StoryEditorOCM
SplitNASTAVAK OBRAČUNA

Munjevita reakcija nakon što su se požalili novinarima: Ivošević Alfirevićima poslao komunalce i odbio potpisati ugovor

Piše Split SD
4. kolovoza 2023. - 18:02

Nakon jučerašnje konferencije za novinare Sare Alfirević Vrsalović, suvlasnice restorana "Kinoteka", koja je u ime obitelji Alfirević u čijem su vlasništvu još ugostiteljski objekti "Mazgoon" i "No stress", najavila podnošenje kaznenih prijava protiv gradonačelnika Ivice Puljka, dogradonačelnika Bojana Ivoševića i pročelnice Leone Grgić zbog zlouporabe položaja i ovlasti, na kraju je sama dobila kaznu.

Nedugo nakon tiskovne konferencije održane u "Kinoteci" pred restoran "Mazzgoon" u Bajamontijevoj ulici stigao je komunalni redar u kontrolu štekata. Utvrđeno je da su stolovi i stolice pred restoranom postavljeni bez odobrenja nadležnog tijela gradske uprave. Ispisao je dvije mandatne kazne u visini od 200 eura, doznaje Dalmatinski portal

image
Paun Paunović/Cropix

Alfirevići su tražili ugovor za najam javne površine za restoran "Mazzgoon", no pročelnica za komunalu odgovorila im je da dogradonačelnik Ivošević odbija potpisati ugovor jer bespravno koriste dvorište Ispod ure koje se nalazi dvije trećine u gradskom vlasništvu. Takva odluka obrazložena je sprječavanjem bespravnog korištenja gradskog vlasništva i nastanka daljnje financijske štete za Grad Split. 

Komunalni redar posjetio je restoran "Mazzgoon" prije 10 dana kada je tvrtki "Štikla" naloženo da ukloni bespravno postavljeni štekat u roku od jednog dana.

Odvjetnik Mijo Jeličić, koji je već uspio srušiti Odluku o komunalnom redu, žalio se na rješenje smatrajući da odluka sadrži niz apsolutno bitnih povreda postupka, što je čini, ne samo nezakonitom, nego i pravno ništetnom. 

image
Paun Paunović/Cropix

Navodi kako je nadležno tijelo izradilo ugovor o zakupu javne površine, ali da ga zamjenik, a u odgovoru pročelnice ne navodi se koji, odbija potpisati. Jeličić konstatira da je službena osoba zadužena za predmet zaključila da postoje sve pretpostavke za potpisivanje ugovora, no da neimenovani zamjenik gradonačelnika odbija ispuniti svoju obavezu ističući razlog koji u obradi predmeta nije bio smetnja za prihvaćanje zahtjeva stranke, a nije, drži odvjetnik, ni utemeljen, ni konzistentan.

Istaknuo je, navodi Dalmatinski portal, kako za lokaciju postoji odobrenje nadležnog tijela za proteklo razdoblje te zahtjev stranke koji još nije riješen, a postoji i rješenje o minimalnim tehničkim uvjetima iz čega izvlači zaključak da štekat nije protupravno postavljen. 

- Besmislena je i nepotrebna, a nadasve štetna mjera uklanjanja jer je usmjerena isključivo i jedino na nanošenje štete Gradu Splitu jer neće ostvariti naknadu za zakupninu, prihod od poreza i prireza i slično, a osobito na nanošenje štete stranci uslijed gubitka zarade. Ta šteta je znatna te u konačnici mora pasti na teret Grada Splita - kazao je i dodao kako je zatražio da prvostupanjsko tijelo poništi rješenje i provede postupak u kojem će se omogućiti stranci izjašnjavanje.

Što je rekla Sara Alfirević?

Podsjetimo, Sara Alfirević Vrsalović, suvlasnica restorana "Kinoteka", u ime obitelji Alfirević u čijem su vlasništvu još ugostiteljski objekti "Mazgoon" i "No stress", najavila je da će podnijeti kazne prijave protiv gradonačelnika Ivice Puljka, dogradonačelnika Bojana Ivoševića i pročelnice Leone Grgić zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

- U zadnjih mjesec dana vrši se orekstrirani napad na nas i našu obitelj. Imali smo sukob s dogradonačelnikom Ivoševićem dok je on još bio u službi aktivista. On je nastavio sukobe ovaj put u punoj jačoj poziciji od nas, a to je u službi dogradonačelnika, što se direktno kosi s onim što bi trebao raditi i on koristi svoj položaj da bi nama nanio dugotrajnu štetu. "Napravit ću od njihovih objekata javni wc" - tako otprilike zvuči rečenica koju je dogradonačelnik više puta u prisustvu naših sugrađana izgovorio u zadnjih godinu dana. Do sada smo sve gurali pod tepih i nismo htjeli javno istupati, ali sada smo došli do zida - kazala je Sara Alfirević Vrsalović na konferenciji za medije održanoj u "Kinoteci".

Za restoran "Kinoteka", kaže, sve se promijenilo nakon sukoba koji se dogodio 29. lipnja između dogradonačelnika i njihovog, sada već, bivšeg djelatnika.

- Od 29. lipnja došli smo do toga da svakodnevno dobivamo nekakve dopise i razmišljamo da otvorimo pisarnicu jer dogradonačelnik zapravo zloupotrebljava svoj položaj na dnevnoj bazi kako bi nam nanio štetu. S djelatnikom koji se sukobio s dogradonačelnikom odmah smo raskinuli ugovor jer ne podržavamo nikakvu vrste nasilja prema bilo kome. Moj otac, Željko Alfirević, prvi je stao između njih dvoje kako bi spriječio da taj sukob eskalira.

Ta priča nije baš crno bijela kako je prikazano u medijima. Sada bivši kolega se zaposlio kod nas jer mu je ukinuta terasa njegovog ugostiteljskog objekta i time je direktno ugrožena egzistencija njega i njegove obitelji što je u njemu izazvalo frustraciju koja je eskalirala na neprimjeren način, ali je bila frustracija koja se taložila - kazala je Alfirević Vrsalović.

Dodala je da sve što se događalo nakon toga je "nasilje usmjereno prema njima".

- Istu večer dogradonačelnik je na društvenim mrežama najavio da će revidirati naš ugovor i spominje da nemamo prava na bočna vrata u Vuškovićevoj ulici. Čak je naveo i da smo kolegi uništili posao što je potpuno nebulozno jer smo ovaj posao kupili od bivših vlasnika i ugovor u Vuškovićevoj za dva stola smo naslijedili od njih.

Najavio je čak i pohod u Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata da vidi je li ima elemenata da nam se raskine ugovor o zakupu prostora. Najviše me iznenadilo što nam je ravnateljica Danijela Ćukušić, s kojom smo do sada imali odlične poslovne odnose i koja je navodila da ta vrata nikada nisu bila predmet rasprave, poslala upozorenje da više ne koristimo ta vrata.

Mi smo zbilja iznenađeni tom opomenom jer imamo izjavu bivše ravnateljice Tamare Visković kojom se daje suglasnost našoj tvrtki da koristi pristupni dio javne površine u Vuškovićevoj ulici za potrebe štekata. Dogradonačelnik je upoznat sa svim, ali je nastavio vršiti pritisak dok god nismo dobili opomenu za kršenje odredbi ugovora jer koristimo vrata u Vuškovićevoj. Nakon opomene od strane Centra, od dogradonačlenika Ivoševića dobivamo jednostrani raskid ugovora o zakupu javne površine za štekat za dva stola - rekla je Alfirević Vrsalović.

Dodala je da ih taj potez nije iznenadio i da je "pomalo smiješna ova situacija".

- Naša dva stola su odjednom od 30. lipnja, dan nakon sukoba, postala sporna. Jutro uoči sukoba, ne znajući što će se dogoditi, dogradonačelnik šalje izaslanstvo komunalnog redarstva u "Mazgoon" da se dogovorimo oko ugovora o zakupu štekata. Grad traži da odustanete od sporova koje imate s Gradom za ugovor o zakupu.

To je protuzakonito, ali ljudi na to pristaju. Mi na to nismo pristali. Dan nakon incidenta dogradonačlenik odbija komunikaciju, a mom ocu je, kada je bio sukob s djelatnikom rekao: "A tebi sam jutros htio pomoći" ispred nekoliko svjedoka.

Od pročelnice smo dobili odgovor da dogradonačelnik odbija potpisati prednja dva stola za restoran u Bajamontijevoj i kao razlog navodi da je to zato jer ne plaćamo zakup za dvor iza i time nanosimo direktnu štetu Gradu.

Taj dvor smo godinama plaćali, a dobili smo dopis da ga Grad ne može više iznajmljivati jer nisu riješeni vlasnički odnosi. Grad ima dvije trećine. I nakon toga smo nastavili plaćati taj dvor. Dogradonačelnik nanosi direktnu štetu Gradu jer odbija dati u zakup taj dvor i izmišlja stalno neke nove razloge kako bi nas stjerali pred zid - rekla je Alfirević Vrsalović.

Od objekta "No Stress", kaže Alfirević Vrsalović, počela je njihova karijera, ali i sukob s dogradonačelnikom.

- Ostvarili smo sve elementa za traženje naknade štete od Grada Splita i ovim putem pozivam gospodina Ivoševića je li on spreman solidarno potpisati da će snositi troškove za štetu koju će eventualno snositi Grad Split za Pjacu. Nastavit ćemo se boriti svim pravnim alatima - poručila je Alfirević Vrsalović. A. P. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:38