stdClass Object ( [id] => 1169416 [title] => Obećavali GUP, a sad i Puljkovi nude samo ozloglašene ‘točkaste izmjene‘! Tko će zaustaviti prohtjeve poduzetnika, isti onaj pročelnik iz Baldasarove ere? Zvali smo Ivoševića [alias] => obecavali-gup-a-sad-i-puljkovi-nude-samo-ozloglasene-tockaste-izmjene-tko-ce-zaustaviti-prohtjeve-poduzetnika-isti-onaj-procelnik-iz-baldasarove-ere-zvali-smo-ivosevica [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Usporedno s izmjenama i dopunama GUP-a grada Splita, koje su već u tijeku, pokrenut će se još jedne izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana.

Izmjene i dopune GUP-a na kojima trenutačno rade urbanisti usmjerene su na usklađenje GUP-a sa zakonima i na zahvate od javnog interesa. Njima bi se trebalo smanjiti građevinske zone na Marjanu, preispitati uvjete za gradnju garaža na nekim lokacijama, kao i za vrtiće, škole, te za povećanje zelenih površina...

No ova je gradska vlast odlučila prije donošenja novoga GUP-a, za koji su najavili da će biti gotov 2026. godine, napraviti još jedne izmjene i dopune postojećega GUP-a. Te druge izmjene bit će za poduzetnike, a zahtjeve će moći davati i građani i grupe građana.

Ovakav koncept sastavni je dio "Urbanističke politike Grada Splita 2021. – 2026.". Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević najavio je vijećnicima da idu izmjene GUP-a za privatne inicijative te da bi već idući tjedan mogla biti objava poziva.

---

image
Bojan Ivošević 
Tom Dubravec/ Cropix
---

– Novi GUP je prioritet, ali nemoguće ga je ostvariti u jednome mandatu po mišljenju stručnih službi. Grad je urbanistički blokiran, iskoristio se svaki metar kvadratni koji se može, sve novo što se uspije ubaciti u prostor u Splitu bude jedna vrsta šake u oko. Rijetko kad je to nešto divljenja vrijedno. Jedne izmjene i dopune GUP-a smo pokrenuli i paralelno, nadam se da ćemo idući tjedan uspjeti dovršiti objavu poziva. Planiramo još jednu izmjenu i dopunu GUP-a. To je ono gdje ćemo pozvati privatne investitore da predlože investicije koje bi uključivale i nešto u javnom interesu. Javne sadržaje, garaže, igrališta, vrtići i slično – kazao je Ivošević i dodao kako će stručne službe biti prvi filter te da će ono što je nerealno odbaciti.

– Ono što bi stručne službe implementirale u novi GUP, koji ćemo, nažalost, čekati koliko ćemo čekati, odmah ćemo staviti u ovaj postojeći. Na taj način bismo, naravno uz filter i vas kao Gradskog vijeća, i rasprava sa samim građanima po kotarevima, omogućili određeni razvoj grada. Da, želja nam je raditi još jedne izmjene i dopune GUP-a, da to bude premosnica do novoga GUP-a, koji iz objektivnih razloga neće biti u ovome mandatu – govorio je vijećnicima Ivošević.

Pripremna faza

Pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša Teo Vojković potvrdio je da su druge izmjene GUP-a "u nekakvoj pripremnoj fazi". Vojković je kazao da druge izmjene GUP-a neće biti usmjerene samo na poduzetničke inicijative, nego i na pojedinačne građanske inicijative ili inicijative grupe građana koje ne moraju biti usmjerene samo prema gospodarstvu. Prihvatit će se, rekao je, i zahtjevi za javnim potrebama koji neće biti obuhvaćeni kroz prve izmjene GUP-a koje su u tijeku.

---

image
Teo Vojković
Božidar Vukičević/Cropix
---

Zanimljivo je da su ove informacije od Ivoševića i Vojkovića gradski vijećnici dobili tek nakon što je na toj sjednici Goran Kotur (SDP) postavio vijećničko pitanje je li istina ono što je čuo, da će se raditi izmjene GUP-a za privatne projekte. A to znači da ni gradski vijećnici nisu imali informaciju i da im je dana od gradske vlasti tek na inzistiranje da dobiju odgovor.

Na istoj sjednici gradski su vijećnici stavili izvan snage Konačni prijedlog izmjena i dopuna GUP-a iz 2017., koji nikad nije usvojen. Zbog ovih neusvojenih izmjena GUP-a Ivo Baldasar je bio napadan kao malo koji gradonačelnik. Jedan od osnovnih razloga bile su poduzetničke inicijative.

Kad su pokrenute izmjene GUP-a 2014., u Banovinu je stiglo 580 zahtjeva, gotovo je svatko htio da mu parcela postane građevinska. Čak su i časne sestre klarise tražile da mogu graditi hotel na Mejama.

Prilična polemika digla se oko toga hoće li se izgraditi oko 2500 četvornih metara na Turskoj kuli; vladajući su tvrdili da je to za potrebe HGSS-a, a oporba da će tamo niknuti komercijalni sadržaji. U ono vrijeme planirala se i legalizacija na Marjanu.

Što se tiče Kile, istočno od centra City Center one, tražila se prenamjena zelene površine u poslovnu kako bi se dogradio šoping-centar. Na križanju Ulice Bruna Bušića i Poljičke, Splitsko-makarska nadbiskupija je željela graditi crkvu i pastoralni centar. Kod Jokera, na križanju Puta Supavla i Ulice Mike Tripala, gdje je zgrada "Zeptera", tražile su se podzemne garaže i novi objekt koji bi bio veći od osam katova. Na Zenti se zahtijevalo odobrenje za garaže na mjestu tri teniska terena koji se nalaze s istočne strane. Tereni bi se izgradili na tim garažama. Bazen bi dobio pomični krov i tribine.

Na ASK-ovu igralištu braća Žužul su obećavala projekt "Ruža vjetrova", kojim bi se, po modelu javno-privatnog partnerstva, izgradio novi stadion i sportski hotel sa 120 soba. Osim toga, izgradio bi se stambeni objekt za 64 obitelji koje tu žive i još tri nebodera s ukupno 180 stanova na okolnim parkiralištima...

Najviše bure ipak su podigli zahtjevi Hrvoja Marušića, tadašnjeg vijećnika HDZ-a, za gradnjom na Trsteniku i "Projekt Contarini", poduzetnika Zvonka Kotarca.

Na križanju Ulice moliških Hrvata i Puta Trstenika, Hrvoje Marušić i bivši nogometaš Nenad Pralija tražili su prenamjenu zemljišta iz namjene R1 (sportski centar) u R2 i K5 (rekreacija i poslovno-stambeni sadržaji). Imali bi obvezu izgraditi otvoreno malonogometno igralište na ravnom krovu garaža i 150 GM u javnoj namjeni, a mogli bi izgraditi poslovne i stambene sadržaje u zgradi visine P+4. No stanovnici kotara Trstenik bili su protiv, kao i građanske inicijative.

---

image
Nanad Pralija je tu na Trsteniku planirao graditi sportski centar
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Također, pobunu u tom kvartu izazvala je i namjera "Tommyja" da izgradi poslovne prostore preko puta. Na koncu mišljenje građana kotara Trstenik i građanskih inicijativa nije bilo bitno, već su želje investitora bile uslišene od gradskih službi. S time da su Marušić i Pralija bili zadovoljniji od "Tommyja", koji je tražio zgrade veće od osam katova, ali je bio dobio samo P+3.

Poslali smo preko Ureda Grada pitanje Bojanu Ivoševiću što namjeravaju učiniti s ovakvim poduzetničkim inicijativama. Naime, on je rekao kako se očekuje od poduzetnika da ponude i neki javni sadržaj – zelenu površinu, vrtić, igralište... U slučaju Marušića i Pralije to je bio malonogometni teren i 150 mjesta u javnoj garaži, a kod "Tommyja" 150 mjesta u javnoj garaži.

Zeleno svjetlo

Zamjenik gradonačelnika rekao je da će prvi filter biti stručne službe. Dosta istih osoba sjedilo je i onda u stručnim službama. Čak je Teo Vojković, sadašnji pročelnik Upravnog odjela, bio pročelnik u vrijeme Baldasara. Može se čak reći da gradski vijećnici, koje Ivošević spominje kao drugi filter, prije pet godina nisu usvojili izmjene i dopune GUP-a samo zato jer Baldasar više nije imao stranku, a stavio je dokument na posljednju sjednicu prije lokalnih izbora.

Hoće li ovaj put biti drukčije? Nismo dobili Ivoševićev odgovor do zaključenja teksta. Ne znamo je li u apstinenciji od medija ili i dalje izbjegava pojedine novinare koji ga pitaju o "nezgodnim" urbanističkim temama. Kako bilo, u pitanju su "točkaste izmjene" GUP-a. To je u splitskom urbanizmu postala ozloglašena metoda, a njezinu kritiku usavršili su Marijana Puljak i stranka Pametno, zajedno s ondašnjim DAS-om, nesmiljeno ribajući Baldasara.

Pokretanje "točkastih izmjena" za razne interese prije donošenja novoga GUP-a, na osnovi kojeg bi se imalo kriterije o tome kakvu se budućnost grada želi, u duhu je klasične teze splitskih političara "život ne može čekati", a njezine posljedice može se vidjeti na Žnjanu, Marjanu, Duilovu...

No sada aktivisti i dojučerašnja oporba, kad su došli na vlast, pokazuju respekt prema stručnim službama, istima koje prije nisu prihvaćale njihove primjedbe. Kako će se postaviti dojučerašnji aktivisti, a sadašnja vlast, prije novoga GUP-a kao referentnog okvira ako opet dođu poduzetničke inicijative i zahtjevi građana zbog kojih su kritizirali Baldasara, a koji su ranije bili dobili zeleno svjetlo od tih gradskih službi i izrađivača plana?

Prva izmjena GUP-a, koja je usmjerena na javne sadržaje i usklađivanje sa zakonima, trebala bi biti gotova do kolovoza ove godine. Druga "točkasta izmjena", za poduzetničke i građanske inicijative, treba biti gotova do veljače 2023. godine.

Pored svega, za tzv. Gradske projekte spremaju se također izmjene (Poljud, Kopilica, Stari Hajdukov plac, Duilovo, Istočna obala, Brodarica, Meje i Sportski centar Istok). Naime, po sadašnjem GUP-u određeni su namjena i kapaciteti koji se tamo mogu izvesti. Da bi se krenulo u realizaciju, potrebno je provesti urbanističko-arhitektonske natječaje, koji se 17 godina ne provode. No sada se za sve gradske projekte namjerava provesti anketne natječaje koji bi ponudili varijantna rješenja. Rezultati tih natječaja bili bi ugrađeni u novi GUP, koji bi trebao biti gotov tek nakon lokalnih izbora 2026. godine. Što znači da bi se ozbiljni zahvati ostvarili otprilike pri kraju ovog desetljeća.

Kako bilo, počevši od Željka Keruma, ovo će biti već četvrta vlast koja je obećala novi GUP, ali ga nije donijela u svojemu mandatu. Svi obećavaju novi GUP, a uvode "točkaste izmjene".

---

Anketni natječaj za Stari plac


Samo dan prije negoli je Ivica Puljak javno predstavio "Urbanističku politiku Grada Splita za razdoblje 2021. – 2026." sa svojim zamjenicima sastao se s Upravom Hajduka.

Budući da je "Urbanističkom politikom" predviđeno da se za Gradski projekt Stari Hajdukov plac provodi anketni natječaj, to otvara pitanje bi li se na koncu moglo izgraditi nešto drukčije nego što sadašnji GUP dopušta. A to bi moglo objasniti iznenadni interes za Stari plac od kluba kojeg inače nije briga ni da se uredi zelenilo u žardinijerama oko Poljuda.

---

---

Većina rješenja iz Oparina plana


Prve Izmjene i dopune GUP-a koje se upravo provode namjeravaju smanjiti građevinske zone na Marjanu, omogućiti nove garaže na nekim lokacijama, povećati zelene površine, povezati Split s čvorom Vučevica, riješiti prometni grop u trajektnoj luci... Glavnina koncepta preuzeta je iz Prijedloga za izmjene GUP-a kakav je htio pokrenuti bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara na kraju mandata, ali nije bio usvojen.

Oporba je tada napustila sjednicu Gradskog vijeća, a dio nje čak je bio spreman podržati ga. Sada se po vrlo sličnim osnovama rade prve izmjene GUP-a, samo je izbačen dio o Masterplanu za Istočnu obalu i Kopilicu, izbačen je i spomen Karepovca, a dodane su školske dvorane, vrtići i škole.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dojučerašnji aktivisti, sada kad su došli na vlast, pokazuju respekt prema stručnim službama, istima koje prije nisu prihvaćale njihove primjedbe. Te službe trebale bi biti ‘filter‘ koji će zaustaviti nerealne zahtjeve poduzetnika. No što ako opet dođu poduzetničke inicijative koje su prije dobile zeleno svjetlo od tih istih gradskih službi? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘život ne može čekati‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Dojučerašnji aktivisti, sada kad su došli na vlast, pokazuju respekt prema stručnim službama, istima koje prije nisu prihvaćale njihove primjedbe. Te službe trebale bi biti ‘filter‘ koji će zaustaviti nerealne zahtjeve poduzetnika. No što ako opet dođu poduzetničke inicijative koje su prije dobile zeleno svjetlo od tih istih gradskih službi? ‘život ne može čekati‘ 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-20 12:16:14 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-21 09:53:59 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-02-21 09:53:59 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3444 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/20\/21022224.png","\/images\/slike\/2022\/02\/20\/17272590.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/20\/12949620.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/20\/20502108.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/20\/18100454.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/20\/18100414.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107, Tom Dubravec\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Ovo \u0107e biti ve\u0107 \u010detvrta vlast koja je obe\u0107ala novi GUP, ali ga nije donijela u svojemu mandatu","Teo Vojkovi\u0107","Nanad Pralija je tu na Trsteniku planirao graditi sportski centar","Dosada\u0161nja praksa 'to\u010dkastih izmjena' uni\u0161tila je grad\u00a0","Ivica Puljak T","Bojan Ivo\u0161evi\u0107\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1640x924","hd_21022224_1920.png":"1920x1080","k_21022224_1280.png":"1280x1280","k_21022224_1024.png":"1024x1024","k_21022224_640.png":"640x640","k_21022224_480.png":"480x480","k_21022224_340.png":"340x340","k_21022224_220.png":"220x220","o_21022224_1280.png":"1280x721","o_21022224_1024.png":"1024x576","o_21022224_640.png":"640x360","o_21022224_480.png":"480x270","o_21022224_340.png":"340x191","o_21022224_220.png":"220x123","h_21022224_1280.png":"1280x854","h_21022224_1024.png":"1024x683","h_21022224_640.png":"640x427","h_21022224_480.png":"480x320","h_21022224_340.png":"340x227","h_21022224_220.png":"220x147","pp_21022224_1280.png":"1006x1280","pp_21022224_1024.png":"805x1024","pp_21022224_640.png":"503x640","pp_21022224_480.png":"377x480","pp_21022224_340.png":"267x340","pp_21022224_220.png":"173x220"},{"size0":"1920x1052","hd_17272590_1920.jpg":"1920x1080","k_17272590_1280.jpg":"1280x1280","k_17272590_1024.jpg":"1024x1024","k_17272590_640.jpg":"640x640","k_17272590_480.jpg":"480x480","k_17272590_340.jpg":"340x340","k_17272590_220.jpg":"220x220","o_17272590_1280.jpg":"1280x701","o_17272590_1024.jpg":"1024x561","o_17272590_640.jpg":"640x350","o_17272590_480.jpg":"480x263","o_17272590_340.jpg":"340x186","o_17272590_220.jpg":"220x120","h_17272590_1280.jpg":"1280x854","h_17272590_1024.jpg":"1024x683","h_17272590_640.jpg":"640x427","h_17272590_480.jpg":"480x320","h_17272590_340.jpg":"340x227","h_17272590_220.jpg":"220x147","pp_17272590_1280.jpg":"1006x1280","pp_17272590_1024.jpg":"805x1024","pp_17272590_640.jpg":"503x640","pp_17272590_480.jpg":"377x480","pp_17272590_340.jpg":"267x340","pp_17272590_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_12949620_1920.jpg":"1920x1080","k_12949620_1280.jpg":"1280x1280","k_12949620_1024.jpg":"1024x1024","k_12949620_640.jpg":"640x640","k_12949620_480.jpg":"480x480","k_12949620_340.jpg":"340x340","k_12949620_220.jpg":"220x220","o_12949620_1280.jpg":"1280x853","o_12949620_1024.jpg":"1024x682","o_12949620_640.jpg":"640x426","o_12949620_480.jpg":"480x320","o_12949620_340.jpg":"340x226","o_12949620_220.jpg":"220x146","h_12949620_1280.jpg":"1280x854","h_12949620_1024.jpg":"1024x683","h_12949620_640.jpg":"640x427","h_12949620_480.jpg":"480x320","h_12949620_340.jpg":"340x227","h_12949620_220.jpg":"220x147","pp_12949620_1280.jpg":"1006x1280","pp_12949620_1024.jpg":"805x1024","pp_12949620_640.jpg":"503x640","pp_12949620_480.jpg":"377x480","pp_12949620_340.jpg":"267x340","pp_12949620_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20502108_1920.jpg":"1920x1080","k_20502108_1280.jpg":"1280x1280","k_20502108_1024.jpg":"1024x1024","k_20502108_640.jpg":"640x640","k_20502108_480.jpg":"480x480","k_20502108_340.jpg":"340x340","k_20502108_220.jpg":"220x220","o_20502108_1280.jpg":"1280x853","o_20502108_1024.jpg":"1024x682","o_20502108_640.jpg":"640x426","o_20502108_480.jpg":"480x320","o_20502108_340.jpg":"340x226","o_20502108_220.jpg":"220x146","h_20502108_1280.jpg":"1280x854","h_20502108_1024.jpg":"1024x683","h_20502108_640.jpg":"640x427","h_20502108_480.jpg":"480x320","h_20502108_340.jpg":"340x227","h_20502108_220.jpg":"220x147","pp_20502108_1280.jpg":"1006x1280","pp_20502108_1024.jpg":"805x1024","pp_20502108_640.jpg":"503x640","pp_20502108_480.jpg":"377x480","pp_20502108_340.jpg":"267x340","pp_20502108_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_18100454_1920.jpg":"1920x1080","k_18100454_1280.jpg":"1280x1280","k_18100454_1024.jpg":"1024x1024","k_18100454_640.jpg":"640x640","k_18100454_480.jpg":"480x480","k_18100454_340.jpg":"340x340","k_18100454_220.jpg":"220x220","o_18100454_1280.jpg":"1280x851","o_18100454_1024.jpg":"1024x681","o_18100454_640.jpg":"640x425","o_18100454_480.jpg":"480x319","o_18100454_340.jpg":"340x226","o_18100454_220.jpg":"220x146","h_18100454_1280.jpg":"1280x854","h_18100454_1024.jpg":"1024x683","h_18100454_640.jpg":"640x427","h_18100454_480.jpg":"480x320","h_18100454_340.jpg":"340x227","h_18100454_220.jpg":"220x147","pp_18100454_1280.jpg":"1006x1280","pp_18100454_1024.jpg":"805x1024","pp_18100454_640.jpg":"503x640","pp_18100454_480.jpg":"377x480","pp_18100454_340.jpg":"267x340","pp_18100454_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18100414_1920.jpg":"1920x1080","k_18100414_1280.jpg":"1280x1280","k_18100414_1024.jpg":"1024x1024","k_18100414_640.jpg":"640x640","k_18100414_480.jpg":"480x480","k_18100414_340.jpg":"340x340","k_18100414_220.jpg":"220x220","o_18100414_1280.jpg":"1280x853","o_18100414_1024.jpg":"1024x682","o_18100414_640.jpg":"640x426","o_18100414_480.jpg":"480x320","o_18100414_340.jpg":"340x226","o_18100414_220.jpg":"220x146","h_18100414_1280.jpg":"1280x854","h_18100414_1024.jpg":"1024x683","h_18100414_640.jpg":"640x427","h_18100414_480.jpg":"480x320","h_18100414_340.jpg":"340x227","h_18100414_220.jpg":"220x147","pp_18100414_1280.jpg":"1006x1280","pp_18100414_1024.jpg":"805x1024","pp_18100414_640.jpg":"503x640","pp_18100414_480.jpg":"377x480","pp_18100414_340.jpg":"267x340","pp_18100414_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38028622 Threads: 3 Questions: 7076307603 Slow queries: 3295698 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607799276 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/obecavali-gup-a-sad-i-puljkovi-nude-samo-ozloglasene-tockaste-izmjene-tko-ce-zaustaviti-prohtjeve-poduzetnika-isti-onaj-procelnik-iz-baldasarove-ere-zvali-smo-ivosevica-1169416 [printLink] => /split/obecavali-gup-a-sad-i-puljkovi-nude-samo-ozloglasene-tockaste-izmjene-tko-ce-zaustaviti-prohtjeve-poduzetnika-isti-onaj-procelnik-iz-baldasarove-ere-zvali-smo-ivosevica-1169416?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 440709 [name] => GUP [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gup [link] => /tag/gup ) [1] => stdClass Object ( [id] => 446529 [name] => Bojan Ivošević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bojan-ivosevic [link] => /tag/bojan-ivosevic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dojučerašnji aktivisti, sada kad su došli na vlast, pokazuju respekt prema stručnim službama, istima koje prije nisu prihvaćale njihove primjedbe. Te službe trebale bi biti ‘filter‘ koji će zaustaviti nerealne zahtjeve poduzetnika. No što ako opet dođu poduzetničke inicijative koje su prije dobile zeleno svjetlo od tih istih gradskih službi? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘život ne može čekati‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Obećavali GUP, a sad i Puljkovi nude samo ozloglašene ‘točkaste izmjene‘! Tko će zaustaviti prohtjeve poduzetnika, isti onaj pročelnik iz Baldasarove ere? Zvali smo Ivoševića [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/20/21022224.png [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić, Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => Ovo će biti već četvrta vlast koja je obećala novi GUP, ali ga nije donijela u svojemu mandatu [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/20/21022224.png [title] => Ovo će biti već četvrta vlast koja je obećala novi GUP, ali ga nije donijela u svojemu mandatu Nikola Vilić, Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/20/17272590.jpg [title] => Teo Vojković Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/20/12949620.jpg [title] => Nanad Pralija je tu na Trsteniku planirao graditi sportski centar Vladimir Dugandžić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/20/20502108.jpg [title] => Dosadašnja praksa 'točkastih izmjena' uništila je grad  Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/20/18100454.jpg [title] => Ivica Puljak T Tom Dubravec/ Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/20/18100414.jpg [title] => Bojan Ivošević  Tom Dubravec/ Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Usporedno s izmjenama i dopunama GUP-a grada Splita, koje su već u tijeku, pokrenut će se još jedne izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana.

Izmjene i dopune GUP-a na kojima trenutačno rade urbanisti usmjerene su na usklađenje GUP-a sa zakonima i na zahvate od javnog interesa. Njima bi se trebalo smanjiti građevinske zone na Marjanu, preispitati uvjete za gradnju garaža na nekim lokacijama, kao i za vrtiće, škole, te za povećanje zelenih površina...

No ova je gradska vlast odlučila prije donošenja novoga GUP-a, za koji su najavili da će biti gotov 2026. godine, napraviti još jedne izmjene i dopune postojećega GUP-a. Te druge izmjene bit će za poduzetnike, a zahtjeve će moći davati i građani i grupe građana.

Ovakav koncept sastavni je dio "Urbanističke politike Grada Splita 2021. – 2026.". Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević najavio je vijećnicima da idu izmjene GUP-a za privatne inicijative te da bi već idući tjedan mogla biti objava poziva.

---

image
Bojan Ivošević 
Tom Dubravec/ Cropix
---

– Novi GUP je prioritet, ali nemoguće ga je ostvariti u jednome mandatu po mišljenju stručnih službi. Grad je urbanistički blokiran, iskoristio se svaki metar kvadratni koji se može, sve novo što se uspije ubaciti u prostor u Splitu bude jedna vrsta šake u oko. Rijetko kad je to nešto divljenja vrijedno. Jedne izmjene i dopune GUP-a smo pokrenuli i paralelno, nadam se da ćemo idući tjedan uspjeti dovršiti objavu poziva. Planiramo još jednu izmjenu i dopunu GUP-a. To je ono gdje ćemo pozvati privatne investitore da predlože investicije koje bi uključivale i nešto u javnom interesu. Javne sadržaje, garaže, igrališta, vrtići i slično – kazao je Ivošević i dodao kako će stručne službe biti prvi filter te da će ono što je nerealno odbaciti.

– Ono što bi stručne službe implementirale u novi GUP, koji ćemo, nažalost, čekati koliko ćemo čekati, odmah ćemo staviti u ovaj postojeći. Na taj način bismo, naravno uz filter i vas kao Gradskog vijeća, i rasprava sa samim građanima po kotarevima, omogućili određeni razvoj grada. Da, želja nam je raditi još jedne izmjene i dopune GUP-a, da to bude premosnica do novoga GUP-a, koji iz objektivnih razloga neće biti u ovome mandatu – govorio je vijećnicima Ivošević.

Pripremna faza

Pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša Teo Vojković potvrdio je da su druge izmjene GUP-a "u nekakvoj pripremnoj fazi". Vojković je kazao da druge izmjene GUP-a neće biti usmjerene samo na poduzetničke inicijative, nego i na pojedinačne građanske inicijative ili inicijative grupe građana koje ne moraju biti usmjerene samo prema gospodarstvu. Prihvatit će se, rekao je, i zahtjevi za javnim potrebama koji neće biti obuhvaćeni kroz prve izmjene GUP-a koje su u tijeku.

---

image
Teo Vojković
Božidar Vukičević/Cropix
---

Zanimljivo je da su ove informacije od Ivoševića i Vojkovića gradski vijećnici dobili tek nakon što je na toj sjednici Goran Kotur (SDP) postavio vijećničko pitanje je li istina ono što je čuo, da će se raditi izmjene GUP-a za privatne projekte. A to znači da ni gradski vijećnici nisu imali informaciju i da im je dana od gradske vlasti tek na inzistiranje da dobiju odgovor.

Na istoj sjednici gradski su vijećnici stavili izvan snage Konačni prijedlog izmjena i dopuna GUP-a iz 2017., koji nikad nije usvojen. Zbog ovih neusvojenih izmjena GUP-a Ivo Baldasar je bio napadan kao malo koji gradonačelnik. Jedan od osnovnih razloga bile su poduzetničke inicijative.

Kad su pokrenute izmjene GUP-a 2014., u Banovinu je stiglo 580 zahtjeva, gotovo je svatko htio da mu parcela postane građevinska. Čak su i časne sestre klarise tražile da mogu graditi hotel na Mejama.

Prilična polemika digla se oko toga hoće li se izgraditi oko 2500 četvornih metara na Turskoj kuli; vladajući su tvrdili da je to za potrebe HGSS-a, a oporba da će tamo niknuti komercijalni sadržaji. U ono vrijeme planirala se i legalizacija na Marjanu.

Što se tiče Kile, istočno od centra City Center one, tražila se prenamjena zelene površine u poslovnu kako bi se dogradio šoping-centar. Na križanju Ulice Bruna Bušića i Poljičke, Splitsko-makarska nadbiskupija je željela graditi crkvu i pastoralni centar. Kod Jokera, na križanju Puta Supavla i Ulice Mike Tripala, gdje je zgrada "Zeptera", tražile su se podzemne garaže i novi objekt koji bi bio veći od osam katova. Na Zenti se zahtijevalo odobrenje za garaže na mjestu tri teniska terena koji se nalaze s istočne strane. Tereni bi se izgradili na tim garažama. Bazen bi dobio pomični krov i tribine.

Na ASK-ovu igralištu braća Žužul su obećavala projekt "Ruža vjetrova", kojim bi se, po modelu javno-privatnog partnerstva, izgradio novi stadion i sportski hotel sa 120 soba. Osim toga, izgradio bi se stambeni objekt za 64 obitelji koje tu žive i još tri nebodera s ukupno 180 stanova na okolnim parkiralištima...

Najviše bure ipak su podigli zahtjevi Hrvoja Marušića, tadašnjeg vijećnika HDZ-a, za gradnjom na Trsteniku i "Projekt Contarini", poduzetnika Zvonka Kotarca.

Na križanju Ulice moliških Hrvata i Puta Trstenika, Hrvoje Marušić i bivši nogometaš Nenad Pralija tražili su prenamjenu zemljišta iz namjene R1 (sportski centar) u R2 i K5 (rekreacija i poslovno-stambeni sadržaji). Imali bi obvezu izgraditi otvoreno malonogometno igralište na ravnom krovu garaža i 150 GM u javnoj namjeni, a mogli bi izgraditi poslovne i stambene sadržaje u zgradi visine P+4. No stanovnici kotara Trstenik bili su protiv, kao i građanske inicijative.

---

image
Nanad Pralija je tu na Trsteniku planirao graditi sportski centar
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Također, pobunu u tom kvartu izazvala je i namjera "Tommyja" da izgradi poslovne prostore preko puta. Na koncu mišljenje građana kotara Trstenik i građanskih inicijativa nije bilo bitno, već su želje investitora bile uslišene od gradskih službi. S time da su Marušić i Pralija bili zadovoljniji od "Tommyja", koji je tražio zgrade veće od osam katova, ali je bio dobio samo P+3.

Poslali smo preko Ureda Grada pitanje Bojanu Ivoševiću što namjeravaju učiniti s ovakvim poduzetničkim inicijativama. Naime, on je rekao kako se očekuje od poduzetnika da ponude i neki javni sadržaj – zelenu površinu, vrtić, igralište... U slučaju Marušića i Pralije to je bio malonogometni teren i 150 mjesta u javnoj garaži, a kod "Tommyja" 150 mjesta u javnoj garaži.

Zeleno svjetlo

Zamjenik gradonačelnika rekao je da će prvi filter biti stručne službe. Dosta istih osoba sjedilo je i onda u stručnim službama. Čak je Teo Vojković, sadašnji pročelnik Upravnog odjela, bio pročelnik u vrijeme Baldasara. Može se čak reći da gradski vijećnici, koje Ivošević spominje kao drugi filter, prije pet godina nisu usvojili izmjene i dopune GUP-a samo zato jer Baldasar više nije imao stranku, a stavio je dokument na posljednju sjednicu prije lokalnih izbora.

Hoće li ovaj put biti drukčije? Nismo dobili Ivoševićev odgovor do zaključenja teksta. Ne znamo je li u apstinenciji od medija ili i dalje izbjegava pojedine novinare koji ga pitaju o "nezgodnim" urbanističkim temama. Kako bilo, u pitanju su "točkaste izmjene" GUP-a. To je u splitskom urbanizmu postala ozloglašena metoda, a njezinu kritiku usavršili su Marijana Puljak i stranka Pametno, zajedno s ondašnjim DAS-om, nesmiljeno ribajući Baldasara.

Pokretanje "točkastih izmjena" za razne interese prije donošenja novoga GUP-a, na osnovi kojeg bi se imalo kriterije o tome kakvu se budućnost grada želi, u duhu je klasične teze splitskih političara "život ne može čekati", a njezine posljedice može se vidjeti na Žnjanu, Marjanu, Duilovu...

No sada aktivisti i dojučerašnja oporba, kad su došli na vlast, pokazuju respekt prema stručnim službama, istima koje prije nisu prihvaćale njihove primjedbe. Kako će se postaviti dojučerašnji aktivisti, a sadašnja vlast, prije novoga GUP-a kao referentnog okvira ako opet dođu poduzetničke inicijative i zahtjevi građana zbog kojih su kritizirali Baldasara, a koji su ranije bili dobili zeleno svjetlo od tih gradskih službi i izrađivača plana?

Prva izmjena GUP-a, koja je usmjerena na javne sadržaje i usklađivanje sa zakonima, trebala bi biti gotova do kolovoza ove godine. Druga "točkasta izmjena", za poduzetničke i građanske inicijative, treba biti gotova do veljače 2023. godine.

Pored svega, za tzv. Gradske projekte spremaju se također izmjene (Poljud, Kopilica, Stari Hajdukov plac, Duilovo, Istočna obala, Brodarica, Meje i Sportski centar Istok). Naime, po sadašnjem GUP-u određeni su namjena i kapaciteti koji se tamo mogu izvesti. Da bi se krenulo u realizaciju, potrebno je provesti urbanističko-arhitektonske natječaje, koji se 17 godina ne provode. No sada se za sve gradske projekte namjerava provesti anketne natječaje koji bi ponudili varijantna rješenja. Rezultati tih natječaja bili bi ugrađeni u novi GUP, koji bi trebao biti gotov tek nakon lokalnih izbora 2026. godine. Što znači da bi se ozbiljni zahvati ostvarili otprilike pri kraju ovog desetljeća.

Kako bilo, počevši od Željka Keruma, ovo će biti već četvrta vlast koja je obećala novi GUP, ali ga nije donijela u svojemu mandatu. Svi obećavaju novi GUP, a uvode "točkaste izmjene".

---

Anketni natječaj za Stari plac


Samo dan prije negoli je Ivica Puljak javno predstavio "Urbanističku politiku Grada Splita za razdoblje 2021. – 2026." sa svojim zamjenicima sastao se s Upravom Hajduka.

Budući da je "Urbanističkom politikom" predviđeno da se za Gradski projekt Stari Hajdukov plac provodi anketni natječaj, to otvara pitanje bi li se na koncu moglo izgraditi nešto drukčije nego što sadašnji GUP dopušta. A to bi moglo objasniti iznenadni interes za Stari plac od kluba kojeg inače nije briga ni da se uredi zelenilo u žardinijerama oko Poljuda.

---

---

Većina rješenja iz Oparina plana


Prve Izmjene i dopune GUP-a koje se upravo provode namjeravaju smanjiti građevinske zone na Marjanu, omogućiti nove garaže na nekim lokacijama, povećati zelene površine, povezati Split s čvorom Vučevica, riješiti prometni grop u trajektnoj luci... Glavnina koncepta preuzeta je iz Prijedloga za izmjene GUP-a kakav je htio pokrenuti bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara na kraju mandata, ali nije bio usvojen.

Oporba je tada napustila sjednicu Gradskog vijeća, a dio nje čak je bio spreman podržati ga. Sada se po vrlo sličnim osnovama rade prve izmjene GUP-a, samo je izbačen dio o Masterplanu za Istočnu obalu i Kopilicu, izbačen je i spomen Karepovca, a dodane su školske dvorane, vrtići i škole.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić, Tom Dubravec/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix
Nikola Vilić, Tom Dubravec/Cropix
Ovo će biti već četvrta vlast koja je obećala novi GUP, ali ga nije donijela u svojemu mandatu
Vladimir Dugandžić/Cropix
Nanad Pralija je tu na Trsteniku planirao graditi sportski centar
Nikola Vilić/Cropix
Dosadašnja praksa 'točkastih izmjena' uništila je grad 
Tom Dubravec/ Cropix
Ivica Puljak T
Tom Dubravec/ Cropix
Bojan Ivošević 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/obecavali-gup-a-sad-i-puljkovi-nude-samo-ozloglasene-tockaste-izmjene-tko-ce-zaustaviti-prohtjeve-poduzetnika-isti-onaj-procelnik-iz-baldasarove-ere-zvali-smo-ivosevica-1169416 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dca744e2e8e19d1849abd2c8faeaa173b4ff84b7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Obe%C4%87avali+GUP%2C+a+sad+i+Puljkovi+nude+samo+ozlogla%C5%A1ene+%E2%80%98to%C4%8Dkaste+izmjene%E2%80%98%21+Tko+%C4%87e+zaustaviti+prohtjeve+poduzetnika%2C+isti+onaj+pro%C4%8Delnik+iz+Baldasarove+ere%3F+Zvali+smo+Ivo%C5%A1evi%C4%87a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fobecavali-gup-a-sad-i-puljkovi-nude-samo-ozloglasene-tockaste-izmjene-tko-ce-zaustaviti-prohtjeve-poduzetnika-isti-onaj-procelnik-iz-baldasarove-ere-zvali-smo-ivosevica-1169416 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fobecavali-gup-a-sad-i-puljkovi-nude-samo-ozloglasene-tockaste-izmjene-tko-ce-zaustaviti-prohtjeve-poduzetnika-isti-onaj-procelnik-iz-baldasarove-ere-zvali-smo-ivosevica-1169416 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dojučerašnji aktivisti, sada kad su došli na vlast, pokazuju respekt prema stručnim službama, istima koje prije nisu prihvaćale njihove primjedbe. Te službe trebale bi biti ‘filter‘ koji će zaustaviti nerealne zahtjeve poduzetnika. No što ako opet dođu poduzetničke inicijative koje su prije dobile zeleno svjetlo od tih istih gradskih službi? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘život ne može čekati‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Split‘život ne može čekati‘

Obećavali GUP, a sad i Puljkovi nude samo ozloglašene ‘točkaste izmjene‘! Tko će zaustaviti prohtjeve poduzetnika, isti onaj pročelnik iz Baldasarove ere? Zvali smo Ivoševića

Piše Sandi Vidulić
21. veljače 2022. - 10:53
Ovo će biti već četvrta vlast koja je obećala novi GUP, ali ga nije donijela u svojemu mandatuNikola Vilić, Tom Dubravec/Cropix

Usporedno s izmjenama i dopunama GUP-a grada Splita, koje su već u tijeku, pokrenut će se još jedne izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana.

Izmjene i dopune GUP-a na kojima trenutačno rade urbanisti usmjerene su na usklađenje GUP-a sa zakonima i na zahvate od javnog interesa. Njima bi se trebalo smanjiti građevinske zone na Marjanu, preispitati uvjete za gradnju garaža na nekim lokacijama, kao i za vrtiće, škole, te za povećanje zelenih površina...

No ova je gradska vlast odlučila prije donošenja novoga GUP-a, za koji su najavili da će biti gotov 2026. godine, napraviti još jedne izmjene i dopune postojećega GUP-a. Te druge izmjene bit će za poduzetnike, a zahtjeve će moći davati i građani i grupe građana.

Ovakav koncept sastavni je dio "Urbanističke politike...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 17:02