StoryEditorOCM
Splitmada ima pomaka

I dalje su poražavajuće brojke procijepljenosti mladih Splićana protiv opake bolesti. Ovo su važne upute roditeljima...

Piše Mia Uzinić Jakov Prkić/Cropix
1. ožujka 2024. - 14:30

Jeste li znali da gotovo svakog dana u Hrvatskoj jedna žena oboli od raka vrata maternice, a svaki treći dan jedna žena umire od posljedica ove bolesti? Povodom Međunarodnog dana svjesnosti o HPV-u, na Medicinskom fakultetu u Splitu, u sklopu "Budi mRAK" projekta, održana je konferencija s ciljem osvješćivanja roditelja o važnosti cijepljenja djece. U Splitsko-dalmatinskoj županiji, nakon dugog niza godina, procijepljenost mladih protiv HPV-a napokon je u porastu.

- Procijepljenost se popravila, ali još smo daleko od ostatka Hrvatske. U nekim dijelovima je protiv HPV-a cijepljeno preko 80 posto stanovništva, a u našoj županiji cijepljeno je 35 posto djevojčica i 23 posto dječaka.

To je daleko od cilja Svjetske zdravstvene organizacije, ali svakako je pozitivno što primjećujemo pomak u odnosu na 2021. godinu kada je procijepljenost bila tek 11 posto - kaže Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

image
Jakov Prkić/Cropix

Smatra da je ipak došlo do promjene u svijesti stanovništva. Majke i očevi su počeli shvaćati da cjepivo štiti djecu od raka, a znanstvene činjenice konačno su počele dolaziti do roditelja kojima je sada jasna važnost cjepiva. U svemu je pomoglo i osuvremenjivanje komunikacijskih kanala. 

- Roditeljima smo se približili preko WhatsApp grupa i elektroničke pošte. Sada preko aplikacije mogu odabrati termin koji im najviše odgovara, dostupne su im sve informacije o bolestima koje ovaj virus uzrokuje, a mogu se naručiti i za dodatna savjetovanja.

Djecu je važno što ranije cijepiti radi boljeg imunološkog odgovora, a cjepivo je registrirano za primjenu već od devete godine života. Važno je da roditelji znaju, da ako se njihovo dijete zarazi HPV-om, da su oni ti koji ga nisu zaštitili od raka. Moramo osvijestiti činjenicu da je ovo cjepivo upravo protiv raka - objašnjava Karin. 

Više od 80 posto studenata Medicinskog fakulteta primilo je cjepivo što također naglašava njegovu važnost. 

- Upotrebljava se od 2007. godine, a zapadni svijet i napredne zajednice imaju procijepljenost veću od 90 posto. Sva provedena istraživanja pokazala su da su spolno odgovorniji cijepljeni mladi ljudi. Virus HPV-a ne prenosi se isključivo spolnim putem i nije vezan uz promiskuitet, to je stigma koju moramo razbiti.

image
Jakov Prkić/Cropix

Osoba može imati samo jednog partnera u životu i zaraziti se HPV-om. Spolno-aktivne osobe u 90 posto slučajeva dođu u kontakt s HPV-om, ali više od 70 posto njih ne oboli jer se naš imunološki sustav izbori s virusom. Problem nastaje kada se to ne dogodi, što rezultira karcinomom - govori. 

Katarina Vukojević, prodekanica za znanost, poslijediplomske studije i međunarodnu suradnju Medicinskog fakulteta u Splitu naglasila je da je u njihov osnovni kurikulum ugrađena promocija zdravlja i prevencija bolesti.

- Temeljna zadaća Medicinskog fakulteta je obrazovanje ljudi, mladih liječnika, doktora medicine, dentalne medicine i farmaceuta. Konkretne aktivnosti uvijek se odvijaju u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo. Aktivnosti u kojima sudjelujemo kao fakultet su motivirajuća predavanja, organiziramo dočeke studenata u studentske sekcije u sklopu kojih oni sami intervjuiraju kolege, rade emisije i promoviraju zdravlje na društvenim mrežama - objašnjava Vukojević.

Sara Bulić, lokalna koordinatorica "Budi mRAK" projekta, provodi aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola na području Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije. 

- Riječ je o radionicama koje organiziramo u obrazovnim ustanovama, a 50 studenata koji su prošli edukaciju, poučavaju srednjoškolce o HPV virusu, prevenciji i važnosti cjepiva. Na početku učenici sudjeluju u kratkom kvizu, a zatim slušaju predavanje nakon kojeg ponovo rješavaju isti kviz. Primijetili smo ogromnu razliku u odgovorima "prije" i "poslije", a to znači da upiju nešto od svega što im objasnimo. Srednjoškolci su jako zainteresirani, puni su pitanja na koja uvijek imamo spremne odgovore - kaže. 

Na konferenciji je sudjelovao i ravnatelj Obrtno tehničke škole, Milivoj Kalebić

image

Milivoj Kalebić

Jakov Prkić/Cropix

- Mi smo strukovna škola koja ima jako maleni broj učenica pa kada smo dobili ovaj poziv, prvo sam pomislio da je u pitanju neka greška. U međuvremenu smo se educirali i sada znamo da ovo nije problem koji se odnosi samo na žene.

Način na koji su nam studenti Medicinskog fakulteta sve prezentirali je za svaku pohvalu, to je jedna interaktivna priča koja se odmiče od uobičajenih monotonih predavanja. Povratne informacije su odlične, a skoro svi učenici naše škole prošli su ovu edukaciju. Smatram da je pozitivno što su edukaciju prošli i djelatnici koji su i sami došli do nekih novih spoznaja - govori. 

Elena Cahun, nacionalna koordinatorica projekta, kazala je da se kampanja provodi preko društvenih mreža i raznih medija, a usmjerena je na roditelje jer su upravo oni ti koji moraju svoje dijete zaštiti od raka. Pokušavaju doprijeti do što većeg broja ljudi kako bi ih potaknuli da iskoriste ovu besplatnu mogućnost zaštite. Svoje dijete je zaštitila i glumica Ana Gruica Uglešić, ambasadorica ove kampanje.

image
Jakov Prkić/Cropix

- Iznimna mi je čast što su me prepoznali kao "budi mrak" roditelja. Smatram da trebamo iskoristiti društvene mreže u svrhu educiranja javnosti, prvenstveno roditelja. Uistinu im želim poručiti da smo mi ti koji su odgovorni za našu djecu.

Majka sam muškog djeteta koje sam, u dogovoru s njegovim ocem, odlučila cijepiti kako bih ga zaštitila. U Americi je gotovo iskorijenjen rak grlića maternice, međutim pojavili su se karcinomi kod muškog dijela populacije, upravo radi necijepljenja. Svi moramo otvoriti oči i biti svjesni odgovornosti koju imamo prema djeci - zaključuje Gruica Uglešić.

Od 2023. godine cijepljenje protiv HPV-a u Hrvatskoj počelo je već u petim razredima, a cjepivo je besplatno i dostupno za sve učenice i učenike do 14. godine, odnosno, do 8. razreda. Cijepljenjem u ranijoj dobi postiže se bolja zaštita i do 90 posto prevencije od određenog tipa raka. Cjepivo je u Hrvatskoj i svijetu u uporabi već 18 godina, a od 2006. godine distribuirano je preko 500 milijuna doza diljem svijeta. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:51