StoryEditorOCM
SplitBEZ OZLIJEĐENIH

Komadi fasade secesijske zgrade padali usred bijela dana centrom Splita! ‘Ovo je ništa, prije je pao komad balkona...‘

Piše Božidar Lončar
28. siječnja 2024. - 17:49

Umalo koban dan imali su oni koji se jučer između dva i tri popodne našli u Tončićevoj ulici u samom centru grada. Na šetnici između Gradskog kazališta lutaka i "Pauline" i prolazu prema "Rizzu" te kafićima i restoranima odlomili su se komadi zgrade. O događaju smo doznali preko Facebook grupe "Get Getanima" gdje je Splićanin u nedjelju oko osam sati ujutro obavijestio svoje sugrađane o događaju uz "papren" komentar upućen gradskoj vlasti. 

- Za napravit u Podrumima ugođaj najjeftinijeg bordela se ima, a za sanaciju dotrajalih krovišta i fasada se nema. Važno je da se znaju prioriteti i da se šoldi od zarade Podruma netransparentno i nenamjenski troše. Pripazite priko Tončićev - napisano je u objavi.

Nije ovo prvi put da su se odlomili komadi fasade sa secesijske zgrade stare između 160 i 170 godina, rekao nam je Feđa Klarić, koji živi u Tončićevoj četiri. 

- Prije dvi-tri godine otpa je komad balkona. Jučer je otpa susjedu komad fasade obnavljane prije 20-tak godina. To su secesijske zgrade s ukrasima koje se odlome zbog godina. Tako je i s "toplicama", a tako je i s novom zgradom "Hrvatskog Doma" - kazao nam je legendarni fotokroničar koji nam je i poslao fotografije.

image
Bogdan/Slobodna Dalmacija

Na sreću, komadi fasade su završili na samoj šetnici, a ne na glavama prolaznika. Oko odlomljenih dijelova komunalci su postavili trake. Za sanaciju je potrebno kontaktirati vlasnike ali i konzervatore. Ovaj današnji odron je još ništa u usporedbi s odronima balkona i fasade u Ulici kralja Tomislava, na potezu od Đardina do "Pirje" kada je, na sreću, izbjegnuta potencijalna katastrofa, kazali su nam.

Kako je to izgledalo pogledajte u mini fotogaleriji našeg čuvenog Feđe Klarića.

image
Fotografije: Feđa Klarić
image
Fotografije: Feđa Klarić
image
Fotografije: Feđa Klarić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:21