stdClass Object ( [id] => 1285386 [title] => Ova zgrada u centru Splita slavi 120. rođendan; izvana je prava ljepotica, a iznutra kao ubožnica! Ovo je njezina priča [alias] => ova-zgrada-u-centru-splita-slavi-120-rodendan-izvana-je-prava-ljepotica-a-iznutra-kao-uboznica-ovo-je-njezina-prica [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zgrada Sumpornih toplica jedan je od najljepših primjera secesije u Splitu. Barem kad se gleda izvana. No njezina unutrašnjost vapi za obnovom. Splitski KBC obilježio je 120 godina otkad su po projektu Kamila Tončića 1903. izgrađene splitske Toplice, jedna od najljepših secesijskih zgrada u Dalmaciji.

Obraćajući se djelatnicima Toplica i čitavog Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju s reumatologijom, ravnatelj KBC-a Split prof. dr. sc. prim. Julije Meštrović istaknuo je da je ova zgrada i ustanova dio identiteta Splita uz koji brojne sugrađane vežu lijepe uspomene.

– Puno je generacija naših kolegica i kolega fizioterapeuta, medicinskih sestara, zdravstvenih i drugih djelatnika radilo ovdje za naše sugrađane. I ja sam bio pacijent splitskih Toplica i zahvalan sam svima koji su mi pružili svoje znanje i pomoć – kazao je ravnatelj Meštrović i svima čestitao na radu i uspjesima.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

No godinama se govori i piše po medijima da su splitske Toplice u jako lošem stanju, pacijenti se žale na depresivno stanje ove nekad reprezentativne investicije, snimaju prizore zidova iz kojih probija vlaga i s kojih otpada žbuka, izlizana terapeutska pomagala i klupe s kojih se ogulila boja. U WC je, kažu upućeni, najbolje ne ulaziti ako baš nije ljuta potreba.

---

image
Privatni album
---

Otežano pružanje usluga

Htjeli smo doznati namjerava li se pristupiti obnovi zgrade Toplica u Marmontovoj ulici. Upitali smo što je od unutarnjih radova predviđeno projektom i kakvi se vanjski zahvati planiraju. Zanimalo nas je jesu li osigurana sredstva i kad bi mogli započeti radovi.

– Za ozbiljnije zahvate na zgradi Toplica potrebna su velika ulaganja, a zbog velike vrijednosti, i suradnja svih službi lokalnih vlasti – odgovorila nam je glasnogovornica. Kako smo doznali, trenutno ne postoji projekt niti su osigurana sredstva za obnovu Toplica, ali namjerava se uložiti u zgradu na Firulama.

Iz KBC-a tvrde da je zbog specifičnosti uvjeta koji vladaju na lokalitetu splitskih Toplica djelatnicima Zavoda “otežano pružanje kvalitetne medicinske skrbi s medicinskog, ali i organizacijskog aspekta”.

– Naime, zbog smještaja u samom centru grada, koji je pješačka zona, otežan je pristup lokalitetu, a uzmemo li u obzir kako su korisnici usluga fizikalne terapije i rehabilitacije teško pokretne osobe i najvećim dijelom s ozljedama nogu ili kroničnim bolestima lokomotornog sustava, radi se o značajnom i velikom problemu za pacijente – stoji u njihovu priopćenju.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Ravnatelj Meštrović najavio je da najesen počinju radovi na starom odjelu za fizikalnu terapiju na Firulama, koji je godinama zapušten. Već je uređeno oko 500 kvadrata tog prostora, a počinje se s uređenjem i preostalih 750 kvadrata.

– Odabran je izvođač radova i očekujem najkasnije do kraja iduće godine da ćete raditi u boljim uvjetima za naše pacijente, u suvremeno opremljenom prostoru koji će biti dostupniji svima.

Navedeni prostori nekada su bili dio Zavoda, ali su 2008. godine započeti građevinski radovi koji nikad nisu završeni i prostor je neiskorišten. KBC Split je s Ministarstvom zdravstva osigurao 1.287.411,00 eura za uređenje i opremanje prostora – najavio je ravnatelj KBC-a.

Splitske Toplice postale su dio KBC-a Split 1993., a u tim prostorima sada djeluje Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju s reumatologijom.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Kako se može shvatiti, projekt za obnovu zgrade u Marmontovoj ne postoji, kao ni osigurana investicija, a nova ulaganja planiraju se na Firulama. Zgrada u Marmontovoj je zaštićeno kulturno dobro, a od glasnogovornice KBC-a Kristine Bitange doznali smo da joj je zaštićena namjena, tako da se u njoj moraju obavljati medicinske i rehabilitacijske usluge pa ne može postati hotel.

Kamen i opeka

Stoga bi, zbog iznimnog značenja ove zgrade, ali i dagradska jezgra ne bi postala isključivo turistička zona, bilo itekako poželjno da svi nadležni nađu sredstva za obnovu Toplica, osobito jer je nekim građanima draže tamo odlaziti na tretman.

Zdravstveni turizam sa sumpornim lječilištem bio je popularan u Splitu dugo prije negoli su današnje Toplice izgrađene. Tako postoje zapisi kako su se brojni sumporni izvori na tom području počeli koristiti u komercijalne svrhe još od 1821. godine. Tada je, naime, na mjestu srušenog baroknog bedema izgrađena prva zgrada Toplica.

Važan projekt izgradnje nove zgrade povjeren je mladom arhitektu Kamilu Tončiću, koji se 1901. vratio iz Beča sa studija. Nova zgrada Toplica otvorena je 1903. godine, a izgrađena je u dužini od 20 metara.

Iako je zgrada, kako je procijenila arhitektica dr. Ana Grgić, najljepši primjer secesije u Splitu, ona nije u potpunosti izvedena po Tončićevu projektu, odnosno po tlocrtnom je rasporedu, dimenzijama i u dekoraciji pročelja nešto skromnija od onoga što je arhitekt predvidio. Nakon njezine izgradnje biznis sa sumpornom vodom je na vrhuncu, voda iz splitskih izvora flašira se i osvaja medalje i diplome na svjetskim izložbama u Beču, Rimu, Londonu i St. Louisu u Americi.

---

image
Privatni album
---

Prizemlje zgrade građeno je od bračkog kamena, a ostali su katovi od opeke. Središnja dvorana urešena je lijepim podnim dekoracijama, bogatim secesijskim štukaturama i pločama koje oponašaju mramor. Na fasadi je između prvog i drugog kata niz polugolih ženskih i muških figura izvedenih u visokom reljefu, a na vrhu zapadne fasade nalazio se orao, koji je vjerojatno simbolizirao uzlet koji će bolesnici doživjeti kad ozdrave. Nakon rata je uklonjen jer su neki umislili da previše podsjeća na nacističku simboliku.

Općenarodna imovina

Također, povijesni izvori govore kako su ženska tijela na zgradi skandalizirala ondašnju bogobojaznu javnost naviklu vidjeti žene na javnome mjestu zakopčane do grla i zategnute u korzete. No, dok je Split po percipiranju kulturnih trendova u ono vrijeme bio provincija, zato je mladi arhitekt Kamilo Tončić dobio pohvalu iz krugova u kojima je upijao bečku secesiju. Naime, u ondašnjim austrijskim turističkim časopisima Tončićeve Sumporne toplice bile su promovirane ne samo kao lječilište, nego i kao zgrada koja svojim oblikovanjem pripada srednjoeuropskom kulturnom krugu.

Nakon smrti prvog vlasnika, Sumpornim kupalištem je od 1920. do 1945. godine upravljao upravo Kamilo Tončić. Nakon rata Toplice su mu oduzete i rješenjem od 12. ožujka 1948. postaju općenarodna imovina, a Tončić je osuđen na par mjeseci zatvora pod optužbom suradnje s talijanskim fašističkim okupatorima. 

---

Sumporni izvori već odavno nisu u funkciji

KBC Split navodi da je prije 120 godina zgrada splitskih Toplica izgrađena pokraj ljekovitih sumpornih izvora. Ali sumporna se voda već odavno ne koristi u terapeutske svrhe, od 80-ih godina.

– Znači, u onoj rekonstrukciji prije 1990. zapravo je prestalo korištenje sumpornih izvora. Oni nisu vezani uz zgradu, nego su tu ispred zgrade, i u toj rekonstrukciji, nažalost, voda više nije potekla u terapijske svrhe – izjavio je za promotivni video dr. doc. Dinko Pivalica, pročelnik Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju s reumatologijom.

Istaknuta stručnjakinja za vode dalmatinskog sliva prof. dr. Nives Štambuk Giljanović je 2006. za časopis “Javno zdravstvo”, koji izdaje Nastavni zavod za javno zdravstvo, napisala da je voda splitskih Toplica ljekovita za brojne bolesti.

– Ona smanjuje tegobe onih koji boluju od psorijaze, sklerodermije, reumatoidnoga artritisa. Preporučuje se radnicima na koje utječu teške kovine, minerima i rudarima koji rade u živinim rudnicima, budući da sumporovodik veže teške kovine i tako detoksicira tijelo – navela je.

---

---

Sumporne toplice kao graditeljsko postignuće

Sumporne toplice bile su veliko graditeljsko postignuće za ondašnji Split, ova secesijska zgrada doprinijela je uzdizanju Marmontove u reprezentativnu gradsku promenadu, a formirala je i ulični blok.

Nekoliko godina poslije preko puta Toplica po projektu Kamila Tončića izgrađena je secesijska zgrada Duplančić (1907.) na križanju Marmontove i Tončićeve. Pokraj nje je Kamilo Tončić projektirao još jednu reprezentativnu gradnju u duhu bečke secesije, Hrvatski dom (1908.), na mjestu Teatra Bajamonti, koji je stradao u požaru.

Po Tončićevu je projektu 1906. izvedena rekonstrukcija kuće Ivana Save, koja se nalazi iza stupova lođe kriptoportika južnog pročelja Dioklecijanove palače, a glavna joj je fasada okrenuta prema Rivi.

Na Morpurgovoj poljani je 1912. za trgovca Dujma Savu po Tončićevu projektu podignuta dvokatnica s dućanima u prizemlju, a danas je zgrada rekonstruirana i u njoj se nalazi hostel “Golly & Bossy”.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TREBA POMOĆ SVIH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => TREBA POMOĆ SVIH 2 0 6583 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-28 14:03:59 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-29 08:25:35 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-04-29 08:25:35 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4746 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ova zgrada u centru Splita slavi 120. rođendan; izvana je prava ljepotica, a iznutra kao ubožnica! Ovo je njezina priča [metakey] => toplice, Julije Meštrović, Kamilo Tončić, 120 godina, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/28\/24686675.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/28\/24686670.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/28\/24686656.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/28\/24686654.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/28\/24686652.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/28\/24686650.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/28\/24686647.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/28\/24686665.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/28\/24686687.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/28\/24686685.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/28\/24686683.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/28\/24686659.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/28\/24785939.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/28\/24785940.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/28\/24785941.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/28\/24658721.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1295","hd_24686675_1920.jpg":"1920x1080","k_24686675_1280.jpg":"1280x1280","k_24686675_1024.jpg":"1024x1024","k_24686675_640.jpg":"640x640","k_24686675_480.jpg":"480x480","k_24686675_340.jpg":"340x340","k_24686675_220.jpg":"220x220","o_24686675_1280.jpg":"1280x863","o_24686675_1024.jpg":"1024x690","o_24686675_640.jpg":"640x431","o_24686675_480.jpg":"480x323","o_24686675_340.jpg":"340x229","o_24686675_220.jpg":"220x148","h_24686675_1280.jpg":"1280x854","h_24686675_1024.jpg":"1024x683","h_24686675_640.jpg":"640x427","h_24686675_480.jpg":"480x320","h_24686675_340.jpg":"340x227","h_24686675_220.jpg":"220x147","pp_24686675_1280.jpg":"1280x1628","pp_24686675_1024.jpg":"1024x1303","pp_24686675_640.jpg":"640x814","pp_24686675_480.jpg":"480x611","pp_24686675_340.jpg":"340x432","pp_24686675_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1312","hd_24686670_1920.jpg":"1920x1080","k_24686670_1280.jpg":"1280x1280","k_24686670_1024.jpg":"1024x1024","k_24686670_640.jpg":"640x640","k_24686670_480.jpg":"480x480","k_24686670_340.jpg":"340x340","k_24686670_220.jpg":"220x220","o_24686670_1280.jpg":"1280x874","o_24686670_1024.jpg":"1024x699","o_24686670_640.jpg":"640x437","o_24686670_480.jpg":"480x328","o_24686670_340.jpg":"340x232","o_24686670_220.jpg":"220x150","h_24686670_1280.jpg":"1280x854","h_24686670_1024.jpg":"1024x683","h_24686670_640.jpg":"640x427","h_24686670_480.jpg":"480x320","h_24686670_340.jpg":"340x227","h_24686670_220.jpg":"220x147","pp_24686670_1280.jpg":"1280x1628","pp_24686670_1024.jpg":"1024x1303","pp_24686670_640.jpg":"640x814","pp_24686670_480.jpg":"480x611","pp_24686670_340.jpg":"340x432","pp_24686670_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2817","hd_24686656_1920.jpg":"1920x1080","k_24686656_1280.jpg":"1280x1280","k_24686656_1024.jpg":"1024x1024","k_24686656_640.jpg":"640x640","k_24686656_480.jpg":"480x480","k_24686656_340.jpg":"340x340","k_24686656_220.jpg":"220x220","o_24686656_1280.jpg":"1280x1878","o_24686656_1024.jpg":"1024x1502","o_24686656_640.jpg":"640x939","o_24686656_480.jpg":"480x704","o_24686656_340.jpg":"340x498","o_24686656_220.jpg":"220x322","h_24686656_1280.jpg":"1280x854","h_24686656_1024.jpg":"1024x683","h_24686656_640.jpg":"640x427","h_24686656_480.jpg":"480x320","h_24686656_340.jpg":"340x227","h_24686656_220.jpg":"220x147","pp_24686656_1280.jpg":"1280x1628","pp_24686656_1024.jpg":"1024x1303","pp_24686656_640.jpg":"640x814","pp_24686656_480.jpg":"480x611","pp_24686656_340.jpg":"340x432","pp_24686656_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1329","hd_24686654_1920.jpg":"1920x1080","k_24686654_1280.jpg":"1280x1280","k_24686654_1024.jpg":"1024x1024","k_24686654_640.jpg":"640x640","k_24686654_480.jpg":"480x480","k_24686654_340.jpg":"340x340","k_24686654_220.jpg":"220x220","o_24686654_1280.jpg":"1280x886","o_24686654_1024.jpg":"1024x708","o_24686654_640.jpg":"640x443","o_24686654_480.jpg":"480x332","o_24686654_340.jpg":"340x235","o_24686654_220.jpg":"220x152","h_24686654_1280.jpg":"1280x854","h_24686654_1024.jpg":"1024x683","h_24686654_640.jpg":"640x427","h_24686654_480.jpg":"480x320","h_24686654_340.jpg":"340x227","h_24686654_220.jpg":"220x147","pp_24686654_1280.jpg":"1280x1628","pp_24686654_1024.jpg":"1024x1303","pp_24686654_640.jpg":"640x814","pp_24686654_480.jpg":"480x611","pp_24686654_340.jpg":"340x432","pp_24686654_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_24686652_1920.jpg":"1920x1080","k_24686652_1280.jpg":"1280x1280","k_24686652_1024.jpg":"1024x1024","k_24686652_640.jpg":"640x640","k_24686652_480.jpg":"480x480","k_24686652_340.jpg":"340x340","k_24686652_220.jpg":"220x220","o_24686652_1280.jpg":"1280x850","o_24686652_1024.jpg":"1024x680","o_24686652_640.jpg":"640x425","o_24686652_480.jpg":"480x319","o_24686652_340.jpg":"340x225","o_24686652_220.jpg":"220x146","h_24686652_1280.jpg":"1280x854","h_24686652_1024.jpg":"1024x683","h_24686652_640.jpg":"640x427","h_24686652_480.jpg":"480x320","h_24686652_340.jpg":"340x227","h_24686652_220.jpg":"220x147","pp_24686652_1280.jpg":"1280x1628","pp_24686652_1024.jpg":"1024x1303","pp_24686652_640.jpg":"640x814","pp_24686652_480.jpg":"480x611","pp_24686652_340.jpg":"340x432","pp_24686652_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1200","hd_24686650_1920.jpg":"1920x1080","k_24686650_1280.jpg":"1280x1280","k_24686650_1024.jpg":"1024x1024","k_24686650_640.jpg":"640x640","k_24686650_480.jpg":"480x480","k_24686650_340.jpg":"340x340","k_24686650_220.jpg":"220x220","o_24686650_1280.jpg":"1280x800","o_24686650_1024.jpg":"1024x640","o_24686650_640.jpg":"640x400","o_24686650_480.jpg":"480x300","o_24686650_340.jpg":"340x212","o_24686650_220.jpg":"220x137","h_24686650_1280.jpg":"1280x854","h_24686650_1024.jpg":"1024x683","h_24686650_640.jpg":"640x427","h_24686650_480.jpg":"480x320","h_24686650_340.jpg":"340x227","h_24686650_220.jpg":"220x147","pp_24686650_1280.jpg":"1280x1628","pp_24686650_1024.jpg":"1024x1303","pp_24686650_640.jpg":"640x814","pp_24686650_480.jpg":"480x611","pp_24686650_340.jpg":"340x432","pp_24686650_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2757","hd_24686647_1920.jpg":"1920x1080","k_24686647_1280.jpg":"1280x1280","k_24686647_1024.jpg":"1024x1024","k_24686647_640.jpg":"640x640","k_24686647_480.jpg":"480x480","k_24686647_340.jpg":"340x340","k_24686647_220.jpg":"220x220","o_24686647_1280.jpg":"1280x1838","o_24686647_1024.jpg":"1024x1470","o_24686647_640.jpg":"640x919","o_24686647_480.jpg":"480x689","o_24686647_340.jpg":"340x488","o_24686647_220.jpg":"220x315","h_24686647_1280.jpg":"1280x854","h_24686647_1024.jpg":"1024x683","h_24686647_640.jpg":"640x427","h_24686647_480.jpg":"480x320","h_24686647_340.jpg":"340x227","h_24686647_220.jpg":"220x147","pp_24686647_1280.jpg":"1280x1628","pp_24686647_1024.jpg":"1024x1303","pp_24686647_640.jpg":"640x814","pp_24686647_480.jpg":"480x611","pp_24686647_340.jpg":"340x432","pp_24686647_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1247","hd_24686665_1920.jpg":"1920x1080","k_24686665_1280.jpg":"1280x1280","k_24686665_1024.jpg":"1024x1024","k_24686665_640.jpg":"640x640","k_24686665_480.jpg":"480x480","k_24686665_340.jpg":"340x340","k_24686665_220.jpg":"220x220","o_24686665_1280.jpg":"1280x831","o_24686665_1024.jpg":"1024x665","o_24686665_640.jpg":"640x415","o_24686665_480.jpg":"480x311","o_24686665_340.jpg":"340x220","o_24686665_220.jpg":"220x142","h_24686665_1280.jpg":"1280x854","h_24686665_1024.jpg":"1024x683","h_24686665_640.jpg":"640x427","h_24686665_480.jpg":"480x320","h_24686665_340.jpg":"340x227","h_24686665_220.jpg":"220x147","pp_24686665_1280.jpg":"1280x1628","pp_24686665_1024.jpg":"1024x1303","pp_24686665_640.jpg":"640x814","pp_24686665_480.jpg":"480x611","pp_24686665_340.jpg":"340x432","pp_24686665_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1321","hd_24686687_1920.jpg":"1920x1080","k_24686687_1280.jpg":"1280x1280","k_24686687_1024.jpg":"1024x1024","k_24686687_640.jpg":"640x640","k_24686687_480.jpg":"480x480","k_24686687_340.jpg":"340x340","k_24686687_220.jpg":"220x220","o_24686687_1280.jpg":"1280x880","o_24686687_1024.jpg":"1024x704","o_24686687_640.jpg":"640x440","o_24686687_480.jpg":"480x330","o_24686687_340.jpg":"340x233","o_24686687_220.jpg":"220x151","h_24686687_1280.jpg":"1280x854","h_24686687_1024.jpg":"1024x683","h_24686687_640.jpg":"640x427","h_24686687_480.jpg":"480x320","h_24686687_340.jpg":"340x227","h_24686687_220.jpg":"220x147","pp_24686687_1280.jpg":"1280x1628","pp_24686687_1024.jpg":"1024x1303","pp_24686687_640.jpg":"640x814","pp_24686687_480.jpg":"480x611","pp_24686687_340.jpg":"340x432","pp_24686687_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1289","hd_24686685_1920.jpg":"1920x1080","k_24686685_1280.jpg":"1280x1280","k_24686685_1024.jpg":"1024x1024","k_24686685_640.jpg":"640x640","k_24686685_480.jpg":"480x480","k_24686685_340.jpg":"340x340","k_24686685_220.jpg":"220x220","o_24686685_1280.jpg":"1280x859","o_24686685_1024.jpg":"1024x687","o_24686685_640.jpg":"640x429","o_24686685_480.jpg":"480x322","o_24686685_340.jpg":"340x228","o_24686685_220.jpg":"220x147","h_24686685_1280.jpg":"1280x854","h_24686685_1024.jpg":"1024x683","h_24686685_640.jpg":"640x427","h_24686685_480.jpg":"480x320","h_24686685_340.jpg":"340x227","h_24686685_220.jpg":"220x147","pp_24686685_1280.jpg":"1280x1628","pp_24686685_1024.jpg":"1024x1303","pp_24686685_640.jpg":"640x814","pp_24686685_480.jpg":"480x611","pp_24686685_340.jpg":"340x432","pp_24686685_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1329","hd_24686683_1920.jpg":"1920x1080","k_24686683_1280.jpg":"1280x1280","k_24686683_1024.jpg":"1024x1024","k_24686683_640.jpg":"640x640","k_24686683_480.jpg":"480x480","k_24686683_340.jpg":"340x340","k_24686683_220.jpg":"220x220","o_24686683_1280.jpg":"1280x886","o_24686683_1024.jpg":"1024x708","o_24686683_640.jpg":"640x443","o_24686683_480.jpg":"480x332","o_24686683_340.jpg":"340x235","o_24686683_220.jpg":"220x152","h_24686683_1280.jpg":"1280x854","h_24686683_1024.jpg":"1024x683","h_24686683_640.jpg":"640x427","h_24686683_480.jpg":"480x320","h_24686683_340.jpg":"340x227","h_24686683_220.jpg":"220x147","pp_24686683_1280.jpg":"1280x1628","pp_24686683_1024.jpg":"1024x1303","pp_24686683_640.jpg":"640x814","pp_24686683_480.jpg":"480x611","pp_24686683_340.jpg":"340x432","pp_24686683_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1237","hd_24686659_1920.jpg":"1920x1080","k_24686659_1280.jpg":"1280x1280","k_24686659_1024.jpg":"1024x1024","k_24686659_640.jpg":"640x640","k_24686659_480.jpg":"480x480","k_24686659_340.jpg":"340x340","k_24686659_220.jpg":"220x220","o_24686659_1280.jpg":"1280x824","o_24686659_1024.jpg":"1024x659","o_24686659_640.jpg":"640x412","o_24686659_480.jpg":"480x309","o_24686659_340.jpg":"340x219","o_24686659_220.jpg":"220x141","h_24686659_1280.jpg":"1280x854","h_24686659_1024.jpg":"1024x683","h_24686659_640.jpg":"640x427","h_24686659_480.jpg":"480x320","h_24686659_340.jpg":"340x227","h_24686659_220.jpg":"220x147","pp_24686659_1280.jpg":"1280x1628","pp_24686659_1024.jpg":"1024x1303","pp_24686659_640.jpg":"640x814","pp_24686659_480.jpg":"480x611","pp_24686659_340.jpg":"340x432","pp_24686659_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x1706","hd_24785939_1920.jpg":"1920x1080","k_24785939_1280.jpg":"1280x1280","k_24785939_1024.jpg":"1024x1024","k_24785939_640.jpg":"640x640","k_24785939_480.jpg":"480x480","k_24785939_340.jpg":"340x340","k_24785939_220.jpg":"220x220","o_24785939_1280.jpg":"1280x1706","o_24785939_1024.jpg":"1024x1364","o_24785939_640.jpg":"640x853","o_24785939_480.jpg":"480x639","o_24785939_340.jpg":"340x453","o_24785939_220.jpg":"220x293","h_24785939_1280.jpg":"1280x854","h_24785939_1024.jpg":"1024x683","h_24785939_640.jpg":"640x427","h_24785939_480.jpg":"480x320","h_24785939_340.jpg":"340x227","h_24785939_220.jpg":"220x147","pp_24785939_1280.jpg":"1280x1628","pp_24785939_1024.jpg":"1024x1303","pp_24785939_640.jpg":"640x814","pp_24785939_480.jpg":"480x611","pp_24785939_340.jpg":"340x432","pp_24785939_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x1706","hd_24785940_1920.jpg":"1920x1080","k_24785940_1280.jpg":"1280x1280","k_24785940_1024.jpg":"1024x1024","k_24785940_640.jpg":"640x640","k_24785940_480.jpg":"480x480","k_24785940_340.jpg":"340x340","k_24785940_220.jpg":"220x220","o_24785940_1280.jpg":"1280x1706","o_24785940_1024.jpg":"1024x1364","o_24785940_640.jpg":"640x853","o_24785940_480.jpg":"480x639","o_24785940_340.jpg":"340x453","o_24785940_220.jpg":"220x293","h_24785940_1280.jpg":"1280x854","h_24785940_1024.jpg":"1024x683","h_24785940_640.jpg":"640x427","h_24785940_480.jpg":"480x320","h_24785940_340.jpg":"340x227","h_24785940_220.jpg":"220x147","pp_24785940_1280.jpg":"1280x1628","pp_24785940_1024.jpg":"1024x1303","pp_24785940_640.jpg":"640x814","pp_24785940_480.jpg":"480x611","pp_24785940_340.jpg":"340x432","pp_24785940_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x1706","hd_24785941_1920.jpg":"1920x1080","k_24785941_1280.jpg":"1280x1280","k_24785941_1024.jpg":"1024x1024","k_24785941_640.jpg":"640x640","k_24785941_480.jpg":"480x480","k_24785941_340.jpg":"340x340","k_24785941_220.jpg":"220x220","o_24785941_1280.jpg":"1280x1706","o_24785941_1024.jpg":"1024x1364","o_24785941_640.jpg":"640x853","o_24785941_480.jpg":"480x639","o_24785941_340.jpg":"340x453","o_24785941_220.jpg":"220x293","h_24785941_1280.jpg":"1280x854","h_24785941_1024.jpg":"1024x683","h_24785941_640.jpg":"640x427","h_24785941_480.jpg":"480x320","h_24785941_340.jpg":"340x227","h_24785941_220.jpg":"220x147","pp_24785941_1280.jpg":"1280x1628","pp_24785941_1024.jpg":"1024x1303","pp_24785941_640.jpg":"640x814","pp_24785941_480.jpg":"480x611","pp_24785941_340.jpg":"340x432","pp_24785941_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1472","hd_24658721_1920.jpg":"1920x1080","k_24658721_1280.jpg":"1280x1280","k_24658721_1024.jpg":"1024x1024","k_24658721_640.jpg":"640x640","k_24658721_480.jpg":"480x480","k_24658721_340.jpg":"340x340","k_24658721_220.jpg":"220x220","o_24658721_1280.jpg":"1280x981","o_24658721_1024.jpg":"1024x785","o_24658721_640.jpg":"640x490","o_24658721_480.jpg":"480x368","o_24658721_340.jpg":"340x260","o_24658721_220.jpg":"220x168","h_24658721_1280.jpg":"1280x854","h_24658721_1024.jpg":"1024x683","h_24658721_640.jpg":"640x427","h_24658721_480.jpg":"480x320","h_24658721_340.jpg":"340x227","h_24658721_220.jpg":"220x147","pp_24658721_1280.jpg":"1280x1628","pp_24658721_1024.jpg":"1024x1303","pp_24658721_640.jpg":"640x814","pp_24658721_480.jpg":"480x611","pp_24658721_340.jpg":"340x432","pp_24658721_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 110 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7396572 Threads: 5 Questions: 1528711672 Slow queries: 4648556 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110607104 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/ova-zgrada-u-centru-splita-slavi-120-rodendan-izvana-je-prava-ljepotica-a-iznutra-kao-uboznica-ovo-je-njezina-prica-1285386 [printLink] => /split/ova-zgrada-u-centru-splita-slavi-120-rodendan-izvana-je-prava-ljepotica-a-iznutra-kao-uboznica-ovo-je-njezina-prica-1285386?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 627329 [name] => toplice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-05 14:04:00 [main_article_id] => 0 [alias] => toplice [link] => /tag/toplice ) [1] => stdClass Object ( [id] => 408419 [name] => Julije Meštrović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => julije-mestrovic [link] => /tag/julije-mestrovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 490833 [name] => Kamilo Tončić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kamilo-toncic [link] => /tag/kamilo-toncic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 714422 [name] => 120 godina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-29 10:26:07 [main_article_id] => 0 [alias] => 120-godina [link] => /tag/120-godina ) [4] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TREBA POMOĆ SVIH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ova zgrada u centru Splita slavi 120. rođendan; izvana je prava ljepotica, a iznutra kao ubožnica! Ovo je njezina priča [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24686675.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunovic/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24686675.jpg [title] => Paun Paunovic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24686670.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24686656.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24686654.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24686652.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24686650.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24686647.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24686665.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24686687.jpg [title] => Paun Paunovic/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24686685.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24686683.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24686659.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24785939.jpg [title] => Privatni album ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24785940.jpg [title] => Privatni album ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24785941.jpg [title] => Privatni album ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/28/24658721.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zgrada Sumpornih toplica jedan je od najljepših primjera secesije u Splitu. Barem kad se gleda izvana. No njezina unutrašnjost vapi za obnovom. Splitski KBC obilježio je 120 godina otkad su po projektu Kamila Tončića 1903. izgrađene splitske Toplice, jedna od najljepših secesijskih zgrada u Dalmaciji.

Obraćajući se djelatnicima Toplica i čitavog Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju s reumatologijom, ravnatelj KBC-a Split prof. dr. sc. prim. Julije Meštrović istaknuo je da je ova zgrada i ustanova dio identiteta Splita uz koji brojne sugrađane vežu lijepe uspomene.

– Puno je generacija naših kolegica i kolega fizioterapeuta, medicinskih sestara, zdravstvenih i drugih djelatnika radilo ovdje za naše sugrađane. I ja sam bio pacijent splitskih Toplica i zahvalan sam svima koji su mi pružili svoje znanje i pomoć – kazao je ravnatelj Meštrović i svima čestitao na radu i uspjesima.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

No godinama se govori i piše po medijima da su splitske Toplice u jako lošem stanju, pacijenti se žale na depresivno stanje ove nekad reprezentativne investicije, snimaju prizore zidova iz kojih probija vlaga i s kojih otpada žbuka, izlizana terapeutska pomagala i klupe s kojih se ogulila boja. U WC je, kažu upućeni, najbolje ne ulaziti ako baš nije ljuta potreba.

---

image
Privatni album
---

Otežano pružanje usluga

Htjeli smo doznati namjerava li se pristupiti obnovi zgrade Toplica u Marmontovoj ulici. Upitali smo što je od unutarnjih radova predviđeno projektom i kakvi se vanjski zahvati planiraju. Zanimalo nas je jesu li osigurana sredstva i kad bi mogli započeti radovi.

– Za ozbiljnije zahvate na zgradi Toplica potrebna su velika ulaganja, a zbog velike vrijednosti, i suradnja svih službi lokalnih vlasti – odgovorila nam je glasnogovornica. Kako smo doznali, trenutno ne postoji projekt niti su osigurana sredstva za obnovu Toplica, ali namjerava se uložiti u zgradu na Firulama.

Iz KBC-a tvrde da je zbog specifičnosti uvjeta koji vladaju na lokalitetu splitskih Toplica djelatnicima Zavoda “otežano pružanje kvalitetne medicinske skrbi s medicinskog, ali i organizacijskog aspekta”.

– Naime, zbog smještaja u samom centru grada, koji je pješačka zona, otežan je pristup lokalitetu, a uzmemo li u obzir kako su korisnici usluga fizikalne terapije i rehabilitacije teško pokretne osobe i najvećim dijelom s ozljedama nogu ili kroničnim bolestima lokomotornog sustava, radi se o značajnom i velikom problemu za pacijente – stoji u njihovu priopćenju.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Ravnatelj Meštrović najavio je da najesen počinju radovi na starom odjelu za fizikalnu terapiju na Firulama, koji je godinama zapušten. Već je uređeno oko 500 kvadrata tog prostora, a počinje se s uređenjem i preostalih 750 kvadrata.

– Odabran je izvođač radova i očekujem najkasnije do kraja iduće godine da ćete raditi u boljim uvjetima za naše pacijente, u suvremeno opremljenom prostoru koji će biti dostupniji svima.

Navedeni prostori nekada su bili dio Zavoda, ali su 2008. godine započeti građevinski radovi koji nikad nisu završeni i prostor je neiskorišten. KBC Split je s Ministarstvom zdravstva osigurao 1.287.411,00 eura za uređenje i opremanje prostora – najavio je ravnatelj KBC-a.

Splitske Toplice postale su dio KBC-a Split 1993., a u tim prostorima sada djeluje Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju s reumatologijom.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Kako se može shvatiti, projekt za obnovu zgrade u Marmontovoj ne postoji, kao ni osigurana investicija, a nova ulaganja planiraju se na Firulama. Zgrada u Marmontovoj je zaštićeno kulturno dobro, a od glasnogovornice KBC-a Kristine Bitange doznali smo da joj je zaštićena namjena, tako da se u njoj moraju obavljati medicinske i rehabilitacijske usluge pa ne može postati hotel.

Kamen i opeka

Stoga bi, zbog iznimnog značenja ove zgrade, ali i dagradska jezgra ne bi postala isključivo turistička zona, bilo itekako poželjno da svi nadležni nađu sredstva za obnovu Toplica, osobito jer je nekim građanima draže tamo odlaziti na tretman.

Zdravstveni turizam sa sumpornim lječilištem bio je popularan u Splitu dugo prije negoli su današnje Toplice izgrađene. Tako postoje zapisi kako su se brojni sumporni izvori na tom području počeli koristiti u komercijalne svrhe još od 1821. godine. Tada je, naime, na mjestu srušenog baroknog bedema izgrađena prva zgrada Toplica.

Važan projekt izgradnje nove zgrade povjeren je mladom arhitektu Kamilu Tončiću, koji se 1901. vratio iz Beča sa studija. Nova zgrada Toplica otvorena je 1903. godine, a izgrađena je u dužini od 20 metara.

Iako je zgrada, kako je procijenila arhitektica dr. Ana Grgić, najljepši primjer secesije u Splitu, ona nije u potpunosti izvedena po Tončićevu projektu, odnosno po tlocrtnom je rasporedu, dimenzijama i u dekoraciji pročelja nešto skromnija od onoga što je arhitekt predvidio. Nakon njezine izgradnje biznis sa sumpornom vodom je na vrhuncu, voda iz splitskih izvora flašira se i osvaja medalje i diplome na svjetskim izložbama u Beču, Rimu, Londonu i St. Louisu u Americi.

---

image
Privatni album
---

Prizemlje zgrade građeno je od bračkog kamena, a ostali su katovi od opeke. Središnja dvorana urešena je lijepim podnim dekoracijama, bogatim secesijskim štukaturama i pločama koje oponašaju mramor. Na fasadi je između prvog i drugog kata niz polugolih ženskih i muških figura izvedenih u visokom reljefu, a na vrhu zapadne fasade nalazio se orao, koji je vjerojatno simbolizirao uzlet koji će bolesnici doživjeti kad ozdrave. Nakon rata je uklonjen jer su neki umislili da previše podsjeća na nacističku simboliku.

Općenarodna imovina

Također, povijesni izvori govore kako su ženska tijela na zgradi skandalizirala ondašnju bogobojaznu javnost naviklu vidjeti žene na javnome mjestu zakopčane do grla i zategnute u korzete. No, dok je Split po percipiranju kulturnih trendova u ono vrijeme bio provincija, zato je mladi arhitekt Kamilo Tončić dobio pohvalu iz krugova u kojima je upijao bečku secesiju. Naime, u ondašnjim austrijskim turističkim časopisima Tončićeve Sumporne toplice bile su promovirane ne samo kao lječilište, nego i kao zgrada koja svojim oblikovanjem pripada srednjoeuropskom kulturnom krugu.

Nakon smrti prvog vlasnika, Sumpornim kupalištem je od 1920. do 1945. godine upravljao upravo Kamilo Tončić. Nakon rata Toplice su mu oduzete i rješenjem od 12. ožujka 1948. postaju općenarodna imovina, a Tončić je osuđen na par mjeseci zatvora pod optužbom suradnje s talijanskim fašističkim okupatorima. 

---

Sumporni izvori već odavno nisu u funkciji

KBC Split navodi da je prije 120 godina zgrada splitskih Toplica izgrađena pokraj ljekovitih sumpornih izvora. Ali sumporna se voda već odavno ne koristi u terapeutske svrhe, od 80-ih godina.

– Znači, u onoj rekonstrukciji prije 1990. zapravo je prestalo korištenje sumpornih izvora. Oni nisu vezani uz zgradu, nego su tu ispred zgrade, i u toj rekonstrukciji, nažalost, voda više nije potekla u terapijske svrhe – izjavio je za promotivni video dr. doc. Dinko Pivalica, pročelnik Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju s reumatologijom.

Istaknuta stručnjakinja za vode dalmatinskog sliva prof. dr. Nives Štambuk Giljanović je 2006. za časopis “Javno zdravstvo”, koji izdaje Nastavni zavod za javno zdravstvo, napisala da je voda splitskih Toplica ljekovita za brojne bolesti.

– Ona smanjuje tegobe onih koji boluju od psorijaze, sklerodermije, reumatoidnoga artritisa. Preporučuje se radnicima na koje utječu teške kovine, minerima i rudarima koji rade u živinim rudnicima, budući da sumporovodik veže teške kovine i tako detoksicira tijelo – navela je.

---

---

Sumporne toplice kao graditeljsko postignuće

Sumporne toplice bile su veliko graditeljsko postignuće za ondašnji Split, ova secesijska zgrada doprinijela je uzdizanju Marmontove u reprezentativnu gradsku promenadu, a formirala je i ulični blok.

Nekoliko godina poslije preko puta Toplica po projektu Kamila Tončića izgrađena je secesijska zgrada Duplančić (1907.) na križanju Marmontove i Tončićeve. Pokraj nje je Kamilo Tončić projektirao još jednu reprezentativnu gradnju u duhu bečke secesije, Hrvatski dom (1908.), na mjestu Teatra Bajamonti, koji je stradao u požaru.

Po Tončićevu je projektu 1906. izvedena rekonstrukcija kuće Ivana Save, koja se nalazi iza stupova lođe kriptoportika južnog pročelja Dioklecijanove palače, a glavna joj je fasada okrenuta prema Rivi.

Na Morpurgovoj poljani je 1912. za trgovca Dujma Savu po Tončićevu projektu podignuta dvokatnica s dućanima u prizemlju, a danas je zgrada rekonstruirana i u njoj se nalazi hostel “Golly & Bossy”.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunovic/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Privatni album Privatni album Privatni album Vojko Bašić/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/ova-zgrada-u-centru-splita-slavi-120-rodendan-izvana-je-prava-ljepotica-a-iznutra-kao-uboznica-ovo-je-njezina-prica-1285386 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=28de40b170af1af7a4efe93afad9214cb6a3c380 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ova+zgrada+u+centru+Splita+slavi+120.+ro%C4%91endan%3B+izvana+je+prava+ljepotica%2C+a+iznutra+kao+ubo%C5%BEnica%21+Ovo+je+njezina+pri%C4%8Da&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fova-zgrada-u-centru-splita-slavi-120-rodendan-izvana-je-prava-ljepotica-a-iznutra-kao-uboznica-ovo-je-njezina-prica-1285386 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fova-zgrada-u-centru-splita-slavi-120-rodendan-izvana-je-prava-ljepotica-a-iznutra-kao-uboznica-ovo-je-njezina-prica-1285386 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TREBA POMOĆ SVIH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitTREBA POMOĆ SVIH

Ova zgrada u centru Splita slavi 120. rođendan; izvana je prava ljepotica, a iznutra kao ubožnica! Ovo je njezina priča

Piše Sandi Vidulić
29. travnja 2023. - 10:25

Zgrada Sumpornih toplica jedan je od najljepših primjera secesije u Splitu. Barem kad se gleda izvana. No njezina unutrašnjost vapi za obnovom. Splitski KBC obilježio je 120 godina otkad su po projektu Kamila Tončića 1903. izgrađene splitske Toplice, jedna od najljepših secesijskih zgrada u Dalmaciji.

Obraćajući se djelatnicima Toplica i čitavog Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju s reumatologijom, ravnatelj KBC-a Split prof. dr. sc. prim. Julije Meštrović istaknuo je da je ova zgrada i ustanova dio identiteta Splita uz koji brojne sugrađane vežu lijepe uspomene.

– Puno je generacija naših kolegica i kolega fizioterapeuta, medicinskih sestara, zdravstvenih i drugih djelatnika radilo ovdje za naše sugrađane. I ja sam bio pacijent splitskih Toplica i zahvalan sam svi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 23:51