StoryEditorOCM
SplitBilo je i vrijeme

Konačno kreće sanacija! Samo mjesec dana od stravičnog požara u Splitu, udisanja azbestne prašine i opasnosti za imovinu

Piše Božidar Lončar
8. siječnja 2024. - 06:25

Konačno više!, uzdahnuli su prvi susjedi barake na Sućidru koja je izgorjela do temelja u požaru 5. prosinca. Oni su nam 4. siječnja poslali fotografiju nepotpisanog upozorenja u kojem je navedeno kako bi u ponedjeljak 8. siječnja trebala početi sanacija azbestnog područja. Dakle, više od mjesec dana od požara i nekoliko naših članaka i medijskih upita kada će se krenuti s radovima na požarištu od kojeg strepi cijeli Sućidar.

- Oprez! Ovo je područje rada s azbestom i zabranjen je pristup nezaposlenima. Zaštitna oprema neophodna. Radovi na uklanjanju nagorene barake će se obavljati do 8. do 12. siječnja. Za vrijeme trajanja radova mole se sugrađani da ne parkiraju vozila na parkingu uz objekt. Postoji realna opasnost od eventualnih oštećenja na vozilima za koje izvođač radova neće biti odgovoran – stoji u obavijesti.

image

Obavijest o početku sanacije azbesta od 4. siječnja

Anonimno

Sanacija požarišta je započela 29. prosinca i to nakon što je Državni inspektorat izvršio inspekcijski nadzor i nas o tome obavijestio. Susjedi su već tog popodneva slikali djelatnike ”Ciana”.

image

Sanacija azbesta 29. prosinca od strane "Ciana"

Anonimno
image

Sanacija azbesta od djelatnika "Ciana" 29. prosinca

Anonimno

Požar je zahvatio baraku na Sućidru 77A 5. prosinca i uzrok požara je doticaj dotrajalih instalacija s vlagom što je dovelo do kratkog spoja. Iz Banovine su nam 28. prosinca kako je zemljište na kojem se nalazi baraka u njihovom vlasništvu. Mi smo pak doznali kako je pokrenut proces povrata imovine u kojem sudjeluje Grad i obitelj Jerončić čije je kuće pored barake zahvatio požar.

Grad Split nam je odgovorio kako su ”komunalci” napravili izvide dan nakon požara i dalo nalog da se ogradi požarište. Nama su se Sućidrani javili 18.-og prosinca kako bi nas upozorili da izgorjeli i azbestni dijelovi s požarišta lete Sućidrom i padaju im u dvorište i po vozilima te 28. prosinca s fotografijama azbestne prašine i čestica na ulici stotinjak metara od požarišta pored nebodera u kojima živi stotine ljudi.

image

Komadi žbuke su završili na vozilima Sućidrana 15. prosinca o čemu smo izvještavali 18. prosinca.

Paun Paunović/Cropix
image

Azbestni dijelovi krova su zavšili na stablima nakon olujnog vjetra 15. prosinca o čemu smo pisali 18. prosinca.

Paun Paunović/Cropix
image

Ovako je izgledala cesta 27. prosinca stotinjak metara od barake koju je progutao požar što smo objavili u članku dan nakon.

Anonimno

Trake jesu postavljene, ali ih je vjetar otpuhao i od tada sve stoji, rekao nam je jedan od susjeda 29. prosinca.

Baš tog 29. prosinca nam je odgovorio Državni inspektorat i konačno je krenula sanacija požarišta. Sada bi napokon trebala biti nastavljena.

Kako nam javljaju susjedi sanacija požarišta je započela.

image
Anonimno
image
Anonimno
image
Anonimno
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:14