stdClass Object ( [id] => 1085697 [title] => Na zgradu im ‘potajno‘ stavili baznu stanicu: ‘Postavljena je preko vikenda, to najbolje govori o kakvom je poslu tu riječ. Neka je maknu s našeg krova!‘ [alias] => na-zgradu-im-potajno-stavili-baznu-stanicu-postavljena-je-preko-vikenda-to-najbolje-govori-o-kakvom-je-poslu-tu-rijec-neka-je-maknu-s-naseg-krova [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Stanari zgrade na adresi Ulica Antuna Branka Šimića u Splitu, točnije ulaza 70, 74 i 76, neugodno su se iznenadili sredinom veljače kada su shvatili da se na vrhu njihove zgrade postavlja bazna stanica. Najviše ih smeta što se to postavilo bez njihovog znanja te što ih nitko o tome nije ništa pitao. Upravo zbog toga njih desetak okupilo se ispred zgrade kako bi nam iznijeli svoje probleme, a kažu ako bude potrebno organizirat će se i veliki prosvjed jer nije to samo problem njihove zgrade, već i okolnih. 

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

- Mene nitko ništa nije pitao vezano uz postavljanje bazne stanice. Jedino su me stanari počeli zvati kada su krenuli radovi jer ih je zanimalo jesam li ja kao predstavnik dobio ikakvu obavijest i znam li išta o tome. To je postavljeno preko vikenda što najbolje govori o kakvom je poslu tu riječ, govori nam Željko Dodig, predstavnika suvlasnika iz ulaza 76.

Smatra kako se i njih trebalo pitati oko postavljanja bazne stanice te im objasniti o čemu je točno riječ, je li to štetno ili ne. 

- Mi uopće ne znamo koliko je potpisa prikupljeno iz ulaza broj 72, ali nije nam jasno kako se to može raditi, a da se ne pita i ostalu suvlasnike. Pa mi smo jedna zgrada s četiri ulaza. Kada smo razmišljali o energetskoj obnovi zgrade rečeno nam je da se sva četiri portuna moraju u potpunosti složiti, a ne samo jedan. Sada se prikupljaju potpis za uklanjanje bazne stanice jer je mi želimo maknuti s našeg krova u što kraćem roku. Nismo protiv nje samo mi, već i susjedi iz okolnih zgrada jer ne žele da im se to nalazi u blizini, poručuje gospodin Željko. 

---

image
Željko Dodig
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

S njim se slaže i Jagoda Nikolić, stanarka iz ulaza broj 72 koji je i dozvolio postavljenje bazne stanice.

- Ne mogu se sjetiti je li predstavnik stanara došao na moja vrata ili ne, ali ako i jesam potpisala išta to je bilo na prepad i nisam znala što potpisujem. Želim vidjeti taj ugovor koji je potpisan da vidimo što u njemu točno piše, kaže nam gospođa Jagoda. 

Okupljenim stanarima i susjedima iz okolnih zgrada smeta što se u njihovoj blizini postavio treći repetitor u posljednjih nekoliko godina. 

- Split 3 je najnapućeniji kvart u Splitu s najviše mladih obitelji, a u radijusu od sto metara od osnovne škole postavljen je sada već treći repetitor. Imamo ovaj sada u Šimićevoj, a već prije su postavljeni u Dobrilinoj i u Ulici Ruđera Boškovića. Repetitori se postavljaju bez da se ikog išta pita, a onda mi moramo trošiti energiju i privatno vrijeme u borbi protiv toga što je suludo. Problem ovog konkretnog slučaja je što je riječ o zgradi koja se sastoji od četiri ulaza. Oni moraju imati potpise svih suvlasnika, a oni imaju samo 51 posto jednog ulaza što se prevede u 13 posto ukupne površine zgrade. Nisu imali dovoljno potpisa za zakonski to postaviti, a svejedno je postavljen. Apeliramo na sve da nam se pomogne ukloniti bazna stanica, objašnjavaju nam stanari i susjedi zgrade u Šimićevoj ulici. 

---

image
Jagoda Nikolić
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Pokrenuli su i peticiju za uklanjanje bazne stanice, a kako kažu potpisala je većina suvlasnika iz zgrade na kojoj je ista postavljena, ali i susjedi iz okolnih ulaza. 

- Kada smo vidjeli što se događa reakcije su bile šok i nevjerica. Dosta znamo o raznim zračenjima i štetim utjecajima i nije nam jasno da nitko nije pitao ostale stanara iz te zgrade. Ovo je projekt koji utječe na cijeli kvart, a ne samo na jednu zgradu, poručili su susjedi iz okolnih zgrada.

Za komentar smo zvali i Daria Cikatića, predstavnika suvlasnika iz ulaza 72, koji su i dali dozvolu za postavljanje bazne stanice na vrhu zgrade.

- Sve je postavljeno u skladu sa zakonom Republike Hrvatske. Ukupno 68 posto suvlasnika ulaza 72 je potpisalo suglasnost za postavljanje bazne stanice. Grad Split je telekomima dao koncesiju na teritoriju grada Splita. Čestica naše zgrade nalazi se na teritoriju grada Splita i mi smo etažirani kao samostalni ulaz tako da sam pribavio suglasnost suvlasnika našeg ulaza. 

Ako nije u skladu sa zakonom neka se ukloni, nema se tu šta dalje diskutirat. Onome kome smeta nek se obrati i prijavi to onima koji su izdali dozvolu za postavljanje, kratko nam je poručio Cikatić u telefonskom razgovoru. 

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Prema Zakonu o gradnji odnosno u Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, u članku 4. stoji kako se bez građevinske dozvolu, a u skladu s glavnim projektom može graditi antenski stup elektroničke komunikacijske opreme, uključujući i elektroničku komunikacijsku opremu. No, u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, točnije u članku 41., piše kako "za poduzimanje poslova koji premašuju okvire redovitog upravljanja, naročito promjena namjene stvari, veći popravci, dogradnja, nadogradnja, preuređenje, otuđenje cijele stvari, davanje cijele stvari u zakup ili najam na dulje od jedne godine, (...), potrebna je suglasnost svih suvlasnika". Prema tome, Cikatić nije uspio sakupiti ni suglasnost svih suvlasnika iz svoga ulaza, a kamoli ostalih. 

Upit smo poslali i gradskom Upravnog odjelu za prostorno planiranje i uređenje i zaštitu okoliša. Pitali smo je li Grad imao saznanja o postavljanju iste i je li ima dao dozvolu, kao i koja je uloga Grada na ovu temu odnosno postoji li plan prema područjima gdje je dozvoljeno postavljanje baznih stanica ovisno o gustoći naseljenosti.  

Boris Marelja, voditelj Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog uređenja, nam je odgovorio kako je za predmetni zahvat tvrtka Telemach Hrvatska d.o.o. Zagreb ishodila Utvrđivanje posebnih uvjeta i uvjeta priključenja kao i potvrdu glavnog projekta te je 10. veljače 2021. godine izvršila prijavu početka gradnje. 

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

- Gore opisanim radnjama izvršeno je sve što Zakon o gradnji odnosno Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima propisuje. Dakle, Grad Split nije izdao nikakvu dozvolu za postavljanje stanice, niti ju treba izdati s obzirom na odredbu članka 4. gore navedenog Pravilnika, a koja glasi da se bez građevinske dozvole, a u skladu s glavnim projektom može graditi antenski stup elektroničke komunikacijske opreme, uključujući i elektroničku komunikacijsku opremu. Predmetni glavni projekt mora biti u skladu s prostornim planom, međutim kako GUP nema nikakva ograničenja na tu temu događaju se neprimjereni zahvati u prostoru, kazao nam je Marelja.

Zanimalo nas je i jesu li dozvolu za postavljanje bazne stanice trebali dati svi suvlasnici zgrade iz četiri ulaza ili samo iz jednog.

- Ukoliko pričamo o zaštiti vlasničkih prava, bitno je skrenuti pažnju na odredbe Zakona o vlasništvu i Uredbe o održavanju zgrade, a koji definiraju zajedničke dijelove zgrade. Budući da je u konkretnom slučaju riječ o jednoj katastarskoj čestici, odnosno jednoj sudskoj čestici, mišljenja smo da je za postavljanje bilo kakvog uređaja koji ne spade u redovno održavanje zgrade potrebna pisana suglasnost svih suvlasnika, odgovorio nam je voditelj Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog uređenja.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

---

Evo što kaže HAKOM

Prije početka rada radijske posta je operateri su obvezni Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM-u) prijaviti podatke o baznoj postaji koja na temelju prijavljenih podataka  i obavljenih izračuna i/ili mjerenja veličina elektromagnetskih polja (EMP) provjerava izloženost EMP-u na područjima povećane osjetljivosti.

- Za postaje koje zadovoljavaju propisane razine EMP-a, HAKOM izdaje potvrdu o usklađenosti, kojom potvrđuje da postavljena radijska postaja ne stvara razine EMP-a koje prelaze vrijednosti utvrđene Pravilnikom Ministarstva zdravstva. Izdana potvrda o usklađenosti nije uvjet za puštanje u rad baznih postaja. Prema Pravilniku Ministarstva zdravstva, vlasnik izvora elektromagnetskih polja  (EMP-a) dužan je prije postavljanja ishoditi suglasnost Ministarstva zdravstva za postavljanje izvora.

Uvjet za dobivanje suglasnosti je izrada elaborata o očekivanim razinama elektromagnetskog polja u okolini izvora, odnosno proračun EMP-a, koje moraju biti unutar propisnih granica. Prvo mjerenje se provodi nakon puštanja izvora EMP-a u rad te se njime mora dokazati da su stvarne razine EMP-a unutar dozvoljenih ograničenja. Na temelju valjanog prvog mjerenja, Ministarstvo zdravstva izdaje odobrenje za uporabu izvora EMP-a. Vlasnik izvora EMP-a je dužan svake dvije godine osigurati novo mjerenje razina EMP-a i rezultate dostaviti Ministarstvu zdravstva. Proračun, prva mjerenja i periodička mjerenja EMP-a provode isključivo tvrtke koje imaju ovlaštenje od Ministarstva zdravstva, objasnili su nam iz HAKOM-a cijelu proceduru. 

Za postavljenje bazne stanice odnosno repetitora nije potrebna građevinska dozvola već samo glavni projekt, a za ishođenje sve potrebne dokumentacije u postupku gradnje nadležno je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, odnosno lokalna samouprava.

Što se tiče same lokacije na adresi Ulica Antuna Branka Šimića 72, iz HAKOM-a su nam potvrdili kako su 9. veljače 2021. godine zaprimili prijavu baznih postaja operatora Telemach Hrvatska d.o.o. 

- Dostavljeni proračuni razina EMP-a koje je provela ovlaštena tvrtka pokazuju da su razine EMP-a u blizini navedene bazne postaje značajno manje od dopuštenih. Uzimajući u obzir navedeno, predmetna bazna postaja udovoljava propisanim uvjetima zaštite od EMP-a te je HAKOM izdao odgovarajuće potvrde o usklađenosti za navedenu baznu postaju, napisali su nam u svom odgovoru dodajući kako HAKOM nema pravni temelj provjeravati druge elemente u svezi postavljanja baznih postaja.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TKO JE U PRAVU? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => TKO JE U PRAVU? 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-18 11:10:50 [created_by] => 3236 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-21 21:54:24 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-03-21 21:54:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2524 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/18\/17073966.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/18\/17073968.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/18\/17074032.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/18\/17074008.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/18\/17074000.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/18\/17073992.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/18\/17073984.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/18\/17073974.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","Jagoda Nikoli\u0107","\u017deljko Dodig"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_17073966_1920.jpg":"1920x1080","k_17073966_1280.jpg":"1280x1280","k_17073966_1024.jpg":"1024x1024","k_17073966_640.jpg":"640x640","k_17073966_480.jpg":"480x480","k_17073966_340.jpg":"340x340","k_17073966_220.jpg":"220x220","o_17073966_1280.jpg":"1280x853","o_17073966_1024.jpg":"1024x682","o_17073966_640.jpg":"640x426","o_17073966_480.jpg":"480x320","o_17073966_340.jpg":"340x226","o_17073966_220.jpg":"220x146","h_17073966_1280.jpg":"1280x854","h_17073966_1024.jpg":"1024x683","h_17073966_640.jpg":"640x427","h_17073966_480.jpg":"480x320","h_17073966_340.jpg":"340x227","h_17073966_220.jpg":"220x147","pp_17073966_1280.jpg":"1006x1280","pp_17073966_1024.jpg":"805x1024","pp_17073966_640.jpg":"503x640","pp_17073966_480.jpg":"377x480","pp_17073966_340.jpg":"267x340","pp_17073966_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17073968_1920.jpg":"1920x1080","k_17073968_1280.jpg":"1280x1280","k_17073968_1024.jpg":"1024x1024","k_17073968_640.jpg":"640x640","k_17073968_480.jpg":"480x480","k_17073968_340.jpg":"340x340","k_17073968_220.jpg":"220x220","o_17073968_1280.jpg":"1280x853","o_17073968_1024.jpg":"1024x682","o_17073968_640.jpg":"640x426","o_17073968_480.jpg":"480x320","o_17073968_340.jpg":"340x226","o_17073968_220.jpg":"220x146","h_17073968_1280.jpg":"1280x854","h_17073968_1024.jpg":"1024x683","h_17073968_640.jpg":"640x427","h_17073968_480.jpg":"480x320","h_17073968_340.jpg":"340x227","h_17073968_220.jpg":"220x147","pp_17073968_1280.jpg":"1006x1280","pp_17073968_1024.jpg":"805x1024","pp_17073968_640.jpg":"503x640","pp_17073968_480.jpg":"377x480","pp_17073968_340.jpg":"267x340","pp_17073968_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17074032_1920.jpg":"1920x1080","k_17074032_1280.jpg":"1280x1280","k_17074032_1024.jpg":"1024x1024","k_17074032_640.jpg":"640x640","k_17074032_480.jpg":"480x480","k_17074032_340.jpg":"340x340","k_17074032_220.jpg":"220x220","o_17074032_1280.jpg":"1280x853","o_17074032_1024.jpg":"1024x682","o_17074032_640.jpg":"640x426","o_17074032_480.jpg":"480x320","o_17074032_340.jpg":"340x226","o_17074032_220.jpg":"220x146","h_17074032_1280.jpg":"1280x854","h_17074032_1024.jpg":"1024x683","h_17074032_640.jpg":"640x427","h_17074032_480.jpg":"480x320","h_17074032_340.jpg":"340x227","h_17074032_220.jpg":"220x147","pp_17074032_1280.jpg":"1006x1280","pp_17074032_1024.jpg":"805x1024","pp_17074032_640.jpg":"503x640","pp_17074032_480.jpg":"377x480","pp_17074032_340.jpg":"267x340","pp_17074032_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17074008_1920.jpg":"1920x1080","k_17074008_1280.jpg":"1280x1280","k_17074008_1024.jpg":"1024x1024","k_17074008_640.jpg":"640x640","k_17074008_480.jpg":"480x480","k_17074008_340.jpg":"340x340","k_17074008_220.jpg":"220x220","o_17074008_1280.jpg":"1280x853","o_17074008_1024.jpg":"1024x682","o_17074008_640.jpg":"640x426","o_17074008_480.jpg":"480x320","o_17074008_340.jpg":"340x226","o_17074008_220.jpg":"220x146","h_17074008_1280.jpg":"1280x854","h_17074008_1024.jpg":"1024x683","h_17074008_640.jpg":"640x427","h_17074008_480.jpg":"480x320","h_17074008_340.jpg":"340x227","h_17074008_220.jpg":"220x147","pp_17074008_1280.jpg":"1006x1280","pp_17074008_1024.jpg":"805x1024","pp_17074008_640.jpg":"503x640","pp_17074008_480.jpg":"377x480","pp_17074008_340.jpg":"267x340","pp_17074008_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17074000_1920.jpg":"1920x1080","k_17074000_1280.jpg":"1280x1280","k_17074000_1024.jpg":"1024x1024","k_17074000_640.jpg":"640x640","k_17074000_480.jpg":"480x480","k_17074000_340.jpg":"340x340","k_17074000_220.jpg":"220x220","o_17074000_1280.jpg":"1280x853","o_17074000_1024.jpg":"1024x682","o_17074000_640.jpg":"640x426","o_17074000_480.jpg":"480x320","o_17074000_340.jpg":"340x226","o_17074000_220.jpg":"220x146","h_17074000_1280.jpg":"1280x854","h_17074000_1024.jpg":"1024x683","h_17074000_640.jpg":"640x427","h_17074000_480.jpg":"480x320","h_17074000_340.jpg":"340x227","h_17074000_220.jpg":"220x147","pp_17074000_1280.jpg":"1006x1280","pp_17074000_1024.jpg":"805x1024","pp_17074000_640.jpg":"503x640","pp_17074000_480.jpg":"377x480","pp_17074000_340.jpg":"267x340","pp_17074000_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_17073992_1920.jpg":"1920x1080","k_17073992_1280.jpg":"1280x1280","k_17073992_1024.jpg":"1024x1024","k_17073992_640.jpg":"640x640","k_17073992_480.jpg":"480x480","k_17073992_340.jpg":"340x340","k_17073992_220.jpg":"220x220","o_17073992_1280.jpg":"1280x1920","o_17073992_1024.jpg":"1024x1536","o_17073992_640.jpg":"640x960","o_17073992_480.jpg":"480x720","o_17073992_340.jpg":"340x510","o_17073992_220.jpg":"220x330","h_17073992_1280.jpg":"1280x854","h_17073992_1024.jpg":"1024x683","h_17073992_640.jpg":"640x427","h_17073992_480.jpg":"480x320","h_17073992_340.jpg":"340x227","h_17073992_220.jpg":"220x147","pp_17073992_1280.jpg":"1006x1280","pp_17073992_1024.jpg":"805x1024","pp_17073992_640.jpg":"503x640","pp_17073992_480.jpg":"377x480","pp_17073992_340.jpg":"267x340","pp_17073992_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1306","hd_17073984_1920.jpg":"1920x1080","k_17073984_1280.jpg":"1280x1280","k_17073984_1024.jpg":"1024x1024","k_17073984_640.jpg":"640x640","k_17073984_480.jpg":"480x480","k_17073984_340.jpg":"340x340","k_17073984_220.jpg":"220x220","o_17073984_1280.jpg":"1280x870","o_17073984_1024.jpg":"1024x696","o_17073984_640.jpg":"640x435","o_17073984_480.jpg":"480x326","o_17073984_340.jpg":"340x231","o_17073984_220.jpg":"220x149","h_17073984_1280.jpg":"1280x854","h_17073984_1024.jpg":"1024x683","h_17073984_640.jpg":"640x427","h_17073984_480.jpg":"480x320","h_17073984_340.jpg":"340x227","h_17073984_220.jpg":"220x147","pp_17073984_1280.jpg":"1006x1280","pp_17073984_1024.jpg":"805x1024","pp_17073984_640.jpg":"503x640","pp_17073984_480.jpg":"377x480","pp_17073984_340.jpg":"267x340","pp_17073984_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17073974_1920.jpg":"1920x1080","k_17073974_1280.jpg":"1280x1280","k_17073974_1024.jpg":"1024x1024","k_17073974_640.jpg":"640x640","k_17073974_480.jpg":"480x480","k_17073974_340.jpg":"340x340","k_17073974_220.jpg":"220x220","o_17073974_1280.jpg":"1280x853","o_17073974_1024.jpg":"1024x682","o_17073974_640.jpg":"640x426","o_17073974_480.jpg":"480x320","o_17073974_340.jpg":"340x226","o_17073974_220.jpg":"220x146","h_17073974_1280.jpg":"1280x854","h_17073974_1024.jpg":"1024x683","h_17073974_640.jpg":"640x427","h_17073974_480.jpg":"480x320","h_17073974_340.jpg":"340x227","h_17073974_220.jpg":"220x147","pp_17073974_1280.jpg":"1006x1280","pp_17073974_1024.jpg":"805x1024","pp_17073974_640.jpg":"503x640","pp_17073974_480.jpg":"377x480","pp_17073974_340.jpg":"267x340","pp_17073974_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7607468 Threads: 1 Questions: 1616407819 Slow queries: 4799262 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110917029 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/na-zgradu-im-potajno-stavili-baznu-stanicu-postavljena-je-preko-vikenda-to-najbolje-govori-o-kakvom-je-poslu-tu-rijec-neka-je-maknu-s-naseg-krova-1085697 [printLink] => /split/na-zgradu-im-potajno-stavili-baznu-stanicu-postavljena-je-preko-vikenda-to-najbolje-govori-o-kakvom-je-poslu-tu-rijec-neka-je-maknu-s-naseg-krova-1085697?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 634041 [name] => Ulica Antuna Branka Šimića [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-21 22:54:50 [main_article_id] => 0 [alias] => ulica-antuna-branka-simica [link] => /tag/ulica-antuna-branka-simica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 634042 [name] => GK Blatine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-21 22:54:50 [main_article_id] => 0 [alias] => gk-blatine [link] => /tag/gk-blatine ) [2] => stdClass Object ( [id] => 506986 [name] => bazna stanica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bazna-stanica [link] => /tag/bazna-stanica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TKO JE U PRAVU? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na zgradu im ‘potajno‘ stavili baznu stanicu: ‘Postavljena je preko vikenda, to najbolje govori o kakvom je poslu tu riječ. Neka je maknu s našeg krova!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3236 [name] => Ana Franić [username] => ana.franic [email] => ana.franic19@gmail.com [password] => $2y$10$0c/xFYzVkUxu.3JckxR1WeF9P8AbP8.ZRMq2NRth0zPVIlLgcthzi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ana-franic-3236 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1754 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7471820448baecffbae80b49125e63e4?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/18/17073966.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vladimir Dugandžić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/18/17073966.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/18/17073968.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/18/17074032.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/18/17074008.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/18/17074000.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/18/17073992.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/18/17073984.jpg [title] => Jagoda Nikolić Vladimir Dugandžić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/18/17073974.jpg [title] => Željko Dodig Vladimir Dugandžić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Stanari zgrade na adresi Ulica Antuna Branka Šimića u Splitu, točnije ulaza 70, 74 i 76, neugodno su se iznenadili sredinom veljače kada su shvatili da se na vrhu njihove zgrade postavlja bazna stanica. Najviše ih smeta što se to postavilo bez njihovog znanja te što ih nitko o tome nije ništa pitao. Upravo zbog toga njih desetak okupilo se ispred zgrade kako bi nam iznijeli svoje probleme, a kažu ako bude potrebno organizirat će se i veliki prosvjed jer nije to samo problem njihove zgrade, već i okolnih. 

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

- Mene nitko ništa nije pitao vezano uz postavljanje bazne stanice. Jedino su me stanari počeli zvati kada su krenuli radovi jer ih je zanimalo jesam li ja kao predstavnik dobio ikakvu obavijest i znam li išta o tome. To je postavljeno preko vikenda što najbolje govori o kakvom je poslu tu riječ, govori nam Željko Dodig, predstavnika suvlasnika iz ulaza 76.

Smatra kako se i njih trebalo pitati oko postavljanja bazne stanice te im objasniti o čemu je točno riječ, je li to štetno ili ne. 

- Mi uopće ne znamo koliko je potpisa prikupljeno iz ulaza broj 72, ali nije nam jasno kako se to može raditi, a da se ne pita i ostalu suvlasnike. Pa mi smo jedna zgrada s četiri ulaza. Kada smo razmišljali o energetskoj obnovi zgrade rečeno nam je da se sva četiri portuna moraju u potpunosti složiti, a ne samo jedan. Sada se prikupljaju potpis za uklanjanje bazne stanice jer je mi želimo maknuti s našeg krova u što kraćem roku. Nismo protiv nje samo mi, već i susjedi iz okolnih zgrada jer ne žele da im se to nalazi u blizini, poručuje gospodin Željko. 

---

image
Željko Dodig
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

S njim se slaže i Jagoda Nikolić, stanarka iz ulaza broj 72 koji je i dozvolio postavljenje bazne stanice.

- Ne mogu se sjetiti je li predstavnik stanara došao na moja vrata ili ne, ali ako i jesam potpisala išta to je bilo na prepad i nisam znala što potpisujem. Želim vidjeti taj ugovor koji je potpisan da vidimo što u njemu točno piše, kaže nam gospođa Jagoda. 

Okupljenim stanarima i susjedima iz okolnih zgrada smeta što se u njihovoj blizini postavio treći repetitor u posljednjih nekoliko godina. 

- Split 3 je najnapućeniji kvart u Splitu s najviše mladih obitelji, a u radijusu od sto metara od osnovne škole postavljen je sada već treći repetitor. Imamo ovaj sada u Šimićevoj, a već prije su postavljeni u Dobrilinoj i u Ulici Ruđera Boškovića. Repetitori se postavljaju bez da se ikog išta pita, a onda mi moramo trošiti energiju i privatno vrijeme u borbi protiv toga što je suludo. Problem ovog konkretnog slučaja je što je riječ o zgradi koja se sastoji od četiri ulaza. Oni moraju imati potpise svih suvlasnika, a oni imaju samo 51 posto jednog ulaza što se prevede u 13 posto ukupne površine zgrade. Nisu imali dovoljno potpisa za zakonski to postaviti, a svejedno je postavljen. Apeliramo na sve da nam se pomogne ukloniti bazna stanica, objašnjavaju nam stanari i susjedi zgrade u Šimićevoj ulici. 

---

image
Jagoda Nikolić
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Pokrenuli su i peticiju za uklanjanje bazne stanice, a kako kažu potpisala je većina suvlasnika iz zgrade na kojoj je ista postavljena, ali i susjedi iz okolnih ulaza. 

- Kada smo vidjeli što se događa reakcije su bile šok i nevjerica. Dosta znamo o raznim zračenjima i štetim utjecajima i nije nam jasno da nitko nije pitao ostale stanara iz te zgrade. Ovo je projekt koji utječe na cijeli kvart, a ne samo na jednu zgradu, poručili su susjedi iz okolnih zgrada.

Za komentar smo zvali i Daria Cikatića, predstavnika suvlasnika iz ulaza 72, koji su i dali dozvolu za postavljanje bazne stanice na vrhu zgrade.

- Sve je postavljeno u skladu sa zakonom Republike Hrvatske. Ukupno 68 posto suvlasnika ulaza 72 je potpisalo suglasnost za postavljanje bazne stanice. Grad Split je telekomima dao koncesiju na teritoriju grada Splita. Čestica naše zgrade nalazi se na teritoriju grada Splita i mi smo etažirani kao samostalni ulaz tako da sam pribavio suglasnost suvlasnika našeg ulaza. 

Ako nije u skladu sa zakonom neka se ukloni, nema se tu šta dalje diskutirat. Onome kome smeta nek se obrati i prijavi to onima koji su izdali dozvolu za postavljanje, kratko nam je poručio Cikatić u telefonskom razgovoru. 

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Prema Zakonu o gradnji odnosno u Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, u članku 4. stoji kako se bez građevinske dozvolu, a u skladu s glavnim projektom može graditi antenski stup elektroničke komunikacijske opreme, uključujući i elektroničku komunikacijsku opremu. No, u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, točnije u članku 41., piše kako "za poduzimanje poslova koji premašuju okvire redovitog upravljanja, naročito promjena namjene stvari, veći popravci, dogradnja, nadogradnja, preuređenje, otuđenje cijele stvari, davanje cijele stvari u zakup ili najam na dulje od jedne godine, (...), potrebna je suglasnost svih suvlasnika". Prema tome, Cikatić nije uspio sakupiti ni suglasnost svih suvlasnika iz svoga ulaza, a kamoli ostalih. 

Upit smo poslali i gradskom Upravnog odjelu za prostorno planiranje i uređenje i zaštitu okoliša. Pitali smo je li Grad imao saznanja o postavljanju iste i je li ima dao dozvolu, kao i koja je uloga Grada na ovu temu odnosno postoji li plan prema područjima gdje je dozvoljeno postavljanje baznih stanica ovisno o gustoći naseljenosti.  

Boris Marelja, voditelj Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog uređenja, nam je odgovorio kako je za predmetni zahvat tvrtka Telemach Hrvatska d.o.o. Zagreb ishodila Utvrđivanje posebnih uvjeta i uvjeta priključenja kao i potvrdu glavnog projekta te je 10. veljače 2021. godine izvršila prijavu početka gradnje. 

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

- Gore opisanim radnjama izvršeno je sve što Zakon o gradnji odnosno Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima propisuje. Dakle, Grad Split nije izdao nikakvu dozvolu za postavljanje stanice, niti ju treba izdati s obzirom na odredbu članka 4. gore navedenog Pravilnika, a koja glasi da se bez građevinske dozvole, a u skladu s glavnim projektom može graditi antenski stup elektroničke komunikacijske opreme, uključujući i elektroničku komunikacijsku opremu. Predmetni glavni projekt mora biti u skladu s prostornim planom, međutim kako GUP nema nikakva ograničenja na tu temu događaju se neprimjereni zahvati u prostoru, kazao nam je Marelja.

Zanimalo nas je i jesu li dozvolu za postavljanje bazne stanice trebali dati svi suvlasnici zgrade iz četiri ulaza ili samo iz jednog.

- Ukoliko pričamo o zaštiti vlasničkih prava, bitno je skrenuti pažnju na odredbe Zakona o vlasništvu i Uredbe o održavanju zgrade, a koji definiraju zajedničke dijelove zgrade. Budući da je u konkretnom slučaju riječ o jednoj katastarskoj čestici, odnosno jednoj sudskoj čestici, mišljenja smo da je za postavljanje bilo kakvog uređaja koji ne spade u redovno održavanje zgrade potrebna pisana suglasnost svih suvlasnika, odgovorio nam je voditelj Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog uređenja.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

---

Evo što kaže HAKOM

Prije početka rada radijske posta je operateri su obvezni Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM-u) prijaviti podatke o baznoj postaji koja na temelju prijavljenih podataka  i obavljenih izračuna i/ili mjerenja veličina elektromagnetskih polja (EMP) provjerava izloženost EMP-u na područjima povećane osjetljivosti.

- Za postaje koje zadovoljavaju propisane razine EMP-a, HAKOM izdaje potvrdu o usklađenosti, kojom potvrđuje da postavljena radijska postaja ne stvara razine EMP-a koje prelaze vrijednosti utvrđene Pravilnikom Ministarstva zdravstva. Izdana potvrda o usklađenosti nije uvjet za puštanje u rad baznih postaja. Prema Pravilniku Ministarstva zdravstva, vlasnik izvora elektromagnetskih polja  (EMP-a) dužan je prije postavljanja ishoditi suglasnost Ministarstva zdravstva za postavljanje izvora.

Uvjet za dobivanje suglasnosti je izrada elaborata o očekivanim razinama elektromagnetskog polja u okolini izvora, odnosno proračun EMP-a, koje moraju biti unutar propisnih granica. Prvo mjerenje se provodi nakon puštanja izvora EMP-a u rad te se njime mora dokazati da su stvarne razine EMP-a unutar dozvoljenih ograničenja. Na temelju valjanog prvog mjerenja, Ministarstvo zdravstva izdaje odobrenje za uporabu izvora EMP-a. Vlasnik izvora EMP-a je dužan svake dvije godine osigurati novo mjerenje razina EMP-a i rezultate dostaviti Ministarstvu zdravstva. Proračun, prva mjerenja i periodička mjerenja EMP-a provode isključivo tvrtke koje imaju ovlaštenje od Ministarstva zdravstva, objasnili su nam iz HAKOM-a cijelu proceduru. 

Za postavljenje bazne stanice odnosno repetitora nije potrebna građevinska dozvola već samo glavni projekt, a za ishođenje sve potrebne dokumentacije u postupku gradnje nadležno je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, odnosno lokalna samouprava.

Što se tiče same lokacije na adresi Ulica Antuna Branka Šimića 72, iz HAKOM-a su nam potvrdili kako su 9. veljače 2021. godine zaprimili prijavu baznih postaja operatora Telemach Hrvatska d.o.o. 

- Dostavljeni proračuni razina EMP-a koje je provela ovlaštena tvrtka pokazuju da su razine EMP-a u blizini navedene bazne postaje značajno manje od dopuštenih. Uzimajući u obzir navedeno, predmetna bazna postaja udovoljava propisanim uvjetima zaštite od EMP-a te je HAKOM izdao odgovarajuće potvrde o usklađenosti za navedenu baznu postaju, napisali su nam u svom odgovoru dodajući kako HAKOM nema pravni temelj provjeravati druge elemente u svezi postavljanja baznih postaja.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix
Vladimir Dugandžić/Cropix
Jagoda Nikolić
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/na-zgradu-im-potajno-stavili-baznu-stanicu-postavljena-je-preko-vikenda-to-najbolje-govori-o-kakvom-je-poslu-tu-rijec-neka-je-maknu-s-naseg-krova-1085697 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0c6e21c6679e3e6ddf7ab86c19bfd21693a2c3fd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+zgradu+im+%E2%80%98potajno%E2%80%98+stavili+baznu+stanicu%3A+%E2%80%98Postavljena+je+preko+vikenda%2C+to+najbolje+govori+o+kakvom+je+poslu+tu+rije%C4%8D.+Neka+je+maknu+s+na%C5%A1eg+krova%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fna-zgradu-im-potajno-stavili-baznu-stanicu-postavljena-je-preko-vikenda-to-najbolje-govori-o-kakvom-je-poslu-tu-rijec-neka-je-maknu-s-naseg-krova-1085697 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fna-zgradu-im-potajno-stavili-baznu-stanicu-postavljena-je-preko-vikenda-to-najbolje-govori-o-kakvom-je-poslu-tu-rijec-neka-je-maknu-s-naseg-krova-1085697 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TKO JE U PRAVU? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
SplitTKO JE U PRAVU?

Na zgradu im ‘potajno‘ stavili baznu stanicu: ‘Postavljena je preko vikenda, to najbolje govori o kakvom je poslu tu riječ. Neka je maknu s našeg krova!‘

21. ožujka 2021. - 22:54

Stanari zgrade na adresi Ulica Antuna Branka Šimića u Splitu, točnije ulaza 70, 74 i 76, neugodno su se iznenadili sredinom veljače kada su shvatili da se na vrhu njihove zgrade postavlja bazna stanica. Najviše ih smeta što se to postavilo bez njihovog znanja te što ih nitko o tome nije ništa pitao. Upravo zbog toga njih desetak okupilo se ispred zgrade kako bi nam iznijeli svoje probleme, a kažu ako bude potrebno organizirat će se i veliki prosvjed jer nije to samo problem njihove zgrade, već i okolnih. 

- Mene nitko ništa nije pitao vezano uz postavljanje bazne stanice. Jedino su me stanari počeli zvati kada su krenuli radovi jer ih je zanimalo jesam li ja kao predstavnik dobio ikakvu obavijest i znam li išta o tome. To je postavljeno preko vike...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 11:01