stdClass Object ( [id] => 1306297 [title] => Pedagozi alarmiraju splitske ravnatelje: Ako ne želite više tjeskobne i nesretne djece, izbacite mobitele iz škola! [alias] => pedagozi-alarmiraju-splitske-ravnatelje-ako-ne-zelite-vise-tjeskobne-i-nesretne-djece-izbacite-mobitele-iz-skola [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Predložena je zabrana korištenja mobitela u splitskim osnovnim školama. Potrebno je svega nekoliko koraka kako bi se takav prijedlog proveo u djelo već u nadolazećoj školskoj godini, a podršku obrazovnim ustanovama pruža i Grad Split.

Nije cilj djeci odstraniti mobilni uređaj iz ruke, jer je to danas nemoguće, ali struka u Splitu odlučila je djelovati zbog konkretnih negativnih utjecaja mobitela na naše najmlađe.

Treba li uopće navoditi razloge? Naći ćete ih ako pogledate sadržaj mobitela vaše djece. Ako ništa drugo, barem provjerite koliko su sati toga dana proveli na svakoj od aplikacija, pogotovo na društvenim mrežama.

Nažalost, podaci pokazuju da je malo roditelja koji kontroliraju vrijeme provedeno na mobitelu i sadržaj koji djeca pretražuju.

– Dolaskom društvenih mreža zabilježen je nagli porast anksioznosti i depresije te posljedično samoozljeđivanja i pokušaja samoubojstva kod djece i mladih osoba. Online odrastanje ima snažan udarac na mentalno zdravlje. U svom radu svakodnevno se susrećem s roditeljima koji vape za pomoći jer im je dijete, najčešće u dobi između 13 i 17 godina, postalo ovisno o internetu, mobitelu i videoigricama. Prema mišljenju danskog psihoterapeuta Jespera Juula, elektronički uređaji na neki način zamjenjuju članove obitelji budući da odvlače pažnju i doslovno mijenjaju kulturu obiteljskog života na načine koji su nezdravi za odnose utemeljene na ljubavi – odnose između odraslih, braće i sestara te roditelja i djece – kazala je Danijela Perić Krstulović, socijalna pedagoginja Odjela za djecu i mlade Zavoda za socijalnu skrb u Splitu.

---

image

Danijela Perić Krstulović: Svakodnevno se susrećem s roditeljima koji vape za pomoći jer im je dijete, najčešće u dobi između 13 i 17 godina, postalo ovisno o internetu, mobitelu i videoigricama

Tom Dubravec/Cropix
---

Zašto zabrana?

Ona je ujedno jedna od članica gradskog Vijeća za provedbu programa prevencije kriminaliteta, koje je ravnateljima izdalo prijedlog zabrane korištenja mobitela u osnovnoškolskim ustanovama, a takva odluka bi se realizirala kroz kućni red škole. I to već od rujna.

Zašto zabrana? Stručnjaci napominju kako do treće godine života televizor, kompjutor i mobitel uopće ne bi smjeli biti dostupni djetetu. Djeca i mladi danas su vrlo često izloženi kratkim videomaterijalima preko raznih aplikacija i društvenih mreža koji mogu rezultirati različitim fizičkim i mentalnim poteškoćama s kojima se susreću prilikom dolaska u školu.

– Prvenstveno, vidljiv je porast zastupljenosti socijalne anksioznosti, poremećaja pažnje i koncentracije, niskog samopouzdanja, depresivnosti, disleksije, disgrafije... Rezultati dosadašnjih istraživanja to potkrepljuju. Djeca koja su previše izložena ekranima teško prihvaćaju jednostavne zadatke “sporijeg” tipa, poput onih u školi, te imaju 20 posto veću šansu za razvoj poremećaja pažnje. Istraživanje u Hrvatskoj pokazuje kako je svaki treći učenik i student osjećao stres, usamljenost, zavist ili nižu razinu samopouzdanja zbog sadržaja na društvenim mrežama – objasnila je splitska stručnjakinja Perić Krstulović, koja posljednjih 12 godina radi u Centru za socijalnu skrb, odnosno Zavodu za socijalni rad. Navodi kako u dosadašnjem radu problem s prekomjernim korištenjem mobitela nije bio toliko izražen. Situacija je, blago rečeno, eskalirala.

– Poneki mladi većinu vremena tijekom noći provode na mobitelu ili videoigricama, zbog čega se nisu u stanju ujutro ustati i obavljati svoje školske obveze. Nadalje, postaju agresivni prema ukućanima, reagiraju impulzivno uz smanjenu mogućnost tolerancije na frustraciju – govori splitska socijalna pedagoginja, kojoj je zbog toga najintenzivnije razdoblje ljeti, kada djeca nemaju školskih obveza, već se zatvaraju u domove i ne odvajaju se od ekrana. Tijekom školske godine, prekomjerno i neadekvatno korištenje mobitela rezultira brojnim problemima u školi, a odavno je poznato kako je taj uređaj postao primarni alat za vršnjačko nasilje i maltretiranje preko društvenih mreža.

Društvene mreže

– Nepravilna, pa čak i protuzakonita uporaba mobitela od strane učenika je veliki problem. Oni fotografiraju u školi ne samo jedni druge, već i učitelje te objavljuju taj sadržaj po društvenim mrežama. To je jedna vrsta zlostavljanja, a kad im škola zbog toga izreče neku mjeru, imamo problem jer roditelji takvo što ne smatraju velikim prekršajem – rekao je Davor Šimić, predstavnik Aktiva ravnatelja osnovnih škola grada Splita, ujedno i ravnatelj Osnovne škole “Lokve-Gripe”, koji bi zajedno s ostalim ravnateljima trebao provesti zabranu korištenja mobitela u osnovnim školama.

---

image

Davor Šimić: Nepravilna, pa čak i protuzakonita uporaba mobitela od strane učenika je veliki problem

Nikola Vilić/Cropix
---

– Imamo jako odgovornih roditelja, ali i onih koji u svemu ovome ne vide nikakav problem. S važećim kućnim redom teško je provoditi neke odluke, tako ako učenik neovlašteno koristi mobilni uređaj tijekom nastave, postavlja se pitanje smije li se uređaj oduzeti učeniku, jer imamo slučajeva da se roditelji žale kako je mobitel vlasništvo djeteta i da mu ga nemamo pravo oduzeti – objašnjava Šimić, koji smatra da bi Ministarstvo obrazovanja trebalo preuzeti aktivniju ulogu te postaviti ista pravila za sve škole u Hrvatskoj.

– Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Splita je nakon iscrpne rasprave jednoglasno izglasalo preporuku Aktivu ravnatelja osnovnih škola čiji je osnivač Grad Split da se u potpunosti zabrani nošenje “pametnih” telefona u osnovne škole. Mobilni uređaji imaju dokazano štetan učinak na uspjeh u školi, no ono što posebno zabrinjava jest povećana učestalost mentalnih (ovisnost o pametnim telefonima, anksioznost, depresija...) i fizičkih bolesti (pretilost, dijabetes, kratkovidnost...) kod djece koja više vremena koriste “pametne” telefone – kazao je Marko Matijević, predsjednik Vijeća i gradski vijećnik iz redova Centra, koji je ujedno i zdravstveni djelatnik. Smatra da je ovisnost o “pametnim” telefonima možda najveća trenutna javnozdravstvena prijetnja globalnom mentalnom zdravlju, koju većina država, ali i akademske zajednice, nažalost negira.

---

image

Marko Matijević smatra da je ovisnost o “pametnim” telefonima možda najveća trenutna javnozdravstvena prijetnja globalnom mentalnom zdravlju

Saša Burić/Cropix
---

Uvrede i izazovi

Svakodnevni primjeri koje nam je iznio Davor Šimić potkrjepljuju Matijevićeve tvrdnje. Na društvenim mrežama djeca se grupiraju, isključuju druge iz skupine, ogovaraju, iznose laži o drugima, uvrede, komentiraju izgled, ali jedan od problema na koji svi naši sugovornici skreću pažnju jesu takozvani “izazovi”.

– Jedno vrijeme bilo je moderno leći na cestu i što duže izdržati prije nego dođe automobil. Postojao je i izazov tko će uništiti više inventara u školi. Još je dobro ako ostane na inventaru, premda ni to nije dobro, ali je najgore kada se naruši mentalno zdravlje djeteta – rekao je ravnatelj i napomenuo da učenici uvijek mogu potražiti pomoć u školi, u razgovoru s razrednicima i učiteljima.

Dodao je kako škola reagira u okviru svojih ovlasti, ali smatra da roditelji moraju preuzeti dio odgovornosti na sebe.

– Važno je razviti svijest kolika je to opasnost i koji su to štetni utjecaji na zdravlje djeteta. Ako to postignemo kod roditelja, uspjet ćemo ograničiti uporabu mobitela. Moramo raditi na edukaciji. Mobitel se može upotrebljavati u korisne svrhe. Nije TikTok sam po sebi negativan, ali ga djeca obično koriste u negativnom kontekstu – rekao je.

Najčešći izgovori i argumenti roditelja koji žele da njihovo dijete posjeduje mobilni uređaj temelje se na sigurnosti djeteta na putu od kuće do škole.

– Iznimno je važna edukacija roditelja o razvojnim specifičnostima djeteta. Djeci treba dati povjerenje da pojedine aktivnosti mogu odraditi sami, poput samostalnog odlaska u školu ili obavljanja domaćih zadaća. To uvelike doprinosi razvoju samopouzdanja i slike o sebi – dodala je Danijela Perić Krstulović.

Ističe da je potrebno vratiti izgubljeno povjerenje između roditelja i škole, jer trenutačno nedostaje suradnje i pozitivne energije kako bi se zajedničkim snagama pobrinulo za djecu i njihovu budućnost. Smatra da pametni telefoni u osnovnim školama nisu potrebni jer predstavljaju dodatan rizik za razvoj poremećaja mentalnog zdravlja djece i mladih.

– Djeci je potreban siguran prostor, a pametni telefoni narušavaju procese učenja i zato im je potrebna hitna zaštita od njih, posebno na mjestima učenja – zaključila je.

Slabije učenje

Ovakav stav potkrepljuju nalazi londonske studije u kojoj je sudjelovalo 130.000 učenika iz 90 škola prema kojima se kod djece koja imaju iPhone stopa učenja smanjuje, dok se ona povećava u mjestima gdje su pametni telefoni zabranjeni. Zanimljivo je kako i sam vlasnik tvrtke Apple preporučuje da se pametni telefoni ne bi trebali koristiti u školama.

– Roditelje zbog toga upućujemo na nužnost postavljanja granica i pravila, što uključuje i postavljanje aplikacija za kontroliranje sadržaja na mobitelu, prvenstveno za djecu osnovnoškolske dobi. Nadalje, ono što uviđamo kao dodatan nedostatak jest i roditeljska medijska nepismenost. Zato smatramo da su nužne edukacije za roditelje kroz odgojno-obrazovne institucije s ciljem prevencije poremećaja mentalnog zdravlja djece i mladih – naglasila je naša sugovornica te najavila provedbu edukacija s kojima roditelji mogu biti upoznati s posljedicama prekomjernog i neprilagođenog korištenja mobilnog uređaja.

Razgovarali smo i s Denisom Mrkonjićem, jednim od članova Vijeća kao predstavnik Hvidre, koji je ujedno stručnjak iz domene telekomunikacija kao i aplikacija, a proveo je dobar dio staža u PU splitsko-dalmatinskoj kao osoba zadužena za rad na sustavima elektronike u sustavima policije.

On se tek dijelom slaže sa stavom roditelja da djeca znaju više o mogućnostima mobilnih uređaja jer imaju više vremena da se time bave.

– Roditelji su zauzeti obvezama i nemaju vremena s djecom razgovarati i baviti se mobilnim uređajima koji su strahovito napredovali. Djeca zloupotrebljavaju mogućnosti koje telefon ima. Zato postoje developeri zaduženi za aplikacije kojima se mogu raditi određene restrikcije u smislu upotrebe telefona – poručio je. Primjerice, Apple već u svom operativnom sustavu ima integriranu aplikaciju s kojom možete bez problema vršiti kontrolu i nadzor djeteta na daljinu.

---

image

ILUSTRACIJA

Nicolas Guyonnet/Hans Lucas Via Afp
---

– Tako imate mogućnost određivanja vremena upotrebe, štitite sustav lozinkama, imate aplikacije za širi spektar mogućnosti, tako da možete blokirati pojedine aplikacije i tražilice. Kontrolom tražilica djetetu možete onemogućiti pristup sadržaju koji nije prikladan za njegovu dob. Djeca su pametna, ona znaju kako to zaobići, ali to se sve može riješiti kvalitetnim aplikacijama. Primjerice, možete društvene mreže staviti u jedan poseban folder koji ćete zaključati i dati na korištenje djeci kad vi to poželite. Danas to funkcionira jako dobro, samo je važno imati na umu da besplatne aplikacije nisu pouzdane – zaključio je Mrkonjić. Istaknuo je kako im je cilj spriječiti upotrebu telefona za vrijeme školskog sata, svjestan je da će se suočiti s otporom roditelja, ali, poput ostalih naših sugovornika, smatra da će to dugoročno imati pozitivne posljedice.

– Mišljenja sam da ćemo, ako sada ne uvedemo velike promjene, imati još veći porast nesretne i tjeskobne djece – na kraju je upozorila socijalna pedagoginja Odjela za djecu i mlade Zavoda za socijalnu skrb u Splitu. 

---

Preporučeni materijali za edukaciju

Danijela Perić Krstulović, socijalna pedagoginja Odjela za djecu i mlade Zavoda za socijalnu skrb u Splitu, preporučila je roditeljima dobre materijale za edukaciju o utjecaju uređaja na djecu.

Film “The Social Dilemma”
Jesper Juul: “Vaše kompetento dijete”, “Život u obitelji”, “Vođa vučjeg čopora”...
Manfred Spitzer: “Epidemija pametnih telefona”
Predavanja dr. Ranka Rajovića (YouTube kanal)

---

---

Satnica izloženosti

Preporuka stručnjaka za izloženost medijima:

do 3 godine – 0 minuta,
od 3 do 7 godina – od 30 minuta do jedan sat,
od 7 do 12 godina – maksimalno jedan sat,
od 12 do 15 godina – maksimalno sat i pol dnevno,

od 16 godina – maksimalno dva sata dnevno

---

---

Nerealni svijet

Prema UNICEF-ovu istraživanju, svaki treći adolescent provodi vrijeme na društvenim mrežama od tri do pet sati dnevno, dok je za svakog petog adolescenta taj broj i veći od pet sati. Na taj način osoba gubi osjećaj povezanosti i pripadnosti s realnim svijetom.

---

---

Želimo podršku roditelja

Davor Šimić, predstavnik Aktiva ravnatelja osnovnih škola grada Splita, najavio je kako ravnatelji nastoje uskladiti način uporabe mobitela u školama tijekom održavanja nastave, tako da sve škole imaju zajednički stav kako se mobitel upotrebljava.

– Naime, svaka škola zasebno donosi pravilnik o kućnom redu, ali smo sada načelno donijeli odluku da ćemo se usuglasiti po tom pitanju.

Na zadnjem Aktivu ravnatelja odlučili smo da je to naš zajednički stav, a onda idemo prema učiteljskim vijećima, vijećima roditelja te učenika. Najvažnije nam je da dobijemo suradnju roditelja – poručio je Šimić.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VEĆ OD RUJNA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => VEĆ OD RUJNA? 2 0 11153 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-13 14:13:00 [created_by] => 3122 [created_by_alias] => Gabrijela Radanović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-13 17:32:52 [modified_by] => 3122 [publish_up] => 2023-07-13 17:32:52 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Pedagozi alarmiraju splitske ravnatelje: Ako ne želite više tjeskobne i nesretne djece, izbacite mobitele iz škola! [metakey] => mobiteli, škola, zabrana mobitela, anksioznost, ovisnost, Danijela Perić Krstulović, davor šimić, marko matijević [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/13\/25259613.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/13\/25260667.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/13\/25250503.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/13\/24210362.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/13\/24171314.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/13\/25259617.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Nicolas Guyonnet\/Hans Lucas Via Afp","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Djeci je potreban siguran prostor, a pametni telefoni naru\u0161avaju procese u\u010denja, upozorava struka<\/p>","

ILUSTRACIJA<\/p>","

Danijela Peri\u0107 Krstulovi\u0107: Svakodnevno se susre\u0107em s roditeljima koji vape za pomo\u0107i jer im je dijete, naj\u010de\u0161\u0107e u dobi izme\u0111u 13 i 17 godina, postalo ovisno o internetu, mobitelu i videoigricama<\/p>","

Marko Matijevi\u0107 smatra da je ovisnost o \u201cpametnim\u201d telefonima mo\u017eda najve\u0107a trenutna javnozdravstvena prijetnja globalnom mentalnom zdravlju<\/p>","

Marko Matijevi\u0107 smatra da je ovisnost o \u201cpametnim\u201d telefonima mo\u017eda najve\u0107a trenutna javnozdravstvena prijetnja globalnom mentalnom zdravlju<\/p>","

Davor \u0160imi\u0107: Nepravilna, pa \u010dak i protuzakonita uporaba mobitela od strane u\u010denika je veliki problem<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1112","hd_25259613_1920.jpg":"1920x1080","k_25259613_1280.jpg":"1280x1280","k_25259613_1024.jpg":"1024x1024","k_25259613_640.jpg":"640x640","k_25259613_480.jpg":"480x480","k_25259613_340.jpg":"340x340","k_25259613_220.jpg":"220x220","o_25259613_1280.jpg":"1280x741","o_25259613_1024.jpg":"1024x593","o_25259613_640.jpg":"640x370","o_25259613_480.jpg":"480x278","o_25259613_340.jpg":"340x196","o_25259613_220.jpg":"220x127","h_25259613_1280.jpg":"1280x854","h_25259613_1024.jpg":"1024x683","h_25259613_640.jpg":"640x427","h_25259613_480.jpg":"480x320","h_25259613_340.jpg":"340x227","h_25259613_220.jpg":"220x147","pp_25259613_1280.jpg":"1280x1628","pp_25259613_1024.jpg":"1024x1303","pp_25259613_640.jpg":"640x814","pp_25259613_480.jpg":"480x611","pp_25259613_340.jpg":"340x432","pp_25259613_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x767","hd_25260667_1920.jpg":"1920x1080","k_25260667_1280.jpg":"1280x1280","k_25260667_1024.jpg":"1024x1024","k_25260667_640.jpg":"640x640","k_25260667_480.jpg":"480x480","k_25260667_340.jpg":"340x340","k_25260667_220.jpg":"220x220","o_25260667_1280.jpg":"1280x958","o_25260667_1024.jpg":"1024x767","o_25260667_640.jpg":"640x479","o_25260667_480.jpg":"480x359","o_25260667_340.jpg":"340x254","o_25260667_220.jpg":"220x164","h_25260667_1280.jpg":"1280x854","h_25260667_1024.jpg":"1024x683","h_25260667_640.jpg":"640x427","h_25260667_480.jpg":"480x320","h_25260667_340.jpg":"340x227","h_25260667_220.jpg":"220x147","pp_25260667_1280.jpg":"1280x1628","pp_25260667_1024.jpg":"1024x1303","pp_25260667_640.jpg":"640x814","pp_25260667_480.jpg":"480x611","pp_25260667_340.jpg":"340x432","pp_25260667_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1314","hd_25250503_1920.jpg":"1920x1080","k_25250503_1280.jpg":"1280x1280","k_25250503_1024.jpg":"1024x1024","k_25250503_640.jpg":"640x640","k_25250503_480.jpg":"480x480","k_25250503_340.jpg":"340x340","k_25250503_220.jpg":"220x220","o_25250503_1280.jpg":"1280x876","o_25250503_1024.jpg":"1024x700","o_25250503_640.jpg":"640x438","o_25250503_480.jpg":"480x328","o_25250503_340.jpg":"340x232","o_25250503_220.jpg":"220x150","h_25250503_1280.jpg":"1280x854","h_25250503_1024.jpg":"1024x683","h_25250503_640.jpg":"640x427","h_25250503_480.jpg":"480x320","h_25250503_340.jpg":"340x227","h_25250503_220.jpg":"220x147","pp_25250503_1280.jpg":"1280x1628","pp_25250503_1024.jpg":"1024x1303","pp_25250503_640.jpg":"640x814","pp_25250503_480.jpg":"480x611","pp_25250503_340.jpg":"340x432","pp_25250503_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24210362_1920.jpg":"1920x1080","k_24210362_1280.jpg":"1280x1280","k_24210362_1024.jpg":"1024x1024","k_24210362_640.jpg":"640x640","k_24210362_480.jpg":"480x480","k_24210362_340.jpg":"340x340","k_24210362_220.jpg":"220x220","o_24210362_1280.jpg":"1280x853","o_24210362_1024.jpg":"1024x682","o_24210362_640.jpg":"640x426","o_24210362_480.jpg":"480x320","o_24210362_340.jpg":"340x226","o_24210362_220.jpg":"220x146","h_24210362_1280.jpg":"1280x854","h_24210362_1024.jpg":"1024x683","h_24210362_640.jpg":"640x427","h_24210362_480.jpg":"480x320","h_24210362_340.jpg":"340x227","h_24210362_220.jpg":"220x147","pp_24210362_1280.jpg":"1280x1628","pp_24210362_1024.jpg":"1024x1303","pp_24210362_640.jpg":"640x814","pp_24210362_480.jpg":"480x611","pp_24210362_340.jpg":"340x432","pp_24210362_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24171314_1920.jpg":"1920x1080","k_24171314_1280.jpg":"1280x1280","k_24171314_1024.jpg":"1024x1024","k_24171314_640.jpg":"640x640","k_24171314_480.jpg":"480x480","k_24171314_340.jpg":"340x340","k_24171314_220.jpg":"220x220","o_24171314_1280.jpg":"1280x853","o_24171314_1024.jpg":"1024x682","o_24171314_640.jpg":"640x426","o_24171314_480.jpg":"480x320","o_24171314_340.jpg":"340x226","o_24171314_220.jpg":"220x146","h_24171314_1280.jpg":"1280x854","h_24171314_1024.jpg":"1024x683","h_24171314_640.jpg":"640x427","h_24171314_480.jpg":"480x320","h_24171314_340.jpg":"340x227","h_24171314_220.jpg":"220x147","pp_24171314_1280.jpg":"1280x1628","pp_24171314_1024.jpg":"1024x1303","pp_24171314_640.jpg":"640x814","pp_24171314_480.jpg":"480x611","pp_24171314_340.jpg":"340x432","pp_24171314_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_25259617_1920.jpg":"1920x1080","k_25259617_1280.jpg":"1280x1280","k_25259617_1024.jpg":"1024x1024","k_25259617_640.jpg":"640x640","k_25259617_480.jpg":"480x480","k_25259617_340.jpg":"340x340","k_25259617_220.jpg":"220x220","o_25259617_1280.jpg":"1280x851","o_25259617_1024.jpg":"1024x681","o_25259617_640.jpg":"640x425","o_25259617_480.jpg":"480x319","o_25259617_340.jpg":"340x226","o_25259617_220.jpg":"220x146","h_25259617_1280.jpg":"1280x854","h_25259617_1024.jpg":"1024x683","h_25259617_640.jpg":"640x427","h_25259617_480.jpg":"480x320","h_25259617_340.jpg":"340x227","h_25259617_220.jpg":"220x147","pp_25259617_1280.jpg":"1280x1628","pp_25259617_1024.jpg":"1024x1303","pp_25259617_640.jpg":"640x814","pp_25259617_480.jpg":"480x611","pp_25259617_340.jpg":"340x432","pp_25259617_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4271456 Threads: 4 Questions: 131935184 Slow queries: 56777 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3973688 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/pedagozi-alarmiraju-splitske-ravnatelje-ako-ne-zelite-vise-tjeskobne-i-nesretne-djece-izbacite-mobitele-iz-skola-1306297 [printLink] => /split/pedagozi-alarmiraju-splitske-ravnatelje-ako-ne-zelite-vise-tjeskobne-i-nesretne-djece-izbacite-mobitele-iz-skola-1306297?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 313125 [name] => mobiteli [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mobiteli [link] => /tag/mobiteli ) [1] => stdClass Object ( [id] => 406914 [name] => škola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skola [link] => /tag/skola ) [2] => stdClass Object ( [id] => 723244 [name] => zabrana mobitela [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-13 16:52:46 [main_article_id] => 0 [alias] => zabrana-mobitela [link] => /tag/zabrana-mobitela ) [3] => stdClass Object ( [id] => 244206 [name] => anksioznost [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => anksioznost [link] => /tag/anksioznost ) [4] => stdClass Object ( [id] => 361924 [name] => ovisnost [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ovisnost [link] => /tag/ovisnost ) [5] => stdClass Object ( [id] => 723245 [name] => Danijela Perić Krstulović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-13 16:52:46 [main_article_id] => 0 [alias] => danijela-peric-krstulovic [link] => /tag/danijela-peric-krstulovic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 669083 [name] => davor šimić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-01 22:37:36 [main_article_id] => 0 [alias] => davor-simic [link] => /tag/davor-simic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 388569 [name] => Marko Matijević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-matijevic [link] => /tag/marko-matijevic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VEĆ OD RUJNA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pedagozi alarmiraju splitske ravnatelje: Ako ne želite više tjeskobne i nesretne djece, izbacite mobitele iz škola! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3122 [name] => Gabrijela Radanović [username] => gabrijela-radanovi [email] => gabrijela-radanovi@sd.hr [password] => $2y$10$NtUNGu9jmbXsYI3nUfyZXu3p7b19Xvul2YNV3IUs9jXG4876TRszC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gabrijela-radanovic-3122 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1640 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a93b69aeecf5f12cd917d1a2714dc56a?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/13/25259613.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

Djeci je potreban siguran prostor, a pametni telefoni narušavaju procese učenja, upozorava struka

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/13/25259613.jpg [title] =>

Djeci je potreban siguran prostor, a pametni telefoni narušavaju procese učenja, upozorava struka

Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/13/25260667.jpg [title] =>

ILUSTRACIJA

Nicolas Guyonnet/Hans Lucas Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/13/25250503.jpg [title] =>

Danijela Perić Krstulović: Svakodnevno se susrećem s roditeljima koji vape za pomoći jer im je dijete, najčešće u dobi između 13 i 17 godina, postalo ovisno o internetu, mobitelu i videoigricama

Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/13/24210362.jpg [title] =>

Marko Matijević smatra da je ovisnost o “pametnim” telefonima možda najveća trenutna javnozdravstvena prijetnja globalnom mentalnom zdravlju

Tom Dubravec/ Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/13/24171314.jpg [title] =>

Marko Matijević smatra da je ovisnost o “pametnim” telefonima možda najveća trenutna javnozdravstvena prijetnja globalnom mentalnom zdravlju

Saša Burić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/13/25259617.jpg [title] =>

Davor Šimić: Nepravilna, pa čak i protuzakonita uporaba mobitela od strane učenika je veliki problem

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Predložena je zabrana korištenja mobitela u splitskim osnovnim školama. Potrebno je svega nekoliko koraka kako bi se takav prijedlog proveo u djelo već u nadolazećoj školskoj godini, a podršku obrazovnim ustanovama pruža i Grad Split.

Nije cilj djeci odstraniti mobilni uređaj iz ruke, jer je to danas nemoguće, ali struka u Splitu odlučila je djelovati zbog konkretnih negativnih utjecaja mobitela na naše najmlađe.

Treba li uopće navoditi razloge? Naći ćete ih ako pogledate sadržaj mobitela vaše djece. Ako ništa drugo, barem provjerite koliko su sati toga dana proveli na svakoj od aplikacija, pogotovo na društvenim mrežama.

Nažalost, podaci pokazuju da je malo roditelja koji kontroliraju vrijeme provedeno na mobitelu i sadržaj koji djeca pretražuju.

– Dolaskom društvenih mreža zabilježen je nagli porast anksioznosti i depresije te posljedično samoozljeđivanja i pokušaja samoubojstva kod djece i mladih osoba. Online odrastanje ima snažan udarac na mentalno zdravlje. U svom radu svakodnevno se susrećem s roditeljima koji vape za pomoći jer im je dijete, najčešće u dobi između 13 i 17 godina, postalo ovisno o internetu, mobitelu i videoigricama. Prema mišljenju danskog psihoterapeuta Jespera Juula, elektronički uređaji na neki način zamjenjuju članove obitelji budući da odvlače pažnju i doslovno mijenjaju kulturu obiteljskog života na načine koji su nezdravi za odnose utemeljene na ljubavi – odnose između odraslih, braće i sestara te roditelja i djece – kazala je Danijela Perić Krstulović, socijalna pedagoginja Odjela za djecu i mlade Zavoda za socijalnu skrb u Splitu.

---

image

Danijela Perić Krstulović: Svakodnevno se susrećem s roditeljima koji vape za pomoći jer im je dijete, najčešće u dobi između 13 i 17 godina, postalo ovisno o internetu, mobitelu i videoigricama

Tom Dubravec/Cropix
---

Zašto zabrana?

Ona je ujedno jedna od članica gradskog Vijeća za provedbu programa prevencije kriminaliteta, koje je ravnateljima izdalo prijedlog zabrane korištenja mobitela u osnovnoškolskim ustanovama, a takva odluka bi se realizirala kroz kućni red škole. I to već od rujna.

Zašto zabrana? Stručnjaci napominju kako do treće godine života televizor, kompjutor i mobitel uopće ne bi smjeli biti dostupni djetetu. Djeca i mladi danas su vrlo često izloženi kratkim videomaterijalima preko raznih aplikacija i društvenih mreža koji mogu rezultirati različitim fizičkim i mentalnim poteškoćama s kojima se susreću prilikom dolaska u školu.

– Prvenstveno, vidljiv je porast zastupljenosti socijalne anksioznosti, poremećaja pažnje i koncentracije, niskog samopouzdanja, depresivnosti, disleksije, disgrafije... Rezultati dosadašnjih istraživanja to potkrepljuju. Djeca koja su previše izložena ekranima teško prihvaćaju jednostavne zadatke “sporijeg” tipa, poput onih u školi, te imaju 20 posto veću šansu za razvoj poremećaja pažnje. Istraživanje u Hrvatskoj pokazuje kako je svaki treći učenik i student osjećao stres, usamljenost, zavist ili nižu razinu samopouzdanja zbog sadržaja na društvenim mrežama – objasnila je splitska stručnjakinja Perić Krstulović, koja posljednjih 12 godina radi u Centru za socijalnu skrb, odnosno Zavodu za socijalni rad. Navodi kako u dosadašnjem radu problem s prekomjernim korištenjem mobitela nije bio toliko izražen. Situacija je, blago rečeno, eskalirala.

– Poneki mladi većinu vremena tijekom noći provode na mobitelu ili videoigricama, zbog čega se nisu u stanju ujutro ustati i obavljati svoje školske obveze. Nadalje, postaju agresivni prema ukućanima, reagiraju impulzivno uz smanjenu mogućnost tolerancije na frustraciju – govori splitska socijalna pedagoginja, kojoj je zbog toga najintenzivnije razdoblje ljeti, kada djeca nemaju školskih obveza, već se zatvaraju u domove i ne odvajaju se od ekrana. Tijekom školske godine, prekomjerno i neadekvatno korištenje mobitela rezultira brojnim problemima u školi, a odavno je poznato kako je taj uređaj postao primarni alat za vršnjačko nasilje i maltretiranje preko društvenih mreža.

Društvene mreže

– Nepravilna, pa čak i protuzakonita uporaba mobitela od strane učenika je veliki problem. Oni fotografiraju u školi ne samo jedni druge, već i učitelje te objavljuju taj sadržaj po društvenim mrežama. To je jedna vrsta zlostavljanja, a kad im škola zbog toga izreče neku mjeru, imamo problem jer roditelji takvo što ne smatraju velikim prekršajem – rekao je Davor Šimić, predstavnik Aktiva ravnatelja osnovnih škola grada Splita, ujedno i ravnatelj Osnovne škole “Lokve-Gripe”, koji bi zajedno s ostalim ravnateljima trebao provesti zabranu korištenja mobitela u osnovnim školama.

---

image

Davor Šimić: Nepravilna, pa čak i protuzakonita uporaba mobitela od strane učenika je veliki problem

Nikola Vilić/Cropix
---

– Imamo jako odgovornih roditelja, ali i onih koji u svemu ovome ne vide nikakav problem. S važećim kućnim redom teško je provoditi neke odluke, tako ako učenik neovlašteno koristi mobilni uređaj tijekom nastave, postavlja se pitanje smije li se uređaj oduzeti učeniku, jer imamo slučajeva da se roditelji žale kako je mobitel vlasništvo djeteta i da mu ga nemamo pravo oduzeti – objašnjava Šimić, koji smatra da bi Ministarstvo obrazovanja trebalo preuzeti aktivniju ulogu te postaviti ista pravila za sve škole u Hrvatskoj.

– Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Splita je nakon iscrpne rasprave jednoglasno izglasalo preporuku Aktivu ravnatelja osnovnih škola čiji je osnivač Grad Split da se u potpunosti zabrani nošenje “pametnih” telefona u osnovne škole. Mobilni uređaji imaju dokazano štetan učinak na uspjeh u školi, no ono što posebno zabrinjava jest povećana učestalost mentalnih (ovisnost o pametnim telefonima, anksioznost, depresija...) i fizičkih bolesti (pretilost, dijabetes, kratkovidnost...) kod djece koja više vremena koriste “pametne” telefone – kazao je Marko Matijević, predsjednik Vijeća i gradski vijećnik iz redova Centra, koji je ujedno i zdravstveni djelatnik. Smatra da je ovisnost o “pametnim” telefonima možda najveća trenutna javnozdravstvena prijetnja globalnom mentalnom zdravlju, koju većina država, ali i akademske zajednice, nažalost negira.

---

image

Marko Matijević smatra da je ovisnost o “pametnim” telefonima možda najveća trenutna javnozdravstvena prijetnja globalnom mentalnom zdravlju

Saša Burić/Cropix
---

Uvrede i izazovi

Svakodnevni primjeri koje nam je iznio Davor Šimić potkrjepljuju Matijevićeve tvrdnje. Na društvenim mrežama djeca se grupiraju, isključuju druge iz skupine, ogovaraju, iznose laži o drugima, uvrede, komentiraju izgled, ali jedan od problema na koji svi naši sugovornici skreću pažnju jesu takozvani “izazovi”.

– Jedno vrijeme bilo je moderno leći na cestu i što duže izdržati prije nego dođe automobil. Postojao je i izazov tko će uništiti više inventara u školi. Još je dobro ako ostane na inventaru, premda ni to nije dobro, ali je najgore kada se naruši mentalno zdravlje djeteta – rekao je ravnatelj i napomenuo da učenici uvijek mogu potražiti pomoć u školi, u razgovoru s razrednicima i učiteljima.

Dodao je kako škola reagira u okviru svojih ovlasti, ali smatra da roditelji moraju preuzeti dio odgovornosti na sebe.

– Važno je razviti svijest kolika je to opasnost i koji su to štetni utjecaji na zdravlje djeteta. Ako to postignemo kod roditelja, uspjet ćemo ograničiti uporabu mobitela. Moramo raditi na edukaciji. Mobitel se može upotrebljavati u korisne svrhe. Nije TikTok sam po sebi negativan, ali ga djeca obično koriste u negativnom kontekstu – rekao je.

Najčešći izgovori i argumenti roditelja koji žele da njihovo dijete posjeduje mobilni uređaj temelje se na sigurnosti djeteta na putu od kuće do škole.

– Iznimno je važna edukacija roditelja o razvojnim specifičnostima djeteta. Djeci treba dati povjerenje da pojedine aktivnosti mogu odraditi sami, poput samostalnog odlaska u školu ili obavljanja domaćih zadaća. To uvelike doprinosi razvoju samopouzdanja i slike o sebi – dodala je Danijela Perić Krstulović.

Ističe da je potrebno vratiti izgubljeno povjerenje između roditelja i škole, jer trenutačno nedostaje suradnje i pozitivne energije kako bi se zajedničkim snagama pobrinulo za djecu i njihovu budućnost. Smatra da pametni telefoni u osnovnim školama nisu potrebni jer predstavljaju dodatan rizik za razvoj poremećaja mentalnog zdravlja djece i mladih.

– Djeci je potreban siguran prostor, a pametni telefoni narušavaju procese učenja i zato im je potrebna hitna zaštita od njih, posebno na mjestima učenja – zaključila je.

Slabije učenje

Ovakav stav potkrepljuju nalazi londonske studije u kojoj je sudjelovalo 130.000 učenika iz 90 škola prema kojima se kod djece koja imaju iPhone stopa učenja smanjuje, dok se ona povećava u mjestima gdje su pametni telefoni zabranjeni. Zanimljivo je kako i sam vlasnik tvrtke Apple preporučuje da se pametni telefoni ne bi trebali koristiti u školama.

– Roditelje zbog toga upućujemo na nužnost postavljanja granica i pravila, što uključuje i postavljanje aplikacija za kontroliranje sadržaja na mobitelu, prvenstveno za djecu osnovnoškolske dobi. Nadalje, ono što uviđamo kao dodatan nedostatak jest i roditeljska medijska nepismenost. Zato smatramo da su nužne edukacije za roditelje kroz odgojno-obrazovne institucije s ciljem prevencije poremećaja mentalnog zdravlja djece i mladih – naglasila je naša sugovornica te najavila provedbu edukacija s kojima roditelji mogu biti upoznati s posljedicama prekomjernog i neprilagođenog korištenja mobilnog uređaja.

Razgovarali smo i s Denisom Mrkonjićem, jednim od članova Vijeća kao predstavnik Hvidre, koji je ujedno stručnjak iz domene telekomunikacija kao i aplikacija, a proveo je dobar dio staža u PU splitsko-dalmatinskoj kao osoba zadužena za rad na sustavima elektronike u sustavima policije.

On se tek dijelom slaže sa stavom roditelja da djeca znaju više o mogućnostima mobilnih uređaja jer imaju više vremena da se time bave.

– Roditelji su zauzeti obvezama i nemaju vremena s djecom razgovarati i baviti se mobilnim uređajima koji su strahovito napredovali. Djeca zloupotrebljavaju mogućnosti koje telefon ima. Zato postoje developeri zaduženi za aplikacije kojima se mogu raditi određene restrikcije u smislu upotrebe telefona – poručio je. Primjerice, Apple već u svom operativnom sustavu ima integriranu aplikaciju s kojom možete bez problema vršiti kontrolu i nadzor djeteta na daljinu.

---

image

ILUSTRACIJA

Nicolas Guyonnet/Hans Lucas Via Afp
---

– Tako imate mogućnost određivanja vremena upotrebe, štitite sustav lozinkama, imate aplikacije za širi spektar mogućnosti, tako da možete blokirati pojedine aplikacije i tražilice. Kontrolom tražilica djetetu možete onemogućiti pristup sadržaju koji nije prikladan za njegovu dob. Djeca su pametna, ona znaju kako to zaobići, ali to se sve može riješiti kvalitetnim aplikacijama. Primjerice, možete društvene mreže staviti u jedan poseban folder koji ćete zaključati i dati na korištenje djeci kad vi to poželite. Danas to funkcionira jako dobro, samo je važno imati na umu da besplatne aplikacije nisu pouzdane – zaključio je Mrkonjić. Istaknuo je kako im je cilj spriječiti upotrebu telefona za vrijeme školskog sata, svjestan je da će se suočiti s otporom roditelja, ali, poput ostalih naših sugovornika, smatra da će to dugoročno imati pozitivne posljedice.

– Mišljenja sam da ćemo, ako sada ne uvedemo velike promjene, imati još veći porast nesretne i tjeskobne djece – na kraju je upozorila socijalna pedagoginja Odjela za djecu i mlade Zavoda za socijalnu skrb u Splitu. 

---

Preporučeni materijali za edukaciju

Danijela Perić Krstulović, socijalna pedagoginja Odjela za djecu i mlade Zavoda za socijalnu skrb u Splitu, preporučila je roditeljima dobre materijale za edukaciju o utjecaju uređaja na djecu.

Film “The Social Dilemma”
Jesper Juul: “Vaše kompetento dijete”, “Život u obitelji”, “Vođa vučjeg čopora”...
Manfred Spitzer: “Epidemija pametnih telefona”
Predavanja dr. Ranka Rajovića (YouTube kanal)

---

---

Satnica izloženosti

Preporuka stručnjaka za izloženost medijima:

do 3 godine – 0 minuta,
od 3 do 7 godina – od 30 minuta do jedan sat,
od 7 do 12 godina – maksimalno jedan sat,
od 12 do 15 godina – maksimalno sat i pol dnevno,

od 16 godina – maksimalno dva sata dnevno

---

---

Nerealni svijet

Prema UNICEF-ovu istraživanju, svaki treći adolescent provodi vrijeme na društvenim mrežama od tri do pet sati dnevno, dok je za svakog petog adolescenta taj broj i veći od pet sati. Na taj način osoba gubi osjećaj povezanosti i pripadnosti s realnim svijetom.

---

---

Želimo podršku roditelja

Davor Šimić, predstavnik Aktiva ravnatelja osnovnih škola grada Splita, najavio je kako ravnatelji nastoje uskladiti način uporabe mobitela u školama tijekom održavanja nastave, tako da sve škole imaju zajednički stav kako se mobitel upotrebljava.

– Naime, svaka škola zasebno donosi pravilnik o kućnom redu, ali smo sada načelno donijeli odluku da ćemo se usuglasiti po tom pitanju.

Na zadnjem Aktivu ravnatelja odlučili smo da je to naš zajednički stav, a onda idemo prema učiteljskim vijećima, vijećima roditelja te učenika. Najvažnije nam je da dobijemo suradnju roditelja – poručio je Šimić.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Nicolas Guyonnet/Hans Lucas Via Afp Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/ Cropix Saša Burić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Shutterstock

Djeci je potreban siguran prostor, a pametni telefoni narušavaju procese učenja, upozorava struka

Tom Dubravec/Cropix

Danijela Perić Krstulović: Svakodnevno se susrećem s roditeljima koji vape za pomoći jer im je dijete, najčešće u dobi između 13 i 17 godina, postalo ovisno o internetu, mobitelu i videoigricama

Tom Dubravec/ Cropix

Marko Matijević smatra da je ovisnost o “pametnim” telefonima možda najveća trenutna javnozdravstvena prijetnja globalnom mentalnom zdravlju

Saša Burić/Cropix

Marko Matijević smatra da je ovisnost o “pametnim” telefonima možda najveća trenutna javnozdravstvena prijetnja globalnom mentalnom zdravlju

Nikola Vilić/Cropix

Davor Šimić: Nepravilna, pa čak i protuzakonita uporaba mobitela od strane učenika je veliki problem

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/pedagozi-alarmiraju-splitske-ravnatelje-ako-ne-zelite-vise-tjeskobne-i-nesretne-djece-izbacite-mobitele-iz-skola-1306297 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=88ae17e6b2dcd3c314535fc613ff447a0fc4ecdc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pedagozi+alarmiraju+splitske+ravnatelje%3A+Ako+ne+%C5%BEelite+vi%C5%A1e+tjeskobne+i+nesretne+djece%2C+izbacite+mobitele+iz+%C5%A1kola%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpedagozi-alarmiraju-splitske-ravnatelje-ako-ne-zelite-vise-tjeskobne-i-nesretne-djece-izbacite-mobitele-iz-skola-1306297 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpedagozi-alarmiraju-splitske-ravnatelje-ako-ne-zelite-vise-tjeskobne-i-nesretne-djece-izbacite-mobitele-iz-skola-1306297 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VEĆ OD RUJNA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SplitVEĆ OD RUJNA?

Pedagozi alarmiraju splitske ravnatelje: Ako ne želite više tjeskobne i nesretne djece, izbacite mobitele iz škola!

Piše Gabrijela Radanović
13. srpnja 2023. - 19:32

Predložena je zabrana korištenja mobitela u splitskim osnovnim školama. Potrebno je svega nekoliko koraka kako bi se takav prijedlog proveo u djelo već u nadolazećoj školskoj godini, a podršku obrazovnim ustanovama pruža i Grad Split.

Nije cilj djeci odstraniti mobilni uređaj iz ruke, jer je to danas nemoguće, ali struka u Splitu odlučila je djelovati zbog konkretnih negativnih utjecaja mobitela na naše najmlađe.

Treba li uopće navoditi razloge? Naći ćete ih ako pogledate sadržaj mobitela vaše djece. Ako ništa drugo, barem provjerite koliko su sati toga dana proveli na svakoj od aplikacija, pogotovo na društvenim mrežama.

Nažalost, podaci pokazuju da je malo roditelja koji kontroliraju vrijeme provedeno na mobitelu i sadržaj koji djeca pretražuju.

– Dolaskom društven...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 14:59