StoryEditorOCM
SplitA NIJE CENTAR GRADA

Javila nam se Splićanka koja je s obitelji odselila zbog kaosa u kvartu: ‘Postalo je nepodnošljivo živjeti tu...‘

Piše Lucija Vujnović
23. siječnja 2024. - 10:26

U posljednjih 20 godina iz gradskog kotara Grad iselilo je 42 posto stanovništva što je ujedno i najveći demografski pad u nekom splitskom kotaru, no čini se da se taj trend počeo koncentrično širiti i na ostale kvartove u širem centru. 

Na mjestu nekadašnje upravne zgrade tvrtke "Cestar" u Tršćanskoj ulici, niknule su nove stambene zgrade, još uvijek bez stanara, no oni u okolnim zgradama požalili su se na sveopći kaos i nemir prouzrokovan ovom promjenom. 

Naveli su sva "ugnjetavanja" koja su proživjeli te da su, s obzirom na uvjete u ovom splitskom kvartu, neke obitelji odselile zbog neprimjerenih uvjeta življenja.

Jedna od onih kojoj je prekipjelo je i Splićanka I. D. koja je sa svojom četveročlanom obitelji odselila još prošlo ljeto. Spakirala je kovčege, uzela familiju pod ruku i pozdravila dugogodišnje susjede iz Mažuranićevog šetališta 11. 

- Makli smo se dovoljno daleko, još uvijek smo u Splitu, ali izvan centra gdje je situacija mirnija. Nepravedno bi bilo reći da je to jedini razlog, ali ova nova zgrada bila nam je dodatni poticaj da ubrzamo selidbu i šta prije odemo ‘ća. Parking od nove kuće izgrađen je nauštrb postojećih stanara i njime nam je oduzeto bar 20-ak slobodnih parkiranih mjesta kojih više nema - istaknula je. 

- Izgradnjom ovih zgrada, prekinuta prometna komunikacija. Ono što je prije bio prolaz između ulica, sad je zid. Riječ je o jednosmjernoj ulici, pa morate kružit deset minuta jer tu svi prolaze, to bude strava! Ne samo da ne mogu automobili nego ne možeš proć ni ko pješak.  

image

Crveno označeno je bivši cestovni prolaz (prije nego što je zagrađen)

Screenshot Google/
image

Trenutno stanje jer su zajedno sa zgradom izgradili zid, pa nije moguć prolaz kao prije.

Screenshot Google/

Premda se cijeli grad suočava s manjkom parkirnih mjesta i gužvama, kaže kako je u periferiji taj problem manje izražen i podnošljiviji. 

- Do naše (bivše) zgrade ima samo jedan mali ulaz, pa ako se dogodi da okolnim dućanima dođe dostava, hitna ili vatrogasci, primoran si čekat‘ dok ne odu. Uđeš i više ne možeš izać‘. Osim toga, mnogi stanovi su apartmani, pa priko lita bude ludnica, pogotovo kad je Ultra. Puno je i poslovnih prostora, ima i četiri odvjetnika koji dovode klijente, pa je izrazito prometno, a nema uvjeta za to. A šta će tek bit kad dođu i ovi s Općinskog suda? Promenada svita, a parkinga nigdi! Parkiraju na autobusnoj stanici, pa stoje tamo cili dan, stanu blizu zida i, valjda svjesni situacije, zažmiri se... 

Pomutnja u kvartu

Novogradnja je uvela pomutnju u gradskom kotaru Bol, a trenutni stanari slažu se da je, suprotno očekivanom, snizila kvalitetu života.  

- Laički gledano, mislim da su zgrade preblizu. Sad je zgrada nad zgradon. S prozora gledate drito u prozore i balkone nove zgrade, nema ni sunca ni miseca, nema zraka, k‘o da ste u nekom kotlu - objašnjava kako su sada svi "zatvoreni u betonu" te dodaje kako je, kao roditelj dvoje djece, bila uvijek "pod naponom".

- Dica OŠ "Bol" nemaju igralište, pa se idu igrat‘ na igralište OŠ "Manuš", a kako je previše zgrada i prometni krkljanac, roditelji se stalno brinu da dite se naleti na neko auto - objašnjava kako kvart nimalo nije prilagođen djeci. 

- Piše se "Bidni stanari Tršćanske1, još nisu uselili u skupo plaćenu ilegalnu zgradu", a ja kažem "Bidni stanari Mažuranićevog koji su morali odselit" - zaključuje na kraju. 

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:25