stdClass Object ( [id] => 288029 [title] => Gradsko vijeće Splita ostalo bez kvoruma, sjednica se nastavlja 5. listopada [alias] => gradsko-vijece-splita-ostalo-bez-kvoruma-sjednica-se-nastavlja-5-listopada [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => 19.09 - U duhu nedavnog interesa javnosti, sasvim očekivano, niti rasprava o izmjenama i dopunama Plana rasporeda kioska i naprava nije prošla glatko.

Ne samo da nije prošla glatko, nego je rezultirala napuštanjem sjednice od strane oporbenih vijećnika, zbog čega nije bilo kvoruma. Boris Ćurković, predsjednik Gradskog vijeća, nije imao izbora nego prekinuti zasjedanje zakazavši nastavak sjednice u ponedjeljak, 5. listopada u 9 sati.

Rasprava je od prve krenula oštro, Petar Škorić, predsjednik kluba vijećnika HDZ-a, odmah je uputio kritiku da ne postoji cjelovit plan rasporeda, nego se svako malo pojedinačno dodaju nove lokacije.

- Neshvatljivo je da podržavamo prijedloge koji stvaraju anarhiju. Treba svakako naći mjeru između javne baštine i ekonomskog interesa. Želimo spriječiti stihijsko upravljanje gradom i zloupotrebu Gradskog vijeća da se Grad pretvara u vašar. Uostalom, koja je uloga konzervatora u gradskoj jezgri? Treba li ih konzultirati? – pita se Škorić.

Nezavisna vijećnica Danira Matošić Matičević istaknula je kako se na svakoj sjednici mijenja Plan rasporeda kioska.

- To je nedopustivo! Kada radite plan, radite ga dugoročno. Interesantna je ova progresija - prvo su bile dvije lokacije, pa 5, pa onda 25 u Đardinu, a sad 28 na Rivi. Ovo ovako više ne ide. Ajmo stat na balun, i promislimo što nam treba – podvukla je.

Jakov Prkić iz stranke Pametno također je postavio pitanje pridržavanja konzervatorskih smjernica, te je ustvrdio kako smo sve više okruženi sa štekatima, kioscima i city lightovima. I sam je izmjerio neke gabarite kioska i ustvrdio kako je na terenu veća površina od propisane, te da se ovom izmjenom oni zapravo legaliziraju.

Između štekata na Rivi se, kaže, više ne može ni proći, oko čega se posvađao s Baldasarom koji je tvrdio da to nije istina.

- Volio bih i ja piti te tablete koje pije gradonačelnik kada on to ne vidi – poručio mu je Prkić.

Gradonačelnik mu je na to odgovorio da se smiri, da će „sve biti u redu“.

Na sve je prozivke Baldasar odgovorio kako je Plan mijenjan zbog dvije lokacije za kioske za koje je kao gradonačelnik imao diskreciono pravo dodijeliti ih neposredno braniteljima.

Pojasnio je kako su novi kiosci i pokretne naprave predviđeni samo za prigodne sajmove u slučaju da za njih bude interesa i to na novim lokacijama u Đardinu, ispred zgrade HNK, u Nodilovoj ulici te na dnu Marmontove ulice.

- Radi se o Božićnom i Uskrsnom sajmu, a preko ljeta smo samo legalizirali prodaju karata za izletničke brodske linije. Pokušavamo uvesti reda, tako da je rušenje kvoruma po meni skroz nepotrebno i žao mi je zbog toga – zaključio je.

16:35
- Gradski vijećnici usvojili su izvješće o osnivanju Muzeju Domovinskog rata.
- Nužno je da Split ima jedan takav muzej u budućnosti. Postoji puno artefakata koji su spremni, ali trebaju biti valorizirani u skladu sa strukom - kazao je Siniša Kuko, pročelnik za kulturu.

Gradonačelnik Ivo Baldasar naglasio je kako je za muzej problem prostor, ali se procedura mora započeti. Jedna od ideja je da lokacija bude na Poljudu, preciznije u blizini Časničkog doma.
- Apsolutno podržavamo ideju i da se sve maksimalno ubrza. Mi kao Grad i Županija koja je imala preko 40.000 sudionika Domovinskog rata predlažemo i izradu monografije o Dalmaciji u Domovinskom ratu koja će obuhvatiti pojedince, postrojbe, bitke... - podržao je Petar Škorić u ime vijećnika Kluba vijećnika HDZ-a ideju o osnivanju Muzeja Domovinskog rata.

Gradonačelnik je istaknuo kako se sada radi o muzeju u osnivanju, s kustosom, i da će procedura trajati.

13:25 -
U nastavku sjednice Gradsko vijeće većinom glasova usvojilo je izvještaj gradonačelnika za prvu polovicu 2015. godine. Protiv su, očekivano, glasali članovi oporbe na čelu s HDZ-om, dok je nezavisna Daša Dragnić ostala suzdržana.

Vijećnici su potom usvojili i izvještaj o izvršenju proračuna za proteklu, 2014. godinu. Riječ je o izvještaju koji je pred njima bio i na posljednjoj sjednici prije tri mjeseca, no tada nije prošao.

Najviše pritužbi na lanjsko poslovanje imao je HDZ.
- Evidentno je da se prošle godine ništa nije poduzelo po pitanju kapitalnih ulaganja. Naime, za tu svrhu je potrošeno svega 70 milijuna kuna.  Jednostavno, nema ulaganja u grad, osim u administraciju koja neprestano buja i za koju se sve više izdvaja. Split, kao ni Vlada, ne radi ništa kako bi privukao sredstva iz fondova Europske unijem ne potiče se ni srednje i malo poduzetništvo... Ovakve brojke ne možemo prihvatiti - zaključio je Petar Škorić.

Ipak, izviješće je usvojeno potrebnom većinom glasova.


12:30 -
Bez velike pompe Gradsko vijeće usvojilo je i prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Provedbenog urbanističkog plana za područje Dobrog, zatim odluku o prometovanju cestovnog - turističkog vlaka, odnosno trasama kojima bi vlakić vozio, pa onda i projedlog o određivanju komunalnih djelatnosti koje se obavljaju na temelju ugovora o koncesiji.

Jednoglasno su usvojene i točke o izmjenama odluke o socijalnoj skrbi te davanju u zakup javnih površina u vlasništvu Grada.

U tijeku je izviještaj o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine...


11:40 -
Vijećnici su konačno prešli i na točke današnjeg dnevnog reda. Prva odluka, i to jednoglasno, bila je da se, na prijedlog Službe za sport, komunalna naknada više ne naplaćuje sportskim objektima, ali samo onim dijelovima objektata u kojima se provodi isključivo sportska djelatnost.


11:30 -
Vijećnica Marijana Puljak iz "Pametnog grada" pitala je vladajuće kako misle rješiti opasno križanje ispred policijske postaje na Žnjanu.

- Trenutno nam je prioritet raskrižje pokraj škole "Marjan". Inače, policija seli sa Žnjana, pa ćemo nakon toga vidjeti kako možemo rješiti i to križanje - kazao joj je gradonačelnik Baldasar.

11:25 -
Ivanišević (HDZ) je  zatražio da mu netko iz gradske uprave objasni što se događa s pristupnim cestama prema novom šoping centru "Mall of Split" na Mejašima.

- Za razliku od prijašnjih uprava, ova neće svojim nasljednicima ostavit nikakve obveze kada je u pitanju infratsruktura. Naša je, naime, obaveza napraviti semaforizaciju, a ostalo ide na dušu investitora - odgovorio mu je Baldasar.

Šefa splitskog HDZ-a, Petra Škorića, zatim je zanimalo kako se Banovina priprema za izbjegličku krizu, pogotovo sada kada je postalo izvijesno da bi nesretni ljudi mogli promjeniti svoju rutu prema zapadnoj europi.

- Što je do sada napravljeno po tom pitanju? Govorilo se o Dračevcu kao mogućem smještaju. Zanima me hoće li Split ostati poželjna turistička ili će nažalost postati imigrantska destinacija? - pitao se Škorić, a dobio je odgovor gradonačelnika.

- Mi smo gradski vijećnici, pa ću vam jednostavno objasniti: obavili smo reviziju stanja, naših službi, DUZS-a, izviđača...

Ministar Ostojić je rekao da u ovom trenutku nisu potrebni dodatni smještajni kapaciteti te da je sve pod kontrolom.

Imat ćemo okupljanje civilne zaštite i nema potrebe za panikom, sve smo napravili što se od nas tražilo i sada možemo samo čekati daljnje upute.

Što se tiče otkazivanja dolazaka gostiju, ona su minorna, a i udarna turistička sezona je iza nas - ustvrdio je Baldasar.


11:07
- HDZ-ovca Duju Sučića zanimalo je tako što gradskla uprava namjerava napraviti kako bi se spriječio komunalni nered te kaotično izdavanje koncesijskih odobrenja na Žnjanskom platou o čemu, kao je istaknuo, vijeće nije upoznato.

Prema riječima dogradonačelnika Gorana Kovačevića, lokalna uprava može izdavati koncesijska odobrenja do godine dana za jednostavne montažne objekte.

- Grad nije u mogućnosti izdavati dugoročne koncesije, iako smo potaknuli brojne incijative kako bi upravljali svojim resursima, te se nadamo skoroj decentralizaciji - kazao je Kovačević.

Gradonačelnik Ivo Baldasar dodao je, pak, kako - Žnjan ne postoji.

- Ono što tamo vidite je iluzija. Taj prostor nije ni uknjižen, jer se nije odredila granica pomorskog dobra.

Dali smo koncesije na godinu dana, plaža je uređena i to je bolje nego da je samo ledina. Riječ je o amo tako reći, dogovorenom neredu.

Uostalom, od koncesija smo uprihodili oko dva milijuna - ustvrdio je Bladasar.

10.30 - Tomislav Gojo (HDZ) zatražio je potom da se besplatni udžbenici ukalkuliraju u slijedeći proračun, budući je cijeli niz gradova ove godine djeci osigurao knjige za školu.

- To je nekih 10 milijuna kuna godišnje. Od prošle godine, primjerice, za plaće zaposlenih u Banovini - izdvajamo čak šest milijuna kuna više - poručio je Gojo.

Odgovorila mu je dogradonačelnica Aida Batarelo.
- Za tu namjenu bi nam trebalo oko 7 milijuna kuna. Treba napraviti analizu, ne možemo napamet donositi odluke. u svakom slučaju Grad razmišlja o svojoj djeci. Tome u prilog ide i činjenica da smo pokrenuli niz kapitalnih projekata u školstvu: od škole na Pazdigradu, do one na Pujankama - rekla je Batarelo.


09:50
- Hrvoje Marušić (HDZ) pitao je zašto nije zabranjena konzumacija alkohola na javnim mjestima.

- Govorim o mjestima i zidićima pokraj vrtića i škola-kazao je.

-Službe nisu to stigle srediti preko ljeta odgovorio je gradonačelnik Ivo Baldasar.


09:30 - U zgradi Banovine započela je 29. sjednica splitskog gradskog vijeća.

Prisutno je ukupno 27 vijećnika, po običaju već nema Željka Keruma i nekoliko članova njegovog HGS-a, nedostaje i nezavisna vijećnica Danira Matošić, don Ivan Grubišić, HČSP-ovac Luka Podrug....

Mandatna komisija utvrdila je i kako je dosadašnji vijećnik SDP-a Gojko Čepo stavio svoj mandat u mirovanje zbog privatnih razloga, pa će ga tako u vijećnici mijenjati stranački kolega Bojan Kralj.

Dodajmo kako su gradski političari održali i minutu šutnje za nedavno preminulog Miljenka Bobana, bivšeg gradskog vijećnika i redova stranke umirovljenika.

L. KOVAČIĆ,
FOTO: Paun PAUNOVIĆ/CROPIX
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => usvojen Baldasarov izvještaj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-09-30 09:31:49 [created_by] => 36205 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-09-30 19:20:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-09-30 19:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7493 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2015\/09\/30\/gradsko_vijece6-300915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/30\/vijece\/gradsko_vijece3-300915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/30\/vijece\/gradsko_vijece5-300915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/30\/vijece\/gradsko_vijece7-300915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/30\/vijece\/gradsko_vijece9-300915.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/09\/30\/vijece\/gradsko_vijece10-300915.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"800x550"},{"size0":"800x534"},{"size0":"800x538"},{"size0":"800x547"},{"size0":"800x557"},{"size0":"800x561"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14936836 Threads: 4 Questions: 3144284256 Slow queries: 7010676 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234844929 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/gradsko-vijece-splita-ostalo-bez-kvoruma-sjednica-se-nastavlja-5-listopada-288029 [printLink] => /split/gradsko-vijece-splita-ostalo-bez-kvoruma-sjednica-se-nastavlja-5-listopada-288029?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 226241 [name] => Gradskovijećesplita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradskovijecesplita [link] => /tag/gradskovijecesplita ) [1] => stdClass Object ( [id] => 233210 [name] => gvsplita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gvsplita [link] => /tag/gvsplita ) [2] => stdClass Object ( [id] => 233906 [name] => ivobaldasar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivobaldasar [link] => /tag/ivobaldasar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => usvojen Baldasarov izvještaj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Gradsko vijeće Splita ostalo bez kvoruma, sjednica se nastavlja 5. listopada [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-06-18-12-36205 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/09/30/gradsko_vijece6-300915.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/09/30/gradsko_vijece6-300915.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/30/vijece/gradsko_vijece3-300915.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/30/vijece/gradsko_vijece5-300915.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/30/vijece/gradsko_vijece7-300915.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/30/vijece/gradsko_vijece9-300915.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/09/30/vijece/gradsko_vijece10-300915.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter} 19.09 - U duhu nedavnog interesa javnosti, sasvim očekivano, niti rasprava o izmjenama i dopunama Plana rasporeda kioska i naprava nije prošla glatko.

Ne samo da nije prošla glatko, nego je rezultirala napuštanjem sjednice od strane oporbenih vijećnika, zbog čega nije bilo kvoruma. Boris Ćurković, predsjednik Gradskog vijeća, nije imao izbora nego prekinuti zasjedanje zakazavši nastavak sjednice u ponedjeljak, 5. listopada u 9 sati.

Rasprava je od prve krenula oštro, Petar Škorić, predsjednik kluba vijećnika HDZ-a, odmah je uputio kritiku da ne postoji cjelovit plan rasporeda, nego se svako malo pojedinačno dodaju nove lokacije.

- Neshvatljivo je da podržavamo prijedloge koji stvaraju anarhiju. Treba svakako naći mjeru između javne baštine i ekonomskog interesa. Želimo spriječiti stihijsko upravljanje gradom i zloupotrebu Gradskog vijeća da se Grad pretvara u vašar. Uostalom, koja je uloga konzervatora u gradskoj jezgri? Treba li ih konzultirati? – pita se Škorić.

Nezavisna vijećnica Danira Matošić Matičević istaknula je kako se na svakoj sjednici mijenja Plan rasporeda kioska.

- To je nedopustivo! Kada radite plan, radite ga dugoročno. Interesantna je ova progresija - prvo su bile dvije lokacije, pa 5, pa onda 25 u Đardinu, a sad 28 na Rivi. Ovo ovako više ne ide. Ajmo stat na balun, i promislimo što nam treba – podvukla je.

Jakov Prkić iz stranke Pametno također je postavio pitanje pridržavanja konzervatorskih smjernica, te je ustvrdio kako smo sve više okruženi sa štekatima, kioscima i city lightovima. I sam je izmjerio neke gabarite kioska i ustvrdio kako je na terenu veća površina od propisane, te da se ovom izmjenom oni zapravo legaliziraju.

Između štekata na Rivi se, kaže, više ne može ni proći, oko čega se posvađao s Baldasarom koji je tvrdio da to nije istina.

- Volio bih i ja piti te tablete koje pije gradonačelnik kada on to ne vidi – poručio mu je Prkić.

Gradonačelnik mu je na to odgovorio da se smiri, da će „sve biti u redu“.

Na sve je prozivke Baldasar odgovorio kako je Plan mijenjan zbog dvije lokacije za kioske za koje je kao gradonačelnik imao diskreciono pravo dodijeliti ih neposredno braniteljima.

Pojasnio je kako su novi kiosci i pokretne naprave predviđeni samo za prigodne sajmove u slučaju da za njih bude interesa i to na novim lokacijama u Đardinu, ispred zgrade HNK, u Nodilovoj ulici te na dnu Marmontove ulice.

- Radi se o Božićnom i Uskrsnom sajmu, a preko ljeta smo samo legalizirali prodaju karata za izletničke brodske linije. Pokušavamo uvesti reda, tako da je rušenje kvoruma po meni skroz nepotrebno i žao mi je zbog toga – zaključio je.

16:35
- Gradski vijećnici usvojili su izvješće o osnivanju Muzeju Domovinskog rata.
- Nužno je da Split ima jedan takav muzej u budućnosti. Postoji puno artefakata koji su spremni, ali trebaju biti valorizirani u skladu sa strukom - kazao je Siniša Kuko, pročelnik za kulturu.

Gradonačelnik Ivo Baldasar naglasio je kako je za muzej problem prostor, ali se procedura mora započeti. Jedna od ideja je da lokacija bude na Poljudu, preciznije u blizini Časničkog doma.
- Apsolutno podržavamo ideju i da se sve maksimalno ubrza. Mi kao Grad i Županija koja je imala preko 40.000 sudionika Domovinskog rata predlažemo i izradu monografije o Dalmaciji u Domovinskom ratu koja će obuhvatiti pojedince, postrojbe, bitke... - podržao je Petar Škorić u ime vijećnika Kluba vijećnika HDZ-a ideju o osnivanju Muzeja Domovinskog rata.

Gradonačelnik je istaknuo kako se sada radi o muzeju u osnivanju, s kustosom, i da će procedura trajati.

13:25 -
U nastavku sjednice Gradsko vijeće većinom glasova usvojilo je izvještaj gradonačelnika za prvu polovicu 2015. godine. Protiv su, očekivano, glasali članovi oporbe na čelu s HDZ-om, dok je nezavisna Daša Dragnić ostala suzdržana.

Vijećnici su potom usvojili i izvještaj o izvršenju proračuna za proteklu, 2014. godinu. Riječ je o izvještaju koji je pred njima bio i na posljednjoj sjednici prije tri mjeseca, no tada nije prošao.

Najviše pritužbi na lanjsko poslovanje imao je HDZ.
- Evidentno je da se prošle godine ništa nije poduzelo po pitanju kapitalnih ulaganja. Naime, za tu svrhu je potrošeno svega 70 milijuna kuna.  Jednostavno, nema ulaganja u grad, osim u administraciju koja neprestano buja i za koju se sve više izdvaja. Split, kao ni Vlada, ne radi ništa kako bi privukao sredstva iz fondova Europske unijem ne potiče se ni srednje i malo poduzetništvo... Ovakve brojke ne možemo prihvatiti - zaključio je Petar Škorić.

Ipak, izviješće je usvojeno potrebnom većinom glasova.


12:30 -
Bez velike pompe Gradsko vijeće usvojilo je i prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Provedbenog urbanističkog plana za područje Dobrog, zatim odluku o prometovanju cestovnog - turističkog vlaka, odnosno trasama kojima bi vlakić vozio, pa onda i projedlog o određivanju komunalnih djelatnosti koje se obavljaju na temelju ugovora o koncesiji.

Jednoglasno su usvojene i točke o izmjenama odluke o socijalnoj skrbi te davanju u zakup javnih površina u vlasništvu Grada.

U tijeku je izviještaj o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine...


11:40 -
Vijećnici su konačno prešli i na točke današnjeg dnevnog reda. Prva odluka, i to jednoglasno, bila je da se, na prijedlog Službe za sport, komunalna naknada više ne naplaćuje sportskim objektima, ali samo onim dijelovima objektata u kojima se provodi isključivo sportska djelatnost.


11:30 -
Vijećnica Marijana Puljak iz "Pametnog grada" pitala je vladajuće kako misle rješiti opasno križanje ispred policijske postaje na Žnjanu.

- Trenutno nam je prioritet raskrižje pokraj škole "Marjan". Inače, policija seli sa Žnjana, pa ćemo nakon toga vidjeti kako možemo rješiti i to križanje - kazao joj je gradonačelnik Baldasar.

11:25 -
Ivanišević (HDZ) je  zatražio da mu netko iz gradske uprave objasni što se događa s pristupnim cestama prema novom šoping centru "Mall of Split" na Mejašima.

- Za razliku od prijašnjih uprava, ova neće svojim nasljednicima ostavit nikakve obveze kada je u pitanju infratsruktura. Naša je, naime, obaveza napraviti semaforizaciju, a ostalo ide na dušu investitora - odgovorio mu je Baldasar.

Šefa splitskog HDZ-a, Petra Škorića, zatim je zanimalo kako se Banovina priprema za izbjegličku krizu, pogotovo sada kada je postalo izvijesno da bi nesretni ljudi mogli promjeniti svoju rutu prema zapadnoj europi.

- Što je do sada napravljeno po tom pitanju? Govorilo se o Dračevcu kao mogućem smještaju. Zanima me hoće li Split ostati poželjna turistička ili će nažalost postati imigrantska destinacija? - pitao se Škorić, a dobio je odgovor gradonačelnika.

- Mi smo gradski vijećnici, pa ću vam jednostavno objasniti: obavili smo reviziju stanja, naših službi, DUZS-a, izviđača...

Ministar Ostojić je rekao da u ovom trenutku nisu potrebni dodatni smještajni kapaciteti te da je sve pod kontrolom.

Imat ćemo okupljanje civilne zaštite i nema potrebe za panikom, sve smo napravili što se od nas tražilo i sada možemo samo čekati daljnje upute.

Što se tiče otkazivanja dolazaka gostiju, ona su minorna, a i udarna turistička sezona je iza nas - ustvrdio je Baldasar.


11:07
- HDZ-ovca Duju Sučića zanimalo je tako što gradskla uprava namjerava napraviti kako bi se spriječio komunalni nered te kaotično izdavanje koncesijskih odobrenja na Žnjanskom platou o čemu, kao je istaknuo, vijeće nije upoznato.

Prema riječima dogradonačelnika Gorana Kovačevića, lokalna uprava može izdavati koncesijska odobrenja do godine dana za jednostavne montažne objekte.

- Grad nije u mogućnosti izdavati dugoročne koncesije, iako smo potaknuli brojne incijative kako bi upravljali svojim resursima, te se nadamo skoroj decentralizaciji - kazao je Kovačević.

Gradonačelnik Ivo Baldasar dodao je, pak, kako - Žnjan ne postoji.

- Ono što tamo vidite je iluzija. Taj prostor nije ni uknjižen, jer se nije odredila granica pomorskog dobra.

Dali smo koncesije na godinu dana, plaža je uređena i to je bolje nego da je samo ledina. Riječ je o amo tako reći, dogovorenom neredu.

Uostalom, od koncesija smo uprihodili oko dva milijuna - ustvrdio je Bladasar.

10.30 - Tomislav Gojo (HDZ) zatražio je potom da se besplatni udžbenici ukalkuliraju u slijedeći proračun, budući je cijeli niz gradova ove godine djeci osigurao knjige za školu.

- To je nekih 10 milijuna kuna godišnje. Od prošle godine, primjerice, za plaće zaposlenih u Banovini - izdvajamo čak šest milijuna kuna više - poručio je Gojo.

Odgovorila mu je dogradonačelnica Aida Batarelo.
- Za tu namjenu bi nam trebalo oko 7 milijuna kuna. Treba napraviti analizu, ne možemo napamet donositi odluke. u svakom slučaju Grad razmišlja o svojoj djeci. Tome u prilog ide i činjenica da smo pokrenuli niz kapitalnih projekata u školstvu: od škole na Pazdigradu, do one na Pujankama - rekla je Batarelo.


09:50
- Hrvoje Marušić (HDZ) pitao je zašto nije zabranjena konzumacija alkohola na javnim mjestima.

- Govorim o mjestima i zidićima pokraj vrtića i škola-kazao je.

-Službe nisu to stigle srediti preko ljeta odgovorio je gradonačelnik Ivo Baldasar.


09:30 - U zgradi Banovine započela je 29. sjednica splitskog gradskog vijeća.

Prisutno je ukupno 27 vijećnika, po običaju već nema Željka Keruma i nekoliko članova njegovog HGS-a, nedostaje i nezavisna vijećnica Danira Matošić, don Ivan Grubišić, HČSP-ovac Luka Podrug....

Mandatna komisija utvrdila je i kako je dosadašnji vijećnik SDP-a Gojko Čepo stavio svoj mandat u mirovanje zbog privatnih razloga, pa će ga tako u vijećnici mijenjati stranački kolega Bojan Kralj.

Dodajmo kako su gradski političari održali i minutu šutnje za nedavno preminulog Miljenka Bobana, bivšeg gradskog vijećnika i redova stranke umirovljenika.

L. KOVAČIĆ,
FOTO: Paun PAUNOVIĆ/CROPIX
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>






[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/gradsko-vijece-splita-ostalo-bez-kvoruma-sjednica-se-nastavlja-5-listopada-288029 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ffdd7a699442e571f139d041c40cb73e4ada0a1c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Gradsko+vije%C4%87e+Splita+ostalo+bez+kvoruma%2C+sjednica+se+nastavlja+5.+listopada&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fgradsko-vijece-splita-ostalo-bez-kvoruma-sjednica-se-nastavlja-5-listopada-288029 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fgradsko-vijece-splita-ostalo-bez-kvoruma-sjednica-se-nastavlja-5-listopada-288029 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => usvojen Baldasarov izvještaj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Splitusvojen Baldasarov izvještaj

Gradsko vijeće Splita ostalo bez kvoruma, sjednica se nastavlja 5. listopada

Piše PSD.
30. rujna 2015. - 21:09
19.09 - U duhu nedavnog interesa javnosti, sasvim očekivano, niti rasprava o izmjenama i dopunama Plana rasporeda kioska i naprava nije prošla glatko.

Ne samo da nije prošla glatko, nego je rezultirala napuštanjem sjednice od strane oporbenih vijećnika, zbog čega nije bilo kvoruma. Boris Ćurković, predsjednik Gradskog vijeća, nije imao izbora nego prekinuti zasjedanje zakazavši nastavak sjednice u ponedjeljak, 5. listopada u 9 sati.

Rasprava je od prve krenula oštro, Petar Škorić, predsjednik kluba vijećnika HDZ-a, odmah je uputio kritiku da ne postoji cjelovit plan rasporeda, nego se svako malo pojedinačno dodaju nove lokacije.

- Neshvatljivo je da podržavamo prijedloge koji stvaraju anarhiju. Treba svakako naći mjeru između javne baštine i ekonomskog interesa. Želimo spr...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 08:18