StoryEditorOCM
SplitSPLIT KROZ POVIJEST

Jeste li pripremili kotonjadu i garitul? Evo koje običaje je stari Split poštivao za Veliku subotu i Uskrs...

Piše Mia Uzinić
30. ožujka 2024. - 15:57

Zahvaljujući zapisima Ljube Stipišića i Frane Barasa, danas znamo stare običaje Splita na Veliku Subotu. Već rano ujutro pred crkvama bi se radio blagoslov ognja,a vjernici, najčešće djeca, bi uzimali malo žeravice u potić ili važić i žurili kućama da njome potpale ognjište.

- Kada bi misnik oko 11 i 30 sati zapjevao "Gloria in excelsis Deo" zabrujala bi sva zvona. Pridružile bi se i sirene parobroda i lokomotiva. Po crkvama se umivalo lice blagoslovljenom vodom, raspremalo Božji grob i uklanjalo prevjese sa svetih slika. Na kraju bi zanosno zapjevali "Tebe Boga hvalimo". Čim bi se začula vesela zvonjava, nakon dva dana zavezanih zvona, po gradu bi nastala vika i strka. Svi bi pohrlili umiti se. U stara vremena vodu se nabavljalo gdje i kako je tko stigao. Čekalo se u redovima ispred bunara ili uličnih česmi. Valjalo je oprati od korizme i križnoga puta suzne oči, progledati pa umiven i čist dočekati Uskrsnuće Gospodinovo - stoji u opisu objave u Facebook grupi "Split kroz povijest".

Domaćice su imale pune ruke posla, mijesile su bijeli kruh, uskršnja peciva poput buktenice, prisnaca, kvasnice i trvenice. Sirnice su se počele uvoziti iz Trsta tek krajem 19. stoljeća, a s obzirom na to da su dugo putovale, stizale su nerijetko pomalo odstajale. Jaja su se najčešće bojala u kori od kapule ili zelenjave. 

image

Sirnica

Ante Čizmić/Cropix

- Na Uskrs bi domaćice uranile na prvu misu noseći u košari ili ubrusu spomenute namirnice, ponekad mladog sira i luka te malo kuhinjske soli. Bio je običaj župnika darivati kuhanim jajima ili pecivom, a on bi to poslije podijelio ministrantima, crkovnjaku, siromasima. Nakon mise požurile bi ukućanima ponuditi blagoslovljenu hranu. Članovi obitelji svečano odjeveni odlazili su na veliku misu - stoji u opisu.

Znancima, prijateljima i rodbini čestitalo se riječima "Na dobro vam došlo uskrsnuće Gospodinovo". Djecu se darivalo jajima, kotonjadom, garitulima, pecivom u obliku pletenice, lutke ili guske s umetnutim obojenim jajem. Na Uskršnje popodne, ako je bio lijepi dan, običavalo se otići do Poljudske crkve, a zatim za nekoliko novčića i provozati leutima na vesla do hridi Galijere i Garifulića.

image

Screenshot objave

Facebook/split Kroz Povijest/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 04:39