stdClass Object ( [id] => 1358639 [title] => Odvjetništvo donijelo odluku o krivnji za tragediju u splitskom Domu, za smrt 18 korisnika osumnjičene su bile tri osobe [alias] => odvjetnistvo-donijelo-odluku-o-krivnji-za-tragediju-u-splitskom-domu-za-smrt-18-korisnika-osumnjicene-su-bile-tri-osobe [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon nešto više od godinu dana otkako je pokrenulo istragu zbog sumnji na počinjenje teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi, posljedica kojeg je bila smrt 18 korisnika Doma za starije i nemoćne osobe u splitskoj Vukovarskoj ulici, koji su početkom 2020. godine bili zaraženi virusom SARS-CoV-2, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je odluku.

---

---

Kako doznajemo, istragu su obustavili jer nije utvrđena osnovana sumnja da je troje okrivljenih počinilo kaznena djela za koja im je prijetilo od jedne do osam godina robije.

A pod sumnjom i istragom bili su Ivan Škaričić, bivši dugogodišnji HDZ-ov gradonačenik Omiša i tada ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu, Zdravka Đapić Kolak kao glavna medicinska sestra u Domu u Vukovarskoj ulici i voditeljica Odjela za brigu o zdravlju, pojačanu njegu i rehabilitaciju, te Belita Šurjak, liječnica opće medicine koja se brinula o korisnicima Doma.

Sumnjičilo ih se da su "kao članovi Povjerenstva pružatelja usluga socijalne skrbi Doma postupili protivno pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja mjera za sprječavanja i suzbijanje bolničkih infekcija, protivno programu za prevenciju i kontrolu infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi donesenom u rujnu 2019. godine, a potom i protivno uputama HZJZ-a za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u domovima za starije osobe i drugim ustanovama u sustavu socijalne skrbi od 27. ožujka 2020.​". Konkretno, sumnjalo se da nisu u potpunosti provodili tražene preventivne mjere te poduzeli radnje za rano otkrivanje infekcije te pravodobno prijavili nadležnoj epidemiološkoj službi pojavu temperature i drugih simptoma koji su mogli upućivati na infekciju virusom SARS-CoV-2 kod korisnika Doma u objektu u Vukovarskoj ulici s povećanim rizikom obolijevanja.

Također, sumnjičilo ih se i da nisu ograničili u potpunosti kretanje korisnika i djelatnika unutar ustanove te nisu imenovali tim za kontrolu bolničkih infekcija koji svakodnevno provodi, prati i nadzire provedbu preporuka, a sve to jer su lakomisleno smatrali da time neće izazvati opasnost za djelatnike i korisnike Doma.

Tijekom istrage pribavljeni su brojna dokumentacija te iskazi 20-ak svjedoka, kao i osumnjičenih te je provedeno i vještačenje Medicinskog fakulteta u Splitu.

---

image

Škaričić je, tijekom istrage, kazao da je iznenađen za što ga se tereti i da je on vjerojatno jedini u Hrvatskoj i Europi koji se našao u ovakvoj situaciji nakon COVID-a

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Škaričić je, tijekom istrage, kazao da je iznenađen za što ga se tereti i da je on vjerojatno jedini u Hrvatskoj i Europi koji se našao u ovakvoj situaciji nakon COVID-a. Kazao je da je vrlo ozbiljno shvatio situaciju vezano za COVID, da su i on i druge dvije osumnjičene djelatnice poduzeli sve mjere koje su propisale nadležne institucije te je osnovao i Krizni stožer pri Domu koji se svakodnevno sastajao kako bi postavio i kontrolirao mjere te ih nadopunjavao. Pojasnio je, uz ostalo, da u stožer nije imenovan epidemiolog jer tada nisu mogli telefonski stupiti u kontakt s NZJZ-om jer su oni bili desetkovani zbog epidemije, a jako teško ih je bilo dobiti na telefon i e-mail.

Jedan od svjedoka koji je saslušan bio je i Bernard Kaić, tadašnji voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, koji je kazao da ga je 7. travnja nazvao kolega iz Splita i kazao mu da imaju grupiranje oboljelih osoba s temperaturom u navedenom Domu pa je on osobno došao i napravio izvješće. Dakle, ulazi na svaki odjel su bili zaključani pa se nije moglo nekontrolirano ulaziti i izlaziti. Do 7. travnja u Domu nisu svi imali adekvatnu zaštitnu opremu, a i ono što su imali nisu svi znali pravilno koristiti. Po Kaiću, na odjelima nije bilo dovoljno raspršivača niti sredstava za dezinfekciju, a poduzete mjere nisu bile dovoljne za prevenciju zbog nedostatka zaštitne opreme koja tada nije bila tako lako dostupna. Naveo je da se tada dijagnostika temeljila na PCR testovima kojima Dom nije ni raspolagao.

Ključni dokaz tužiteljstvu da oslobodi sumnje navedeni trojac za smrt 18 štićenika bilo je vještačenje. Dr. Mladen Smoljanović, jedan od trojice vještaka, naveo je da osoblje ispočetka nije imalo ništa od zaštitne opreme, osim jednokratnih rukavica te platnenih maski koje su sami šivali, a da je širenju virusa u Domu pridonijela prenapučenost soba. Istaknuo je kako je Dom u Vukovarskoj neuvjetan jer nije uređen po standardima i da je čak ravnatelj Škaričić bio liječnik ili netko slične struke ne bi mogao bitno utjecati na širenje virusa. Po njemu, niti glavna sestra niti liječnica nisu napravile nikakav propust jer je njima bilo dovoljno prijaviti sumnju u COVID, a to su i napravile, dok s druge strane Epidemiološka služba to može potvrditi ili opovrgnuti, a to je moguće samo testiranjem. Kada se sve počelo događati krajem ožujka s jednom korisnicom, NZJZ je bio prepolovljen zbog epidemije i nisu imali dovoljan broj epidemiologa pa su zato samo telefonom kontaktirali s pacijentima.

Inspekcijski su nadzori utvrdili da je Dom postupao sukladno uputama i preporukama svih nadležnih tijela i da nije bilo nikakvih nepravilnosti i propusta.

ODO je tražio i dopunu medicinskog vještačenja pa je Povjerenstvo za sudbena mišljenja splitskog Medicinskog fakulteta, u kojem su bili epidemiolog prof. dr. sc. Smoljanović i prof. dr. sc. Marija Definis, specijalist sudske medicine, također zaključilo da su okrivljenici u potpunosti radili sve prema uputama, preporukama i odlukama nadležnih institucija. Po njima, postupanje zaposlenika Doma nije pridonijelo niti ulasku niti širenju virusa SARS-CoV-2 u Domu niti je utvrđeno zanemarivanje i zapostavljanje korisnika ili nekorektan odnos prema djelatnicima.

---

image

Ključni dokaz tužiteljstvu za smrt 18 štićenika bilo je vještačenje

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Vještaci su istaknuli da je u sprječavanju nastanka epidemije bitan čimbenik pravovremeno utvrđivanje zaraženosti korisnika i djelatnika, što je u isključivoj nadležnosti Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti NZJZ-a SDŽ. Drugi je dostatna i valjana osobna zaštitna oprema, posebno zaštitne maske za sve djelatnike i korisnike. Tada nije bilo dovoljno pregača, vizira i zaštitnih maski FFP2 ili FFP3 pa su koristili jednoslojne pamučne maske koje su sami šili, a to je davalo osjećaj lažne sigurnosti. Tek su 8. travnja, nakon višekratnog traženja, od Stožera civilne zaštite dobili dovoljnu količinu opreme, a epidemija je tada već izbila.

- Preminuli korisnici su gotovo svi bili teški bolesnici u terminalnoj fazi svojih bolesti i u veoma visokoj životnoj dobi i kao takvi su, neovisno o situaciji s pandemijom koronavirusa, imali primjerenu zdravstvenu skrb i nadzor te liječenje koje bi imali i u bolnici s obzirom na to da do tada lijeka niti cjepiva za koronavirus nije bilo - zaključili su, uz ostalo, vještaci.

Nakon svega, zamjeniku ODO-a Split nije preostalo ništa nego obustaviti istragu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Doznajemo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Doznajemo 2 0 6672 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-26 11:57:38 [created_by] => 3229 [created_by_alias] => Vladimir Urukalo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-26 14:29:04 [modified_by] => 3229 [publish_up] => 2024-01-26 14:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Odvjetništvo donijelo odluku o krivnji za tragediju u splitskom Domu, za smrt 18 korisnika osumnjičene su bile tri osobe page_title=Odvjetništvo donijelo odluku o krivnji za tragediju u splitskom Domu, za smrt 18 korisnika osumnjičene su bile tri osobe [metakey] => dom za starije i nemoćne osobe, Dom za starije i nemoćne osobe Split, dom za starije i nemoćne u vukovarskoj, Split, istraga, Ivan Škaričić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26452991.png","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26452909.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/23773834.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Preminulo\u00a0je 18 korisnika Doma za starije i nemo\u0107ne osobe u Splitu, a pod sumnjom i istragom bili su\u00a0tada\u0161nji ravnatelj Ivan \u0160kari\u010di\u0107 i jo\u0161 dvije osobe<\/p>","

Klju\u010dni dokaz tu\u017eiteljstvu za smrt 18 \u0161ti\u0107enika bilo je vje\u0161ta\u010denje<\/p>","

\u0160kari\u010di\u0107 je, tijekom istrage, kazao da je iznena\u0111en za \u0161to ga se tereti i da je on vjerojatno jedini u Hrvatskoj i Europi koji se na\u0161ao u ovakvoj\u00a0situaciji nakon COVID-a<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1340x924","hd_26452991_1920.png":"1920x1080","k_26452991_1280.png":"1280x1280","k_26452991_1024.png":"1024x1024","k_26452991_640.png":"640x640","k_26452991_480.png":"480x480","k_26452991_340.png":"340x340","k_26452991_220.png":"220x220","o_26452991_1280.png":"1280x882","o_26452991_1024.png":"1024x706","o_26452991_640.png":"640x441","o_26452991_480.png":"480x330","o_26452991_340.png":"340x234","o_26452991_220.png":"220x151","h_26452991_1280.png":"1280x854","h_26452991_1024.png":"1024x683","h_26452991_640.png":"640x427","h_26452991_480.png":"480x320","h_26452991_340.png":"340x227","h_26452991_220.png":"220x147","pp_26452991_1280.png":"1280x1628","pp_26452991_1024.png":"1024x1303","pp_26452991_640.png":"640x814","pp_26452991_480.png":"480x611","pp_26452991_340.png":"340x432","pp_26452991_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26452909_1920.jpg":"1920x1080","k_26452909_1280.jpg":"1280x1280","k_26452909_1024.jpg":"1024x1024","k_26452909_640.jpg":"640x640","k_26452909_480.jpg":"480x480","k_26452909_340.jpg":"340x340","k_26452909_220.jpg":"220x220","o_26452909_1280.jpg":"1280x853","o_26452909_1024.jpg":"1024x682","o_26452909_640.jpg":"640x426","o_26452909_480.jpg":"480x320","o_26452909_340.jpg":"340x226","o_26452909_220.jpg":"220x146","h_26452909_1280.jpg":"1280x854","h_26452909_1024.jpg":"1024x683","h_26452909_640.jpg":"640x427","h_26452909_480.jpg":"480x320","h_26452909_340.jpg":"340x227","h_26452909_220.jpg":"220x147","pp_26452909_1280.jpg":"1280x1628","pp_26452909_1024.jpg":"1024x1303","pp_26452909_640.jpg":"640x814","pp_26452909_480.jpg":"480x611","pp_26452909_340.jpg":"340x432","pp_26452909_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1285","hd_23773834_1920.jpg":"1920x1080","k_23773834_1280.jpg":"1280x1280","k_23773834_1024.jpg":"1024x1024","k_23773834_640.jpg":"640x640","k_23773834_480.jpg":"480x480","k_23773834_340.jpg":"340x340","k_23773834_220.jpg":"220x220","o_23773834_1280.jpg":"1280x856","o_23773834_1024.jpg":"1024x685","o_23773834_640.jpg":"640x428","o_23773834_480.jpg":"480x321","o_23773834_340.jpg":"340x227","o_23773834_220.jpg":"220x147","h_23773834_1280.jpg":"1280x854","h_23773834_1024.jpg":"1024x683","h_23773834_640.jpg":"640x427","h_23773834_480.jpg":"480x320","h_23773834_340.jpg":"340x227","h_23773834_220.jpg":"220x147","pp_23773834_1280.jpg":"1280x1628","pp_23773834_1024.jpg":"1024x1303","pp_23773834_640.jpg":"640x814","pp_23773834_480.jpg":"480x611","pp_23773834_340.jpg":"340x432","pp_23773834_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4148164 Threads: 4 Questions: 125383411 Slow queries: 54479 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3803216 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/odvjetnistvo-donijelo-odluku-o-krivnji-za-tragediju-u-splitskom-domu-za-smrt-18-korisnika-osumnjicene-su-bile-tri-osobe-1358639 [printLink] => /split/odvjetnistvo-donijelo-odluku-o-krivnji-za-tragediju-u-splitskom-domu-za-smrt-18-korisnika-osumnjicene-su-bile-tri-osobe-1358639?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 718350 [name] => dom za starije i nemoćne osobe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-01 15:44:39 [main_article_id] => 0 [alias] => dom-za-starije-i-nemocne-osobe [link] => /tag/dom-za-starije-i-nemocne-osobe ) [1] => stdClass Object ( [id] => 736745 [name] => Dom za starije i nemoćne osobe Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-15 10:15:24 [main_article_id] => 0 [alias] => dom-za-starije-i-nemocne-osobe-split [link] => /tag/dom-za-starije-i-nemocne-osobe-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 605654 [name] => dom za starije i nemoćne u vukovarskoj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-08 08:18:32 [main_article_id] => 0 [alias] => dom-za-starije-i-nemocne-u-vukovarskoj [link] => /tag/dom-za-starije-i-nemocne-u-vukovarskoj ) [3] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [4] => stdClass Object ( [id] => 291491 [name] => istraga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => istraga [link] => /tag/istraga ) [5] => stdClass Object ( [id] => 242118 [name] => Ivan Škaričić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-skaricic [link] => /tag/ivan-skaricic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Doznajemo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Odvjetništvo donijelo odluku o krivnji za tragediju u splitskom Domu, za smrt 18 korisnika osumnjičene su bile tri osobe [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3229 [name] => Vladimir Urukalo [username] => vladimir-urukalo [email] => vladimir-urukalo@sd.hr [password] => $2y$10$rgyq3xZ1UxSvAtwZX451CONOsVI0fxhUfQE/LUPcv7rt8nYMmDiny [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vladimir-urukalo-3229 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1747 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c92d4ffb88f6f09a6d26e581b1556f3e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26452991.png [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] =>

Preminulo je 18 korisnika Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu, a pod sumnjom i istragom bili su tadašnji ravnatelj Ivan Škaričić i još dvije osobe

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26452991.png [title] =>

Preminulo je 18 korisnika Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu, a pod sumnjom i istragom bili su tadašnji ravnatelj Ivan Škaričić i još dvije osobe

Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26452909.jpg [title] =>

Ključni dokaz tužiteljstvu za smrt 18 štićenika bilo je vještačenje

Vladimir Dugandžić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/23773834.jpg [title] =>

Škaričić je, tijekom istrage, kazao da je iznenađen za što ga se tereti i da je on vjerojatno jedini u Hrvatskoj i Europi koji se našao u ovakvoj situaciji nakon COVID-a

Vladimir Dugandžić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon nešto više od godinu dana otkako je pokrenulo istragu zbog sumnji na počinjenje teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi, posljedica kojeg je bila smrt 18 korisnika Doma za starije i nemoćne osobe u splitskoj Vukovarskoj ulici, koji su početkom 2020. godine bili zaraženi virusom SARS-CoV-2, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je odluku.

---

---

Kako doznajemo, istragu su obustavili jer nije utvrđena osnovana sumnja da je troje okrivljenih počinilo kaznena djela za koja im je prijetilo od jedne do osam godina robije.

A pod sumnjom i istragom bili su Ivan Škaričić, bivši dugogodišnji HDZ-ov gradonačenik Omiša i tada ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu, Zdravka Đapić Kolak kao glavna medicinska sestra u Domu u Vukovarskoj ulici i voditeljica Odjela za brigu o zdravlju, pojačanu njegu i rehabilitaciju, te Belita Šurjak, liječnica opće medicine koja se brinula o korisnicima Doma.

Sumnjičilo ih se da su "kao članovi Povjerenstva pružatelja usluga socijalne skrbi Doma postupili protivno pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja mjera za sprječavanja i suzbijanje bolničkih infekcija, protivno programu za prevenciju i kontrolu infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi donesenom u rujnu 2019. godine, a potom i protivno uputama HZJZ-a za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u domovima za starije osobe i drugim ustanovama u sustavu socijalne skrbi od 27. ožujka 2020.​". Konkretno, sumnjalo se da nisu u potpunosti provodili tražene preventivne mjere te poduzeli radnje za rano otkrivanje infekcije te pravodobno prijavili nadležnoj epidemiološkoj službi pojavu temperature i drugih simptoma koji su mogli upućivati na infekciju virusom SARS-CoV-2 kod korisnika Doma u objektu u Vukovarskoj ulici s povećanim rizikom obolijevanja.

Također, sumnjičilo ih se i da nisu ograničili u potpunosti kretanje korisnika i djelatnika unutar ustanove te nisu imenovali tim za kontrolu bolničkih infekcija koji svakodnevno provodi, prati i nadzire provedbu preporuka, a sve to jer su lakomisleno smatrali da time neće izazvati opasnost za djelatnike i korisnike Doma.

Tijekom istrage pribavljeni su brojna dokumentacija te iskazi 20-ak svjedoka, kao i osumnjičenih te je provedeno i vještačenje Medicinskog fakulteta u Splitu.

---

image

Škaričić je, tijekom istrage, kazao da je iznenađen za što ga se tereti i da je on vjerojatno jedini u Hrvatskoj i Europi koji se našao u ovakvoj situaciji nakon COVID-a

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Škaričić je, tijekom istrage, kazao da je iznenađen za što ga se tereti i da je on vjerojatno jedini u Hrvatskoj i Europi koji se našao u ovakvoj situaciji nakon COVID-a. Kazao je da je vrlo ozbiljno shvatio situaciju vezano za COVID, da su i on i druge dvije osumnjičene djelatnice poduzeli sve mjere koje su propisale nadležne institucije te je osnovao i Krizni stožer pri Domu koji se svakodnevno sastajao kako bi postavio i kontrolirao mjere te ih nadopunjavao. Pojasnio je, uz ostalo, da u stožer nije imenovan epidemiolog jer tada nisu mogli telefonski stupiti u kontakt s NZJZ-om jer su oni bili desetkovani zbog epidemije, a jako teško ih je bilo dobiti na telefon i e-mail.

Jedan od svjedoka koji je saslušan bio je i Bernard Kaić, tadašnji voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, koji je kazao da ga je 7. travnja nazvao kolega iz Splita i kazao mu da imaju grupiranje oboljelih osoba s temperaturom u navedenom Domu pa je on osobno došao i napravio izvješće. Dakle, ulazi na svaki odjel su bili zaključani pa se nije moglo nekontrolirano ulaziti i izlaziti. Do 7. travnja u Domu nisu svi imali adekvatnu zaštitnu opremu, a i ono što su imali nisu svi znali pravilno koristiti. Po Kaiću, na odjelima nije bilo dovoljno raspršivača niti sredstava za dezinfekciju, a poduzete mjere nisu bile dovoljne za prevenciju zbog nedostatka zaštitne opreme koja tada nije bila tako lako dostupna. Naveo je da se tada dijagnostika temeljila na PCR testovima kojima Dom nije ni raspolagao.

Ključni dokaz tužiteljstvu da oslobodi sumnje navedeni trojac za smrt 18 štićenika bilo je vještačenje. Dr. Mladen Smoljanović, jedan od trojice vještaka, naveo je da osoblje ispočetka nije imalo ništa od zaštitne opreme, osim jednokratnih rukavica te platnenih maski koje su sami šivali, a da je širenju virusa u Domu pridonijela prenapučenost soba. Istaknuo je kako je Dom u Vukovarskoj neuvjetan jer nije uređen po standardima i da je čak ravnatelj Škaričić bio liječnik ili netko slične struke ne bi mogao bitno utjecati na širenje virusa. Po njemu, niti glavna sestra niti liječnica nisu napravile nikakav propust jer je njima bilo dovoljno prijaviti sumnju u COVID, a to su i napravile, dok s druge strane Epidemiološka služba to može potvrditi ili opovrgnuti, a to je moguće samo testiranjem. Kada se sve počelo događati krajem ožujka s jednom korisnicom, NZJZ je bio prepolovljen zbog epidemije i nisu imali dovoljan broj epidemiologa pa su zato samo telefonom kontaktirali s pacijentima.

Inspekcijski su nadzori utvrdili da je Dom postupao sukladno uputama i preporukama svih nadležnih tijela i da nije bilo nikakvih nepravilnosti i propusta.

ODO je tražio i dopunu medicinskog vještačenja pa je Povjerenstvo za sudbena mišljenja splitskog Medicinskog fakulteta, u kojem su bili epidemiolog prof. dr. sc. Smoljanović i prof. dr. sc. Marija Definis, specijalist sudske medicine, također zaključilo da su okrivljenici u potpunosti radili sve prema uputama, preporukama i odlukama nadležnih institucija. Po njima, postupanje zaposlenika Doma nije pridonijelo niti ulasku niti širenju virusa SARS-CoV-2 u Domu niti je utvrđeno zanemarivanje i zapostavljanje korisnika ili nekorektan odnos prema djelatnicima.

---

image

Ključni dokaz tužiteljstvu za smrt 18 štićenika bilo je vještačenje

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Vještaci su istaknuli da je u sprječavanju nastanka epidemije bitan čimbenik pravovremeno utvrđivanje zaraženosti korisnika i djelatnika, što je u isključivoj nadležnosti Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti NZJZ-a SDŽ. Drugi je dostatna i valjana osobna zaštitna oprema, posebno zaštitne maske za sve djelatnike i korisnike. Tada nije bilo dovoljno pregača, vizira i zaštitnih maski FFP2 ili FFP3 pa su koristili jednoslojne pamučne maske koje su sami šili, a to je davalo osjećaj lažne sigurnosti. Tek su 8. travnja, nakon višekratnog traženja, od Stožera civilne zaštite dobili dovoljnu količinu opreme, a epidemija je tada već izbila.

- Preminuli korisnici su gotovo svi bili teški bolesnici u terminalnoj fazi svojih bolesti i u veoma visokoj životnoj dobi i kao takvi su, neovisno o situaciji s pandemijom koronavirusa, imali primjerenu zdravstvenu skrb i nadzor te liječenje koje bi imali i u bolnici s obzirom na to da do tada lijeka niti cjepiva za koronavirus nije bilo - zaključili su, uz ostalo, vještaci.

Nakon svega, zamjeniku ODO-a Split nije preostalo ništa nego obustaviti istragu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix
Cropix

Preminulo je 18 korisnika Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu, a pod sumnjom i istragom bili su tadašnji ravnatelj Ivan Škaričić i još dvije osobe

Vladimir Dugandžić/Cropix

Ključni dokaz tužiteljstvu za smrt 18 štićenika bilo je vještačenje

Vladimir Dugandžić/Cropix

Škaričić je, tijekom istrage, kazao da je iznenađen za što ga se tereti i da je on vjerojatno jedini u Hrvatskoj i Europi koji se našao u ovakvoj situaciji nakon COVID-a

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/odvjetnistvo-donijelo-odluku-o-krivnji-za-tragediju-u-splitskom-domu-za-smrt-18-korisnika-osumnjicene-su-bile-tri-osobe-1358639 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=46f1505cb792175a12557c716d73556c15f93a6f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Odvjetni%C5%A1tvo+donijelo+odluku+o+krivnji+za+tragediju+u+splitskom+Domu%2C+za+smrt+18+korisnika+osumnji%C4%8Dene+su+bile+tri+osobe&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fodvjetnistvo-donijelo-odluku-o-krivnji-za-tragediju-u-splitskom-domu-za-smrt-18-korisnika-osumnjicene-su-bile-tri-osobe-1358639 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fodvjetnistvo-donijelo-odluku-o-krivnji-za-tragediju-u-splitskom-domu-za-smrt-18-korisnika-osumnjicene-su-bile-tri-osobe-1358639 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Doznajemo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SplitDoznajemo

Odvjetništvo donijelo odluku o krivnji za tragediju u splitskom Domu, za smrt 18 korisnika osumnjičene su bile tri osobe

Piše Vladimir Urukalo
26. siječnja 2024. - 15:25
Preminulo je 18 korisnika Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu, a pod sumnjom i istragom bili su tadašnji ravnatelj Ivan Škaričić i još dvije osobeCropix

Nakon nešto više od godinu dana otkako je pokrenulo istragu zbog sumnji na počinjenje teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi, posljedica kojeg je bila smrt 18 korisnika Doma za starije i nemoćne osobe u splitskoj Vukovarskoj ulici, koji su početkom 2020. godine bili zaraženi virusom SARS-CoV-2, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 04:44