stdClass Object ( [id] => 1203327 [title] => Najpoznatiji je kao osnivač Hajduka, ali arhitekt Fabjan Kaliterna je Splitu dao puno više od toga. Divna zgrada Oceanografskog instituta tek je jedna od njih stotine. Red je da ih se prisjetimo [alias] => najpoznatiji-je-kao-osnivac-hajduka-ali-arhitekt-fabjan-kaliterna-je-splitu-dao-puno-vise-od-toga-divna-zgrada-oceanografskog-instututa-tek-je-jedna-od-njih-stotine-red-je-da-ih-se-prisjetimo [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Premda najčešće percipiran kao otac splitskog sporta, što i jest kao osnivač ili sudionik osnivanja “Hajduka”, “Gusara”, “Jadrana”, ali i biciklizma, jedrenja, atletike i plivanja, kao čovjek koji je u Split donio prvi pravi balun i nogometne dresove te doveo trenere, Fabijan Kaliterna (1886. – 1952.), u splitskom govoru najčešće Fabjan, markantna je osoba splitske i dalmatinske arhitekture prve polovine 20. stoljeća. S dvjestotinjak izvedenih projekata – spomenimo samo Oceanografski institut, zgradu Hrvatske gospodarske komore, hotel “Park – Imperijal” te desetke obiteljskih kuća, posebno na Bačvicama – jedan je od najplodnijih hrvatskih arhitekata, ali i kreator arhitektonske misli i razvoja grada. U mnogobrojnim člancima i raspravama bavio se planiranjem splitske budućnosti, a gotovo je nepoznata činjenica da je predložio, osmislio i projektirao čak i most od Splita do Kaštela, čija je potreba i danas aktualna.

---

image

hotel park

Hotel Park Split/Slobodna Dalmacija
---

Povezanost sa zavičajem

Upravo bi sedamdeseta obljetnica smrti ovog prezaslužnoga građanina mogla biti povodom da se njegovo djelo obilježi, kako znanstvenim doprinosima, tako i konačnim podizanjem javnog spomenika koji je prošao sve procedure još prije desetak godina.

Arhitektura Fabijana Kaliterne tek je u najnovije doba ponovno postala predmet zanimanja kolega koji valoriziraju izgradnju prošlog stoljeća, a jedan od rijetkih članaka o njegovu djelu objavio je 1976. u Slobodnoj Dalmaciji povjesničar umjetnosti dr. Duško Kečkemet, navodeći da je Kaliterna glavni predstavnik pravca u dalmatinskoj arhitekturi koji je nastojao obogatiti i oplemeniti suvremenu arhitekturu tradicionalnim iskustvima.

– Gotovo atavistička povezanost uz zavičajni ambijent, uz zemlju, uz lokalni građevni materijal, oblikovali su Kaliternu kao osebujnog graditelja koji nije nikada školski kopirao historijsku arhitekturu, ali je priznavao svoju inspiraciju na pozitivnim tekovinama tradicionalnog lokalnog graditeljstva. Najplodnije i najzanimljivije razdoblje Kaliternina djelovanja bila je prva decenija nakon povratka sa studija 1921. godine. Oko stotinu stambenih i ostalih kuća što ih je tada projektirao dale su karakteristični pečat poratnome Splitu, a neke gradske četvrti, poput Bačvica, i danas nose ugođaj njegove tadašnje arhitekture. Na preko dvije stotine projekata novogradnja izvedenih u Splitu od 1921. do 1941. možemo pratiti i vidnu evoluciju njegova stila – ukazuje dr. Kečkemet, te za primjer Kaliternine “rane faze” navodi niz kuća Ferić na Bačvicama iz 1922. godine.

---

image

Niz zgrada u ulici Prilaz braće Kaliterna

Jakov Prkic/Cropix
---

– Karakterizira ih istaknuta slikovitost koja korijene vuče još iz bečke secesije. Stanovita romantika ogleda se u istaknutoj “kuli” zgrade, u “romaničkim” lezenama pod sljemenom, u slikovitoj rustičnoj obradi kamena od kojega su kuće gotovo u cijelosti izvedene. Kaliternini prepoznatljivi građevinski elementi su ulazni trijem sa stupovima, lučni otvori prozora i balkonske lože s kratkim trbušastim stupovima, široki luminari na krovu s nizom malenih prozora, obavezne grilje, razvedeni krov s kupama kanalicama, kamenim konzolama pod prozorima i tradicionalno oblikovanim dimnjacima...

Uskoro će se ta pretjerana slikovitost ublažiti. Rustična obrada kamena zadržat će se samo u prizemlju ili na bazi kuće, a ostalo će biti zidano ili od fino obrađenog kamena ili od betona žbukanog terrabonom. Istaknuti je primjer takve arhitekture vila A. Radića na Gripama iz 1923. godine. Budući da su njegove kuće uglavnom smještene u zelenim površinama, naročita je pažnja posvećena odnosu zgrade i okolnog parka, ogradnome zidu, ogradama od kovanog željeza... Praktičan i ljudski osjećaj za onoga tko će stanovati u kući bio je prisutan u Kaliterninim projektima tog desetljeća – navodi dr. Kečkemet.

U to vrijeme Kaliterna gradi više sportskih objekata, zgradu “Putnika” na obali, srušenu 1943., kamenu palaču Trgovinsko-obrtničke komore (današnji HGK) na Matejuški iz 1930., ogradni zid i zgradu za vratara na Meštrovićevoj palači na Mejama iz 1929. godine. Najistaknutiji njegov projekt tog doba je zgrada Oceanografskog instituta na rtu Marjana iz 1933. godine.

---

image

Zgrada Oceanografskog instituta na rtu Marjana 

Jakov Prkić/Cropix
---

– U tridesetim godinama Kaliterna popušta pred općim utjecajem pojednostavljene “funkcionalne” arhitekture, koja je radikalno odbacivala svaku slikovitost, ukras i vezu s tradicijom. Razigrani oblici na njegovim zgradama se pojednostavljuju, prilagođuju se armiranobetonskim konstrukcijama, slikoviti balkoni postaju jednostavni, bez nosača i dekorativnih ograda, kamen se povlači na sami sokl (cokul, nap. a.) kuće i ogradni zid. Jedini građevno-ukrasni element kojega se Kaliterna dugo nije mogao odreći, posljednji ustupak tradicionalnoj arhitekturi, bio je luk, obično balkonskih vrata ili lože, po kojemu možemo i prepoznati Kaliternine zgrade – ističe Duško Kečkemet, koji spominje i njegove projekte izvan Splita, poput objekata ljuštionice riže u Dubrovniku i Rijeci, hotela “Kovačić” u Hvaru i Burzu rada u Dubrovniku.

Borba protiv ‘čudovišta’

– Građevinska djelatnost arhitekta Kaliterne bila je u međuratnom razdoblju neobično velika, toliko karakteristična da je dala pečat čitavim splitskim četvrtima, posebno Bačvicama. Kao niti jedan drugi moderni graditelj, on je bio spona između vrijedne građevinske baštine i suvremenih potreba, spona koja nigdje drugdje u zemlji nije uspostavljena tako očevidno i funkcionalno kao u Splitu. Primjenjujući tradicionalni i iskušani građevni materijal, kamen, terrabonu, crijep, njegove su zgrade odoljele zubu vremena mnogo bolje od svih kasnijih zgrada, unatoč napretku građevne tehnike i suvremenih materijala. Njegov doprinos izgledu modernog Splita očit je i pozitivan – zaključuje Duško Kečkemet.

Iz rasprava, polemika i članaka arhitekta Fabijana Kaliterne u onodobnom tisku, ponajviše “Novom Dobu”, koje nam je ustupila arhitektica Marija Bošković koja se bavi njegovim arhitektonskim opusom, zorno je kako je splitski projektant žustro sudjelovao u kreiranju arhitektonske i urbanističke slike grada sa sličnim dvojbama koje muče i današnji Split, pa tako u članku iz 1919. godine, pod naslovom “Gdje da se gradi novi veliki hotel”, komentira inicijativu švicarskih investitora da podignu golemi hotel na Rivi sve do kantuna s Marmontovom ulicom, koji bi po njemu “bio tako velik kao dva splitska teatra”. Kaliterna se protivio prekidanju kontinuiteta obale “jer je to nešto što treba zauvijek sačuvati Splitu i Splićanima”.

– Ako se ovo jednom ne svrši i unaprijed će dolaziti gospoda Schwarzl, Bog zna iz kojih pobuda, da traže od Općine zemljišta ili mora, možda i pred ovim novim hotelom za gradnju još kojeg drugog novog čudovišta – upozorava mladi Kaliterna.

U tisku raspravlja i o položaju nove banovinske palače u Splitu, protiveći se gradnji pred Dioklecijanovom palačom, te predlažući za lokaciju – Pazar.

– Time bi se radikalno očistila ona naša šporka čaršija (pazar) od svega onoga što na čistu tržnicu ne spada. Ako nemamo obzira prema historičko-arhitektonskim objektima radi kojih samo k nama stranci dolaze, a ono imajmo obzira prema koristi koju nam ti objekti donose. I ne zaboravimo da je Dalmacija i prošle godine imala više koristi od turizma, nego od svih naših vina, ulja, ribe i raznog rudarskog blaga (...) Čuvajmo ovaj grad utemeljen od velikoga cara Dioklecijana, od kojega su nam ostali najbolje sačuvani fragmenti rimske arhitekture i nemojmo da današnjim rješenjima upropaštavamo veličanstvene linije koje možemo imati na jednoj od najizloženijih točaka Splita – smatra Kaliterna te kao kompromisno rješenje predlaže gradnju banovinske palače u četvrti Lovret.

---

image

Maketa prijedloga uređenja Pazara iz 1940. godine

Arhiv ing. F. Kaliterne
---

Kaliterna se, zanimljivo, zalagao za rušenje monumentalne fontane na Rivi, ali i crkve sv. Petra na Pazaru, a i jednoj i drugoj kasnije su presudile povijesne okolnosti; fontani komunističke mine, a crkvi angloameričke bombe. Projektirao je 1949. godine višestambene zgrade tzv. Radničke kolonije koje su trebala biti građene u Solinu, no zbog arheologije naselje nije izvedeno.

Kaliterna je 1919. izložio viziju uređenja zapadne obale i zapadnog dijela Rive koja se danas može karakterizirati u najmanju ruku neobičnom: ovaj prostor namijenio je luksuznoj urbanoj izgradnji i dužobalnoj prometnici s pješačkom šetnicom. Predvidio je prometno rješenje zone i kolno prometno povezivanje zapadnoga i istočnoga dijela luke novim mostom! Prostor pred povijesnom jezgrom i Palačom ostao je oslobođen od kolnoga prometa te je postao pješačka promenada. Novoformirani zaštićeni akvatorij zamislio je kao prostranu lučicu za manja plovila, a u osi Prokurativa na dijelu obale oblikovao stube koje su se spuštale prema moru.

Uz cijelu obalnu crtu predložio je poteze niske vegetacije i cvjetnih grmova, a ova je studija prvi put sadržavala prijedlog sadnje drvoreda palmi na splitskoj Rivi i njegova proširenja prema zapadu.

Prometna arterija

Arhitekt Kaliterna 1940. je izradio “Utok proti regulacijonog plana Splita”, složeno i sveobuhvatno promišljanje splitskih prostornih tema s komentarima predloženih rješenja u izrađenom Planu, te ga je predao Gradskom poglavarstvu i javno obrazložio u siječnju 1941. godine. Zanimljivo je kako tadašnji problemi, o kojima je Kaliterna naširoko raspravljao i predlagao rješenja, do danas nisu riješeni, poput široke prometnice – koju naziva prometna “arterija” – a protezala bi se od istočne obale sve do istočnog izlaza iz grada, jake ceste od centra Splita do Solina, proširenja gradskih ulica po kvartovima, ali i obalnog pojasa, uređenja fasada, nove željezničke postaje...

Jedna je od njegovih ideja i most od Splita do Kaštela! Budući da se grad već prije početka Drugog svjetskog rata znatno proširio, Kaliterna je 1944. predložio izgradnju mosta od Stinica preko otočića Barbarinca do tvornice cementa u Kaštel Sućurcu. Po njegovoj zamisli, tim bi se mostom rasteretila postojeća prometnica te bi se otvorio još jedan izlaz iz grada, ali bi se i skratio put do zračne luke, čiju je izgradnju prvotno zamislio u blizini ušća rijeke Jadro, a zatim ju je planirao u Divuljama, gdje je poslije i izgrađena.

---

 

Arhitekt Fabijan Kaliterna rođen je u Splitu 20. siječnja 1886. u težačkoj obitelji Tome Kaliterne. Nakon završetka Velike realke u Splitu, upisao je u jesen 1906. Visoku tehničku školu u Pragu, Građevinski odjel, kao jedan od jedanaest Dalmatinaca, a sljedeće se godine prebacio na Arhitektonski odjel, gdje je 1921. diplomirao. Studij arhitekture privremeno je prekinuo 1912., a godine mobilizacije i Prvog svjetskog rata proveo je u Francuskoj; prvo u Parizu, gdje je i studirao 1917. – 1918. na Specijalnoj školi arhitekture, a nakon toga na Azurnoj obali, uglavnom u Nici.

Nakon povratka u Split osnovao je Ured ovlaštenog arhitekta, u kojemu je radio niz mladih suradnika (Boris Katunarić, Miro i Rikard Marasović, Neven Šegvić). Izradio je oko četiri stotine projekata obiteljskih i višestambenih zgrada, od kojih je realizirano više od dvjesto. Projektirao je objekte javne namjene, ali i ugostiteljske objekte (kavane, restorane, hotele). Poseban dio njegova arhitektonskog opusa čine prostorne studije i prijedlozi za uređenje gradskih prostora, problematika koja ga je zaokupljala više od trideset godina.

Kaliterna je bio među najznačajnijim osobama splitskog javnog života, kao arhitekt, član brojnih komisija i povjerenstava, ali i kao sportski djelatnik, “otac splitskog sporta”, koji je pokrenuo čitav niz sportskih klubova, od kojih je najpoznatiji HNK “Hajduk”. Umro je u Splitu 30. siječnja 1952. godine.

Marija Bošković, dipl. ing. arh. i građ.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => S dvjestotinjak izvedenih projekata – spomenimo samo Oceanografski institut, zgradu Hrvatske gospodarske komore, hotel ‘Park – Imperijal’ te desetke obiteljskih kuća, posebno na Bačvicama – jedan je od najplodnijih hrvatskih arhitekata. Predlagao je i most do Kaštela sa Stinica, kao i lokaciju aerodroma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 70. GODIŠNJICA SMRTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => S dvjestotinjak izvedenih projekata – spomenimo samo Oceanografski institut, zgradu Hrvatske gospodarske komore, hotel ‘Park – Imperijal’ te desetke obiteljskih kuća, posebno na Bačvicama – jedan je od najplodnijih hrvatskih arhitekata. Predlagao je i most do Kaštela sa Stinica, kao i lokaciju aerodroma 70. GODIŠNJICA SMRTI 2 0 10122 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-09 18:58:22 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => Damir Šarac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-24 19:39:56 [modified_by] => 3108 [publish_up] => 2022-06-24 19:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4994 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/09\/22522262.png","\/images\/slike\/2022\/06\/09\/1818011.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/09\/22348078.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/09\/22348080.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/09\/22348082.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/09\/22356866.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/09\/22356860.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/09\/22356858.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/09\/22356856.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/09\/22356854.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/09\/21463198.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/09\/15662092.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni Arhiv","","Arhiv ing. F. Kaliterne","Arhiv ing. F. Kaliterne","Arhiv ing. F. Kaliterne","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Hotel Park Split\/Slobodna Dalmacija","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Fabjan Kaliterna puno je zadu\u017eio rodni grad<\/p>","

Arhitekt Fabijan Kaliterna<\/p>","

Kaliternin crte\u017e mosta preko Ka\u0161telanskog zaljeva, od Stinica do Su\u0107urca, iz 1944. godine<\/p>","

Maketa prijedloga ure\u0111enja Pazara iz 1940. godine<\/p>","

Vizija zapadnog dijela Rive mladog Fabijana Kaliterne iz 1919. godine<\/p>","

Zgrada u ulici Prilaz bra\u0107e Kaliterna rad je iz rane kreativne faze<\/p>","","","

Niz zgrada u ulici Prilaz bra\u0107e Kaliterna<\/p>","

Zgrada Oceanografskog instituta na rtu Marjana\u00a0<\/p>","

hotel park<\/p>","

Zgrada HGK<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1640x924","hd_22522262_1920.png":"1920x1080","k_22522262_1280.png":"1280x1280","k_22522262_1024.png":"1024x1024","k_22522262_640.png":"640x640","k_22522262_480.png":"480x480","k_22522262_340.png":"340x340","k_22522262_220.png":"220x220","o_22522262_1280.png":"1280x721","o_22522262_1024.png":"1024x576","o_22522262_640.png":"640x360","o_22522262_480.png":"480x270","o_22522262_340.png":"340x191","o_22522262_220.png":"220x123","h_22522262_1280.png":"1280x854","h_22522262_1024.png":"1024x683","h_22522262_640.png":"640x427","h_22522262_480.png":"480x320","h_22522262_340.png":"340x227","h_22522262_220.png":"220x147","pp_22522262_1280.png":"1280x1628","pp_22522262_1024.png":"1024x1303","pp_22522262_640.png":"640x814","pp_22522262_480.png":"480x611","pp_22522262_340.png":"340x432","pp_22522262_220.png":"220x280"},{"size0":"728x1135","hd_1818011_1920.jpg":"1920x1080","k_1818011_1280.jpg":"1280x1280","k_1818011_1024.jpg":"1024x1024","k_1818011_640.jpg":"640x640","k_1818011_480.jpg":"480x480","k_1818011_340.jpg":"340x340","k_1818011_220.jpg":"220x220","o_1818011_1280.jpg":"1280x1995","o_1818011_1024.jpg":"1024x1596","o_1818011_640.jpg":"640x997","o_1818011_480.jpg":"480x748","o_1818011_340.jpg":"340x530","o_1818011_220.jpg":"220x342","h_1818011_1280.jpg":"1280x854","h_1818011_1024.jpg":"1024x683","h_1818011_640.jpg":"640x427","h_1818011_480.jpg":"480x320","h_1818011_340.jpg":"340x227","h_1818011_220.jpg":"220x147","pp_1818011_1280.jpg":"1280x1628","pp_1818011_1024.jpg":"1024x1303","pp_1818011_640.jpg":"640x814","pp_1818011_480.jpg":"480x611","pp_1818011_340.jpg":"340x432","pp_1818011_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_22348078_1920.jpg":"1920x1080","k_22348078_1280.jpg":"1280x1280","k_22348078_1024.jpg":"1024x1024","k_22348078_640.jpg":"640x640","k_22348078_480.jpg":"480x480","k_22348078_340.jpg":"340x340","k_22348078_220.jpg":"220x220","o_22348078_1280.jpg":"1280x851","o_22348078_1024.jpg":"1024x681","o_22348078_640.jpg":"640x425","o_22348078_480.jpg":"480x319","o_22348078_340.jpg":"340x226","o_22348078_220.jpg":"220x146","h_22348078_1280.jpg":"1280x854","h_22348078_1024.jpg":"1024x683","h_22348078_640.jpg":"640x427","h_22348078_480.jpg":"480x320","h_22348078_340.jpg":"340x227","h_22348078_220.jpg":"220x147","pp_22348078_1280.jpg":"1280x1628","pp_22348078_1024.jpg":"1024x1303","pp_22348078_640.jpg":"640x814","pp_22348078_480.jpg":"480x611","pp_22348078_340.jpg":"340x432","pp_22348078_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1504","hd_22348080_1920.jpg":"1920x1080","k_22348080_1280.jpg":"1280x1280","k_22348080_1024.jpg":"1024x1024","k_22348080_640.jpg":"640x640","k_22348080_480.jpg":"480x480","k_22348080_340.jpg":"340x340","k_22348080_220.jpg":"220x220","o_22348080_1280.jpg":"1280x1002","o_22348080_1024.jpg":"1024x802","o_22348080_640.jpg":"640x501","o_22348080_480.jpg":"480x376","o_22348080_340.jpg":"340x266","o_22348080_220.jpg":"220x172","h_22348080_1280.jpg":"1280x854","h_22348080_1024.jpg":"1024x683","h_22348080_640.jpg":"640x427","h_22348080_480.jpg":"480x320","h_22348080_340.jpg":"340x227","h_22348080_220.jpg":"220x147","pp_22348080_1280.jpg":"1280x1628","pp_22348080_1024.jpg":"1024x1303","pp_22348080_640.jpg":"640x814","pp_22348080_480.jpg":"480x611","pp_22348080_340.jpg":"340x432","pp_22348080_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1241","hd_22348082_1920.jpg":"1920x1080","k_22348082_1280.jpg":"1280x1280","k_22348082_1024.jpg":"1024x1024","k_22348082_640.jpg":"640x640","k_22348082_480.jpg":"480x480","k_22348082_340.jpg":"340x340","k_22348082_220.jpg":"220x220","o_22348082_1280.jpg":"1280x827","o_22348082_1024.jpg":"1024x661","o_22348082_640.jpg":"640x413","o_22348082_480.jpg":"480x310","o_22348082_340.jpg":"340x219","o_22348082_220.jpg":"220x142","h_22348082_1280.jpg":"1280x854","h_22348082_1024.jpg":"1024x683","h_22348082_640.jpg":"640x427","h_22348082_480.jpg":"480x320","h_22348082_340.jpg":"340x227","h_22348082_220.jpg":"220x147","pp_22348082_1280.jpg":"1280x1628","pp_22348082_1024.jpg":"1024x1303","pp_22348082_640.jpg":"640x814","pp_22348082_480.jpg":"480x611","pp_22348082_340.jpg":"340x432","pp_22348082_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22356866_1920.jpg":"1920x1080","k_22356866_1280.jpg":"1280x1280","k_22356866_1024.jpg":"1024x1024","k_22356866_640.jpg":"640x640","k_22356866_480.jpg":"480x480","k_22356866_340.jpg":"340x340","k_22356866_220.jpg":"220x220","o_22356866_1280.jpg":"1280x853","o_22356866_1024.jpg":"1024x682","o_22356866_640.jpg":"640x426","o_22356866_480.jpg":"480x320","o_22356866_340.jpg":"340x226","o_22356866_220.jpg":"220x146","h_22356866_1280.jpg":"1280x854","h_22356866_1024.jpg":"1024x683","h_22356866_640.jpg":"640x427","h_22356866_480.jpg":"480x320","h_22356866_340.jpg":"340x227","h_22356866_220.jpg":"220x147","pp_22356866_1280.jpg":"1280x1628","pp_22356866_1024.jpg":"1024x1303","pp_22356866_640.jpg":"640x814","pp_22356866_480.jpg":"480x611","pp_22356866_340.jpg":"340x432","pp_22356866_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22356860_1920.jpg":"1920x1080","k_22356860_1280.jpg":"1280x1280","k_22356860_1024.jpg":"1024x1024","k_22356860_640.jpg":"640x640","k_22356860_480.jpg":"480x480","k_22356860_340.jpg":"340x340","k_22356860_220.jpg":"220x220","o_22356860_1280.jpg":"1280x853","o_22356860_1024.jpg":"1024x682","o_22356860_640.jpg":"640x426","o_22356860_480.jpg":"480x320","o_22356860_340.jpg":"340x226","o_22356860_220.jpg":"220x146","h_22356860_1280.jpg":"1280x854","h_22356860_1024.jpg":"1024x683","h_22356860_640.jpg":"640x427","h_22356860_480.jpg":"480x320","h_22356860_340.jpg":"340x227","h_22356860_220.jpg":"220x147","pp_22356860_1280.jpg":"1280x1628","pp_22356860_1024.jpg":"1024x1303","pp_22356860_640.jpg":"640x814","pp_22356860_480.jpg":"480x611","pp_22356860_340.jpg":"340x432","pp_22356860_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22356858_1920.jpg":"1920x1080","k_22356858_1280.jpg":"1280x1280","k_22356858_1024.jpg":"1024x1024","k_22356858_640.jpg":"640x640","k_22356858_480.jpg":"480x480","k_22356858_340.jpg":"340x340","k_22356858_220.jpg":"220x220","o_22356858_1280.jpg":"1280x853","o_22356858_1024.jpg":"1024x682","o_22356858_640.jpg":"640x426","o_22356858_480.jpg":"480x320","o_22356858_340.jpg":"340x226","o_22356858_220.jpg":"220x146","h_22356858_1280.jpg":"1280x854","h_22356858_1024.jpg":"1024x683","h_22356858_640.jpg":"640x427","h_22356858_480.jpg":"480x320","h_22356858_340.jpg":"340x227","h_22356858_220.jpg":"220x147","pp_22356858_1280.jpg":"1280x1628","pp_22356858_1024.jpg":"1024x1303","pp_22356858_640.jpg":"640x814","pp_22356858_480.jpg":"480x611","pp_22356858_340.jpg":"340x432","pp_22356858_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_22356856_1920.jpg":"1920x1080","k_22356856_1280.jpg":"1280x1280","k_22356856_1024.jpg":"1024x1024","k_22356856_640.jpg":"640x640","k_22356856_480.jpg":"480x480","k_22356856_340.jpg":"340x340","k_22356856_220.jpg":"220x220","o_22356856_1280.jpg":"1280x1920","o_22356856_1024.jpg":"1024x1536","o_22356856_640.jpg":"640x960","o_22356856_480.jpg":"480x720","o_22356856_340.jpg":"340x510","o_22356856_220.jpg":"220x330","h_22356856_1280.jpg":"1280x854","h_22356856_1024.jpg":"1024x683","h_22356856_640.jpg":"640x427","h_22356856_480.jpg":"480x320","h_22356856_340.jpg":"340x227","h_22356856_220.jpg":"220x147","pp_22356856_1280.jpg":"1280x1628","pp_22356856_1024.jpg":"1024x1303","pp_22356856_640.jpg":"640x814","pp_22356856_480.jpg":"480x611","pp_22356856_340.jpg":"340x432","pp_22356856_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1236","hd_22356854_1920.jpg":"1920x1080","k_22356854_1280.jpg":"1280x1280","k_22356854_1024.jpg":"1024x1024","k_22356854_640.jpg":"640x640","k_22356854_480.jpg":"480x480","k_22356854_340.jpg":"340x340","k_22356854_220.jpg":"220x220","o_22356854_1280.jpg":"1280x824","o_22356854_1024.jpg":"1024x659","o_22356854_640.jpg":"640x412","o_22356854_480.jpg":"480x309","o_22356854_340.jpg":"340x218","o_22356854_220.jpg":"220x141","h_22356854_1280.jpg":"1280x854","h_22356854_1024.jpg":"1024x683","h_22356854_640.jpg":"640x427","h_22356854_480.jpg":"480x320","h_22356854_340.jpg":"340x227","h_22356854_220.jpg":"220x147","pp_22356854_1280.jpg":"1280x1628","pp_22356854_1024.jpg":"1024x1303","pp_22356854_640.jpg":"640x814","pp_22356854_480.jpg":"480x611","pp_22356854_340.jpg":"340x432","pp_22356854_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1331","hd_21463198_1920.jpg":"1920x1080","k_21463198_1280.jpg":"1280x1280","k_21463198_1024.jpg":"1024x1024","k_21463198_640.jpg":"640x640","k_21463198_480.jpg":"480x480","k_21463198_340.jpg":"340x340","k_21463198_220.jpg":"220x220","o_21463198_1280.jpg":"1280x887","o_21463198_1024.jpg":"1024x709","o_21463198_640.jpg":"640x443","o_21463198_480.jpg":"480x332","o_21463198_340.jpg":"340x235","o_21463198_220.jpg":"220x152","h_21463198_1280.jpg":"1280x854","h_21463198_1024.jpg":"1024x683","h_21463198_640.jpg":"640x427","h_21463198_480.jpg":"480x320","h_21463198_340.jpg":"340x227","h_21463198_220.jpg":"220x147","pp_21463198_1280.jpg":"1280x1628","pp_21463198_1024.jpg":"1024x1303","pp_21463198_640.jpg":"640x814","pp_21463198_480.jpg":"480x611","pp_21463198_340.jpg":"340x432","pp_21463198_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1243","hd_15662092_1920.jpg":"1920x1080","k_15662092_1280.jpg":"1280x1280","k_15662092_1024.jpg":"1024x1024","k_15662092_640.jpg":"640x640","k_15662092_480.jpg":"480x480","k_15662092_340.jpg":"340x340","k_15662092_220.jpg":"220x220","o_15662092_1280.jpg":"1280x828","o_15662092_1024.jpg":"1024x662","o_15662092_640.jpg":"640x414","o_15662092_480.jpg":"480x310","o_15662092_340.jpg":"340x220","o_15662092_220.jpg":"220x142","h_15662092_1280.jpg":"1280x854","h_15662092_1024.jpg":"1024x683","h_15662092_640.jpg":"640x427","h_15662092_480.jpg":"480x320","h_15662092_340.jpg":"340x227","h_15662092_220.jpg":"220x147","pp_15662092_1280.jpg":"1280x1628","pp_15662092_1024.jpg":"1024x1303","pp_15662092_640.jpg":"640x814","pp_15662092_480.jpg":"480x611","pp_15662092_340.jpg":"340x432","pp_15662092_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8054271 Threads: 4 Questions: 1602653268 Slow queries: 4900792 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112601056 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/najpoznatiji-je-kao-osnivac-hajduka-ali-arhitekt-fabjan-kaliterna-je-splitu-dao-puno-vise-od-toga-divna-zgrada-oceanografskog-instututa-tek-je-jedna-od-njih-stotine-red-je-da-ih-se-prisjetimo-1203327 [printLink] => /split/najpoznatiji-je-kao-osnivac-hajduka-ali-arhitekt-fabjan-kaliterna-je-splitu-dao-puno-vise-od-toga-divna-zgrada-oceanografskog-instututa-tek-je-jedna-od-njih-stotine-red-je-da-ih-se-prisjetimo-1203327?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 682239 [name] => fabjan kaliterna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-24 21:16:35 [main_article_id] => 0 [alias] => fabjan-kaliterna [link] => /tag/fabjan-kaliterna ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => S dvjestotinjak izvedenih projekata – spomenimo samo Oceanografski institut, zgradu Hrvatske gospodarske komore, hotel ‘Park – Imperijal’ te desetke obiteljskih kuća, posebno na Bačvicama – jedan je od najplodnijih hrvatskih arhitekata. Predlagao je i most do Kaštela sa Stinica, kao i lokaciju aerodroma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 70. GODIŠNJICA SMRTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Najpoznatiji je kao osnivač Hajduka, ali arhitekt Fabjan Kaliterna je Splitu dao puno više od toga. Divna zgrada Oceanografskog instituta tek je jedna od njih stotine. Red je da ih se prisjetimo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/09/22522262.png [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni Arhiv [mainImageDesc] =>

Fabjan Kaliterna puno je zadužio rodni grad

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/09/22522262.png [title] =>

Fabjan Kaliterna puno je zadužio rodni grad

Privatni Arhiv ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/09/1818011.jpg [title] =>

Arhitekt Fabijan Kaliterna

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/09/22348078.jpg [title] =>

Kaliternin crtež mosta preko Kaštelanskog zaljeva, od Stinica do Sućurca, iz 1944. godine

Arhiv ing. F. Kaliterne ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/09/22348080.jpg [title] =>

Maketa prijedloga uređenja Pazara iz 1940. godine

Arhiv ing. F. Kaliterne ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/09/22348082.jpg [title] =>

Vizija zapadnog dijela Rive mladog Fabijana Kaliterne iz 1919. godine

Arhiv ing. F. Kaliterne ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/09/22356866.jpg [title] =>

Zgrada u ulici Prilaz braće Kaliterna rad je iz rane kreativne faze

Jakov Prkic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/09/22356860.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/09/22356858.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/09/22356856.jpg [title] =>

Niz zgrada u ulici Prilaz braće Kaliterna

Jakov Prkic/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/09/22356854.jpg [title] =>

Zgrada Oceanografskog instituta na rtu Marjana 

Jakov Prkić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/09/21463198.jpg [title] =>

hotel park

Hotel Park Split/Slobodna Dalmacija ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/09/15662092.jpg [title] =>

Zgrada HGK

Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Premda najčešće percipiran kao otac splitskog sporta, što i jest kao osnivač ili sudionik osnivanja “Hajduka”, “Gusara”, “Jadrana”, ali i biciklizma, jedrenja, atletike i plivanja, kao čovjek koji je u Split donio prvi pravi balun i nogometne dresove te doveo trenere, Fabijan Kaliterna (1886. – 1952.), u splitskom govoru najčešće Fabjan, markantna je osoba splitske i dalmatinske arhitekture prve polovine 20. stoljeća. S dvjestotinjak izvedenih projekata – spomenimo samo Oceanografski institut, zgradu Hrvatske gospodarske komore, hotel “Park – Imperijal” te desetke obiteljskih kuća, posebno na Bačvicama – jedan je od najplodnijih hrvatskih arhitekata, ali i kreator arhitektonske misli i razvoja grada. U mnogobrojnim člancima i raspravama bavio se planiranjem splitske budućnosti, a gotovo je nepoznata činjenica da je predložio, osmislio i projektirao čak i most od Splita do Kaštela, čija je potreba i danas aktualna.

---

image

hotel park

Hotel Park Split/Slobodna Dalmacija
---

Povezanost sa zavičajem

Upravo bi sedamdeseta obljetnica smrti ovog prezaslužnoga građanina mogla biti povodom da se njegovo djelo obilježi, kako znanstvenim doprinosima, tako i konačnim podizanjem javnog spomenika koji je prošao sve procedure još prije desetak godina.

Arhitektura Fabijana Kaliterne tek je u najnovije doba ponovno postala predmet zanimanja kolega koji valoriziraju izgradnju prošlog stoljeća, a jedan od rijetkih članaka o njegovu djelu objavio je 1976. u Slobodnoj Dalmaciji povjesničar umjetnosti dr. Duško Kečkemet, navodeći da je Kaliterna glavni predstavnik pravca u dalmatinskoj arhitekturi koji je nastojao obogatiti i oplemeniti suvremenu arhitekturu tradicionalnim iskustvima.

– Gotovo atavistička povezanost uz zavičajni ambijent, uz zemlju, uz lokalni građevni materijal, oblikovali su Kaliternu kao osebujnog graditelja koji nije nikada školski kopirao historijsku arhitekturu, ali je priznavao svoju inspiraciju na pozitivnim tekovinama tradicionalnog lokalnog graditeljstva. Najplodnije i najzanimljivije razdoblje Kaliternina djelovanja bila je prva decenija nakon povratka sa studija 1921. godine. Oko stotinu stambenih i ostalih kuća što ih je tada projektirao dale su karakteristični pečat poratnome Splitu, a neke gradske četvrti, poput Bačvica, i danas nose ugođaj njegove tadašnje arhitekture. Na preko dvije stotine projekata novogradnja izvedenih u Splitu od 1921. do 1941. možemo pratiti i vidnu evoluciju njegova stila – ukazuje dr. Kečkemet, te za primjer Kaliternine “rane faze” navodi niz kuća Ferić na Bačvicama iz 1922. godine.

---

image

Niz zgrada u ulici Prilaz braće Kaliterna

Jakov Prkic/Cropix
---

– Karakterizira ih istaknuta slikovitost koja korijene vuče još iz bečke secesije. Stanovita romantika ogleda se u istaknutoj “kuli” zgrade, u “romaničkim” lezenama pod sljemenom, u slikovitoj rustičnoj obradi kamena od kojega su kuće gotovo u cijelosti izvedene. Kaliternini prepoznatljivi građevinski elementi su ulazni trijem sa stupovima, lučni otvori prozora i balkonske lože s kratkim trbušastim stupovima, široki luminari na krovu s nizom malenih prozora, obavezne grilje, razvedeni krov s kupama kanalicama, kamenim konzolama pod prozorima i tradicionalno oblikovanim dimnjacima...

Uskoro će se ta pretjerana slikovitost ublažiti. Rustična obrada kamena zadržat će se samo u prizemlju ili na bazi kuće, a ostalo će biti zidano ili od fino obrađenog kamena ili od betona žbukanog terrabonom. Istaknuti je primjer takve arhitekture vila A. Radića na Gripama iz 1923. godine. Budući da su njegove kuće uglavnom smještene u zelenim površinama, naročita je pažnja posvećena odnosu zgrade i okolnog parka, ogradnome zidu, ogradama od kovanog željeza... Praktičan i ljudski osjećaj za onoga tko će stanovati u kući bio je prisutan u Kaliterninim projektima tog desetljeća – navodi dr. Kečkemet.

U to vrijeme Kaliterna gradi više sportskih objekata, zgradu “Putnika” na obali, srušenu 1943., kamenu palaču Trgovinsko-obrtničke komore (današnji HGK) na Matejuški iz 1930., ogradni zid i zgradu za vratara na Meštrovićevoj palači na Mejama iz 1929. godine. Najistaknutiji njegov projekt tog doba je zgrada Oceanografskog instituta na rtu Marjana iz 1933. godine.

---

image

Zgrada Oceanografskog instituta na rtu Marjana 

Jakov Prkić/Cropix
---

– U tridesetim godinama Kaliterna popušta pred općim utjecajem pojednostavljene “funkcionalne” arhitekture, koja je radikalno odbacivala svaku slikovitost, ukras i vezu s tradicijom. Razigrani oblici na njegovim zgradama se pojednostavljuju, prilagođuju se armiranobetonskim konstrukcijama, slikoviti balkoni postaju jednostavni, bez nosača i dekorativnih ograda, kamen se povlači na sami sokl (cokul, nap. a.) kuće i ogradni zid. Jedini građevno-ukrasni element kojega se Kaliterna dugo nije mogao odreći, posljednji ustupak tradicionalnoj arhitekturi, bio je luk, obično balkonskih vrata ili lože, po kojemu možemo i prepoznati Kaliternine zgrade – ističe Duško Kečkemet, koji spominje i njegove projekte izvan Splita, poput objekata ljuštionice riže u Dubrovniku i Rijeci, hotela “Kovačić” u Hvaru i Burzu rada u Dubrovniku.

Borba protiv ‘čudovišta’

– Građevinska djelatnost arhitekta Kaliterne bila je u međuratnom razdoblju neobično velika, toliko karakteristična da je dala pečat čitavim splitskim četvrtima, posebno Bačvicama. Kao niti jedan drugi moderni graditelj, on je bio spona između vrijedne građevinske baštine i suvremenih potreba, spona koja nigdje drugdje u zemlji nije uspostavljena tako očevidno i funkcionalno kao u Splitu. Primjenjujući tradicionalni i iskušani građevni materijal, kamen, terrabonu, crijep, njegove su zgrade odoljele zubu vremena mnogo bolje od svih kasnijih zgrada, unatoč napretku građevne tehnike i suvremenih materijala. Njegov doprinos izgledu modernog Splita očit je i pozitivan – zaključuje Duško Kečkemet.

Iz rasprava, polemika i članaka arhitekta Fabijana Kaliterne u onodobnom tisku, ponajviše “Novom Dobu”, koje nam je ustupila arhitektica Marija Bošković koja se bavi njegovim arhitektonskim opusom, zorno je kako je splitski projektant žustro sudjelovao u kreiranju arhitektonske i urbanističke slike grada sa sličnim dvojbama koje muče i današnji Split, pa tako u članku iz 1919. godine, pod naslovom “Gdje da se gradi novi veliki hotel”, komentira inicijativu švicarskih investitora da podignu golemi hotel na Rivi sve do kantuna s Marmontovom ulicom, koji bi po njemu “bio tako velik kao dva splitska teatra”. Kaliterna se protivio prekidanju kontinuiteta obale “jer je to nešto što treba zauvijek sačuvati Splitu i Splićanima”.

– Ako se ovo jednom ne svrši i unaprijed će dolaziti gospoda Schwarzl, Bog zna iz kojih pobuda, da traže od Općine zemljišta ili mora, možda i pred ovim novim hotelom za gradnju još kojeg drugog novog čudovišta – upozorava mladi Kaliterna.

U tisku raspravlja i o položaju nove banovinske palače u Splitu, protiveći se gradnji pred Dioklecijanovom palačom, te predlažući za lokaciju – Pazar.

– Time bi se radikalno očistila ona naša šporka čaršija (pazar) od svega onoga što na čistu tržnicu ne spada. Ako nemamo obzira prema historičko-arhitektonskim objektima radi kojih samo k nama stranci dolaze, a ono imajmo obzira prema koristi koju nam ti objekti donose. I ne zaboravimo da je Dalmacija i prošle godine imala više koristi od turizma, nego od svih naših vina, ulja, ribe i raznog rudarskog blaga (...) Čuvajmo ovaj grad utemeljen od velikoga cara Dioklecijana, od kojega su nam ostali najbolje sačuvani fragmenti rimske arhitekture i nemojmo da današnjim rješenjima upropaštavamo veličanstvene linije koje možemo imati na jednoj od najizloženijih točaka Splita – smatra Kaliterna te kao kompromisno rješenje predlaže gradnju banovinske palače u četvrti Lovret.

---

image

Maketa prijedloga uređenja Pazara iz 1940. godine

Arhiv ing. F. Kaliterne
---

Kaliterna se, zanimljivo, zalagao za rušenje monumentalne fontane na Rivi, ali i crkve sv. Petra na Pazaru, a i jednoj i drugoj kasnije su presudile povijesne okolnosti; fontani komunističke mine, a crkvi angloameričke bombe. Projektirao je 1949. godine višestambene zgrade tzv. Radničke kolonije koje su trebala biti građene u Solinu, no zbog arheologije naselje nije izvedeno.

Kaliterna je 1919. izložio viziju uređenja zapadne obale i zapadnog dijela Rive koja se danas može karakterizirati u najmanju ruku neobičnom: ovaj prostor namijenio je luksuznoj urbanoj izgradnji i dužobalnoj prometnici s pješačkom šetnicom. Predvidio je prometno rješenje zone i kolno prometno povezivanje zapadnoga i istočnoga dijela luke novim mostom! Prostor pred povijesnom jezgrom i Palačom ostao je oslobođen od kolnoga prometa te je postao pješačka promenada. Novoformirani zaštićeni akvatorij zamislio je kao prostranu lučicu za manja plovila, a u osi Prokurativa na dijelu obale oblikovao stube koje su se spuštale prema moru.

Uz cijelu obalnu crtu predložio je poteze niske vegetacije i cvjetnih grmova, a ova je studija prvi put sadržavala prijedlog sadnje drvoreda palmi na splitskoj Rivi i njegova proširenja prema zapadu.

Prometna arterija

Arhitekt Kaliterna 1940. je izradio “Utok proti regulacijonog plana Splita”, složeno i sveobuhvatno promišljanje splitskih prostornih tema s komentarima predloženih rješenja u izrađenom Planu, te ga je predao Gradskom poglavarstvu i javno obrazložio u siječnju 1941. godine. Zanimljivo je kako tadašnji problemi, o kojima je Kaliterna naširoko raspravljao i predlagao rješenja, do danas nisu riješeni, poput široke prometnice – koju naziva prometna “arterija” – a protezala bi se od istočne obale sve do istočnog izlaza iz grada, jake ceste od centra Splita do Solina, proširenja gradskih ulica po kvartovima, ali i obalnog pojasa, uređenja fasada, nove željezničke postaje...

Jedna je od njegovih ideja i most od Splita do Kaštela! Budući da se grad već prije početka Drugog svjetskog rata znatno proširio, Kaliterna je 1944. predložio izgradnju mosta od Stinica preko otočića Barbarinca do tvornice cementa u Kaštel Sućurcu. Po njegovoj zamisli, tim bi se mostom rasteretila postojeća prometnica te bi se otvorio još jedan izlaz iz grada, ali bi se i skratio put do zračne luke, čiju je izgradnju prvotno zamislio u blizini ušća rijeke Jadro, a zatim ju je planirao u Divuljama, gdje je poslije i izgrađena.

---

 

Arhitekt Fabijan Kaliterna rođen je u Splitu 20. siječnja 1886. u težačkoj obitelji Tome Kaliterne. Nakon završetka Velike realke u Splitu, upisao je u jesen 1906. Visoku tehničku školu u Pragu, Građevinski odjel, kao jedan od jedanaest Dalmatinaca, a sljedeće se godine prebacio na Arhitektonski odjel, gdje je 1921. diplomirao. Studij arhitekture privremeno je prekinuo 1912., a godine mobilizacije i Prvog svjetskog rata proveo je u Francuskoj; prvo u Parizu, gdje je i studirao 1917. – 1918. na Specijalnoj školi arhitekture, a nakon toga na Azurnoj obali, uglavnom u Nici.

Nakon povratka u Split osnovao je Ured ovlaštenog arhitekta, u kojemu je radio niz mladih suradnika (Boris Katunarić, Miro i Rikard Marasović, Neven Šegvić). Izradio je oko četiri stotine projekata obiteljskih i višestambenih zgrada, od kojih je realizirano više od dvjesto. Projektirao je objekte javne namjene, ali i ugostiteljske objekte (kavane, restorane, hotele). Poseban dio njegova arhitektonskog opusa čine prostorne studije i prijedlozi za uređenje gradskih prostora, problematika koja ga je zaokupljala više od trideset godina.

Kaliterna je bio među najznačajnijim osobama splitskog javnog života, kao arhitekt, član brojnih komisija i povjerenstava, ali i kao sportski djelatnik, “otac splitskog sporta”, koji je pokrenuo čitav niz sportskih klubova, od kojih je najpoznatiji HNK “Hajduk”. Umro je u Splitu 30. siječnja 1952. godine.

Marija Bošković, dipl. ing. arh. i građ.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni Arhiv Arhiv ing. F. Kaliterne Arhiv ing. F. Kaliterne Arhiv ing. F. Kaliterne Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkić/Cropix Hotel Park Split/Slobodna Dalmacija Duje Klarić/Cropix
Privatni Arhiv

Fabjan Kaliterna puno je zadužio rodni grad


Arhitekt Fabijan Kaliterna

Arhiv ing. F. Kaliterne

Kaliternin crtež mosta preko Kaštelanskog zaljeva, od Stinica do Sućurca, iz 1944. godine

Arhiv ing. F. Kaliterne

Maketa prijedloga uređenja Pazara iz 1940. godine

Arhiv ing. F. Kaliterne

Vizija zapadnog dijela Rive mladog Fabijana Kaliterne iz 1919. godine

Jakov Prkic/Cropix

Zgrada u ulici Prilaz braće Kaliterna rad je iz rane kreativne faze

Jakov Prkic/Cropix

Niz zgrada u ulici Prilaz braće Kaliterna

Jakov Prkić/Cropix

Zgrada Oceanografskog instituta na rtu Marjana 

Duje Klarić/Cropix

Zgrada HGK

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/najpoznatiji-je-kao-osnivac-hajduka-ali-arhitekt-fabjan-kaliterna-je-splitu-dao-puno-vise-od-toga-divna-zgrada-oceanografskog-instututa-tek-je-jedna-od-njih-stotine-red-je-da-ih-se-prisjetimo-1203327 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a6239cb6f68daf6959fa8058945a1c1fd4b3554a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Najpoznatiji+je+kao+osniva%C4%8D+Hajduka%2C+ali+arhitekt+Fabjan+Kaliterna+je+Splitu+dao+puno+vi%C5%A1e+od+toga.+Divna+zgrada+Oceanografskog+instituta+tek+je+jedna+od+njih+stotine.+Red+je+da+ih+se+prisjetimo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnajpoznatiji-je-kao-osnivac-hajduka-ali-arhitekt-fabjan-kaliterna-je-splitu-dao-puno-vise-od-toga-divna-zgrada-oceanografskog-instututa-tek-je-jedna-od-njih-stotine-red-je-da-ih-se-prisjetimo-1203327 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnajpoznatiji-je-kao-osnivac-hajduka-ali-arhitekt-fabjan-kaliterna-je-splitu-dao-puno-vise-od-toga-divna-zgrada-oceanografskog-instututa-tek-je-jedna-od-njih-stotine-red-je-da-ih-se-prisjetimo-1203327 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => S dvjestotinjak izvedenih projekata – spomenimo samo Oceanografski institut, zgradu Hrvatske gospodarske komore, hotel ‘Park – Imperijal’ te desetke obiteljskih kuća, posebno na Bačvicama – jedan je od najplodnijih hrvatskih arhitekata. Predlagao je i most do Kaštela sa Stinica, kao i lokaciju aerodroma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 70. GODIŠNJICA SMRTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Split70. GODIŠNJICA SMRTI

Najpoznatiji je kao osnivač Hajduka, ali arhitekt Fabjan Kaliterna je Splitu dao puno više od toga. Divna zgrada Oceanografskog instituta tek je jedna od njih stotine. Red je da ih se prisjetimo

Piše Damir Šarac
24. lipnja 2022. - 21:15

Premda najčešće percipiran kao otac splitskog sporta, što i jest kao osnivač ili sudionik osnivanja “Hajduka”, “Gusara”, “Jadrana”, ali i biciklizma, jedrenja, atletike i plivanja, kao čovjek koji je u Split donio prvi pravi balun i nogometne dresove te doveo trenere, Fabijan Kaliterna (1886. – 1952.), u splitskom govoru najčešće Fabjan, markantna je osoba splitske i dalmatinske arhitekture prve polovine 20. stoljeća. S dvjestotinjak izvedenih projekata – spomenimo samo Oceanografski institut, zgradu Hrvatske gospodarske komore, hotel “Park – Imperijal” te desetke obiteljskih kuća, posebno na Bačvicama – jedan je od najplodnijih hrvatskih arhitekata, ali i kreator arhitektonske misli i razvoja grada. U mnogobrojnim člancima i raspravama bavio se planiranjem splits...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 14:33