stdClass Object ( [id] => 517744 [title] => Inspekcija kvarta: Žnjanom, koji je mogao biti elitni, i danas trčkaraju kokoši  [alias] => inspekcija-kvarta-znjanom-koji-je-mogao-biti-elitni-i-danas-trckaraju-kokosi [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iako je – pogotovo u zadnje vrijeme – poprilično urbanistički ozloglašen, Žnjan se još uvijek percipira kao elitni gradski kotar. Razlog tomu je ne samo blizina mora (koju, primjerice, u jednom dijelu ima i "radnički" Mertojak), nego i činjenica da u njemu, u svem onom kaosu, doista egzistira mnoštvo lijepih, izoliranih stambenih jedinica, novoizgrađenih manjih zgrada te privatnih kuća s vrtovima, mjestimice čak i u suglasju s prirodom.

Ako govorimo o Putu svetog Lovre, tamo se čak – krši komunalni red(!?), to jest uredba o zabrani držanja domaćih životinja jer smo naišli na kokošinjac s pijetlom. Oranice su na toj najvišoj točki Žnjana također idilične, te podsjećaju na kakvu seosku pastoralu u gradu. Pogled puca na južnu stranu žnjanskih padina, to jest izoranu nikad-plažu, dio predviđen za gradnju lučice...

E, sad dolazimo do jedne od najvećih zabluda grada Splita. Cijeli nedavno srušeni dio uz obalu, kolokvijalno prozvan "Žnjan", zapravo uopće ne spada u granice toga kotara, nego pripada Trsteniku i Mertojaku!

– U obalnom dijelu na području kotara, od uređenih prostora postoji samo "pseća plaža", zapadno od nje je nasuti dio s kamenim nasipom do plaže za invalide koji je nepogodan za kupanje, a prema istoku je neuređeni plato ispod hotela Duilovo i zapuštena, zaštićena padina (pokos) sve do Stobreča – pojasnio je Sani Mardešić, predsjednik GK Žnjan, vrlo agilan u nakani da u okviru svojih mogućnosti uredi što se urediti može u svom kotaru, koji trenutačno broji (eto još jednog iznenađenja) samo nešto manje od šest tisuća stanovnika!

U to spada i poveći broj djece, budući da je zbog intenzivne izgradnje u zadnjih nekoliko godina Žnjan privukao mnoge mlade obitelji, te tako postao jedan od najmlađahnijih gradskih kotareva.

Apsurd da, u svjetlu te činjenice, bude jedini kotar bez škole, spriječila je inicijativaMarijane Puljak i stranke Pametno, koja se svojedobno angažirala na izgradnji osnovne škole, od ove godine napokon i u funkciji na radost mnogih žnjanskih i pazdigradskih mališana, te dakako njihovih roditelja, koji su stariju djecu ranije odvozili po prva pučkoškolska znanja na Mertojak, Pujanke, Gripe...

Dakle, škola je tu, no treba urediti pristupni put, sada poznat pod šifrom OS-13, ali i druge žnjanske ceste...

– Najveći problem kotara je prometna nepovezanost i komunalna neuređenost. U smjeru sjever – jug na oko tri kilometra dužine kotara samo je jedna ulica, Put Duilova. Osim nje, ne postoji ni jedna stranputica, a kamoli cesta kojom se može doći od uređenih dijelova kotara (Žnjan i Pazdigrad) pa do mora! U smjeru istok – zapad također nema ni jedne veće uređene ulice. Postoji ulica Put Žnjana, koja prolazi kroz polja i izgleda kao malo bolji asfaltirani poljski put, a eto imamo još dužobalnu cestu (Put Ivana Pavla II.). Zbog toga je vrlo važno dovršenje Primoštenske ulice u dužini od 80-ak metara kojom bi se povezala dva dijela Žnjana. Trebala bi se izgraditi sljedeće godine (problem su imovinski neriješene parcele), novac za izgradnju je osigurao Grad – veli naš sugovornik.

– Za Pazdigrad je od iznimne važnosti dovršenje ulice iznad nove škole (tzv. OS-13, koju ste spomenuli), kojom će se Pazdigrad povezati s gradom, jer su do sada građani morali ići do mosta na Sirobuji (iza "Konzuma") i onda natrag da bi došli do središta grada. Završetak ove ulice se očekuje do Nove godine. Kotar će dobiti neke infrastrukturne osnove kada se izgradi Bračka ulica od Žnjanske ulice (Blizanci) do Puta Duilova (poviše hotela "Zagreb") i dovrši Lovrinačka ulica do mora. Te dvije velike (četverotračne) ulice su i gradski prioriteti za izgradnju. Njihovom gradnjom doći će i do izgradnje stambenih naselja koja su planirana prema GUP-u, pa će doći do znatnog povećanja broja stanovnika u kotaru – smatra Mardešić, ističući kao, pak, lijepu "mikrolokaciju" unutar granica kotara zgradu i okoliš "Žnjanskih blizanaca".

– To je lijepa, funkcionalna cjelina koja funkcionira kao mali grad, i ima niz sadržaja, poput banke, ljekarne, restorana i drugog, kojima inklinira ostatak kotara – kazuje.

Inače, kotar Žnjan proteže se od Žnjanske ulice i njezina zamišljenog produžetka do invalidske plaže na zapadu, sve do 200-injak metara prije stobrečke streljane na istoku. Sa sjevera je omeđen ulicama Zbora narodne garde i Ulicom kralja Stjepana Držislava (glavna četverotračna cesta prema Stobreču) i morem na jugu. Najveće ulice su Žnjanska i Biogradska ulica, Put sv. Lovre, Primoštenska ulica, Put Žnjana, Lovrinačka ulica (većim dijelom neizgrađena), Pazdigradska, Vinogradska, Put Duilova i Put Orišca, koji ide od Puta Duilova sve do Stobreča. Ono što još možemo za Žnjan-Pazdigrad reći jest da – unatoč svom kaosu i disharmoniji – većinom uistinu obiluje zelenilom, koje tijekom proljeća može predstavljati i pravu nepogodu za osobe alergične na pelud, primjerice. No, prava tempirana bomba su neuređene padine sa svježim klizištima, što predstavlja realnu opasnost u igri sve brojnijih žnjansko-pazdigradskih mališana, većinom prikraćenih za "prava" igrališta.

Riječ stanovnika

Marin Tomaš (35), pomorac: Nema nas ni na GPS-u
– Kupio sam ovdje stan prije nekoliko godina i nisam baš zadovoljan. Ceste su neprohodne, djeca se igraju po proplancima između zgrada jer nemaju gdje, van ruke smo; nema nas čak ni na GPS-u. Eh da, ima i puno komaraca zbog divljih vinograda i polja. Ima ih čak i početkom zime!

Karla Modrić (22), studentica Ekonomskog fakulteta: Nedostaje vrtića
– Živim ovdje pet godina, imamo privatnu kuću s velikim vrtom i lijepo nam je, ali ogroman problem je nedostatak vrtića. Nisam uspjela petogodišnjeg sinčića upisati čak ni u privatni vrtić, tako da sam zbog toga nezadovoljna. Žnjan je inače malo "van ruke", ali na to sam se navikla. Sviđa mi se što je blizu mora, atraktivan je i strancima koji unajmljuju apartmane, i nije mi mrsko što obiluje zelenilom, mada nije najsjajnije održavan taj dio izvan privatnih zemljišnih čestica.

(O)cjenik

KOMUNALNI RED: 2 (reda praktično uopće nema)
PARKIRNA MJESTA: 5 (većinom stanari imaju mjesto u zajedničkim garažama ili na parcelama)
ZELENILO: 4 (ocjena manje zbog "divljaluka")
FASADE: 5 (uglavnom su nove, osim nekoliko baraka i poljskih objekata)
OPĆI DOJAM: 4
CIJENA kvadrata: oko 2500 eura

Laku noć urbanizmu

A što kaže struka? Arhitekt prof. dr. Darovan Tušek smatra da je riječ o idealnom prostoru upropaštenom "kliještima" privatizacijskog urbanizma.

– Stambeno naselje na Žnjanu je obilježeno izrazitom disproporcijom između moćnih potencijala postojećih prostornih datosti i onoga što se u tom dijelu grada stvarno izgradilo. Ova gotovo idealna, rijetko izgrađena površina u blagom nagibu prema jugu, s optimalnim insolacijskim i vizurnim uvjetima, izvorno je u splitskim urbanističkim planovima bila dio velikoga projekta "Splita 3". Po nagrađenom urbanističkom rješenju grupe ljubljanskih arhitekata iz već daleke 1969. godine, na Žnjanu je planiran tzv. sekundarni, novi gradski centar s nizom stambenih, poslovnih, kulturnih, školskih, administrativnih, zdravstvenih, turističkih i sportskih sadržaja. Duž planirane žnjanske "osi" – položene paralelno s Boškovićevom ulicom – našlo se mjesta čak i za novo gradsko kazalište i koncertnu dvoranu te za sportski stadion.

Početkom osamdesetih godina odustalo se od takvih ambicija pa je izrađen novi urbanistički plan Žnjan-Dragovode, izrazito "stambenog" programa, po novom natječajnom prijedlogu arhitekata Hržića, Mancea i Šegvića, koji su tu predložili zgusnutu postmodernističku aglomeraciju od čak osamnaest stambenih blokova i raskošni turističko-rekreacijski dio u priobalnom pojasu s prostranim ozelenjenim cezurama. Ali od svega toga izvedena su samo prva tri stambena bloka uz granicu s Mertojakom.

Početkom devedesetih odustalo se i od tog plana, a prostor se našao "u kliještima" privatizacijskog urbanizma, kada se svakom suvislom urbanističkom planiranju većih prostornih cjelina reklo "laku noć!", a planiranje se svelo na rješavanje pojedinih parcela i partikularnih investitorskih interesa nizom detaljnih urbanističkih planovima, "od slučaja do slučaja". Dogodila se izgradnja koja ima neke karakteristike divlje izgrađenih naselja istočne splitske suburbije.

Ne samo da zona nije u cjelini urbanistički konfigurirana u iole suvisli prostorni sustav, nego je izostala i elementarna urbana infrastruktura, pa čak i cestovna mreža; kojom god ulicom krenete po Žnjanu i Pazdigradu, imate veliku šansu da završite u slijepoj ulici ili u nečijem dvorištu. Zona uz južni klif i ulicu Put Žnjana je pomalo anarhična nakupina nasumično raspoređenih objekata koji imaju isključivo komercijalnu turističku vrijednost, ali nikakvu urbanističku kvalitetu.

U središnjoj zoni, unatoč izostanku sagledavanja urbanističke cjeline, izgradio se niz zanimljivijih stambenih objekata splitskih arhitekata – Nene Kezića, Saše Bui, Vjekoslava Ivaniševića, Stanislava Mladinića, Kolje Kuzmanića i drugih, a u najnovije vrijeme dogodila se konačno i sretna realizacija Osnovne škole Žnjan-Pazdigrad po nagrađenom natječajnom projektu zagrebačkih arhitekata M. Bošnjak, M. Buvinića i M. Furlan Zimmermann.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => noviji kvart [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-11-19 16:45:03 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-11-19 16:58:26 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-11-19 18:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10856 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/11\/19\/split_znjan2-101117.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/19\/split_znjan7-101117.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/19\/split_znjan11-101117 (1).jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/19\/split_znjan11-101117.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/19\/split_znjan12-101117.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/19\/split_znjan15-101117.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/19\/split_znjan16-101117.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/19\/split_znjan17-101117.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/19\/split_znjan18-101117.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["split_znjan2-101117","split_znjan7-101117","split_znjan11-101117 (1)","split_znjan11-101117","split_znjan12-101117","split_znjan15-101117","split_znjan16-101117","split_znjan17-101117","split_znjan18-101117"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x767"},{"size0":"1280x801"},{"size0":"1280x739"},{"size0":"1280x739"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1280x817"},{"size0":"1280x786"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1280x730"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4838873 Threads: 4 Questions: 169601170 Slow queries: 73699 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4973721 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/inspekcija-kvarta-znjanom-koji-je-mogao-biti-elitni-i-danas-trckaraju-kokosi-517744 [printLink] => /split/inspekcija-kvarta-znjanom-koji-je-mogao-biti-elitni-i-danas-trckaraju-kokosi-517744?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 7403 [name] => ŽNJAN [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => znjan [link] => /tag/znjan ) [1] => stdClass Object ( [id] => 356781 [name] => kvart [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kvart [link] => /tag/kvart ) [2] => stdClass Object ( [id] => 354801 [name] => uređenost [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => uredenost [link] => /tag/uredenost ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => noviji kvart [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Inspekcija kvarta: Žnjanom, koji je mogao biti elitni, i danas trčkaraju kokoši  [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/19/split_znjan2-101117.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => split_znjan2-101117 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/19/split_znjan2-101117.jpg [title] => split_znjan2-101117 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/19/split_znjan7-101117.jpg [title] => split_znjan7-101117 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/19/split_znjan11-101117 (1).jpg [title] => split_znjan11-101117 (1) ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/19/split_znjan11-101117.jpg [title] => split_znjan11-101117 ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/19/split_znjan12-101117.jpg [title] => split_znjan12-101117 ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/19/split_znjan15-101117.jpg [title] => split_znjan15-101117 ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/19/split_znjan16-101117.jpg [title] => split_znjan16-101117 ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/19/split_znjan17-101117.jpg [title] => split_znjan17-101117 ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/19/split_znjan18-101117.jpg [title] => split_znjan18-101117 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Iako je – pogotovo u zadnje vrijeme – poprilično urbanistički ozloglašen, Žnjan se još uvijek percipira kao elitni gradski kotar. Razlog tomu je ne samo blizina mora (koju, primjerice, u jednom dijelu ima i "radnički" Mertojak), nego i činjenica da u njemu, u svem onom kaosu, doista egzistira mnoštvo lijepih, izoliranih stambenih jedinica, novoizgrađenih manjih zgrada te privatnih kuća s vrtovima, mjestimice čak i u suglasju s prirodom.

Ako govorimo o Putu svetog Lovre, tamo se čak – krši komunalni red(!?), to jest uredba o zabrani držanja domaćih životinja jer smo naišli na kokošinjac s pijetlom. Oranice su na toj najvišoj točki Žnjana također idilične, te podsjećaju na kakvu seosku pastoralu u gradu. Pogled puca na južnu stranu žnjanskih padina, to jest izoranu nikad-plažu, dio predviđen za gradnju lučice...

E, sad dolazimo do jedne od najvećih zabluda grada Splita. Cijeli nedavno srušeni dio uz obalu, kolokvijalno prozvan "Žnjan", zapravo uopće ne spada u granice toga kotara, nego pripada Trsteniku i Mertojaku!

– U obalnom dijelu na području kotara, od uređenih prostora postoji samo "pseća plaža", zapadno od nje je nasuti dio s kamenim nasipom do plaže za invalide koji je nepogodan za kupanje, a prema istoku je neuređeni plato ispod hotela Duilovo i zapuštena, zaštićena padina (pokos) sve do Stobreča – pojasnio je Sani Mardešić, predsjednik GK Žnjan, vrlo agilan u nakani da u okviru svojih mogućnosti uredi što se urediti može u svom kotaru, koji trenutačno broji (eto još jednog iznenađenja) samo nešto manje od šest tisuća stanovnika!

U to spada i poveći broj djece, budući da je zbog intenzivne izgradnje u zadnjih nekoliko godina Žnjan privukao mnoge mlade obitelji, te tako postao jedan od najmlađahnijih gradskih kotareva.

Apsurd da, u svjetlu te činjenice, bude jedini kotar bez škole, spriječila je inicijativaMarijane Puljak i stranke Pametno, koja se svojedobno angažirala na izgradnji osnovne škole, od ove godine napokon i u funkciji na radost mnogih žnjanskih i pazdigradskih mališana, te dakako njihovih roditelja, koji su stariju djecu ranije odvozili po prva pučkoškolska znanja na Mertojak, Pujanke, Gripe...

Dakle, škola je tu, no treba urediti pristupni put, sada poznat pod šifrom OS-13, ali i druge žnjanske ceste...

– Najveći problem kotara je prometna nepovezanost i komunalna neuređenost. U smjeru sjever – jug na oko tri kilometra dužine kotara samo je jedna ulica, Put Duilova. Osim nje, ne postoji ni jedna stranputica, a kamoli cesta kojom se može doći od uređenih dijelova kotara (Žnjan i Pazdigrad) pa do mora! U smjeru istok – zapad također nema ni jedne veće uređene ulice. Postoji ulica Put Žnjana, koja prolazi kroz polja i izgleda kao malo bolji asfaltirani poljski put, a eto imamo još dužobalnu cestu (Put Ivana Pavla II.). Zbog toga je vrlo važno dovršenje Primoštenske ulice u dužini od 80-ak metara kojom bi se povezala dva dijela Žnjana. Trebala bi se izgraditi sljedeće godine (problem su imovinski neriješene parcele), novac za izgradnju je osigurao Grad – veli naš sugovornik.

– Za Pazdigrad je od iznimne važnosti dovršenje ulice iznad nove škole (tzv. OS-13, koju ste spomenuli), kojom će se Pazdigrad povezati s gradom, jer su do sada građani morali ići do mosta na Sirobuji (iza "Konzuma") i onda natrag da bi došli do središta grada. Završetak ove ulice se očekuje do Nove godine. Kotar će dobiti neke infrastrukturne osnove kada se izgradi Bračka ulica od Žnjanske ulice (Blizanci) do Puta Duilova (poviše hotela "Zagreb") i dovrši Lovrinačka ulica do mora. Te dvije velike (četverotračne) ulice su i gradski prioriteti za izgradnju. Njihovom gradnjom doći će i do izgradnje stambenih naselja koja su planirana prema GUP-u, pa će doći do znatnog povećanja broja stanovnika u kotaru – smatra Mardešić, ističući kao, pak, lijepu "mikrolokaciju" unutar granica kotara zgradu i okoliš "Žnjanskih blizanaca".

– To je lijepa, funkcionalna cjelina koja funkcionira kao mali grad, i ima niz sadržaja, poput banke, ljekarne, restorana i drugog, kojima inklinira ostatak kotara – kazuje.

Inače, kotar Žnjan proteže se od Žnjanske ulice i njezina zamišljenog produžetka do invalidske plaže na zapadu, sve do 200-injak metara prije stobrečke streljane na istoku. Sa sjevera je omeđen ulicama Zbora narodne garde i Ulicom kralja Stjepana Držislava (glavna četverotračna cesta prema Stobreču) i morem na jugu. Najveće ulice su Žnjanska i Biogradska ulica, Put sv. Lovre, Primoštenska ulica, Put Žnjana, Lovrinačka ulica (većim dijelom neizgrađena), Pazdigradska, Vinogradska, Put Duilova i Put Orišca, koji ide od Puta Duilova sve do Stobreča. Ono što još možemo za Žnjan-Pazdigrad reći jest da – unatoč svom kaosu i disharmoniji – većinom uistinu obiluje zelenilom, koje tijekom proljeća može predstavljati i pravu nepogodu za osobe alergične na pelud, primjerice. No, prava tempirana bomba su neuređene padine sa svježim klizištima, što predstavlja realnu opasnost u igri sve brojnijih žnjansko-pazdigradskih mališana, većinom prikraćenih za "prava" igrališta.

Riječ stanovnika

Marin Tomaš (35), pomorac: Nema nas ni na GPS-u
– Kupio sam ovdje stan prije nekoliko godina i nisam baš zadovoljan. Ceste su neprohodne, djeca se igraju po proplancima između zgrada jer nemaju gdje, van ruke smo; nema nas čak ni na GPS-u. Eh da, ima i puno komaraca zbog divljih vinograda i polja. Ima ih čak i početkom zime!

Karla Modrić (22), studentica Ekonomskog fakulteta: Nedostaje vrtića
– Živim ovdje pet godina, imamo privatnu kuću s velikim vrtom i lijepo nam je, ali ogroman problem je nedostatak vrtića. Nisam uspjela petogodišnjeg sinčića upisati čak ni u privatni vrtić, tako da sam zbog toga nezadovoljna. Žnjan je inače malo "van ruke", ali na to sam se navikla. Sviđa mi se što je blizu mora, atraktivan je i strancima koji unajmljuju apartmane, i nije mi mrsko što obiluje zelenilom, mada nije najsjajnije održavan taj dio izvan privatnih zemljišnih čestica.

(O)cjenik

KOMUNALNI RED: 2 (reda praktično uopće nema)
PARKIRNA MJESTA: 5 (većinom stanari imaju mjesto u zajedničkim garažama ili na parcelama)
ZELENILO: 4 (ocjena manje zbog "divljaluka")
FASADE: 5 (uglavnom su nove, osim nekoliko baraka i poljskih objekata)
OPĆI DOJAM: 4
CIJENA kvadrata: oko 2500 eura

Laku noć urbanizmu

A što kaže struka? Arhitekt prof. dr. Darovan Tušek smatra da je riječ o idealnom prostoru upropaštenom "kliještima" privatizacijskog urbanizma.

– Stambeno naselje na Žnjanu je obilježeno izrazitom disproporcijom između moćnih potencijala postojećih prostornih datosti i onoga što se u tom dijelu grada stvarno izgradilo. Ova gotovo idealna, rijetko izgrađena površina u blagom nagibu prema jugu, s optimalnim insolacijskim i vizurnim uvjetima, izvorno je u splitskim urbanističkim planovima bila dio velikoga projekta "Splita 3". Po nagrađenom urbanističkom rješenju grupe ljubljanskih arhitekata iz već daleke 1969. godine, na Žnjanu je planiran tzv. sekundarni, novi gradski centar s nizom stambenih, poslovnih, kulturnih, školskih, administrativnih, zdravstvenih, turističkih i sportskih sadržaja. Duž planirane žnjanske "osi" – položene paralelno s Boškovićevom ulicom – našlo se mjesta čak i za novo gradsko kazalište i koncertnu dvoranu te za sportski stadion.

Početkom osamdesetih godina odustalo se od takvih ambicija pa je izrađen novi urbanistički plan Žnjan-Dragovode, izrazito "stambenog" programa, po novom natječajnom prijedlogu arhitekata Hržića, Mancea i Šegvića, koji su tu predložili zgusnutu postmodernističku aglomeraciju od čak osamnaest stambenih blokova i raskošni turističko-rekreacijski dio u priobalnom pojasu s prostranim ozelenjenim cezurama. Ali od svega toga izvedena su samo prva tri stambena bloka uz granicu s Mertojakom.

Početkom devedesetih odustalo se i od tog plana, a prostor se našao "u kliještima" privatizacijskog urbanizma, kada se svakom suvislom urbanističkom planiranju većih prostornih cjelina reklo "laku noć!", a planiranje se svelo na rješavanje pojedinih parcela i partikularnih investitorskih interesa nizom detaljnih urbanističkih planovima, "od slučaja do slučaja". Dogodila se izgradnja koja ima neke karakteristike divlje izgrađenih naselja istočne splitske suburbije.

Ne samo da zona nije u cjelini urbanistički konfigurirana u iole suvisli prostorni sustav, nego je izostala i elementarna urbana infrastruktura, pa čak i cestovna mreža; kojom god ulicom krenete po Žnjanu i Pazdigradu, imate veliku šansu da završite u slijepoj ulici ili u nečijem dvorištu. Zona uz južni klif i ulicu Put Žnjana je pomalo anarhična nakupina nasumično raspoređenih objekata koji imaju isključivo komercijalnu turističku vrijednost, ali nikakvu urbanističku kvalitetu.

U središnjoj zoni, unatoč izostanku sagledavanja urbanističke cjeline, izgradio se niz zanimljivijih stambenih objekata splitskih arhitekata – Nene Kezića, Saše Bui, Vjekoslava Ivaniševića, Stanislava Mladinića, Kolje Kuzmanića i drugih, a u najnovije vrijeme dogodila se konačno i sretna realizacija Osnovne škole Žnjan-Pazdigrad po nagrađenom natječajnom projektu zagrebačkih arhitekata M. Bošnjak, M. Buvinića i M. Furlan Zimmermann.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
split_znjan2-101117 split_znjan7-101117 split_znjan11-101117 (1) split_znjan11-101117 split_znjan12-101117 split_znjan15-101117 split_znjan16-101117 split_znjan17-101117 split_znjan18-101117
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/inspekcija-kvarta-znjanom-koji-je-mogao-biti-elitni-i-danas-trckaraju-kokosi-517744 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e34506d6f5615cf407bbb969e689522312da0e6a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Inspekcija+kvarta%3A+%C5%BDnjanom%2C+koji+je+mogao+biti+elitni%2C+i+danas+tr%C4%8Dkaraju+koko%C5%A1i%C2%A0&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Finspekcija-kvarta-znjanom-koji-je-mogao-biti-elitni-i-danas-trckaraju-kokosi-517744 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Finspekcija-kvarta-znjanom-koji-je-mogao-biti-elitni-i-danas-trckaraju-kokosi-517744 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => noviji kvart [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Splitnoviji kvart

Inspekcija kvarta: Žnjanom, koji je mogao biti elitni, i danas trčkaraju kokoši 

19. studenog 2017. - 19:35
split_znjan2-101117

Iako je – pogotovo u zadnje vrijeme – poprilično urbanistički ozloglašen, Žnjan se još uvijek percipira kao elitni gradski kotar. Razlog tomu je ne samo blizina mora (koju, primjerice, u jednom dijelu ima i "radnički" Mertojak), nego i činjenica da u njemu, u svem onom kaosu, doista egzistira mnoštvo lijepih, izoliranih stambenih jedinica, novoizgrađenih manjih zgrada te privatnih kuća s vrtovima, mjestimice čak i u suglasju s prirodom.

Ako govorimo o Putu svetog Lovre, tamo se čak – krši komunalni red(!?), to jest uredba o zabrani držanja domaćih životinja jer smo naišli na kokošinjac s pijetlom. Oranice su na toj najvišoj točki Žnjana također idilične, te podsjećaju na kakvu seosku pastoralu u gradu. Pogled puca na južnu stranu žnjanskih padina, to jest izoranu nikad-plažu, ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 04:35