StoryEditorOCM
Splitbez pisma

Izgrađena je 1939. i desetljećima je bila glavna splitska pošta, a uskoro zauvijek zatvara. HP: ‘Selimo na drugo mjesto‘

Piše Ana Pivčević
22. studenog 2023. - 15:44

Poštanski ured "Hrvatske pošte" na adresi Ulica kralja Tomislava 9 u centru grada krajem prosinca zatvorit će svoja vrata. Vijest su nam potvrdili iz "Hrvatske pošte" i dodali da su u potrazi za novim prostorom u centru grada.

– Ugovor o zakupu poslovnog prostora istječe 22. prosinca te ga nije moguće produžiti s obzirom da vlasnik prostora ima druge planove. Trenutno smo u potrazi za adekvatnim poslovnim prostorom u centru grada i svakako nam je namjera da poštanski ured 21101 Split bude i dalje na raspolaganju korisnicima.

Korisnicima su inače u neposrednoj blizini Ulice kralja Tomislava na raspolaganju tri poštanska ureda – 21102 na Obali kneza Domagoja 3, koji je udaljen 900 metara, 21105 u Ulici Vladimira Nazora 22, udaljen 850 metara, te 21106 u Lovretskoj 22 – odgovorili su nam iz "Hrvatske pošte".

image
Paun PaunovićCropix

Podsjetimo, još 2003. godine "Hrvatska pošta" preselila je iz Ulice kralja Tomislava u Hercegovačku ulicu operativno-administrativne poslove, kao i veći dio zaposlenika.

Nakon toga, 2013. godine veliku poslovnu zgradu "Hrvatske pošte" preuzeo je "Hrvatski telekom". No nije bila riječ o prodaji, već o planiranoj zamjeni nekretnina dviju tvrtki koje su do 1998. godine poslovale kao jedinstvena tvrtka, pa su tako imale i zajedničke nekretnine.

Vrata velike poštanske šalterske dvorane zaključana su 2015. godine. Nekoliko godina kasnije, 2017. godine, na mjestu nekadašnjih poštanskih ureda i velike šalterske dvorane otvoren je novouređeni dio hotela "Cornaro", čija je jezgra nastala na gabaritima nekadašnjih prostora Studentskog centra u Sinjskoj ulici.

image

Nekadašnja glavna šalter-dvorana

Paun Paunović/Arhiva/Cropix

Zgrada glavne pošte, obložena bračkim kamenom kako bi se uklopila u ostatak stare gradske jezgre, ciljano je građena za tadašnju Direkciju pošta i telegrafa u razdoblju od 1936. do 1939. godine, a izveli su je tada najugledniji splitski građevinari Marin Marasović i Feliks Šperac.

image

Ovako je to izgledalo 1939.

Fb Split Kroz Povijest
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 16:01