stdClass Object ( [id] => 1202024 [title] => Najstarija splitska škola slavi 90. rođendan, brojne face nekad su sjedile u njenim klupama, pa i Severina: ‘Sve sam bitke NOB-a otpjevala s pionirskom kapom, a bila sam dobra i na kozliću‘ [alias] => najstarija-splitska-skola-slavi-90-rodendan-brojne-face-nekad-su-sjedile-u-njenim-klupama-pa-i-severina-sve-sam-bitke-nob-a-otpjevala-s-pionirskom-kapom-a-bila-sam-dobra-i-na-kozlicu [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada bi krenuli provjeravati koja je škola u Hrvatskoj najveći rasadnik talenata u svim mogućim sferama; od sporta, medicine, glazbe, kazališta, politike, ma u što god "takneš", teško, ali uistino teško bi iti jedna po tom pitanju mogla konkurirati Osnovnoj školi "Dobri"u Splitu, koja se prije devedesetih zvala Nenad Ravlić.

Škola u centru grada ima tradiciju dugu respektabilne devedeset i dvije godine, a u povodu svog okruglog devedesetog rođendana pripremili su i vrlo bogatu monografiju dopunjenog izdanja. No, kako je, znate sve, pandemija učinila svoje, na njezino predstavljanje se čekalo pune dvije godine, ali eto, dočekali su je, predstavili su je. Dakako, najdojmljiviji njezin dio odnosi se na nekadašnje slavne učenike, objavljene pod egidom "Oni su naš ponos".

A odakle da krenemo, hajdemo od sporta...ova osmoljetka bila je prepuna hajdukovaca - školovali su se tu i Zvonko i Ivo Bego, Mario Boljat, Luka Bonačić, Tomislav Ivić, Fredi Fiorentini... Nekoliko splitskih gradonačelnika svoj životni put započeli su upravo u tamošnjim klupama, a među njima Zvonimir Puljić, Petar Slapničar, Ivo Baldasar, Slobodan Beroš. Slavenka Drakulić, Anatolij Kudrjavcev, Boris Dvornik, Zoja Odak, Josip Genda, Ivo Lipanović, Gertruda Munitić, Hari Zlodre, Marija Škaričić...također su nekoć bili prvašići ove najstarije splitske škole.

Ona je ujedno "udarila" temelj za mnoge buduće liječnike, a među njima izdvajamo Julija Meštrovića, Borbena Uglešića, Ivana Urlića, a njenim su hodnicima nekada prolazili i Ante Tukić, Ljubo Pavasović Visković, Petar Selem, Duško Kečkemet...

'Đordano Borovčić - Kurir'

Ma čudo jedno, kažemo vam.

A tek koliko je glazbenika iznjedrila; od Doris Dragović, Jasmina Stavrosa, Harija Rončevića, Gorana Karana, preko Lidije Bačić, Severine, Doris Dragović...

Prva slova, prve ljubavi, prve petice, a možebitno i prve jedinice, školske "kecelje", pioniri, omladinci...Što sve pamte iz ovog perioda svojih nježnih godina, kakve ih sve uspomene vežu uz osnovškolske dane odrastanja? Jedna od onih koja se sjeća svega, kao da je to bilo jučer jest i Severina. Nije zaboravila učitelje, razrednicu, ekipu iz razreda, njihova imena, doživljaje...

---

image

Severina: Bila dobra na gredi i kozliću. Naime, tada sam htjela biti Nadia Comăneci
 

Ranko Suvar/Cropix
---

- Išla sam i u školu Đordano Borovčić - Kurir, a razrednica je bila prekrasna učiteljica, Ksenija Vidošević. Ona je prepoznala moju muzikalnost od prvog razreda te sam morala uvijek izlaziti na ploču i otpjevati pred razredom neku pjesmicu ili svirat ksilofon ili melodiku. Ali je hvalila moju gibljivost, jer sam bila dobra na gredi i kozliću. Naime, tada sam htjela biti Nadia Comăneci. Također smo svi od prvog do četvrtog razreda išli na folklor koji je ona vodila. Otpjevala sam solo sve bitke za Kozaru, Zelengoru, Kadinjaču, sve s pionirskom kapom.

Ali i plesali smo na folkloru i splitsko i vrličko i druga kola. Tako smo slavili u školi sve praznike… 1. maj, 29. novembar, Dan zasjedanja ZAVNOH-a, AVNOJ-a… Bitku na Neretvi i u njoj Borisa Dvornika, sve smo bitke slavili (pogotovo kad je Boris glumio, jer je naravno iz Splita). Od petog razreda, učiteljica glazbenog i voditeljica zbora (od 5. do 8. osnovne) bila mi je gospođa Katalinić. Jako se ljutila na mene jer nisam imala vremena za zbor. Već sam s 10 godina otišla u KUD "Mozaik" i u muzičku školu pa bi mi oprostila, al' s obrvom ''prema gore'' i prstom k'o laserom u mene i riječima: ''Imaš vrimena za ladit zube (pričat), a nemaš za zbor, aaa?''

Najdraži predmet mi je bio "Hrvatski jezik" i bilo mi je drago domaćinstvo. Šteta da tog predmeta više nema u školama. Učitelj iz tjelesnog me slao na takmičenja iz trčanja za školu. Moja razrednica Ksenija me došla posjetiti u rodilištu... Pamtim sve iz razreda… Ivana Krolo, Sergej Ban, Silvanu Srdoč, Anitu Delić, Anu Donđivić, Ani Eterović, Peru Bilića, Mili Brakus, moj Bubaja (najpametniji, svu matematiku bi mi riješio), Romano Vukelić, Mate Bašić, Drita Haliti, Eleonora Teskera, Ilijana Ojdanić (sestra mlađe Ecije)…, ispričala nam je poznata splitska glazbenica.

Uspomene Lidije Bačić

I Lidija Bačić nije se mogla oteti sjeti dok je s nama podijelila svoje uspomene.

- Najbolja škola u Splitu, sritno djetinjstvo, to je prvo što mi pada na pamet. Najteža mi je bila matematika, najlakši Engleski jezik. Imala sam super prijatelje, neke još i danas srećem. U školu sam kasnila, ali i izbivala zbog glazbenih nastupa, volila sam glazbu, likovni i to vrime. Bila sam malo na svoju stranu ali dobra kao ime moje škole..ha-ha..Pamtim da sam čekala marendu i bila prva u redu za sendviče i bublice. Pamtim i ulice i sve detalje na putu od Marmontove do škole, uvik me uhvati nostalgija kad prođem tamo, ispričala nam je Lille.

---

image
Ante Cizmic/Cropix
---

I premda smo ga nedavno mogli gledati u potrazi za ljubavi svoga života u showu "Gospodin Savršeni" još uvijek nismo sigurni je li je i pronašao, no znanstvenik Toni Šćulac posve je siguran gdje je pronašao svoju prvu simpatiju - u školi"Dobri".

- Osnovna škola "Dobri" ostala mi je u prelijepom sjećanju. Iz mog razreda ostao sam u bliskom kontaktu s Ivanom Caktašom s kojim se redovno čujem, a s ostatkom razreda se nažalost izgubio redovni kontakt. Ali zato se znamo sresti u gradu i uvijek lijepo popričamo i prisjetimo se osnovnoškolskih dana. Kada se prisjetim osnovne škole, sjetim se sati i sati igranja u školskom dvorištu, prvih simpatija i prvih prijateljstava. To su sve predivne uspomene koje ću zasigurno pamtiti cijeli život. U osnovnoj školi sam uvijek bio odličan učenik, a najviše me zanimala matematika i fizika. Tu moju ljubav je prepoznala moja razrednica Jadranka Vujčić koja je sigurno jedna od najzaslužnijih osoba za usmjeravanje moje znanstvene karijere, isprišao nam je Šćulac.

Fani Kerum 'rasturila'

Jedna od onih učenica za pamćenje bila je i Fani Kerum, u to vrijeme prezivala se Horvat. Kao sedmašica napravila je crtež koji je izašao na poštanskoj marci! Riječ je u ondašnjem projektu vezanom uz borbu protiv visnosti, na kojem je Fani bila najbolja; pobjedila je na natječaju, a kako doznajemo od ravnateljice škole Mirjane Dodig, time je priskrbila školi i pozamašna novčana sredstva.

---

image

Fani Kerum je u sedmom razredu napravila pobjednički crtež koji je završio na poštanskoj marci
 

Tom Dubravec/Cropix
---

Spomenimo i to kako je predstavljanje održano u prostorijama "Školske knjige", a bila je to sjajna prilika za susret mnogih generacija koje se prodefilirale školom. Okupili su se sadašnji i bivši djelatnici škole, bivši učenici, a monografija koja prati povijesni pregled rada i događaja od osnutka škole davne 1930. godine do danas, oduševila je svih.

---

image

Na predstavljanju monografije okupili su se i mnogi učitelji koji su predavali u školi

 

Oš Dobri
---

- Nama je bilo jako bitno da monografija ne bude dosadna, a ova naša to definitivno nije. Ona je prepuna zanimljivih anegdota, fotografija, ali i povijesnih činjenica, na koje će svi rado baciti oko. Tako, primjerice, mogu ovdje vidjeti i kako se školska moda mijenjala tijekom godina, tu je i nevjerjatno uglednih ljudi koji su tu prošli. Sam položaj škole upisao ju je i u povijest grada Splita, kao i učitelje i učenice koji su svojim djelom ostavljali neizbrisivi trag i ispisivali njenu povijest. Sve ono što se događalo kroz povijest grada Splita obilježavalo je i obilježilo školu. Školu smo modernizirali kroz svoj rad i projekte, ali pazimo da joj ne izbrišemo gotovo stoljetnu posebnost i prepoznatljivost. Ostaviti smo bivšim, sadašnjim i budućim učenicima u nasljeđe knjigu o njihovoj školi koja će poslužiti kao udžbenik povijesti, ali i zanimljivo štivo prepuno fotografija i anegdota, poentirala je Dodig.

---

image

Za koju godinu školi će biti okruglih sto
 

Paun Paunovic/Cropix
------
image
Jakov Prkic/Cropix
------
image

Isječci iz monografije- More poznatih lica prodefiliralo je zgradom

 

OŠ Dobri Monografija
------
image
OŠ Dobri Monografija
------
image

I oni će možda jednom biti dio nekog novog izdanja monografije

 

Oš Dobri
------
image

Ravnateljica Mirjana Dodig

 

Oš DobrI
------
image

Nina i Kate su budućnost ove škole

 

Oš Dobri
------
image

Monografija je zaokupila pažnju i mladih i starih

 

Oš DobrI
---

 

---

Djelo arhitekta Josipa Kodla

 

Monografiju su pripremili i uredili bivši ravnatelj škole Robert Kučić i ravnateljica Mirjana Dodig, a u pisanju monografije su sudjelovali i učitelji škole. Spomenimo još nekoliko zanimljivih činjenica; arhitekt Josip Kodl je 1928.godine dovršio izgradnju suvremene avangardne škole. Ona je ujedno bila i prva zgrada čija je prvobitna namjena bila da bude osnovna škola. Tijekom godina mijenjala je imena, ovisno o režimu, dok konačno nije dobila današnje ime Osnovna škola Dobri-Split.

Škola danas ima niz aktivnosti kojim se ponosi - sudjeluje u mnogobrojnim projektima: Northland, Mala škola roditeljstva, Radost čitanja, Erasmus + projekti: job shadowing, " Future, work, home- today Erasmus + projekti: job shadowing, "Future, work, home – today's planning tomorrow's realization", "Inovativne metode poučavanja drugog jezika korištenjem IKT tehnologije".

---

---

Monografija

 

Monografija je ovako koncipirana:

- Povijesni pregled (Priča o školi – Naš Pepik – Prvi dan – O zgradi)

- Muška i ženska osnovna škola Kralja Petra I., velikog oslobodioca

- Drugi svjetski rat i okupacija Splita (Pad Italije – NDH – kraj rata)

- Mir – Muška osnovna škola Manuš-Dobri Split i Ženska osnovna škola Manuš-- Dobri Split – Osmogodišnja narodna škola Manu i IV. osmogodišnja narodna škola Manu

- Pod istim krovom – Osnovne škole "Luka Botić" i "Nenad Ravlić"

- Osnovna škola "Nenad Ravlić"

- Osnovna škola "Dobri" (Domovinski rat – Obnova – Aktivnosti u školi – Kreativne socijalizacijske skupine – Dani osnovne škole Splitsko-dalmatinske županije – Bratimljenje Gemellaggio – Promocija monografije škole (2006.) – Ostali događaji – Produženi stručni postupak u školi – Školska knjižnica – Učenička zadruga Dobrići – Suradnja s lokalnom zajednicom – Školski projekti – Školske aktivnosti – Ima neka tajna veza – Postignuća naših učenika i djelatnika – I škola Dobri ima svoju himnu

- Dnevni tisak o nama

- Od prvašića do četvrtašića

- Popis učenika osmih razreda koji su pohađali našu školu

- Oni su naš ponos (Istaknuti učenici i njihova postignuća)

- Školski album

- Sažetak (Hrvatski – Engleski – Talijanski)

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => USPOMENE POZNATIH ĐAKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => USPOMENE POZNATIH ĐAKA 2 0 7797 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-16 12:51:21 [created_by] => 3095 [created_by_alias] => Anita Matić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-19 18:27:25 [modified_by] => 3095 [publish_up] => 2022-06-19 18:23:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12454 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/16\/22468110.png","\/images\/slike\/2022\/06\/16\/16906430.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/16\/22413654.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/16\/22413512.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/16\/22413514.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/16\/19441774.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/16\/22413562.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/16\/22356026.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/16\/21941090.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/16\/21787270.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/16\/21761268.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/16\/15559206.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/16\/19055252.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/16\/16847370.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/16\/22417566.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/16\/22417568.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/16\/22417570.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/16\/22417572.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/16\/22417606.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/16\/22417608.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/16\/22417630.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/16\/22417632.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/16\/22417634.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/16\/22417636.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/16\/22417638.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Duje Klari\u0106\/Cropix","Tomislav Kri\u0161to\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Ante Cizmic\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Goran Jakus Za Rtl\/Goran Jakus\/rtl","Lidija Ba\u010di\u0107","Ante Cizmic\/Cropix","Neja Markicevic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","O\u0160 Dobri Monografija","O\u0160 Dobri Monografija","O\u0160 Dobri Monografija","O\u0160 Dobri Monografija","Fani Horvat - Po\u0161tanska Marka\/Fani Horvat - Po\u0161tanska Marka","Fani Horvat - Po\u0161tanska Marka\/Fani Horvat - Po\u0161tanska Marka","O\u0161 Dobri","O\u0161 Dobri","O\u0161 DobrI","O\u0161 Dobri","O\u0161 DobrI"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Puna \u0161kola poznatih \u0111aka<\/p>","

Za koju godinu \u0161koli \u0107e biti okruglih sto
\n\u00a0<\/p>","","

'Bila dobra na gredi i kozli\u0107u, tada sam htjela biti Nadia Com\u0103neci'<\/strong>
\n\u00a0<\/p>","

Severina: Bila dobra na gredi i kozli\u0107u. Naime, tada sam htjela biti Nadia Com\u0103neci<\/strong>
\n\u00a0<\/p>","

Fani Kerum je u sedmom razredu napravila pobjedni\u010dki crte\u017e koji je zavr\u0161io na po\u0161tanskoj marci
\n\u00a0<\/p>","","

Fani Kerum je u sedmom razredu napravila pobjedni\u010dki crte\u017e koji je zavr\u0161io na po\u0161tanskoj marci
\n\u00a0<\/p>","

Toni \u0160\u0107ulac prvi put u \u0161koli Dobri osjetio je kako je to biti zaljubljen<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Lidija Ba\u010di\u0107 bila je prva u redu za marendu; matematika joj nije ba\u0161 i\u0161la, ali zato Engleski jezik jest<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","","

I Doris Dragovi\u0107 bila je biv\u0161a u\u010denica \u0161kole. Ba\u0161 kao i fotoreporter koji je snimio ovu fotografiju
\n\u00a0<\/p>","","

Isje\u010dci iz monografije- More poznatih lica prodefiliralo je zgradom<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","","","

Nagra\u0111eni crte\u017e Fani Horvat na po\u0161tanskoj marci<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","

Na predstavljanju monografije okupili su se i mnogi u\u010ditelji koji su predavali u \u0161koli<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

I oni \u0107e mo\u017eda jednom biti dio nekog novog izdanja monografije<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Ravnateljica Mirjana Dodig<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Nina i Kate su budu\u0107nost ove \u0161kole<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Monografija je zaokupila pa\u017enju i mladih i starih<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","53:56","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x720","hd_22468110_1920.png":"1920x1080","k_22468110_1280.png":"1280x1280","k_22468110_1024.png":"1024x1024","k_22468110_640.png":"640x640","k_22468110_480.png":"480x480","k_22468110_340.png":"340x340","k_22468110_220.png":"220x220","o_22468110_1280.png":"1280x720","o_22468110_1024.png":"1024x576","o_22468110_640.png":"640x360","o_22468110_480.png":"480x270","o_22468110_340.png":"340x191","o_22468110_220.png":"220x123","h_22468110_1280.png":"1280x854","h_22468110_1024.png":"1024x683","h_22468110_640.png":"640x427","h_22468110_480.png":"480x320","h_22468110_340.png":"340x227","h_22468110_220.png":"220x147","pp_22468110_1280.png":"1280x1628","pp_22468110_1024.png":"1024x1303","pp_22468110_640.png":"640x814","pp_22468110_480.png":"480x611","pp_22468110_340.png":"340x432","pp_22468110_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1292","hd_16906430_1920.jpg":"1920x1080","k_16906430_1280.jpg":"1280x1280","k_16906430_1024.jpg":"1024x1024","k_16906430_640.jpg":"640x640","k_16906430_480.jpg":"480x480","k_16906430_340.jpg":"340x340","k_16906430_220.jpg":"220x220","o_16906430_1280.jpg":"1280x861","o_16906430_1024.jpg":"1024x689","o_16906430_640.jpg":"640x430","o_16906430_480.jpg":"480x323","o_16906430_340.jpg":"340x228","o_16906430_220.jpg":"220x148","h_16906430_1280.jpg":"1280x854","h_16906430_1024.jpg":"1024x683","h_16906430_640.jpg":"640x427","h_16906430_480.jpg":"480x320","h_16906430_340.jpg":"340x227","h_16906430_220.jpg":"220x147","pp_16906430_1280.jpg":"1280x1628","pp_16906430_1024.jpg":"1024x1303","pp_16906430_640.jpg":"640x814","pp_16906430_480.jpg":"480x611","pp_16906430_340.jpg":"340x432","pp_16906430_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1233","hd_22413654_1920.jpg":"1920x1080","k_22413654_1280.jpg":"1280x1280","k_22413654_1024.jpg":"1024x1024","k_22413654_640.jpg":"640x640","k_22413654_480.jpg":"480x480","k_22413654_340.jpg":"340x340","k_22413654_220.jpg":"220x220","o_22413654_1280.jpg":"1280x822","o_22413654_1024.jpg":"1024x657","o_22413654_640.jpg":"640x411","o_22413654_480.jpg":"480x308","o_22413654_340.jpg":"340x218","o_22413654_220.jpg":"220x141","h_22413654_1280.jpg":"1280x854","h_22413654_1024.jpg":"1024x683","h_22413654_640.jpg":"640x427","h_22413654_480.jpg":"480x320","h_22413654_340.jpg":"340x227","h_22413654_220.jpg":"220x147","pp_22413654_1280.jpg":"1280x1628","pp_22413654_1024.jpg":"1024x1303","pp_22413654_640.jpg":"640x814","pp_22413654_480.jpg":"480x611","pp_22413654_340.jpg":"340x432","pp_22413654_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_22413512_1920.jpg":"1920x1080","k_22413512_1280.jpg":"1280x1280","k_22413512_1024.jpg":"1024x1024","k_22413512_640.jpg":"640x640","k_22413512_480.jpg":"480x480","k_22413512_340.jpg":"340x340","k_22413512_220.jpg":"220x220","o_22413512_1280.jpg":"1280x1920","o_22413512_1024.jpg":"1024x1536","o_22413512_640.jpg":"640x960","o_22413512_480.jpg":"480x720","o_22413512_340.jpg":"340x510","o_22413512_220.jpg":"220x330","h_22413512_1280.jpg":"1280x854","h_22413512_1024.jpg":"1024x683","h_22413512_640.jpg":"640x427","h_22413512_480.jpg":"480x320","h_22413512_340.jpg":"340x227","h_22413512_220.jpg":"220x147","pp_22413512_1280.jpg":"1280x1628","pp_22413512_1024.jpg":"1024x1303","pp_22413512_640.jpg":"640x814","pp_22413512_480.jpg":"480x611","pp_22413512_340.jpg":"340x432","pp_22413512_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_22413514_1920.jpg":"1920x1080","k_22413514_1280.jpg":"1280x1280","k_22413514_1024.jpg":"1024x1024","k_22413514_640.jpg":"640x640","k_22413514_480.jpg":"480x480","k_22413514_340.jpg":"340x340","k_22413514_220.jpg":"220x220","o_22413514_1280.jpg":"1280x1920","o_22413514_1024.jpg":"1024x1536","o_22413514_640.jpg":"640x960","o_22413514_480.jpg":"480x720","o_22413514_340.jpg":"340x510","o_22413514_220.jpg":"220x330","h_22413514_1280.jpg":"1280x854","h_22413514_1024.jpg":"1024x683","h_22413514_640.jpg":"640x427","h_22413514_480.jpg":"480x320","h_22413514_340.jpg":"340x227","h_22413514_220.jpg":"220x147","pp_22413514_1280.jpg":"1280x1628","pp_22413514_1024.jpg":"1024x1303","pp_22413514_640.jpg":"640x814","pp_22413514_480.jpg":"480x611","pp_22413514_340.jpg":"340x432","pp_22413514_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_19441774_1920.jpg":"1920x1080","k_19441774_1280.jpg":"1280x1280","k_19441774_1024.jpg":"1024x1024","k_19441774_640.jpg":"640x640","k_19441774_480.jpg":"480x480","k_19441774_340.jpg":"340x340","k_19441774_220.jpg":"220x220","o_19441774_1280.jpg":"1280x853","o_19441774_1024.jpg":"1024x682","o_19441774_640.jpg":"640x426","o_19441774_480.jpg":"480x320","o_19441774_340.jpg":"340x226","o_19441774_220.jpg":"220x146","h_19441774_1280.jpg":"1280x854","h_19441774_1024.jpg":"1024x683","h_19441774_640.jpg":"640x427","h_19441774_480.jpg":"480x320","h_19441774_340.jpg":"340x227","h_19441774_220.jpg":"220x147","pp_19441774_1280.jpg":"1280x1628","pp_19441774_1024.jpg":"1024x1303","pp_19441774_640.jpg":"640x814","pp_19441774_480.jpg":"480x611","pp_19441774_340.jpg":"340x432","pp_19441774_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2622","hd_22413562_1920.jpg":"1920x1080","k_22413562_1280.jpg":"1280x1280","k_22413562_1024.jpg":"1024x1024","k_22413562_640.jpg":"640x640","k_22413562_480.jpg":"480x480","k_22413562_340.jpg":"340x340","k_22413562_220.jpg":"220x220","o_22413562_1280.jpg":"1280x1748","o_22413562_1024.jpg":"1024x1398","o_22413562_640.jpg":"640x874","o_22413562_480.jpg":"480x655","o_22413562_340.jpg":"340x464","o_22413562_220.jpg":"220x300","h_22413562_1280.jpg":"1280x854","h_22413562_1024.jpg":"1024x683","h_22413562_640.jpg":"640x427","h_22413562_480.jpg":"480x320","h_22413562_340.jpg":"340x227","h_22413562_220.jpg":"220x147","pp_22413562_1280.jpg":"1280x1628","pp_22413562_1024.jpg":"1024x1303","pp_22413562_640.jpg":"640x814","pp_22413562_480.jpg":"480x611","pp_22413562_340.jpg":"340x432","pp_22413562_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1167","hd_22356026_1920.jpg":"1920x1080","k_22356026_1280.jpg":"1280x1280","k_22356026_1024.jpg":"1024x1024","k_22356026_640.jpg":"640x640","k_22356026_480.jpg":"480x480","k_22356026_340.jpg":"340x340","k_22356026_220.jpg":"220x220","o_22356026_1280.jpg":"1280x778","o_22356026_1024.jpg":"1024x622","o_22356026_640.jpg":"640x389","o_22356026_480.jpg":"480x291","o_22356026_340.jpg":"340x206","o_22356026_220.jpg":"220x133","h_22356026_1280.jpg":"1280x854","h_22356026_1024.jpg":"1024x683","h_22356026_640.jpg":"640x427","h_22356026_480.jpg":"480x320","h_22356026_340.jpg":"340x227","h_22356026_220.jpg":"220x147","pp_22356026_1280.jpg":"1280x1628","pp_22356026_1024.jpg":"1024x1303","pp_22356026_640.jpg":"640x814","pp_22356026_480.jpg":"480x611","pp_22356026_340.jpg":"340x432","pp_22356026_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_21941090_1920.jpg":"1920x1080","k_21941090_1280.jpg":"1280x1280","k_21941090_1024.jpg":"1024x1024","k_21941090_640.jpg":"640x640","k_21941090_480.jpg":"480x480","k_21941090_340.jpg":"340x340","k_21941090_220.jpg":"220x220","o_21941090_1280.jpg":"1280x1920","o_21941090_1024.jpg":"1024x1536","o_21941090_640.jpg":"640x960","o_21941090_480.jpg":"480x720","o_21941090_340.jpg":"340x510","o_21941090_220.jpg":"220x330","h_21941090_1280.jpg":"1280x854","h_21941090_1024.jpg":"1024x683","h_21941090_640.jpg":"640x427","h_21941090_480.jpg":"480x320","h_21941090_340.jpg":"340x227","h_21941090_220.jpg":"220x147","pp_21941090_1280.jpg":"1280x1628","pp_21941090_1024.jpg":"1024x1303","pp_21941090_640.jpg":"640x814","pp_21941090_480.jpg":"480x611","pp_21941090_340.jpg":"340x432","pp_21941090_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_21787270_1920.jpg":"1920x1080","k_21787270_1280.jpg":"1280x1280","k_21787270_1024.jpg":"1024x1024","k_21787270_640.jpg":"640x640","k_21787270_480.jpg":"480x480","k_21787270_340.jpg":"340x340","k_21787270_220.jpg":"220x220","o_21787270_1280.jpg":"1280x1920","o_21787270_1024.jpg":"1024x1536","o_21787270_640.jpg":"640x960","o_21787270_480.jpg":"480x720","o_21787270_340.jpg":"340x510","o_21787270_220.jpg":"220x330","h_21787270_1280.jpg":"1280x854","h_21787270_1024.jpg":"1024x683","h_21787270_640.jpg":"640x427","h_21787270_480.jpg":"480x320","h_21787270_340.jpg":"340x227","h_21787270_220.jpg":"220x147","pp_21787270_1280.jpg":"1280x1628","pp_21787270_1024.jpg":"1024x1303","pp_21787270_640.jpg":"640x814","pp_21787270_480.jpg":"480x611","pp_21787270_340.jpg":"340x432","pp_21787270_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_21761268_1920.jpg":"1920x1080","k_21761268_1280.jpg":"1280x1280","k_21761268_1024.jpg":"1024x1024","k_21761268_640.jpg":"640x640","k_21761268_480.jpg":"480x480","k_21761268_340.jpg":"340x340","k_21761268_220.jpg":"220x220","o_21761268_1280.jpg":"1280x854","o_21761268_1024.jpg":"1024x683","o_21761268_640.jpg":"640x427","o_21761268_480.jpg":"480x320","o_21761268_340.jpg":"340x226","o_21761268_220.jpg":"220x146","h_21761268_1280.jpg":"1280x854","h_21761268_1024.jpg":"1024x683","h_21761268_640.jpg":"640x427","h_21761268_480.jpg":"480x320","h_21761268_340.jpg":"340x227","h_21761268_220.jpg":"220x147","pp_21761268_1280.jpg":"1280x1628","pp_21761268_1024.jpg":"1024x1303","pp_21761268_640.jpg":"640x814","pp_21761268_480.jpg":"480x611","pp_21761268_340.jpg":"340x432","pp_21761268_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_15559206_1920.jpg":"1920x1080","k_15559206_1280.jpg":"1280x1280","k_15559206_1024.jpg":"1024x1024","k_15559206_640.jpg":"640x640","k_15559206_480.jpg":"480x480","k_15559206_340.jpg":"340x340","k_15559206_220.jpg":"220x220","o_15559206_1280.jpg":"1280x1920","o_15559206_1024.jpg":"1024x1536","o_15559206_640.jpg":"640x960","o_15559206_480.jpg":"480x720","o_15559206_340.jpg":"340x510","o_15559206_220.jpg":"220x330","h_15559206_1280.jpg":"1280x854","h_15559206_1024.jpg":"1024x683","h_15559206_640.jpg":"640x427","h_15559206_480.jpg":"480x320","h_15559206_340.jpg":"340x227","h_15559206_220.jpg":"220x147","pp_15559206_1280.jpg":"1280x1628","pp_15559206_1024.jpg":"1024x1303","pp_15559206_640.jpg":"640x814","pp_15559206_480.jpg":"480x611","pp_15559206_340.jpg":"340x432","pp_15559206_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1396","hd_19055252_1920.jpg":"1920x1080","k_19055252_1280.jpg":"1280x1280","k_19055252_1024.jpg":"1024x1024","k_19055252_640.jpg":"640x640","k_19055252_480.jpg":"480x480","k_19055252_340.jpg":"340x340","k_19055252_220.jpg":"220x220","o_19055252_1280.jpg":"1280x930","o_19055252_1024.jpg":"1024x744","o_19055252_640.jpg":"640x465","o_19055252_480.jpg":"480x349","o_19055252_340.jpg":"340x247","o_19055252_220.jpg":"220x159","h_19055252_1280.jpg":"1280x854","h_19055252_1024.jpg":"1024x683","h_19055252_640.jpg":"640x427","h_19055252_480.jpg":"480x320","h_19055252_340.jpg":"340x227","h_19055252_220.jpg":"220x147","pp_19055252_1280.jpg":"1280x1628","pp_19055252_1024.jpg":"1024x1303","pp_19055252_640.jpg":"640x814","pp_19055252_480.jpg":"480x611","pp_19055252_340.jpg":"340x432","pp_19055252_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2798","hd_16847370_1920.jpg":"1920x1080","k_16847370_1280.jpg":"1280x1280","k_16847370_1024.jpg":"1024x1024","k_16847370_640.jpg":"640x640","k_16847370_480.jpg":"480x480","k_16847370_340.jpg":"340x340","k_16847370_220.jpg":"220x220","o_16847370_1280.jpg":"1280x1865","o_16847370_1024.jpg":"1024x1492","o_16847370_640.jpg":"640x932","o_16847370_480.jpg":"480x699","o_16847370_340.jpg":"340x495","o_16847370_220.jpg":"220x320","h_16847370_1280.jpg":"1280x854","h_16847370_1024.jpg":"1024x683","h_16847370_640.jpg":"640x427","h_16847370_480.jpg":"480x320","h_16847370_340.jpg":"340x227","h_16847370_220.jpg":"220x147","pp_16847370_1280.jpg":"1280x1628","pp_16847370_1024.jpg":"1024x1303","pp_16847370_640.jpg":"640x814","pp_16847370_480.jpg":"480x611","pp_16847370_340.jpg":"340x432","pp_16847370_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1536x2048","hd_22417566_1920.jpg":"1920x1080","k_22417566_1280.jpg":"1280x1280","k_22417566_1024.jpg":"1024x1024","k_22417566_640.jpg":"640x640","k_22417566_480.jpg":"480x480","k_22417566_340.jpg":"340x340","k_22417566_220.jpg":"220x220","o_22417566_1280.jpg":"1280x1706","o_22417566_1024.jpg":"1024x1365","o_22417566_640.jpg":"640x853","o_22417566_480.jpg":"480x640","o_22417566_340.jpg":"340x453","o_22417566_220.jpg":"220x293","h_22417566_1280.jpg":"1280x854","h_22417566_1024.jpg":"1024x683","h_22417566_640.jpg":"640x427","h_22417566_480.jpg":"480x320","h_22417566_340.jpg":"340x227","h_22417566_220.jpg":"220x147","pp_22417566_1280.jpg":"1280x1628","pp_22417566_1024.jpg":"1024x1303","pp_22417566_640.jpg":"640x814","pp_22417566_480.jpg":"480x611","pp_22417566_340.jpg":"340x432","pp_22417566_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x1280","hd_22417568_1920.jpg":"1920x1080","k_22417568_1280.jpg":"1280x1280","k_22417568_1024.jpg":"1024x1024","k_22417568_640.jpg":"640x640","k_22417568_480.jpg":"480x480","k_22417568_340.jpg":"340x340","k_22417568_220.jpg":"220x220","o_22417568_1280.jpg":"1280x1706","o_22417568_1024.jpg":"1024x1365","o_22417568_640.jpg":"640x853","o_22417568_480.jpg":"480x640","o_22417568_340.jpg":"340x453","o_22417568_220.jpg":"220x293","h_22417568_1280.jpg":"1280x854","h_22417568_1024.jpg":"1024x683","h_22417568_640.jpg":"640x427","h_22417568_480.jpg":"480x320","h_22417568_340.jpg":"340x227","h_22417568_220.jpg":"220x147","pp_22417568_1280.jpg":"1280x1628","pp_22417568_1024.jpg":"1024x1303","pp_22417568_640.jpg":"640x814","pp_22417568_480.jpg":"480x611","pp_22417568_340.jpg":"340x432","pp_22417568_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x1280","hd_22417570_1920.jpg":"1920x1080","k_22417570_1280.jpg":"1280x1280","k_22417570_1024.jpg":"1024x1024","k_22417570_640.jpg":"640x640","k_22417570_480.jpg":"480x480","k_22417570_340.jpg":"340x340","k_22417570_220.jpg":"220x220","o_22417570_1280.jpg":"1280x1706","o_22417570_1024.jpg":"1024x1365","o_22417570_640.jpg":"640x853","o_22417570_480.jpg":"480x640","o_22417570_340.jpg":"340x453","o_22417570_220.jpg":"220x293","h_22417570_1280.jpg":"1280x854","h_22417570_1024.jpg":"1024x683","h_22417570_640.jpg":"640x427","h_22417570_480.jpg":"480x320","h_22417570_340.jpg":"340x227","h_22417570_220.jpg":"220x147","pp_22417570_1280.jpg":"1280x1628","pp_22417570_1024.jpg":"1024x1303","pp_22417570_640.jpg":"640x814","pp_22417570_480.jpg":"480x611","pp_22417570_340.jpg":"340x432","pp_22417570_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x1280","hd_22417572_1920.jpg":"1920x1080","k_22417572_1280.jpg":"1280x1280","k_22417572_1024.jpg":"1024x1024","k_22417572_640.jpg":"640x640","k_22417572_480.jpg":"480x480","k_22417572_340.jpg":"340x340","k_22417572_220.jpg":"220x220","o_22417572_1280.jpg":"1280x1706","o_22417572_1024.jpg":"1024x1365","o_22417572_640.jpg":"640x853","o_22417572_480.jpg":"480x640","o_22417572_340.jpg":"340x453","o_22417572_220.jpg":"220x293","h_22417572_1280.jpg":"1280x854","h_22417572_1024.jpg":"1024x683","h_22417572_640.jpg":"640x427","h_22417572_480.jpg":"480x320","h_22417572_340.jpg":"340x227","h_22417572_220.jpg":"220x147","pp_22417572_1280.jpg":"1280x1628","pp_22417572_1024.jpg":"1024x1303","pp_22417572_640.jpg":"640x814","pp_22417572_480.jpg":"480x611","pp_22417572_340.jpg":"340x432","pp_22417572_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1600","hd_22417606_1920.jpg":"1920x1080","k_22417606_1280.jpg":"1280x1280","k_22417606_1024.jpg":"1024x1024","k_22417606_640.jpg":"640x640","k_22417606_480.jpg":"480x480","k_22417606_340.jpg":"340x340","k_22417606_220.jpg":"220x220","o_22417606_1280.jpg":"1280x1706","o_22417606_1024.jpg":"1024x1365","o_22417606_640.jpg":"640x853","o_22417606_480.jpg":"480x640","o_22417606_340.jpg":"340x453","o_22417606_220.jpg":"220x293","h_22417606_1280.jpg":"1280x854","h_22417606_1024.jpg":"1024x683","h_22417606_640.jpg":"640x427","h_22417606_480.jpg":"480x320","h_22417606_340.jpg":"340x227","h_22417606_220.jpg":"220x147","pp_22417606_1280.jpg":"1280x1628","pp_22417606_1024.jpg":"1024x1303","pp_22417606_640.jpg":"640x814","pp_22417606_480.jpg":"480x611","pp_22417606_340.jpg":"340x432","pp_22417606_220.jpg":"220x280"},{"size0":"768x1024","hd_22417608_1920.jpg":"1920x1080","k_22417608_1280.jpg":"1280x1280","k_22417608_1024.jpg":"1024x1024","k_22417608_640.jpg":"640x640","k_22417608_480.jpg":"480x480","k_22417608_340.jpg":"340x340","k_22417608_220.jpg":"220x220","o_22417608_1280.jpg":"1280x1706","o_22417608_1024.jpg":"1024x1365","o_22417608_640.jpg":"640x853","o_22417608_480.jpg":"480x640","o_22417608_340.jpg":"340x453","o_22417608_220.jpg":"220x293","h_22417608_1280.jpg":"1280x854","h_22417608_1024.jpg":"1024x683","h_22417608_640.jpg":"640x427","h_22417608_480.jpg":"480x320","h_22417608_340.jpg":"340x227","h_22417608_220.jpg":"220x147","pp_22417608_1280.jpg":"1280x1628","pp_22417608_1024.jpg":"1024x1303","pp_22417608_640.jpg":"640x814","pp_22417608_480.jpg":"480x611","pp_22417608_340.jpg":"340x432","pp_22417608_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1212","hd_22417630_1920.jpg":"1920x1080","k_22417630_1280.jpg":"1280x1280","k_22417630_1024.jpg":"1024x1024","k_22417630_640.jpg":"640x640","k_22417630_480.jpg":"480x480","k_22417630_340.jpg":"340x340","k_22417630_220.jpg":"220x220","o_22417630_1280.jpg":"1280x808","o_22417630_1024.jpg":"1024x646","o_22417630_640.jpg":"640x404","o_22417630_480.jpg":"480x303","o_22417630_340.jpg":"340x214","o_22417630_220.jpg":"220x138","h_22417630_1280.jpg":"1280x854","h_22417630_1024.jpg":"1024x683","h_22417630_640.jpg":"640x427","h_22417630_480.jpg":"480x320","h_22417630_340.jpg":"340x227","h_22417630_220.jpg":"220x147","pp_22417630_1280.jpg":"1280x1628","pp_22417630_1024.jpg":"1024x1303","pp_22417630_640.jpg":"640x814","pp_22417630_480.jpg":"480x611","pp_22417630_340.jpg":"340x432","pp_22417630_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1313","hd_22417632_1920.jpg":"1920x1080","k_22417632_1280.jpg":"1280x1280","k_22417632_1024.jpg":"1024x1024","k_22417632_640.jpg":"640x640","k_22417632_480.jpg":"480x480","k_22417632_340.jpg":"340x340","k_22417632_220.jpg":"220x220","o_22417632_1280.jpg":"1280x875","o_22417632_1024.jpg":"1024x700","o_22417632_640.jpg":"640x437","o_22417632_480.jpg":"480x328","o_22417632_340.jpg":"340x232","o_22417632_220.jpg":"220x150","h_22417632_1280.jpg":"1280x854","h_22417632_1024.jpg":"1024x683","h_22417632_640.jpg":"640x427","h_22417632_480.jpg":"480x320","h_22417632_340.jpg":"340x227","h_22417632_220.jpg":"220x147","pp_22417632_1280.jpg":"1280x1628","pp_22417632_1024.jpg":"1024x1303","pp_22417632_640.jpg":"640x814","pp_22417632_480.jpg":"480x611","pp_22417632_340.jpg":"340x432","pp_22417632_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1262x2000","hd_22417634_1920.jpg":"1920x1080","k_22417634_1280.jpg":"1280x1280","k_22417634_1024.jpg":"1024x1024","k_22417634_640.jpg":"640x640","k_22417634_480.jpg":"480x480","k_22417634_340.jpg":"340x340","k_22417634_220.jpg":"220x220","o_22417634_1280.jpg":"1280x2028","o_22417634_1024.jpg":"1024x1622","o_22417634_640.jpg":"640x1014","o_22417634_480.jpg":"480x760","o_22417634_340.jpg":"340x538","o_22417634_220.jpg":"220x348","h_22417634_1280.jpg":"1280x854","h_22417634_1024.jpg":"1024x683","h_22417634_640.jpg":"640x427","h_22417634_480.jpg":"480x320","h_22417634_340.jpg":"340x227","h_22417634_220.jpg":"220x147","pp_22417634_1280.jpg":"1280x1628","pp_22417634_1024.jpg":"1024x1303","pp_22417634_640.jpg":"640x814","pp_22417634_480.jpg":"480x611","pp_22417634_340.jpg":"340x432","pp_22417634_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22417636_1920.jpg":"1920x1080","k_22417636_1280.jpg":"1280x1280","k_22417636_1024.jpg":"1024x1024","k_22417636_640.jpg":"640x640","k_22417636_480.jpg":"480x480","k_22417636_340.jpg":"340x340","k_22417636_220.jpg":"220x220","o_22417636_1280.jpg":"1280x853","o_22417636_1024.jpg":"1024x682","o_22417636_640.jpg":"640x426","o_22417636_480.jpg":"480x320","o_22417636_340.jpg":"340x226","o_22417636_220.jpg":"220x146","h_22417636_1280.jpg":"1280x854","h_22417636_1024.jpg":"1024x683","h_22417636_640.jpg":"640x427","h_22417636_480.jpg":"480x320","h_22417636_340.jpg":"340x227","h_22417636_220.jpg":"220x147","pp_22417636_1280.jpg":"1280x1628","pp_22417636_1024.jpg":"1024x1303","pp_22417636_640.jpg":"640x814","pp_22417636_480.jpg":"480x611","pp_22417636_340.jpg":"340x432","pp_22417636_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22417638_1920.jpg":"1920x1080","k_22417638_1280.jpg":"1280x1280","k_22417638_1024.jpg":"1024x1024","k_22417638_640.jpg":"640x640","k_22417638_480.jpg":"480x480","k_22417638_340.jpg":"340x340","k_22417638_220.jpg":"220x220","o_22417638_1280.jpg":"1280x853","o_22417638_1024.jpg":"1024x682","o_22417638_640.jpg":"640x426","o_22417638_480.jpg":"480x320","o_22417638_340.jpg":"340x226","o_22417638_220.jpg":"220x146","h_22417638_1280.jpg":"1280x854","h_22417638_1024.jpg":"1024x683","h_22417638_640.jpg":"640x427","h_22417638_480.jpg":"480x320","h_22417638_340.jpg":"340x227","h_22417638_220.jpg":"220x147","pp_22417638_1280.jpg":"1280x1628","pp_22417638_1024.jpg":"1024x1303","pp_22417638_640.jpg":"640x814","pp_22417638_480.jpg":"480x611","pp_22417638_340.jpg":"340x432","pp_22417638_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7591726 Threads: 4 Questions: 1614646210 Slow queries: 4792974 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110877781 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/najstarija-splitska-skola-slavi-90-rodendan-brojne-face-nekad-su-sjedile-u-njenim-klupama-pa-i-severina-sve-sam-bitke-nob-a-otpjevala-s-pionirskom-kapom-a-bila-sam-dobra-i-na-kozlicu-1202024 [printLink] => /split/najstarija-splitska-skola-slavi-90-rodendan-brojne-face-nekad-su-sjedile-u-njenim-klupama-pa-i-severina-sve-sam-bitke-nob-a-otpjevala-s-pionirskom-kapom-a-bila-sam-dobra-i-na-kozlicu-1202024?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 670108 [name] => Osnovna škola Dobri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-11 09:19:55 [main_article_id] => 0 [alias] => osnovna-skola-dobri [link] => /tag/osnovna-skola-dobri ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 369702 [name] => Severina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => severina [link] => /tag/severina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 311306 [name] => Fani Kerum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fani-kerum [link] => /tag/fani-kerum ) [4] => stdClass Object ( [id] => 322177 [name] => lidija bačić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lidija-bacic [link] => /tag/lidija-bacic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => USPOMENE POZNATIH ĐAKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Najstarija splitska škola slavi 90. rođendan, brojne face nekad su sjedile u njenim klupama, pa i Severina: ‘Sve sam bitke NOB-a otpjevala s pionirskom kapom, a bila sam dobra i na kozliću‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3095 [name] => Anita Matić [username] => anita-mati [email] => anita-mati@sd.hr [password] => $2y$10$GjpBtNa.YRMDPnrRjunSLO2dRI1pWs.zFfgFXxSc2DO6OWvNbQp1K [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/anita-matic-3095 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1613 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ceaf3f62415cf4b539552b7ff1377124?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/16/22468110.png [galleryCount] => 25 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] =>

Puna škola poznatih đaka

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/16/22468110.png [title] =>

Puna škola poznatih đaka

Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/16/16906430.jpg [title] =>

Za koju godinu školi će biti okruglih sto
 

Paun Paunovic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/16/22413654.jpg [title] => Duje KlariĆ/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/16/22413512.jpg [title] =>

'Bila dobra na gredi i kozliću, tada sam htjela biti Nadia Comăneci'
 

Tomislav Krišto/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/16/22413514.jpg [title] =>

Severina: Bila dobra na gredi i kozliću. Naime, tada sam htjela biti Nadia Comăneci
 

Ranko Suvar/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/16/19441774.jpg [title] =>

Fani Kerum je u sedmom razredu napravila pobjednički crtež koji je završio na poštanskoj marci
 

Tom Dubravec/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/16/22413562.jpg [title] => Ante Cizmic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/16/22356026.jpg [title] =>

Fani Kerum je u sedmom razredu napravila pobjednički crtež koji je završio na poštanskoj marci
 

Tom Dubravec/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/16/21941090.jpg [title] =>

Toni Šćulac prvi put u školi Dobri osjetio je kako je to biti zaljubljen

 

Goran Jakus Za Rtl/Goran Jakus/rtl ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/16/21787270.jpg [title] =>

Lidija Bačić bila je prva u redu za marendu; matematika joj nije baš išla, ali zato Engleski jezik jest

 

Lidija Bačić ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/16/21761268.jpg [title] => Ante Cizmic/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/16/15559206.jpg [title] => Neja Markicevic/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/16/19055252.jpg [title] =>

I Doris Dragović bila je bivša učenica škole. Baš kao i fotoreporter koji je snimio ovu fotografiju
 

Paun Paunovic/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/16/16847370.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/16/22417566.jpg [title] =>

Isječci iz monografije- More poznatih lica prodefiliralo je zgradom

 

OŠ Dobri Monografija ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/16/22417568.jpg [title] => OŠ Dobri Monografija ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/16/22417570.jpg [title] => OŠ Dobri Monografija ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/16/22417572.jpg [title] => OŠ Dobri Monografija ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/16/22417606.jpg [title] =>

Nagrađeni crtež Fani Horvat na poštanskoj marci

 

Fani Horvat - Poštanska Marka/Fani Horvat - Poštanska Marka ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/16/22417608.jpg [title] => Fani Horvat - Poštanska Marka/Fani Horvat - Poštanska Marka ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/16/22417630.jpg [title] =>

Na predstavljanju monografije okupili su se i mnogi učitelji koji su predavali u školi

 

Oš Dobri ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/16/22417632.jpg [title] =>

I oni će možda jednom biti dio nekog novog izdanja monografije

 

Oš Dobri ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/16/22417634.jpg [title] =>

Ravnateljica Mirjana Dodig

 

Oš DobrI ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/16/22417636.jpg [title] =>

Nina i Kate su budućnost ove škole

 

Oš Dobri ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/16/22417638.jpg [title] =>

Monografija je zaokupila pažnju i mladih i starih

 

Oš DobrI ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kada bi krenuli provjeravati koja je škola u Hrvatskoj najveći rasadnik talenata u svim mogućim sferama; od sporta, medicine, glazbe, kazališta, politike, ma u što god "takneš", teško, ali uistino teško bi iti jedna po tom pitanju mogla konkurirati Osnovnoj školi "Dobri"u Splitu, koja se prije devedesetih zvala Nenad Ravlić.

Škola u centru grada ima tradiciju dugu respektabilne devedeset i dvije godine, a u povodu svog okruglog devedesetog rođendana pripremili su i vrlo bogatu monografiju dopunjenog izdanja. No, kako je, znate sve, pandemija učinila svoje, na njezino predstavljanje se čekalo pune dvije godine, ali eto, dočekali su je, predstavili su je. Dakako, najdojmljiviji njezin dio odnosi se na nekadašnje slavne učenike, objavljene pod egidom "Oni su naš ponos".

A odakle da krenemo, hajdemo od sporta...ova osmoljetka bila je prepuna hajdukovaca - školovali su se tu i Zvonko i Ivo Bego, Mario Boljat, Luka Bonačić, Tomislav Ivić, Fredi Fiorentini... Nekoliko splitskih gradonačelnika svoj životni put započeli su upravo u tamošnjim klupama, a među njima Zvonimir Puljić, Petar Slapničar, Ivo Baldasar, Slobodan Beroš. Slavenka Drakulić, Anatolij Kudrjavcev, Boris Dvornik, Zoja Odak, Josip Genda, Ivo Lipanović, Gertruda Munitić, Hari Zlodre, Marija Škaričić...također su nekoć bili prvašići ove najstarije splitske škole.

Ona je ujedno "udarila" temelj za mnoge buduće liječnike, a među njima izdvajamo Julija Meštrovića, Borbena Uglešića, Ivana Urlića, a njenim su hodnicima nekada prolazili i Ante Tukić, Ljubo Pavasović Visković, Petar Selem, Duško Kečkemet...

'Đordano Borovčić - Kurir'

Ma čudo jedno, kažemo vam.

A tek koliko je glazbenika iznjedrila; od Doris Dragović, Jasmina Stavrosa, Harija Rončevića, Gorana Karana, preko Lidije Bačić, Severine, Doris Dragović...

Prva slova, prve ljubavi, prve petice, a možebitno i prve jedinice, školske "kecelje", pioniri, omladinci...Što sve pamte iz ovog perioda svojih nježnih godina, kakve ih sve uspomene vežu uz osnovškolske dane odrastanja? Jedna od onih koja se sjeća svega, kao da je to bilo jučer jest i Severina. Nije zaboravila učitelje, razrednicu, ekipu iz razreda, njihova imena, doživljaje...

---

image

Severina: Bila dobra na gredi i kozliću. Naime, tada sam htjela biti Nadia Comăneci
 

Ranko Suvar/Cropix
---

- Išla sam i u školu Đordano Borovčić - Kurir, a razrednica je bila prekrasna učiteljica, Ksenija Vidošević. Ona je prepoznala moju muzikalnost od prvog razreda te sam morala uvijek izlaziti na ploču i otpjevati pred razredom neku pjesmicu ili svirat ksilofon ili melodiku. Ali je hvalila moju gibljivost, jer sam bila dobra na gredi i kozliću. Naime, tada sam htjela biti Nadia Comăneci. Također smo svi od prvog do četvrtog razreda išli na folklor koji je ona vodila. Otpjevala sam solo sve bitke za Kozaru, Zelengoru, Kadinjaču, sve s pionirskom kapom.

Ali i plesali smo na folkloru i splitsko i vrličko i druga kola. Tako smo slavili u školi sve praznike… 1. maj, 29. novembar, Dan zasjedanja ZAVNOH-a, AVNOJ-a… Bitku na Neretvi i u njoj Borisa Dvornika, sve smo bitke slavili (pogotovo kad je Boris glumio, jer je naravno iz Splita). Od petog razreda, učiteljica glazbenog i voditeljica zbora (od 5. do 8. osnovne) bila mi je gospođa Katalinić. Jako se ljutila na mene jer nisam imala vremena za zbor. Već sam s 10 godina otišla u KUD "Mozaik" i u muzičku školu pa bi mi oprostila, al' s obrvom ''prema gore'' i prstom k'o laserom u mene i riječima: ''Imaš vrimena za ladit zube (pričat), a nemaš za zbor, aaa?''

Najdraži predmet mi je bio "Hrvatski jezik" i bilo mi je drago domaćinstvo. Šteta da tog predmeta više nema u školama. Učitelj iz tjelesnog me slao na takmičenja iz trčanja za školu. Moja razrednica Ksenija me došla posjetiti u rodilištu... Pamtim sve iz razreda… Ivana Krolo, Sergej Ban, Silvanu Srdoč, Anitu Delić, Anu Donđivić, Ani Eterović, Peru Bilića, Mili Brakus, moj Bubaja (najpametniji, svu matematiku bi mi riješio), Romano Vukelić, Mate Bašić, Drita Haliti, Eleonora Teskera, Ilijana Ojdanić (sestra mlađe Ecije)…, ispričala nam je poznata splitska glazbenica.

Uspomene Lidije Bačić

I Lidija Bačić nije se mogla oteti sjeti dok je s nama podijelila svoje uspomene.

- Najbolja škola u Splitu, sritno djetinjstvo, to je prvo što mi pada na pamet. Najteža mi je bila matematika, najlakši Engleski jezik. Imala sam super prijatelje, neke još i danas srećem. U školu sam kasnila, ali i izbivala zbog glazbenih nastupa, volila sam glazbu, likovni i to vrime. Bila sam malo na svoju stranu ali dobra kao ime moje škole..ha-ha..Pamtim da sam čekala marendu i bila prva u redu za sendviče i bublice. Pamtim i ulice i sve detalje na putu od Marmontove do škole, uvik me uhvati nostalgija kad prođem tamo, ispričala nam je Lille.

---

image
Ante Cizmic/Cropix
---

I premda smo ga nedavno mogli gledati u potrazi za ljubavi svoga života u showu "Gospodin Savršeni" još uvijek nismo sigurni je li je i pronašao, no znanstvenik Toni Šćulac posve je siguran gdje je pronašao svoju prvu simpatiju - u školi"Dobri".

- Osnovna škola "Dobri" ostala mi je u prelijepom sjećanju. Iz mog razreda ostao sam u bliskom kontaktu s Ivanom Caktašom s kojim se redovno čujem, a s ostatkom razreda se nažalost izgubio redovni kontakt. Ali zato se znamo sresti u gradu i uvijek lijepo popričamo i prisjetimo se osnovnoškolskih dana. Kada se prisjetim osnovne škole, sjetim se sati i sati igranja u školskom dvorištu, prvih simpatija i prvih prijateljstava. To su sve predivne uspomene koje ću zasigurno pamtiti cijeli život. U osnovnoj školi sam uvijek bio odličan učenik, a najviše me zanimala matematika i fizika. Tu moju ljubav je prepoznala moja razrednica Jadranka Vujčić koja je sigurno jedna od najzaslužnijih osoba za usmjeravanje moje znanstvene karijere, isprišao nam je Šćulac.

Fani Kerum 'rasturila'

Jedna od onih učenica za pamćenje bila je i Fani Kerum, u to vrijeme prezivala se Horvat. Kao sedmašica napravila je crtež koji je izašao na poštanskoj marci! Riječ je u ondašnjem projektu vezanom uz borbu protiv visnosti, na kojem je Fani bila najbolja; pobjedila je na natječaju, a kako doznajemo od ravnateljice škole Mirjane Dodig, time je priskrbila školi i pozamašna novčana sredstva.

---

image

Fani Kerum je u sedmom razredu napravila pobjednički crtež koji je završio na poštanskoj marci
 

Tom Dubravec/Cropix
---

Spomenimo i to kako je predstavljanje održano u prostorijama "Školske knjige", a bila je to sjajna prilika za susret mnogih generacija koje se prodefilirale školom. Okupili su se sadašnji i bivši djelatnici škole, bivši učenici, a monografija koja prati povijesni pregled rada i događaja od osnutka škole davne 1930. godine do danas, oduševila je svih.

---

image

Na predstavljanju monografije okupili su se i mnogi učitelji koji su predavali u školi

 

Oš Dobri
---

- Nama je bilo jako bitno da monografija ne bude dosadna, a ova naša to definitivno nije. Ona je prepuna zanimljivih anegdota, fotografija, ali i povijesnih činjenica, na koje će svi rado baciti oko. Tako, primjerice, mogu ovdje vidjeti i kako se školska moda mijenjala tijekom godina, tu je i nevjerjatno uglednih ljudi koji su tu prošli. Sam položaj škole upisao ju je i u povijest grada Splita, kao i učitelje i učenice koji su svojim djelom ostavljali neizbrisivi trag i ispisivali njenu povijest. Sve ono što se događalo kroz povijest grada Splita obilježavalo je i obilježilo školu. Školu smo modernizirali kroz svoj rad i projekte, ali pazimo da joj ne izbrišemo gotovo stoljetnu posebnost i prepoznatljivost. Ostaviti smo bivšim, sadašnjim i budućim učenicima u nasljeđe knjigu o njihovoj školi koja će poslužiti kao udžbenik povijesti, ali i zanimljivo štivo prepuno fotografija i anegdota, poentirala je Dodig.

---

image

Za koju godinu školi će biti okruglih sto
 

Paun Paunovic/Cropix
------
image
Jakov Prkic/Cropix
------
image

Isječci iz monografije- More poznatih lica prodefiliralo je zgradom

 

OŠ Dobri Monografija
------
image
OŠ Dobri Monografija
------
image

I oni će možda jednom biti dio nekog novog izdanja monografije

 

Oš Dobri
------
image

Ravnateljica Mirjana Dodig

 

Oš DobrI
------
image

Nina i Kate su budućnost ove škole

 

Oš Dobri
------
image

Monografija je zaokupila pažnju i mladih i starih

 

Oš DobrI
---

 

---

Djelo arhitekta Josipa Kodla

 

Monografiju su pripremili i uredili bivši ravnatelj škole Robert Kučić i ravnateljica Mirjana Dodig, a u pisanju monografije su sudjelovali i učitelji škole. Spomenimo još nekoliko zanimljivih činjenica; arhitekt Josip Kodl je 1928.godine dovršio izgradnju suvremene avangardne škole. Ona je ujedno bila i prva zgrada čija je prvobitna namjena bila da bude osnovna škola. Tijekom godina mijenjala je imena, ovisno o režimu, dok konačno nije dobila današnje ime Osnovna škola Dobri-Split.

Škola danas ima niz aktivnosti kojim se ponosi - sudjeluje u mnogobrojnim projektima: Northland, Mala škola roditeljstva, Radost čitanja, Erasmus + projekti: job shadowing, " Future, work, home- today Erasmus + projekti: job shadowing, "Future, work, home – today's planning tomorrow's realization", "Inovativne metode poučavanja drugog jezika korištenjem IKT tehnologije".

---

---

Monografija

 

Monografija je ovako koncipirana:

- Povijesni pregled (Priča o školi – Naš Pepik – Prvi dan – O zgradi)

- Muška i ženska osnovna škola Kralja Petra I., velikog oslobodioca

- Drugi svjetski rat i okupacija Splita (Pad Italije – NDH – kraj rata)

- Mir – Muška osnovna škola Manuš-Dobri Split i Ženska osnovna škola Manuš-- Dobri Split – Osmogodišnja narodna škola Manu i IV. osmogodišnja narodna škola Manu

- Pod istim krovom – Osnovne škole "Luka Botić" i "Nenad Ravlić"

- Osnovna škola "Nenad Ravlić"

- Osnovna škola "Dobri" (Domovinski rat – Obnova – Aktivnosti u školi – Kreativne socijalizacijske skupine – Dani osnovne škole Splitsko-dalmatinske županije – Bratimljenje Gemellaggio – Promocija monografije škole (2006.) – Ostali događaji – Produženi stručni postupak u školi – Školska knjižnica – Učenička zadruga Dobrići – Suradnja s lokalnom zajednicom – Školski projekti – Školske aktivnosti – Ima neka tajna veza – Postignuća naših učenika i djelatnika – I škola Dobri ima svoju himnu

- Dnevni tisak o nama

- Od prvašića do četvrtašića

- Popis učenika osmih razreda koji su pohađali našu školu

- Oni su naš ponos (Istaknuti učenici i njihova postignuća)

- Školski album

- Sažetak (Hrvatski – Engleski – Talijanski)

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Paun Paunovic/Cropix Duje KlariĆ/Cropix Tomislav Krišto/Cropix Ranko Suvar/Cropix Tom Dubravec/Cropix Ante Cizmic/Cropix Tom Dubravec/Cropix Goran Jakus Za Rtl/Goran Jakus/rtl Lidija Bačić Ante Cizmic/Cropix Neja Markicevic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Jakov Prkic/Cropix OŠ Dobri Monografija OŠ Dobri Monografija OŠ Dobri Monografija OŠ Dobri Monografija Fani Horvat - Poštanska Marka/Fani Horvat - Poštanska Marka Fani Horvat - Poštanska Marka/Fani Horvat - Poštanska Marka Oš Dobri Oš Dobri Oš DobrI Oš Dobri Oš DobrI
Cropix

Puna škola poznatih đaka

Paun Paunovic/Cropix

Za koju godinu školi će biti okruglih sto
 

Tomislav Krišto/Cropix

'Bila dobra na gredi i kozliću, tada sam htjela biti Nadia Comăneci'
 

Ranko Suvar/Cropix

Severina: Bila dobra na gredi i kozliću. Naime, tada sam htjela biti Nadia Comăneci
 

Tom Dubravec/Cropix

Fani Kerum je u sedmom razredu napravila pobjednički crtež koji je završio na poštanskoj marci
 

Tom Dubravec/Cropix

Fani Kerum je u sedmom razredu napravila pobjednički crtež koji je završio na poštanskoj marci
 

Goran Jakus Za Rtl/Goran Jakus/rtl

Toni Šćulac prvi put u školi Dobri osjetio je kako je to biti zaljubljen

 

Lidija Bačić

Lidija Bačić bila je prva u redu za marendu; matematika joj nije baš išla, ali zato Engleski jezik jest

 

Paun Paunovic/Cropix

I Doris Dragović bila je bivša učenica škole. Baš kao i fotoreporter koji je snimio ovu fotografiju
 

OŠ Dobri Monografija

Isječci iz monografije- More poznatih lica prodefiliralo je zgradom

 

Fani Horvat - Poštanska Marka/Fani Horvat - Poštanska Marka

Nagrađeni crtež Fani Horvat na poštanskoj marci

 

Oš Dobri

Na predstavljanju monografije okupili su se i mnogi učitelji koji su predavali u školi

 

Oš Dobri

I oni će možda jednom biti dio nekog novog izdanja monografije

 

Oš DobrI

Ravnateljica Mirjana Dodig

 

Oš Dobri

Nina i Kate su budućnost ove škole

 

Oš DobrI

Monografija je zaokupila pažnju i mladih i starih

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/najstarija-splitska-skola-slavi-90-rodendan-brojne-face-nekad-su-sjedile-u-njenim-klupama-pa-i-severina-sve-sam-bitke-nob-a-otpjevala-s-pionirskom-kapom-a-bila-sam-dobra-i-na-kozlicu-1202024 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=66a8ade9696cf3533b4a2c642596db1e88919725 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Najstarija+splitska+%C5%A1kola+slavi+90.+ro%C4%91endan%2C+brojne+face+nekad+su+sjedile+u+njenim+klupama%2C+pa+i+Severina%3A+%E2%80%98Sve+sam+bitke+NOB-a+otpjevala+s+pionirskom+kapom%2C+a+bila+sam+dobra+i+na+kozli%C4%87u%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnajstarija-splitska-skola-slavi-90-rodendan-brojne-face-nekad-su-sjedile-u-njenim-klupama-pa-i-severina-sve-sam-bitke-nob-a-otpjevala-s-pionirskom-kapom-a-bila-sam-dobra-i-na-kozlicu-1202024 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnajstarija-splitska-skola-slavi-90-rodendan-brojne-face-nekad-su-sjedile-u-njenim-klupama-pa-i-severina-sve-sam-bitke-nob-a-otpjevala-s-pionirskom-kapom-a-bila-sam-dobra-i-na-kozlicu-1202024 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => USPOMENE POZNATIH ĐAKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitUSPOMENE POZNATIH ĐAKA

Najstarija splitska škola slavi 90. rođendan, brojne face nekad su sjedile u njenim klupama, pa i Severina: ‘Sve sam bitke NOB-a otpjevala s pionirskom kapom, a bila sam dobra i na kozliću‘

Piše Anita Matić
19. lipnja 2022. - 20:23

Kada bi krenuli provjeravati koja je škola u Hrvatskoj najveći rasadnik talenata u svim mogućim sferama; od sporta, medicine, glazbe, kazališta, politike, ma u što god "takneš", teško, ali uistino teško bi iti jedna po tom pitanju mogla konkurirati Osnovnoj školi "Dobri"u Splitu, koja se prije devedesetih zvala Nenad Ravlić.

Škola u centru grada ima tradiciju dugu respektabilne devedeset i dvije godine, a u povodu svog okruglog devedesetog rođendana pripremili su i vrlo bogatu monografiju dopunjenog izdanja. No, kako je, znate sve, pandemija učinila svoje, na njezino predstavljanje se čekalo pune dvije godine, ali eto, dočekali su je, predstavili su je. Dakako, najdojmljiviji njezin dio odnosi se na nekadašnje slavne učenike, objavljene pod egidom "Oni su naš ponos".

A od...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 06:39