StoryEditorOCM
Splitispred kuće...

Ivošević šokirao javnost, iznio ozbiljne optužbe: ‘Sačekušu su mi napravili policajci u dogovoru s kriminalcima...‘

Piše Petra Klarić
10. travnja 2024. - 12:04
Konferencija za medije u Banovini povodom napada policajca na zamjenika gradonačelnika Bojana IvoševićaNikola Vilić/Cropix

Gradonačelnik Ivica Puljak i zamjenik gradonačelnika  Bojan Ivošević na konferenciji za medije u srijedu su iznijeli šokantne detalje o "sačekuši" koju mu je Ante Bešlić priredio u veljači ove godine. Kažu da je sve organizirano u dogovoru s policijskim službenikom Stipom Bilobrkom, a moguće je da su upleteni i drugi policijski službenici.

image
Nikola Vilić/Cropix

Gradonačelnik Puljak na početku konferencije je kazao da očekuje reakciju samog državnog vrha.

- Postoje ozbiljne indicije da su pojedini policijski službenici u dosluhu s kriminalnim miljeom grada Splita i mislimo da je to vrlo ozbiljna situacija i pozivamo i policiju i njezin vrh da hitno reagiraju, da razriješe ovo što se dogodilo i da odbace bilo kakvu povezanost policije s kriminalnim miljeom.

Suradnja Grada Splita s policijom je, moram reći, vrlo dobra, ali ovi pojedinačni slučajevi koji se događaju baš radi toga moraju biti hitno sankcionirani - kazao je uvodno gradonačelnik Ivica Puljak.

Ivošević je u svom istupu prozvao policijskog službenika Stipu Bilobrka za sudjelovanje u sačekuši, a spomenuo je i bivšeg načelnika Antu Balova.

- Dužan sam obavijestiti hrvatsku javnost da danas moram prijaviti policajca Stipu Bilobrka za sudjelovanje u sačekuši koja mi je organizirana 2. veljače ove godine. Nažalost, moguće je da je u to uključeno i više policajaca, ali to neka utvrdi istraga koja će se morati dogoditi kako bi hrvatski građani dobili odgovor čuva li hrvatska policija službene osobe ili kriminalne skupine.

Prošli tjedan javnost je od strane medija informirana da je DORH odbacio kaznenu prijavu protiv gospodina Bešlića, čovjeka s lijepim dosjeom, izvođača ilegalnih radova u Glagoljaškoj, za sačekušu ispred mog doma.

Nakon navedene vijesti angažirao sam odvjetnika Ostoju koji je u moje ime izvršio uvid u spis i preuzeo progon navedene osobe za kazneno djelo prijetnje - rekao je.

image
Nikola Vilić/Cropix

U sačekuši je sudjelovao, kazao je Ivošević, i sada već bivši policijski načelnik Ante Balov. 

- U spisu se nalaze policijske bilješke koje sačekušu pretvaraju u nešto puno ozbiljnije. U njoj je aktivno sudjelovao barem jedan policajac. Kada smo prvi put izašli pred medije oko ovog događaja, javnost smo izvijestili isključivo o osnovnim stvarima, prije nego puno ozbiljnije optužbe budu provjerene. U samoj prijavi i iskazu svjedoka navedeno je kako je partner gospodina Bešlića dotičnog pozvao u automobil nakon mog poziva policiji riječima: "Ulazi u auto, rekao mi je načelnik Balov da idemo ća".

Prilikom istrage policija je utvrdila da je pomagač gospodina Bešlića zbilja kontaktiran od policije, i to od strane Stipe Bilobrka, vođe sektora policijske postaje, ili barem s njegovog mobitela. On je, iako ja nisam znao ni naveo imena drugih osoba u društvu gospodina Bešlića, nakon mog poziva u 17 sati 43 minute i 20 sekundi (po završetku tog poziva koji je trajao minutu i po, dvije), u 17 sati 46 minuta i 42 sekunde nazvao gospodina Vukadina, Bešlićevog snimatelja, i dojavio im da bježe jer je policija upućena na teren. 

Dakle, minutu nakon moje telefonske prijave policiji, policajac je na mobitel zvao osobu koju ja nisam niti prepoznao, niti sam u svom pozivu naveo da se on tu nalazi, te joj poručio da se hitno maknu. Činjenica da je policijski službenik znao, a očito je znao da se Vukadin nalazi ispred moje kuće i da mi je spremljena sačekuša ispred kuće, te da je momentalno informirao navedene ljude da je patrola upućena na mjesto događaja, toliko je skandalozna da očekujem reakciju vrha države.

Mjesecima upozoravam na šurovanje sumnjivih poduzetnika s policijskim djelatnicima u Splitu i konačno imamo potvrdu crno na bijelo ne samo da ih štite, već da sudjeluju u organiziranju sačekuša dužnosnicima koji se suprotstave takvim likovima - tvrdi Ivošević.

Zanima ga što će napraviti sljedeći put kada se nađe u sličnoj situaciji, neprihvatljivo mu je da policijski službenici šuruju s ljudima koji napadaju službene osobe. Uz DORH koji je, kako kaže, blagoslovio cijelu sačekušu odbacivanjem kaznene prijave.

- Kao obični građanin pitam vas, medijske djelatnike, što da radim idući put kada se ovo dogodi? Koga da zovem, direktno ministra Božinovića? Možda izravno da zovem Državno odvjetništvo? DORH koji je ovu sačekušu na neki način blagoslovio odbacivanjem kaznene prijave bez da je ispitao mene kao žrtvu i svjedoka koji nije dao službenu izjavu već postoji samo policijska zabilješka, ni DORH ga nije ispitao.

Čak i nakon što su pročitali bilješku da je policija sudjelovala u sačekuši, odbacili su prijavu. Što je ispravno činiti, kako da ja kao gradski dužnosnik štitim Grad, gradske interese i imovinu, ako policija sudjeluje u napadima na službene osobe? - pita se dogradonačelnik.

Zamjenik Ivošević naveo je i da je Bešlić u vrijeme organizacije sačekuše bio pod uvjetnom kaznom zbog krađe, koja još uvijek traje, a naveo je cijeli niz djela za koja je policija Bešlića prijavljivala u prošlosti.

Na kraju konferencije za medije ponovno je pozvao policiju, ministra Božinovića i sam državni vrh da reagiraju te spriječe da se ovakve stvari ikad ponove. Ivošević kaže da će mu odvjetnik pripremiti službenu predstavku na rad ovog službenika i možda nekih drugih, trenutno nepoznatih.

image
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:12