StoryEditorOCM
Splitleti perje

Daliji prigovorili da se s Puljkom trebala obračunati u četiri oka, ona uzvratila: Čuvam obraz! I podržavam Maju Đerek

Piše M. G.
21. lipnja 2023. - 11:54

Nakon što se saborska zastupnica i politička tajnica Centra Dalija Orešković žestoko obrušila na stranačkog šefa i gradonačelnika Splita Ivicu Puljka zbog (ne)plaćene večere u restoranu Noštromo, priređene na Peškariji, u gradskom prostoru, kojega je njegov vlasnik dobio bez javnog natječaja, na Dalijinom Facebook profilu razvila se burna rasprava oko njezina poteza.

Dok su joj pojedini zamjerili javnu prozivku stranačkog šefa pa u komentarima napisali "poštujem vaše mišljenje no smatram da ste to trebali riješiti s gospodinom Puljkom u četiri oka, a na ovaj način se slabi vaša pozicija, ali i pozicija stranke Centar. Dobar dio građana Vas vidi u budućoj vladi RH zajedno sa strankom Možemo, ali čisto sumnjam da će to biti izvedivo ukoliko dođe do raskola u Centru” i "ovo je amaterska greška, ali je nebitno. Moje je mišljenje da niste trebali ovako reagirati. Puljku očito nedostaje političkog iskustva, ali to nije razlog da mu se okreću leđa jer nije savršen političar koji uspijeva izbjeći sve ovakve zamke", mnogi su s odobravanjem dočekali njezinu kritiku.

"Malo dijete ne bi to napravilo. Totalni nedostatak bilo kakvog sluha ili nebriga. Što je gore?”, "Ovo je možda dramatično gorak trenutak u povijesti dobre stranke u nastajanju, ali također može biti i značajna uporišna točka od koje se može precizno odraziti u središte pozornosti hrvatskih glasača. Sve ovisi o tome, može li Puljak ostati dosljedan osnovnim vrijednosnim postulatima stranke, i uraditi što treba uraditi, ili će, nedaj bože, podleći egu i tražiti Plenkovićevske izgovore”,"“Dalija Orešković, nažalost, Puljak je veliki promšaj. Nije ovo jedini gaf, ali je znakovit. U očima svojih birača u gradu Splitu već neko vrijeme je izgubio na kredibilitetu. Dao je oporbi odlične argumente da ga seciraju i izruguju. Nažalost. Peškarija je simbol svega negativnog u HR politici. O toj temi sve ste perfektno analizirali. Vama podrška i veliki respekt. Vi ste žena sa mudima”, pisali su joj neki pratitelji.

Politička tajnica Centra ustvrdila je kako je gradonačelnik Puljak sudjelovanjem na večeri na Peškariji s ostalim vodećim ljudima grada uključujući i zamjenika Bojana Ivoševića, ali i potpredsjednicu stranke Lanu Pavić, koja je obavljala privatni posao za spomenuti restoran i glavnog tajnika stranke Igora Skoku (na svom je Facebook profilu objavio slike s večere pozivajući građane da i oni dođu objedovati dobru spizu u restoranu), narušio sve ono za što se Centar zalaže.

image
Duje Klaric/Cropix

Dalija Orešković uključila se i u raspravu ispod vlastite objave...

“Puljak je u ovom slučaju već zakazao. Zakazalo je i vodstvo stranke. Ali je točno da je ovo prilika za resetiranje. Na parlamentarnim izborima se rezultat ne može očekivati ako Centar ostane na krivim postavkama. Sve što je kao svoj kapital imao je bila teza da je Centar drugačiji od HDZ-a i ostalih klijentelističkih stranaka”, napisala je, između ostalog, Dalija zaključivši kako je riječ o postupanju koje je neobranjivo, od kojega se želi ograditi.

"Ako ćemo braniti nepravilnosti u vlastitim redovima, ne možemo birače uvjeriti da smo od HDZ-a bolji. To je jednostavno tako. HDZ me vidi kao opasnost jer zna da ne popuštam pod pritiscima. A da sam ovo prešutila, ne bi mogla u sabornici HDZ-u reći sve što ih ide. Istim aršinima prema svima", rezolutna je bila Dalija dodajući kako Centar već duže vrijeme ide putem koji se ne podudara s onim što predstavlja na političkoj sceni.

“U ovom trenutku, kada neke situacije počinju eskalirati, nije bilo drugog načina niti drugog izbora nego da javno reagiram na ovakav način. Čuvam i svoj obraz. A kojim putem će krenuti Centar, ta odluka je na samom Centru. Nove opcije moraju pokazati iskorak u upravljanju. To je uvjet i ključ njihova uspjeha ili neuspjeha. Neke greške su veće i neoprostive. Druge, poput ove u slučaju splitske Peškarije su problem nedostatka samokritičnosti i lošeg kadroviranja u stranci. S time se ne može u utrke i bitke na nacionalnoj razini”, smatra Dalija Orešković.

Podrška Maji Đerek

"Društvo je izgubilo moralni kompas, a ljudi su masovno postali jeftini. Za male novce, beneficije i privilegije spremni su stati uz onoga tko im to omogućuje. U Splitu podržavam rad Maje Đerek. Do sada je bila dosljedna i nepokolebljiva pred pritiscima kojima je izložena. Može se. Ali je premalo onih koji to uistinu mogu. No ja ću radije biti jedna od njih, nego se saviti bilo za sitne ili krupne škude. Izdaja principa je uvijek izdaja, svejedno je, je li skupo ili jeftino plaćena", napisala je Dalija Orešković na svom Fejsu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 05:30