StoryEditorOCM
SplitOBRNUTA LOGIKA

Grad Split apsurdnim kaznama udara na stanare zgrada, poznati sociolog se čudi: ‘Nismo u Teksasu!‘ Ovako to radi Zagreb

Piše Sandi Vidulić
27. rujna 2023. - 21:13

Odluka o komunalnom redu Grada Splita predviđa kažnjavanje građana (vlasnika i korisnika) i onda ukoliko su fasade njihovih zgrada išarali grafiteri.

Naime, ako o svom trošku ne uklone grafite s fasade zgrade pravne osobe će platiti 1350 eura kazne, obrtnik će platiti 650 eura, a običan građanin bi platio 260 eura jer je počinio prekršaj tako što nije platio prebojavanje fasade nakon grafiterskog vandalizma.

image
Joško Šupić/Cropix

Sociolog mr. Mirko Petrić ocijenio je prošli put stanje sa splitskim grafitima kao neodrživo. Istaknuo je kako je Split postao negativna perjanica po ovom pitanju jer daleko prednjači pred drugim gradovima na obali. Ali je naglasio da se ne može vlasnike zgrada i objekata kažnjavati zbog toga što su njihove fasade išarane od strane grafitera.

image
Joško Šupić/Cropix

- Građani nemaju ingerencije uredovati na javnim površinama i sprječavati grafitere. Nismo u Teksasu, pa čak niti na privatnom posjedu ne možete uzeti pušku i upucati uljeza - slikovito je za "Slobodnu" Petrić istaknuo nemoć građana da zaustave ovu pojavu i apsurd propisa kojim ih se kažnjava zbog vandalizma koji oštećuje njihovu imovinu.

image
Joško Šupić/Cropix

No, u Zagrebu su odlučili drugačije pristupiti. Umjesto da kažnjavaju građane koji nisu krivi što grafiteri šaraju po njihovim fasadama, Grad Zagreb je u ovoj godini osigurao 400.000 eura kojima građanima financira 100 posto uklanjanje grafita i antigrafitni premaz kojim će se lakše ukloniti novo nanošenje grafita. Sa 80 posto financiraju se ulične kamere.

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet ovih dana govorio je o projektu odstranjivanja grafita sa zgrada u gradu.

- Objavili smo javni poziv sugrađanima za podnošenje prijava za skidanje grafita. Grad Zagreb financirat će 100 posto uklanjanje grafita te antigrafitni premaz. Također, bit će i mogućnost postavljanja kamera. Na poziv se mogu prijaviti vlasnici, predstavnici suvlasnika ili upravitelji zgrade - kazao je Korlaet.

image

Luka Korlaet

Damir Krajač/Cropix

Ima li Split ima nešto slično u planu? Upit smo poslali pročelnici za gradsku komunalu Leoni Grgić i zamjeniku gradonačelnika Bojanu Ivoševiću. Odgovor očekujemo.

image

Leona Grgić

Joško Šupić/Cropix

Splitsko kažnjavanje nedužnih građana nije nova stvar. Naime, takva odredba postojala je i u staroj Odluci o komunalnom redu iz mandata Andre Krstulovića Opare.

Dapače, u Oparino vrijeme su i prije nego je 2020. donosena Odluka, odlučili da će vlasnici stanova morati plaćati uklanjanje grafita sa svojih fasada. "Stanouprava" je još 2018. godine građanima slala dopise da, po nalogu lokalne vlasti, moraju platiti uklanjanje grafita s pročelja. No, uskoro se s time prestalo s obzirom na negativne reakcije javnosti i medija.

U Zagrebu imaju Povjerenstvo za zaštitu objekata od grafita čiji je predsjednik Tihomir Milovac, vijećnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i dugogodišnji kustos Muzeja suvremene umjetnosti. Ideja cijelog projekta nije da se ograniči kreativnost umjetnika koja postoji među grafiterima.

Stoga se pregovara, u što su uklučene i Hrvatske željeznice, da se street art umjetnicima koji izvode murale i kreativne grafite omogući prostore zagrebačkih gradskih pothodnika i druge zapuštene dijelove grada da ih oslikaju.

Zanimljivo da je stranka "Centar" Ivice Puljka u svom izbornom programu zagovarala slične ideje.

- Snažna podrška vizualnoj umjetnosti na razini cijelog grada: podrška akcijama i festivalima koji umjetničkim intervencijama oslikavaju prazne i zapuštene zidove u gradu artističkim grafitima i muralima, pogotovo onima koji imaju internacionalnu komponentu, te poticanje oplemenjivanja praznih zidnih površina likovnom umjetnošću.

image

Detalj s Xstatic festivala

Jakov Prkić/Ilustracija/Cropix

Ideja je uljepšati grad i da, u suradnji s umjetničkom akademijom i gostujućim umjetnicima, što više budućih murala, grafita i crteža imaju i relevantnu umjetničku vrijednost. Ovdje se ne misli samo na najvidljivije zidne površine na glavnim prometnicama i u centru grada, već apsolutno i na sve kotareve, pa čak i slijepe ulice u rubnim kvartovima - ovako piše u izbornom programu Puljkove stranke.

Ali, nakon što su izbori prošli, grafiteri su nastavili vandalizirati ulične fasade s beskonačnim iscrtavanjem "tagova", škrabotina i uvredljivih poruka i simbola po čitavom gradu.

Dapače, prošlo je više od pola mandata, a još se čeka da gradska vlast ozbiljnije pokrene oplemenjivanje zapuštenih površina s grafitima i muralima koji imaju umjetničku vrijednost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:37