StoryEditorOCM
SplitTOMISLAV MAMIĆ

Vlasnik trgovačkog lanca ‘Tommy‘ počinje gradnju golemog hotelskog kompleksa u Splitu na top lokaciji. Donosimo detalje

Piše Sandi Vidulić
4. siječnja 2024. - 07:25

Na istaknutoj poziciji na Bačvicama uskoro bi trebali krenuti radovi za gradnju još jednog hotela. Ovaj put riječ je o hotelskom kompleksu već ranije poznatom u javnosti kao Vila Rosina.

Taj naziv je dobio po tome što se nove hotelske zgrade namjeravaju izgraditi uz Preradovićevo šetalište na parceli neposredno uz historicističku zgradu koja se naziva Vila Rosina, a izgrađena je 1901. kao prvi turističko-ugostiteljski objekt na tom dijelu Splita.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Vlasnik parcele i ove danas zapuštene zgrade koja je svojedobno bila jedna od najljepših historicističkih zgrada u Splitu jest tvrtka "Vila Rosina d.o.o." iza koje stoji trgovački lanac "Tommy".

Prema izmjeni i dopuni građevinske dozvole iz veljače 2023. postojeća zgrada, inače zaštićena kao kulturno dobro, ima status hotela. Na prizemnoj etaži imat će caffe bar i slastičarnu, a na prvom katu i u potkrovlju formirat će se ukupno 5 smještajnih jedinica.

No, to nije sve, jer je oko zgrade dozvoljeno izgraditi tri međusobno povezane novogradnje koje bi se vodile kao jedan hotel. Zapadna i središnja gradnja bile bi visoke četiri kata, dok je istočna zgrada trokatnica s prostorima za wellnes, krovnim vanjskim bazenom i sunčalištem. Ovo zdanje imalo bi zajedničke dvije podzemne etaže, 51 parkirališno mjesto te prostore za pomoćne, servisne i tehničke prostore.

image
Božidar Vukičević/Cropix

- Ukupno su formirane 73 smještajne jedinice u novoplaniranom objektu. Hotel je projektiran prema kategorizaciji za 4 zvjezdice te sadrži sedam apartmana i 66 dvokrevetnih soba, od kojih su četiri predviđene za osobe smanjene pokretljivosti - navodi se u projektu.

Tommyeva tvrtka Vila Rosina d.o.o. podnijela je zahtjev za odobrenje početka radova koji je u Banovini usvojen sredinom prošlog mjeseca, kako nam je potvrdio pročelnik za urbanizam i izgradnju Teo Vojković.

image
Vizualizacija

U prijavi početka građenja zatraženo je da se "izda potvrda o prijavi (nastavku) građenja za rekonstrukciju postojeće građevine ugostiteljsko turističke namjene Vila Rosina i gradnju građevine ugostiteljsko turističke namjene - hotel".

Slična situacija sa izdavanjem odobrenja na koncu godine bila je i krajem 2022. godine. Točnije 28. prosinca 2022., Ivica Puljak potpisao je Zaključak o prihvaćanju Glavnog projekta – izmjene i dopune arhitekture 2 za rekonstrukciju i dogradnju hotelskog sklopa ‘Villa Rosina‘ u Splitu". Na taj način riješio je brige Tomislava Mamića, vlasnika "Tommya" koji se prije lokalnih izbora u ožujku 2021. žalio kako kod gradske administracije "zapinju" njegovi projekti, a poimenice je naveo Vilu Rosinu na Bačvicama i projekt na Trsteniku.

image


 

Saša Burić/Cropix

Kompletnu dokumentaciju za izmjenu građevinske dozvole Mamić je prema Geoportalu predao u veljači 2021., no Puljkovo odobrenje je dobio koncem 2022. Zaključak gradonačelnika je vjerojatno bio potreban jer je davno bio proveden natječaj za ovo područje, a novi projekt prilično odstupa od natječajnog rješenja iz 2009. pa u tom slučaju gradonačelnik mora dati blagoslov. Jer tako kaže GUP. Slučajno ili ne, Puljak je prihvatio projekt za Vilu Rosinu nakon što se Mamić povukao iz politike poslije ponovljenih lokalnih izbora.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Potez Puljka kojim je odobrio gradnju hotelčine Mamiću izazvao je po društvenim mrežama brojne kritike onih kojima je dosta preizgrađivanja Bačvica koje nepovratno gube nekadašnji identitet sa velikim kubusima namijenjenim turizmu. Također, kritičarima ovog projekta nije legla kombinacija novih oblika i starog zdanja jer su tvrdili da bi se znatno veće zgrade invazivno nametnule manjoj historicističkoj jednokatnici.

U obranu gradonačelnika stao je njegov zamjenik Bojan Ivošević koji je tvrdio kako su postigli napredak u odnosu na prethodne vlasti jer su uspjeli smanjiti dozvoljene gabarite za gradnju.

Glavni projektant kompleksa "Vile Rosine" arhitekt Jurica Jelavić nam je potvrdio da se u izmjeni građevinske dozvole smanjilo visine i volumene građevina u odnosu na raniji projekt.

- Stručne službe Grada su imale svoj stav o ovoj gradnji pa se na njihov zahtjev nešto smanjio volumen budućih novih objekata, ali nije se mijenjao koliko znam broj smještajnih jedinica. - objasnio nam je Jelavić.

image
Božidar Vukičević/Cropix

U svakom slučaju nije riječ o maloj hotelskoj gradnji, kad se zbroje svi kvadrati. Svojedobno je ovu parcelu kupio Željko Kerum koji je proveo arhitektonski natječaj 2009., ali već tad je društvo Picigin imalo primjedbi na količinu kvadrata koja se planira graditi. No, Kerum nije ništa gradio, a zapadni dio nekretnine je kupio bankar Zoran Sikirica koji je kasnije izgradio Villu Harmony, potpuno drugačiju od natječajnog rješenja i s jednom etažom više.

Derutnu Vilu Rosinu je od Keruma kupila Marina Vallner navodno za 10 milijuna eura koja je jedno vrijeme držala restoran i lounge bar i nije joj loše išlo, ali joj Baldasar nije htio pustiti da objekt pretvori u apartmane, već je inzistirao da to bude hotel. Nakon višegodišnje sudske trakavice i velikih obrata u kojima je u jednom trenutku Grad gubio presudu, a na kraju je izgubila "Elanija", Wallnerica je ostala bez 25 milijuna kuna koje je potraživala od Banovine za izgubljenu dobit.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Od Wallnerice je pak nekretninu preuzeo Tommy 2016. godine, tako što je kupio potraživanje od Zagrebačke banke, i preuzeo sva prava koja se odnose na trgovačko društvo "Vila Rosina" uključujući ondašnju građevinsku dozvolu. Neslužbeno se tvrdilo da je cijena preuzimanja bila 4,6 milijuna aura, a prve informacije su bile da će se graditi hotel od 80 soba.

Kako bilo, lanac hotela na Bačvicama se nastavlja nizati. Nakon "Ville Harmony" zbog koje je USKOK podigao optužnicu protiv uključenih u taj skandal, i "Hotela Briig" koji je u javnosti dosta kritiziran zbog neuklapanja u ambijent, premda je dobio nagradu, slijedi još jedna oveća gradnja na Bačvicama koje su izvorno nastale kao skladni ambijent građanskog Splita kakav se razvijao uglavnom između dva svjetska rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:44