stdClass Object ( [id] => 1371380 [title] => Dok jedna sade, druga nemilice ruše. U Splitu i zaštićena stabla padaju - pred profitom investitora? [alias] => dok-jedna-sade-druga-nemilice-ruse-u-splitu-i-zasticena-stabla-padaju-pred-profitom-investitora [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zelenilo u Splitu se našlo u neobičnoj situaciji. S jedne strane, "Parkovi i nasadi" sade stabla toliko da stižu kritike iz pojedinih kvartova kako se pregusto sadi. Također, posađeno je nekoliko tisuća borovih mladica na Marjanu. Najavljuje se velika sadnja zelenila i na žnjanskom platou. Ali, s druge strane, u nekoliko navrata stabla su stradala zahvaljujući užurbanim građevinskim radovima koji se provode po Splitu.

Jedan od osnovnih problema je što, izgleda, nedostaju čvrsti kriteriji, odnosno što se nedosljedno provode odredbe iz GUP-a oko zaštite stabala. Naime, u GUP-u stoji da su zaštićena stabla promjera 60 cm i više na prsnoj visini na privatnim i javnim parcelama i svi drvoredi, bez obzira na starost i vrstu zbog svog značaja.

U slučaju Poljičke ulice Grad nije htio izdati građevinsku dozvolu za pristupnu cestu za "Kaufland" i tamošnju javnu garažu zbog toga što bi stradalo pet koštela iz postojećeg drvoreda. U GUP-u izričito piše da se štite koštele u Poljičkoj. No, to je glatko odbilo nadležno Ministarstvo, uvažili su žalbu "Kauflanda", Hrvatskih cesta i "Vodovoda i kanalizacije", da koštele nisu zaštićene Zakonom o zaštiti prirode ni Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Također, prihvatili su tvrdnju izrađivača projekta, da se koštele neće ukloniti nego izmjestiti. Da će izmještati koštele, potvrdio je kasnije "Kaufland", koji je preuzeo financiranje pristupnog puta, u izjavi za "Slobodnu". A na koncu ih se brutalno posjeklo.

---

image

Zbog potrebe gradnje centra na Trsteniku, ‘Kaufland‘ je kao investitor posjekao pet pelegrinki u drvoredu na Poljičkoj cesti

Joško Ponoš/Cropix
---

Ovdje Grad nije odgovoran, pa čudi kasnija izjava Bojana Ivoševića koju je dao nakon žestokog okršaja s Igorom Kraljevićem oko ilegalnog pilanja velikih borova na Gripama. Naime, to je valjda jedini put da Ivošević nije udario po HDZ-u, Ministarstvu i Hrvatskim cestama koje ta stranka kontrolira. Umjesto toga, nakon što su ispilane koštele, Ivošević je poručio kako u Poljičkoj nema potrebe za inspekcijom, policijom ni sukobima, kad se sve radi po zakonu. Međutim, u građevinskoj dozvoli za pristupni put napominje se kako će se stabla izmjestiti, a ne posjeći, tako da je ipak bilo potrebe da inspekcija provjeri zakonitost postupanja onih koji su posjekli koštele.

Radi proširenja Šetališta Ivana Pavla II. platio je drvored na Žnjanu. Iako u GUP-u piše da se drvoredi trebaju štititi, ovaj drvored je otišao jer je projektom predviđeno da se uz cestu dodaju parkirna mjesta i autobusna stanica. U projektnoj dokumentaciji stoji kako se treba izmjestiti palme. Ali, piše da se radovi trebaju obaviti u toplijem periodu, na proljeće ili ljeto. Sva sreća da ova zima nije bila tako hladna kad se izmještalo palme. Ostatak drvoreda je uništio bager. Ovdje nije pitanje treba li proširiti neku cestu, nego labavost kriterija, a time i zaštite zelenila. Premda su GUP-om zaštićeni drvoredi, u slučaju Žnjana Grad je sebi izdao dozvolu, a na Poljičkoj je odbio izdati dozvolu pozivajući se da je drvored zaštićen.

---

image

Nekadašnji drvored hrastova uz šetnicu Ivana Pavla ll. na Žnjanu

Tom Dubravec/Cropix
---

Što se tiče velike pelegrinke na početku Vukovarske i slučaja Small Mall, o tome je već dosta rečeno. Zanimljivo je da je jedna od autorica GUP-a, dugogodišnja urbanistica Ines Berlengi, za "Slobodnu" izjavila da se pelegrinku prema odredbama GUP-a moglo sačuvati. A pročelnik Upravnog odjela za urbanizam Teo Vojković, koji je 2015. izdao građevinsku dozvolu za Small Mall po kojoj se izvode radovi, tumači GUP posve suprotno i kaže da pelegrinki po lokacijskoj dozvoli iz 2009. nije bilo spasa.

---

image

Prosvjed stanara kotara Manuš i paljenje svijeća za posječeno stablo pelegrinke na gradilištu Small Malla

Joško Ponoš/Cropix
---

Također, zanimljivo je u svjetlu sukoba zbog pilanja borova na Gripama, ukazati na to zbog čega je Igoru Kraljeviću bio odbijen zahtjev za građevinskom dozvolom. On je 25. svibnja 2021. podnio zahtjev za dozvolom za građevinu stambene namjene (sa 10 stanova i garažom) i rekonstrukciju sjeverozapadnog dijela Tvrđave Gripe. Upravni odjel kojem je Vojković na čelu odbio je 15. studenoga 2021. zahtjev, ali to nije bilo zbog velikog drveća za koje je Ivošević tvrdio da se po GUP-u ne smije rušiti.

Zahtjev za gradnjom na površini koja se u katastru vodi kao šuma Kraljeviću je odbijen jer u to vrijeme nije bio vlasnik čitavog zemljišta. Kao i zbog toga što je predloženi projekt imao tri kata i potkrovlje, a gradski urbanisti su ustvrdili da se na tom području ne smije graditi tri kata s potkrovljem, već bi maksimalno moglo tri kata.

Iz Upravnog odjela su Kraljeviću 23. rujna 2021. dali rok od 20 dana da dokaže da ima pravo graditi na toj čestici, kao i da katnost građevine uskladi s maksimalnom dopuštenom iz GUP-a za to područje. Zbog toga što traženu dokumentaciju nije dostavio u određenom roku do 13. listopada 2021., odnosno zbog isteka roka, odbijen je njegov zahtjev za građevinskom dozvolom. Postavlja se pitanje koliko gradski urbanisti doista štite velika stabla koja su navodno zaštićena po GUP-u.

---

image

Intervencija policije i vatrogasaca na lokaciji posječenih borova na Gripama

Vojko Bašić/Cropix
---

Inače, dok je trajala Ivoševićeva borba oko stabala koja su na kraju ilegalno posjećena na Gripama, Vojkovićeva služba nije se očitovala smije li se tamo graditi. Drugim riječima, to što je Ivošević prijetio da će Grad postupati s Kraljevićem kao što SAD postupaju s teroristima, nakon što je ispilao bor, nije imalo veze sa stavom gradskih urbanista. Oni su bili spremni izdati građevinsku dozvolu, samo da je Kraljević u roku ispunio zadane uvjete. Što znači da tada gradska služba nije tražila zaštitu borova na Gripama.

Novi slučaj sa sječom stabala je na Bačvicama, na privatnoj parceli na adresi Gospinica 3. Tamo je izdana građevinska dozvola da se sruši kuća radi izgradnje nove i veće, kao i da se ispila veliki bor u vrtu. Arhitekt je kazao kako su nadležni provjerili da se bor ne nalazi u Zelenom katastru Grada Splita. Rekao je i da su provjeravali da nema širinu od 60 cm jer se grana od tla. To fotografije ne dokazuju, dapače, deblo izgleda prilično široko kad ga se usporedi s ljudskom figurom. Štoviše, ne čini se tanje od onog ispod kojeg je Ivošević stajao na Gripama u pokušaju da ga sačuva.

---

image

Na privatnoj parceli na Bačvicama ruši se veliki bor na mjestu gdje će se graditi zgrada

Sasa Burić/Cropix
---

No, pročelnik za urbanizam nazvao je aktiviste koji se u ovom slučaju pozivaju na odredbu GUP-a o zaštiti stabala širokih 60 cm i više "slučajnim prolaznicima" koji daju "paušalne ocjene" o statusu stabla, rekavši da one "nisu od značaja u postupku izdavanja građevinske dozvole". Po njegovu mišljenju, od značaja je izjava arhitekta da je projekt obavljen u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom.

Načelno, Vojković je u pravu sa stavom da je službena dokumentacija, radi koje netko snosi odgovornost, važnija od pisanja po Facebooku. No, dokumenti koji bi trebali pomoći u provođenju zaštite također ne funkcioniraju koliko bi trebali. Naime, postoji Zeleni katastar Grada Splita. Ali, provjerili smo, u kategoriji stabala za koja tamo stoji da su zaštićena po GUP-u, nije označen bor na adresi Gospinica 3, kao što nisu bili označeni ni borovi kod Tvrđave Gripe koji su posječeni. Niti su uopće označeni ulični drvoredi. Štos je u tome da u Katastru koji je na Gis planu Grada nisu kao GUP-om zaštićena stabla označeni borovi ni koštele po Splitu! Pronašli smo označen u Zelenom katastru samo jedan bor pored hotela "Briig" i tri koštele u Velom Varošu te jednu u Manđerovoj.

---

image

Koštela u Milićevoj ulici u Varošu



 

Nikola Vilić/Cropix
---

Također, problem je što se građevinske dozvole godinama mogu dobivati izravno na osnovi GUP-a, a nedostaju detaljniji planovi uređenja za neke gradske predjele kojima bi se preciznije sagledalo određene lokacije. No, sve je to manje bitno. Možda je najvažnije što nema adekvatne kazne ukoliko velika stabla bora ili koštele tijekom noći ispilaju "nepoznati počinitelji". Investitor ima, s jedne strane, značajnu dobit od prodaje stanova i apartmana na atraktivnoj lokaciji, a s druge nikakvu, ili eventualno minimalnu novčanu kaznu, ako ilegalno ispila stabla.

Svojedobno je u Splitu postojalo povjerenstvo koje je davalo mišljenje ili naplaćivalo kaznu za sječu zaštićenih stabala. Tako bi se investitoru propisalo da u slučaju supstitucije stabla mora zasaditi nova stabla i koliku količinu novca mora uplatiti u gradski proračun. U nekim prostornim planovima u Europi, pa i u Hrvatskoj, postoji obveza da se za jedno uklonjeno stablo posade najmanje dva nova stabla. Danas je moguće posaditi velika stabla. To nije jeftino, ali ako netko želi izgraditi garažu ili rekonstruirati kuću pa mu smeta stablo, a to bi uradio na atraktivnoj lokaciji koja je vizualno privlačan dio grada, onda je red i da stabla ukalkulira u investiciju.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nejasni kriteriji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => nejasni kriteriji 2 0 8418 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-10 19:48:41 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-11 17:57:53 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-11 17:57:33 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Dok jedna sade, druga nemilice ruše. U Splitu i zaštićena stabla padaju - pred profitom investitora? page_title=Dok jedna sade, druga nemilice ruše. U Splitu i zaštićena stabla padaju - pred profitom investitora? [metakey] => zaštićena stabla, sječa stabala, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/10\/26755822.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/10\/25977779.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/10\/14363488.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/10\/26517896.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/10\/25111255.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/10\/26730278.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/10\/26156430.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Sasa Buri\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dok se u nekim dijelovima grada ubrzano sade, druga stabla se ru\u0161e...<\/p>","

Intervencija policije i vatrogasaca na lokaciji posje\u010denih borova na Gripama<\/p>","

Nekada\u0161nji drvored hrastova uz \u0161etnicu Ivana Pavla ll. na \u017dnjanu<\/p>","

Zbog potrebe gradnje centra na Trsteniku, \u2018Kaufland\u2018 je kao investitor posjekao pet pelegrinki u drvoredu na Polji\u010dkoj cesti<\/p>","

Prosvjed stanara kotara Manu\u0161 i paljenje svije\u0107a za posje\u010deno stablo pelegrinke na gradili\u0161tu Small Malla<\/p>","

Na privatnoj parceli na Ba\u010dvicama ru\u0161i se veliki bor na mjestu gdje \u0107e se graditi zgrada<\/p>","

Ko\u0161tela u Mili\u0107evoj ulici u Varo\u0161u
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_26755822_1920.jpg":"1920x1080","k_26755822_1280.jpg":"1280x1280","k_26755822_1024.jpg":"1024x1024","k_26755822_640.jpg":"640x640","k_26755822_480.jpg":"480x480","k_26755822_340.jpg":"340x340","k_26755822_220.jpg":"220x220","o_26755822_1280.jpg":"1280x853","o_26755822_1024.jpg":"1024x682","o_26755822_640.jpg":"640x426","o_26755822_480.jpg":"480x320","o_26755822_340.jpg":"340x226","o_26755822_220.jpg":"220x146","h_26755822_1280.jpg":"1280x854","h_26755822_1024.jpg":"1024x683","h_26755822_640.jpg":"640x427","h_26755822_480.jpg":"480x320","h_26755822_340.jpg":"340x227","h_26755822_220.jpg":"220x147","pp_26755822_1280.jpg":"1280x1628","pp_26755822_1024.jpg":"1024x1303","pp_26755822_640.jpg":"640x814","pp_26755822_480.jpg":"480x611","pp_26755822_340.jpg":"340x432","pp_26755822_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1381","hd_25977779_1920.jpg":"1920x1080","k_25977779_1280.jpg":"1280x1280","k_25977779_1024.jpg":"1024x1024","k_25977779_640.jpg":"640x640","k_25977779_480.jpg":"480x480","k_25977779_340.jpg":"340x340","k_25977779_220.jpg":"220x220","o_25977779_1280.jpg":"1280x920","o_25977779_1024.jpg":"1024x736","o_25977779_640.jpg":"640x460","o_25977779_480.jpg":"480x345","o_25977779_340.jpg":"340x244","o_25977779_220.jpg":"220x158","h_25977779_1280.jpg":"1280x854","h_25977779_1024.jpg":"1024x683","h_25977779_640.jpg":"640x427","h_25977779_480.jpg":"480x320","h_25977779_340.jpg":"340x227","h_25977779_220.jpg":"220x147","pp_25977779_1280.jpg":"1280x1628","pp_25977779_1024.jpg":"1024x1303","pp_25977779_640.jpg":"640x814","pp_25977779_480.jpg":"480x611","pp_25977779_340.jpg":"340x432","pp_25977779_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1191","hd_14363488_1920.jpg":"1920x1080","k_14363488_1280.jpg":"1280x1280","k_14363488_1024.jpg":"1024x1024","k_14363488_640.jpg":"640x640","k_14363488_480.jpg":"480x480","k_14363488_340.jpg":"340x340","k_14363488_220.jpg":"220x220","o_14363488_1280.jpg":"1280x794","o_14363488_1024.jpg":"1024x635","o_14363488_640.jpg":"640x397","o_14363488_480.jpg":"480x297","o_14363488_340.jpg":"340x210","o_14363488_220.jpg":"220x136","h_14363488_1280.jpg":"1280x854","h_14363488_1024.jpg":"1024x683","h_14363488_640.jpg":"640x427","h_14363488_480.jpg":"480x320","h_14363488_340.jpg":"340x227","h_14363488_220.jpg":"220x147","pp_14363488_1280.jpg":"1280x1628","pp_14363488_1024.jpg":"1024x1303","pp_14363488_640.jpg":"640x814","pp_14363488_480.jpg":"480x611","pp_14363488_340.jpg":"340x432","pp_14363488_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1196","hd_26517896_1920.jpg":"1920x1080","k_26517896_1280.jpg":"1280x1280","k_26517896_1024.jpg":"1024x1024","k_26517896_640.jpg":"640x640","k_26517896_480.jpg":"480x480","k_26517896_340.jpg":"340x340","k_26517896_220.jpg":"220x220","o_26517896_1280.jpg":"1280x797","o_26517896_1024.jpg":"1024x637","o_26517896_640.jpg":"640x398","o_26517896_480.jpg":"480x299","o_26517896_340.jpg":"340x211","o_26517896_220.jpg":"220x137","h_26517896_1280.jpg":"1280x854","h_26517896_1024.jpg":"1024x683","h_26517896_640.jpg":"640x427","h_26517896_480.jpg":"480x320","h_26517896_340.jpg":"340x227","h_26517896_220.jpg":"220x147","pp_26517896_1280.jpg":"1280x1628","pp_26517896_1024.jpg":"1024x1303","pp_26517896_640.jpg":"640x814","pp_26517896_480.jpg":"480x611","pp_26517896_340.jpg":"340x432","pp_26517896_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25111255_1920.jpg":"1920x1080","k_25111255_1280.jpg":"1280x1280","k_25111255_1024.jpg":"1024x1024","k_25111255_640.jpg":"640x640","k_25111255_480.jpg":"480x480","k_25111255_340.jpg":"340x340","k_25111255_220.jpg":"220x220","o_25111255_1280.jpg":"1280x853","o_25111255_1024.jpg":"1024x682","o_25111255_640.jpg":"640x426","o_25111255_480.jpg":"480x320","o_25111255_340.jpg":"340x226","o_25111255_220.jpg":"220x146","h_25111255_1280.jpg":"1280x854","h_25111255_1024.jpg":"1024x683","h_25111255_640.jpg":"640x427","h_25111255_480.jpg":"480x320","h_25111255_340.jpg":"340x227","h_25111255_220.jpg":"220x147","pp_25111255_1280.jpg":"1280x1628","pp_25111255_1024.jpg":"1024x1303","pp_25111255_640.jpg":"640x814","pp_25111255_480.jpg":"480x611","pp_25111255_340.jpg":"340x432","pp_25111255_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26730278_1920.jpg":"1920x1080","k_26730278_1280.jpg":"1280x1280","k_26730278_1024.jpg":"1024x1024","k_26730278_640.jpg":"640x640","k_26730278_480.jpg":"480x480","k_26730278_340.jpg":"340x340","k_26730278_220.jpg":"220x220","o_26730278_1280.jpg":"1280x853","o_26730278_1024.jpg":"1024x682","o_26730278_640.jpg":"640x426","o_26730278_480.jpg":"480x320","o_26730278_340.jpg":"340x226","o_26730278_220.jpg":"220x146","h_26730278_1280.jpg":"1280x854","h_26730278_1024.jpg":"1024x683","h_26730278_640.jpg":"640x427","h_26730278_480.jpg":"480x320","h_26730278_340.jpg":"340x227","h_26730278_220.jpg":"220x147","pp_26730278_1280.jpg":"1280x1628","pp_26730278_1024.jpg":"1024x1303","pp_26730278_640.jpg":"640x814","pp_26730278_480.jpg":"480x611","pp_26730278_340.jpg":"340x432","pp_26730278_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26156430_1920.jpg":"1920x1080","k_26156430_1280.jpg":"1280x1280","k_26156430_1024.jpg":"1024x1024","k_26156430_640.jpg":"640x640","k_26156430_480.jpg":"480x480","k_26156430_340.jpg":"340x340","k_26156430_220.jpg":"220x220","o_26156430_1280.jpg":"1280x853","o_26156430_1024.jpg":"1024x682","o_26156430_640.jpg":"640x426","o_26156430_480.jpg":"480x320","o_26156430_340.jpg":"340x226","o_26156430_220.jpg":"220x146","h_26156430_1280.jpg":"1280x854","h_26156430_1024.jpg":"1024x683","h_26156430_640.jpg":"640x427","h_26156430_480.jpg":"480x320","h_26156430_340.jpg":"340x227","h_26156430_220.jpg":"220x147","pp_26156430_1280.jpg":"1280x1628","pp_26156430_1024.jpg":"1024x1303","pp_26156430_640.jpg":"640x814","pp_26156430_480.jpg":"480x611","pp_26156430_340.jpg":"340x432","pp_26156430_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38595194 Threads: 3 Questions: 7110888656 Slow queries: 3304668 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608694589 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/dok-jedna-sade-druga-nemilice-ruse-u-splitu-i-zasticena-stabla-padaju-pred-profitom-investitora-1371380 [printLink] => /split/dok-jedna-sade-druga-nemilice-ruse-u-splitu-i-zasticena-stabla-padaju-pred-profitom-investitora-1371380?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 746845 [name] => zaštićena stabla [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-05 17:30:49 [main_article_id] => 0 [alias] => zasticena-stabla [link] => /tag/zasticena-stabla ) [1] => stdClass Object ( [id] => 470990 [name] => sječa stabala [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sjeca-stabala [link] => /tag/sjeca-stabala ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nejasni kriteriji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dok jedna sade, druga nemilice ruše. U Splitu i zaštićena stabla padaju - pred profitom investitora? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/10/26755822.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] =>

Dok se u nekim dijelovima grada ubrzano sade, druga stabla se ruše...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/10/26755822.jpg [title] =>

Dok se u nekim dijelovima grada ubrzano sade, druga stabla se ruše...

Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/10/25977779.jpg [title] =>

Intervencija policije i vatrogasaca na lokaciji posječenih borova na Gripama

Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/10/14363488.jpg [title] =>

Nekadašnji drvored hrastova uz šetnicu Ivana Pavla ll. na Žnjanu

Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/10/26517896.jpg [title] =>

Zbog potrebe gradnje centra na Trsteniku, ‘Kaufland‘ je kao investitor posjekao pet pelegrinki u drvoredu na Poljičkoj cesti

Joško Ponoš/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/10/25111255.jpg [title] =>

Prosvjed stanara kotara Manuš i paljenje svijeća za posječeno stablo pelegrinke na gradilištu Small Malla

Joško Ponoš/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/10/26730278.jpg [title] =>

Na privatnoj parceli na Bačvicama ruši se veliki bor na mjestu gdje će se graditi zgrada

Sasa Burić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/10/26156430.jpg [title] =>

Koštela u Milićevoj ulici u Varošu



 

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zelenilo u Splitu se našlo u neobičnoj situaciji. S jedne strane, "Parkovi i nasadi" sade stabla toliko da stižu kritike iz pojedinih kvartova kako se pregusto sadi. Također, posađeno je nekoliko tisuća borovih mladica na Marjanu. Najavljuje se velika sadnja zelenila i na žnjanskom platou. Ali, s druge strane, u nekoliko navrata stabla su stradala zahvaljujući užurbanim građevinskim radovima koji se provode po Splitu.

Jedan od osnovnih problema je što, izgleda, nedostaju čvrsti kriteriji, odnosno što se nedosljedno provode odredbe iz GUP-a oko zaštite stabala. Naime, u GUP-u stoji da su zaštićena stabla promjera 60 cm i više na prsnoj visini na privatnim i javnim parcelama i svi drvoredi, bez obzira na starost i vrstu zbog svog značaja.

U slučaju Poljičke ulice Grad nije htio izdati građevinsku dozvolu za pristupnu cestu za "Kaufland" i tamošnju javnu garažu zbog toga što bi stradalo pet koštela iz postojećeg drvoreda. U GUP-u izričito piše da se štite koštele u Poljičkoj. No, to je glatko odbilo nadležno Ministarstvo, uvažili su žalbu "Kauflanda", Hrvatskih cesta i "Vodovoda i kanalizacije", da koštele nisu zaštićene Zakonom o zaštiti prirode ni Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Također, prihvatili su tvrdnju izrađivača projekta, da se koštele neće ukloniti nego izmjestiti. Da će izmještati koštele, potvrdio je kasnije "Kaufland", koji je preuzeo financiranje pristupnog puta, u izjavi za "Slobodnu". A na koncu ih se brutalno posjeklo.

---

image

Zbog potrebe gradnje centra na Trsteniku, ‘Kaufland‘ je kao investitor posjekao pet pelegrinki u drvoredu na Poljičkoj cesti

Joško Ponoš/Cropix
---

Ovdje Grad nije odgovoran, pa čudi kasnija izjava Bojana Ivoševića koju je dao nakon žestokog okršaja s Igorom Kraljevićem oko ilegalnog pilanja velikih borova na Gripama. Naime, to je valjda jedini put da Ivošević nije udario po HDZ-u, Ministarstvu i Hrvatskim cestama koje ta stranka kontrolira. Umjesto toga, nakon što su ispilane koštele, Ivošević je poručio kako u Poljičkoj nema potrebe za inspekcijom, policijom ni sukobima, kad se sve radi po zakonu. Međutim, u građevinskoj dozvoli za pristupni put napominje se kako će se stabla izmjestiti, a ne posjeći, tako da je ipak bilo potrebe da inspekcija provjeri zakonitost postupanja onih koji su posjekli koštele.

Radi proširenja Šetališta Ivana Pavla II. platio je drvored na Žnjanu. Iako u GUP-u piše da se drvoredi trebaju štititi, ovaj drvored je otišao jer je projektom predviđeno da se uz cestu dodaju parkirna mjesta i autobusna stanica. U projektnoj dokumentaciji stoji kako se treba izmjestiti palme. Ali, piše da se radovi trebaju obaviti u toplijem periodu, na proljeće ili ljeto. Sva sreća da ova zima nije bila tako hladna kad se izmještalo palme. Ostatak drvoreda je uništio bager. Ovdje nije pitanje treba li proširiti neku cestu, nego labavost kriterija, a time i zaštite zelenila. Premda su GUP-om zaštićeni drvoredi, u slučaju Žnjana Grad je sebi izdao dozvolu, a na Poljičkoj je odbio izdati dozvolu pozivajući se da je drvored zaštićen.

---

image

Nekadašnji drvored hrastova uz šetnicu Ivana Pavla ll. na Žnjanu

Tom Dubravec/Cropix
---

Što se tiče velike pelegrinke na početku Vukovarske i slučaja Small Mall, o tome je već dosta rečeno. Zanimljivo je da je jedna od autorica GUP-a, dugogodišnja urbanistica Ines Berlengi, za "Slobodnu" izjavila da se pelegrinku prema odredbama GUP-a moglo sačuvati. A pročelnik Upravnog odjela za urbanizam Teo Vojković, koji je 2015. izdao građevinsku dozvolu za Small Mall po kojoj se izvode radovi, tumači GUP posve suprotno i kaže da pelegrinki po lokacijskoj dozvoli iz 2009. nije bilo spasa.

---

image

Prosvjed stanara kotara Manuš i paljenje svijeća za posječeno stablo pelegrinke na gradilištu Small Malla

Joško Ponoš/Cropix
---

Također, zanimljivo je u svjetlu sukoba zbog pilanja borova na Gripama, ukazati na to zbog čega je Igoru Kraljeviću bio odbijen zahtjev za građevinskom dozvolom. On je 25. svibnja 2021. podnio zahtjev za dozvolom za građevinu stambene namjene (sa 10 stanova i garažom) i rekonstrukciju sjeverozapadnog dijela Tvrđave Gripe. Upravni odjel kojem je Vojković na čelu odbio je 15. studenoga 2021. zahtjev, ali to nije bilo zbog velikog drveća za koje je Ivošević tvrdio da se po GUP-u ne smije rušiti.

Zahtjev za gradnjom na površini koja se u katastru vodi kao šuma Kraljeviću je odbijen jer u to vrijeme nije bio vlasnik čitavog zemljišta. Kao i zbog toga što je predloženi projekt imao tri kata i potkrovlje, a gradski urbanisti su ustvrdili da se na tom području ne smije graditi tri kata s potkrovljem, već bi maksimalno moglo tri kata.

Iz Upravnog odjela su Kraljeviću 23. rujna 2021. dali rok od 20 dana da dokaže da ima pravo graditi na toj čestici, kao i da katnost građevine uskladi s maksimalnom dopuštenom iz GUP-a za to područje. Zbog toga što traženu dokumentaciju nije dostavio u određenom roku do 13. listopada 2021., odnosno zbog isteka roka, odbijen je njegov zahtjev za građevinskom dozvolom. Postavlja se pitanje koliko gradski urbanisti doista štite velika stabla koja su navodno zaštićena po GUP-u.

---

image

Intervencija policije i vatrogasaca na lokaciji posječenih borova na Gripama

Vojko Bašić/Cropix
---

Inače, dok je trajala Ivoševićeva borba oko stabala koja su na kraju ilegalno posjećena na Gripama, Vojkovićeva služba nije se očitovala smije li se tamo graditi. Drugim riječima, to što je Ivošević prijetio da će Grad postupati s Kraljevićem kao što SAD postupaju s teroristima, nakon što je ispilao bor, nije imalo veze sa stavom gradskih urbanista. Oni su bili spremni izdati građevinsku dozvolu, samo da je Kraljević u roku ispunio zadane uvjete. Što znači da tada gradska služba nije tražila zaštitu borova na Gripama.

Novi slučaj sa sječom stabala je na Bačvicama, na privatnoj parceli na adresi Gospinica 3. Tamo je izdana građevinska dozvola da se sruši kuća radi izgradnje nove i veće, kao i da se ispila veliki bor u vrtu. Arhitekt je kazao kako su nadležni provjerili da se bor ne nalazi u Zelenom katastru Grada Splita. Rekao je i da su provjeravali da nema širinu od 60 cm jer se grana od tla. To fotografije ne dokazuju, dapače, deblo izgleda prilično široko kad ga se usporedi s ljudskom figurom. Štoviše, ne čini se tanje od onog ispod kojeg je Ivošević stajao na Gripama u pokušaju da ga sačuva.

---

image

Na privatnoj parceli na Bačvicama ruši se veliki bor na mjestu gdje će se graditi zgrada

Sasa Burić/Cropix
---

No, pročelnik za urbanizam nazvao je aktiviste koji se u ovom slučaju pozivaju na odredbu GUP-a o zaštiti stabala širokih 60 cm i više "slučajnim prolaznicima" koji daju "paušalne ocjene" o statusu stabla, rekavši da one "nisu od značaja u postupku izdavanja građevinske dozvole". Po njegovu mišljenju, od značaja je izjava arhitekta da je projekt obavljen u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom.

Načelno, Vojković je u pravu sa stavom da je službena dokumentacija, radi koje netko snosi odgovornost, važnija od pisanja po Facebooku. No, dokumenti koji bi trebali pomoći u provođenju zaštite također ne funkcioniraju koliko bi trebali. Naime, postoji Zeleni katastar Grada Splita. Ali, provjerili smo, u kategoriji stabala za koja tamo stoji da su zaštićena po GUP-u, nije označen bor na adresi Gospinica 3, kao što nisu bili označeni ni borovi kod Tvrđave Gripe koji su posječeni. Niti su uopće označeni ulični drvoredi. Štos je u tome da u Katastru koji je na Gis planu Grada nisu kao GUP-om zaštićena stabla označeni borovi ni koštele po Splitu! Pronašli smo označen u Zelenom katastru samo jedan bor pored hotela "Briig" i tri koštele u Velom Varošu te jednu u Manđerovoj.

---

image

Koštela u Milićevoj ulici u Varošu



 

Nikola Vilić/Cropix
---

Također, problem je što se građevinske dozvole godinama mogu dobivati izravno na osnovi GUP-a, a nedostaju detaljniji planovi uređenja za neke gradske predjele kojima bi se preciznije sagledalo određene lokacije. No, sve je to manje bitno. Možda je najvažnije što nema adekvatne kazne ukoliko velika stabla bora ili koštele tijekom noći ispilaju "nepoznati počinitelji". Investitor ima, s jedne strane, značajnu dobit od prodaje stanova i apartmana na atraktivnoj lokaciji, a s druge nikakvu, ili eventualno minimalnu novčanu kaznu, ako ilegalno ispila stabla.

Svojedobno je u Splitu postojalo povjerenstvo koje je davalo mišljenje ili naplaćivalo kaznu za sječu zaštićenih stabala. Tako bi se investitoru propisalo da u slučaju supstitucije stabla mora zasaditi nova stabla i koliku količinu novca mora uplatiti u gradski proračun. U nekim prostornim planovima u Europi, pa i u Hrvatskoj, postoji obveza da se za jedno uklonjeno stablo posade najmanje dva nova stabla. Danas je moguće posaditi velika stabla. To nije jeftino, ali ako netko želi izgraditi garažu ili rekonstruirati kuću pa mu smeta stablo, a to bi uradio na atraktivnoj lokaciji koja je vizualno privlačan dio grada, onda je red i da stabla ukalkulira u investiciju.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Vojko Bašić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Joško Ponoš/Cropix Joško Ponoš/Cropix Sasa Burić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Cropix

Dok se u nekim dijelovima grada ubrzano sade, druga stabla se ruše...

Vojko Bašić/Cropix

Intervencija policije i vatrogasaca na lokaciji posječenih borova na Gripama

Tom Dubravec/Cropix

Nekadašnji drvored hrastova uz šetnicu Ivana Pavla ll. na Žnjanu

Joško Ponoš/Cropix

Zbog potrebe gradnje centra na Trsteniku, ‘Kaufland‘ je kao investitor posjekao pet pelegrinki u drvoredu na Poljičkoj cesti

Joško Ponoš/Cropix

Prosvjed stanara kotara Manuš i paljenje svijeća za posječeno stablo pelegrinke na gradilištu Small Malla

Sasa Burić/Cropix

Na privatnoj parceli na Bačvicama ruši se veliki bor na mjestu gdje će se graditi zgrada

Nikola Vilić/Cropix

Koštela u Milićevoj ulici u Varošu



 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/dok-jedna-sade-druga-nemilice-ruse-u-splitu-i-zasticena-stabla-padaju-pred-profitom-investitora-1371380 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=714c9d090c18aca235aefa887d086079f3676ff6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dok+jedna+sade%2C+druga+nemilice+ru%C5%A1e.+U+Splitu+i+za%C5%A1ti%C4%87ena+stabla+padaju+-+pred+profitom+investitora%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdok-jedna-sade-druga-nemilice-ruse-u-splitu-i-zasticena-stabla-padaju-pred-profitom-investitora-1371380 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdok-jedna-sade-druga-nemilice-ruse-u-splitu-i-zasticena-stabla-padaju-pred-profitom-investitora-1371380 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nejasni kriteriji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Splitnejasni kriteriji

Dok jedna sade, druga nemilice ruše. U Splitu i zaštićena stabla padaju - pred profitom investitora?

Piše Sandi Vidulić
11. ožujka 2024. - 18:57

Zelenilo u Splitu se našlo u neobičnoj situaciji. S jedne strane, "Parkovi i nasadi" sade stabla toliko da stižu kritike iz pojedinih kvartova kako se pregusto sadi. Također, posađeno je nekoliko tisuća borovih mladica na Marjanu. Najavljuje se velika sadnja zelenila i na žnjanskom platou. Ali, s druge strane, u nekoliko navrata stabla su stradala zahvaljujući užurbanim građevinskim radovima koji se provode po Splitu.

Jedan od osnovnih problema je što, izgleda, nedostaju čvrsti kriteriji, odnosno što se nedosljedno provode odredbe iz GUP-a oko zaštite stabala. Naime, u GUP-u stoji da su zaštićena stabla promjera 60 cm i više na prsnoj visini na privatnim i javnim parcelama i svi drvoredi, bez obzira na starost i vrstu zbog svog značaja.

U slučaju Poljičke ulice Grad nije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 06:25