StoryEditorOCM
SlanoTOPE SE U USTIMA

Svi pričaju o japanskim fluffy palačinkama: uz ovaj trik ispast će vam savršeno okrugle uz opremu koju imate kod kuće

Piše SD SPIZA
21. siječnja 2024. - 07:50

Sigurno ste bar jednom naletjeli na video u kojem se pripremaju japanske suffle palačinke i priznajte izgledaju savršeno mekane. Kladimo se da ste ih odmah poželjeli isprobati, a tko i ne bi - božanstvene su i tope se u ustima.

No, vjerojatno je sve ostalo samo na želji. Kod nas nisu uobičajene pa ih nema u redovnoj ponudi slastičarnica u blizini, a priprema na prvi pogled izgleda poprilično izazovno. Postizanje zapečene korice i rahle sredine ne zvuči kao posao za amatere, a sudeći po videima zahtijeva i opremu profesionalnih kuhinja.

Sreća vaša pa smo pronašli recept i savijete uz koje ćete napraviti preukusne japanske palačinke. Bit će vam potrebno svega par sastojaka i oprema koju sigurno imate kod kuće. 

Dodajte svoje omiljene dodatke i namaze i uživajte! 

Japanske palačinke

Sastojci:

Za tijesto:

2 velika jaja
30 ml mlijeka
½ žličice ekstrakta vanilije
1 žličica limunove korice (po želji)
30 grama brašna (prosijanog)
¼ žličice praška za pecivo
½ žličice bijelog octa (ili limunovog soka)
25 grama granuliranog šećera
Maslac ili biljno ulje za pečenje (kokosovo, suncokretovo)

Dodaci po želji:

vrhnje za šlag
bobičasto voće
šećer u prahu
javorov sirup

Priprema: 

Razdvojite bjelanjke i žumanjke u dvije posebne posude za miješanje i pri tom pazite da ne razbijete žumanjak. U posudu s žumancima dodajte mlijeko, vaniliju i koricu limuna te kratko miješajte dok se ne sjedini. Zatim u smjesu dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Smjesu ostavite sa strane do upotrebe. 

U posudu s bjelanjcima dodajte ocat ili limunov sok, zatim tucite bjelanjke mikserom postepeno dodajući šećer. Kad dodate sav šećer, povećajte brzinu na srednje jaku i tucite bjelanjak oko dvije minute dok tekstura ne postane čvrsta – meringue.

Trećinu tučenih bjelanjaka pažljivo dodajte u smjesu sa žumanjcima i lagano promiješajte dok se sve ravnomjerno ne sjedini. Zatim dodajte ostatak bjelanjaka, opet lagano izmiješajte da se sve malo sjedini. Nikako nemojte previše miješati da se cijela smjesa ne bi slegla.

Za pečenje palačinki bit će vam potrebna vrećica s otvorenim vrhom u koju ćete puniti tijesto ili žlica kojom ćete vaditi tijesto na tavu. Veliku neprianjajuću tavu zagrijte na laganoj vatri i namažite ju uljem ili maslacom, a višak ulja obavezno obrišite. 

Žlicom stavite tijesto u vrećicu, a zatim ga iscijedite u tavu tako da napravite 2 do 3 palačinke. Ako koristite žlicu, stavljajte manje krugove tijesta direktno na tavu. Dajte sve od sebe da tijesto bude visoko, jer će tako vaše palačinke izgledati napuhano.

Tavu pokrijte poklopcem i pustite da se palačinke peku oko 5 do 6 minuta, dok donja strana ne porumeni. Pažljivo okrenite palačinke i vratite poklopac. Pustite da se palačinke peku još 5 do 6 minuta dok ne porumene s druge strane i budu pečene.

Možete ih poslužiti sa šlagom, raznim voćem, šećerom u prahu i javorovim sirupom ili omiljenim namazom.

Nakon što ih izvadite iz tave japanske soufflé palačinke početi će se polako ispuhivati. Međutim, ne bi se trebale potpuno ispuhati već bi trebale bi ostati pahuljaste i mekane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 13:34