stdClass Object ( [id] => 1385521 [title] => Napravili smo đir sa splitskim policajcima, Big Brother sve gleda: ‘Turisti se rado slikaju s nama, posebno Amerikanci‘ [alias] => napravili-smo-dir-sa-splitskim-policajcima-big-brother-sve-gleda-turisti-se-rado-slikaju-s-nama-posebno-amerikanci [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada čovjek malo bolje promisli, djelatnici Policijske uprave splitsko-dalmatinske najbolji su promotori hrvatskog, odnosno splitskog turizma. Naravno, mnogi će se sada zapitati što ovaj govori ili o čemu ovaj piše?

No, kada malo bolje pogledate, splitski policajci su ti koji su zbog svoje sveprisutnosti u cijelom gradu, a posebice u centru, prvi kontaktiraju s turistima i vrlo često daju potrebne informacije. Oni ujedno svojom prisutnošću na ulicama grada ulijevaju povjerenje, kako kod domicilnog stanovništva, tako i kod turista.

Upravo zbog toga smo napravili đir s Paškom Ugrinom, voditeljem poslova prevencije PU-a SD i Antonelom Lolić, glasnogovornicom splitske policije.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Splitska policija je 29. travnja započela s ljetnom shemom rada, odnosno prisustvom na gradskim ulicama. Na svim gradskim punktovima koji su okarakterizirani kao oni od posebne važnosti postavljene su policijske točke odakle policajci obilaze gradsku jezgru kako bi svojim prisustvom prevenirali sve one događaje koji bi se možda dogodili da njih tu nema.

Ima i puno policajaca civilu koji ponekad, poput turista, šetaju među gomilom ljudi i promatraju sve što se događa.

- Ovo nije ništa novo. Mi već dugi niz godina provodimo istu ljetnu shemu rada, no svake godine nastojimo poboljšati i unaprijediti rad naših djelatnika na terenu.

Prioritet našeg rada je vidljivost i dostupnost, rano prepoznavanje rizika i brza intervencija, što doprinosi sigurnosti turista kojih je iz godine u godinu u Splitu sve više, ali i sigurnost domicilnog stanovništva, kako bi se svi skupa bolje i ljepše osjećali u našem gradu. Naravno, veliku pozornost dajemo i protočnosti prometa tijekom ljetne sezone, što vrlo dobro, rekao bih odlično obavljaju djelatnici prometne policije - kazao nam je Ugrina.

---

image

Paško Ugrina, voditelje poslova prevencije Policijske uprave splitsko-dalmatinske

Joško Šupić/Cropix
---

Spremni i specijalci

Osim djelatnika Prve i Druge policijske postaje, na terenu su i pripadnici Jedinice specijalne i interventne policije Split.

Prvo smo došli na Trg Gaje Bulata gdje već godinama, poglavito u večernjim terminima, kada rade okolni noćni klubovi, bivaju parkirani policijski kombiji. Naravno, kombiji su s jasnim policijskim oznakama, koji su vidljivi i s dna Marmontove.

- Najvažnije su pješačke ophodnje naših djelatnika koji pokrivaju uži centar grada i svojom pojavom djeluju preventivno, ali i pružaju sigurnost. Mi šaljemo poruku da smo prisutni i da smo spremni za postupanje u svakom trenutku - kazuje Ugrina.

Tako smo šetnjom od Trga Gaje Bulata naletjeli na kontakt-policajca Ivana Bakušića, koji je zajedno s komunalnim redarima bio u ophodnji Marmontovom ulicom.

- Moj je zadatak da radim na prevenciji, da budem što vidljiviji i strancima i našim stanovnicima, koji mi se mogu obratiti u bilo kojem trenutku i ja im pokušam riješiti neki problem. Isto tako da pokušam prevenirati moguće džepne krađe, narušavanje javnog reda i mira ili da spriječim prosjačenje.

Eto, danas smo s komunalnim redarima radili na kontroli držanja pasa na povodcu, odnosno sankcioniranju ako su bez nadzora. Imali smo jednu intervenciju. Ja sam kao policajac utvrdio identitet osobe koja je vlasnik psa, a komunalni redari su napisali kaznu - rekao nam je policajac Bakušić.

---

image

Policijski tim u Marmontovoj ulici
 

Joško Šupić/Cropix
---

Paprene kazne

A, kazne i nisu baš male. Komunalni redari naplaćuju kaznu od 60 eura, a ako osoba plati odmah kaznu, ona iznosi 30 eura, dok je policijska kazna za prvi put 200 eura, a ako je recidivist, kazna može ići i do 1000 eura. Tko voli nek izvoli, rekli bismo.

- Svojom pojavom preveniramo i džepare, prosjake... Nedavno smo riješili dva slučaja džepnih krađa u centru grada koje su počinile dvije djevojke od 24 i 26 godina - rekla nam je Antonela Lolić.

Tijekom 24 sata postoji i policijsko rukovođenje koje analizira događanja i koje koordinira postupanja i usmjerava policijske službenike prema događanjima, mjestima rizika...

- Između ostalog, služi i zbog policijske analitike, u smislu da mi unazad gledajući dan, dva, tri... imamo pravi pregled stanja na terenu i da znamo što se točno događa - kazao je Ugrina.

Na Pjaci smo susreli Dražena i Juru, mlade policajce iz Prve policijske postaje koji "điraju" gradom i rješavaju sve probleme koji su pred njih stavljeni. Rekli su nam da gostiju ima sve više, no da je stanje sigurnosti više nego zadovoljavajuće, a da ih se stranci ne libe pitati za savjet ili pomoć.

---

image

Ekipa zadužena za Pjacu 

Joško Šupić/Cropix
---

Koliko splitski policajci komuniciraju i kontaktiraju sa strancima, mogli su zasigurno dobiti i plaću turističkih radnika. Put nas je dalje preko centra grada odveo na Rivu.

Stacionarna točka

U centru smo zastali kako bismo u svojevrsnom "kvizu" pokušali u moru turista otkriti policajca u civilu. Naravno, nismo u tome uspjeli, ali nam je naša policijska pratnja pokazala mladića u ranim 30-im godinama koji je policajac, a mi bismo pomislili da je turist. "Big brother" gleda i kada toga nismo svjesni.

Na Rivi su nas ispred ulaza u Dioklecijanove podrume, pokraj Mobilnog prevencijskog centra policije dočekale policajke Dajana i Lidija, djelatnice Druge policijske postaje Split.

---

image

Policajci i policajke ispred mobilnog centra na Rivi 

Joško Šupić/Cropix
---

- Ovo je stacionarna točka ovog ljeta, te će biti osigurana stalna nazočnost policije u cilju vidljivosti i kontakta, ali i u cilju prevencije imovinskog kriminaliteta. Bit ćemo prisutni tijekom dana, ali i u večernjim satima - rekao je Ugrina.

A kako je raditi sa strancima, upitali smo policajke.

- Stranci nam se rado obraćaju. Svi se žele fotografirati s policijom, a posebice državljani SAD-a koji nam kažu da se sigurno osjećaju kada je policija u blizini, odnosno kada je policija vidljiva - kaže nam policajka Lidija.

Od Antonele Lolić saznajemo da postoje kontakti s Turističkom zajednicom u potpori policijskim službenicima, koji ipak na ulicama Splita nisu da bi bili info servis turistima, nego da bi provodili red i osiguravali mir.

Policija radi i po principu "sad me vidiš, sad me ne vidiš", jer na ulicama Splita ima zaista dosta policajaca u civilu koji rade prvenstveno na prevenciji zlouporabe opojnih droga, odnosno kaznenih djela u kojima glavnu ulogu imaju narkotici i dileri.

Trebaju dobri živci

Put nas je dalje odveo u Gradsku luku, u kojoj također ima policijskih službenika koji kontroliraju da sve bude u najboljem redu, da protočnost prometa i putnika bude što bolja, za što treba zaista imati dobre živce.

Na Bačvicama su nas dočekali policajci Sandi i Nikola, kojima je zadaća kontrola na Bačvicama i Ovčicama u cilju sprječavanja kaznenih djela. Od njih saznajemo da je za sada sve mirno, iako iz dana u dan ima sve više kupača.

---

image

Ekipa za Baće

Joško Šupić/Cropix
---

Na kraju je važno istaknuti da je PU SD-a najavio da će policajci iz četiri države ovo ljeto pohoditi Split i biti ispomoć našim policajcima.

- Imamo najave da će na području grada Splita boraviti policajci iz Italije, Francuske, Njemačke i Nizozemske. Na ostalim policijskim postajama boravit će policajci iz Poljske, Češke, Slovačke i BiH. Cijeli sustav rada je zamišljen tako da će svi oni periodično boraviti i raditi na području Splita i zadržavati se uz Mobilni preventivni centar i kroz te međunarodne policijske ophodnje boraviti na području užeg centra grada.

---

image

Paško Ugrina, voditelje poslova prevencije Policijske uprave splitsko-dalmatinske

Joško Šupić/Cropix
---

To je već uhodana shema, jer smo uočili da smo imali pozitivnu reakciju stranih turista. Bili su vidljivi, dostupni i u komunikaciji sa svojim državljanima i to je praksa koja se nastavlja. Konačno, interes policije je umrežiti svoje preventivne aktivnosti s drugim institucijama i gradskim službama kako bismo zajedno odgovorili na probleme - zaključio je Paško Ugrina.

Sve u svemu, sve je na vrijeme napravljeno da i ova turistička sezona bude u Splitu mirna, da se turisti u našem gradu osjećaju sigurno i da imamo što je manje moguće nepredviđenih situacija koje remete normalan gradski život domicilnog stanovništva.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => spremni za sezonu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => spremni za sezonu 2 0 7820 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-30 09:41:13 [created_by] => 3133 [created_by_alias] => Ivica Marković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-02 18:31:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-02 18:30:47 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Napravili smo đir sa splitskim policajcima, Big Brother sve gleda: 'Turisti se rado slikaju s nama, posebno Amerikanci' page_title=Napravili smo đir sa splitskim policajcima, Big Brother sve gleda: 'Turisti se rado slikaju s nama, posebno Amerikanci' [metakey] => policajci, PU splitsko-dalmatinske, ophodnja, turistička sezona, Split, paško ugrina, Antonela Lolić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27022171.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27015743.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27015742.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27015740.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27015739.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27015737.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27015736.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27015745.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/26521790.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/23916076.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27015744.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Policijski tim u Marmontovoj ulici
\n\u00a0<\/p>","

Policajci i policajke ispred mobilnog centra na Rivi\u00a0<\/p>","

Ekipa zadu\u017eena za Pjacu\u00a0<\/p>","

Komunalni redari s policajcem u Marmontovoj ulici\u00a0<\/p>","

Ekipa za Ba\u0107e<\/p>","

Policajci na Manu\u0161koj poljani<\/p>","","

Pa\u0161ko Ugrina,\u00a0voditelje\u00a0poslova prevencije Policijske uprave splitsko-dalmatinske<\/p>","

Antonela Loli\u0107, glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1406","hd_27022171_1920.jpg":"1920x1080","k_27022171_1280.jpg":"1280x1280","k_27022171_1024.jpg":"1024x1024","k_27022171_640.jpg":"640x640","k_27022171_480.jpg":"480x480","k_27022171_340.jpg":"340x340","k_27022171_220.jpg":"220x220","o_27022171_1280.jpg":"1280x937","o_27022171_1024.jpg":"1024x749","o_27022171_640.jpg":"640x468","o_27022171_480.jpg":"480x351","o_27022171_340.jpg":"340x248","o_27022171_220.jpg":"220x161","h_27022171_1280.jpg":"1280x854","h_27022171_1024.jpg":"1024x683","h_27022171_640.jpg":"640x427","h_27022171_480.jpg":"480x320","h_27022171_340.jpg":"340x227","h_27022171_220.jpg":"220x147","pp_27022171_1280.jpg":"1280x1628","pp_27022171_1024.jpg":"1024x1303","pp_27022171_640.jpg":"640x814","pp_27022171_480.jpg":"480x611","pp_27022171_340.jpg":"340x432","pp_27022171_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1322","hd_27015743_1920.jpg":"1920x1080","k_27015743_1280.jpg":"1280x1280","k_27015743_1024.jpg":"1024x1024","k_27015743_640.jpg":"640x640","k_27015743_480.jpg":"480x480","k_27015743_340.jpg":"340x340","k_27015743_220.jpg":"220x220","o_27015743_1280.jpg":"1280x881","o_27015743_1024.jpg":"1024x705","o_27015743_640.jpg":"640x440","o_27015743_480.jpg":"480x330","o_27015743_340.jpg":"340x234","o_27015743_220.jpg":"220x151","h_27015743_1280.jpg":"1280x854","h_27015743_1024.jpg":"1024x683","h_27015743_640.jpg":"640x427","h_27015743_480.jpg":"480x320","h_27015743_340.jpg":"340x227","h_27015743_220.jpg":"220x147","pp_27015743_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015743_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015743_640.jpg":"640x814","pp_27015743_480.jpg":"480x611","pp_27015743_340.jpg":"340x432","pp_27015743_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1160","hd_27015742_1920.jpg":"1920x1080","k_27015742_1280.jpg":"1280x1280","k_27015742_1024.jpg":"1024x1024","k_27015742_640.jpg":"640x640","k_27015742_480.jpg":"480x480","k_27015742_340.jpg":"340x340","k_27015742_220.jpg":"220x220","o_27015742_1280.jpg":"1280x773","o_27015742_1024.jpg":"1024x618","o_27015742_640.jpg":"640x386","o_27015742_480.jpg":"480x290","o_27015742_340.jpg":"340x205","o_27015742_220.jpg":"220x132","h_27015742_1280.jpg":"1280x854","h_27015742_1024.jpg":"1024x683","h_27015742_640.jpg":"640x427","h_27015742_480.jpg":"480x320","h_27015742_340.jpg":"340x227","h_27015742_220.jpg":"220x147","pp_27015742_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015742_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015742_640.jpg":"640x814","pp_27015742_480.jpg":"480x611","pp_27015742_340.jpg":"340x432","pp_27015742_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1219","hd_27015740_1920.jpg":"1920x1080","k_27015740_1280.jpg":"1280x1280","k_27015740_1024.jpg":"1024x1024","k_27015740_640.jpg":"640x640","k_27015740_480.jpg":"480x480","k_27015740_340.jpg":"340x340","k_27015740_220.jpg":"220x220","o_27015740_1280.jpg":"1280x812","o_27015740_1024.jpg":"1024x650","o_27015740_640.jpg":"640x406","o_27015740_480.jpg":"480x304","o_27015740_340.jpg":"340x215","o_27015740_220.jpg":"220x139","h_27015740_1280.jpg":"1280x854","h_27015740_1024.jpg":"1024x683","h_27015740_640.jpg":"640x427","h_27015740_480.jpg":"480x320","h_27015740_340.jpg":"340x227","h_27015740_220.jpg":"220x147","pp_27015740_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015740_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015740_640.jpg":"640x814","pp_27015740_480.jpg":"480x611","pp_27015740_340.jpg":"340x432","pp_27015740_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1261","hd_27015739_1920.jpg":"1920x1080","k_27015739_1280.jpg":"1280x1280","k_27015739_1024.jpg":"1024x1024","k_27015739_640.jpg":"640x640","k_27015739_480.jpg":"480x480","k_27015739_340.jpg":"340x340","k_27015739_220.jpg":"220x220","o_27015739_1280.jpg":"1280x840","o_27015739_1024.jpg":"1024x672","o_27015739_640.jpg":"640x420","o_27015739_480.jpg":"480x315","o_27015739_340.jpg":"340x223","o_27015739_220.jpg":"220x144","h_27015739_1280.jpg":"1280x854","h_27015739_1024.jpg":"1024x683","h_27015739_640.jpg":"640x427","h_27015739_480.jpg":"480x320","h_27015739_340.jpg":"340x227","h_27015739_220.jpg":"220x147","pp_27015739_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015739_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015739_640.jpg":"640x814","pp_27015739_480.jpg":"480x611","pp_27015739_340.jpg":"340x432","pp_27015739_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1294","hd_27015737_1920.jpg":"1920x1080","k_27015737_1280.jpg":"1280x1280","k_27015737_1024.jpg":"1024x1024","k_27015737_640.jpg":"640x640","k_27015737_480.jpg":"480x480","k_27015737_340.jpg":"340x340","k_27015737_220.jpg":"220x220","o_27015737_1280.jpg":"1280x862","o_27015737_1024.jpg":"1024x690","o_27015737_640.jpg":"640x431","o_27015737_480.jpg":"480x323","o_27015737_340.jpg":"340x229","o_27015737_220.jpg":"220x148","h_27015737_1280.jpg":"1280x854","h_27015737_1024.jpg":"1024x683","h_27015737_640.jpg":"640x427","h_27015737_480.jpg":"480x320","h_27015737_340.jpg":"340x227","h_27015737_220.jpg":"220x147","pp_27015737_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015737_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015737_640.jpg":"640x814","pp_27015737_480.jpg":"480x611","pp_27015737_340.jpg":"340x432","pp_27015737_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1310","hd_27015736_1920.jpg":"1920x1080","k_27015736_1280.jpg":"1280x1280","k_27015736_1024.jpg":"1024x1024","k_27015736_640.jpg":"640x640","k_27015736_480.jpg":"480x480","k_27015736_340.jpg":"340x340","k_27015736_220.jpg":"220x220","o_27015736_1280.jpg":"1280x873","o_27015736_1024.jpg":"1024x698","o_27015736_640.jpg":"640x436","o_27015736_480.jpg":"480x327","o_27015736_340.jpg":"340x231","o_27015736_220.jpg":"220x150","h_27015736_1280.jpg":"1280x854","h_27015736_1024.jpg":"1024x683","h_27015736_640.jpg":"640x427","h_27015736_480.jpg":"480x320","h_27015736_340.jpg":"340x227","h_27015736_220.jpg":"220x147","pp_27015736_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015736_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015736_640.jpg":"640x814","pp_27015736_480.jpg":"480x611","pp_27015736_340.jpg":"340x432","pp_27015736_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1347","hd_27015745_1920.jpg":"1920x1080","k_27015745_1280.jpg":"1280x1280","k_27015745_1024.jpg":"1024x1024","k_27015745_640.jpg":"640x640","k_27015745_480.jpg":"480x480","k_27015745_340.jpg":"340x340","k_27015745_220.jpg":"220x220","o_27015745_1280.jpg":"1280x898","o_27015745_1024.jpg":"1024x718","o_27015745_640.jpg":"640x449","o_27015745_480.jpg":"480x336","o_27015745_340.jpg":"340x238","o_27015745_220.jpg":"220x154","h_27015745_1280.jpg":"1280x854","h_27015745_1024.jpg":"1024x683","h_27015745_640.jpg":"640x427","h_27015745_480.jpg":"480x320","h_27015745_340.jpg":"340x227","h_27015745_220.jpg":"220x147","pp_27015745_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015745_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015745_640.jpg":"640x814","pp_27015745_480.jpg":"480x611","pp_27015745_340.jpg":"340x432","pp_27015745_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2521","hd_26521790_1920.jpg":"1920x1080","k_26521790_1280.jpg":"1280x1280","k_26521790_1024.jpg":"1024x1024","k_26521790_640.jpg":"640x640","k_26521790_480.jpg":"480x480","k_26521790_340.jpg":"340x340","k_26521790_220.jpg":"220x220","o_26521790_1280.jpg":"1280x1680","o_26521790_1024.jpg":"1024x1344","o_26521790_640.jpg":"640x840","o_26521790_480.jpg":"480x630","o_26521790_340.jpg":"340x446","o_26521790_220.jpg":"220x288","h_26521790_1280.jpg":"1280x854","h_26521790_1024.jpg":"1024x683","h_26521790_640.jpg":"640x427","h_26521790_480.jpg":"480x320","h_26521790_340.jpg":"340x227","h_26521790_220.jpg":"220x147","pp_26521790_1280.jpg":"1280x1628","pp_26521790_1024.jpg":"1024x1303","pp_26521790_640.jpg":"640x814","pp_26521790_480.jpg":"480x611","pp_26521790_340.jpg":"340x432","pp_26521790_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23916076_1920.jpg":"1920x1080","k_23916076_1280.jpg":"1280x1280","k_23916076_1024.jpg":"1024x1024","k_23916076_640.jpg":"640x640","k_23916076_480.jpg":"480x480","k_23916076_340.jpg":"340x340","k_23916076_220.jpg":"220x220","o_23916076_1280.jpg":"1280x853","o_23916076_1024.jpg":"1024x682","o_23916076_640.jpg":"640x426","o_23916076_480.jpg":"480x320","o_23916076_340.jpg":"340x226","o_23916076_220.jpg":"220x146","h_23916076_1280.jpg":"1280x854","h_23916076_1024.jpg":"1024x683","h_23916076_640.jpg":"640x427","h_23916076_480.jpg":"480x320","h_23916076_340.jpg":"340x227","h_23916076_220.jpg":"220x147","pp_23916076_1280.jpg":"1280x1628","pp_23916076_1024.jpg":"1024x1303","pp_23916076_640.jpg":"640x814","pp_23916076_480.jpg":"480x611","pp_23916076_340.jpg":"340x432","pp_23916076_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1176","hd_27015744_1920.jpg":"1920x1080","k_27015744_1280.jpg":"1280x1280","k_27015744_1024.jpg":"1024x1024","k_27015744_640.jpg":"640x640","k_27015744_480.jpg":"480x480","k_27015744_340.jpg":"340x340","k_27015744_220.jpg":"220x220","o_27015744_1280.jpg":"1280x784","o_27015744_1024.jpg":"1024x627","o_27015744_640.jpg":"640x392","o_27015744_480.jpg":"480x294","o_27015744_340.jpg":"340x208","o_27015744_220.jpg":"220x134","h_27015744_1280.jpg":"1280x854","h_27015744_1024.jpg":"1024x683","h_27015744_640.jpg":"640x427","h_27015744_480.jpg":"480x320","h_27015744_340.jpg":"340x227","h_27015744_220.jpg":"220x147","pp_27015744_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015744_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015744_640.jpg":"640x814","pp_27015744_480.jpg":"480x611","pp_27015744_340.jpg":"340x432","pp_27015744_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7795888 Threads: 12 Questions: 1569876818 Slow queries: 4789029 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111742341 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/napravili-smo-dir-sa-splitskim-policajcima-big-brother-sve-gleda-turisti-se-rado-slikaju-s-nama-posebno-amerikanci-1385521 [printLink] => /split/napravili-smo-dir-sa-splitskim-policajcima-big-brother-sve-gleda-turisti-se-rado-slikaju-s-nama-posebno-amerikanci-1385521?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 358364 [name] => policajci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => policajci [link] => /tag/policajci ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650193 [name] => PU splitsko-dalmatinske [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-22 20:29:26 [main_article_id] => 0 [alias] => pu-splitsko-dalmatinske [link] => /tag/pu-splitsko-dalmatinske ) [2] => stdClass Object ( [id] => 604257 [name] => ophodnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-21 15:35:45 [main_article_id] => 0 [alias] => ophodnja [link] => /tag/ophodnja ) [3] => stdClass Object ( [id] => 400083 [name] => turistička sezona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turisticka-sezona [link] => /tag/turisticka-sezona ) [4] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [5] => stdClass Object ( [id] => 297942 [name] => paško ugrina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pasko-ugrina [link] => /tag/pasko-ugrina ) [6] => stdClass Object ( [id] => 413897 [name] => antonela lolić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => antonela-lolic [link] => /tag/antonela-lolic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => spremni za sezonu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Napravili smo đir sa splitskim policajcima, Big Brother sve gleda: ‘Turisti se rado slikaju s nama, posebno Amerikanci‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3133 [name] => Ivica Marković [username] => ivica-markovi [email] => ivica-markovi@sd.hr [password] => $2y$10$lrAXSSjJUS0pOCcDJyDIZOPsmJ7CMXcMub16BZuaKfnzhEcsuPBDi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-markovic-3133 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1651 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ef9e55f5f0e0b80f21a59d07440a9897?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27022171.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27022171.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27015743.jpg [title] =>

Policijski tim u Marmontovoj ulici
 

Joško Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27015742.jpg [title] =>

Policajci i policajke ispred mobilnog centra na Rivi 

Joško Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27015740.jpg [title] =>

Ekipa zadužena za Pjacu 

Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27015739.jpg [title] =>

Komunalni redari s policajcem u Marmontovoj ulici 

Joško Šupić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27015737.jpg [title] =>

Ekipa za Baće

Joško Šupić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27015736.jpg [title] =>

Policajci na Manuškoj poljani

Joško Šupić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27015745.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/26521790.jpg [title] =>

Paško Ugrina, voditelje poslova prevencije Policijske uprave splitsko-dalmatinske

Joško Šupić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/23916076.jpg [title] =>

Antonela Lolić, glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske

Saša Burić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27015744.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kada čovjek malo bolje promisli, djelatnici Policijske uprave splitsko-dalmatinske najbolji su promotori hrvatskog, odnosno splitskog turizma. Naravno, mnogi će se sada zapitati što ovaj govori ili o čemu ovaj piše?

No, kada malo bolje pogledate, splitski policajci su ti koji su zbog svoje sveprisutnosti u cijelom gradu, a posebice u centru, prvi kontaktiraju s turistima i vrlo često daju potrebne informacije. Oni ujedno svojom prisutnošću na ulicama grada ulijevaju povjerenje, kako kod domicilnog stanovništva, tako i kod turista.

Upravo zbog toga smo napravili đir s Paškom Ugrinom, voditeljem poslova prevencije PU-a SD i Antonelom Lolić, glasnogovornicom splitske policije.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Splitska policija je 29. travnja započela s ljetnom shemom rada, odnosno prisustvom na gradskim ulicama. Na svim gradskim punktovima koji su okarakterizirani kao oni od posebne važnosti postavljene su policijske točke odakle policajci obilaze gradsku jezgru kako bi svojim prisustvom prevenirali sve one događaje koji bi se možda dogodili da njih tu nema.

Ima i puno policajaca civilu koji ponekad, poput turista, šetaju među gomilom ljudi i promatraju sve što se događa.

- Ovo nije ništa novo. Mi već dugi niz godina provodimo istu ljetnu shemu rada, no svake godine nastojimo poboljšati i unaprijediti rad naših djelatnika na terenu.

Prioritet našeg rada je vidljivost i dostupnost, rano prepoznavanje rizika i brza intervencija, što doprinosi sigurnosti turista kojih je iz godine u godinu u Splitu sve više, ali i sigurnost domicilnog stanovništva, kako bi se svi skupa bolje i ljepše osjećali u našem gradu. Naravno, veliku pozornost dajemo i protočnosti prometa tijekom ljetne sezone, što vrlo dobro, rekao bih odlično obavljaju djelatnici prometne policije - kazao nam je Ugrina.

---

image

Paško Ugrina, voditelje poslova prevencije Policijske uprave splitsko-dalmatinske

Joško Šupić/Cropix
---

Spremni i specijalci

Osim djelatnika Prve i Druge policijske postaje, na terenu su i pripadnici Jedinice specijalne i interventne policije Split.

Prvo smo došli na Trg Gaje Bulata gdje već godinama, poglavito u večernjim terminima, kada rade okolni noćni klubovi, bivaju parkirani policijski kombiji. Naravno, kombiji su s jasnim policijskim oznakama, koji su vidljivi i s dna Marmontove.

- Najvažnije su pješačke ophodnje naših djelatnika koji pokrivaju uži centar grada i svojom pojavom djeluju preventivno, ali i pružaju sigurnost. Mi šaljemo poruku da smo prisutni i da smo spremni za postupanje u svakom trenutku - kazuje Ugrina.

Tako smo šetnjom od Trga Gaje Bulata naletjeli na kontakt-policajca Ivana Bakušića, koji je zajedno s komunalnim redarima bio u ophodnji Marmontovom ulicom.

- Moj je zadatak da radim na prevenciji, da budem što vidljiviji i strancima i našim stanovnicima, koji mi se mogu obratiti u bilo kojem trenutku i ja im pokušam riješiti neki problem. Isto tako da pokušam prevenirati moguće džepne krađe, narušavanje javnog reda i mira ili da spriječim prosjačenje.

Eto, danas smo s komunalnim redarima radili na kontroli držanja pasa na povodcu, odnosno sankcioniranju ako su bez nadzora. Imali smo jednu intervenciju. Ja sam kao policajac utvrdio identitet osobe koja je vlasnik psa, a komunalni redari su napisali kaznu - rekao nam je policajac Bakušić.

---

image

Policijski tim u Marmontovoj ulici
 

Joško Šupić/Cropix
---

Paprene kazne

A, kazne i nisu baš male. Komunalni redari naplaćuju kaznu od 60 eura, a ako osoba plati odmah kaznu, ona iznosi 30 eura, dok je policijska kazna za prvi put 200 eura, a ako je recidivist, kazna može ići i do 1000 eura. Tko voli nek izvoli, rekli bismo.

- Svojom pojavom preveniramo i džepare, prosjake... Nedavno smo riješili dva slučaja džepnih krađa u centru grada koje su počinile dvije djevojke od 24 i 26 godina - rekla nam je Antonela Lolić.

Tijekom 24 sata postoji i policijsko rukovođenje koje analizira događanja i koje koordinira postupanja i usmjerava policijske službenike prema događanjima, mjestima rizika...

- Između ostalog, služi i zbog policijske analitike, u smislu da mi unazad gledajući dan, dva, tri... imamo pravi pregled stanja na terenu i da znamo što se točno događa - kazao je Ugrina.

Na Pjaci smo susreli Dražena i Juru, mlade policajce iz Prve policijske postaje koji "điraju" gradom i rješavaju sve probleme koji su pred njih stavljeni. Rekli su nam da gostiju ima sve više, no da je stanje sigurnosti više nego zadovoljavajuće, a da ih se stranci ne libe pitati za savjet ili pomoć.

---

image

Ekipa zadužena za Pjacu 

Joško Šupić/Cropix
---

Koliko splitski policajci komuniciraju i kontaktiraju sa strancima, mogli su zasigurno dobiti i plaću turističkih radnika. Put nas je dalje preko centra grada odveo na Rivu.

Stacionarna točka

U centru smo zastali kako bismo u svojevrsnom "kvizu" pokušali u moru turista otkriti policajca u civilu. Naravno, nismo u tome uspjeli, ali nam je naša policijska pratnja pokazala mladića u ranim 30-im godinama koji je policajac, a mi bismo pomislili da je turist. "Big brother" gleda i kada toga nismo svjesni.

Na Rivi su nas ispred ulaza u Dioklecijanove podrume, pokraj Mobilnog prevencijskog centra policije dočekale policajke Dajana i Lidija, djelatnice Druge policijske postaje Split.

---

image

Policajci i policajke ispred mobilnog centra na Rivi 

Joško Šupić/Cropix
---

- Ovo je stacionarna točka ovog ljeta, te će biti osigurana stalna nazočnost policije u cilju vidljivosti i kontakta, ali i u cilju prevencije imovinskog kriminaliteta. Bit ćemo prisutni tijekom dana, ali i u večernjim satima - rekao je Ugrina.

A kako je raditi sa strancima, upitali smo policajke.

- Stranci nam se rado obraćaju. Svi se žele fotografirati s policijom, a posebice državljani SAD-a koji nam kažu da se sigurno osjećaju kada je policija u blizini, odnosno kada je policija vidljiva - kaže nam policajka Lidija.

Od Antonele Lolić saznajemo da postoje kontakti s Turističkom zajednicom u potpori policijskim službenicima, koji ipak na ulicama Splita nisu da bi bili info servis turistima, nego da bi provodili red i osiguravali mir.

Policija radi i po principu "sad me vidiš, sad me ne vidiš", jer na ulicama Splita ima zaista dosta policajaca u civilu koji rade prvenstveno na prevenciji zlouporabe opojnih droga, odnosno kaznenih djela u kojima glavnu ulogu imaju narkotici i dileri.

Trebaju dobri živci

Put nas je dalje odveo u Gradsku luku, u kojoj također ima policijskih službenika koji kontroliraju da sve bude u najboljem redu, da protočnost prometa i putnika bude što bolja, za što treba zaista imati dobre živce.

Na Bačvicama su nas dočekali policajci Sandi i Nikola, kojima je zadaća kontrola na Bačvicama i Ovčicama u cilju sprječavanja kaznenih djela. Od njih saznajemo da je za sada sve mirno, iako iz dana u dan ima sve više kupača.

---

image

Ekipa za Baće

Joško Šupić/Cropix
---

Na kraju je važno istaknuti da je PU SD-a najavio da će policajci iz četiri države ovo ljeto pohoditi Split i biti ispomoć našim policajcima.

- Imamo najave da će na području grada Splita boraviti policajci iz Italije, Francuske, Njemačke i Nizozemske. Na ostalim policijskim postajama boravit će policajci iz Poljske, Češke, Slovačke i BiH. Cijeli sustav rada je zamišljen tako da će svi oni periodično boraviti i raditi na području Splita i zadržavati se uz Mobilni preventivni centar i kroz te međunarodne policijske ophodnje boraviti na području užeg centra grada.

---

image

Paško Ugrina, voditelje poslova prevencije Policijske uprave splitsko-dalmatinske

Joško Šupić/Cropix
---

To je već uhodana shema, jer smo uočili da smo imali pozitivnu reakciju stranih turista. Bili su vidljivi, dostupni i u komunikaciji sa svojim državljanima i to je praksa koja se nastavlja. Konačno, interes policije je umrežiti svoje preventivne aktivnosti s drugim institucijama i gradskim službama kako bismo zajedno odgovorili na probleme - zaključio je Paško Ugrina.

Sve u svemu, sve je na vrijeme napravljeno da i ova turistička sezona bude u Splitu mirna, da se turisti u našem gradu osjećaju sigurno i da imamo što je manje moguće nepredviđenih situacija koje remete normalan gradski život domicilnog stanovništva.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Saša Burić/Cropix Joško Šupić/Cropix
Joško Šupić/Cropix

Policijski tim u Marmontovoj ulici
 

Joško Šupić/Cropix

Policajci i policajke ispred mobilnog centra na Rivi 

Joško Šupić/Cropix

Ekipa zadužena za Pjacu 

Joško Šupić/Cropix

Komunalni redari s policajcem u Marmontovoj ulici 

Joško Šupić/Cropix

Ekipa za Baće

Joško Šupić/Cropix

Policajci na Manuškoj poljani

Joško Šupić/Cropix

Paško Ugrina, voditelje poslova prevencije Policijske uprave splitsko-dalmatinske

Saša Burić/Cropix

Antonela Lolić, glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/napravili-smo-dir-sa-splitskim-policajcima-big-brother-sve-gleda-turisti-se-rado-slikaju-s-nama-posebno-amerikanci-1385521 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5fba99aeb4c009bba6074abf78b90d1506792057 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Napravili+smo+%C4%91ir+sa+splitskim+policajcima%2C+Big+Brother+sve+gleda%3A+%E2%80%98Turisti+se+rado+slikaju+s+nama%2C+posebno+Amerikanci%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnapravili-smo-dir-sa-splitskim-policajcima-big-brother-sve-gleda-turisti-se-rado-slikaju-s-nama-posebno-amerikanci-1385521 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnapravili-smo-dir-sa-splitskim-policajcima-big-brother-sve-gleda-turisti-se-rado-slikaju-s-nama-posebno-amerikanci-1385521 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => spremni za sezonu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Splitspremni za sezonu

Napravili smo đir sa splitskim policajcima, Big Brother sve gleda: ‘Turisti se rado slikaju s nama, posebno Amerikanci‘

Piše Ivica Marković
2. svibnja 2024. - 20:30

Kada čovjek malo bolje promisli, djelatnici Policijske uprave splitsko-dalmatinske najbolji su promotori hrvatskog, odnosno splitskog turizma. Naravno, mnogi će se sada zapitati što ovaj govori ili o čemu ovaj piše?

No, kada malo bolje pogledate, splitski policajci su ti koji su zbog svoje sveprisutnosti u cijelom gradu, a posebice u centru, prvi kontaktiraju s turistima i vrlo često daju potrebne informacije. Oni ujedno svojom prisutnošću na ulicama grada ulijevaju povjerenje, kako kod domicilnog stanovništva, tako i kod turista.

Upravo zbog toga smo napravili đir s Paškom Ugrinom, voditeljem poslova prevencije PU-a SD i Antonelom Lolić, glasnogovornicom splitske policije.

image
Joško Šupić/Cropix

Splitska policija je 29. travnja započela s ljetnom shemom rada, odnosno prisustvom na gradskim ulicama. Na svim gradskim punktovima koji su okarakterizirani kao oni od posebne važnosti postavljene su policijske točke odakle policajci obilaze gradsku jezgru kako bi svojim prisustvom prevenirali sve one događaje koji bi se možda dogodili da njih tu nema.

Ima i puno policajaca civilu koji ponekad, poput turista, šetaju među gomilom ljudi i promatraju sve što se događa.

- Ovo nije ništa novo. Mi već dugi niz godina provodimo istu ljetnu shemu rada, no svake godine nastojimo poboljšati i unaprijediti rad naših djelatnika na terenu.

Prioritet našeg rada je vidljivost i dostupnost, rano prepoznavanje rizika i brza intervencija, što doprinosi sigurnosti turista kojih je iz godine u godinu u Splitu sve više, ali i sigurnost domicilnog stanovništva, kako bi se svi skupa bolje i ljepše osjećali u našem gradu. Naravno, veliku pozornost dajemo i protočnosti prometa tijekom ljetne sezone, što vrlo dobro, rekao bih odlično obavljaju djelatnici prometne policije - kazao nam je Ugrina.

image

Paško Ugrina, voditelje poslova prevencije Policijske uprave splitsko-dalmatinske

Joško Šupić/Cropix

Spremni i specijalci

Osim djelatnika Prve i Druge policijske postaje, na terenu su i pripadnici Jedinice specijalne i interventne policije Split.

Prvo smo došli na Trg Gaje Bulata gdje već godinama, poglavito u večernjim terminima, kada rade okolni noćni klubovi, bivaju parkirani policijski kombiji. Naravno, kombiji su s jasnim policijskim oznakama, koji su vidljivi i s dna Marmontove.

- Najvažnije su pješačke ophodnje naših djelatnika koji pokrivaju uži centar grada i svojom pojavom djeluju preventivno, ali i pružaju sigurnost. Mi šaljemo poruku da smo prisutni i da smo spremni za postupanje u svakom trenutku - kazuje Ugrina.

Tako smo šetnjom od Trga Gaje Bulata naletjeli na kontakt-policajca Ivana Bakušića, koji je zajedno s komunalnim redarima bio u ophodnji Marmontovom ulicom.

- Moj je zadatak da radim na prevenciji, da budem što vidljiviji i strancima i našim stanovnicima, koji mi se mogu obratiti u bilo kojem trenutku i ja im pokušam riješiti neki problem. Isto tako da pokušam prevenirati moguće džepne krađe, narušavanje javnog reda i mira ili da spriječim prosjačenje.

Eto, danas smo s komunalnim redarima radili na kontroli držanja pasa na povodcu, odnosno sankcioniranju ako su bez nadzora. Imali smo jednu intervenciju. Ja sam kao policajac utvrdio identitet osobe koja je vlasnik psa, a komunalni redari su napisali kaznu - rekao nam je policajac Bakušić.

image

Policijski tim u Marmontovoj ulici
 

Joško Šupić/Cropix

Paprene kazne

A, kazne i nisu baš male. Komunalni redari naplaćuju kaznu od 60 eura, a ako osoba plati odmah kaznu, ona iznosi 30 eura, dok je policijska kazna za prvi put 200 eura, a ako je recidivist, kazna može ići i do 1000 eura. Tko voli nek izvoli, rekli bismo.

- Svojom pojavom preveniramo i džepare, prosjake... Nedavno smo riješili dva slučaja džepnih krađa u centru grada koje su počinile dvije djevojke od 24 i 26 godina - rekla nam je Antonela Lolić.

Tijekom 24 sata postoji i policijsko rukovođenje koje analizira događanja i koje koordinira postupanja i usmjerava policijske službenike prema događanjima, mjestima rizika...

- Između ostalog, služi i zbog policijske analitike, u smislu da mi unazad gledajući dan, dva, tri... imamo pravi pregled stanja na terenu i da znamo što se točno događa - kazao je Ugrina.

Na Pjaci smo susreli Dražena i Juru, mlade policajce iz Prve policijske postaje koji "điraju" gradom i rješavaju sve probleme koji su pred njih stavljeni. Rekli su nam da gostiju ima sve više, no da je stanje sigurnosti više nego zadovoljavajuće, a da ih se stranci ne libe pitati za savjet ili pomoć.

image

Ekipa zadužena za Pjacu 

Joško Šupić/Cropix

Koliko splitski policajci komuniciraju i kontaktiraju sa strancima, mogli su zasigurno dobiti i plaću turističkih radnika. Put nas je dalje preko centra grada odveo na Rivu.

Stacionarna točka

U centru smo zastali kako bismo u svojevrsnom "kvizu" pokušali u moru turista otkriti policajca u civilu. Naravno, nismo u tome uspjeli, ali nam je naša policijska pratnja pokazala mladića u ranim 30-im godinama koji je policajac, a mi bismo pomislili da je turist. "Big brother" gleda i kada toga nismo svjesni.

Na Rivi su nas ispred ulaza u Dioklecijanove podrume, pokraj Mobilnog prevencijskog centra policije dočekale policajke Dajana i Lidija, djelatnice Druge policijske postaje Split.

image

Policajci i policajke ispred mobilnog centra na Rivi 

Joško Šupić/Cropix

- Ovo je stacionarna točka ovog ljeta, te će biti osigurana stalna nazočnost policije u cilju vidljivosti i kontakta, ali i u cilju prevencije imovinskog kriminaliteta. Bit ćemo prisutni tijekom dana, ali i u večernjim satima - rekao je Ugrina.

A kako je raditi sa strancima, upitali smo policajke.

- Stranci nam se rado obraćaju. Svi se žele fotografirati s policijom, a posebice državljani SAD-a koji nam kažu da se sigurno osjećaju kada je policija u blizini, odnosno kada je policija vidljiva - kaže nam policajka Lidija.

Od Antonele Lolić saznajemo da postoje kontakti s Turističkom zajednicom u potpori policijskim službenicima, koji ipak na ulicama Splita nisu da bi bili info servis turistima, nego da bi provodili red i osiguravali mir.

Policija radi i po principu "sad me vidiš, sad me ne vidiš", jer na ulicama Splita ima zaista dosta policajaca u civilu koji rade prvenstveno na prevenciji zlouporabe opojnih droga, odnosno kaznenih djela u kojima glavnu ulogu imaju narkotici i dileri.

Trebaju dobri živci

Put nas je dalje odveo u Gradsku luku, u kojoj također ima policijskih službenika koji kontroliraju da sve bude u najboljem redu, da protočnost prometa i putnika bude što bolja, za što treba zaista imati dobre živce.

Na Bačvicama su nas dočekali policajci Sandi i Nikola, kojima je zadaća kontrola na Bačvicama i Ovčicama u cilju sprječavanja kaznenih djela. Od njih saznajemo da je za sada sve mirno, iako iz dana u dan ima sve više kupača.

image

Ekipa za Baće

Joško Šupić/Cropix

Na kraju je važno istaknuti da je PU SD-a najavio da će policajci iz četiri države ovo ljeto pohoditi Split i biti ispomoć našim policajcima.

- Imamo najave da će na području grada Splita boraviti policajci iz Italije, Francuske, Njemačke i Nizozemske. Na ostalim policijskim postajama boravit će policajci iz Poljske, Češke, Slovačke i BiH. Cijeli sustav rada je zamišljen tako da će svi oni periodično boraviti i raditi na području Splita i zadržavati se uz Mobilni preventivni centar i kroz te međunarodne policijske ophodnje boraviti na području užeg centra grada.

image

Paško Ugrina, voditelje poslova prevencije Policijske uprave splitsko-dalmatinske

Joško Šupić/Cropix

To je već uhodana shema, jer smo uočili da smo imali pozitivnu reakciju stranih turista. Bili su vidljivi, dostupni i u komunikaciji sa svojim državljanima i to je praksa koja se nastavlja. Konačno, interes policije je umrežiti svoje preventivne aktivnosti s drugim institucijama i gradskim službama kako bismo zajedno odgovorili na probleme - zaključio je Paško Ugrina.

Sve u svemu, sve je na vrijeme napravljeno da i ova turistička sezona bude u Splitu mirna, da se turisti u našem gradu osjećaju sigurno i da imamo što je manje moguće nepredviđenih situacija koje remete normalan gradski život domicilnog stanovništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 14:47