozicama te sve zajedno kuhati oko dvije minute.

Pri serviranju dodati popržene pinjole i sve posuti listićima tvrdog sira grana padano.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 14:26