stdClass Object ( [id] => 249290 [title] => Nakon pet sati rasprave: Grad Split ide sam u rekonstrukciju Turističke palače [alias] => nakon-pet-sati-rasprave-grad-split-ide-sam-u-rekonstrukciju-turisticke-palace [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

14.38 - Grad ide sam u rekonstrukciju Turističke palače, odlučeno je nakon petosatne rasprave na sjednici Gradskog vijeća. Odustalo se, dakle, od koncepta plodouživanja i fantomske tvrtke "Valleus" kao najpovoljnijeg ponuđača.

Sve se odvijalo po scenariju kojeg je "Slobodna" i najavila - Kerumov HGS predložio je amandman prema kojem se Grad prihvaća cijelog posla, pa dogradonačelnici Aidi Batarelo nije preostalo ništa drugo nego da povuče prijedlog o pravu plodouživanja nad Turističkom palačom.

- S obzirom na to kako se odvijala sama rasprava, prihvaćam amandman HGS-a - kazala je dogradonačelnica koja je, inače, otrpjela sama udar od strane oporbe s obzirom da je gradonačelnik Ivo Baldasar otputovao u Pescaru, u službeni posjet.

13:15 - Na pitanje Daše Dragnić (Lista Marijane Puljak), tko je stavio "kolovoz" kao datum izrade studije o financijskoj isplativosti modela plodouživanja, Aida Batarelo je odgovorila da ga je ona stavila jer je "početkom osmog mjeseca objavljen natječaj".

- Tako smo se dogovorili Željko Mateljak, izrađivač studije, Ljiljana Vučetić, članica gradske komisije za provedbu natječaja i ja - izjavila je gradonačelnica koja je na pitanje koliko je studija koštala, odgovorila kako joj je cijena 15.000 kuna, ali da još uvijek nije plaćena.

Rasprava je okončana, a Jure Šundov je u ime Kluba vijećnika HGS-a zatražio pauzu. Pozvao je i druge klubove da se dogovore "što dalje", odnosno da zauzmu stav uoči glasanja.

12:10
- Nakon cijele rasprave tvrdim i dalje da je na djelu kriminalizacija ovog projekta. Nismo mi u Povjerenstvu blesavi, pa da ne vidimo kako je ponuda koju spominjete bila financijski jača od one koju smo izabrali, ali činjenica jest da ona nije bila pravno valjana. Da smo nju izglasali tužili bi nas drugi natjecatelji i Grad bi onda izgubio cijelu tu razliku između Kaćunićeve i "Valleusove" ponude - kazala je dogradonačelnica Aida Batarelo koja je dodala i kako bi Gorana Kaćunića zvali da je sporna bila samo njegova izjava o nekažnjavanju, no kad su shvatili da mu nedostaje i licenca "D", nije im preostalo ništa nego odbaciti tu ponudu.

U trenutku podnošenja ponude vlasnik "F Tours Internationala" morao je ishoditi novu licencu, no to je propustio napraviti, dodala je.

U svom je izlaganju Aida Batarelo citirala i zapisnik sa sastanka s najmoprimcima iz Turističke palače održan u Banovini uoči okončanja natječaja. Prisutan je tom prilikom bio i Kaćunić koji je, prema njezinim riječimka, između ostalog, izjavio i kako "natječaj mora pasti" da bi se zadržala cijena najma u Turističkoj palači od 30 eura po kvadratu.

Odgovarajući na pitanja vijećnika Aida Batarelo je ustvrdila kako je studija o financijskoj isplativosti, bez obzira što je na njoj naveden kolovoz kao datum izrade, napravljena nakon što je Valleus izabran kako bi se vijećnicima na stručan način predočilo što Grad dobiva od modela plodouživanja.

Vjeki Ivaniševiću (HDZ), koji se zalaže za poništenje natječaja, dogradonačelnica je poručila kako je, kao arhitekt, napravio puno stvari po kojima je Split prepoznatljiv, ali sve bez natječaja.
- Predobro sam odgojena da bih Marijani Puljak odgovorila na način na koji ona komunicira - kazala je Aida Batarelo aludirajući vjerojatno na izjavu Puljakove prema kojoj aktualna vlast "laže".
- Podsjećam je samo kako je brzopotezno zamijenila jednog vijećnika drugim kad sam dostavila određene dokumente jednom portalu - rekla je dogradonačelnica.

11:20
- Hrvoje Marušić (HDZ), postavio je pitanje je li drugi ponuditelj (riječ je o "F Toursu"), trebao biti isključen iz natječaja.
- Dobili smo dopis Ministarstva graditeljstva datiran na 7. listopada, a odnosi se na stjecanje licence radi koje je, između ostalog, izbačen F Tours. Ministarstvo propisuje da se radnici udruženih tvrtki broje u trenutku samog udruživanja, a ne u trenutku stjecanja licence. Ni Kaćunićeva izjava o nekažnjavanju nije smjela biti odbačena - kazao je Marušić.

- Meni ništa ne znače ni Mađor ni Kaćunić, ne navijam ni za koga, ja sam gradski vijećnik! Lobiram isključivo za zakonitost postupka, a to ne bih morao da je raspisana javna nabava. Činjenica jest da je Grad izbacio ponudu koja je bila 25 milijuna kuna jača - rekao je Podrug i poručio vladajućoj koaliciji "kako su morali biti vještiji ako su htjeli eliminirati Kaćunića"...

Marijana Puljak istaknula je kako je toliko kikseva napravljeno, da je moguće kako aktualna vlast ovo nije namjerno napravila, već da jednostavno nije sposobna.
- Zašto namještati ove studije i tako ih diletantski pripremati?! Kako ćemo glasati za amandman HGS-a kad ga i ova sama studija pobija, odnosno govori da je plodouživanje najbolje za Grad - kazala je Marijana Puljak.

10:55 - U nastavku žučne rasprave na temu Turističke palače, Luka Podrug je konstatirao kako je gradonačelnik Ivo Baldasar "iz predostrožnosti" pobjegao u Italiju, dok je Marijana Puljak izjavila kako ima informaciju da je u Banovinu stigao dopis iz Ministarstva graditeljstva koji dovodi u pitanje cijeli natječaj. Vijećnik Damir Ćosić Roda za kojeg se, podsjetimo, još na prošloj sjednici govorilo kako će podržati natječaj za Turističku palaču iako je on u HDZ-ovom klubu vijećnika, istaknuo je da ne vidi razloga da bude protiv spomenutog modela plodouživanja.

- S ovim modelom znamo na čemu smo idućih 30 godina. Bi li vi možda da Grad digne kredit na 10 milijuna eura kojeg će vraćati Stipe Mađor koji će, uz to, i rekonstruirati Turističku palaču? Nije Mađor financirao kampanju samo SDP-u,  već i meni, ali i HDZ-u. Stipe Mađor je moj prijatelj, a to što su zadnjih dana doživjeli on i njegova obitelj  kojima su na vrata kucali USKOK, PNUSKOK i drugi je strašno - kazao je Ćosić i dodao kako ima saznanja da je "F Tours International", odnosno Kaćunić,  namjerno dostavio krive dokumente na natječaj da "njegova ponuda ne prođe i da on u cijeloj ovoj priči bude žrtva".

Duje Sučić (HDZ) replicirao mu je rekavši kako Stipe Mađor "nikad ništa nije donirao HDZ-u".

Na adrese velikog broja vijećnika sinoć je stigao mail Građanske inicijative Split, kazao je nezavisni Igor Boraska kazavši kako u njemu piše i kako ne postoji odobrenje nadležnih službi za rekonstrukciju objekta u zaštićenoj zoni "A".
- Zanima me stoga postoji li uopće suglasnost konzervatora za zahvat na Turističkoj palači - pitao je Boraska koji se, također, zalaže za poništenje natječaja i rješavanje problema Turističke palače u okviru Strategije upravljanja gradskom jezgrom.

10:20
- Kako smo u "Slobodnoj Dalmaciji" i najavili prije neki dan, HGS je izašao s amandmanom u kojem traži da jedini i isključivi investitor sanacije, restauracije ili nekog trećeg rješenja kad je u pitanju Turistička palača bude Grad Split. U amandmanu se predlaže i brzo pokretanje radova zbog dotrajalosti objekta, te, se, na koncu, traži da pripremi zaključak sa spomenutim amandmanom u kojem bi bila navedena dinamika i način radova, te troškovi.

Ljubica Vrdoljak se nije složila s prijedlogom HGS-a kojeg je iznio Jure Šundov rekavši kako privremenih rješenja na ovako atraktivnoj lokaciji ne bi smjelo biti. Luka Podrug je, pak, dodao kako Povjerenstvo za provedbu natječaja možda i nije napravilo sve u skladu sa zakonom s obzirom da je, što se dalo iščitati iz njegova izlaganja, odbačena izjava o nekažnjavanju (riječ je o izjavi Gorana Kaćunića op.a.), u stvari valjana.

- Izlaganje Aide Batarelo gotovo da mi je izazvalo suze na oči. Nije problem to što je ovako mali projekt postao politički skandal, već to što ova gradska uprava ni jedan mali projekt ne zna napaviti kako treba. Cijeli je postupak od početka krenuo krivo, gradonačelnik je donio odluku o raspolaganju gradske imovine vrijedne više od milijun kuna što mu zakon ne dozvoljava. Odgovorno upravljanje gradskom imovinom svakako nije izbor tvrtke koja nema iskustva ni u čemu,a koja je, po svemu sudeći, imala uvid u studiju o financijskoj isplativosti - kazala je Daša Dragnić u ime kluba vijećnika iz Inicijative "Za pametne ljude i pametan grad".

I Petar Škorić je, u ime kluba vijećnika HDZ-a, postavio pitanje tko je ovlastio Grad da raspisuje natječaj za višemilijunski projekt.
- Da je raspisana javna nabava, tvrtka "Valleus" nikad ne bi mogla biti izabrana. Postoje osnovane sumnje o zlouporabi položaja i ovlasti jer je "Valleusu", očito, omogućen uvid u studiju o financijskoj isplativosti. Pozivamo stoga na poništenje natječaja i donošenje trajnog rješenja za Turističku palaču - kazao je Škorić.

9:30 - Sjednica Gradskog vijeća, prekinuta prošlog četvrtka, nastavljena je danasn nešto iza devet sati, a prva na redu je, podsjetimo, točka o natječaju za Turističku palaču. Raspravi vijećnika neće prisustvovati gradonačelnik Ivo Baldasar koji je na službenom putu u Pescari.

- Danima se o Turističkoj palači razgovara na jedan negativan način. Žao mi je što se jedan ovako mali objekt pretvorio u prvorazredan politički problem unatoč tomu što je natječajni postupak bio transparentan kao niti jedan dosad - kazala je Aida Batarelo, predsjednica Komisije za provedbu natječaja koja je dodala kako je pokušaj kriminalizacije samog projekta uslijedio nakon iznošenja podataka o najpovoljnijem ponuditelju, odnosno tvrtki Valleus.

Dogradonačelnica je dodala i kako će se radovi na Turističkoj palači odužiti ukoliko Grad bude išao sam u realizaciju ovog projekta.
- Svi se kunemo u poduzetništvo, a potom od njega okrećemo glavu. Grad je na modelu plodouživanja mogao zaraditi 78 milijuna kuna, a to vam je jedna škola i jedan vrtić, a možda i malo više. Na vama je odluka - poručila je vijećnicima Aida Batarelo, nakon čega je krenula rasprava.

Najava:
Turistička palača, Zoološki vrt, Golovko...

U današnjem nastavku sjednice vijećnici bi, podsjetimo, trebalinajprije raspravljati o Turističkoj palači, a zatim i o novoj lokacijiZoološkog vrta i azila za životinje. Vijećnicima će biti iznesen iprijedlog plana mreže dječjih vrtića koji, među ostalim, podrazumijevagradnju predškolske ustanove na Kili, a dobit će i informaciju o statusupripreme izgradnje Osnovne škole i trodijelne školske sportske dvoranena Pazdigradu. Od javnosti zanimljivijih točaka tu je imenovanjeintendanta splitskog HNK-a za kojeg će biti predložen poznati kulturnidjelatnik, redatelj Goran Golovko.

U Banovini se danas nastavlja 17. sjednica Gradskog vijeća, koja je, podsjetimo, prekinuta prošlog četvrtka, nakon deset sati rasprave. Vijećnici su, naime, od 9 do 19 sati uspjeli proći trinaest točaka, a na dnevnom redu ih je ostalo još osamnaest. Maratonskim sjednicama kumovao je definitivno Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, koji je u velikim gradovima propisao i povećanje broja vijećnika.

Umjesto 25, koliko ih je bilo u mandatu Željka Keruma, u vijećnici ih sad sjedi čak 35, pa kad se svatko od njih javi za raspravu ili repliku, iz Banovine se ne izlazi prije mraka. Vrijeme rasprave moglo bi se skratiti kad bi usuglašene stavove na razini klubova vijećnika iznosili predsjednici tih istih klubova ili osobe koje oni odrede.

Na tom tragu razmišlja i predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković, koji je već pripremio prijedlog izmjena Statuta Grada Splita, po uzoru na odredbe iz Statuta Splitsko-dalmatinske županije.
– U svakom slučaju, glavni cilj je ušteda vremena i veća efikasnost. U tom smislu predložit ću da se vijećnici za raspravu mogu prijaviti do završetka izlaganja izvjestitelja, dok bi za repliku trebali imati jednu minutu. Umjesto da se vijećnici jednog kluba ponavljaju u iznošenju teza, intencija je da stav kluba iznese jedna osoba za što će na raspolaganju imati 10 minuta – objašnjava Ćurković, koji će krajem tjedna svim članovima Gradskog vijeća poslati prijedloge spomenutih izmjena, a nada se kako će ih ovi i prihvatiti.

Povratak Poglavarstva

S manjim brojem vijećnika rad bi definitivno bio učinkovitiji, smatra naš sugovornik, čije mišljenje, dodaje, dijeli i gradonačelnik Ivo Baldasar. U Predsjedništvu SDP-a zazivaju i povratak Poglavarstva koje je, drži Ćurković, bilo operativno tijelo i ubrzavalo je donošenje mnogih odluka. Jedini put da se to realizira jest donošenje izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, čega je svjestan i prof. dr. Mirko Klarić, prodekan na splitskom Pravnom fakultetu.

– Nadam se da će se do sljedećih lokalnih izbora stvari promijeniti. S ovolikim se brojem vijećnika strašno usporava rad tog tijela koje funkcionira na volonterskoj bazi i samim time ne bi smjelo biti veliko. Prošli saziv Gradskog vijeća imao je optimalan broj članova, dakle 25. U takvom sastavu puno se lakše dogovoriti i izartikulirati stavove, bilo desnice, bilo centra ili ljevice – drži Mirko Klarić.

Iznošenje jedinstvenog stava na razini klubova vijećnika kojim bi se, također, skratile rasprave na sjednicama, ovaj pravni stručnjak smatra diskutabilnim.
– Pouzdano znam da su nezavisni vijećnici protiv toga jer oni, na ovaj način, gube mogućnost iznošenja vlastita stava. Razgovarao sam s pojedincima iz splitskoga Gradskog vijeća koji upravo tako razmišljaju – tvrdi Klarić.
LINDA PERIĆ
FOTO: DUJE KLARIĆ / CROPIX

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => / Ante Čizmić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nema baldasara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-10-09 08:05:57 [created_by] => 31 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-10-09 14:55:30 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-10-09 14:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9156 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2014\/10\/09\/Novosti\/palaca3456.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/09\/Split\/Vije\u0107e\/split_vijece15-091014.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/09\/Split\/Vije\u0107e\/split_vijece1-091014.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/09\/Split\/Vije\u0107e\/split_vijece2-091014.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/09\/Split\/Vije\u0107e\/split_vijece3-091014.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/09\/Split\/Vije\u0107e\/split_vijece4-091014.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/09\/Split\/Vije\u0107e\/split_vijece5-091014.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/09\/Split\/Vije\u0107e\/split_vijece6-091014.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/09\/Split\/Vije\u0107e\/split_vijece7-091014.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/09\/Split\/Vije\u0107e\/split_vijece8-091014.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/09\/Split\/Vije\u0107e\/split_vijece9-091014.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/09\/Split\/Vije\u0107e\/split_vijece10-091014.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/09\/Split\/Vije\u0107e\/split_vijece11-091014.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/09\/Split\/Vije\u0107e\/split_vijece12-091014.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/09\/Split\/Vije\u0107e\/split_vijece13-091014.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/09\/Split\/Vije\u0107e\/split_vijece14-091014.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"2948x1764"},{"size0":"800x562"},{"size0":"800x482"},{"size0":"800x493"},{"size0":"800x512"},{"size0":"800x488"},{"size0":"420x629"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x461"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x498"},{"size0":"800x472"},{"size0":"800x466"},{"size0":"800x500"},{"size0":"800x478"},{"size0":"800x515"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4112183 Threads: 4 Questions: 123539609 Slow queries: 53805 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3755638 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/nakon-pet-sati-rasprave-grad-split-ide-sam-u-rekonstrukciju-turisticke-palace-249290 [printLink] => /split/nakon-pet-sati-rasprave-grad-split-ide-sam-u-rekonstrukciju-turisticke-palace-249290?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 231785 [name] => turističkapalača [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turistickapalaca [link] => /tag/turistickapalaca ) [1] => stdClass Object ( [id] => 233210 [name] => gvsplita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gvsplita [link] => /tag/gvsplita ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => / Ante Čizmić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nema baldasara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nakon pet sati rasprave: Grad Split ide sam u rekonstrukciju Turističke palače [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-16-44-26-31 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/10/09/Novosti/palaca3456.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/10/09/Novosti/palaca3456.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/09/Split/Vijeće/split_vijece15-091014.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/09/Split/Vijeće/split_vijece1-091014.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/09/Split/Vijeće/split_vijece2-091014.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/09/Split/Vijeće/split_vijece3-091014.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/09/Split/Vijeće/split_vijece4-091014.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/09/Split/Vijeće/split_vijece5-091014.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/09/Split/Vijeće/split_vijece6-091014.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/09/Split/Vijeće/split_vijece7-091014.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/09/Split/Vijeće/split_vijece8-091014.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/09/Split/Vijeće/split_vijece9-091014.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/09/Split/Vijeće/split_vijece10-091014.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/09/Split/Vijeće/split_vijece11-091014.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/09/Split/Vijeće/split_vijece12-091014.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/09/Split/Vijeće/split_vijece13-091014.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/09/Split/Vijeće/split_vijece14-091014.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

14.38 - Grad ide sam u rekonstrukciju Turističke palače, odlučeno je nakon petosatne rasprave na sjednici Gradskog vijeća. Odustalo se, dakle, od koncepta plodouživanja i fantomske tvrtke "Valleus" kao najpovoljnijeg ponuđača.

Sve se odvijalo po scenariju kojeg je "Slobodna" i najavila - Kerumov HGS predložio je amandman prema kojem se Grad prihvaća cijelog posla, pa dogradonačelnici Aidi Batarelo nije preostalo ništa drugo nego da povuče prijedlog o pravu plodouživanja nad Turističkom palačom.

- S obzirom na to kako se odvijala sama rasprava, prihvaćam amandman HGS-a - kazala je dogradonačelnica koja je, inače, otrpjela sama udar od strane oporbe s obzirom da je gradonačelnik Ivo Baldasar otputovao u Pescaru, u službeni posjet.

13:15 - Na pitanje Daše Dragnić (Lista Marijane Puljak), tko je stavio "kolovoz" kao datum izrade studije o financijskoj isplativosti modela plodouživanja, Aida Batarelo je odgovorila da ga je ona stavila jer je "početkom osmog mjeseca objavljen natječaj".

- Tako smo se dogovorili Željko Mateljak, izrađivač studije, Ljiljana Vučetić, članica gradske komisije za provedbu natječaja i ja - izjavila je gradonačelnica koja je na pitanje koliko je studija koštala, odgovorila kako joj je cijena 15.000 kuna, ali da još uvijek nije plaćena.

Rasprava je okončana, a Jure Šundov je u ime Kluba vijećnika HGS-a zatražio pauzu. Pozvao je i druge klubove da se dogovore "što dalje", odnosno da zauzmu stav uoči glasanja.

12:10
- Nakon cijele rasprave tvrdim i dalje da je na djelu kriminalizacija ovog projekta. Nismo mi u Povjerenstvu blesavi, pa da ne vidimo kako je ponuda koju spominjete bila financijski jača od one koju smo izabrali, ali činjenica jest da ona nije bila pravno valjana. Da smo nju izglasali tužili bi nas drugi natjecatelji i Grad bi onda izgubio cijelu tu razliku između Kaćunićeve i "Valleusove" ponude - kazala je dogradonačelnica Aida Batarelo koja je dodala i kako bi Gorana Kaćunića zvali da je sporna bila samo njegova izjava o nekažnjavanju, no kad su shvatili da mu nedostaje i licenca "D", nije im preostalo ništa nego odbaciti tu ponudu.

U trenutku podnošenja ponude vlasnik "F Tours Internationala" morao je ishoditi novu licencu, no to je propustio napraviti, dodala je.

U svom je izlaganju Aida Batarelo citirala i zapisnik sa sastanka s najmoprimcima iz Turističke palače održan u Banovini uoči okončanja natječaja. Prisutan je tom prilikom bio i Kaćunić koji je, prema njezinim riječimka, između ostalog, izjavio i kako "natječaj mora pasti" da bi se zadržala cijena najma u Turističkoj palači od 30 eura po kvadratu.

Odgovarajući na pitanja vijećnika Aida Batarelo je ustvrdila kako je studija o financijskoj isplativosti, bez obzira što je na njoj naveden kolovoz kao datum izrade, napravljena nakon što je Valleus izabran kako bi se vijećnicima na stručan način predočilo što Grad dobiva od modela plodouživanja.

Vjeki Ivaniševiću (HDZ), koji se zalaže za poništenje natječaja, dogradonačelnica je poručila kako je, kao arhitekt, napravio puno stvari po kojima je Split prepoznatljiv, ali sve bez natječaja.
- Predobro sam odgojena da bih Marijani Puljak odgovorila na način na koji ona komunicira - kazala je Aida Batarelo aludirajući vjerojatno na izjavu Puljakove prema kojoj aktualna vlast "laže".
- Podsjećam je samo kako je brzopotezno zamijenila jednog vijećnika drugim kad sam dostavila određene dokumente jednom portalu - rekla je dogradonačelnica.

11:20
- Hrvoje Marušić (HDZ), postavio je pitanje je li drugi ponuditelj (riječ je o "F Toursu"), trebao biti isključen iz natječaja.
- Dobili smo dopis Ministarstva graditeljstva datiran na 7. listopada, a odnosi se na stjecanje licence radi koje je, između ostalog, izbačen F Tours. Ministarstvo propisuje da se radnici udruženih tvrtki broje u trenutku samog udruživanja, a ne u trenutku stjecanja licence. Ni Kaćunićeva izjava o nekažnjavanju nije smjela biti odbačena - kazao je Marušić.

- Meni ništa ne znače ni Mađor ni Kaćunić, ne navijam ni za koga, ja sam gradski vijećnik! Lobiram isključivo za zakonitost postupka, a to ne bih morao da je raspisana javna nabava. Činjenica jest da je Grad izbacio ponudu koja je bila 25 milijuna kuna jača - rekao je Podrug i poručio vladajućoj koaliciji "kako su morali biti vještiji ako su htjeli eliminirati Kaćunića"...

Marijana Puljak istaknula je kako je toliko kikseva napravljeno, da je moguće kako aktualna vlast ovo nije namjerno napravila, već da jednostavno nije sposobna.
- Zašto namještati ove studije i tako ih diletantski pripremati?! Kako ćemo glasati za amandman HGS-a kad ga i ova sama studija pobija, odnosno govori da je plodouživanje najbolje za Grad - kazala je Marijana Puljak.

10:55 - U nastavku žučne rasprave na temu Turističke palače, Luka Podrug je konstatirao kako je gradonačelnik Ivo Baldasar "iz predostrožnosti" pobjegao u Italiju, dok je Marijana Puljak izjavila kako ima informaciju da je u Banovinu stigao dopis iz Ministarstva graditeljstva koji dovodi u pitanje cijeli natječaj. Vijećnik Damir Ćosić Roda za kojeg se, podsjetimo, još na prošloj sjednici govorilo kako će podržati natječaj za Turističku palaču iako je on u HDZ-ovom klubu vijećnika, istaknuo je da ne vidi razloga da bude protiv spomenutog modela plodouživanja.

- S ovim modelom znamo na čemu smo idućih 30 godina. Bi li vi možda da Grad digne kredit na 10 milijuna eura kojeg će vraćati Stipe Mađor koji će, uz to, i rekonstruirati Turističku palaču? Nije Mađor financirao kampanju samo SDP-u,  već i meni, ali i HDZ-u. Stipe Mađor je moj prijatelj, a to što su zadnjih dana doživjeli on i njegova obitelj  kojima su na vrata kucali USKOK, PNUSKOK i drugi je strašno - kazao je Ćosić i dodao kako ima saznanja da je "F Tours International", odnosno Kaćunić,  namjerno dostavio krive dokumente na natječaj da "njegova ponuda ne prođe i da on u cijeloj ovoj priči bude žrtva".

Duje Sučić (HDZ) replicirao mu je rekavši kako Stipe Mađor "nikad ništa nije donirao HDZ-u".

Na adrese velikog broja vijećnika sinoć je stigao mail Građanske inicijative Split, kazao je nezavisni Igor Boraska kazavši kako u njemu piše i kako ne postoji odobrenje nadležnih službi za rekonstrukciju objekta u zaštićenoj zoni "A".
- Zanima me stoga postoji li uopće suglasnost konzervatora za zahvat na Turističkoj palači - pitao je Boraska koji se, također, zalaže za poništenje natječaja i rješavanje problema Turističke palače u okviru Strategije upravljanja gradskom jezgrom.

10:20
- Kako smo u "Slobodnoj Dalmaciji" i najavili prije neki dan, HGS je izašao s amandmanom u kojem traži da jedini i isključivi investitor sanacije, restauracije ili nekog trećeg rješenja kad je u pitanju Turistička palača bude Grad Split. U amandmanu se predlaže i brzo pokretanje radova zbog dotrajalosti objekta, te, se, na koncu, traži da pripremi zaključak sa spomenutim amandmanom u kojem bi bila navedena dinamika i način radova, te troškovi.

Ljubica Vrdoljak se nije složila s prijedlogom HGS-a kojeg je iznio Jure Šundov rekavši kako privremenih rješenja na ovako atraktivnoj lokaciji ne bi smjelo biti. Luka Podrug je, pak, dodao kako Povjerenstvo za provedbu natječaja možda i nije napravilo sve u skladu sa zakonom s obzirom da je, što se dalo iščitati iz njegova izlaganja, odbačena izjava o nekažnjavanju (riječ je o izjavi Gorana Kaćunića op.a.), u stvari valjana.

- Izlaganje Aide Batarelo gotovo da mi je izazvalo suze na oči. Nije problem to što je ovako mali projekt postao politički skandal, već to što ova gradska uprava ni jedan mali projekt ne zna napaviti kako treba. Cijeli je postupak od početka krenuo krivo, gradonačelnik je donio odluku o raspolaganju gradske imovine vrijedne više od milijun kuna što mu zakon ne dozvoljava. Odgovorno upravljanje gradskom imovinom svakako nije izbor tvrtke koja nema iskustva ni u čemu,a koja je, po svemu sudeći, imala uvid u studiju o financijskoj isplativosti - kazala je Daša Dragnić u ime kluba vijećnika iz Inicijative "Za pametne ljude i pametan grad".

I Petar Škorić je, u ime kluba vijećnika HDZ-a, postavio pitanje tko je ovlastio Grad da raspisuje natječaj za višemilijunski projekt.
- Da je raspisana javna nabava, tvrtka "Valleus" nikad ne bi mogla biti izabrana. Postoje osnovane sumnje o zlouporabi položaja i ovlasti jer je "Valleusu", očito, omogućen uvid u studiju o financijskoj isplativosti. Pozivamo stoga na poništenje natječaja i donošenje trajnog rješenja za Turističku palaču - kazao je Škorić.

9:30 - Sjednica Gradskog vijeća, prekinuta prošlog četvrtka, nastavljena je danasn nešto iza devet sati, a prva na redu je, podsjetimo, točka o natječaju za Turističku palaču. Raspravi vijećnika neće prisustvovati gradonačelnik Ivo Baldasar koji je na službenom putu u Pescari.

- Danima se o Turističkoj palači razgovara na jedan negativan način. Žao mi je što se jedan ovako mali objekt pretvorio u prvorazredan politički problem unatoč tomu što je natječajni postupak bio transparentan kao niti jedan dosad - kazala je Aida Batarelo, predsjednica Komisije za provedbu natječaja koja je dodala kako je pokušaj kriminalizacije samog projekta uslijedio nakon iznošenja podataka o najpovoljnijem ponuditelju, odnosno tvrtki Valleus.

Dogradonačelnica je dodala i kako će se radovi na Turističkoj palači odužiti ukoliko Grad bude išao sam u realizaciju ovog projekta.
- Svi se kunemo u poduzetništvo, a potom od njega okrećemo glavu. Grad je na modelu plodouživanja mogao zaraditi 78 milijuna kuna, a to vam je jedna škola i jedan vrtić, a možda i malo više. Na vama je odluka - poručila je vijećnicima Aida Batarelo, nakon čega je krenula rasprava.

Najava:
Turistička palača, Zoološki vrt, Golovko...

U današnjem nastavku sjednice vijećnici bi, podsjetimo, trebalinajprije raspravljati o Turističkoj palači, a zatim i o novoj lokacijiZoološkog vrta i azila za životinje. Vijećnicima će biti iznesen iprijedlog plana mreže dječjih vrtića koji, među ostalim, podrazumijevagradnju predškolske ustanove na Kili, a dobit će i informaciju o statusupripreme izgradnje Osnovne škole i trodijelne školske sportske dvoranena Pazdigradu. Od javnosti zanimljivijih točaka tu je imenovanjeintendanta splitskog HNK-a za kojeg će biti predložen poznati kulturnidjelatnik, redatelj Goran Golovko.

U Banovini se danas nastavlja 17. sjednica Gradskog vijeća, koja je, podsjetimo, prekinuta prošlog četvrtka, nakon deset sati rasprave. Vijećnici su, naime, od 9 do 19 sati uspjeli proći trinaest točaka, a na dnevnom redu ih je ostalo još osamnaest. Maratonskim sjednicama kumovao je definitivno Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, koji je u velikim gradovima propisao i povećanje broja vijećnika.

Umjesto 25, koliko ih je bilo u mandatu Željka Keruma, u vijećnici ih sad sjedi čak 35, pa kad se svatko od njih javi za raspravu ili repliku, iz Banovine se ne izlazi prije mraka. Vrijeme rasprave moglo bi se skratiti kad bi usuglašene stavove na razini klubova vijećnika iznosili predsjednici tih istih klubova ili osobe koje oni odrede.

Na tom tragu razmišlja i predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković, koji je već pripremio prijedlog izmjena Statuta Grada Splita, po uzoru na odredbe iz Statuta Splitsko-dalmatinske županije.
– U svakom slučaju, glavni cilj je ušteda vremena i veća efikasnost. U tom smislu predložit ću da se vijećnici za raspravu mogu prijaviti do završetka izlaganja izvjestitelja, dok bi za repliku trebali imati jednu minutu. Umjesto da se vijećnici jednog kluba ponavljaju u iznošenju teza, intencija je da stav kluba iznese jedna osoba za što će na raspolaganju imati 10 minuta – objašnjava Ćurković, koji će krajem tjedna svim članovima Gradskog vijeća poslati prijedloge spomenutih izmjena, a nada se kako će ih ovi i prihvatiti.

Povratak Poglavarstva

S manjim brojem vijećnika rad bi definitivno bio učinkovitiji, smatra naš sugovornik, čije mišljenje, dodaje, dijeli i gradonačelnik Ivo Baldasar. U Predsjedništvu SDP-a zazivaju i povratak Poglavarstva koje je, drži Ćurković, bilo operativno tijelo i ubrzavalo je donošenje mnogih odluka. Jedini put da se to realizira jest donošenje izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, čega je svjestan i prof. dr. Mirko Klarić, prodekan na splitskom Pravnom fakultetu.

– Nadam se da će se do sljedećih lokalnih izbora stvari promijeniti. S ovolikim se brojem vijećnika strašno usporava rad tog tijela koje funkcionira na volonterskoj bazi i samim time ne bi smjelo biti veliko. Prošli saziv Gradskog vijeća imao je optimalan broj članova, dakle 25. U takvom sastavu puno se lakše dogovoriti i izartikulirati stavove, bilo desnice, bilo centra ili ljevice – drži Mirko Klarić.

Iznošenje jedinstvenog stava na razini klubova vijećnika kojim bi se, također, skratile rasprave na sjednicama, ovaj pravni stručnjak smatra diskutabilnim.
– Pouzdano znam da su nezavisni vijećnici protiv toga jer oni, na ovaj način, gube mogućnost iznošenja vlastita stava. Razgovarao sam s pojedincima iz splitskoga Gradskog vijeća koji upravo tako razmišljaju – tvrdi Klarić.
LINDA PERIĆ
FOTO: DUJE KLARIĆ / CROPIX

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
















[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/nakon-pet-sati-rasprave-grad-split-ide-sam-u-rekonstrukciju-turisticke-palace-249290 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=901c2b5c1356ea47b2414d9416b30144d0ab8480 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nakon+pet+sati+rasprave%3A+Grad+Split+ide+sam+u+rekonstrukciju+Turisti%C4%8Dke+pala%C4%8De&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnakon-pet-sati-rasprave-grad-split-ide-sam-u-rekonstrukciju-turisticke-palace-249290 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnakon-pet-sati-rasprave-grad-split-ide-sam-u-rekonstrukciju-turisticke-palace-249290 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => / Ante Čizmić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nema baldasara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Splitnema baldasara

Nakon pet sati rasprave: Grad Split ide sam u rekonstrukciju Turističke palače

Piše PSD.
9. listopada 2014. - 16:37

14.38 - Grad ide sam u rekonstrukciju Turističke palače, odlučeno je nakon petosatne rasprave na sjednici Gradskog vijeća. Odustalo se, dakle, od koncepta plodouživanja i fantomske tvrtke "Valleus" kao najpovoljnijeg ponuđača.

Sve se odvijalo po scenariju kojeg je "Slobodna" i najavila - Kerumov HGS predložio je amandman prema kojem se Grad prihvaća cijelog posla, pa dogradonačelnici Aidi Batarelo nije preostalo ništa drugo nego da povuče prijedlog o pravu plodouživanja nad Turističkom palačom.

- S obzirom na to kako se odvijala sama rasprava, prihvaćam amandman HGS-a - kazala je dogradonačelnica koja je, inače, otrpjela sama udar od strane oporbe s obzirom da je gradonačelnik Ivo Baldasar otputovao u Pescaru, u službeni posjet.

13:15 - Na pitanje Daše Dragnić (Lista M...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 18:44