StoryEditorOCM
Splitcrvena zrnca

HGSS u akciji već 14 godina: poznati planinski spasitelji darivali krv, neki su radi toga doputovali u Split

Piše Lucija Vujnović
15. veljače 2024. - 22:53

Krv je jedini lijek koji se, bez obzira na napredak medicine i medicinske tehnologije, ne može umjetno proizvesti. Kad postoji potreba, a nema zaliha krvi, ne postoji ni mogućnost spašavanja života. 

Važnost dobrovoljnog darivanja krvu znaju i splitski HGSS-ovci koji već 14. godinu zaredom organiziraju akcije darivanja krvi

U prostorijama HGSS-a na Majdanu održana je jedna od tri godišnje akcije dobrovoljnog darivanja krvi, a darovano je 40 doza. 

- Misija nam je okupiti volonterske organizacije, vatrogasce, planinarska društva i ostale ljubitelje prirode na području djelovanja HGSS-a - poručio je Frane Bebić, organizator akcije i član HGSS-a. 

image

HGSS darivanje krvi

Privatna Snimka/

Akciji su se pridružili i Vinko Prizmić, bivši pročelnik HGSS-a, Branimir Jukić, sadašnji pročelnik HGSS-a i Stipe Božić, planinar, alpinist, gorski spašavatelj, fotograf, snimatelj i vrsni putopisac. 

- Ideja da organiziramo ovakve akcije nastala je 2009. godine kad smo se vratili s ekspedicije, odnosno s penjanja na vrh Muztagh Ata u Zapadnoj Kini. To je najviši vrh na koji je moguće popeti se sa skijama. Krv nam je bila zdrava, prepunjena crvenim krvnim stanicama i tako smo došli na ideju da darujemo krv - istaknuo je Bebić te dodao kako je s njima išao i Božić. 

Od te godine organiziraju darivanje tri puta godišnje, koliko je maksimalno vrijeme darivanja krvi za žene.

image

HGSS darivanje krvi

Privatna Snimka/
image

HGSS darivanje krvi

Privatna Snimka/

- Iako muški mogu četiri puta godišnje, no želimo da smo svi zajedno. Imamo člana, Ivana Hosta, koji je preko 200 puta dosad darovao krv, prepoznao je našu akciju i redovito stiže iz Zagreba u Split kako bi prisustovao ovoj akciji - poručio je organizator. 

A nakon uspješno odrađene humanitarne akcije, dobrovoljni darivatelji su se odlučili zabaviti u ugodnom društvu i nadoknaditi izgubljene krvne stanice. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:59