StoryEditorOCM
SplitKONAČNO VIŠE

Barake pune azbesta i narkomanskih igala u blizini splitske škole ruše se nakon 30 godina: Bili smo taoci tuđeg nemara

Piše Lucija Vujnović
31. srpnja 2023. - 14:13

Stanovnici gradskog kotara Šine napokon su dočekali dan kad će iz vidokruga djece i roditelja osnovne škole Kamen-Šine biti uklonjenje razrušene barake pune raspadajućeg azbesta i narkomanskih igala.

Ovo je proces koji traje već 30 godina. Danas su 31. srpnja, građani konačno dočekali konkretnu reakciju iu Banovine. 

- Nakon gotovo dva desetljeća od prvih zahtjeva rušimo derutne barake kraj OŠ Kamen-Šine koje su predstavljale opasnost za djecu. Prilikom rušenja sreli smo i ravnatelja škole koji je potvrdio kako je osobno slao dopise već 16 godina! - napisao je Bojan Ivošević na svom Facebook profilu. 

image

Screenshot/ Facebook

Bože Ujević, ravnatelj škole Kamen-Šine, za Dalmatinski portal izrazio je svoje zadovoljstvo ovim pomakom. Osim u funkciji ravnatelja, on je i prvi susjed ovih baraka. 

- Nakon 16 godina konačno su uklonjene barake koje su predstavljale opasnost djeci, a ni estetski nisu bile prikladne za ovako jednu lijepu školu koja je preuređena. Drago mi je da su uklonjene barake koje su bile jako derutne i kao takve opasne za djecu. Ne samo to, već se tu u večernjim satima okupljalo društvo koje nije prikladno za ovo okruženje škole.

image
Tom Dubravec/Cropix

Prema njegovim informacijama, kaže, taj je prostor pripadao tvrtki koja je u stečaju još od 1990-ih godina, taj postupak traje jako dugo.

- Bez obzira na pravne zavrzlame, prostor treba uredit tako da on u estetskom i funkcionalnom smislu mora biti na dobrobit građanja - poručio je za Dalmatinski portal

Razmrvljeni azbest iz razrušenih baraka 30 godina vjetar raznosi do splitske osnovne škole! U kotaru su očajni: ‘U Gradu još ne znaju čije je zemljište‘. Banovina nudi rješenje

Situaciju je komentirala i Marina Kovačević, predsjenica gradskog kotara Šine, koja je izrazila zahvalnost Građevinskoj inspekciji i medijima koji su neumorno prenosili situaciju kod škole.  

image

Marina Kovačević, predsjednica gradskog kotara Šine

Tom Dubravec/Cropix

- Danas su nakon više desetljeća konačno uklonjene ruševne barake s razmrvljenim azbestnim krovištem u neposrednoj blizini OŠ Kamen-Šine u koju ide 560 učenika. U ime svih roditelja djece i stanovnika Šina, Kamena i Sirobuje želim zahvaliti Građevinskoj inspekciji koja je reagirala na naše brojne istupe u medijima. Drugim riječima, hvala svim medijima koji su stali uz nas i prenijeli naš krik i bijes i učinili da ovaj problem nadležni više ne mogu ignorirati. 

image
Tom Dubravec/Cropix

- Od prve šetnje u kolicima oko škole, pa za rukicu kad prohodaju, zatim u igri s drugim predškolcima i konačno kao učenici, djeca Šina, Kamena i Sirobuje od malena su se učila da su građani drugog reda – od malih nogu im se usađivao osjećaj manje vrijednosti i jasno davalo do znanja da ne pripadaju gradu Splitu.

Urušene barake "Jadrankamena" s razmrvljenim azbestnim krovištem čije čestice je vjetar nosio u dvorište OŠ Kamen-Šine stajale su kao podsjetnik da su naše obitelji platile građevinske dozvole, ali nikad nisu dobile GRAĐANSKE dozvole.

- Danas istok poručuje gradu i svijetu: ne samo da je naše moralno PRAVO, već je vaša moralna DUŽNOST da uklonite ono što nas truje i što nas ubija. Ne možete se više vaditi na imovinsko-pravne odnose i od privatnog vlasništva praviti svete krave – narod je rekao dosta - rekla je Marina. 

Na kraju dodaje i jedno više značenje koje stoji iza ovih ruševnih baraka. 

image
Tom Dubravec/Cropix

- Za nas na istoku grada ove barake su zauzimale puno značajnije mjesto od samih svojih gabarita u prostoru. One su bile simbol naše nepoželjnosti, naše odbačenosti, našeg služenja kazne. Te barake su na neki način bile naš zatvor – bili smo taoci i zarobljenici tuđeg nemara i nesposobnosti. Danas su Šine srušile svoj zatvor.

Ruševne barake ispred škole na Šinama konačno će ukloniti! U Gradu otkrivaju koja ih isprava dijeli od tog koraka

Na priloženom videozapisu kojeg je objavio zamjenik gradonačelnika vidi se kako bager ruši jedan od objekata, a u pitanje se dovodi sigurnost radnika koji se kreću po gradilištu bez zaštitne opreme, no Mate Zec, direktor građevinske firme "Građevno Zec", koja izvodi radove, potvrdio je kako razloga za brigu - nema. 

image
Tom Dubravec/Cropix

- Na videu je prikazano rušenje prvog objekta bez azbesta. Na gradilištu nema nikakve opasnosti. Trenutno se skida azbest i odvajaju se drvene konstrukcije. Azbest nije opasan ako se ne pila ili lomi, odnosno ako se s njim propisno rukuje. Lagano ga spuštamo, a sutra će doći CIAN pokupiti to. 

Robert Grabovac je potvrdio da je CIAN spreman za kupljenje ovog potencijalno opasnog građevinskog materijala.

- Barake će, nadamo se, biti uklonjenje do kraja tjedna - poručio je Mate Zec. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:38