stdClass Object ( [id] => 1250614 [title] => Evo kako najvažniji splitski projekt vide arhitekti; Riva se produžuje do parkinga kod Pazara i postaje pješačka zona, gradi se šetnica od terminala do Katalinića briga... [alias] => evo-kako-najvazniji-splitski-projekt-vide-arhitekti-riva-se-produzuje-do-parkinga-kod-pazara-i-postaje-pjesacka-zona-gradi-se-setnica-od-terminala-do-katalinica-briga [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Završio je anketni natječaj za Istočnu obalu gradske luke u Splitu. To je jedan od najvažnijih natječaja, ne samo u mandatu Ivice Puljka, nego na području Splita, ali i u široj regiji s obzirom na to da je splitska luka pri vrhu prometa na Mediteranu.

Unatoč vrtoglavom rastu turizma koji preopterećuje kapacitete luke, niti jedan od naših turističkih i obalnih gradova nema tako sramotno zapušten i loše dizajniran ulazak s mora i kopna, računamo li da se na Istočnoj obali nalaze trajektna luka, autobusni i željeznički kolodvor.

---

image

Detalji prvonagrađenog rada

DAS Split
---

Za razliku od niza hotela i casina koje su predviđali bivši projekti za Istočnu obalu, AFCO u vrijeme Ivice Škarića ili Masterplan u doba Andre Krstulovića Opare, ovaj natječajni program je dao do znanja da nije poželjna gradnja hotela i stanova, a od natjecatelja se tražilo da prostoru ponude novu kvalitetu s javnim sadržajima i zelenim površinama.

Od 12 pristiglih radova na natječaju je dodijeljeno pet nagrada, ali kako je na konferenciji za medije istaknula Daša Gazde, predsjednica Društva arhitekata Split koje je provodilo natječaj, redoslijed nagrađenih radova nije presudan u ovom slučaju. Naime, namjeravalo se dodijeliti nekoliko istovrijednih nagrada, ali to nije bilo moguće prema Pravilniku Hrvatske komore arhitekata.

---

image

Ivica Puljak, Daša Gazde i Edo Šegvić

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

– Htjeli smo da bude pet jednakovrijednih nagrada, a ne ovako rangirano od prve do pete, ali ih sagledavamo kao jednakovrijedne. Koristit će se svi radovi u daljnjem projektiranju. To je bitno za naglasiti. Ovaj prostor je tražio anketni natječaj zbog “horror vacui momenta” u kojem svi žele sve, a u biti nemamo neki “genius loci” koji će nas odvesti u smjeru kojim želimo ići s njim – rekla je predsjednica DAS-a.

Gradonačelnik Ivica Puljak je kazao kako mu je posebno drago da je natječaj proveden u bliskom i partnerskom odnosu s Hrvatskim cestama, Hrvatskim željeznicama i Lučkom upravom Split. Naglasio je kako su se dobila kvalitetna rješenja koja oslobađaju ovaj dio grada za javne sadržaje i integriraju ga sa ostalim dijelovima grada, kao što su Toč ili Bačvice.

– Vrlo mi je drago da smo dobili kvalitetne radove i, što mi je još draže, dobili smo kvalitetne smjernice što nam je dalje činiti. One se odnose na vrlo jasnu namjeru da na tome mjestu nema hotelskih niti stambenih sadržaja, nego su isključivo javni sadržaji i da se izgradnja koja je planirana u GUP-u značajno smanji – kazao je Puljak.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Gradonačelnik je najavio kako su dobivene vrlo jasne smjernice za prometno rješenje te da će se nakon praznika s Hrvatskim cestama i Hrvatskim željeznicama pristupiti realizaciji konačnog prometnog rješenja koja će biti u dvije faze.

– Prvonagrađeni rad preporučuje da se Riva produži sve do kraja Palače i da taj dio bude pješačka zona, a da se prometno rješenje izmjesti na sjeverni dio kolodvora. Odnosno dio kod Pazara bi služio samo za opskrbu Pazara, i cijeli taj dio bi postao pješačka zona.

Važan element prometnog rješenja je da kroz trajektnu luku i u nju dolazi samo automobilski promet koji je vezan za trajektnu luku, a da svi ostali izlaze iz trajektne luke vrlo brzo – naglasio je Puljak, dodavši kako bi se Katalinića brig spojio s terminalima s pješačkom šetnicom koja bi išla po krovovima terminala.

Također, najavio je kako će se u natječaju za Pazar implementirati smjernice iz natječaja za Istočnu obalu da produženi dio Rive oko Lučke kapetanije i Turističke palače postane pješačka zona.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Najavio je i kako će se s Lučkom upravom, s obzirom na to da oni raspisuju koncesiju za zgradu “Dalmacijavina”, razgovarati o tome da se implementiraju smjernice iz natječaja da ta zgrada ima prvenstveno javno kulturne sadržaje s malim dijelom komercijalnih sadržaja.

Promet se, kako je objašnjeno, može rješavati mimo urbanizma. Za cjelovito urbanističko rješenje Istočne obale Ocjenjivački sud će dati preporuke na osnovi nagrađenih radova stručnim službama Grada. Na temelju toga će se onda pristupiti izradi programa natječaja za Urbanistički plan uređenja (UPU) za Istočnu obalu.

Kako smo doznali od Daše Gazde i gradonačelnika Ivice Puljka, neće biti potrebna izmjena GUP-a da bi se pristupilo prometnom rješenju. Niti će se morati mijenjati GUP zbog novog UPU-a za Istočnu obalu, premda se po Generalnom urbanističkom planu predviđa znatno više gradnje od rezultata anketnog natječaja. Naime, GUP je propisao maksimalnu izgrađenost od 130.000 četvornih metara, ali nije nužno toliko izgraditi.

No, Grad je manjinski vlasnik na području obuhvata natječaja, a Oparin Masterplan je predviđao da se na zemljištu HŽ-a izgradi nekoliko velikih hotela i 300 stanova. Prema ovom anketnom natječaju Hrvatske željeznice bi umjesto znatno komercijalnijih sadržaja – hotela, casina i skupih stanova/apartmana – dobile mogućnost da se na njihovom terenu izgrade manje prehrambene trgovine, OPG-ovi, pošta, banka, kulturni sadržaji, kino-projekcijska dvorana, lounge i spa, šetnice, parkovi, biciklističke staze...

Budući da kod nas vlasnici zemljišta ucjenjuju kad su u pitanju urbanistički planovi, zanimalo nas je kako su na gubitak atraktivnih građevinskih kvadrata na kojima bi mogli zaraditi milijune eura reagirale Hrvatske željeznice, čiji je predstavnik bio uključen u proces natječaja. Na ovo pitanje odgovorila je Daša Gazde.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

– Sa stanovišta struke mogu reći da se nije nikad poteglo to pitanje, nitko nije stavljao vlastitu vrijednost iznad toga. Ni na jednom sastanku nitko nije spomenuo koliko će novca izgubiti u nekom trenutku. Ovaj natječaj je pripreman participativno po pravilima struke, jedini je u državi do sada da se tako napravilo.

Najbolji način je bio da uključimo sve struke. Kad mi riješimo problem za grad, svima će biti dobro. Oni su bili na žiriranju, komentirali, shvatili su da se mora riješit sad, da više ne mogu izbjegavati taj “metak” – rekla je Gazde.

Puljak je najavio kako će se željeznička pruga skratiti i da Autobusni kolodvor više neće biti kolodvor nego stanica, kao i željeznička stanica. Novinare je također zanimalo kako je reagirao vlasnik Autobusnog kolodvora, ali gradonačelnik Ivica Puljak je kazao da se kod natječaja nisu opterećivali vlasničkim odnosima.

Upitali smo u kojem roku bi se moglo realizirati prometno rješenje.

– Mislimo da bi to trebalo ići u dvije faze, ne bih pričao o rokovima. Ono što sam naučio kao gradonačelnik jest da se oni rokovi koje bih ja želio uvijek suoče s realnošću koja je mrvicu duža, pa ne bih volio u ovom trenutku spekulirati o rokovima. Znat ćemo o rokovima puno više kad u proljeće napravimo prometni model i pokrenemo projektiranje tih rješenja – kazao je Puljak.

Najavio je idući korak – raspisivanje anketnog natječaja za Kopilicu i natječaja za sportske projekte Stari Hajdukov plac, Poljud i Brodaricu te Sportski centar na istoku grada. 

---

Edo Šegvić, predsjednik Ocjenjivačkog suda: ‘Ja sam više nego zadovoljan‘

 

Predsjednik Ocjenjivačkog suda arh. Edo Šegvić je kazao kako je ovo natječaj svih natječaja, pa nije čudno što je prvo uređena Riva, a zatim Zapadna obala.

– Ovdje se nakon više pokušaja ide u anketni pa tek onda u pravi natječaj. Istočna obala je opterećena svim problemima, na nju se u Split dođe feratom, autobusom, brodom, čak avionom.

Ovo kad se vidi stvarno daje optimizma da se može riješiti na elegantan način i da grad tu prodiše. Pješaku je omogućeno da tuda komunicira.

Tako da sam ja više nego zadovoljan, bez obzira tko je prvi, drugi ili treći. Stručne službe će iz tih rješenja izvaditi nešto za novi natječaj koji, nadam se, ide prema realizaciji.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ISTOČNA OBALA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ISTOČNA OBALA 2 0 6913 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-20 14:46:42 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-21 10:13:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-12-21 10:13:48 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1572 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Evo kako najvažniji splitski projekt vide arhitekti; Riva se produžuje do parkinga kod Pazara i postaje pješačka zona, gradi se šetnica od terminala do Katalinića briga... [metakey] => istočna obala, anketni natječaj, Društva arhitekta, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/20\/24027993.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/20\/24031959.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/20\/24028016.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/20\/24028015.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/20\/24028014.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/20\/24028004.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/20\/24027998.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/20\/24027997.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/20\/24027996.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/20\/24027994.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/20\/24027992.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/20\/24027991.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/20\/24027989.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","DAS Split","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Detalji prvonagra\u0111enog\u00a0rada<\/p>","","","","","

Ivica Puljak, Da\u0161a Gazde i Edo \u0160egvi\u0107<\/p>","","

Edo \u0160egvi\u0107<\/p>","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24027993_1920.jpg":"1920x1080","k_24027993_1280.jpg":"1280x1280","k_24027993_1024.jpg":"1024x1024","k_24027993_640.jpg":"640x640","k_24027993_480.jpg":"480x480","k_24027993_340.jpg":"340x340","k_24027993_220.jpg":"220x220","o_24027993_1280.jpg":"1280x853","o_24027993_1024.jpg":"1024x682","o_24027993_640.jpg":"640x426","o_24027993_480.jpg":"480x320","o_24027993_340.jpg":"340x226","o_24027993_220.jpg":"220x146","h_24027993_1280.jpg":"1280x854","h_24027993_1024.jpg":"1024x683","h_24027993_640.jpg":"640x427","h_24027993_480.jpg":"480x320","h_24027993_340.jpg":"340x227","h_24027993_220.jpg":"220x147","pp_24027993_1280.jpg":"1280x1628","pp_24027993_1024.jpg":"1024x1303","pp_24027993_640.jpg":"640x814","pp_24027993_480.jpg":"480x611","pp_24027993_340.jpg":"340x432","pp_24027993_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1200","hd_24031959_1920.jpg":"1920x1080","k_24031959_1280.jpg":"1280x1280","k_24031959_1024.jpg":"1024x1024","k_24031959_640.jpg":"640x640","k_24031959_480.jpg":"480x480","k_24031959_340.jpg":"340x340","k_24031959_220.jpg":"220x220","o_24031959_1280.jpg":"1280x1280","o_24031959_1024.jpg":"1024x1024","o_24031959_640.jpg":"640x640","o_24031959_480.jpg":"480x480","o_24031959_340.jpg":"340x340","o_24031959_220.jpg":"220x220","h_24031959_1280.jpg":"1280x854","h_24031959_1024.jpg":"1024x683","h_24031959_640.jpg":"640x427","h_24031959_480.jpg":"480x320","h_24031959_340.jpg":"340x227","h_24031959_220.jpg":"220x147","pp_24031959_1280.jpg":"1280x1628","pp_24031959_1024.jpg":"1024x1303","pp_24031959_640.jpg":"640x814","pp_24031959_480.jpg":"480x611","pp_24031959_340.jpg":"340x432","pp_24031959_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24028016_1920.jpg":"1920x1080","k_24028016_1280.jpg":"1280x1280","k_24028016_1024.jpg":"1024x1024","k_24028016_640.jpg":"640x640","k_24028016_480.jpg":"480x480","k_24028016_340.jpg":"340x340","k_24028016_220.jpg":"220x220","o_24028016_1280.jpg":"1280x853","o_24028016_1024.jpg":"1024x682","o_24028016_640.jpg":"640x426","o_24028016_480.jpg":"480x320","o_24028016_340.jpg":"340x226","o_24028016_220.jpg":"220x146","h_24028016_1280.jpg":"1280x854","h_24028016_1024.jpg":"1024x683","h_24028016_640.jpg":"640x427","h_24028016_480.jpg":"480x320","h_24028016_340.jpg":"340x227","h_24028016_220.jpg":"220x147","pp_24028016_1280.jpg":"1280x1628","pp_24028016_1024.jpg":"1024x1303","pp_24028016_640.jpg":"640x814","pp_24028016_480.jpg":"480x611","pp_24028016_340.jpg":"340x432","pp_24028016_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24028015_1920.jpg":"1920x1080","k_24028015_1280.jpg":"1280x1280","k_24028015_1024.jpg":"1024x1024","k_24028015_640.jpg":"640x640","k_24028015_480.jpg":"480x480","k_24028015_340.jpg":"340x340","k_24028015_220.jpg":"220x220","o_24028015_1280.jpg":"1280x853","o_24028015_1024.jpg":"1024x682","o_24028015_640.jpg":"640x426","o_24028015_480.jpg":"480x320","o_24028015_340.jpg":"340x226","o_24028015_220.jpg":"220x146","h_24028015_1280.jpg":"1280x854","h_24028015_1024.jpg":"1024x683","h_24028015_640.jpg":"640x427","h_24028015_480.jpg":"480x320","h_24028015_340.jpg":"340x227","h_24028015_220.jpg":"220x147","pp_24028015_1280.jpg":"1280x1628","pp_24028015_1024.jpg":"1024x1303","pp_24028015_640.jpg":"640x814","pp_24028015_480.jpg":"480x611","pp_24028015_340.jpg":"340x432","pp_24028015_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24028014_1920.jpg":"1920x1080","k_24028014_1280.jpg":"1280x1280","k_24028014_1024.jpg":"1024x1024","k_24028014_640.jpg":"640x640","k_24028014_480.jpg":"480x480","k_24028014_340.jpg":"340x340","k_24028014_220.jpg":"220x220","o_24028014_1280.jpg":"1280x853","o_24028014_1024.jpg":"1024x682","o_24028014_640.jpg":"640x426","o_24028014_480.jpg":"480x320","o_24028014_340.jpg":"340x226","o_24028014_220.jpg":"220x146","h_24028014_1280.jpg":"1280x854","h_24028014_1024.jpg":"1024x683","h_24028014_640.jpg":"640x427","h_24028014_480.jpg":"480x320","h_24028014_340.jpg":"340x227","h_24028014_220.jpg":"220x147","pp_24028014_1280.jpg":"1280x1628","pp_24028014_1024.jpg":"1024x1303","pp_24028014_640.jpg":"640x814","pp_24028014_480.jpg":"480x611","pp_24028014_340.jpg":"340x432","pp_24028014_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24028004_1920.jpg":"1920x1080","k_24028004_1280.jpg":"1280x1280","k_24028004_1024.jpg":"1024x1024","k_24028004_640.jpg":"640x640","k_24028004_480.jpg":"480x480","k_24028004_340.jpg":"340x340","k_24028004_220.jpg":"220x220","o_24028004_1280.jpg":"1280x853","o_24028004_1024.jpg":"1024x682","o_24028004_640.jpg":"640x426","o_24028004_480.jpg":"480x320","o_24028004_340.jpg":"340x226","o_24028004_220.jpg":"220x146","h_24028004_1280.jpg":"1280x854","h_24028004_1024.jpg":"1024x683","h_24028004_640.jpg":"640x427","h_24028004_480.jpg":"480x320","h_24028004_340.jpg":"340x227","h_24028004_220.jpg":"220x147","pp_24028004_1280.jpg":"1280x1628","pp_24028004_1024.jpg":"1024x1303","pp_24028004_640.jpg":"640x814","pp_24028004_480.jpg":"480x611","pp_24028004_340.jpg":"340x432","pp_24028004_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24027998_1920.jpg":"1920x1080","k_24027998_1280.jpg":"1280x1280","k_24027998_1024.jpg":"1024x1024","k_24027998_640.jpg":"640x640","k_24027998_480.jpg":"480x480","k_24027998_340.jpg":"340x340","k_24027998_220.jpg":"220x220","o_24027998_1280.jpg":"1280x853","o_24027998_1024.jpg":"1024x682","o_24027998_640.jpg":"640x426","o_24027998_480.jpg":"480x320","o_24027998_340.jpg":"340x226","o_24027998_220.jpg":"220x146","h_24027998_1280.jpg":"1280x854","h_24027998_1024.jpg":"1024x683","h_24027998_640.jpg":"640x427","h_24027998_480.jpg":"480x320","h_24027998_340.jpg":"340x227","h_24027998_220.jpg":"220x147","pp_24027998_1280.jpg":"1280x1628","pp_24027998_1024.jpg":"1024x1303","pp_24027998_640.jpg":"640x814","pp_24027998_480.jpg":"480x611","pp_24027998_340.jpg":"340x432","pp_24027998_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24027997_1920.jpg":"1920x1080","k_24027997_1280.jpg":"1280x1280","k_24027997_1024.jpg":"1024x1024","k_24027997_640.jpg":"640x640","k_24027997_480.jpg":"480x480","k_24027997_340.jpg":"340x340","k_24027997_220.jpg":"220x220","o_24027997_1280.jpg":"1280x853","o_24027997_1024.jpg":"1024x682","o_24027997_640.jpg":"640x426","o_24027997_480.jpg":"480x320","o_24027997_340.jpg":"340x226","o_24027997_220.jpg":"220x146","h_24027997_1280.jpg":"1280x854","h_24027997_1024.jpg":"1024x683","h_24027997_640.jpg":"640x427","h_24027997_480.jpg":"480x320","h_24027997_340.jpg":"340x227","h_24027997_220.jpg":"220x147","pp_24027997_1280.jpg":"1280x1628","pp_24027997_1024.jpg":"1024x1303","pp_24027997_640.jpg":"640x814","pp_24027997_480.jpg":"480x611","pp_24027997_340.jpg":"340x432","pp_24027997_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24027996_1920.jpg":"1920x1080","k_24027996_1280.jpg":"1280x1280","k_24027996_1024.jpg":"1024x1024","k_24027996_640.jpg":"640x640","k_24027996_480.jpg":"480x480","k_24027996_340.jpg":"340x340","k_24027996_220.jpg":"220x220","o_24027996_1280.jpg":"1280x853","o_24027996_1024.jpg":"1024x682","o_24027996_640.jpg":"640x426","o_24027996_480.jpg":"480x320","o_24027996_340.jpg":"340x226","o_24027996_220.jpg":"220x146","h_24027996_1280.jpg":"1280x854","h_24027996_1024.jpg":"1024x683","h_24027996_640.jpg":"640x427","h_24027996_480.jpg":"480x320","h_24027996_340.jpg":"340x227","h_24027996_220.jpg":"220x147","pp_24027996_1280.jpg":"1280x1628","pp_24027996_1024.jpg":"1024x1303","pp_24027996_640.jpg":"640x814","pp_24027996_480.jpg":"480x611","pp_24027996_340.jpg":"340x432","pp_24027996_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24027994_1920.jpg":"1920x1080","k_24027994_1280.jpg":"1280x1280","k_24027994_1024.jpg":"1024x1024","k_24027994_640.jpg":"640x640","k_24027994_480.jpg":"480x480","k_24027994_340.jpg":"340x340","k_24027994_220.jpg":"220x220","o_24027994_1280.jpg":"1280x853","o_24027994_1024.jpg":"1024x682","o_24027994_640.jpg":"640x426","o_24027994_480.jpg":"480x320","o_24027994_340.jpg":"340x226","o_24027994_220.jpg":"220x146","h_24027994_1280.jpg":"1280x854","h_24027994_1024.jpg":"1024x683","h_24027994_640.jpg":"640x427","h_24027994_480.jpg":"480x320","h_24027994_340.jpg":"340x227","h_24027994_220.jpg":"220x147","pp_24027994_1280.jpg":"1280x1628","pp_24027994_1024.jpg":"1024x1303","pp_24027994_640.jpg":"640x814","pp_24027994_480.jpg":"480x611","pp_24027994_340.jpg":"340x432","pp_24027994_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24027992_1920.jpg":"1920x1080","k_24027992_1280.jpg":"1280x1280","k_24027992_1024.jpg":"1024x1024","k_24027992_640.jpg":"640x640","k_24027992_480.jpg":"480x480","k_24027992_340.jpg":"340x340","k_24027992_220.jpg":"220x220","o_24027992_1280.jpg":"1280x853","o_24027992_1024.jpg":"1024x682","o_24027992_640.jpg":"640x426","o_24027992_480.jpg":"480x320","o_24027992_340.jpg":"340x226","o_24027992_220.jpg":"220x146","h_24027992_1280.jpg":"1280x854","h_24027992_1024.jpg":"1024x683","h_24027992_640.jpg":"640x427","h_24027992_480.jpg":"480x320","h_24027992_340.jpg":"340x227","h_24027992_220.jpg":"220x147","pp_24027992_1280.jpg":"1280x1628","pp_24027992_1024.jpg":"1024x1303","pp_24027992_640.jpg":"640x814","pp_24027992_480.jpg":"480x611","pp_24027992_340.jpg":"340x432","pp_24027992_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24027991_1920.jpg":"1920x1080","k_24027991_1280.jpg":"1280x1280","k_24027991_1024.jpg":"1024x1024","k_24027991_640.jpg":"640x640","k_24027991_480.jpg":"480x480","k_24027991_340.jpg":"340x340","k_24027991_220.jpg":"220x220","o_24027991_1280.jpg":"1280x853","o_24027991_1024.jpg":"1024x682","o_24027991_640.jpg":"640x426","o_24027991_480.jpg":"480x320","o_24027991_340.jpg":"340x226","o_24027991_220.jpg":"220x146","h_24027991_1280.jpg":"1280x854","h_24027991_1024.jpg":"1024x683","h_24027991_640.jpg":"640x427","h_24027991_480.jpg":"480x320","h_24027991_340.jpg":"340x227","h_24027991_220.jpg":"220x147","pp_24027991_1280.jpg":"1280x1628","pp_24027991_1024.jpg":"1024x1303","pp_24027991_640.jpg":"640x814","pp_24027991_480.jpg":"480x611","pp_24027991_340.jpg":"340x432","pp_24027991_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24027989_1920.jpg":"1920x1080","k_24027989_1280.jpg":"1280x1280","k_24027989_1024.jpg":"1024x1024","k_24027989_640.jpg":"640x640","k_24027989_480.jpg":"480x480","k_24027989_340.jpg":"340x340","k_24027989_220.jpg":"220x220","o_24027989_1280.jpg":"1280x853","o_24027989_1024.jpg":"1024x682","o_24027989_640.jpg":"640x426","o_24027989_480.jpg":"480x320","o_24027989_340.jpg":"340x226","o_24027989_220.jpg":"220x146","h_24027989_1280.jpg":"1280x854","h_24027989_1024.jpg":"1024x683","h_24027989_640.jpg":"640x427","h_24027989_480.jpg":"480x320","h_24027989_340.jpg":"340x227","h_24027989_220.jpg":"220x147","pp_24027989_1280.jpg":"1280x1628","pp_24027989_1024.jpg":"1024x1303","pp_24027989_640.jpg":"640x814","pp_24027989_480.jpg":"480x611","pp_24027989_340.jpg":"340x432","pp_24027989_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14887045 Threads: 2 Questions: 3139273398 Slow queries: 6997074 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234757728 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/evo-kako-najvazniji-splitski-projekt-vide-arhitekti-riva-se-produzuje-do-parkinga-kod-pazara-i-postaje-pjesacka-zona-gradi-se-setnica-od-terminala-do-katalinica-briga-1250614 [printLink] => /split/evo-kako-najvazniji-splitski-projekt-vide-arhitekti-riva-se-produzuje-do-parkinga-kod-pazara-i-postaje-pjesacka-zona-gradi-se-setnica-od-terminala-do-katalinica-briga-1250614?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 237780 [name] => Istočna obala [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => istocna-obala [link] => /tag/istocna-obala ) [1] => stdClass Object ( [id] => 700133 [name] => anketni natječaj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-15 12:41:42 [main_article_id] => 0 [alias] => anketni-natjecaj [link] => /tag/anketni-natjecaj ) [2] => stdClass Object ( [id] => 700640 [name] => Društva arhitekta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-21 11:14:15 [main_article_id] => 0 [alias] => drustva-arhitekta [link] => /tag/drustva-arhitekta ) [3] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ISTOČNA OBALA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Evo kako najvažniji splitski projekt vide arhitekti; Riva se produžuje do parkinga kod Pazara i postaje pješačka zona, gradi se šetnica od terminala do Katalinića briga... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/20/24027993.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vladimir Dugandžić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/20/24027993.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/20/24031959.jpg [title] =>

Detalji prvonagrađenog rada

DAS Split ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/20/24028016.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/20/24028015.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/20/24028014.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/20/24028004.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/20/24027998.jpg [title] =>

Ivica Puljak, Daša Gazde i Edo Šegvić

Vladimir Dugandžić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/20/24027997.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/20/24027996.jpg [title] =>

Edo Šegvić

Vladimir Dugandžić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/20/24027994.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/20/24027992.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/20/24027991.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/20/24027989.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Završio je anketni natječaj za Istočnu obalu gradske luke u Splitu. To je jedan od najvažnijih natječaja, ne samo u mandatu Ivice Puljka, nego na području Splita, ali i u široj regiji s obzirom na to da je splitska luka pri vrhu prometa na Mediteranu.

Unatoč vrtoglavom rastu turizma koji preopterećuje kapacitete luke, niti jedan od naših turističkih i obalnih gradova nema tako sramotno zapušten i loše dizajniran ulazak s mora i kopna, računamo li da se na Istočnoj obali nalaze trajektna luka, autobusni i željeznički kolodvor.

---

image

Detalji prvonagrađenog rada

DAS Split
---

Za razliku od niza hotela i casina koje su predviđali bivši projekti za Istočnu obalu, AFCO u vrijeme Ivice Škarića ili Masterplan u doba Andre Krstulovića Opare, ovaj natječajni program je dao do znanja da nije poželjna gradnja hotela i stanova, a od natjecatelja se tražilo da prostoru ponude novu kvalitetu s javnim sadržajima i zelenim površinama.

Od 12 pristiglih radova na natječaju je dodijeljeno pet nagrada, ali kako je na konferenciji za medije istaknula Daša Gazde, predsjednica Društva arhitekata Split koje je provodilo natječaj, redoslijed nagrađenih radova nije presudan u ovom slučaju. Naime, namjeravalo se dodijeliti nekoliko istovrijednih nagrada, ali to nije bilo moguće prema Pravilniku Hrvatske komore arhitekata.

---

image

Ivica Puljak, Daša Gazde i Edo Šegvić

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

– Htjeli smo da bude pet jednakovrijednih nagrada, a ne ovako rangirano od prve do pete, ali ih sagledavamo kao jednakovrijedne. Koristit će se svi radovi u daljnjem projektiranju. To je bitno za naglasiti. Ovaj prostor je tražio anketni natječaj zbog “horror vacui momenta” u kojem svi žele sve, a u biti nemamo neki “genius loci” koji će nas odvesti u smjeru kojim želimo ići s njim – rekla je predsjednica DAS-a.

Gradonačelnik Ivica Puljak je kazao kako mu je posebno drago da je natječaj proveden u bliskom i partnerskom odnosu s Hrvatskim cestama, Hrvatskim željeznicama i Lučkom upravom Split. Naglasio je kako su se dobila kvalitetna rješenja koja oslobađaju ovaj dio grada za javne sadržaje i integriraju ga sa ostalim dijelovima grada, kao što su Toč ili Bačvice.

– Vrlo mi je drago da smo dobili kvalitetne radove i, što mi je još draže, dobili smo kvalitetne smjernice što nam je dalje činiti. One se odnose na vrlo jasnu namjeru da na tome mjestu nema hotelskih niti stambenih sadržaja, nego su isključivo javni sadržaji i da se izgradnja koja je planirana u GUP-u značajno smanji – kazao je Puljak.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Gradonačelnik je najavio kako su dobivene vrlo jasne smjernice za prometno rješenje te da će se nakon praznika s Hrvatskim cestama i Hrvatskim željeznicama pristupiti realizaciji konačnog prometnog rješenja koja će biti u dvije faze.

– Prvonagrađeni rad preporučuje da se Riva produži sve do kraja Palače i da taj dio bude pješačka zona, a da se prometno rješenje izmjesti na sjeverni dio kolodvora. Odnosno dio kod Pazara bi služio samo za opskrbu Pazara, i cijeli taj dio bi postao pješačka zona.

Važan element prometnog rješenja je da kroz trajektnu luku i u nju dolazi samo automobilski promet koji je vezan za trajektnu luku, a da svi ostali izlaze iz trajektne luke vrlo brzo – naglasio je Puljak, dodavši kako bi se Katalinića brig spojio s terminalima s pješačkom šetnicom koja bi išla po krovovima terminala.

Također, najavio je kako će se u natječaju za Pazar implementirati smjernice iz natječaja za Istočnu obalu da produženi dio Rive oko Lučke kapetanije i Turističke palače postane pješačka zona.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Najavio je i kako će se s Lučkom upravom, s obzirom na to da oni raspisuju koncesiju za zgradu “Dalmacijavina”, razgovarati o tome da se implementiraju smjernice iz natječaja da ta zgrada ima prvenstveno javno kulturne sadržaje s malim dijelom komercijalnih sadržaja.

Promet se, kako je objašnjeno, može rješavati mimo urbanizma. Za cjelovito urbanističko rješenje Istočne obale Ocjenjivački sud će dati preporuke na osnovi nagrađenih radova stručnim službama Grada. Na temelju toga će se onda pristupiti izradi programa natječaja za Urbanistički plan uređenja (UPU) za Istočnu obalu.

Kako smo doznali od Daše Gazde i gradonačelnika Ivice Puljka, neće biti potrebna izmjena GUP-a da bi se pristupilo prometnom rješenju. Niti će se morati mijenjati GUP zbog novog UPU-a za Istočnu obalu, premda se po Generalnom urbanističkom planu predviđa znatno više gradnje od rezultata anketnog natječaja. Naime, GUP je propisao maksimalnu izgrađenost od 130.000 četvornih metara, ali nije nužno toliko izgraditi.

No, Grad je manjinski vlasnik na području obuhvata natječaja, a Oparin Masterplan je predviđao da se na zemljištu HŽ-a izgradi nekoliko velikih hotela i 300 stanova. Prema ovom anketnom natječaju Hrvatske željeznice bi umjesto znatno komercijalnijih sadržaja – hotela, casina i skupih stanova/apartmana – dobile mogućnost da se na njihovom terenu izgrade manje prehrambene trgovine, OPG-ovi, pošta, banka, kulturni sadržaji, kino-projekcijska dvorana, lounge i spa, šetnice, parkovi, biciklističke staze...

Budući da kod nas vlasnici zemljišta ucjenjuju kad su u pitanju urbanistički planovi, zanimalo nas je kako su na gubitak atraktivnih građevinskih kvadrata na kojima bi mogli zaraditi milijune eura reagirale Hrvatske željeznice, čiji je predstavnik bio uključen u proces natječaja. Na ovo pitanje odgovorila je Daša Gazde.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

– Sa stanovišta struke mogu reći da se nije nikad poteglo to pitanje, nitko nije stavljao vlastitu vrijednost iznad toga. Ni na jednom sastanku nitko nije spomenuo koliko će novca izgubiti u nekom trenutku. Ovaj natječaj je pripreman participativno po pravilima struke, jedini je u državi do sada da se tako napravilo.

Najbolji način je bio da uključimo sve struke. Kad mi riješimo problem za grad, svima će biti dobro. Oni su bili na žiriranju, komentirali, shvatili su da se mora riješit sad, da više ne mogu izbjegavati taj “metak” – rekla je Gazde.

Puljak je najavio kako će se željeznička pruga skratiti i da Autobusni kolodvor više neće biti kolodvor nego stanica, kao i željeznička stanica. Novinare je također zanimalo kako je reagirao vlasnik Autobusnog kolodvora, ali gradonačelnik Ivica Puljak je kazao da se kod natječaja nisu opterećivali vlasničkim odnosima.

Upitali smo u kojem roku bi se moglo realizirati prometno rješenje.

– Mislimo da bi to trebalo ići u dvije faze, ne bih pričao o rokovima. Ono što sam naučio kao gradonačelnik jest da se oni rokovi koje bih ja želio uvijek suoče s realnošću koja je mrvicu duža, pa ne bih volio u ovom trenutku spekulirati o rokovima. Znat ćemo o rokovima puno više kad u proljeće napravimo prometni model i pokrenemo projektiranje tih rješenja – kazao je Puljak.

Najavio je idući korak – raspisivanje anketnog natječaja za Kopilicu i natječaja za sportske projekte Stari Hajdukov plac, Poljud i Brodaricu te Sportski centar na istoku grada. 

---

Edo Šegvić, predsjednik Ocjenjivačkog suda: ‘Ja sam više nego zadovoljan‘

 

Predsjednik Ocjenjivačkog suda arh. Edo Šegvić je kazao kako je ovo natječaj svih natječaja, pa nije čudno što je prvo uređena Riva, a zatim Zapadna obala.

– Ovdje se nakon više pokušaja ide u anketni pa tek onda u pravi natječaj. Istočna obala je opterećena svim problemima, na nju se u Split dođe feratom, autobusom, brodom, čak avionom.

Ovo kad se vidi stvarno daje optimizma da se može riješiti na elegantan način i da grad tu prodiše. Pješaku je omogućeno da tuda komunicira.

Tako da sam ja više nego zadovoljan, bez obzira tko je prvi, drugi ili treći. Stručne službe će iz tih rješenja izvaditi nešto za novi natječaj koji, nadam se, ide prema realizaciji.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vladimir Dugandžić/Cropix DAS Split Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix
DAS Split

Detalji prvonagrađenog rada

Vladimir Dugandžić/Cropix

Ivica Puljak, Daša Gazde i Edo Šegvić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/evo-kako-najvazniji-splitski-projekt-vide-arhitekti-riva-se-produzuje-do-parkinga-kod-pazara-i-postaje-pjesacka-zona-gradi-se-setnica-od-terminala-do-katalinica-briga-1250614 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d6b2f42c1d4b6e84783a463f46cc8d59a0ec503d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Evo+kako+najva%C5%BEniji+splitski+projekt+vide+arhitekti%3B+Riva+se+produ%C5%BEuje+do+parkinga+kod+Pazara+i+postaje+pje%C5%A1a%C4%8Dka+zona%2C+gradi+se+%C5%A1etnica+od+terminala+do+Katalini%C4%87a+briga...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fevo-kako-najvazniji-splitski-projekt-vide-arhitekti-riva-se-produzuje-do-parkinga-kod-pazara-i-postaje-pjesacka-zona-gradi-se-setnica-od-terminala-do-katalinica-briga-1250614 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fevo-kako-najvazniji-splitski-projekt-vide-arhitekti-riva-se-produzuje-do-parkinga-kod-pazara-i-postaje-pjesacka-zona-gradi-se-setnica-od-terminala-do-katalinica-briga-1250614 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ISTOČNA OBALA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitISTOČNA OBALA

Evo kako najvažniji splitski projekt vide arhitekti; Riva se produžuje do parkinga kod Pazara i postaje pješačka zona, gradi se šetnica od terminala do Katalinića briga...

Piše Sandi Vidulić
21. prosinca 2022. - 11:13

Završio je anketni natječaj za Istočnu obalu gradske luke u Splitu. To je jedan od najvažnijih natječaja, ne samo u mandatu Ivice Puljka, nego na području Splita, ali i u široj regiji s obzirom na to da je splitska luka pri vrhu prometa na Mediteranu.

Unatoč vrtoglavom rastu turizma koji preopterećuje kapacitete luke, niti jedan od naših turističkih i obalnih gradova nema tako sramotno zapušten i loše dizajniran ulazak s mora i kopna, računamo li da se na Istočnoj obali nalaze trajektna luka, autobusni i željeznički kolodvor.

Za razliku od niza hotela i casina koje su predviđali bivši projekti za Istočnu obalu, AFCO u vrijeme Ivice Škarića ili Masterplan u doba Andre Krstulovića Opare, ovaj natječajni program je dao do znanja da nije pož...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 18:28