stdClass Object ( [id] => 270801 [title] => Gradski vijećnici odbili odati počast mladićima iz Prvog splitskog partizanskog odreda [alias] => gradski-vijecnici-odbili-odati-pocast-mladicima-iz-prvog-splitskog-partizanskog-odreda [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => 16.35 - Vijećnik SDP-a Gojko Čepo usrptivio se odluci gradonačelnika i svog stranačkog šefa da Grad sredstvima iz proračuna otkupi nekretnine uz Šoltansku ulicu kako bi se izgradile pristupne ceste za nove stambene objekte koje na toj lokaciji gradi poduzetnik Ivo Ora.

- Ne bježim od toga da je Grad imao obavezu prema svakom investitoru koji je uplatio komunalni doprinos, ali postoje primjeri kada su investitori sami izgradili ceste oko njihovih objekata i drugu infrastrukturu i ne vidim zašto bi ovo bilo prioritet u odnosu na Vukovarsku ili Manđerovu ulicu. Gradonačelnik je rekao da je građevinski sektor u krizi, ali ja ne bih plakao nad sudbinom investitora koji gradi neboder od 18 katova - iznio je Čepo.

Točka je, ipak, usvojena većinom glasova. Protiv otkupa je bio jedino Čepo, dok su suzdržani ostali nezavisni vijećnici s Liste Marijane Puljak te HSLS-ovac Tonći Blažević.

Gradski vijećnici odbili su odati počast splitskim mladićima iz Prvog splitskog partizanskog odreda, koji su ljubav prema domovini i Splitu platili životom. Iako su golobradi i goloruki 11. kolovoza davne 1941. godine krenuli u borbu protiv fašističkih okupatora, nakon čega su mučki streljani u Košutama kod Sinja, gradski parlament izglasao je da se točka o imenovanju budućeg sportsko-rekreacijskog parka na Plokitama upravo po Prvom splitskom odredu - povuče s dnevnog reda.

Protiv inicijative gradonačelnika Ive Baldasara pobunili su se, naime, redom Petar Škorić (HDZ), Goran Sičić (HGS), nezavisni Damir Ćosić Roda te Luka Podrug (HČSP). Iako nisu imali hrabrosti reći javno reći zašto im smeta da se neugledna ledina nazove po hrabroj splitskoj djeci, potrudili su se pred kamerama prosiktati nešto o "proceduri", "koncenzusu" i "povijesnim činjenicama".

- Mislio sam da smo se usuglasili i utvrdili neka pravila u radu Komisije za imenovanje ulica, trgova i spomenika. Smatramo da neke odluke ne trebaju donositi bez koncenzusa - kazao je tako Škorić.

I dok od njega nismo ni očekivali ništa smislenije, treba istaknuti kako su vladajući vjećnici doslovce skinuli gaće nakon što je oporba priprijetila rušenjem kvoruma te su zamalo i sami povukli točku o Prvom partizanskom odredu.

Dodajmo tome i presedan u radu Vijeća budući su lokalni političari čak dva puta glasovali o tome da se povuče spomenuti prijedlog Komisije za imenovanje ulica, trgova i spomenika: prvi puta još u četvrtak kada je i formalno počela sjednica i kada je to odbijeno, a zatim, eto i danas.

Ruku da se još jednom izrugaju s poginulim mladićima oporbi su dali i nezavisni vijećnici Ivica Grubišić, Damir Vidošević i Tomislav Alujević Grgas, koji su prošlog četvrtka, podsjetimo, glasovali upravo suprotno. Što se promjenilo od tada, osim smjera vjetra, nisu otkrili.

30. svibnja Dan hrvatskih branitelja grada Splita

Jednoglasno je odlučeno da se 30. svibnja proglasi Danom hrvatskih branitelja grada Splita te će se osnovati povjerenstvo koje će ove godine prvi put pripremiti cjelovit program obilježavanja tog dana.

U obrazloženju se navodi da je 8. travnja ove godine primljena inicijativa Koordinacije braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Splita za proglašenje 30. svibnja Danom hrvatskih branitelja toga grada. Mjesec svibanj obilježili su mnogi važni događaji vezani uz početak Domovinskog rata i sudjelovanje Splićana u obrani slobode i suvereniteta Republike Hrvatske.

Koordinacija podsjeća da je 6. svibnja 1991. u Splitu organiziran masovni prosvjed ispred zgrade Banovine u kojoj je tada bilo zapovjedništvo Vojno-pomorske oblasti (VPO) Jugoslavenske ratne mornarice. U svibnju 1991., navodi Koordinacija, u Splitu je osnovana prva pričuvna brigada Zbora narodne garde (ZNG), to jest 114. brigada, a na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu održano je i postrojavanje postrojba ZNG-a, među kojima i iz Splita.

12.30
Gradonačelni Baldasar dodao je kako su šatori po centru grada, na koje su oporbeni vijećnici iznijeli primjedbe, turistima - atraktivni.

- Iznenadili biste se kada bi znali da turisti na prvo mjesto stavljaju Pazar ovakav kakav je, bez obzira na šatore. Pa što da su tamo šatori? Njima je to atraktivno. Uz Đardin smo dopustili 15-ak mjesta za štafelaje i štandove, a riječ je o braniteljima koji se žele umjetnički izraziti. Njih ne smijemo ignorirati - istaknuo je Baldasar.

Ne možemo zanemariti zahtjeve branitelja, dodao je, koji se žele umjetnički izraziti i ne vidim razloga zašto to grad ne bi mogao Nezavisni vijećnik Jakov Prkić predložio je, pak, raspisivanje natječaja za dodjeljivanje mjesta ispred Đardina.

- Nemam ništa protiv branitelja, ali zašto se ne raspiše natječaj? Po kojim kriterijima se dodjeljuje? Tko jače vikne, taj dobije!? - zapitao se Prkić.

- S braniteljskim zadrugama smo se jako brzo dogovorili i oni su svoje novce uložili u štafelaju. Nismo zaboravili druge udruge civilnog društva, no nema ih puno. Nekima smo napravili, a nekima ćemo napraviti.

Uglavnom, kntroliramo situaciju. Konkretno me zabrinjavaju kiosci u luci gdje je željeznička stanica. To ćemo rješavati kada budemo rješavali kompleks Istočne obali - odgovorio je Baldasar.

11.10 
Vijećnike je u najviše zanimalo učinjeno po pitanju Karepovca i reciklažnih dvorišta.

- Potvrdu glavnog projekta za početak sanacije očekujemo koncem travnja ili početkom svibnja, a nakon toga bi raspisali natječaj za izvođača radova. Svakako prije moramo rješiti i preostale imovinsko-pravne poteškoće. Naime, u procesu izvlaštenja su samo dvije nekretnine, dok s ostalima očekujemo dogovor. Iskreno, nadam se da ćemo do konca godine započeti sanaciju Karepovca - rekao je Pave Zaninović iz Službe komunale zadužen za projekt gradskog odlagališta otpada.

Nezavisnu vijećnicu Dašu Dragnić zanimalo je kako se Plan gospodarenja misli ispuniti u cijelosti, budući da je malo toga napravljeno po pitanju reciklažnih dvorišta i zelenih otoka.

- Split je dužan imati sedam reciklažnih dvorišta, no za sada imamo jedno. Lokacija kod Super Konzuma na Stinicama je potvrđena, a izabrano je i pet mjesta za buduća reciklažna dvorišta. Nije lako pronaći lokacije pogodne za njih jer moraju imati vestovni pristup i biti u gradskom vlasništvu- odgovorio joj je Zaninović.

Ljubica Vrdoljak (HDZ) dodala je i da se u gradu povećala količina primarnog otpada, te da dnevno po glavi stanovnika ona iznosi čak jedan kilogram.

- Predložili smo lani da gradski kotari pronađu i urede lokacije za zelene otoke, no uređena je samo na Sućidru. Ne mogu prihvatiti da u rubnim dijelovima nisu u stanju to napraviti - kazala je Vrdoljak.

Na spomen nenamjenskog trošenja novca predviđenog za gradski deponij, dogradonačelnica Aida Batarelo ustvrdila je da trenutno Grad ima na računu 10 milijuna kuna, ali i da se sredstva iz EU fondova nisu mogla koristiti jer je došlo do promjene projekta.

- Pohvalno je da ste prikupili 10 milijuna kuna i da ih ne trošite nenamjenski, ali nije u redu da se ograđujete od onih 100 milijuna koji su spiskani na nešto drugo. Nije mi prihvatljivo da kažete da je to bilo prije vas. Zanima me da li se po tom pitanju išta poduzelo? - pitao je vladajuće HDZ-ovac Hrvoje Marušić.

Izvješće je prihvaćeno večinom glasova vijećnika.

10:23 U nastavku sjednice vijećnici su izglasali izvješće o izvršenju Programa gradnje objekata komunalne infrastrukture za prošlu godinu, kao i izvješće o izvršenju Programa održavanja uređenog građevinskog zemljišta u 2014. godini.

U tijeku je rasprava o prijedlogu zaključka o usvajanju izviješća o lanjskom izvršenju Plana gospodarenja otpadom.

09:36
U zgradi Banovine nastavljena je 26. sjednica Gradskog vijeća koja je, podsjetimo, prošlog petka prekinuta u kasnim poslijepodnevnim satima nakon desetodnevne rasprave.

U uvodu se javnosti obratila Ljubica Vrdoljak, vijećnica HDZ-a te operativna direktorica gradske "Čistoće", osvrnuvši se na česte pritužbe oko odvoza selektiranog otpada. Naime, građani su vijećnicima potužili da isti kamioni "Čistoće" skupljaju na istu hrpu i plastiku, papir, komunalni otpad...

- Čistoća ima kamione koji mogu prikupljati istovremeno papir i plastiku u odvojene spremnike, no postoji i stuaciji kada naš djelatnik na terenu utvrdi da, primjerice, među plastičnim otpadom ima veći postotak drugog otpada, pa ga smjesti među komunalni otpad.

Upravo s kontejnerima namjenjenim plastičnom otpadu imamo najviše problema.

U prosjeku u njima bude i do 70 posto drugog smeća, pa tu sirovinu ne možemo dalje ni plasirati - ustvrdila je Vrdoljak.

Prema njenim riječima, svi žuti kontejneri za plastiku ubuduće će biti pod ključem, s malim otvorom za predviđenu ambalažu, dok će se otpad većih gabarita deponirati uz te spremnike.

- Građane ćemo, naravno, dodatno upozoriti na novi režim odvajanja otpada. Inače, selektiranje otpada provodimo u nekoliko kvartova , na otprilike 6000 domaćinstava i mjesečno od njih prikupimo tek 15 do 20 vreća papirnatog i plastičnog otpada - dodala je Vrdoljak, apeliravši na građane da dojave "Čistoći" ukoliko primjete da njihovi djelatnici ne prikupljaju otpad kako treba, kao i lokaciju gdje su uočili takav ekces.

PIŠE: Leo Kovačić,
FOTO: Tom Dubravec/CROPIX

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Gradonačelnik Ivo Baldasar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gradsko vijeće splita [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-04-20 09:48:49 [created_by] => 36205 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-04-20 20:06:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-04-20 16:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12503 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2015\/04\/20\/gradsko_vijece7-200415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/20\/gradsko\/gradsko_vijece2-200415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/20\/gradsko\/gradsko_vijece7-200415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/20\/gradsko\/gradsko_vijece10-200415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/20\/gradsko\/gradsko_vijece14-200415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/20\/gradsko\/gradsko_vijece15-200415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/04\/20\/gradsko\/gradsko_vijece17-200415.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"800x542"},{"size0":"800x523"},{"size0":"800x542"},{"size0":"800x546"},{"size0":"800x517"},{"size0":"800x515"},{"size0":"800x534"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4097092 Threads: 3 Questions: 122712141 Slow queries: 53577 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3733746 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/gradski-vijecnici-odbili-odati-pocast-mladicima-iz-prvog-splitskog-partizanskog-odreda-270801 [printLink] => /split/gradski-vijecnici-odbili-odati-pocast-mladicima-iz-prvog-splitskog-partizanskog-odreda-270801?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233210 [name] => gvsplita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gvsplita [link] => /tag/gvsplita ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Gradonačelnik Ivo Baldasar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gradsko vijeće splita [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Gradski vijećnici odbili odati počast mladićima iz Prvog splitskog partizanskog odreda [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-12-32-54-36205 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/04/20/gradsko_vijece7-200415.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/04/20/gradsko_vijece7-200415.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/20/gradsko/gradsko_vijece2-200415.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/20/gradsko/gradsko_vijece7-200415.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/20/gradsko/gradsko_vijece10-200415.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/20/gradsko/gradsko_vijece14-200415.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/20/gradsko/gradsko_vijece15-200415.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/04/20/gradsko/gradsko_vijece17-200415.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}16.35 - Vijećnik SDP-a Gojko Čepo usrptivio se odluci gradonačelnika i svog stranačkog šefa da Grad sredstvima iz proračuna otkupi nekretnine uz Šoltansku ulicu kako bi se izgradile pristupne ceste za nove stambene objekte koje na toj lokaciji gradi poduzetnik Ivo Ora.

- Ne bježim od toga da je Grad imao obavezu prema svakom investitoru koji je uplatio komunalni doprinos, ali postoje primjeri kada su investitori sami izgradili ceste oko njihovih objekata i drugu infrastrukturu i ne vidim zašto bi ovo bilo prioritet u odnosu na Vukovarsku ili Manđerovu ulicu. Gradonačelnik je rekao da je građevinski sektor u krizi, ali ja ne bih plakao nad sudbinom investitora koji gradi neboder od 18 katova - iznio je Čepo.

Točka je, ipak, usvojena većinom glasova. Protiv otkupa je bio jedino Čepo, dok su suzdržani ostali nezavisni vijećnici s Liste Marijane Puljak te HSLS-ovac Tonći Blažević.

Gradski vijećnici odbili su odati počast splitskim mladićima iz Prvog splitskog partizanskog odreda, koji su ljubav prema domovini i Splitu platili životom. Iako su golobradi i goloruki 11. kolovoza davne 1941. godine krenuli u borbu protiv fašističkih okupatora, nakon čega su mučki streljani u Košutama kod Sinja, gradski parlament izglasao je da se točka o imenovanju budućeg sportsko-rekreacijskog parka na Plokitama upravo po Prvom splitskom odredu - povuče s dnevnog reda.

Protiv inicijative gradonačelnika Ive Baldasara pobunili su se, naime, redom Petar Škorić (HDZ), Goran Sičić (HGS), nezavisni Damir Ćosić Roda te Luka Podrug (HČSP). Iako nisu imali hrabrosti reći javno reći zašto im smeta da se neugledna ledina nazove po hrabroj splitskoj djeci, potrudili su se pred kamerama prosiktati nešto o "proceduri", "koncenzusu" i "povijesnim činjenicama".

- Mislio sam da smo se usuglasili i utvrdili neka pravila u radu Komisije za imenovanje ulica, trgova i spomenika. Smatramo da neke odluke ne trebaju donositi bez koncenzusa - kazao je tako Škorić.

I dok od njega nismo ni očekivali ništa smislenije, treba istaknuti kako su vladajući vjećnici doslovce skinuli gaće nakon što je oporba priprijetila rušenjem kvoruma te su zamalo i sami povukli točku o Prvom partizanskom odredu.

Dodajmo tome i presedan u radu Vijeća budući su lokalni političari čak dva puta glasovali o tome da se povuče spomenuti prijedlog Komisije za imenovanje ulica, trgova i spomenika: prvi puta još u četvrtak kada je i formalno počela sjednica i kada je to odbijeno, a zatim, eto i danas.

Ruku da se još jednom izrugaju s poginulim mladićima oporbi su dali i nezavisni vijećnici Ivica Grubišić, Damir Vidošević i Tomislav Alujević Grgas, koji su prošlog četvrtka, podsjetimo, glasovali upravo suprotno. Što se promjenilo od tada, osim smjera vjetra, nisu otkrili.

30. svibnja Dan hrvatskih branitelja grada Splita

Jednoglasno je odlučeno da se 30. svibnja proglasi Danom hrvatskih branitelja grada Splita te će se osnovati povjerenstvo koje će ove godine prvi put pripremiti cjelovit program obilježavanja tog dana.

U obrazloženju se navodi da je 8. travnja ove godine primljena inicijativa Koordinacije braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Splita za proglašenje 30. svibnja Danom hrvatskih branitelja toga grada. Mjesec svibanj obilježili su mnogi važni događaji vezani uz početak Domovinskog rata i sudjelovanje Splićana u obrani slobode i suvereniteta Republike Hrvatske.

Koordinacija podsjeća da je 6. svibnja 1991. u Splitu organiziran masovni prosvjed ispred zgrade Banovine u kojoj je tada bilo zapovjedništvo Vojno-pomorske oblasti (VPO) Jugoslavenske ratne mornarice. U svibnju 1991., navodi Koordinacija, u Splitu je osnovana prva pričuvna brigada Zbora narodne garde (ZNG), to jest 114. brigada, a na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu održano je i postrojavanje postrojba ZNG-a, među kojima i iz Splita.

12.30
Gradonačelni Baldasar dodao je kako su šatori po centru grada, na koje su oporbeni vijećnici iznijeli primjedbe, turistima - atraktivni.

- Iznenadili biste se kada bi znali da turisti na prvo mjesto stavljaju Pazar ovakav kakav je, bez obzira na šatore. Pa što da su tamo šatori? Njima je to atraktivno. Uz Đardin smo dopustili 15-ak mjesta za štafelaje i štandove, a riječ je o braniteljima koji se žele umjetnički izraziti. Njih ne smijemo ignorirati - istaknuo je Baldasar.

Ne možemo zanemariti zahtjeve branitelja, dodao je, koji se žele umjetnički izraziti i ne vidim razloga zašto to grad ne bi mogao Nezavisni vijećnik Jakov Prkić predložio je, pak, raspisivanje natječaja za dodjeljivanje mjesta ispred Đardina.

- Nemam ništa protiv branitelja, ali zašto se ne raspiše natječaj? Po kojim kriterijima se dodjeljuje? Tko jače vikne, taj dobije!? - zapitao se Prkić.

- S braniteljskim zadrugama smo se jako brzo dogovorili i oni su svoje novce uložili u štafelaju. Nismo zaboravili druge udruge civilnog društva, no nema ih puno. Nekima smo napravili, a nekima ćemo napraviti.

Uglavnom, kntroliramo situaciju. Konkretno me zabrinjavaju kiosci u luci gdje je željeznička stanica. To ćemo rješavati kada budemo rješavali kompleks Istočne obali - odgovorio je Baldasar.

11.10 
Vijećnike je u najviše zanimalo učinjeno po pitanju Karepovca i reciklažnih dvorišta.

- Potvrdu glavnog projekta za početak sanacije očekujemo koncem travnja ili početkom svibnja, a nakon toga bi raspisali natječaj za izvođača radova. Svakako prije moramo rješiti i preostale imovinsko-pravne poteškoće. Naime, u procesu izvlaštenja su samo dvije nekretnine, dok s ostalima očekujemo dogovor. Iskreno, nadam se da ćemo do konca godine započeti sanaciju Karepovca - rekao je Pave Zaninović iz Službe komunale zadužen za projekt gradskog odlagališta otpada.

Nezavisnu vijećnicu Dašu Dragnić zanimalo je kako se Plan gospodarenja misli ispuniti u cijelosti, budući da je malo toga napravljeno po pitanju reciklažnih dvorišta i zelenih otoka.

- Split je dužan imati sedam reciklažnih dvorišta, no za sada imamo jedno. Lokacija kod Super Konzuma na Stinicama je potvrđena, a izabrano je i pet mjesta za buduća reciklažna dvorišta. Nije lako pronaći lokacije pogodne za njih jer moraju imati vestovni pristup i biti u gradskom vlasništvu- odgovorio joj je Zaninović.

Ljubica Vrdoljak (HDZ) dodala je i da se u gradu povećala količina primarnog otpada, te da dnevno po glavi stanovnika ona iznosi čak jedan kilogram.

- Predložili smo lani da gradski kotari pronađu i urede lokacije za zelene otoke, no uređena je samo na Sućidru. Ne mogu prihvatiti da u rubnim dijelovima nisu u stanju to napraviti - kazala je Vrdoljak.

Na spomen nenamjenskog trošenja novca predviđenog za gradski deponij, dogradonačelnica Aida Batarelo ustvrdila je da trenutno Grad ima na računu 10 milijuna kuna, ali i da se sredstva iz EU fondova nisu mogla koristiti jer je došlo do promjene projekta.

- Pohvalno je da ste prikupili 10 milijuna kuna i da ih ne trošite nenamjenski, ali nije u redu da se ograđujete od onih 100 milijuna koji su spiskani na nešto drugo. Nije mi prihvatljivo da kažete da je to bilo prije vas. Zanima me da li se po tom pitanju išta poduzelo? - pitao je vladajuće HDZ-ovac Hrvoje Marušić.

Izvješće je prihvaćeno večinom glasova vijećnika.

10:23 U nastavku sjednice vijećnici su izglasali izvješće o izvršenju Programa gradnje objekata komunalne infrastrukture za prošlu godinu, kao i izvješće o izvršenju Programa održavanja uređenog građevinskog zemljišta u 2014. godini.

U tijeku je rasprava o prijedlogu zaključka o usvajanju izviješća o lanjskom izvršenju Plana gospodarenja otpadom.

09:36
U zgradi Banovine nastavljena je 26. sjednica Gradskog vijeća koja je, podsjetimo, prošlog petka prekinuta u kasnim poslijepodnevnim satima nakon desetodnevne rasprave.

U uvodu se javnosti obratila Ljubica Vrdoljak, vijećnica HDZ-a te operativna direktorica gradske "Čistoće", osvrnuvši se na česte pritužbe oko odvoza selektiranog otpada. Naime, građani su vijećnicima potužili da isti kamioni "Čistoće" skupljaju na istu hrpu i plastiku, papir, komunalni otpad...

- Čistoća ima kamione koji mogu prikupljati istovremeno papir i plastiku u odvojene spremnike, no postoji i stuaciji kada naš djelatnik na terenu utvrdi da, primjerice, među plastičnim otpadom ima veći postotak drugog otpada, pa ga smjesti među komunalni otpad.

Upravo s kontejnerima namjenjenim plastičnom otpadu imamo najviše problema.

U prosjeku u njima bude i do 70 posto drugog smeća, pa tu sirovinu ne možemo dalje ni plasirati - ustvrdila je Vrdoljak.

Prema njenim riječima, svi žuti kontejneri za plastiku ubuduće će biti pod ključem, s malim otvorom za predviđenu ambalažu, dok će se otpad većih gabarita deponirati uz te spremnike.

- Građane ćemo, naravno, dodatno upozoriti na novi režim odvajanja otpada. Inače, selektiranje otpada provodimo u nekoliko kvartova , na otprilike 6000 domaćinstava i mjesečno od njih prikupimo tek 15 do 20 vreća papirnatog i plastičnog otpada - dodala je Vrdoljak, apeliravši na građane da dojave "Čistoći" ukoliko primjete da njihovi djelatnici ne prikupljaju otpad kako treba, kao i lokaciju gdje su uočili takav ekces.

PIŠE: Leo Kovačić,
FOTO: Tom Dubravec/CROPIX

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>







[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/gradski-vijecnici-odbili-odati-pocast-mladicima-iz-prvog-splitskog-partizanskog-odreda-270801 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0ae5f69459068d036790be61a2c061201a78438e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Gradski+vije%C4%87nici+odbili+odati+po%C4%8Dast+mladi%C4%87ima+iz+Prvog+splitskog+partizanskog+odreda&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fgradski-vijecnici-odbili-odati-pocast-mladicima-iz-prvog-splitskog-partizanskog-odreda-270801 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fgradski-vijecnici-odbili-odati-pocast-mladicima-iz-prvog-splitskog-partizanskog-odreda-270801 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Gradonačelnik Ivo Baldasar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gradsko vijeće splita [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Splitgradsko vijeće splita

Gradski vijećnici odbili odati počast mladićima iz Prvog splitskog partizanskog odreda

Piše PSD.
20. travnja 2015. - 18:35
16.35 - Vijećnik SDP-a Gojko Čepo usrptivio se odluci gradonačelnika i svog stranačkog šefa da Grad sredstvima iz proračuna otkupi nekretnine uz Šoltansku ulicu kako bi se izgradile pristupne ceste za nove stambene objekte koje na toj lokaciji gradi poduzetnik Ivo Ora.

- Ne bježim od toga da je Grad imao obavezu prema svakom investitoru koji je uplatio komunalni doprinos, ali postoje primjeri kada su investitori sami izgradili ceste oko njihovih objekata i drugu infrastrukturu i ne vidim zašto bi ovo bilo prioritet u odnosu na Vukovarsku ili Manđerovu ulicu. Gradonačelnik je rekao da je građevinski sektor u krizi, ali ja ne bih plakao nad sudbinom investitora koji gradi neboder od 18 katova - iznio je Čepo.

Točka je, ipak, usvojena većinom glasova. Protiv otkupa je bio jedino...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 14:32