StoryEditorOCM
SplitNAPETO JE

Kontroverzni splitski projekt ušao u suludu fazu; nitko ne zna što dalje, dozvole još nema, samo je jama sve dublja...

Piše Sandi Vidulić
3. siječnja 2024. - 19:36

Tvrtka “Small Mall” d.o.o. koja kopa veliku rupu na početku Manuša može i ovu godinu nastaviti s radovima. Naime, s njima je potpisan novi ugovor o zakupu javne površine za izvođenje građevinskih radova, kako nam je potvrdio dogradonačelnik Bojan Ivošević.

– Sukladno već ranije komuniciranim zakonskim obvezama i pravima, kao i ugovorima potpisanim prethodnih desetljeća na zahtjev stranke, sklopljen je novi ugovor u razdoblju od 1. siječnja do 14. lipnja 2024. Kao i zadnji put, podsjećamo da bismo propuštanjem naplate navedenog činili kazneno djelo – tvrdi Ivošević.

image
Vojko Bašić/Cropix

Nismo uspjeli doznati je li i ovaj put Grad dao u zakup čestice na kojima je upisana Republika Hrvatska. Naime, slali smo dva put pitanja dogradonačelniku, prvi put smo ga to pitali, ali na osnovu njegova odgovora nije jasno je li Grad opet dao u zakup istu površinu.

image
Paun Paunović/Cropix

Pokušali smo doznati na temelju čega je potpisan novi ugovor? Isteklo je 20 godina otkako je Grad prodao pravo građenja, a još nije izgrađena zgrada. Nadalje, od 24. travnja 2023. investitor nije ishodio lokacijsku dozvolu za projekt koji želi, već obavlja iskop po starom projektu koji njemu ne odgovara. No, Ivošević je preko Ureda Grada poručio da je riječ o pravnim konstatacijama bez ikakvog pokrića i da mu dostavimo izvore, presude, pravna mišljenja i slično, kako bi mogao odgovoriti jer on ne posjeduje takve informacije.

Ukidanje prava

Zanimljivo, u izvješću za tematsku sjednicu Gradskog vijeća koja je bila posvećena “Small Mallu” 16. lipnja prošle godine navodi se članak iz Zakona o vlasništvu koji kaže da nakon što se osnuje pravo građenja, a 20 godina se ne izgradi zgrada, vlasnik nekretnine može na sudu tražiti da se ukine pravo građenja. U to vrijeme je pročelnica za gradsku imovinu bila Maja Đerek, na izvješću se vidi njezin elektronički potpis.

image
Paun Paunović/Cropix

Upitali smo Ivoševića je li u skladu s jednoglasno usvojenim zaključcima Gradskog vijeća Upravni odjel za gradsku imovinu grada Splita (citiramo): “izradio pisano mišljenje o tome jesu li ispunjene zakonske, odnosno pravne pretpostavke za prestanak prava građenja, te ako jesu, kada nastupaju”. No, na to pitanje nismo dobili odgovor do zaključenja teksta.

image
Paun Paunović/Cropix

Podsjetimo, Gradsko vijeće je na tematskoj sjednici prije pola godine jednoglasno zaključilo da se zatraži pravno mišljenje od Pravnog fakulteta u Splitu, Zagrebu ili Rijeci je li isteklo pravo građenja. Kao i pravno mišljenje od Upravnog odjela za gradsku imovinu. No, zbog odugovlačenja s nabavom još nema mišljenja pravnog fakulteta, a nije poznato je li Upravni odjel sastavio svoje mišljenje.

image
Paun Paunović/Cropix

U izvješću za tu sjednicu Gradskog vijeća koja je održana 16. lipnja, kao zadnji ugovor koji je sklopljen sa “Small Mallom” d.o.o. za zakup javne površine radi postavljanja gradilišta navodi se ugovor koji je trajao do 14. lipnja. 2023. godine. No, gradski vijećnici nisu znali da je dva dana prije te sjednice Bojan Ivošević s predstavnikom “Small Malla” d.o.o. potpisao novi ugovor o zakupu u trajanju do 31. prosinca 2023. godine.

Novi projekt

Odugovlačenje s dobivanjem pravnih mišljenja otvorilo je mogućnost da Grad s investitorom potpiše novi ugovor i za 2024. godinu o zakupu javne površine.

Ali, s druge strane braći Zulfikarpašićima koji vode ovaj projekt izgradnje velebnog poslovno garažnog centra, ipak ne ide sve kao po loju. Naime, oni od 24. travnja prošle godine nisu dobili lokacijsku dozvolu koju su zatražili za novi idejni projekt koji je izradio Studio 3LHD, kao ni za građevnu česticu.

image
Paun Paunović/Cropix

Drugim riječima, u ovom trenutku kopa se velika jama, ali što će u njoj biti još se ne zna. Potvrda glavnog projekta iz 2015. koja je na snazi, sadrži 118 apartmana i 501 parkirno mjesto u podzemnoj garaži. Investitor je u srpnju, kako se moglo vidjeti u medijima, gradskim vijećnicima predstavio novi idejni projekt koji bi imao 72 luksuzne hotelske sobe i ostale sadržaje, s ukupno 527 parkirnih mjesta u podzemnoj garaži.

To bi bilo povećanje za 26 parkirnih mjesta u garaži, s time da su predstavili i nešto veće dimenzije svakog parkirnog mjesta, koje bi umjesto 230 x 500 cm po novom iznosile 250 x 500 cm po parking mjestu. Na Geoportalu se može pročitati da uz zahtjev za lokacijsku dozvolu nije predana uredna dokumentacija.

image
Paun Paunović/Cropix

Investitor bez komentara

Pokušali smo doznati od pročelnika za urbanizam Tea Vojkovića zašto postupak traje već sedam i pol mjeseci. Je li problem u projektu, ili investitor nije dostavio sve “papire”?

– Radi se o upravnim postupcima koji su još u tijeku, te informacije o statusu projekata mogu biti dostupne samo strankama u postupku – bio je škrt na riječima Vojković.

Probali smo doznati kako na ove stvari gledaju predstavnici austrijskih investitora. Poslali smo upite prokuristu Ibrici Zulfikarpašiću zbog čega osam mjeseci nije izdana lokacijska dozvola, niti je formirana građevna čestica za novi projekt garažno-poslovnog centra? Pitali smo što će napraviti ukoliko nakon što iskopaju građevnu jamu ne dobiju lokacijsku dozvolu za projekt koji žele graditi? Ali iz “Small Malla” d.o.o. očito ne žele ništa komentirati jer se već danima nisu odazvali. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:48