stdClass Object ( [id] => 1369133 [title] => Među splitskim vrtićima na jedan je uvijek poseban pritisak. ‘Svi‘ bi tamo, ali postoji ‘kvaka‘. Evo o čemu se radi [alias] => medu-splitskim-vrticima-na-jedan-je-uvijek-poseban-pritisak-svi-bi-tamo-ali-postoji-kvaka-evo-o-cemu-se-radi [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U hrvatskim vrtićima postoje raznorazni posebni programi: program ranog učenja stranog jezika, glazbeni program, likovni program, dramsko-scenski program, informatički program, sportski program te program ritmike i plesa, ekološki program i program odgoja za održivi razvoj, te program zdravstvenog odgoja.

Ipak, kad se općenito govori o vrsti vrtića, obično ih se dijeli na gradske, privatne i – vjerske. Vjerski vrtić ne mora imati vjerski program – iako ga, u pravilu, uvijek ima – nego se njegova kategorizacija, po ovom ključu, odnosi na njegova osnivača. U slučaju vjerskog vrtića to je određena vjerska zajednica. Tako da su vjerski vrtići zapravo neka vrsta privatnog vrtića, iako to baš i nisu. Uglavnom, komplicirano je...

---

---

Svakako, katolički vjerski odgoj kao izborni program u vrtićima diljem Hrvatske postoji već punih 25 godina te se njegovo uvođenje, baš kao i vjeronauka u škole, temelji na famoznim Vatikanskim ugovorima.

---

image

Vrtić u kojem je sve na nivou

google maps
---

U Splitu postoji nekoliko takvih vrtića. Jedan od njih je DV "Dobri", čiji je osnivač i vlasnik Provincijalat Službenica milosrđa. Na njihovoj web-stranici stoji: "Naš primarni cilj nije da dijete postane religiozno, nego da rano djetinjstvo proživi pozitivno i što bogatije, da stekne povjerenje, optimističan stav prema životu, da se izgradi kao osoba i da uspostavi pozitivne odnose sa sobom, bližnjima, svijetom i Bogom."

Vrtić na Dračevcu

Kako bismo doznali nešto više o odgoju i obrazovanju kakve pruža ova ustanova, obratili smo se ravnateljici, časnoj sestri Mirjani Kutleši. Ona nam je kratko odgovorila:

– Vjerski odgoj? Kako dijete uči jezik? Uronjeno u sredinu u kojoj se govori određeni jezik, nitko ga ne posjedne i ne podučava. Nema cjelovitog odgoja bez njegovanja transcendentne dimenzije djeteta. Dijete je rođenjem religiozno biće. Svojstveno mu je čuđenje, divljenje, stvaranje, istraživanje... Rekla bi jedna izreka: "Bog uvijek dođe prije misionara." Ovdje odrasli svojom prisutnošću govore jedan "jezik" i tako njeguju i taj potencijal djeteta. Roditelji "istog jezika" biraju ovakav vrtić ispred gradskoga. Nažalost, kako nam je kapacitet nedostatan, puno njih ostane bez mjesta.

Napomenula je da se to što se vjerske vrtiće stavlja u rang s privatnima odnosi samo na dio sufinanciranja boravka djeteta, dok se za ostale razloge – motiv otvaranja, zarada, broj djece – "ne može povući paralela". "Ne kažem da smo bolji ili slično, nego različiti", naglašava časna. Za ostala pitanja kazala nam je da je svako od njih "široka tema za sebe", a upravo uređuje vrtić na Dračevcu pa "meštri imaju sve njeno vrijeme".

Ipak, nešto više smo uspjeli doznati od jedne splitske odgojiteljice s višegodišnjim iskustvom rada.

---

image

Časna sestra Mirjana Kutleša: ‘Nažalost, kapacitet nam je nedostatan pa puno njih ostane bez mjesta‘

Duje Klarić/ Cropix
---

– Časna Mirjana otvorila je vjerski vrtić i okupila djecu elite. Sve se reklamira usmenom predajom jer je u pitanju luksuz. Objekt je opremljen ekskluzivno, mislim da ih financira neka vjerska skupina iz Italije. Piše se da imaju 23 djece po skupini, a zapravo ih je 40. Kako znam? Dobra sam sa svim odgojiteljicama u gradu, pa tako i s onima iz tog vrtića. Održavaju molitve i sve je obojeno vjerskom pričom – otkriva nam Splićanka, koja je za ovu prigodu inzistirala na anonimnosti.

Srećom, uspjeli smo doći do roditelja djeteta koje pohađa ovaj vrtić, a koji nam je ponudio detaljan uvid u situaciju. Njegova je obitelj imala velikih problema s upisom jer je, kaže, s prvim djetetom uvijek veliki problem s brojem bodova, bez obzira na to što oboje roditelja rade. Stoga su neko vrijeme imali dadilju, a onda su saznali da postoji privatni vjerski vrtić, što im se svidjelo jer bi htjeli da se dijete odgaja u kršćanskom tonu.

– Veliki je interes za taj vrtić i nije lako upasti. U principu, da vam budem iskren, poznanstva svugdje pomažu. Ne možemo biti sasvim sigurni, ali uvjereni smo da je i ovdje pomoglo – otvoreno nam govori sugovornik, dodajući da bi vrlo rado upisao i ostalu djecu u isti vrtić, ali mjesta, nažalost, nema.

Pitamo ga je li istina da je DV "Dobri" postao mjesto u koje idu samo djeca "splitske kreme". Odgovara da nije isključivo tako, ali da ima jako puno poznatih roditelja.

Bolje opremljen od gradskih

– Druga mi djeca idu u gradske vrtiće i vidi se razlika u prosječnom socijalnom statusu. Obitelji djece iz "Dobrog" pretežito su dobrostojeće, iako ih ima dosta koje, poput nas, spadaju u srednji sloj. Vjerujem da je za neke roditelje upis djece tamo postao neka vrsta statusnog simbola, pogotovo jer nisam siguran da su svi koji tamo šalju djecu vjernici. Je li takav elitizam u skladu s Isusovim naukom?

Sigurno nije. Pravi kršćanski vrtić, koji njeguje takve vrijednosti, trebao bi okupiti djecu s najtežim socijalnim i obiteljskim statusom. Ali to je, u tom slučaju, vrtić za socijalne slučajeve i djecu s problemima. Ja svoje dijete ne bih tamo upisao jer želim da ono odrasta u najboljem mogućem okruženju. Boravak među lošije odgojenom djecom neminovno bi nepovoljno utjecao i na moje dijete. Kod vrtića je to manje izraženo, ali kad bude vrijeme za upis u osnovnu školu, sasvim sigurno ćemo izbjegavati one na lošijem glasu.

Što se tiče kvalitete infrastrukture, osoblja i programa vrtića "Dobri", ovaj Splićanin tumači nam da je, u odnosu na gradske ustanove, sve na višem nivou.

– Vrtić je odličan. Vidljivo je da je dosta bolje opremljen od gradskih. Koliko sam čuo, radi se o donacijama roditelja. Također, puno se bolje i angažiranije pristupa radu s djecom. U gradskim ćete vrtićima naići i na nezainteresirane tete koje sjede na balkonu. U "Dobrom" se stalno provode neke zanimljive radionice, djeca dobivaju zadatke za doma i puno obilaze grad. Što se tiče popunjenosti, čini mi se da tu nema velike razlike između jednih i drugih.

Što se tiče vjerskog odgoja, kaže nam da u vrtićima poput "Dobrog" dijete nauči biblijske priče, nešto o katoličkim blagdanima i nekoliko molitvi.

– Sve je to dosta blago... Uglavnom se svodi na likovne radionice s religijskim motivima i na pjesme sličnog sadržaja. Zaista, nema tu ništa spektakularno – uvjerava nas.

Zanima nas smatra li on, kao roditelj vjernik, da je religiji mjesto u odgojno-obrazovnim ustanovama, odnosno da je primjereno djecu indoktrinirati teološkim sadržajem u tako nježnoj dobi.

Duhovna dimenzija

– U redu, možete to nazvati indoktrinacijom. Ali nije indoktrinacija isključivo vjerske naravi. Učiti dijete da navija za Hajduk također je indoktrinacija. Ako hoćete, ja uz tu "vjersku indoktrinaciju" dijete indoktriniram, između ostalog, i na političkoj i na nacionalnoj razini. Sasvim sigurno moje dijete neće imati negativan stav o Hercegovcima, neće za sve svoje probleme kriviti kapitalizam niti će biti toliko moderno da dovodi u pitanje svoj rodni identitet. Svakako, čovjek nije samo fizičko biće, nego ima i duhovnu komponentu, koja se gradi ili kroz religiju ili na neke druge načine, za koje osobno smatram da nisu ni približno jednako dobri. Moji su roditelji mene odgajali u kršćanskom duhu i jako sam zadovoljan utjecajem koji je to ostavilo na meni, te isto želim prenijeti svojem djetetu.

---

image

Veliki je interes za vjerske vrtiće i nije lako upasti

Duje Klarić/Cropix
---

Osim toga, u modernom društvu roditelj nema vremena ni znanja naučiti dijete sve što smatra potrebnim, i baš zato mi je drago da postoji institucionalizirani vjerski odgoj. U drugu ruku, podržavam da postoje i neki drugi alternativni programi, pa da svatko može formirati djecu u skladu s onim što smatra da je najprimjerenije.

Osim ovog Splićanina, stupili smo u kontakt i s jednom majkom čije je dijete pohađalo DV "Dobri". Iako nije bila dostupna za duži razgovor, prigovorila je tome što, kako kaže, vrtić nema stručne službe, nego je "njihova jedina stručna služba Bog".

Jedan od splitskih vjerskih vrtića je i Vrtić svetog Pavla apostola, smješten na Pujankama. Njegova ravnateljica Lidija Markičević izišla nam je ususret i dala na uvid njihov program.

– Vjerski vrtići razlikuju se od ostalih po tome što su u redovnom programu implementirani elementi vjerskog odgoja. Što to znači? Da putem igre i raznih drugih aktivnosti njegujemo i tu duhovnu dimenziju djeteta. Sve to dodatno budi i potiče ljubav prema istini, dobroti i životu. Isto tako, pratimo liturgijsku godinu i sve prigodne vjerske teme svakodnevno se integriraju kroz naš rad – objašnjava ravnateljica.

U njihovu programu, između ostalog, stoji i da je cilj "osposobljavanje za autentične ljudske vrednote koje su utemeljene na Evanđelju". Ravnateljica nam izlaže kako su neke od ponuđenih tema iz katoličkog odgoja kraljevstvo Božje, radost Isusova dolaska na svijet, Isusovo djetinjstvo i život, otkrivanje tajne života, Uskrs kao najveći kršćanski blagdan i druge. No, bez obzira na kalendar i aktualnu tematiku, mališani od tri do šest godina u vjerskim se vrtićima i – mole.

– Prije jela djeca izreknu neku svoju spontanu molitvu dragom Bogu. Mi se, kao vjerski vrtić, nalazimo u prizemlju crkve. Na određene dane, u suradnji sa župnikom, organiziramo i svetu misu. Odlična nam je suradnja sa župnikom, evo baš smo nedavno odradili grličanje djece (blagoslov grla, nap. a.). Djeci čitamo i razne prispodobe, a imamo i vjerske kutiće po sobama, gdje su djeci dostupni razni vjerski materijali.

Veliki interes

Odgojitelji u vjerskim vrtićima imaju jednako obrazovanje kao i u ostalima, čak i uz dodatno doškolovanje, kako bi zaprimili tzv. kanonski mandat. U Vrtiću svetog Pavla apostola dvije odgojiteljice imaju završenu i katehezu Dobrog Pastira, što ovoj ustanovi nudi i dodatne opcije odgoja i obrazovanja. Inače, sva djeca koja pohađaju ovaj vrtić pod paskom su vjerskog programa, što nije nužno slučaj u svim takvim objektima. Naime, u nekima postoje grupe s "normalnim" kurikulumom.

---

image
/Shutterstock
---

Osnivač Vrtića svetog Pavla apostola bio je spomenuti župnik, koji se na to odlučio zbog sukladnih potreba svojih župljana. Dakle, riječ je o privatnom objektu koji, tvrdi ravnateljica, Splićani vrlo cijene.

– Istina, velika je potražnja za mjestima u našoj ustanovi. Svakako, mi idemo na povjerenje da su ljudi koji gledaju upisati dijete kod nas u vjeri i da njeguju neke vjerske vrijednosti.

Za kraj razgovora sugovornica nam je pročitala moto njezina vrtića. On glasi: "Kada govorimo o vrijednostima, bitno je da u radu govorimo o Bogu, da se molimo, te posebno njegujemo partnerstvo s roditeljima, koji su prvi odgojitelji svoje djece. Mi smo ovdje produžena ruka roditeljima u odgajanju, za dobrotu, iskrenost, suosjećajnost i pomaganje drugima. Djeca su prirodno otvorena i upućena duhovnosti. U sebi spontano osjećaju prisutnost živoga Boga i žude za ljubavlju kao i svi mi, a koju nam jedino Bog može dati. Zato, Isus je rekao: ‘Pustite dječicu k meni i ne priječite im jer takvima pripada Kraljevstvo nebesko.‘"

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRUGAČIJI OD DRUGIH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => DRUGAČIJI OD DRUGIH 2 0 10713 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-20 00:54:36 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => Marin Prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-04 06:29:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-04 06:29:08 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Među splitskim vrtićima na jedan je uvijek poseban pritisak. 'Svi' bi tamo, ali postoji 'kvaka'; evo o čemu se radi page_title=Među splitskim vrtićima na jedan je uvijek poseban pritisak. 'Svi' bi tamo, ali postoji 'kvaka'; evo o čemu se radi [metakey] => vjerski vrtići, dobri, časna mirjana, Split, pavla spostola, Lidija Markičević [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/20\/26671012.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/26670864.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/26670865.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/26670910.png","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/3123710.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/26670974.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/26671011.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","privatni album","Duje Klari\u0107\/ Cropix","google maps","Duje Klari\u0107\/Cropix","\/Shutterstock","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Vjerski vrti\u0107i razlikuju se od ostalih po tome \u0161to su u redovnom programu implementirani elementi vjerskog odgoja<\/p>","

Iz monografije<\/p>","

\u010casna sestra Mirjana Kutle\u0161a: \u2018Na\u017ealost, kapacitet nam je nedostatan pa puno njih ostane bez mjesta\u2018<\/p>","

Vrti\u0107 u kojem je sve na nivou<\/p>","

Veliki je interes za vjerske vrti\u0107e i nije lako upasti<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26671012_1920.jpg":"1920x1080","k_26671012_1280.jpg":"1280x1280","k_26671012_1024.jpg":"1024x1024","k_26671012_640.jpg":"640x640","k_26671012_480.jpg":"480x480","k_26671012_340.jpg":"340x340","k_26671012_220.jpg":"220x220","o_26671012_1280.jpg":"1280x853","o_26671012_1024.jpg":"1024x682","o_26671012_640.jpg":"640x426","o_26671012_480.jpg":"480x320","o_26671012_340.jpg":"340x226","o_26671012_220.jpg":"220x146","h_26671012_1280.jpg":"1280x854","h_26671012_1024.jpg":"1024x683","h_26671012_640.jpg":"640x427","h_26671012_480.jpg":"480x320","h_26671012_340.jpg":"340x227","h_26671012_220.jpg":"220x147","pp_26671012_1280.jpg":"1280x1628","pp_26671012_1024.jpg":"1024x1303","pp_26671012_640.jpg":"640x814","pp_26671012_480.jpg":"480x611","pp_26671012_340.jpg":"340x432","pp_26671012_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x796","hd_26670864_1920.jpg":"1920x1080","k_26670864_1280.jpg":"1280x1280","k_26670864_1024.jpg":"1024x1024","k_26670864_640.jpg":"640x640","k_26670864_480.jpg":"480x480","k_26670864_340.jpg":"340x340","k_26670864_220.jpg":"220x220","o_26670864_1280.jpg":"1280x796","o_26670864_1024.jpg":"1024x636","o_26670864_640.jpg":"640x398","o_26670864_480.jpg":"480x298","o_26670864_340.jpg":"340x211","o_26670864_220.jpg":"220x136","h_26670864_1280.jpg":"1280x854","h_26670864_1024.jpg":"1024x683","h_26670864_640.jpg":"640x427","h_26670864_480.jpg":"480x320","h_26670864_340.jpg":"340x227","h_26670864_220.jpg":"220x147","pp_26670864_1280.jpg":"1280x1628","pp_26670864_1024.jpg":"1024x1303","pp_26670864_640.jpg":"640x814","pp_26670864_480.jpg":"480x611","pp_26670864_340.jpg":"340x432","pp_26670864_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x736","hd_26670865_1920.jpg":"1920x1080","k_26670865_1280.jpg":"1280x1280","k_26670865_1024.jpg":"1024x1024","k_26670865_640.jpg":"640x640","k_26670865_480.jpg":"480x480","k_26670865_340.jpg":"340x340","k_26670865_220.jpg":"220x220","o_26670865_1280.jpg":"1280x736","o_26670865_1024.jpg":"1024x588","o_26670865_640.jpg":"640x368","o_26670865_480.jpg":"480x276","o_26670865_340.jpg":"340x195","o_26670865_220.jpg":"220x126","h_26670865_1280.jpg":"1280x854","h_26670865_1024.jpg":"1024x683","h_26670865_640.jpg":"640x427","h_26670865_480.jpg":"480x320","h_26670865_340.jpg":"340x227","h_26670865_220.jpg":"220x147","pp_26670865_1280.jpg":"1280x1628","pp_26670865_1024.jpg":"1024x1303","pp_26670865_640.jpg":"640x814","pp_26670865_480.jpg":"480x611","pp_26670865_340.jpg":"340x432","pp_26670865_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1546x846","hd_26670910_1920.png":"1920x1080","k_26670910_1280.png":"1280x1280","k_26670910_1024.png":"1024x1024","k_26670910_640.png":"640x640","k_26670910_480.png":"480x480","k_26670910_340.png":"340x340","k_26670910_220.png":"220x220","o_26670910_1280.png":"1280x700","o_26670910_1024.png":"1024x560","o_26670910_640.png":"640x350","o_26670910_480.png":"480x262","o_26670910_340.png":"340x186","o_26670910_220.png":"220x120","h_26670910_1280.png":"1280x854","h_26670910_1024.png":"1024x683","h_26670910_640.png":"640x427","h_26670910_480.png":"480x320","h_26670910_340.png":"340x227","h_26670910_220.png":"220x147","pp_26670910_1280.png":"1280x1628","pp_26670910_1024.png":"1024x1303","pp_26670910_640.png":"640x814","pp_26670910_480.png":"480x611","pp_26670910_340.png":"340x432","pp_26670910_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1074","hd_3123710_1920.jpg":"1920x1080","k_3123710_1280.jpg":"1280x1280","k_3123710_1024.jpg":"1024x1024","k_3123710_640.jpg":"640x640","k_3123710_480.jpg":"480x480","k_3123710_340.jpg":"340x340","k_3123710_220.jpg":"220x220","o_3123710_1280.jpg":"1280x716","o_3123710_1024.jpg":"1024x572","o_3123710_640.jpg":"640x358","o_3123710_480.jpg":"480x268","o_3123710_340.jpg":"340x190","o_3123710_220.jpg":"220x123","h_3123710_1280.jpg":"1280x854","h_3123710_1024.jpg":"1024x683","h_3123710_640.jpg":"640x427","h_3123710_480.jpg":"480x320","h_3123710_340.jpg":"340x227","h_3123710_220.jpg":"220x147","pp_3123710_1280.jpg":"1280x1628","pp_3123710_1024.jpg":"1024x1303","pp_3123710_640.jpg":"640x814","pp_3123710_480.jpg":"480x611","pp_3123710_340.jpg":"340x432","pp_3123710_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26670974_1920.jpg":"1920x1080","k_26670974_1280.jpg":"1280x1280","k_26670974_1024.jpg":"1024x1024","k_26670974_640.jpg":"640x640","k_26670974_480.jpg":"480x480","k_26670974_340.jpg":"340x340","k_26670974_220.jpg":"220x220","o_26670974_1280.jpg":"1280x853","o_26670974_1024.jpg":"1024x682","o_26670974_640.jpg":"640x426","o_26670974_480.jpg":"480x320","o_26670974_340.jpg":"340x226","o_26670974_220.jpg":"220x146","h_26670974_1280.jpg":"1280x854","h_26670974_1024.jpg":"1024x683","h_26670974_640.jpg":"640x427","h_26670974_480.jpg":"480x320","h_26670974_340.jpg":"340x227","h_26670974_220.jpg":"220x147","pp_26670974_1280.jpg":"1280x1628","pp_26670974_1024.jpg":"1024x1303","pp_26670974_640.jpg":"640x814","pp_26670974_480.jpg":"480x611","pp_26670974_340.jpg":"340x432","pp_26670974_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26671011_1920.jpg":"1920x1080","k_26671011_1280.jpg":"1280x1280","k_26671011_1024.jpg":"1024x1024","k_26671011_640.jpg":"640x640","k_26671011_480.jpg":"480x480","k_26671011_340.jpg":"340x340","k_26671011_220.jpg":"220x220","o_26671011_1280.jpg":"1280x853","o_26671011_1024.jpg":"1024x682","o_26671011_640.jpg":"640x426","o_26671011_480.jpg":"480x320","o_26671011_340.jpg":"340x226","o_26671011_220.jpg":"220x146","h_26671011_1280.jpg":"1280x854","h_26671011_1024.jpg":"1024x683","h_26671011_640.jpg":"640x427","h_26671011_480.jpg":"480x320","h_26671011_340.jpg":"340x227","h_26671011_220.jpg":"220x147","pp_26671011_1280.jpg":"1280x1628","pp_26671011_1024.jpg":"1024x1303","pp_26671011_640.jpg":"640x814","pp_26671011_480.jpg":"480x611","pp_26671011_340.jpg":"340x432","pp_26671011_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8215322 Threads: 2 Questions: 1694608027 Slow queries: 5055095 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112764423 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/medu-splitskim-vrticima-na-jedan-je-uvijek-poseban-pritisak-svi-bi-tamo-ali-postoji-kvaka-evo-o-cemu-se-radi-1369133 [printLink] => /split/medu-splitskim-vrticima-na-jedan-je-uvijek-poseban-pritisak-svi-bi-tamo-ali-postoji-kvaka-evo-o-cemu-se-radi-1369133?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 693668 [name] => vjerski vrtići [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-11 15:21:23 [main_article_id] => 0 [alias] => vjerski-vrtici [link] => /tag/vjerski-vrtici ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241152 [name] => Dobri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dobri [link] => /tag/dobri ) [2] => stdClass Object ( [id] => 750274 [name] => časna mirjana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-03 18:08:36 [main_article_id] => 0 [alias] => casna-mirjana [link] => /tag/casna-mirjana ) [3] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [4] => stdClass Object ( [id] => 750275 [name] => pavla spostola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-03 18:08:36 [main_article_id] => 0 [alias] => pavla-spostola [link] => /tag/pavla-spostola ) [5] => stdClass Object ( [id] => 750276 [name] => Lidija Markičević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-03 18:08:36 [main_article_id] => 0 [alias] => lidija-markicevic [link] => /tag/lidija-markicevic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRUGAČIJI OD DRUGIH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Među splitskim vrtićima na jedan je uvijek poseban pritisak. ‘Svi‘ bi tamo, ali postoji ‘kvaka‘. Evo o čemu se radi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/26671012.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] =>

Vjerski vrtići razlikuju se od ostalih po tome što su u redovnom programu implementirani elementi vjerskog odgoja

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/26671012.jpg [title] =>

Vjerski vrtići razlikuju se od ostalih po tome što su u redovnom programu implementirani elementi vjerskog odgoja

/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/26670864.jpg [title] =>

Iz monografije

privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/26670865.jpg [title] =>

Časna sestra Mirjana Kutleša: ‘Nažalost, kapacitet nam je nedostatan pa puno njih ostane bez mjesta‘

Duje Klarić/ Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/26670910.png [title] =>

Vrtić u kojem je sve na nivou

google maps ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/3123710.jpg [title] =>

Veliki je interes za vjerske vrtiće i nije lako upasti

Duje Klarić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/26670974.jpg [title] => /Shutterstock ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/26671011.jpg [title] => /Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U hrvatskim vrtićima postoje raznorazni posebni programi: program ranog učenja stranog jezika, glazbeni program, likovni program, dramsko-scenski program, informatički program, sportski program te program ritmike i plesa, ekološki program i program odgoja za održivi razvoj, te program zdravstvenog odgoja.

Ipak, kad se općenito govori o vrsti vrtića, obično ih se dijeli na gradske, privatne i – vjerske. Vjerski vrtić ne mora imati vjerski program – iako ga, u pravilu, uvijek ima – nego se njegova kategorizacija, po ovom ključu, odnosi na njegova osnivača. U slučaju vjerskog vrtića to je određena vjerska zajednica. Tako da su vjerski vrtići zapravo neka vrsta privatnog vrtića, iako to baš i nisu. Uglavnom, komplicirano je...

---

---

Svakako, katolički vjerski odgoj kao izborni program u vrtićima diljem Hrvatske postoji već punih 25 godina te se njegovo uvođenje, baš kao i vjeronauka u škole, temelji na famoznim Vatikanskim ugovorima.

---

image

Vrtić u kojem je sve na nivou

google maps
---

U Splitu postoji nekoliko takvih vrtića. Jedan od njih je DV "Dobri", čiji je osnivač i vlasnik Provincijalat Službenica milosrđa. Na njihovoj web-stranici stoji: "Naš primarni cilj nije da dijete postane religiozno, nego da rano djetinjstvo proživi pozitivno i što bogatije, da stekne povjerenje, optimističan stav prema životu, da se izgradi kao osoba i da uspostavi pozitivne odnose sa sobom, bližnjima, svijetom i Bogom."

Vrtić na Dračevcu

Kako bismo doznali nešto više o odgoju i obrazovanju kakve pruža ova ustanova, obratili smo se ravnateljici, časnoj sestri Mirjani Kutleši. Ona nam je kratko odgovorila:

– Vjerski odgoj? Kako dijete uči jezik? Uronjeno u sredinu u kojoj se govori određeni jezik, nitko ga ne posjedne i ne podučava. Nema cjelovitog odgoja bez njegovanja transcendentne dimenzije djeteta. Dijete je rođenjem religiozno biće. Svojstveno mu je čuđenje, divljenje, stvaranje, istraživanje... Rekla bi jedna izreka: "Bog uvijek dođe prije misionara." Ovdje odrasli svojom prisutnošću govore jedan "jezik" i tako njeguju i taj potencijal djeteta. Roditelji "istog jezika" biraju ovakav vrtić ispred gradskoga. Nažalost, kako nam je kapacitet nedostatan, puno njih ostane bez mjesta.

Napomenula je da se to što se vjerske vrtiće stavlja u rang s privatnima odnosi samo na dio sufinanciranja boravka djeteta, dok se za ostale razloge – motiv otvaranja, zarada, broj djece – "ne može povući paralela". "Ne kažem da smo bolji ili slično, nego različiti", naglašava časna. Za ostala pitanja kazala nam je da je svako od njih "široka tema za sebe", a upravo uređuje vrtić na Dračevcu pa "meštri imaju sve njeno vrijeme".

Ipak, nešto više smo uspjeli doznati od jedne splitske odgojiteljice s višegodišnjim iskustvom rada.

---

image

Časna sestra Mirjana Kutleša: ‘Nažalost, kapacitet nam je nedostatan pa puno njih ostane bez mjesta‘

Duje Klarić/ Cropix
---

– Časna Mirjana otvorila je vjerski vrtić i okupila djecu elite. Sve se reklamira usmenom predajom jer je u pitanju luksuz. Objekt je opremljen ekskluzivno, mislim da ih financira neka vjerska skupina iz Italije. Piše se da imaju 23 djece po skupini, a zapravo ih je 40. Kako znam? Dobra sam sa svim odgojiteljicama u gradu, pa tako i s onima iz tog vrtića. Održavaju molitve i sve je obojeno vjerskom pričom – otkriva nam Splićanka, koja je za ovu prigodu inzistirala na anonimnosti.

Srećom, uspjeli smo doći do roditelja djeteta koje pohađa ovaj vrtić, a koji nam je ponudio detaljan uvid u situaciju. Njegova je obitelj imala velikih problema s upisom jer je, kaže, s prvim djetetom uvijek veliki problem s brojem bodova, bez obzira na to što oboje roditelja rade. Stoga su neko vrijeme imali dadilju, a onda su saznali da postoji privatni vjerski vrtić, što im se svidjelo jer bi htjeli da se dijete odgaja u kršćanskom tonu.

– Veliki je interes za taj vrtić i nije lako upasti. U principu, da vam budem iskren, poznanstva svugdje pomažu. Ne možemo biti sasvim sigurni, ali uvjereni smo da je i ovdje pomoglo – otvoreno nam govori sugovornik, dodajući da bi vrlo rado upisao i ostalu djecu u isti vrtić, ali mjesta, nažalost, nema.

Pitamo ga je li istina da je DV "Dobri" postao mjesto u koje idu samo djeca "splitske kreme". Odgovara da nije isključivo tako, ali da ima jako puno poznatih roditelja.

Bolje opremljen od gradskih

– Druga mi djeca idu u gradske vrtiće i vidi se razlika u prosječnom socijalnom statusu. Obitelji djece iz "Dobrog" pretežito su dobrostojeće, iako ih ima dosta koje, poput nas, spadaju u srednji sloj. Vjerujem da je za neke roditelje upis djece tamo postao neka vrsta statusnog simbola, pogotovo jer nisam siguran da su svi koji tamo šalju djecu vjernici. Je li takav elitizam u skladu s Isusovim naukom?

Sigurno nije. Pravi kršćanski vrtić, koji njeguje takve vrijednosti, trebao bi okupiti djecu s najtežim socijalnim i obiteljskim statusom. Ali to je, u tom slučaju, vrtić za socijalne slučajeve i djecu s problemima. Ja svoje dijete ne bih tamo upisao jer želim da ono odrasta u najboljem mogućem okruženju. Boravak među lošije odgojenom djecom neminovno bi nepovoljno utjecao i na moje dijete. Kod vrtića je to manje izraženo, ali kad bude vrijeme za upis u osnovnu školu, sasvim sigurno ćemo izbjegavati one na lošijem glasu.

Što se tiče kvalitete infrastrukture, osoblja i programa vrtića "Dobri", ovaj Splićanin tumači nam da je, u odnosu na gradske ustanove, sve na višem nivou.

– Vrtić je odličan. Vidljivo je da je dosta bolje opremljen od gradskih. Koliko sam čuo, radi se o donacijama roditelja. Također, puno se bolje i angažiranije pristupa radu s djecom. U gradskim ćete vrtićima naići i na nezainteresirane tete koje sjede na balkonu. U "Dobrom" se stalno provode neke zanimljive radionice, djeca dobivaju zadatke za doma i puno obilaze grad. Što se tiče popunjenosti, čini mi se da tu nema velike razlike između jednih i drugih.

Što se tiče vjerskog odgoja, kaže nam da u vrtićima poput "Dobrog" dijete nauči biblijske priče, nešto o katoličkim blagdanima i nekoliko molitvi.

– Sve je to dosta blago... Uglavnom se svodi na likovne radionice s religijskim motivima i na pjesme sličnog sadržaja. Zaista, nema tu ništa spektakularno – uvjerava nas.

Zanima nas smatra li on, kao roditelj vjernik, da je religiji mjesto u odgojno-obrazovnim ustanovama, odnosno da je primjereno djecu indoktrinirati teološkim sadržajem u tako nježnoj dobi.

Duhovna dimenzija

– U redu, možete to nazvati indoktrinacijom. Ali nije indoktrinacija isključivo vjerske naravi. Učiti dijete da navija za Hajduk također je indoktrinacija. Ako hoćete, ja uz tu "vjersku indoktrinaciju" dijete indoktriniram, između ostalog, i na političkoj i na nacionalnoj razini. Sasvim sigurno moje dijete neće imati negativan stav o Hercegovcima, neće za sve svoje probleme kriviti kapitalizam niti će biti toliko moderno da dovodi u pitanje svoj rodni identitet. Svakako, čovjek nije samo fizičko biće, nego ima i duhovnu komponentu, koja se gradi ili kroz religiju ili na neke druge načine, za koje osobno smatram da nisu ni približno jednako dobri. Moji su roditelji mene odgajali u kršćanskom duhu i jako sam zadovoljan utjecajem koji je to ostavilo na meni, te isto želim prenijeti svojem djetetu.

---

image

Veliki je interes za vjerske vrtiće i nije lako upasti

Duje Klarić/Cropix
---

Osim toga, u modernom društvu roditelj nema vremena ni znanja naučiti dijete sve što smatra potrebnim, i baš zato mi je drago da postoji institucionalizirani vjerski odgoj. U drugu ruku, podržavam da postoje i neki drugi alternativni programi, pa da svatko može formirati djecu u skladu s onim što smatra da je najprimjerenije.

Osim ovog Splićanina, stupili smo u kontakt i s jednom majkom čije je dijete pohađalo DV "Dobri". Iako nije bila dostupna za duži razgovor, prigovorila je tome što, kako kaže, vrtić nema stručne službe, nego je "njihova jedina stručna služba Bog".

Jedan od splitskih vjerskih vrtića je i Vrtić svetog Pavla apostola, smješten na Pujankama. Njegova ravnateljica Lidija Markičević izišla nam je ususret i dala na uvid njihov program.

– Vjerski vrtići razlikuju se od ostalih po tome što su u redovnom programu implementirani elementi vjerskog odgoja. Što to znači? Da putem igre i raznih drugih aktivnosti njegujemo i tu duhovnu dimenziju djeteta. Sve to dodatno budi i potiče ljubav prema istini, dobroti i životu. Isto tako, pratimo liturgijsku godinu i sve prigodne vjerske teme svakodnevno se integriraju kroz naš rad – objašnjava ravnateljica.

U njihovu programu, između ostalog, stoji i da je cilj "osposobljavanje za autentične ljudske vrednote koje su utemeljene na Evanđelju". Ravnateljica nam izlaže kako su neke od ponuđenih tema iz katoličkog odgoja kraljevstvo Božje, radost Isusova dolaska na svijet, Isusovo djetinjstvo i život, otkrivanje tajne života, Uskrs kao najveći kršćanski blagdan i druge. No, bez obzira na kalendar i aktualnu tematiku, mališani od tri do šest godina u vjerskim se vrtićima i – mole.

– Prije jela djeca izreknu neku svoju spontanu molitvu dragom Bogu. Mi se, kao vjerski vrtić, nalazimo u prizemlju crkve. Na određene dane, u suradnji sa župnikom, organiziramo i svetu misu. Odlična nam je suradnja sa župnikom, evo baš smo nedavno odradili grličanje djece (blagoslov grla, nap. a.). Djeci čitamo i razne prispodobe, a imamo i vjerske kutiće po sobama, gdje su djeci dostupni razni vjerski materijali.

Veliki interes

Odgojitelji u vjerskim vrtićima imaju jednako obrazovanje kao i u ostalima, čak i uz dodatno doškolovanje, kako bi zaprimili tzv. kanonski mandat. U Vrtiću svetog Pavla apostola dvije odgojiteljice imaju završenu i katehezu Dobrog Pastira, što ovoj ustanovi nudi i dodatne opcije odgoja i obrazovanja. Inače, sva djeca koja pohađaju ovaj vrtić pod paskom su vjerskog programa, što nije nužno slučaj u svim takvim objektima. Naime, u nekima postoje grupe s "normalnim" kurikulumom.

---

image
/Shutterstock
---

Osnivač Vrtića svetog Pavla apostola bio je spomenuti župnik, koji se na to odlučio zbog sukladnih potreba svojih župljana. Dakle, riječ je o privatnom objektu koji, tvrdi ravnateljica, Splićani vrlo cijene.

– Istina, velika je potražnja za mjestima u našoj ustanovi. Svakako, mi idemo na povjerenje da su ljudi koji gledaju upisati dijete kod nas u vjeri i da njeguju neke vjerske vrijednosti.

Za kraj razgovora sugovornica nam je pročitala moto njezina vrtića. On glasi: "Kada govorimo o vrijednostima, bitno je da u radu govorimo o Bogu, da se molimo, te posebno njegujemo partnerstvo s roditeljima, koji su prvi odgojitelji svoje djece. Mi smo ovdje produžena ruka roditeljima u odgajanju, za dobrotu, iskrenost, suosjećajnost i pomaganje drugima. Djeca su prirodno otvorena i upućena duhovnosti. U sebi spontano osjećaju prisutnost živoga Boga i žude za ljubavlju kao i svi mi, a koju nam jedino Bog može dati. Zato, Isus je rekao: ‘Pustite dječicu k meni i ne priječite im jer takvima pripada Kraljevstvo nebesko.‘"

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock privatni album Duje Klarić/ Cropix google maps Duje Klarić/Cropix /Shutterstock /Shutterstock
/Shutterstock

Vjerski vrtići razlikuju se od ostalih po tome što su u redovnom programu implementirani elementi vjerskog odgoja

privatni album

Iz monografije

Duje Klarić/ Cropix

Časna sestra Mirjana Kutleša: ‘Nažalost, kapacitet nam je nedostatan pa puno njih ostane bez mjesta‘

google maps

Vrtić u kojem je sve na nivou

Duje Klarić/Cropix

Veliki je interes za vjerske vrtiće i nije lako upasti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/medu-splitskim-vrticima-na-jedan-je-uvijek-poseban-pritisak-svi-bi-tamo-ali-postoji-kvaka-evo-o-cemu-se-radi-1369133 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=733260654637ce1f38905bc354dc58dd31151ea6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Me%C4%91u+splitskim+vrti%C4%87ima+na+jedan+je+uvijek+poseban+pritisak.+%E2%80%98Svi%E2%80%98+bi+tamo%2C+ali+postoji+%E2%80%98kvaka%E2%80%98.+Evo+o+%C4%8Demu+se+radi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fmedu-splitskim-vrticima-na-jedan-je-uvijek-poseban-pritisak-svi-bi-tamo-ali-postoji-kvaka-evo-o-cemu-se-radi-1369133 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fmedu-splitskim-vrticima-na-jedan-je-uvijek-poseban-pritisak-svi-bi-tamo-ali-postoji-kvaka-evo-o-cemu-se-radi-1369133 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRUGAČIJI OD DRUGIH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SplitDRUGAČIJI OD DRUGIH

Među splitskim vrtićima na jedan je uvijek poseban pritisak. ‘Svi‘ bi tamo, ali postoji ‘kvaka‘. Evo o čemu se radi

Piše Marin Prvan
4. ožujka 2024. - 07:29
Vjerski vrtići razlikuju se od ostalih po tome što su u redovnom programu implementirani elementi vjerskog odgoja/Shutterstock

U hrvatskim vrtićima postoje raznorazni posebni programi: program ranog učenja stranog jezika, glazbeni program, likovni program, dramsko-scenski program, informatički program, sportski program te program ritmike i plesa, ekološki program i program odgoja za održivi razvoj, te program zdravstvenog odgoja.

Ipak, kad se općenito govori o vrsti vrtića, obično ih se dijeli na gradske, privatne i – vjerske. Vjerski vrtić ne mora imati vjerski program – iako ga, u pravilu, uvijek ima – nego se njegova kategorizacija, po ovom ključu, odnosi na njegova osnivača. U slučaju vjerskog vrtića to je određena vjerska zajednica. Tako da su vjerski vrtići zapravo neka vrsta privatnog vrtića, iako to baš i nisu. Uglavnom, komplicirano je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 11:52