stdClass Object ( [id] => 1375587 [title] => Obitelj bijesna na splitsku bolnicu: Bolesnu nonu su 12 sati vozali na Vis pa natrag. Nismo ni znali da je puštaju doma [alias] => obitelj-bijesna-na-splitsku-bolnicu-bolesnu-nonu-su-12-sati-vozali-na-vis-pa-natrag-nismo-ni-znali-da-je-pustaju-doma [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Kako je moguće da je naša nona otpuštena s liječenja iz splitske bolnice, a da o tome nismo prethodno obaviješteni?", pita obitelj 74-godišnje A. B. koja je, zbog grubog previda u KBC-u, ovaj ponedjeljak provela 12 sati u sanitetskim kolima prije nego što je iz bolnice na Križinama stigla na drugi kraj grada.

Pacijenticu su, naime, prevezli na Vis gdje jest njezina adresa stanovanja, ali prije toga nisu kontaktirali nikoga iz njene uže obitelji od kojih je dio u Splitu, a dio u Zagrebu. Da su razgovarali s rodbinom, doznali bi da njihova gotovo nepokretna supruga, majka, baka i svekrva nipošto ne smije ostati bez nečije neposredne njege koju trenutno na viškoj adresi nema.

Stoga je nesretna žena u teškom zdravstvenom stanju istrpjela boravak i vožnju u sanitetskom vozilu cijeli bogovetni dan.

---

---

Nitko ne daje informacije

- Svekrva je zaprimljena prije deset dana u bolnicu i tri dana bila je liječena na intenzivnoj. Nakon toga puštena je na odjel i nismo imali nikakvu informacije o njezinu stanju unatoč tome što je njezina kćer svaki dan dolazila u bolnicu.

Suprug je u nedjelju bio u Splitu, pokušao je zajedno sa sestrom doći do prof. Kovačića (dr. Vedran Kovačić, pročelnik op.a.), ali ih nije htio primiti i rečeno im je da će to moći tek sutradan.

Sutradan u 13 sati zovu iz Saniteta mog svekra koji je trenutno u Splitu da su nonu doveli na Vis ispred kuće. Nitko od nas za to nije znao! A već u petak su napisali otpusno pismo i zvali sanitet s Visa da u ponedjeljak krene po nju.

---

image

Pogled iz Kuta na višku luku i trajekt

 

Tom Dubravec/ Cropix
---

Kćerka je dolazila cijeli tjedan u posjet svaki dan, dakle i u petak i u subotu, i u nedjelju. Nitko se niti njoj niti sinu ne obraća. Nemamo nikakvu informaciju o njezinu liječenju cijeli tjedan, pa tako ni o tome da je puštaju doma.

Ona je bila u vozilu jučer dobrih 12 sati, dijabetičarka je, nije sve to vrijeme ni jela ni pila. Usnice su joj već bile popucale na rubovima od dehidracije. Znate da dijabetičari moraju češće jesti. Ispalili smo!

Zvali smo bolnicu, odazvala se jedna doktorica koja je bila dosta osorna, otpilila nas je rekavši nam da ona s tim nema ništa i uputila nas na doktora Juricu Nazlića. Došli smo do tog doktora Nazlića koji nam se ispričao, ali isto kao da nam se ispričao za krivo nalakirane nokte – uzrujana je Marijana Božić, inače nevjesta 74-godišnje pacijentice.

- Dr. Nazlić je ponudio da će platiti na Visu apartman kako bi svekrva prenoćila. Apartman? Pa tko će s njom bit u tom apartmanu? Njoj treba njega 24 sata. Bili smo izvan sebe.

Moja zaova je to odlučno odbila i zatražila da mater vrate u Split. Trenutno se ni moj svekar ne može o njoj brinuti. Sreća da je bilo trajektne linije s Visa za nazad jer ne smijemo niti zamisliti koliko bi ta agonija potrajala. I ovako su je izvozali duže nego da je morala u New York.

Došla je u Split oko osam uri navečer, onda su je opet držali neko vrijeme u bolnici. Došao je dr. Nazlić, ali smo stekli dojam da oni na nas prebacuju priču jer, zamislite, mi smo krivi što nismo na Visu – ogorčena je Marijana, nevjesta pacijentice.

---

image

Sanitetsko vozilo s pacijenticom putovalo je trajektom na Vis i natrag bez ikakve potrebe

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Angažman odvjetnika

Bili su, kažu, izvan sebe i stoga su odlučili angažirati i odvjetnika i napisati pritužbu bolnici i Ministarstvu.

- Ovakav odnos prema pacijentu je nedopustiv. Doduše, koliko smo čuli, na drugim odjelima u KBC-u Split stvari puno bolje funkcioniraju jer se na zahtjev obitelji pacijenti znaju ostaviti koji dan dulje u bolnici dok se obitelj ne organizira. Nama je neshvatljivo da su oni na ovom odjelu gdje je bila majka već u petak zvali sanitet, a nas o tome nitko nije kontaktirao.

Prva tri dana su na intenzivnoj napravili sve korektno, ali kada su je premjestili na odjel, nikako nismo mogli doći do informacija – tvrdi sin Matko, inače i sam medicinski djelatnik, odnosno specijalist oralne kirurgije.

- Kako obični smrtnici uopće mogu dobiti ikakvu informaciju kad ja kao kolega to nisam uspio? Šest sati putujem iz Zagreba radi toga da doznam kako mi je majka, a liječnik sjedi u kancelariji i ne želi izići da mi da informaciju. Sestra ode do njega i kaže mu da ga ja ispred čekam, a on uzvraća preko nje da me ne može primiti. Pa to je krajnji bezobrazluk!

Rečeno nam je da informacije možemo dobiti i telefonom u točno određeno vrijeme, ali tada je linija zauzeta ili se nitko ne javlja, a zovemo po 25 puta. Pa gdje to ima? Ja zbilja ne mogu reći da doktori ne rade svoje posao, ono što sam pročitao u otpusnom pismu govori da su napravili sve što je trebalo, spasili su ženu i vratili je u život.

Ali menadžment klinike, odnosno tog odjela, prava je katastrofa! Tu se ne zna tko pije, a tko plaća, nema nikakvog protokola... Sestre i asistentice se ponašaju kao šerifi, neke pacijente u sobama ne pogledaju po tri sata, majku sam zatekao žednu na odjelu. To su stvari o kojima treba govoriti.

---

image

Bolnica Križine, odakle je otpuštena bolesnica na kućnu njegu

 

Josko Šupić/Cropix
---

Radio sam i sam u Zagrebu u bolnici, ali rijetko sam čuo za ovakav nered. "Ajoj, pa zar ste vi u Splitu? A šta ćemo, dogodilo se...", bila je njihova reakcija. Svi peru ruke, a to nas je još više razljutilo. Pa ovo je nedopustivo.

Znam da je u bolnici puno pacijenata i da je veliki pritisak na KBC Split, ali to nije razlog da se stvari ne unaprijede – kaže dr. Božić, osupnut nedostatkom empatije u splitskoj bolnici. Zbog svega je, dodaje, ovih dana ugroženo i zdravlje njegova oca koji je i sam pacijent i treba mu njega.

‘Loše smo procijenili‘

Kontaktirali smo dr. Juricu Nazlića, specijalista kliničke farmakologije, endokrinologije i dijabetologije sa Zavoda za intenzivnu medicinu Klinike za unutarnje bolesti na Križinama.

- Žena nije psihijatrijski pacijent, muž joj je bio u posjetu i mi smo, možda naivno, čak očekivali da je ona svoj izlazak iz bolnice s obitelji iskomunicirala. Napravili smo sve u dobroj vjeri i naša greška je što to nismo potvrdili s obitelji.

Ona nam je kazala da je na Visu adresa na kojoj živi. Trebali smo, kažem, to potvrditi s obitelji, ali nismo imali nijedan znak da pacijentica nije dobro razumjela. Možda je pacijentica niže percepcije nego što smo stekli dojam, no ona nema anamnezu psihijatrijskih bolesti i nije pokazivala znakove dezorijentacije. Ali istina, loše smo procijenili - priznao je dr. Nazlić.

---

image

Dr. Jurica Nazlić: Taj slučaj je iznimka i posljedica nesretnog spleta okolnosti
 

Jakov Prkić/Cropix
---

- Žena je izliječena, organizirali smo službeni sanitet koji ju je vratio u Split. Kad je nama rodbina javila da nema nikoga doma, odmah smo organizirali i povratak. Taj slučaj je iznimka i posljedica nesretnog spleta okolnosti.

Mi inače ovdje imamo neke od najtežih pacijenata, stariji su i s više kroničnih bolesti, s mnogima se i ne može komunicirati, ali nikad nismo imali sličan slučaj. Jednostavno smo se u ovom slučaju mimoilazili – komentirao je liječnik.

Na primjedbu rodbine da su cijeli tjedan ostali uskraćeni za informacije o pacijentici, odnosno da se nitko nije odaziao na telefon, on kaže da je vjerojatno i to nesretan splet okolnosti jer većina ostalih se na to ne žali.

Na tvrdnje rodbine da je 74-godišnjakinja s Visa vraćena dehidrirana, odgovara da pacijent u sanitetskim kolima nije bez njege, već su tu dva medicinska tehničara koji u svakom trenutku pružaju svu njegu. To da je rodbini ponudio apartman za nonu, nije htio potvrditi.

Dr. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split, za slučaj je doznao od nas.

- A šta da vam kažem, moram vidjeti o čemu se radi - bilo je prvo što je rekao.

- Imamo sve više starijih pacijenata s više kroničnih bolesti, njihov boravak u bolnici se otegne, ali dođe dan kada tu osobu moramo otpustiti. Tada se često događa da nemaju kući odgovarajuću skrb.

Nije se to još dogodilo

Sve više bolesnika je u devedesetim godinama života, a njihova djeca su u sedamdesetima. Imamo situaciju da se stari brinu o starima. Često nas ljudi mole da netko ostane koji dan duže upravo zbog toga što se obitelj mora organizirati. Neki traže i po dva mjeseca produženi boravak - govori dr. Meštrović i dodaje da za slične slučajeve imaju Odjel integrirane zdravstvene skrbi u kojemu su i dva socijalna radnika.

---

image

Dr. Julije Meštrović: Moram vidjeti o čemu se radi

 

Tom Dubravec/Cropix
---

Obećao je da će ustvrditi detalje slučaja od ovog ponedjeljka, kada je starija pacijentica otpuštena bez konzultacija s obitelji.

Inače, o liječnicima s odjela o kojemu se radi zna sve najbolje i nije mu poznato da se do sada nešto slično događalo.

Napominje da je u KBC-u svaki dan pet i po tisuća pacijenata, i to samo ambulantnih.

- Da se svaki dan javi samo jedan nezadovoljnik, a obično se takvi jave vama novinarima, stekli biste i vi i javnost loš dojam o bolnici. Mi naprosto s tim računamo jer ovi koji nas hvale se obično ne javljaju - rezonira ravnatelj KBC-a Split.

Što se, pak, tiče komunikacije s liječnicima na odjelima, dr. Meštrović priznaje da postoje kolege koji ne znaju razgovarati s pacijentima i zainteresiranom rodbinom. Iako to ništa ne govori o njihovoj stručnosti, ipak ih to ne amnestira za neadekvatan pristup i stoga često razgovara s kolegama kako bi se to popravilo.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Pacijenticu su nakon liječenja prevezli na Vis, gdje jest njezina adresa stanovanja, ali prije toga nisu kontaktirali nikoga iz njene uže obitelji od kojih je dio u Splitu, a dio u Zagrebu. Ona je gotovo nepokretna pa nipošto ne smije ostati bez njege koju na Visu nema. Stoga je nesretna žena u teškom zdravstvenom stanju istrpjela boravak i vožnju u sanitetskom vozilu cijeli dan [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘splet okolnosti‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Pacijenticu su nakon liječenja prevezli na Vis, gdje jest njezina adresa stanovanja, ali prije toga nisu kontaktirali nikoga iz njene uže obitelji od kojih je dio u Splitu, a dio u Zagrebu. Ona je gotovo nepokretna pa nipošto ne smije ostati bez njege koju na Visu nema. Stoga je nesretna žena u teškom zdravstvenom stanju istrpjela boravak i vožnju u sanitetskom vozilu cijeli dan ‘splet okolnosti‘ 2 0 8910 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-26 14:16:00 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-26 20:12:35 [modified_by] => 3207 [publish_up] => 2024-03-26 20:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Pacijenticu su nakon liječenja prevezli na Vis, gdje jest njezina adresa stanovanja, ali prije toga nisu kontaktirali nikoga iz njene uže obitelji od kojih je dio u Splitu, a dio u Zagrebu. Ona je gotovo nepokretna pa nipošto ne smije ostati bez njeg [metadata] => robots= author= title=Obitelj bijesna na splitsku bolnicu: Bolesnu nonu su 12 sati vozali na Vis pa natrag. Nismo ni znali da je puštaju doma page_title=Obitelj bijesna na splitsku bolnicu: Bolesnu nonu su 12 sati vozali na Vis pa natrag. Nismo ni znali da je puštaju doma [metakey] => kbc split, pritužbe pacijenata, marijana božić, matko božić, vedran kovačić, jurica nalzlić, Julije Meštrović [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26856684.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26856191.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26856186.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26856180.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26856154.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26856685.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["ilustracija\/Cropix","Josko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Obitelj je odlu\u010dila\u00a0anga\u017eirati i odvjetnika i napisati pritu\u017ebu bolnici i Ministarstvu<\/p>","

Bolnica Kri\u017eine, odakle je otpu\u0161tena bolesnica na ku\u0107nu njegu<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Dr. Jurica Nazli\u0107: Taj slu\u010daj je iznimka i posljedica nesretnog spleta okolnosti
\n\u00a0<\/p>","

Dr. Julije Me\u0161trovi\u0107: Moram vidjeti o \u010demu se radi<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Pogled iz Kuta na vi\u0161ku luku i trajekt<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Sanitetsko vozilo s pacijenticom putovalo je trajektom na Vis i natrag bez ikakve potrebe<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_26856684_1920.jpg":"1920x1080","k_26856684_1280.jpg":"1280x1280","k_26856684_1024.jpg":"1024x1024","k_26856684_640.jpg":"640x640","k_26856684_480.jpg":"480x480","k_26856684_340.jpg":"340x340","k_26856684_220.jpg":"220x220","o_26856684_1280.jpg":"1280x853","o_26856684_1024.jpg":"1024x682","o_26856684_640.jpg":"640x426","o_26856684_480.jpg":"480x320","o_26856684_340.jpg":"340x226","o_26856684_220.jpg":"220x146","h_26856684_1280.jpg":"1280x854","h_26856684_1024.jpg":"1024x683","h_26856684_640.jpg":"640x427","h_26856684_480.jpg":"480x320","h_26856684_340.jpg":"340x227","h_26856684_220.jpg":"220x147","pp_26856684_1280.jpg":"1280x1628","pp_26856684_1024.jpg":"1024x1303","pp_26856684_640.jpg":"640x814","pp_26856684_480.jpg":"480x611","pp_26856684_340.jpg":"340x432","pp_26856684_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1188","hd_26856191_1920.jpg":"1920x1080","k_26856191_1280.jpg":"1280x1280","k_26856191_1024.jpg":"1024x1024","k_26856191_640.jpg":"640x640","k_26856191_480.jpg":"480x480","k_26856191_340.jpg":"340x340","k_26856191_220.jpg":"220x220","o_26856191_1280.jpg":"1280x792","o_26856191_1024.jpg":"1024x633","o_26856191_640.jpg":"640x396","o_26856191_480.jpg":"480x297","o_26856191_340.jpg":"340x210","o_26856191_220.jpg":"220x136","h_26856191_1280.jpg":"1280x854","h_26856191_1024.jpg":"1024x683","h_26856191_640.jpg":"640x427","h_26856191_480.jpg":"480x320","h_26856191_340.jpg":"340x227","h_26856191_220.jpg":"220x147","pp_26856191_1280.jpg":"1280x1628","pp_26856191_1024.jpg":"1024x1303","pp_26856191_640.jpg":"640x814","pp_26856191_480.jpg":"480x611","pp_26856191_340.jpg":"340x432","pp_26856191_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1234","hd_26856186_1920.jpg":"1920x1080","k_26856186_1280.jpg":"1280x1280","k_26856186_1024.jpg":"1024x1024","k_26856186_640.jpg":"640x640","k_26856186_480.jpg":"480x480","k_26856186_340.jpg":"340x340","k_26856186_220.jpg":"220x220","o_26856186_1280.jpg":"1280x822","o_26856186_1024.jpg":"1024x658","o_26856186_640.jpg":"640x411","o_26856186_480.jpg":"480x308","o_26856186_340.jpg":"340x218","o_26856186_220.jpg":"220x141","h_26856186_1280.jpg":"1280x854","h_26856186_1024.jpg":"1024x683","h_26856186_640.jpg":"640x427","h_26856186_480.jpg":"480x320","h_26856186_340.jpg":"340x227","h_26856186_220.jpg":"220x147","pp_26856186_1280.jpg":"1280x1628","pp_26856186_1024.jpg":"1024x1303","pp_26856186_640.jpg":"640x814","pp_26856186_480.jpg":"480x611","pp_26856186_340.jpg":"340x432","pp_26856186_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26856180_1920.jpg":"1920x1080","k_26856180_1280.jpg":"1280x1280","k_26856180_1024.jpg":"1024x1024","k_26856180_640.jpg":"640x640","k_26856180_480.jpg":"480x480","k_26856180_340.jpg":"340x340","k_26856180_220.jpg":"220x220","o_26856180_1280.jpg":"1280x852","o_26856180_1024.jpg":"1024x682","o_26856180_640.jpg":"640x426","o_26856180_480.jpg":"480x319","o_26856180_340.jpg":"340x226","o_26856180_220.jpg":"220x146","h_26856180_1280.jpg":"1280x854","h_26856180_1024.jpg":"1024x683","h_26856180_640.jpg":"640x427","h_26856180_480.jpg":"480x320","h_26856180_340.jpg":"340x227","h_26856180_220.jpg":"220x147","pp_26856180_1280.jpg":"1280x1628","pp_26856180_1024.jpg":"1024x1303","pp_26856180_640.jpg":"640x814","pp_26856180_480.jpg":"480x611","pp_26856180_340.jpg":"340x432","pp_26856180_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1215","hd_26856154_1920.jpg":"1920x1080","k_26856154_1280.jpg":"1280x1280","k_26856154_1024.jpg":"1024x1024","k_26856154_640.jpg":"640x640","k_26856154_480.jpg":"480x480","k_26856154_340.jpg":"340x340","k_26856154_220.jpg":"220x220","o_26856154_1280.jpg":"1280x810","o_26856154_1024.jpg":"1024x648","o_26856154_640.jpg":"640x405","o_26856154_480.jpg":"480x303","o_26856154_340.jpg":"340x215","o_26856154_220.jpg":"220x139","h_26856154_1280.jpg":"1280x854","h_26856154_1024.jpg":"1024x683","h_26856154_640.jpg":"640x427","h_26856154_480.jpg":"480x320","h_26856154_340.jpg":"340x227","h_26856154_220.jpg":"220x147","pp_26856154_1280.jpg":"1280x1628","pp_26856154_1024.jpg":"1024x1303","pp_26856154_640.jpg":"640x814","pp_26856154_480.jpg":"480x611","pp_26856154_340.jpg":"340x432","pp_26856154_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26856685_1920.jpg":"1920x1080","k_26856685_1280.jpg":"1280x1280","k_26856685_1024.jpg":"1024x1024","k_26856685_640.jpg":"640x640","k_26856685_480.jpg":"480x480","k_26856685_340.jpg":"340x340","k_26856685_220.jpg":"220x220","o_26856685_1280.jpg":"1280x853","o_26856685_1024.jpg":"1024x682","o_26856685_640.jpg":"640x426","o_26856685_480.jpg":"480x320","o_26856685_340.jpg":"340x226","o_26856685_220.jpg":"220x146","h_26856685_1280.jpg":"1280x854","h_26856685_1024.jpg":"1024x683","h_26856685_640.jpg":"640x427","h_26856685_480.jpg":"480x320","h_26856685_340.jpg":"340x227","h_26856685_220.jpg":"220x147","pp_26856685_1280.jpg":"1280x1628","pp_26856685_1024.jpg":"1024x1303","pp_26856685_640.jpg":"640x814","pp_26856685_480.jpg":"480x611","pp_26856685_340.jpg":"340x432","pp_26856685_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14891629 Threads: 6 Questions: 3139647496 Slow queries: 6998473 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234766049 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/obitelj-bijesna-na-splitsku-bolnicu-bolesnu-nonu-su-12-sati-vozali-na-vis-pa-natrag-nismo-ni-znali-da-je-pustaju-doma-1375587 [printLink] => /split/obitelj-bijesna-na-splitsku-bolnicu-bolesnu-nonu-su-12-sati-vozali-na-vis-pa-natrag-nismo-ni-znali-da-je-pustaju-doma-1375587?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 344378 [name] => kbc split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kbc-split [link] => /tag/kbc-split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 727346 [name] => pritužbe pacijenata [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-22 19:46:27 [main_article_id] => 0 [alias] => prituzbe-pacijenata [link] => /tag/prituzbe-pacijenata ) [2] => stdClass Object ( [id] => 753354 [name] => marijana božić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-26 15:41:38 [main_article_id] => 0 [alias] => marijana-bozic [link] => /tag/marijana-bozic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 753355 [name] => matko božić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-26 15:41:38 [main_article_id] => 0 [alias] => matko-bozic [link] => /tag/matko-bozic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 753356 [name] => vedran kovačić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-26 15:41:38 [main_article_id] => 0 [alias] => vedran-kovacic [link] => /tag/vedran-kovacic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 753357 [name] => jurica nalzlić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-26 15:41:38 [main_article_id] => 0 [alias] => jurica-nalzlic [link] => /tag/jurica-nalzlic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 408419 [name] => Julije Meštrović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => julije-mestrovic [link] => /tag/julije-mestrovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Pacijenticu su nakon liječenja prevezli na Vis, gdje jest njezina adresa stanovanja, ali prije toga nisu kontaktirali nikoga iz njene uže obitelji od kojih je dio u Splitu, a dio u Zagrebu. Ona je gotovo nepokretna pa nipošto ne smije ostati bez njege koju na Visu nema. Stoga je nesretna žena u teškom zdravstvenom stanju istrpjela boravak i vožnju u sanitetskom vozilu cijeli dan [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘splet okolnosti‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Obitelj bijesna na splitsku bolnicu: Bolesnu nonu su 12 sati vozali na Vis pa natrag. Nismo ni znali da je puštaju doma [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26856684.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => ilustracija/Cropix [mainImageDesc] =>

Obitelj je odlučila angažirati i odvjetnika i napisati pritužbu bolnici i Ministarstvu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26856684.jpg [title] =>

Obitelj je odlučila angažirati i odvjetnika i napisati pritužbu bolnici i Ministarstvu

ilustracija/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26856191.jpg [title] =>

Bolnica Križine, odakle je otpuštena bolesnica na kućnu njegu

 

Josko Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26856186.jpg [title] =>

Dr. Jurica Nazlić: Taj slučaj je iznimka i posljedica nesretnog spleta okolnosti
 

Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26856180.jpg [title] =>

Dr. Julije Meštrović: Moram vidjeti o čemu se radi

 

Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26856154.jpg [title] =>

Pogled iz Kuta na višku luku i trajekt

 

Tom Dubravec/ Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26856685.jpg [title] =>

Sanitetsko vozilo s pacijenticom putovalo je trajektom na Vis i natrag bez ikakve potrebe

Nikša Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Kako je moguće da je naša nona otpuštena s liječenja iz splitske bolnice, a da o tome nismo prethodno obaviješteni?", pita obitelj 74-godišnje A. B. koja je, zbog grubog previda u KBC-u, ovaj ponedjeljak provela 12 sati u sanitetskim kolima prije nego što je iz bolnice na Križinama stigla na drugi kraj grada.

Pacijenticu su, naime, prevezli na Vis gdje jest njezina adresa stanovanja, ali prije toga nisu kontaktirali nikoga iz njene uže obitelji od kojih je dio u Splitu, a dio u Zagrebu. Da su razgovarali s rodbinom, doznali bi da njihova gotovo nepokretna supruga, majka, baka i svekrva nipošto ne smije ostati bez nečije neposredne njege koju trenutno na viškoj adresi nema.

Stoga je nesretna žena u teškom zdravstvenom stanju istrpjela boravak i vožnju u sanitetskom vozilu cijeli bogovetni dan.

---

---

Nitko ne daje informacije

- Svekrva je zaprimljena prije deset dana u bolnicu i tri dana bila je liječena na intenzivnoj. Nakon toga puštena je na odjel i nismo imali nikakvu informacije o njezinu stanju unatoč tome što je njezina kćer svaki dan dolazila u bolnicu.

Suprug je u nedjelju bio u Splitu, pokušao je zajedno sa sestrom doći do prof. Kovačića (dr. Vedran Kovačić, pročelnik op.a.), ali ih nije htio primiti i rečeno im je da će to moći tek sutradan.

Sutradan u 13 sati zovu iz Saniteta mog svekra koji je trenutno u Splitu da su nonu doveli na Vis ispred kuće. Nitko od nas za to nije znao! A već u petak su napisali otpusno pismo i zvali sanitet s Visa da u ponedjeljak krene po nju.

---

image

Pogled iz Kuta na višku luku i trajekt

 

Tom Dubravec/ Cropix
---

Kćerka je dolazila cijeli tjedan u posjet svaki dan, dakle i u petak i u subotu, i u nedjelju. Nitko se niti njoj niti sinu ne obraća. Nemamo nikakvu informaciju o njezinu liječenju cijeli tjedan, pa tako ni o tome da je puštaju doma.

Ona je bila u vozilu jučer dobrih 12 sati, dijabetičarka je, nije sve to vrijeme ni jela ni pila. Usnice su joj već bile popucale na rubovima od dehidracije. Znate da dijabetičari moraju češće jesti. Ispalili smo!

Zvali smo bolnicu, odazvala se jedna doktorica koja je bila dosta osorna, otpilila nas je rekavši nam da ona s tim nema ništa i uputila nas na doktora Juricu Nazlića. Došli smo do tog doktora Nazlića koji nam se ispričao, ali isto kao da nam se ispričao za krivo nalakirane nokte – uzrujana je Marijana Božić, inače nevjesta 74-godišnje pacijentice.

- Dr. Nazlić je ponudio da će platiti na Visu apartman kako bi svekrva prenoćila. Apartman? Pa tko će s njom bit u tom apartmanu? Njoj treba njega 24 sata. Bili smo izvan sebe.

Moja zaova je to odlučno odbila i zatražila da mater vrate u Split. Trenutno se ni moj svekar ne može o njoj brinuti. Sreća da je bilo trajektne linije s Visa za nazad jer ne smijemo niti zamisliti koliko bi ta agonija potrajala. I ovako su je izvozali duže nego da je morala u New York.

Došla je u Split oko osam uri navečer, onda su je opet držali neko vrijeme u bolnici. Došao je dr. Nazlić, ali smo stekli dojam da oni na nas prebacuju priču jer, zamislite, mi smo krivi što nismo na Visu – ogorčena je Marijana, nevjesta pacijentice.

---

image

Sanitetsko vozilo s pacijenticom putovalo je trajektom na Vis i natrag bez ikakve potrebe

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Angažman odvjetnika

Bili su, kažu, izvan sebe i stoga su odlučili angažirati i odvjetnika i napisati pritužbu bolnici i Ministarstvu.

- Ovakav odnos prema pacijentu je nedopustiv. Doduše, koliko smo čuli, na drugim odjelima u KBC-u Split stvari puno bolje funkcioniraju jer se na zahtjev obitelji pacijenti znaju ostaviti koji dan dulje u bolnici dok se obitelj ne organizira. Nama je neshvatljivo da su oni na ovom odjelu gdje je bila majka već u petak zvali sanitet, a nas o tome nitko nije kontaktirao.

Prva tri dana su na intenzivnoj napravili sve korektno, ali kada su je premjestili na odjel, nikako nismo mogli doći do informacija – tvrdi sin Matko, inače i sam medicinski djelatnik, odnosno specijalist oralne kirurgije.

- Kako obični smrtnici uopće mogu dobiti ikakvu informaciju kad ja kao kolega to nisam uspio? Šest sati putujem iz Zagreba radi toga da doznam kako mi je majka, a liječnik sjedi u kancelariji i ne želi izići da mi da informaciju. Sestra ode do njega i kaže mu da ga ja ispred čekam, a on uzvraća preko nje da me ne može primiti. Pa to je krajnji bezobrazluk!

Rečeno nam je da informacije možemo dobiti i telefonom u točno određeno vrijeme, ali tada je linija zauzeta ili se nitko ne javlja, a zovemo po 25 puta. Pa gdje to ima? Ja zbilja ne mogu reći da doktori ne rade svoje posao, ono što sam pročitao u otpusnom pismu govori da su napravili sve što je trebalo, spasili su ženu i vratili je u život.

Ali menadžment klinike, odnosno tog odjela, prava je katastrofa! Tu se ne zna tko pije, a tko plaća, nema nikakvog protokola... Sestre i asistentice se ponašaju kao šerifi, neke pacijente u sobama ne pogledaju po tri sata, majku sam zatekao žednu na odjelu. To su stvari o kojima treba govoriti.

---

image

Bolnica Križine, odakle je otpuštena bolesnica na kućnu njegu

 

Josko Šupić/Cropix
---

Radio sam i sam u Zagrebu u bolnici, ali rijetko sam čuo za ovakav nered. "Ajoj, pa zar ste vi u Splitu? A šta ćemo, dogodilo se...", bila je njihova reakcija. Svi peru ruke, a to nas je još više razljutilo. Pa ovo je nedopustivo.

Znam da je u bolnici puno pacijenata i da je veliki pritisak na KBC Split, ali to nije razlog da se stvari ne unaprijede – kaže dr. Božić, osupnut nedostatkom empatije u splitskoj bolnici. Zbog svega je, dodaje, ovih dana ugroženo i zdravlje njegova oca koji je i sam pacijent i treba mu njega.

‘Loše smo procijenili‘

Kontaktirali smo dr. Juricu Nazlića, specijalista kliničke farmakologije, endokrinologije i dijabetologije sa Zavoda za intenzivnu medicinu Klinike za unutarnje bolesti na Križinama.

- Žena nije psihijatrijski pacijent, muž joj je bio u posjetu i mi smo, možda naivno, čak očekivali da je ona svoj izlazak iz bolnice s obitelji iskomunicirala. Napravili smo sve u dobroj vjeri i naša greška je što to nismo potvrdili s obitelji.

Ona nam je kazala da je na Visu adresa na kojoj živi. Trebali smo, kažem, to potvrditi s obitelji, ali nismo imali nijedan znak da pacijentica nije dobro razumjela. Možda je pacijentica niže percepcije nego što smo stekli dojam, no ona nema anamnezu psihijatrijskih bolesti i nije pokazivala znakove dezorijentacije. Ali istina, loše smo procijenili - priznao je dr. Nazlić.

---

image

Dr. Jurica Nazlić: Taj slučaj je iznimka i posljedica nesretnog spleta okolnosti
 

Jakov Prkić/Cropix
---

- Žena je izliječena, organizirali smo službeni sanitet koji ju je vratio u Split. Kad je nama rodbina javila da nema nikoga doma, odmah smo organizirali i povratak. Taj slučaj je iznimka i posljedica nesretnog spleta okolnosti.

Mi inače ovdje imamo neke od najtežih pacijenata, stariji su i s više kroničnih bolesti, s mnogima se i ne može komunicirati, ali nikad nismo imali sličan slučaj. Jednostavno smo se u ovom slučaju mimoilazili – komentirao je liječnik.

Na primjedbu rodbine da su cijeli tjedan ostali uskraćeni za informacije o pacijentici, odnosno da se nitko nije odaziao na telefon, on kaže da je vjerojatno i to nesretan splet okolnosti jer većina ostalih se na to ne žali.

Na tvrdnje rodbine da je 74-godišnjakinja s Visa vraćena dehidrirana, odgovara da pacijent u sanitetskim kolima nije bez njege, već su tu dva medicinska tehničara koji u svakom trenutku pružaju svu njegu. To da je rodbini ponudio apartman za nonu, nije htio potvrditi.

Dr. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split, za slučaj je doznao od nas.

- A šta da vam kažem, moram vidjeti o čemu se radi - bilo je prvo što je rekao.

- Imamo sve više starijih pacijenata s više kroničnih bolesti, njihov boravak u bolnici se otegne, ali dođe dan kada tu osobu moramo otpustiti. Tada se često događa da nemaju kući odgovarajuću skrb.

Nije se to još dogodilo

Sve više bolesnika je u devedesetim godinama života, a njihova djeca su u sedamdesetima. Imamo situaciju da se stari brinu o starima. Često nas ljudi mole da netko ostane koji dan duže upravo zbog toga što se obitelj mora organizirati. Neki traže i po dva mjeseca produženi boravak - govori dr. Meštrović i dodaje da za slične slučajeve imaju Odjel integrirane zdravstvene skrbi u kojemu su i dva socijalna radnika.

---

image

Dr. Julije Meštrović: Moram vidjeti o čemu se radi

 

Tom Dubravec/Cropix
---

Obećao je da će ustvrditi detalje slučaja od ovog ponedjeljka, kada je starija pacijentica otpuštena bez konzultacija s obitelji.

Inače, o liječnicima s odjela o kojemu se radi zna sve najbolje i nije mu poznato da se do sada nešto slično događalo.

Napominje da je u KBC-u svaki dan pet i po tisuća pacijenata, i to samo ambulantnih.

- Da se svaki dan javi samo jedan nezadovoljnik, a obično se takvi jave vama novinarima, stekli biste i vi i javnost loš dojam o bolnici. Mi naprosto s tim računamo jer ovi koji nas hvale se obično ne javljaju - rezonira ravnatelj KBC-a Split.

Što se, pak, tiče komunikacije s liječnicima na odjelima, dr. Meštrović priznaje da postoje kolege koji ne znaju razgovarati s pacijentima i zainteresiranom rodbinom. Iako to ništa ne govori o njihovoj stručnosti, ipak ih to ne amnestira za neadekvatan pristup i stoga često razgovara s kolegama kako bi se to popravilo.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
ilustracija/Cropix Josko Šupić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/ Cropix Nikša Stipaničev/Cropix
ilustracija/Cropix

Obitelj je odlučila angažirati i odvjetnika i napisati pritužbu bolnici i Ministarstvu

Josko Šupić/Cropix

Bolnica Križine, odakle je otpuštena bolesnica na kućnu njegu

 

Jakov Prkić/Cropix

Dr. Jurica Nazlić: Taj slučaj je iznimka i posljedica nesretnog spleta okolnosti
 

Tom Dubravec/Cropix

Dr. Julije Meštrović: Moram vidjeti o čemu se radi

 

Tom Dubravec/ Cropix

Pogled iz Kuta na višku luku i trajekt

 

Nikša Stipaničev/Cropix

Sanitetsko vozilo s pacijenticom putovalo je trajektom na Vis i natrag bez ikakve potrebe

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/obitelj-bijesna-na-splitsku-bolnicu-bolesnu-nonu-su-12-sati-vozali-na-vis-pa-natrag-nismo-ni-znali-da-je-pustaju-doma-1375587 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=922aa214320b49f626baffc0a75839a521699556 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Obitelj+bijesna+na+splitsku+bolnicu%3A+Bolesnu+nonu+su+12+sati+vozali+na+Vis+pa+natrag.+Nismo+ni+znali+da+je+pu%C5%A1taju+doma&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fobitelj-bijesna-na-splitsku-bolnicu-bolesnu-nonu-su-12-sati-vozali-na-vis-pa-natrag-nismo-ni-znali-da-je-pustaju-doma-1375587 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fobitelj-bijesna-na-splitsku-bolnicu-bolesnu-nonu-su-12-sati-vozali-na-vis-pa-natrag-nismo-ni-znali-da-je-pustaju-doma-1375587 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Pacijenticu su nakon liječenja prevezli na Vis, gdje jest njezina adresa stanovanja, ali prije toga nisu kontaktirali nikoga iz njene uže obitelji od kojih je dio u Splitu, a dio u Zagrebu. Ona je gotovo nepokretna pa nipošto ne smije ostati bez njege koju na Visu nema. Stoga je nesretna žena u teškom zdravstvenom stanju istrpjela boravak i vožnju u sanitetskom vozilu cijeli dan [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘splet okolnosti‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Split‘splet okolnosti‘

Obitelj bijesna na splitsku bolnicu: Bolesnu nonu su 12 sati vozali na Vis pa natrag. Nismo ni znali da je puštaju doma

Piše Silvana Uzinić
26. ožujka 2024. - 21:00

"Kako je moguće da je naša nona otpuštena s liječenja iz splitske bolnice, a da o tome nismo prethodno obaviješteni?", pita obitelj 74-godišnje A. B. koja je, zbog grubog previda u KBC-u, ovaj ponedjeljak provela 12 sati u sanitetskim kolima prije nego što je iz bolnice na Križinama stigla na drugi kraj grada.

Pacijenticu su, naime, prevezli na Vis gdje jest njezina adresa stanovanja, ali prije toga nisu kontaktirali nikoga iz njene uže obitelji od kojih je dio u Splitu, a dio u Zagrebu. Da su razgovarali s rodbinom, doznali bi da njihova gotovo nepokretna supruga, majka, baka i svekrva nipošto ne smije ostati bez nečije neposredne njege koju trenutno na viškoj adresi nema.

Stoga je nesretna žena u teškom zdravstvenom stanju istrpjela boravak i vožnju u sanitetskom vozilu cijeli bogovetni dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 19:44