stdClass Object ( [id] => 1295723 [title] => Kanađanin se zaljubio u Split i htio ovdje u penziju. Ispalo je posve drukčije: ‘upao‘ je u milijunski vinski posao... [alias] => kanadanin-se-zaljubio-u-split-i-htio-ovdje-u-penziju-ispalo-je-posve-drukcije-upao-je-u-milijunski-vinski-posao [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Imam 56 godina, rođen sam i odrastao u Kanadi, supruga Aida i ja imamo četvero djece. Veći dio života karijeru sam gradio kao financijski stručnjak i porezni konzultant, a supruga je bila partnerica u najvećem odvjetničkom uredu u Kanadi. U mlađim danima bavio sam se nekretninama i izgradnjom poslovnih zgrada. Pošteno i požrtvovno smo radili veliki dio života, podizali djecu i skromno promišljali o investicijama koje će nam u zrelim godinama pružiti zadovoljstvo, a djeci pomoći u budućnosti. Naša djeca na Markus gledaju kao na središte njihova života. Žele raditi u vinogradima, učiti o vinima i jednog dana voditi uspješan vinski brend.

Tako je svoj život prije dolaska u Hrvatsku ukratko opisao Rob Young, vlasnik Markus Winesa i kanadski investitor u Dalmaciji. Povod razgovoru upravo je Youngov dolazak iz Kanade u naš kraj; tu smo, na njegovu dolasku u Dalmaciju i poslovnim planovima koje već ih ostvaruje i započeli razgovor.

---

image
------
image
---

Kada ste saznali za Dalmaciju? Kad ste uopće prvi put došli u Hrvatsku?

- Naš sin Jordan u Kanadi je na Sveučilištu u Virginiji trenirao atletiku gdje je bacao disk, kuglu i kladivo. Njegov trener bio je Martin Marić, Hrvat koji je odrastao u Splitu i koji je predstavljao Hrvatsku na nekoliko Olimpijskih igara. Kako je Jordan pokazivao dobre sportske rezultate, Martin ga je pozvao na izlet u Split kako bi zajedno trenirali i kako bi ga upoznao sa sportskom infrastrukturom u Hrvatskoj. Jordan je došao u Split u ljeto 2016. godine i odmah se zaljubio u Hrvatsku, a suprugu i mene zvao je već nakon tjedan dana i kazao da želi ostati živjeti u Dalmaciji i tamo zasnovati obitelj. Baš u tom trenutku Aida i ja razgledavali smo razne lokacije u Europi za kupnju nekretnine u kojoj bismo proveli mirovinu.
I koje su sve zemlje bile u konkurenciji?

- Bili smo u Francuskoj, Portugalu i na Malti. Baš kad smo bili na Malti i razgledavali kuću za kupnju javio nam se Jordan kazavši da hitno moramo doći u Split, grad koji će nas impresionirati, i da je riječ upravo o mjestu kakvo tražimo - sunce, more, mediteranska prehrana, autetnična kultura, mir... Poslušali smo sina i uputili se u Split gdje smo te 2016. proveli samo četiri dana. Međutim, to je bilo dovoljno vremena da donesemo odluku da želimo ovdje nastaviti sa životom, iako smo prethodno bili na glamuroznim lokacijama diljem Europe. Kontaktirao sam jednu agenciju za nekretnine i kupio stan u Varošu jer nam se taj dio grada naročito svidio. Nakon kupnje nekretnine nismo mnogo vremena provodili u Splitu jer smo trebali obnoviti stan, pa smo idućih nekoliko godina dolazili dva ili tri puta godišnje po nekoliko tjedana.

---

image
------
image
------
image
---

Kakav utisak je na vas ostavio Split?

- Ne želim zvučati patetično ali Split je najljepši grad koji sam u životu vidio, a prošao sam cijeli planet nekoliko puta. Mislim da vi Hrvati niste svjesni što imate. Split je siguran, impresivan, lijep i čist grad s izvanrednom klimom i gastronomijom. Nije malen, a nije ni previše velik. Idealan je za zdrav i polagan život. Obožavam Hrvate, svi ste toliko srdačni i druželjubivi. U Kanadi nije moguće vidjeti prizore kao u Splitu - da ljudi neobavezno pričaju, druže se ili samo sjede i uživaju u suncu.

Kako ste došli na ideju da investirate u vinograde i proizvodnju vina? Jeste li već znali da ćete se time baviti ili se ideja rodila slučajno?

- Naš plan je bio pronaći lokaciju u Europi gdje ćemo imati vikendicu. Nikad nisam planirao baviti se vinima, do toga je došlo sasvim slučajno. Prije svega moram reći da smo supruga i ja, kad smo nakon kupnje stana počeli češće dolaziti u Split, istraživali lokalnu gastronomiju i uživali u dalmatinskim delicijama i vinima. Vlasnici restorana u Splitu već su nas dobro poznavali kao goste koji traže dobra vina pa smo se tako upoznali s vinima Stina, Saints Hills, Duboković i slično. A onda su nam u jednom restoranu ponudili Franz Ferdinand od Markus Winesa, premium vino koje se proizvodi u ograničenim količinama, a dobiva se iz vinograda starijih od stotinu godina. Apsolutno smo se zaljubili u taj brend. Kasnije, kada bismo jeli u visoko ocijenjenim restoranima, pitali bismo somelijera za preporuku vina, a iznova i iznova njihova preporuka bila su crna Markus vina.

I što, onda ste ga poželjeli otkupiti?

- Ne, ne, iza svega stoji jedna, rekao bih, svemirska slučajnost i dublja priča. Naime, godina 2020. donijela je globalnu pandemiju koronavirusa, a to je za nas bila jedinstvena prilika da provedemo više vremena u Hrvatskoj i da se upoznamo s ljudima, pronađemo prijatelje, smjestimo se i odredimo dugoročne planove. Tada još uvijek nismo imali ni u primisli da bismo se bavili vinom. Međutim, u kolovozu 2021. pristupio mi je Luka Bokavšek, vlasnik restorana Bokeria i Bokamorra, spomenuvši da ima poslovnu priliku na Šolti i da me želi upoznati s detaljima. Iduće jutro sjeli smo na trajekt i uputili se prema Šolti.

Tamo nas je čekao vlasnik vinograda koji traži suinvestitora. Aida i ja odbili smo takvu mogućnost. Jednostavno nam u tom trenutku nije bilo do posla ili ikakvih investicija. Htjeli smo samo nakon iscrpnih karijera guštati na Mediteranu i biti posvećeni obitelji. Iz pristojnosti smo poslušali vlasnika vinograda da nam prezentira analizu o isplativosti, brojkama, kvaliteti vina, tlu, sortama vinove loze, povijesti... Nakon sastanka svi zajedno otišli smo na ručak i probali njegova vina koja su bila izrazito fina, a vlasnik nam je objasnio da iza svega stoji njihov glavni vinar Slaven Jeličić.

---

image
------
image
------
image
------
image
---
To je bio trenutak odluke?

- Kući smo otišli podijeljenih mišljenja pa nam se počela buditi i ideja o tome da ipak investiramo nešto u Hrvatskoj, a u tom smislu vinogradi bi zbilja mogli biti jedan opuštajući posao u kojem bismo uživali. Nakon dva dana dogovorili smo novi sastanak s vlasnikom, a tada nas je u restoranu čekao Slaven Jeličić. Gospodin Bokavšek objasnio nam je da se Slavena u Hrvatskoj smatra jednim od najboljih i najdosljednijih vinara. Karijeru je gradio u vinariji Galić kao glavni enolog. Slaven je inače rođeni Šoltanin i dobro poznaje otok. Uputio me u povijest Šolte i objasnio potencijale razvoja vinogradarstva na tom predivnom, autentičnom otoku s obiljem flore, faune i čudesne klime pogodne za uzgoj najboljih vrsta vinove loze. Kad sam tog dana otišao s ručka, Slaven i ja smo počeli razmjenjivati poruke. Imao sam stotine pitanja. Nakon tri dana, došao je kod mene kući u Varoš na ručak i donio sa sobom šest boca vina. Izvukao je četiri boce vina Galić kako bismo mogli raspravljati o njegovim vinima i onome što je postigao u karijeri, a onda je spomenuo suprugu koja je također enologinja, kazavši da ona proizvodi Markus vina.

Kad je spomenuo Markus vina ja sam se zagrcnuo i pitao ga šali li se. Objasnio sam mu da je baš to vino od svih najdraže supruzi i meni. Odveo sam ga do svog vinskog ormara i pokazao mu nekoliko boca Franz Ferdinanda, a on se nasmijao i pitao me: "Znači vi ste onaj luđak koji je nedavno slao upit vlasniku Markusa da želi otkupiti 100 boca?".

Taj naš susret sve je promijenio. Smijali smo se slučajnosti i povezali zauvijek. Tako se rodila naša ideja o vinskom biznisu.

---

image
------
image
------
image
------
image
---

Što je bilo dalje?

- Aida i ja shvatili smo da je zbilja moguće ući u vinski posao u Hrvatskoj i oplemeniti ga tako da stvaramo izrazito kvalitetna vina koja ćemo plasirati na globalna tržišta i time pomoći hrvatskom turizmu tim više što nam je ishodišna točka održiva proizvodnja, poljoprivreda i otvaranje specijaliziranih radnih mjesta. Mi nismo investitori koji žele zaradu. Nama novac ne treba. U ovo smo ušli sasvim slučajno i zbog enormne ljubavi prema Dalmaciji, srdačnim ljudima i vinima. Slaven i ja proveli smo tri mjeseca u intenzivnim razgovorima prije nego li smo odlučili povući konkretne poteze. Raspravljali smo o proizvodnji vina, minusima, plusevima... Želio sam iskoristiti Slavenovo i Ivonino iskustvo i cijeli proces prožeti organskim uzgojem najboljih autohtonih sorti na Šolti. Želio sam da izgradimo novu, drugačiju priču - s najboljim hrastovim bačvama, tradicionalnim štihom, modernom opremom, najboljim tlom i položajem vinograda koji će jamčiti stvaranje najboljeg grožđa. Htio sam uza sebe imati najbolje enologe, konzultante i radnike koje ćemo dobro plaćati. Cilj je bio stvoriti obiteljski, topli i autentičan posao u kojem ćemo svi jednako participirati. I supruga i ja i naša djeca i naši prijatelji.

I onda konačno pristupate vlasniku Markusa s ponudom za otkup?

- U listopadu 2021. sastao sam se s Danijelom Szabom, vlasnikom Markusa, inače Slavoncem koji je vino proizvodio u Zagrebu od najboljih sorti iz Dalmacije. Markus je do tada bio "garažni brend" kojeg se moglo pronaći samo u vrhunskim restoranima i vina spravljena od Babića, Plavca i Dingača imala su izrazito dobre recenzije.

Ivona, Slaven i ja htjeli smo da Szabo razmotri ideju o prodaji no odbio nas je kazavši da je Markus njegova životna strast i ljubav. U ožujku 2022. godine, Danijel Szabo me kontaktirao i pitao bih li razmotrio otkup njegovog udjela. Rekao je da je shvatio da je Ivona jednako vlasnica vina kao i on te da bi, budući da je ona otišla, razmotrio prodaju svega meni. Naziv, inventar i oprema. Složili smo se s tim uvjetima i kupio sam vinariju Markus.

---

image
------
image
------
image
------
image
---

Zašto baš Šolta?

- Nekoliko mjeseci tragali smo za idealnim zemljištem na Šolti, jednom od rijetkih hrvatskih otoka koji nije komercijaliziran i koji je ostao "divlji" i autentičan sa svojom iskonskom ljepotom i klimom, izrazito pogodnom za vinogradarstvo. Slaven je kontaktirao rodbinu i prijatelje na Šolti, penjao se po brdima, probijao kroz šikare i putem GPS-a tražio mikro lokacije koje bi bile pogodne za nas. Skupili smo više desetaka uzoraka zemlje u vrećicama i poslali ih na analizu u Italiju. Ako bi analiza pokazala da je tlo izvrsno, odmah bismo krenuli u otkup zemljišta. Prvih nekoliko tjedana nije bilo lako, ljudi su nas jednostavno odbijali i bili su skeptični misleći da smo mi neki stranci koji žele "otimati" njihovu djedovinu, betonizirati obalu i baviti se apartmanskim ili hotelskim turizmom. Međutim, kad su shvatili da smo ozbiljni i isplaćujemo njihove cijene u nekoliko dana te da ćemo proizvoditi vino i da je naša priča obiteljska i oplemenjuje hrvatski turizam, počeli su nas prihvaćati. U svega nekoliko mjeseci na južnim padinama Šolte otkupili smo više od 10 hektara zemljišta.

Znači, analiza tla dala je dobre rezultate?

- Kontaktirali smo renomirane talijanske stručnjake s prestižnih instituta, sveučilišta i najboljih svjetskih vinarija. Htjeli smo da nas posjete. Kad su došli na Šoltu kazali su nam da svaki vinar može "dovoljno dobro" pripremiti tlo ali da su rijetki oni koji žele da to zbilja bude savršeno te da to iziskuje tri ili četiri puta više vremena, troška i rada. Naravno da smo prihvatili takvu filozofiju jer nam je stalo da proizvedemo vino u najboljim mogućim uvjetima koji postoje. To je uključivalo čišćenje zemljišta, uklanjaje viška kamenja, korištenje pneumatskih čekića za razbijanje velikih stijena te buldožera koji izvlače kamenje iz tla. Zatim je trebalo razvrstati i usitniti 60 centimetara gornjeg sloja tla, a onda je taj sloj trebalo buldožerom izvući sa strane i usitniti novih 60 centimetara. Rezultat svega je 120 centimetara očišćenog tla s pravilnom veličinom kamenja ostavljenog kao zaštitni sloj na vrhu. Analiza je pokazala koje sorte su idealne za takvo tlo tako da smo odlučili koje ćemo sorte saditi u 2023. godini. Ta će se biljna masa kasnije orati u zemlju kako bi služila kao organska tvar koja će najbolje odgovarati vinovoj lozi.

Ostajete na tih 10 hektara?

- Ne, plan nam je dostići 30 hektara vinograda na Šolti. Plan nam je poticati održivi, gastro i kulturni turizam na Šolti. Plan nam je na zimu početi s izgradnjom u zemlju ukopanog podruma u kojemu će se nalaziti velika degustacijska dvorana. Osim toga, vidjeli smo mnoge vinarije koje su štedjele novac uzimajući srednje dobru opremu budući da su se njihove poslovne odluke oslanjale na odobrenju sredstava iz EU-a. Cijenimo svih ali naprosto nismo htjeli ulaziti u posao ako nećemo baratiti najboljom opremom. Zatražili smo ponude diljem svijeta za najbolje hladnjake, spremnike, miješalice, bačve, a neki elementi izrađivani su ručno prema našim uputama. Kad smo naručili svu opremu onda smo, malo nelogično, krenuli u potragu za objektom gdje ćemo je smjestiti. Prvo smo razmišljali o izgradnji manje zgrade, a na kraju smo pronašli postojeći objekt na području Kaštela koji smo renovirali. Odgovarala nam je i njezina veličina pa smo odlučili iz temelja renovirati objekt i na jednom mjestu imati premium vinariju s destinacijskim štihom i kušaonicom. Trenutno čekamo svu potrebnu dokumentaciju i dozvole kako bismo krenuli s izgradnjom.

---

image
------
image
------
image
------
image
------
image
---

‘Destinacijski štih‘?

- Tako je, nama cilj nije baviti se industrijskom proizvodnjom niti distribucijom. Jedina distribucija koju želimo raditi je prema najboljim restoranima i hotelima globalno - njih stotinjak. Želimo biti obiteljska vinarija koja proizvodi svjetski poznata vina koja će brendirati dalmatinski i hrvatski gastro, održivi i ekološki turizam. Naš je cilj da ljubitelji dobrog vina i hrane uživaju u našim kušaonicama koje će biti ingeniozno uređene i nudit će najfinije lokalne zalogaje. Želimo stvarati korisničko iskustvo, a ne industriju. Za sada planiramo izgradnju tri kušaonice. Jedna će biti na Šolti u sklopu našeg vinograda, bit će ukopana u zemlju i imati konture dalmatinske konobe s predivnim pogledom i dobrom uslugom. Druga će biti u sklopu vinarije u Kaštelima, a treća na Marjanu u Splitu gdje upravo renoviramo jednu staru kamenu kuću. Također, na brdu Kozjak poviše Kaštela imamo i vinograd s vinovom lozom starijom od 25 godina, a na parceli postoji objekt od 150 metara četvornih s kojeg se pruža pogled na cijeli splitski arhipelag i koji ćemo pretvoriti u high-end degustacijsku sobu. Plan je sve kušaonice otvoriti u razdoblju od dvije godine.

Poznato je da su Markus vina bila isključivo crna vina. Hoćete li i vi nastaviti s crnima ili razmišljate i o bijelim vinima?

- Već smo krenuli! Iako je Markus na daleko poznat kao proizvođač Dingača, Babića i Plavca, mi smo odlučili proširiti portfolio s bijelim sortama poput Pošipa, a već proizvodimo i roze vina.

A cijene? Kakve će biti?

- Klasificiramo ih na rose, mlada bijela vina, stara bijela vina, osnovna crna vina te složena crna vina dok je premium proizvod crno vino Franz Ferdinand. Cijene po boci kreću se između 35 i 50 eura, dok Franz Ferdinand košta između 600 i 800 eura. Godišnje ćemo proizvoditi između 250 i 300 tisuća butelja.

---

image
------
image
------
image
------
image
---

To je obiman posao. Koliko ljudi trenutno zapošljavate?

- Imamo tim od osam ljudi, ali ubrzo ćemo širiti poslovanje i trebat će nam vrhunski stručnjaci, enolozi, vinogradari i tehnički djelatnici. Svima nudimo izvrsne uvjete u obiteljskoj i intimnoj atmosferi. Mi na radnike ne gledamo kao na radnike nego kao na članove obitelji. Namjeravamo zapošljavati isključivo lokalne ljude koji razumiju što želimo postići i imaju strast prema vinima i Dalmaciji.

Jesu li i vaši osobni planovi, uz one poslovne, usko vezani uz Dalmaciju?

- Očekujem da ćemo supruga i ja kroz dvije godine moći provoditi više od devet mjeseci u Splitu gdje ćemo voditi vinarije i degustacijske prostore. Naš plan je s vremenom se potpuno preseliti u Dalmaciju s djecom. Maštamo o tome da se naši unuci upišu u hrvatske škole i postanu Dalmatinci. Ovo je naš dom i neizmjerno smo zahvalni ljudima što su nas prihvatili i omogućili nam da im pomognemo u razvoju turizma i vinogradarstva.

Koliko ste do sada investirali u Split i Dalmaciju? Čuje se o iznosu višem od 15 milijuna eura...

- Ne bih otkrivao detalje ali mogu potvrditi da je riječ o iznosu od osam znamenaka u eurima. No to nije važno. Važno je da u svemu ovome obitelj i ja guštamo i da u Dalmaciji stvaramo jednu pozitivnu priču. Oplemenjujemo turizam, otvaramo radna mjesta, stvaramo svjetski poznato vino u obiteljskoj atmosferi. Naše kušaonice svrstat će Dalmaciju na gastro scenu svijeta. Cilj nam je surađivati s najboljim proizvođačima sireva, pršuta, soparnika, domaćeg mesa, lokalnim ribarima… Stvaramo dosad neviđeno korisničko iskustvo kad je u pitanju vino. To je jedino važno. Nismo investitori koji nagrđuju obalu, betoniziraju, varaju ili se žele bogatiti na hotelima ili zemljištima. Došli smo tu zbog ljubavi i zauzvrat Hrvatskoj želimo ostaviti u nasljedstvo brendirani i kvalitetni Markus Wines.

---

image
------
image
------
image
------
image
------
image
------
image
------
image
------
image
------
image
------
image
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => fascinantna PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => fascinantna PRIČA 2 0 17515 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-25 11:59:02 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => VIJESTI SD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-04 14:12:29 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-04 14:12:29 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7825 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kanađanin se zaljubio u Split i htio ovdje u penziju. Ispalo je posve drukčije: 'upao' je u milijunski vinski posao... [metakey] => Rob Young, Marcus Wines, Šolta, vinograd, kušaonica vina, Vinski podrum [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967274.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967272.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967276.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967279.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967281.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967282.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967283.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967284.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967285.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967287.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967289.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967292.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967295.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967299.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967300.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967301.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967302.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967303.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967304.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967305.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967306.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967307.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967308.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967309.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967310.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967311.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967312.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967313.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967314.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967315.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967316.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967319.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967320.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967321.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967322.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967323.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967324.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967325.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967327.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/25\/24967329.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["52:37","50:50","71:52","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1079","hd_24967274_1920.jpg":"1920x1080","k_24967274_1280.jpg":"1280x1280","k_24967274_1024.jpg":"1024x1024","k_24967274_640.jpg":"640x640","k_24967274_480.jpg":"480x480","k_24967274_340.jpg":"340x340","k_24967274_220.jpg":"220x220","o_24967274_1280.jpg":"1280x719","o_24967274_1024.jpg":"1024x575","o_24967274_640.jpg":"640x359","o_24967274_480.jpg":"480x269","o_24967274_340.jpg":"340x191","o_24967274_220.jpg":"220x123","h_24967274_1280.jpg":"1280x854","h_24967274_1024.jpg":"1024x683","h_24967274_640.jpg":"640x427","h_24967274_480.jpg":"480x320","h_24967274_340.jpg":"340x227","h_24967274_220.jpg":"220x147","pp_24967274_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967274_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967274_640.jpg":"640x814","pp_24967274_480.jpg":"480x611","pp_24967274_340.jpg":"340x432","pp_24967274_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1079","hd_24967272_1920.jpg":"1920x1080","k_24967272_1280.jpg":"1280x1280","k_24967272_1024.jpg":"1024x1024","k_24967272_640.jpg":"640x640","k_24967272_480.jpg":"480x480","k_24967272_340.jpg":"340x340","k_24967272_220.jpg":"220x220","o_24967272_1280.jpg":"1280x719","o_24967272_1024.jpg":"1024x575","o_24967272_640.jpg":"640x359","o_24967272_480.jpg":"480x269","o_24967272_340.jpg":"340x191","o_24967272_220.jpg":"220x123","h_24967272_1280.jpg":"1280x854","h_24967272_1024.jpg":"1024x683","h_24967272_640.jpg":"640x427","h_24967272_480.jpg":"480x320","h_24967272_340.jpg":"340x227","h_24967272_220.jpg":"220x147","pp_24967272_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967272_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967272_640.jpg":"640x814","pp_24967272_480.jpg":"480x611","pp_24967272_340.jpg":"340x432","pp_24967272_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1079","hd_24967276_1920.jpg":"1920x1080","k_24967276_1280.jpg":"1280x1280","k_24967276_1024.jpg":"1024x1024","k_24967276_640.jpg":"640x640","k_24967276_480.jpg":"480x480","k_24967276_340.jpg":"340x340","k_24967276_220.jpg":"220x220","o_24967276_1280.jpg":"1280x719","o_24967276_1024.jpg":"1024x575","o_24967276_640.jpg":"640x359","o_24967276_480.jpg":"480x269","o_24967276_340.jpg":"340x191","o_24967276_220.jpg":"220x123","h_24967276_1280.jpg":"1280x854","h_24967276_1024.jpg":"1024x683","h_24967276_640.jpg":"640x427","h_24967276_480.jpg":"480x320","h_24967276_340.jpg":"340x227","h_24967276_220.jpg":"220x147","pp_24967276_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967276_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967276_640.jpg":"640x814","pp_24967276_480.jpg":"480x611","pp_24967276_340.jpg":"340x432","pp_24967276_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1079","hd_24967279_1920.jpg":"1920x1080","k_24967279_1280.jpg":"1280x1280","k_24967279_1024.jpg":"1024x1024","k_24967279_640.jpg":"640x640","k_24967279_480.jpg":"480x480","k_24967279_340.jpg":"340x340","k_24967279_220.jpg":"220x220","o_24967279_1280.jpg":"1280x719","o_24967279_1024.jpg":"1024x575","o_24967279_640.jpg":"640x359","o_24967279_480.jpg":"480x269","o_24967279_340.jpg":"340x191","o_24967279_220.jpg":"220x123","h_24967279_1280.jpg":"1280x854","h_24967279_1024.jpg":"1024x683","h_24967279_640.jpg":"640x427","h_24967279_480.jpg":"480x320","h_24967279_340.jpg":"340x227","h_24967279_220.jpg":"220x147","pp_24967279_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967279_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967279_640.jpg":"640x814","pp_24967279_480.jpg":"480x611","pp_24967279_340.jpg":"340x432","pp_24967279_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_24967281_1920.jpg":"1920x1080","k_24967281_1280.jpg":"1280x1280","k_24967281_1024.jpg":"1024x1024","k_24967281_640.jpg":"640x640","k_24967281_480.jpg":"480x480","k_24967281_340.jpg":"340x340","k_24967281_220.jpg":"220x220","o_24967281_1280.jpg":"1280x852","o_24967281_1024.jpg":"1024x682","o_24967281_640.jpg":"640x426","o_24967281_480.jpg":"480x319","o_24967281_340.jpg":"340x226","o_24967281_220.jpg":"220x146","h_24967281_1280.jpg":"1280x854","h_24967281_1024.jpg":"1024x683","h_24967281_640.jpg":"640x427","h_24967281_480.jpg":"480x320","h_24967281_340.jpg":"340x227","h_24967281_220.jpg":"220x147","pp_24967281_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967281_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967281_640.jpg":"640x814","pp_24967281_480.jpg":"480x611","pp_24967281_340.jpg":"340x432","pp_24967281_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x720","hd_24967282_1920.jpg":"1920x1080","k_24967282_1280.jpg":"1280x1280","k_24967282_1024.jpg":"1024x1024","k_24967282_640.jpg":"640x640","k_24967282_480.jpg":"480x480","k_24967282_340.jpg":"340x340","k_24967282_220.jpg":"220x220","o_24967282_1280.jpg":"1280x576","o_24967282_1024.jpg":"1024x460","o_24967282_640.jpg":"640x288","o_24967282_480.jpg":"480x216","o_24967282_340.jpg":"340x153","o_24967282_220.jpg":"220x99","h_24967282_1280.jpg":"1280x854","h_24967282_1024.jpg":"1024x683","h_24967282_640.jpg":"640x427","h_24967282_480.jpg":"480x320","h_24967282_340.jpg":"340x227","h_24967282_220.jpg":"220x147","pp_24967282_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967282_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967282_640.jpg":"640x814","pp_24967282_480.jpg":"480x611","pp_24967282_340.jpg":"340x432","pp_24967282_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1099x637","hd_24967283_1920.jpg":"1920x1080","k_24967283_1280.jpg":"1280x1280","k_24967283_1024.jpg":"1024x1024","k_24967283_640.jpg":"640x640","k_24967283_480.jpg":"480x480","k_24967283_340.jpg":"340x340","k_24967283_220.jpg":"220x220","o_24967283_1280.jpg":"1280x741","o_24967283_1024.jpg":"1024x593","o_24967283_640.jpg":"640x370","o_24967283_480.jpg":"480x278","o_24967283_340.jpg":"340x197","o_24967283_220.jpg":"220x127","h_24967283_1280.jpg":"1280x854","h_24967283_1024.jpg":"1024x683","h_24967283_640.jpg":"640x427","h_24967283_480.jpg":"480x320","h_24967283_340.jpg":"340x227","h_24967283_220.jpg":"220x147","pp_24967283_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967283_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967283_640.jpg":"640x814","pp_24967283_480.jpg":"480x611","pp_24967283_340.jpg":"340x432","pp_24967283_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1090x621","hd_24967284_1920.jpg":"1920x1080","k_24967284_1280.jpg":"1280x1280","k_24967284_1024.jpg":"1024x1024","k_24967284_640.jpg":"640x640","k_24967284_480.jpg":"480x480","k_24967284_340.jpg":"340x340","k_24967284_220.jpg":"220x220","o_24967284_1280.jpg":"1280x729","o_24967284_1024.jpg":"1024x583","o_24967284_640.jpg":"640x364","o_24967284_480.jpg":"480x273","o_24967284_340.jpg":"340x193","o_24967284_220.jpg":"220x125","h_24967284_1280.jpg":"1280x854","h_24967284_1024.jpg":"1024x683","h_24967284_640.jpg":"640x427","h_24967284_480.jpg":"480x320","h_24967284_340.jpg":"340x227","h_24967284_220.jpg":"220x147","pp_24967284_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967284_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967284_640.jpg":"640x814","pp_24967284_480.jpg":"480x611","pp_24967284_340.jpg":"340x432","pp_24967284_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1086x723","hd_24967285_1920.jpg":"1920x1080","k_24967285_1280.jpg":"1280x1280","k_24967285_1024.jpg":"1024x1024","k_24967285_640.jpg":"640x640","k_24967285_480.jpg":"480x480","k_24967285_340.jpg":"340x340","k_24967285_220.jpg":"220x220","o_24967285_1280.jpg":"1280x852","o_24967285_1024.jpg":"1024x681","o_24967285_640.jpg":"640x426","o_24967285_480.jpg":"480x319","o_24967285_340.jpg":"340x226","o_24967285_220.jpg":"220x146","h_24967285_1280.jpg":"1280x854","h_24967285_1024.jpg":"1024x683","h_24967285_640.jpg":"640x427","h_24967285_480.jpg":"480x320","h_24967285_340.jpg":"340x227","h_24967285_220.jpg":"220x147","pp_24967285_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967285_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967285_640.jpg":"640x814","pp_24967285_480.jpg":"480x611","pp_24967285_340.jpg":"340x432","pp_24967285_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1600","hd_24967287_1920.jpg":"1920x1080","k_24967287_1280.jpg":"1280x1280","k_24967287_1024.jpg":"1024x1024","k_24967287_640.jpg":"640x640","k_24967287_480.jpg":"480x480","k_24967287_340.jpg":"340x340","k_24967287_220.jpg":"220x220","o_24967287_1280.jpg":"1280x1706","o_24967287_1024.jpg":"1024x1365","o_24967287_640.jpg":"640x853","o_24967287_480.jpg":"480x640","o_24967287_340.jpg":"340x453","o_24967287_220.jpg":"220x293","h_24967287_1280.jpg":"1280x854","h_24967287_1024.jpg":"1024x683","h_24967287_640.jpg":"640x427","h_24967287_480.jpg":"480x320","h_24967287_340.jpg":"340x227","h_24967287_220.jpg":"220x147","pp_24967287_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967287_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967287_640.jpg":"640x814","pp_24967287_480.jpg":"480x611","pp_24967287_340.jpg":"340x432","pp_24967287_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_24967289_1920.jpg":"1920x1080","k_24967289_1280.jpg":"1280x1280","k_24967289_1024.jpg":"1024x1024","k_24967289_640.jpg":"640x640","k_24967289_480.jpg":"480x480","k_24967289_340.jpg":"340x340","k_24967289_220.jpg":"220x220","o_24967289_1280.jpg":"1280x854","o_24967289_1024.jpg":"1024x683","o_24967289_640.jpg":"640x427","o_24967289_480.jpg":"480x320","o_24967289_340.jpg":"340x226","o_24967289_220.jpg":"220x146","h_24967289_1280.jpg":"1280x854","h_24967289_1024.jpg":"1024x683","h_24967289_640.jpg":"640x427","h_24967289_480.jpg":"480x320","h_24967289_340.jpg":"340x227","h_24967289_220.jpg":"220x147","pp_24967289_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967289_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967289_640.jpg":"640x814","pp_24967289_480.jpg":"480x611","pp_24967289_340.jpg":"340x432","pp_24967289_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_24967292_1920.jpg":"1920x1080","k_24967292_1280.jpg":"1280x1280","k_24967292_1024.jpg":"1024x1024","k_24967292_640.jpg":"640x640","k_24967292_480.jpg":"480x480","k_24967292_340.jpg":"340x340","k_24967292_220.jpg":"220x220","o_24967292_1280.jpg":"1280x854","o_24967292_1024.jpg":"1024x683","o_24967292_640.jpg":"640x427","o_24967292_480.jpg":"480x320","o_24967292_340.jpg":"340x226","o_24967292_220.jpg":"220x146","h_24967292_1280.jpg":"1280x854","h_24967292_1024.jpg":"1024x683","h_24967292_640.jpg":"640x427","h_24967292_480.jpg":"480x320","h_24967292_340.jpg":"340x227","h_24967292_220.jpg":"220x147","pp_24967292_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967292_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967292_640.jpg":"640x814","pp_24967292_480.jpg":"480x611","pp_24967292_340.jpg":"340x432","pp_24967292_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2879","hd_24967295_1920.jpg":"1920x1080","k_24967295_1280.jpg":"1280x1280","k_24967295_1024.jpg":"1024x1024","k_24967295_640.jpg":"640x640","k_24967295_480.jpg":"480x480","k_24967295_340.jpg":"340x340","k_24967295_220.jpg":"220x220","o_24967295_1280.jpg":"1280x1919","o_24967295_1024.jpg":"1024x1535","o_24967295_640.jpg":"640x959","o_24967295_480.jpg":"480x719","o_24967295_340.jpg":"340x509","o_24967295_220.jpg":"220x329","h_24967295_1280.jpg":"1280x854","h_24967295_1024.jpg":"1024x683","h_24967295_640.jpg":"640x427","h_24967295_480.jpg":"480x320","h_24967295_340.jpg":"340x227","h_24967295_220.jpg":"220x147","pp_24967295_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967295_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967295_640.jpg":"640x814","pp_24967295_480.jpg":"480x611","pp_24967295_340.jpg":"340x432","pp_24967295_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2879","hd_24967299_1920.jpg":"1920x1080","k_24967299_1280.jpg":"1280x1280","k_24967299_1024.jpg":"1024x1024","k_24967299_640.jpg":"640x640","k_24967299_480.jpg":"480x480","k_24967299_340.jpg":"340x340","k_24967299_220.jpg":"220x220","o_24967299_1280.jpg":"1280x1919","o_24967299_1024.jpg":"1024x1535","o_24967299_640.jpg":"640x959","o_24967299_480.jpg":"480x719","o_24967299_340.jpg":"340x509","o_24967299_220.jpg":"220x329","h_24967299_1280.jpg":"1280x854","h_24967299_1024.jpg":"1024x683","h_24967299_640.jpg":"640x427","h_24967299_480.jpg":"480x320","h_24967299_340.jpg":"340x227","h_24967299_220.jpg":"220x147","pp_24967299_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967299_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967299_640.jpg":"640x814","pp_24967299_480.jpg":"480x611","pp_24967299_340.jpg":"340x432","pp_24967299_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3411","hd_24967300_1920.jpg":"1920x1080","k_24967300_1280.jpg":"1280x1280","k_24967300_1024.jpg":"1024x1024","k_24967300_640.jpg":"640x640","k_24967300_480.jpg":"480x480","k_24967300_340.jpg":"340x340","k_24967300_220.jpg":"220x220","o_24967300_1280.jpg":"1280x2274","o_24967300_1024.jpg":"1024x1819","o_24967300_640.jpg":"640x1137","o_24967300_480.jpg":"480x852","o_24967300_340.jpg":"340x604","o_24967300_220.jpg":"220x390","h_24967300_1280.jpg":"1280x854","h_24967300_1024.jpg":"1024x683","h_24967300_640.jpg":"640x427","h_24967300_480.jpg":"480x320","h_24967300_340.jpg":"340x227","h_24967300_220.jpg":"220x147","pp_24967300_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967300_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967300_640.jpg":"640x814","pp_24967300_480.jpg":"480x611","pp_24967300_340.jpg":"340x432","pp_24967300_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_24967301_1920.jpg":"1920x1080","k_24967301_1280.jpg":"1280x1280","k_24967301_1024.jpg":"1024x1024","k_24967301_640.jpg":"640x640","k_24967301_480.jpg":"480x480","k_24967301_340.jpg":"340x340","k_24967301_220.jpg":"220x220","o_24967301_1280.jpg":"1280x720","o_24967301_1024.jpg":"1024x576","o_24967301_640.jpg":"640x360","o_24967301_480.jpg":"480x270","o_24967301_340.jpg":"340x191","o_24967301_220.jpg":"220x123","h_24967301_1280.jpg":"1280x854","h_24967301_1024.jpg":"1024x683","h_24967301_640.jpg":"640x427","h_24967301_480.jpg":"480x320","h_24967301_340.jpg":"340x227","h_24967301_220.jpg":"220x147","pp_24967301_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967301_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967301_640.jpg":"640x814","pp_24967301_480.jpg":"480x611","pp_24967301_340.jpg":"340x432","pp_24967301_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_24967302_1920.jpg":"1920x1080","k_24967302_1280.jpg":"1280x1280","k_24967302_1024.jpg":"1024x1024","k_24967302_640.jpg":"640x640","k_24967302_480.jpg":"480x480","k_24967302_340.jpg":"340x340","k_24967302_220.jpg":"220x220","o_24967302_1280.jpg":"1280x720","o_24967302_1024.jpg":"1024x576","o_24967302_640.jpg":"640x360","o_24967302_480.jpg":"480x270","o_24967302_340.jpg":"340x191","o_24967302_220.jpg":"220x123","h_24967302_1280.jpg":"1280x854","h_24967302_1024.jpg":"1024x683","h_24967302_640.jpg":"640x427","h_24967302_480.jpg":"480x320","h_24967302_340.jpg":"340x227","h_24967302_220.jpg":"220x147","pp_24967302_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967302_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967302_640.jpg":"640x814","pp_24967302_480.jpg":"480x611","pp_24967302_340.jpg":"340x432","pp_24967302_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_24967303_1920.jpg":"1920x1080","k_24967303_1280.jpg":"1280x1280","k_24967303_1024.jpg":"1024x1024","k_24967303_640.jpg":"640x640","k_24967303_480.jpg":"480x480","k_24967303_340.jpg":"340x340","k_24967303_220.jpg":"220x220","o_24967303_1280.jpg":"1280x720","o_24967303_1024.jpg":"1024x576","o_24967303_640.jpg":"640x360","o_24967303_480.jpg":"480x270","o_24967303_340.jpg":"340x191","o_24967303_220.jpg":"220x123","h_24967303_1280.jpg":"1280x854","h_24967303_1024.jpg":"1024x683","h_24967303_640.jpg":"640x427","h_24967303_480.jpg":"480x320","h_24967303_340.jpg":"340x227","h_24967303_220.jpg":"220x147","pp_24967303_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967303_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967303_640.jpg":"640x814","pp_24967303_480.jpg":"480x611","pp_24967303_340.jpg":"340x432","pp_24967303_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_24967304_1920.jpg":"1920x1080","k_24967304_1280.jpg":"1280x1280","k_24967304_1024.jpg":"1024x1024","k_24967304_640.jpg":"640x640","k_24967304_480.jpg":"480x480","k_24967304_340.jpg":"340x340","k_24967304_220.jpg":"220x220","o_24967304_1280.jpg":"1280x720","o_24967304_1024.jpg":"1024x576","o_24967304_640.jpg":"640x360","o_24967304_480.jpg":"480x270","o_24967304_340.jpg":"340x191","o_24967304_220.jpg":"220x123","h_24967304_1280.jpg":"1280x854","h_24967304_1024.jpg":"1024x683","h_24967304_640.jpg":"640x427","h_24967304_480.jpg":"480x320","h_24967304_340.jpg":"340x227","h_24967304_220.jpg":"220x147","pp_24967304_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967304_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967304_640.jpg":"640x814","pp_24967304_480.jpg":"480x611","pp_24967304_340.jpg":"340x432","pp_24967304_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_24967305_1920.jpg":"1920x1080","k_24967305_1280.jpg":"1280x1280","k_24967305_1024.jpg":"1024x1024","k_24967305_640.jpg":"640x640","k_24967305_480.jpg":"480x480","k_24967305_340.jpg":"340x340","k_24967305_220.jpg":"220x220","o_24967305_1280.jpg":"1280x720","o_24967305_1024.jpg":"1024x576","o_24967305_640.jpg":"640x360","o_24967305_480.jpg":"480x270","o_24967305_340.jpg":"340x191","o_24967305_220.jpg":"220x123","h_24967305_1280.jpg":"1280x854","h_24967305_1024.jpg":"1024x683","h_24967305_640.jpg":"640x427","h_24967305_480.jpg":"480x320","h_24967305_340.jpg":"340x227","h_24967305_220.jpg":"220x147","pp_24967305_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967305_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967305_640.jpg":"640x814","pp_24967305_480.jpg":"480x611","pp_24967305_340.jpg":"340x432","pp_24967305_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_24967306_1920.jpg":"1920x1080","k_24967306_1280.jpg":"1280x1280","k_24967306_1024.jpg":"1024x1024","k_24967306_640.jpg":"640x640","k_24967306_480.jpg":"480x480","k_24967306_340.jpg":"340x340","k_24967306_220.jpg":"220x220","o_24967306_1280.jpg":"1280x720","o_24967306_1024.jpg":"1024x576","o_24967306_640.jpg":"640x360","o_24967306_480.jpg":"480x270","o_24967306_340.jpg":"340x191","o_24967306_220.jpg":"220x123","h_24967306_1280.jpg":"1280x854","h_24967306_1024.jpg":"1024x683","h_24967306_640.jpg":"640x427","h_24967306_480.jpg":"480x320","h_24967306_340.jpg":"340x227","h_24967306_220.jpg":"220x147","pp_24967306_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967306_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967306_640.jpg":"640x814","pp_24967306_480.jpg":"480x611","pp_24967306_340.jpg":"340x432","pp_24967306_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_24967307_1920.jpg":"1920x1080","k_24967307_1280.jpg":"1280x1280","k_24967307_1024.jpg":"1024x1024","k_24967307_640.jpg":"640x640","k_24967307_480.jpg":"480x480","k_24967307_340.jpg":"340x340","k_24967307_220.jpg":"220x220","o_24967307_1280.jpg":"1280x720","o_24967307_1024.jpg":"1024x576","o_24967307_640.jpg":"640x360","o_24967307_480.jpg":"480x270","o_24967307_340.jpg":"340x191","o_24967307_220.jpg":"220x123","h_24967307_1280.jpg":"1280x854","h_24967307_1024.jpg":"1024x683","h_24967307_640.jpg":"640x427","h_24967307_480.jpg":"480x320","h_24967307_340.jpg":"340x227","h_24967307_220.jpg":"220x147","pp_24967307_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967307_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967307_640.jpg":"640x814","pp_24967307_480.jpg":"480x611","pp_24967307_340.jpg":"340x432","pp_24967307_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_24967308_1920.jpg":"1920x1080","k_24967308_1280.jpg":"1280x1280","k_24967308_1024.jpg":"1024x1024","k_24967308_640.jpg":"640x640","k_24967308_480.jpg":"480x480","k_24967308_340.jpg":"340x340","k_24967308_220.jpg":"220x220","o_24967308_1280.jpg":"1280x720","o_24967308_1024.jpg":"1024x576","o_24967308_640.jpg":"640x360","o_24967308_480.jpg":"480x270","o_24967308_340.jpg":"340x191","o_24967308_220.jpg":"220x123","h_24967308_1280.jpg":"1280x854","h_24967308_1024.jpg":"1024x683","h_24967308_640.jpg":"640x427","h_24967308_480.jpg":"480x320","h_24967308_340.jpg":"340x227","h_24967308_220.jpg":"220x147","pp_24967308_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967308_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967308_640.jpg":"640x814","pp_24967308_480.jpg":"480x611","pp_24967308_340.jpg":"340x432","pp_24967308_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_24967309_1920.jpg":"1920x1080","k_24967309_1280.jpg":"1280x1280","k_24967309_1024.jpg":"1024x1024","k_24967309_640.jpg":"640x640","k_24967309_480.jpg":"480x480","k_24967309_340.jpg":"340x340","k_24967309_220.jpg":"220x220","o_24967309_1280.jpg":"1280x720","o_24967309_1024.jpg":"1024x576","o_24967309_640.jpg":"640x360","o_24967309_480.jpg":"480x270","o_24967309_340.jpg":"340x191","o_24967309_220.jpg":"220x123","h_24967309_1280.jpg":"1280x854","h_24967309_1024.jpg":"1024x683","h_24967309_640.jpg":"640x427","h_24967309_480.jpg":"480x320","h_24967309_340.jpg":"340x227","h_24967309_220.jpg":"220x147","pp_24967309_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967309_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967309_640.jpg":"640x814","pp_24967309_480.jpg":"480x611","pp_24967309_340.jpg":"340x432","pp_24967309_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_24967310_1920.jpg":"1920x1080","k_24967310_1280.jpg":"1280x1280","k_24967310_1024.jpg":"1024x1024","k_24967310_640.jpg":"640x640","k_24967310_480.jpg":"480x480","k_24967310_340.jpg":"340x340","k_24967310_220.jpg":"220x220","o_24967310_1280.jpg":"1280x720","o_24967310_1024.jpg":"1024x576","o_24967310_640.jpg":"640x360","o_24967310_480.jpg":"480x270","o_24967310_340.jpg":"340x191","o_24967310_220.jpg":"220x123","h_24967310_1280.jpg":"1280x854","h_24967310_1024.jpg":"1024x683","h_24967310_640.jpg":"640x427","h_24967310_480.jpg":"480x320","h_24967310_340.jpg":"340x227","h_24967310_220.jpg":"220x147","pp_24967310_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967310_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967310_640.jpg":"640x814","pp_24967310_480.jpg":"480x611","pp_24967310_340.jpg":"340x432","pp_24967310_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_24967311_1920.jpg":"1920x1080","k_24967311_1280.jpg":"1280x1280","k_24967311_1024.jpg":"1024x1024","k_24967311_640.jpg":"640x640","k_24967311_480.jpg":"480x480","k_24967311_340.jpg":"340x340","k_24967311_220.jpg":"220x220","o_24967311_1280.jpg":"1280x720","o_24967311_1024.jpg":"1024x576","o_24967311_640.jpg":"640x360","o_24967311_480.jpg":"480x270","o_24967311_340.jpg":"340x191","o_24967311_220.jpg":"220x123","h_24967311_1280.jpg":"1280x854","h_24967311_1024.jpg":"1024x683","h_24967311_640.jpg":"640x427","h_24967311_480.jpg":"480x320","h_24967311_340.jpg":"340x227","h_24967311_220.jpg":"220x147","pp_24967311_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967311_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967311_640.jpg":"640x814","pp_24967311_480.jpg":"480x611","pp_24967311_340.jpg":"340x432","pp_24967311_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_24967312_1920.jpg":"1920x1080","k_24967312_1280.jpg":"1280x1280","k_24967312_1024.jpg":"1024x1024","k_24967312_640.jpg":"640x640","k_24967312_480.jpg":"480x480","k_24967312_340.jpg":"340x340","k_24967312_220.jpg":"220x220","o_24967312_1280.jpg":"1280x720","o_24967312_1024.jpg":"1024x576","o_24967312_640.jpg":"640x360","o_24967312_480.jpg":"480x270","o_24967312_340.jpg":"340x191","o_24967312_220.jpg":"220x123","h_24967312_1280.jpg":"1280x854","h_24967312_1024.jpg":"1024x683","h_24967312_640.jpg":"640x427","h_24967312_480.jpg":"480x320","h_24967312_340.jpg":"340x227","h_24967312_220.jpg":"220x147","pp_24967312_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967312_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967312_640.jpg":"640x814","pp_24967312_480.jpg":"480x611","pp_24967312_340.jpg":"340x432","pp_24967312_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_24967313_1920.jpg":"1920x1080","k_24967313_1280.jpg":"1280x1280","k_24967313_1024.jpg":"1024x1024","k_24967313_640.jpg":"640x640","k_24967313_480.jpg":"480x480","k_24967313_340.jpg":"340x340","k_24967313_220.jpg":"220x220","o_24967313_1280.jpg":"1280x720","o_24967313_1024.jpg":"1024x576","o_24967313_640.jpg":"640x360","o_24967313_480.jpg":"480x270","o_24967313_340.jpg":"340x191","o_24967313_220.jpg":"220x123","h_24967313_1280.jpg":"1280x854","h_24967313_1024.jpg":"1024x683","h_24967313_640.jpg":"640x427","h_24967313_480.jpg":"480x320","h_24967313_340.jpg":"340x227","h_24967313_220.jpg":"220x147","pp_24967313_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967313_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967313_640.jpg":"640x814","pp_24967313_480.jpg":"480x611","pp_24967313_340.jpg":"340x432","pp_24967313_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_24967314_1920.jpg":"1920x1080","k_24967314_1280.jpg":"1280x1280","k_24967314_1024.jpg":"1024x1024","k_24967314_640.jpg":"640x640","k_24967314_480.jpg":"480x480","k_24967314_340.jpg":"340x340","k_24967314_220.jpg":"220x220","o_24967314_1280.jpg":"1280x720","o_24967314_1024.jpg":"1024x576","o_24967314_640.jpg":"640x360","o_24967314_480.jpg":"480x270","o_24967314_340.jpg":"340x191","o_24967314_220.jpg":"220x123","h_24967314_1280.jpg":"1280x854","h_24967314_1024.jpg":"1024x683","h_24967314_640.jpg":"640x427","h_24967314_480.jpg":"480x320","h_24967314_340.jpg":"340x227","h_24967314_220.jpg":"220x147","pp_24967314_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967314_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967314_640.jpg":"640x814","pp_24967314_480.jpg":"480x611","pp_24967314_340.jpg":"340x432","pp_24967314_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_24967315_1920.jpg":"1920x1080","k_24967315_1280.jpg":"1280x1280","k_24967315_1024.jpg":"1024x1024","k_24967315_640.jpg":"640x640","k_24967315_480.jpg":"480x480","k_24967315_340.jpg":"340x340","k_24967315_220.jpg":"220x220","o_24967315_1280.jpg":"1280x720","o_24967315_1024.jpg":"1024x576","o_24967315_640.jpg":"640x360","o_24967315_480.jpg":"480x270","o_24967315_340.jpg":"340x191","o_24967315_220.jpg":"220x123","h_24967315_1280.jpg":"1280x854","h_24967315_1024.jpg":"1024x683","h_24967315_640.jpg":"640x427","h_24967315_480.jpg":"480x320","h_24967315_340.jpg":"340x227","h_24967315_220.jpg":"220x147","pp_24967315_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967315_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967315_640.jpg":"640x814","pp_24967315_480.jpg":"480x611","pp_24967315_340.jpg":"340x432","pp_24967315_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_24967316_1920.jpg":"1920x1080","k_24967316_1280.jpg":"1280x1280","k_24967316_1024.jpg":"1024x1024","k_24967316_640.jpg":"640x640","k_24967316_480.jpg":"480x480","k_24967316_340.jpg":"340x340","k_24967316_220.jpg":"220x220","o_24967316_1280.jpg":"1280x720","o_24967316_1024.jpg":"1024x576","o_24967316_640.jpg":"640x360","o_24967316_480.jpg":"480x270","o_24967316_340.jpg":"340x191","o_24967316_220.jpg":"220x123","h_24967316_1280.jpg":"1280x854","h_24967316_1024.jpg":"1024x683","h_24967316_640.jpg":"640x427","h_24967316_480.jpg":"480x320","h_24967316_340.jpg":"340x227","h_24967316_220.jpg":"220x147","pp_24967316_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967316_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967316_640.jpg":"640x814","pp_24967316_480.jpg":"480x611","pp_24967316_340.jpg":"340x432","pp_24967316_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_24967319_1920.jpg":"1920x1080","k_24967319_1280.jpg":"1280x1280","k_24967319_1024.jpg":"1024x1024","k_24967319_640.jpg":"640x640","k_24967319_480.jpg":"480x480","k_24967319_340.jpg":"340x340","k_24967319_220.jpg":"220x220","o_24967319_1280.jpg":"1280x720","o_24967319_1024.jpg":"1024x576","o_24967319_640.jpg":"640x360","o_24967319_480.jpg":"480x270","o_24967319_340.jpg":"340x191","o_24967319_220.jpg":"220x123","h_24967319_1280.jpg":"1280x854","h_24967319_1024.jpg":"1024x683","h_24967319_640.jpg":"640x427","h_24967319_480.jpg":"480x320","h_24967319_340.jpg":"340x227","h_24967319_220.jpg":"220x147","pp_24967319_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967319_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967319_640.jpg":"640x814","pp_24967319_480.jpg":"480x611","pp_24967319_340.jpg":"340x432","pp_24967319_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_24967320_1920.jpg":"1920x1080","k_24967320_1280.jpg":"1280x1280","k_24967320_1024.jpg":"1024x1024","k_24967320_640.jpg":"640x640","k_24967320_480.jpg":"480x480","k_24967320_340.jpg":"340x340","k_24967320_220.jpg":"220x220","o_24967320_1280.jpg":"1280x720","o_24967320_1024.jpg":"1024x576","o_24967320_640.jpg":"640x360","o_24967320_480.jpg":"480x270","o_24967320_340.jpg":"340x191","o_24967320_220.jpg":"220x123","h_24967320_1280.jpg":"1280x854","h_24967320_1024.jpg":"1024x683","h_24967320_640.jpg":"640x427","h_24967320_480.jpg":"480x320","h_24967320_340.jpg":"340x227","h_24967320_220.jpg":"220x147","pp_24967320_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967320_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967320_640.jpg":"640x814","pp_24967320_480.jpg":"480x611","pp_24967320_340.jpg":"340x432","pp_24967320_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3411","hd_24967321_1920.jpg":"1920x1080","k_24967321_1280.jpg":"1280x1280","k_24967321_1024.jpg":"1024x1024","k_24967321_640.jpg":"640x640","k_24967321_480.jpg":"480x480","k_24967321_340.jpg":"340x340","k_24967321_220.jpg":"220x220","o_24967321_1280.jpg":"1280x2274","o_24967321_1024.jpg":"1024x1819","o_24967321_640.jpg":"640x1137","o_24967321_480.jpg":"480x852","o_24967321_340.jpg":"340x604","o_24967321_220.jpg":"220x390","h_24967321_1280.jpg":"1280x854","h_24967321_1024.jpg":"1024x683","h_24967321_640.jpg":"640x427","h_24967321_480.jpg":"480x320","h_24967321_340.jpg":"340x227","h_24967321_220.jpg":"220x147","pp_24967321_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967321_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967321_640.jpg":"640x814","pp_24967321_480.jpg":"480x611","pp_24967321_340.jpg":"340x432","pp_24967321_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_24967322_1920.jpg":"1920x1080","k_24967322_1280.jpg":"1280x1280","k_24967322_1024.jpg":"1024x1024","k_24967322_640.jpg":"640x640","k_24967322_480.jpg":"480x480","k_24967322_340.jpg":"340x340","k_24967322_220.jpg":"220x220","o_24967322_1280.jpg":"1280x720","o_24967322_1024.jpg":"1024x576","o_24967322_640.jpg":"640x360","o_24967322_480.jpg":"480x270","o_24967322_340.jpg":"340x191","o_24967322_220.jpg":"220x123","h_24967322_1280.jpg":"1280x854","h_24967322_1024.jpg":"1024x683","h_24967322_640.jpg":"640x427","h_24967322_480.jpg":"480x320","h_24967322_340.jpg":"340x227","h_24967322_220.jpg":"220x147","pp_24967322_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967322_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967322_640.jpg":"640x814","pp_24967322_480.jpg":"480x611","pp_24967322_340.jpg":"340x432","pp_24967322_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_24967323_1920.jpg":"1920x1080","k_24967323_1280.jpg":"1280x1280","k_24967323_1024.jpg":"1024x1024","k_24967323_640.jpg":"640x640","k_24967323_480.jpg":"480x480","k_24967323_340.jpg":"340x340","k_24967323_220.jpg":"220x220","o_24967323_1280.jpg":"1280x720","o_24967323_1024.jpg":"1024x576","o_24967323_640.jpg":"640x360","o_24967323_480.jpg":"480x270","o_24967323_340.jpg":"340x191","o_24967323_220.jpg":"220x123","h_24967323_1280.jpg":"1280x854","h_24967323_1024.jpg":"1024x683","h_24967323_640.jpg":"640x427","h_24967323_480.jpg":"480x320","h_24967323_340.jpg":"340x227","h_24967323_220.jpg":"220x147","pp_24967323_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967323_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967323_640.jpg":"640x814","pp_24967323_480.jpg":"480x611","pp_24967323_340.jpg":"340x432","pp_24967323_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_24967324_1920.jpg":"1920x1080","k_24967324_1280.jpg":"1280x1280","k_24967324_1024.jpg":"1024x1024","k_24967324_640.jpg":"640x640","k_24967324_480.jpg":"480x480","k_24967324_340.jpg":"340x340","k_24967324_220.jpg":"220x220","o_24967324_1280.jpg":"1280x720","o_24967324_1024.jpg":"1024x576","o_24967324_640.jpg":"640x360","o_24967324_480.jpg":"480x270","o_24967324_340.jpg":"340x191","o_24967324_220.jpg":"220x123","h_24967324_1280.jpg":"1280x854","h_24967324_1024.jpg":"1024x683","h_24967324_640.jpg":"640x427","h_24967324_480.jpg":"480x320","h_24967324_340.jpg":"340x227","h_24967324_220.jpg":"220x147","pp_24967324_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967324_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967324_640.jpg":"640x814","pp_24967324_480.jpg":"480x611","pp_24967324_340.jpg":"340x432","pp_24967324_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_24967325_1920.jpg":"1920x1080","k_24967325_1280.jpg":"1280x1280","k_24967325_1024.jpg":"1024x1024","k_24967325_640.jpg":"640x640","k_24967325_480.jpg":"480x480","k_24967325_340.jpg":"340x340","k_24967325_220.jpg":"220x220","o_24967325_1280.jpg":"1280x720","o_24967325_1024.jpg":"1024x576","o_24967325_640.jpg":"640x360","o_24967325_480.jpg":"480x270","o_24967325_340.jpg":"340x191","o_24967325_220.jpg":"220x123","h_24967325_1280.jpg":"1280x854","h_24967325_1024.jpg":"1024x683","h_24967325_640.jpg":"640x427","h_24967325_480.jpg":"480x320","h_24967325_340.jpg":"340x227","h_24967325_220.jpg":"220x147","pp_24967325_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967325_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967325_640.jpg":"640x814","pp_24967325_480.jpg":"480x611","pp_24967325_340.jpg":"340x432","pp_24967325_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_24967327_1920.jpg":"1920x1080","k_24967327_1280.jpg":"1280x1280","k_24967327_1024.jpg":"1024x1024","k_24967327_640.jpg":"640x640","k_24967327_480.jpg":"480x480","k_24967327_340.jpg":"340x340","k_24967327_220.jpg":"220x220","o_24967327_1280.jpg":"1280x720","o_24967327_1024.jpg":"1024x576","o_24967327_640.jpg":"640x360","o_24967327_480.jpg":"480x270","o_24967327_340.jpg":"340x191","o_24967327_220.jpg":"220x123","h_24967327_1280.jpg":"1280x854","h_24967327_1024.jpg":"1024x683","h_24967327_640.jpg":"640x427","h_24967327_480.jpg":"480x320","h_24967327_340.jpg":"340x227","h_24967327_220.jpg":"220x147","pp_24967327_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967327_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967327_640.jpg":"640x814","pp_24967327_480.jpg":"480x611","pp_24967327_340.jpg":"340x432","pp_24967327_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_24967329_1920.jpg":"1920x1080","k_24967329_1280.jpg":"1280x1280","k_24967329_1024.jpg":"1024x1024","k_24967329_640.jpg":"640x640","k_24967329_480.jpg":"480x480","k_24967329_340.jpg":"340x340","k_24967329_220.jpg":"220x220","o_24967329_1280.jpg":"1280x720","o_24967329_1024.jpg":"1024x576","o_24967329_640.jpg":"640x360","o_24967329_480.jpg":"480x270","o_24967329_340.jpg":"340x191","o_24967329_220.jpg":"220x123","h_24967329_1280.jpg":"1280x854","h_24967329_1024.jpg":"1024x683","h_24967329_640.jpg":"640x427","h_24967329_480.jpg":"480x320","h_24967329_340.jpg":"340x227","h_24967329_220.jpg":"220x147","pp_24967329_1280.jpg":"1280x1628","pp_24967329_1024.jpg":"1024x1303","pp_24967329_640.jpg":"640x814","pp_24967329_480.jpg":"480x611","pp_24967329_340.jpg":"340x432","pp_24967329_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15396122 Threads: 3 Questions: 3190742560 Slow queries: 7167601 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235794456 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/kanadanin-se-zaljubio-u-split-i-htio-ovdje-u-penziju-ispalo-je-posve-drukcije-upao-je-u-milijunski-vinski-posao-1295723 [printLink] => /split/kanadanin-se-zaljubio-u-split-i-htio-ovdje-u-penziju-ispalo-je-posve-drukcije-upao-je-u-milijunski-vinski-posao-1295723?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 718657 [name] => Rob Young [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-04 16:14:03 [main_article_id] => 0 [alias] => rob-young [link] => /tag/rob-young ) [1] => stdClass Object ( [id] => 718658 [name] => Marcus Wines [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-04 16:14:03 [main_article_id] => 0 [alias] => marcus-wines [link] => /tag/marcus-wines ) [2] => stdClass Object ( [id] => 420130 [name] => Šolta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => solta [link] => /tag/solta ) [3] => stdClass Object ( [id] => 506660 [name] => vinograd [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vinograd [link] => /tag/vinograd ) [4] => stdClass Object ( [id] => 640355 [name] => kušaonica vina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-04 15:49:34 [main_article_id] => 0 [alias] => kusaonica-vina [link] => /tag/kusaonica-vina ) [5] => stdClass Object ( [id] => 350464 [name] => Vinski podrum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vinski-podrum [link] => /tag/vinski-podrum ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => fascinantna PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kanađanin se zaljubio u Split i htio ovdje u penziju. Ispalo je posve drukčije: ‘upao‘ je u milijunski vinski posao... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967274.jpg [galleryCount] => 40 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967274.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967272.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967276.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967279.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967281.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967282.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967283.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967284.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967285.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967287.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967289.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967292.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967295.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967299.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967300.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967301.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967302.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967303.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967304.jpg [title] => ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967305.jpg [title] => ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967306.jpg [title] => ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967307.jpg [title] => ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967308.jpg [title] => ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967309.jpg [title] => ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967310.jpg [title] => ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967311.jpg [title] => ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967312.jpg [title] => ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967313.jpg [title] => ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967314.jpg [title] => ) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967315.jpg [title] => ) [30] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967316.jpg [title] => ) [31] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967319.jpg [title] => ) [32] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967320.jpg [title] => ) [33] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967321.jpg [title] => ) [34] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967322.jpg [title] => ) [35] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967323.jpg [title] => ) [36] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967324.jpg [title] => ) [37] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967325.jpg [title] => ) [38] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967327.jpg [title] => ) [39] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/25/24967329.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Imam 56 godina, rođen sam i odrastao u Kanadi, supruga Aida i ja imamo četvero djece. Veći dio života karijeru sam gradio kao financijski stručnjak i porezni konzultant, a supruga je bila partnerica u najvećem odvjetničkom uredu u Kanadi. U mlađim danima bavio sam se nekretninama i izgradnjom poslovnih zgrada. Pošteno i požrtvovno smo radili veliki dio života, podizali djecu i skromno promišljali o investicijama koje će nam u zrelim godinama pružiti zadovoljstvo, a djeci pomoći u budućnosti. Naša djeca na Markus gledaju kao na središte njihova života. Žele raditi u vinogradima, učiti o vinima i jednog dana voditi uspješan vinski brend.

Tako je svoj život prije dolaska u Hrvatsku ukratko opisao Rob Young, vlasnik Markus Winesa i kanadski investitor u Dalmaciji. Povod razgovoru upravo je Youngov dolazak iz Kanade u naš kraj; tu smo, na njegovu dolasku u Dalmaciju i poslovnim planovima koje već ih ostvaruje i započeli razgovor.

---

image
------
image
---

Kada ste saznali za Dalmaciju? Kad ste uopće prvi put došli u Hrvatsku?

- Naš sin Jordan u Kanadi je na Sveučilištu u Virginiji trenirao atletiku gdje je bacao disk, kuglu i kladivo. Njegov trener bio je Martin Marić, Hrvat koji je odrastao u Splitu i koji je predstavljao Hrvatsku na nekoliko Olimpijskih igara. Kako je Jordan pokazivao dobre sportske rezultate, Martin ga je pozvao na izlet u Split kako bi zajedno trenirali i kako bi ga upoznao sa sportskom infrastrukturom u Hrvatskoj. Jordan je došao u Split u ljeto 2016. godine i odmah se zaljubio u Hrvatsku, a suprugu i mene zvao je već nakon tjedan dana i kazao da želi ostati živjeti u Dalmaciji i tamo zasnovati obitelj. Baš u tom trenutku Aida i ja razgledavali smo razne lokacije u Europi za kupnju nekretnine u kojoj bismo proveli mirovinu.
I koje su sve zemlje bile u konkurenciji?

- Bili smo u Francuskoj, Portugalu i na Malti. Baš kad smo bili na Malti i razgledavali kuću za kupnju javio nam se Jordan kazavši da hitno moramo doći u Split, grad koji će nas impresionirati, i da je riječ upravo o mjestu kakvo tražimo - sunce, more, mediteranska prehrana, autetnična kultura, mir... Poslušali smo sina i uputili se u Split gdje smo te 2016. proveli samo četiri dana. Međutim, to je bilo dovoljno vremena da donesemo odluku da želimo ovdje nastaviti sa životom, iako smo prethodno bili na glamuroznim lokacijama diljem Europe. Kontaktirao sam jednu agenciju za nekretnine i kupio stan u Varošu jer nam se taj dio grada naročito svidio. Nakon kupnje nekretnine nismo mnogo vremena provodili u Splitu jer smo trebali obnoviti stan, pa smo idućih nekoliko godina dolazili dva ili tri puta godišnje po nekoliko tjedana.

---

image
------
image
------
image
---

Kakav utisak je na vas ostavio Split?

- Ne želim zvučati patetično ali Split je najljepši grad koji sam u životu vidio, a prošao sam cijeli planet nekoliko puta. Mislim da vi Hrvati niste svjesni što imate. Split je siguran, impresivan, lijep i čist grad s izvanrednom klimom i gastronomijom. Nije malen, a nije ni previše velik. Idealan je za zdrav i polagan život. Obožavam Hrvate, svi ste toliko srdačni i druželjubivi. U Kanadi nije moguće vidjeti prizore kao u Splitu - da ljudi neobavezno pričaju, druže se ili samo sjede i uživaju u suncu.

Kako ste došli na ideju da investirate u vinograde i proizvodnju vina? Jeste li već znali da ćete se time baviti ili se ideja rodila slučajno?

- Naš plan je bio pronaći lokaciju u Europi gdje ćemo imati vikendicu. Nikad nisam planirao baviti se vinima, do toga je došlo sasvim slučajno. Prije svega moram reći da smo supruga i ja, kad smo nakon kupnje stana počeli češće dolaziti u Split, istraživali lokalnu gastronomiju i uživali u dalmatinskim delicijama i vinima. Vlasnici restorana u Splitu već su nas dobro poznavali kao goste koji traže dobra vina pa smo se tako upoznali s vinima Stina, Saints Hills, Duboković i slično. A onda su nam u jednom restoranu ponudili Franz Ferdinand od Markus Winesa, premium vino koje se proizvodi u ograničenim količinama, a dobiva se iz vinograda starijih od stotinu godina. Apsolutno smo se zaljubili u taj brend. Kasnije, kada bismo jeli u visoko ocijenjenim restoranima, pitali bismo somelijera za preporuku vina, a iznova i iznova njihova preporuka bila su crna Markus vina.

I što, onda ste ga poželjeli otkupiti?

- Ne, ne, iza svega stoji jedna, rekao bih, svemirska slučajnost i dublja priča. Naime, godina 2020. donijela je globalnu pandemiju koronavirusa, a to je za nas bila jedinstvena prilika da provedemo više vremena u Hrvatskoj i da se upoznamo s ljudima, pronađemo prijatelje, smjestimo se i odredimo dugoročne planove. Tada još uvijek nismo imali ni u primisli da bismo se bavili vinom. Međutim, u kolovozu 2021. pristupio mi je Luka Bokavšek, vlasnik restorana Bokeria i Bokamorra, spomenuvši da ima poslovnu priliku na Šolti i da me želi upoznati s detaljima. Iduće jutro sjeli smo na trajekt i uputili se prema Šolti.

Tamo nas je čekao vlasnik vinograda koji traži suinvestitora. Aida i ja odbili smo takvu mogućnost. Jednostavno nam u tom trenutku nije bilo do posla ili ikakvih investicija. Htjeli smo samo nakon iscrpnih karijera guštati na Mediteranu i biti posvećeni obitelji. Iz pristojnosti smo poslušali vlasnika vinograda da nam prezentira analizu o isplativosti, brojkama, kvaliteti vina, tlu, sortama vinove loze, povijesti... Nakon sastanka svi zajedno otišli smo na ručak i probali njegova vina koja su bila izrazito fina, a vlasnik nam je objasnio da iza svega stoji njihov glavni vinar Slaven Jeličić.

---

image
------
image
------
image
------
image
---
To je bio trenutak odluke?

- Kući smo otišli podijeljenih mišljenja pa nam se počela buditi i ideja o tome da ipak investiramo nešto u Hrvatskoj, a u tom smislu vinogradi bi zbilja mogli biti jedan opuštajući posao u kojem bismo uživali. Nakon dva dana dogovorili smo novi sastanak s vlasnikom, a tada nas je u restoranu čekao Slaven Jeličić. Gospodin Bokavšek objasnio nam je da se Slavena u Hrvatskoj smatra jednim od najboljih i najdosljednijih vinara. Karijeru je gradio u vinariji Galić kao glavni enolog. Slaven je inače rođeni Šoltanin i dobro poznaje otok. Uputio me u povijest Šolte i objasnio potencijale razvoja vinogradarstva na tom predivnom, autentičnom otoku s obiljem flore, faune i čudesne klime pogodne za uzgoj najboljih vrsta vinove loze. Kad sam tog dana otišao s ručka, Slaven i ja smo počeli razmjenjivati poruke. Imao sam stotine pitanja. Nakon tri dana, došao je kod mene kući u Varoš na ručak i donio sa sobom šest boca vina. Izvukao je četiri boce vina Galić kako bismo mogli raspravljati o njegovim vinima i onome što je postigao u karijeri, a onda je spomenuo suprugu koja je također enologinja, kazavši da ona proizvodi Markus vina.

Kad je spomenuo Markus vina ja sam se zagrcnuo i pitao ga šali li se. Objasnio sam mu da je baš to vino od svih najdraže supruzi i meni. Odveo sam ga do svog vinskog ormara i pokazao mu nekoliko boca Franz Ferdinanda, a on se nasmijao i pitao me: "Znači vi ste onaj luđak koji je nedavno slao upit vlasniku Markusa da želi otkupiti 100 boca?".

Taj naš susret sve je promijenio. Smijali smo se slučajnosti i povezali zauvijek. Tako se rodila naša ideja o vinskom biznisu.

---

image
------
image
------
image
------
image
---

Što je bilo dalje?

- Aida i ja shvatili smo da je zbilja moguće ući u vinski posao u Hrvatskoj i oplemeniti ga tako da stvaramo izrazito kvalitetna vina koja ćemo plasirati na globalna tržišta i time pomoći hrvatskom turizmu tim više što nam je ishodišna točka održiva proizvodnja, poljoprivreda i otvaranje specijaliziranih radnih mjesta. Mi nismo investitori koji žele zaradu. Nama novac ne treba. U ovo smo ušli sasvim slučajno i zbog enormne ljubavi prema Dalmaciji, srdačnim ljudima i vinima. Slaven i ja proveli smo tri mjeseca u intenzivnim razgovorima prije nego li smo odlučili povući konkretne poteze. Raspravljali smo o proizvodnji vina, minusima, plusevima... Želio sam iskoristiti Slavenovo i Ivonino iskustvo i cijeli proces prožeti organskim uzgojem najboljih autohtonih sorti na Šolti. Želio sam da izgradimo novu, drugačiju priču - s najboljim hrastovim bačvama, tradicionalnim štihom, modernom opremom, najboljim tlom i položajem vinograda koji će jamčiti stvaranje najboljeg grožđa. Htio sam uza sebe imati najbolje enologe, konzultante i radnike koje ćemo dobro plaćati. Cilj je bio stvoriti obiteljski, topli i autentičan posao u kojem ćemo svi jednako participirati. I supruga i ja i naša djeca i naši prijatelji.

I onda konačno pristupate vlasniku Markusa s ponudom za otkup?

- U listopadu 2021. sastao sam se s Danijelom Szabom, vlasnikom Markusa, inače Slavoncem koji je vino proizvodio u Zagrebu od najboljih sorti iz Dalmacije. Markus je do tada bio "garažni brend" kojeg se moglo pronaći samo u vrhunskim restoranima i vina spravljena od Babića, Plavca i Dingača imala su izrazito dobre recenzije.

Ivona, Slaven i ja htjeli smo da Szabo razmotri ideju o prodaji no odbio nas je kazavši da je Markus njegova životna strast i ljubav. U ožujku 2022. godine, Danijel Szabo me kontaktirao i pitao bih li razmotrio otkup njegovog udjela. Rekao je da je shvatio da je Ivona jednako vlasnica vina kao i on te da bi, budući da je ona otišla, razmotrio prodaju svega meni. Naziv, inventar i oprema. Složili smo se s tim uvjetima i kupio sam vinariju Markus.

---

image
------
image
------
image
------
image
---

Zašto baš Šolta?

- Nekoliko mjeseci tragali smo za idealnim zemljištem na Šolti, jednom od rijetkih hrvatskih otoka koji nije komercijaliziran i koji je ostao "divlji" i autentičan sa svojom iskonskom ljepotom i klimom, izrazito pogodnom za vinogradarstvo. Slaven je kontaktirao rodbinu i prijatelje na Šolti, penjao se po brdima, probijao kroz šikare i putem GPS-a tražio mikro lokacije koje bi bile pogodne za nas. Skupili smo više desetaka uzoraka zemlje u vrećicama i poslali ih na analizu u Italiju. Ako bi analiza pokazala da je tlo izvrsno, odmah bismo krenuli u otkup zemljišta. Prvih nekoliko tjedana nije bilo lako, ljudi su nas jednostavno odbijali i bili su skeptični misleći da smo mi neki stranci koji žele "otimati" njihovu djedovinu, betonizirati obalu i baviti se apartmanskim ili hotelskim turizmom. Međutim, kad su shvatili da smo ozbiljni i isplaćujemo njihove cijene u nekoliko dana te da ćemo proizvoditi vino i da je naša priča obiteljska i oplemenjuje hrvatski turizam, počeli su nas prihvaćati. U svega nekoliko mjeseci na južnim padinama Šolte otkupili smo više od 10 hektara zemljišta.

Znači, analiza tla dala je dobre rezultate?

- Kontaktirali smo renomirane talijanske stručnjake s prestižnih instituta, sveučilišta i najboljih svjetskih vinarija. Htjeli smo da nas posjete. Kad su došli na Šoltu kazali su nam da svaki vinar može "dovoljno dobro" pripremiti tlo ali da su rijetki oni koji žele da to zbilja bude savršeno te da to iziskuje tri ili četiri puta više vremena, troška i rada. Naravno da smo prihvatili takvu filozofiju jer nam je stalo da proizvedemo vino u najboljim mogućim uvjetima koji postoje. To je uključivalo čišćenje zemljišta, uklanjaje viška kamenja, korištenje pneumatskih čekića za razbijanje velikih stijena te buldožera koji izvlače kamenje iz tla. Zatim je trebalo razvrstati i usitniti 60 centimetara gornjeg sloja tla, a onda je taj sloj trebalo buldožerom izvući sa strane i usitniti novih 60 centimetara. Rezultat svega je 120 centimetara očišćenog tla s pravilnom veličinom kamenja ostavljenog kao zaštitni sloj na vrhu. Analiza je pokazala koje sorte su idealne za takvo tlo tako da smo odlučili koje ćemo sorte saditi u 2023. godini. Ta će se biljna masa kasnije orati u zemlju kako bi služila kao organska tvar koja će najbolje odgovarati vinovoj lozi.

Ostajete na tih 10 hektara?

- Ne, plan nam je dostići 30 hektara vinograda na Šolti. Plan nam je poticati održivi, gastro i kulturni turizam na Šolti. Plan nam je na zimu početi s izgradnjom u zemlju ukopanog podruma u kojemu će se nalaziti velika degustacijska dvorana. Osim toga, vidjeli smo mnoge vinarije koje su štedjele novac uzimajući srednje dobru opremu budući da su se njihove poslovne odluke oslanjale na odobrenju sredstava iz EU-a. Cijenimo svih ali naprosto nismo htjeli ulaziti u posao ako nećemo baratiti najboljom opremom. Zatražili smo ponude diljem svijeta za najbolje hladnjake, spremnike, miješalice, bačve, a neki elementi izrađivani su ručno prema našim uputama. Kad smo naručili svu opremu onda smo, malo nelogično, krenuli u potragu za objektom gdje ćemo je smjestiti. Prvo smo razmišljali o izgradnji manje zgrade, a na kraju smo pronašli postojeći objekt na području Kaštela koji smo renovirali. Odgovarala nam je i njezina veličina pa smo odlučili iz temelja renovirati objekt i na jednom mjestu imati premium vinariju s destinacijskim štihom i kušaonicom. Trenutno čekamo svu potrebnu dokumentaciju i dozvole kako bismo krenuli s izgradnjom.

---

image
------
image
------
image
------
image
------
image
---

‘Destinacijski štih‘?

- Tako je, nama cilj nije baviti se industrijskom proizvodnjom niti distribucijom. Jedina distribucija koju želimo raditi je prema najboljim restoranima i hotelima globalno - njih stotinjak. Želimo biti obiteljska vinarija koja proizvodi svjetski poznata vina koja će brendirati dalmatinski i hrvatski gastro, održivi i ekološki turizam. Naš je cilj da ljubitelji dobrog vina i hrane uživaju u našim kušaonicama koje će biti ingeniozno uređene i nudit će najfinije lokalne zalogaje. Želimo stvarati korisničko iskustvo, a ne industriju. Za sada planiramo izgradnju tri kušaonice. Jedna će biti na Šolti u sklopu našeg vinograda, bit će ukopana u zemlju i imati konture dalmatinske konobe s predivnim pogledom i dobrom uslugom. Druga će biti u sklopu vinarije u Kaštelima, a treća na Marjanu u Splitu gdje upravo renoviramo jednu staru kamenu kuću. Također, na brdu Kozjak poviše Kaštela imamo i vinograd s vinovom lozom starijom od 25 godina, a na parceli postoji objekt od 150 metara četvornih s kojeg se pruža pogled na cijeli splitski arhipelag i koji ćemo pretvoriti u high-end degustacijsku sobu. Plan je sve kušaonice otvoriti u razdoblju od dvije godine.

Poznato je da su Markus vina bila isključivo crna vina. Hoćete li i vi nastaviti s crnima ili razmišljate i o bijelim vinima?

- Već smo krenuli! Iako je Markus na daleko poznat kao proizvođač Dingača, Babića i Plavca, mi smo odlučili proširiti portfolio s bijelim sortama poput Pošipa, a već proizvodimo i roze vina.

A cijene? Kakve će biti?

- Klasificiramo ih na rose, mlada bijela vina, stara bijela vina, osnovna crna vina te složena crna vina dok je premium proizvod crno vino Franz Ferdinand. Cijene po boci kreću se između 35 i 50 eura, dok Franz Ferdinand košta između 600 i 800 eura. Godišnje ćemo proizvoditi između 250 i 300 tisuća butelja.

---

image
------
image
------
image
------
image
---

To je obiman posao. Koliko ljudi trenutno zapošljavate?

- Imamo tim od osam ljudi, ali ubrzo ćemo širiti poslovanje i trebat će nam vrhunski stručnjaci, enolozi, vinogradari i tehnički djelatnici. Svima nudimo izvrsne uvjete u obiteljskoj i intimnoj atmosferi. Mi na radnike ne gledamo kao na radnike nego kao na članove obitelji. Namjeravamo zapošljavati isključivo lokalne ljude koji razumiju što želimo postići i imaju strast prema vinima i Dalmaciji.

Jesu li i vaši osobni planovi, uz one poslovne, usko vezani uz Dalmaciju?

- Očekujem da ćemo supruga i ja kroz dvije godine moći provoditi više od devet mjeseci u Splitu gdje ćemo voditi vinarije i degustacijske prostore. Naš plan je s vremenom se potpuno preseliti u Dalmaciju s djecom. Maštamo o tome da se naši unuci upišu u hrvatske škole i postanu Dalmatinci. Ovo je naš dom i neizmjerno smo zahvalni ljudima što su nas prihvatili i omogućili nam da im pomognemo u razvoju turizma i vinogradarstva.

Koliko ste do sada investirali u Split i Dalmaciju? Čuje se o iznosu višem od 15 milijuna eura...

- Ne bih otkrivao detalje ali mogu potvrditi da je riječ o iznosu od osam znamenaka u eurima. No to nije važno. Važno je da u svemu ovome obitelj i ja guštamo i da u Dalmaciji stvaramo jednu pozitivnu priču. Oplemenjujemo turizam, otvaramo radna mjesta, stvaramo svjetski poznato vino u obiteljskoj atmosferi. Naše kušaonice svrstat će Dalmaciju na gastro scenu svijeta. Cilj nam je surađivati s najboljim proizvođačima sireva, pršuta, soparnika, domaćeg mesa, lokalnim ribarima… Stvaramo dosad neviđeno korisničko iskustvo kad je u pitanju vino. To je jedino važno. Nismo investitori koji nagrđuju obalu, betoniziraju, varaju ili se žele bogatiti na hotelima ili zemljištima. Došli smo tu zbog ljubavi i zauzvrat Hrvatskoj želimo ostaviti u nasljedstvo brendirani i kvalitetni Markus Wines.

---

image
------
image
------
image
------
image
------
image
------
image
------
image
------
image
------
image
------
image
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>








































[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/kanadanin-se-zaljubio-u-split-i-htio-ovdje-u-penziju-ispalo-je-posve-drukcije-upao-je-u-milijunski-vinski-posao-1295723 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fccbde74e034f3f89d5f73b790364cea1b713049 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kana%C4%91anin+se+zaljubio+u+Split+i+htio+ovdje+u+penziju.+Ispalo+je+posve+druk%C4%8Dije%3A+%E2%80%98upao%E2%80%98+je+u+milijunski+vinski+posao...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkanadanin-se-zaljubio-u-split-i-htio-ovdje-u-penziju-ispalo-je-posve-drukcije-upao-je-u-milijunski-vinski-posao-1295723 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkanadanin-se-zaljubio-u-split-i-htio-ovdje-u-penziju-ispalo-je-posve-drukcije-upao-je-u-milijunski-vinski-posao-1295723 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => fascinantna PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitfascinantna PRIČA

Kanađanin se zaljubio u Split i htio ovdje u penziju. Ispalo je posve drukčije: ‘upao‘ je u milijunski vinski posao...

Piše VIJESTI SD
4. lipnja 2023. - 16:12

Imam 56 godina, rođen sam i odrastao u Kanadi, supruga Aida i ja imamo četvero djece. Veći dio života karijeru sam gradio kao financijski stručnjak i porezni konzultant, a supruga je bila partnerica u najvećem odvjetničkom uredu u Kanadi. U mlađim danima bavio sam se nekretninama i izgradnjom poslovnih zgrada. Pošteno i požrtvovno smo radili veliki dio života, podizali djecu i skromno promišljali o investicijama koje će nam u zrelim godinama pružiti zadovoljstvo, a djeci pomoći u budućnosti. Naša djeca na Markus gledaju kao na središte njihova života. Žele raditi u vinogradima, učiti o vinima i jednog dana voditi uspješan vinski brend.

Tako je svoj život prije dolaska u Hrvatsku ukratko opisao Rob Young, vlasnik Markus Winesa i kanadski investitor u Dalmaciji. Povo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 15:52