StoryEditorOCM
Splitproces

Iz Grada javili da ne nalaze načina da produže najam udruzi za osobe sa cerebralnom paralizom. Ugroženo je 80 članova

Piše Marin Prvan
3. listopada 2023. - 20:13

Kao što smo već pisali, nagrađivana splitska Udruga Srce, koja radi na unapređenju kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, je u velikim problemima jer joj Grad ne omogućava produljenje ugovora o zakupu, u neadekvatnom kmanskom prostoru, u kojem se nalaze od svog osnutka, već 28 godina.  

Naime, Gradsko vijeće je 17. srpnja donijelo Odluku o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora kojom se, iz koje su izostavljene udruge. U međuvremenu, 31. srpnja je Srcu istekao ugovor, a iz Banovine nisu uspjeli dobiti konkretnu informaciju o eventualnoj ekstenziji. Zbog toga, udruga ne može aplicirati za licencu koja joj je nužna za servisiranje potreba njenih 80 članova. Osim toga, ako se ova situacija ne razriješi, 40 zaposlenika Srca bi moglo ostati bez posla. 

Predsjednica nagrađivane splitske udruge: ‘Grad blokira pomoć za 80 ljudi, Ivošević nas ignorira. Završit ćemo na ulici‘

A sada su se iz Grada oglasili po ovom pitanju, poručivši da se nisu oglušili na molbe Udruge Srce, već je s njenim predstavnicama obavljeno više usmenih razgovora te je održan sastanak na kojem je detaljno analizirana trenutna situacija. Sastanku su prisustvovali predstavnici Upravnog odjela za gradsku imovinu i Upravnog odjela za društvene djelatnosti, u čijoj nadležnosti je područje djelovanja Udruge Srce.

image

Na fotografiji: neadekvatni wc i pristup wc-u za osobe sa cerebralnom paralizom.



 

Bozidar Vukicevic/Cropix

Nadalje, iz Banovine pojašnjavaju kako su stupanjem na snagu nove Odluke utvrđeni novi početni iznosi zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Splita. Zbog toga, s Udrugom Srce se sada ne može sklopiti novi ugovor o zakupu, budući da je iznos zakupa poslovnog prostora koji koristi ova udruga znatno niža od početne cijene zakupa propisane za djelatnost i zonu u kojoj se isti nalazi.

Također, gradska uprava ističe kako je navod Udruge Srce da im se temeljem članka 38. Odluke o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora može ponuditi sklapanje aneksa ugovoru o zakupu poslovnog prostora - netočan. Naime, ovaj članak kaže da "upravno tijelo nadležno za gradsku imovinu može, kada to ocijeni opravdanim, na zahtjev dosadašnjeg zakupnika poslovnog prostora istom odobriti da za vrijeme do okončanja postupka javnog natječaja ne preda poslovni prostor". Ipak, u ovom slučaju, davanje ovakve izjave odobrenja, tvrde iz Banovine, ne rješava problem Udruge Srce, budući da je uvjet za ishođenje licence isključivo ugovor o zakupu, a članak 38. ne može biti pravna osnova za sklapanje istog.

image


 

Bozidar Vukicevic/Cropix

Isto tako, Grad Split javlja da je 04. srpnja na 30-odnevno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću stavio Odluku o dodjeli prostora na korištenje udrugama i ostalim organizacijama civilnog društva. Međutim, zaprimljen je značajan broj primjedbi i sugestija zbog kojih predmetna Odluka nije mogla biti dio dnevnog reda tada održane sjednice Gradskog vijeća.

- Intencija Grada Splita je donošenje posebne odluke kojom će se regulirati korištenje gradskih prostora od strane udruga i ostalih organizacija civilnog društva, a sukladno kojoj cijena neće biti jedini i najvažniji kriterij za dobivanje gradskog prostora na korištenje već će to biti kvaliteta programa i projekata koje će udruge obavljati - objašnjavaju iz Banovine.

Iz same udruge nam pak govore kako su se, po završetku sjednice Socijalnog vijeća 06. rujna, na kojoj je prisustvovao i Bojan Ivošević, interesirali što je zapelo s ugovorom o zakupu.

- Na prijedlog gospodina Ivoševića, otišli kod voditeljice Odsjeka za gospodarenje gradskom imovinom Željke Kerum koja je odmah rekla da ne vidi rješenje problema. To isto je izjavio i Nikša Maletić, privremeni pročelnik za gradsku imovinu. Tu sam dobila informaciju da nam ugovor ne može biti produžen jer je na snagu stupila nova Odluka, a nama je ugovor istekao. To je bio spontani razgovor na kojem sam slučajno dobila informacije toliko važne za Udrugu Srce. Nikakvo službeno očitovanje i pozive za razgovor nismo dobili ni nakon slanja dopisa od 30. kolovoza, žurnog dopisa od 05. rujna, dopisa od 12. rujna, požurnice od 19. rujna i dopisa od 20. rujna, koji nisu dočekali službeno očitovanje od Grada - prepričava Dajana Škrobica, predsjednica Srca.

image

Na fotografiji: Dajana Škrobica, predsjednica Udruge Srce iz Splita.


 

Bozidar Vukicevic/Cropix

Škrobica kaže kako su 14. rujna opet bili na neformalnom sastanku - na inzistiranje udruge Srce - u Odsjeku za demografiju i udruge civilnog društva. Tada je dogradonačelnik Ivošević nekoliko puta ulazio u ured, ali odgovorne osobe za cijelu problematiku nisu iznašle rješenje.

Članak 6. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora te članak 38. odluke o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, sugerira predsjednica, svatko može čitati i tumačiti onako kako mu odgovara. 

- Stoga ćemo tražiti tumačenje ovih članaka Zakona od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Kako je očito problem u tumačenju zakona, sačekat ćemo da Grad primjedbe i sugestije, zbog kojih predmetna Odluka i nije mogla biti na dnevnom redu, uvrsti u Odluku o dodjeli prostora na korištenje udrugama i ostalim organizacijama civilnoga društva pa će Udruga Srce biti strpljiva do donošenja iste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 04:27