StoryEditorOCM
Splitoglasio se i on

Ivošević proziva splitsku policiju, kaže da oni trebaju obuzdati turiste. A gdje su nestali ‘njegovi’ komunalni redari?

Piše Split SD
28. lipnja 2023. - 19:32

Splićani, naročito stanari gradske jezgre sa zebnjom iščekuju svaku noć jer iako prava sezona tek počinje oni su mjesecima izloženi buci, neredu i bahatosti razuzdanih turista. Po noći im urlaju i mokre pod prozorima, a jutrima zateknu mortus pijane turista koji spavaju nasred ulice.

Sve glasnije prozivaju gradsku vlast koja je najavila izlazak zaštitara na ulice, te se pitaju gdje su i što rade komunalni redari dok se tako bahato krši red u gradu.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević, pak, u svom novom statusu krivca za nepodnošljivo stanje u Splitu nalazi u policiji. Njegov status prenosimo u cijelosti.

- HDZ koji zadnjih 7 godina upravlja državom, 32 godine županijom i koji je upravljao Splitom u prošlom mandatu za trenutno stanje u Gradu Splitu po pitanju strukture gostiju i javnog reda i mira pronašao je krivce u nama.

Kada njihov istup čitamo s razumijevanjem možemo konstatirati da je gosp. Glavina današnjim istupom zatražio ostavku gosp. Božinovića.

Gosp. Božinović je jučer bio u Splitu i mogao svjedočiti kapitulaciji MUP-a po pitanju javnog reda i mira. Galama, alkoholiziranost i nelegalna javna okupljanja (pub crawl) najčešći su oblici remećenje javnog reda i mira u staroj gradskoj jezgri i isključivo su u nadležnosti MUP-a te prema istima komunalni redari ne mogu postupati.

U svom bedastom istupu ustanovili su kako je za trenutno stanje krivac nedostatak jednog dokumenta - Strategije razvoja turizma grada Splita. Jer jedan papir će riješiti sve loše što su godinama radili i kako su nas brendirali.

Pa da podsjetimo na zasluge HDZ-a:

- ugostitelji mogu raditi do 02h ujutro u staroj gradskoj jezgri (odluka upravo u reviziji)

- ugostitelji mogu od štekata raditi party zone uz pomoć elektroakustičnih uređaja (ukinuto)

- buka ugostitelja iza 00h bila bez ikakve kontrole (na naše inzistiranje Sanitarna inspekcija krenila postupati prema problematičnim ugostiteljima)

- financiranje Ultre - 2.000.000kn iz proračuna (ukinuto)

- Ministarstvo kulture nezakonito je odobrilo rad više noćnih barova/klubova u staroj gradskoj jezgri (bez mišljenja gradonačelnika što je zakonska obveza i unatoč javnom protivljenju), a Splitsko-dalmatinska županija izdala je MTU za iste.

- Ministarstvo unutarnjih poslova kapituliralo je po pitanju održavanja javnog reda i mira u Splitu (pokrenut postupak angažiranja zaštitara kako bi se radio njihov posao)

- U postupku zabrane rada nedjeljom Vlada RH došla je do Ustavnog suda po pitanju Zakona o trgovini gdje je kolateralno pala zakonska odredba o ograničavanju rada trgovina od strane jedinica lokalne samouprave čime je omogućen rad liquer shopovima cijelu noću

Ono što se može konstatirati je da je problem negativnih posljedica turizma sve veći, a da jedino Grad Split svojim novim odlukama (koje nije bio obvezan donijeti) i postupanjem komunalnog redarstva radi na suzbijanju istih dok se država drži one selo gori, a baba se češlja.

Glavina dosta ste spasili, ne spašavajte više ništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 14:06