stdClass Object ( [id] => 1312666 [title] => Pitali smo ga je li ustaša i tko je Ante P. iz 1939. po kojem će nazvati sina: ‘Reći će da sam ekstremist, ali...‘ [alias] => pitali-smo-ga-je-li-ustasa-i-tko-je-ante-p-iz-1939-po-kojem-ce-nazvati-sina-reci-ce-da-sam-ekstremist-ali [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Martin Mladen Pauk je svakako jedno od živopisnijih lica splitskog gradskog vijeća. Iako je tek zagazio u tridesete, već skoro deset godina beskompromisno - i često vrlo provokativno - stupa po krajnje desnom spektru političke scene, nerijetko posežući za temama vezanim za Domovinski rat i nacionalizam.

Doduše, ovih dana se njegov korak prilično izmijenio. Naime, na dogovor je stigao na štakama, s operiranim koljenom. A na naše iznenađenje - i relativnu žalost - je i njegov marš po šahovnici kontoverznih ideja pinkicu omekšao. Ipak, znate kako je to s Paucima i njihovim mnogobrojnim rukavima; uvijek znaju iznenaditi.

Zaposlen kao inženjer geodezije u Hidrografskom institutu, sudjeluje na projektima izgradnje luka i mostova, podmornih instalacija i podloga za plinsku infrastrukturu u sjevernom Jadranu. Kako se ovakvih građevinskih pothvata sve češće - kako globalno, tako i u Hrvatskoj - hvataju kineske tvrtke, zanimalo nas je boji li se Pauk da će mu neki Šangajac oteti posao? Nije mu svejedno... 

Nastavljamo ga provocirati kako bismo - u pokušaju jeftinog žurnalističkog senzacionalizma - izazvali nekakav sočan ksenofobni ispad; s kakvim dio javnosti asocira ovog člana Domovinskog pokreta. Ništa. Štoviše, ističe kako su Kinezi "izvrsni matematičari" i "pedantni stručnjaci". Nismo zadovoljni. Stoga, ne preostaje nam drugo nego odmah izvaditi tešku artiljeriju.

Gospodine Pauk, jeste li vi ustaša?

- Ovisi koga pitate. Za nekoga tko ima ili je imao ideje o ugrožavanju teritorijalnog integriteta Hrvatske, za njih smo svi mi ovdje, i uvjek ćemo biti, ustaše. Povijesno, ustaše su pobunjenici protiv stranih sila koje su nametale svoje režime ovom povijesnom prostoru. Podsjetit ću vas da je prvi grob jednog takvog hajduka, na kojem je pisalo "ustaša", zabilježen u 19. stoljeću, pri čemu se radilo o hrvatskom muslimanu.

Svojevremeno ste inicirali podizanje spomenika Frani Tenti, čovjeku koji je bio u ustaškoj mladeži i veličao Antu Pavelića...

- Tente je bio dijete od 17 godina kad je rat završio, a s 19 je na Marjanu, u činu protesta, sa skupinom prijatelja podignuo hrvatsku trobojnicu, umjesto one jugoslavenske. Nakon što su dobili dugogodišnje zatvorske kazne, Tente je premlaćivan i polijevan hladnom vodom, kasnije preminuvši od upale pluća. Spomenikom smo htjeli slaviti mlade buntovnike i revolucionare koji su se, bez pušaka i bombi, borili protiv postojećeg sustava na simboličnoj razini. Današnji mladi su inertni i boje se zagovarati ikakve promjene, kamoli ih inicirati. 

Da danas netko napravi obrnuto, zavijori petokraku umjesto šahovnice, biste li ga i kako za to kaznili?

- Nedavno smo imali sličan slučaj kraj Knina, kada su dvojica mladića skinulo hrvatsku zastavu. Međutim, oni za to sigurno neće dobiti bezuvjetnu zatvorsku kaznu niti biti ubijeni, što predstavlja očitu razliku između totalitarizma i demokracije.

Obećali ste da će vaš prvorođenac nositi ime Ante u čast i slavu velikom Anti P. iz 1939. godine. 

- Tako je, po mom pokojnom djedu Anti Pauku, rođenom 1939. godine. 

Rodom ste iz Čavoglava, gdje je djedova kuća bila posljednja crta obrane Splita od srpske vojske... 

- U njoj je bila smještena Hrvatska vojska, odakle su branitelji išli na položaje udaljene parsto metara, gdje su bili bunkeri za zaustavljanje prodora neprijateljske vojske. Danas se na toj "ničijoj zemlji" nalazi moja obiteljska kuća.

Je li vam itko u obitelji bio u HOS-u?

- Nekoliko rođaka.

Išli su u Oluju?

- Da, i u toj akciji mi je stradalo nekoliko članova obitelji i rodbine. Neki i smrtno.

Ovi koji su se vratili, jesu li donijeli sa sobom koji komad bijele tehnike?

- Srećom, nitko od njih nije tamo išao zbog takvih motiva. Za razliku od većine svjetskih ratova, naša vojska je u tom sukobu bila izrazito časna, moralna i korektna. Svaki zločin koji se eventualno dogodio može se pripisati ludilu pojedinaca, nikako organiziranom pothvatu. 

Kakvi su vam Srbi?

- Posljednjih 100 godina je mnogo žuči i krvi proliveno između nas i njih, ponajprije radi srpskih osvajačkih pohoda, što za posljedicu ima određenu količinu akumulirane međusobne averzije. Nažalost, današnja srpska politika rehabilitira zločince iz tog razdoblja, poput Draže Mihajlovića, ali i sveukupnog četničkog pokreta. Na taj način politički vrh Srbije i dalje ne odustaje od širenja animoziteta.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---
 

Dokad procjenjujete da bismo trebali gajiti animozitet Srbima zbog događaja iz 90-tih?

- Treba proći barem 100 godina međusobnog mira. Ili dok se ne pojavi veća opasnost izvana, za oba naša naroda. U moderno vrijeme su to globalističke multikorporacije koje polako preuzimaju ekonomsku, ali i političku vlast u svim državama Balkana i srednje Europe, koje su zbog toga već izgubile dobar dio svog suvereniteta. 

U čemu se današnja Hrvatska razlikuje od one koju su pripadnici HOS-a zamišljali?

- U izostanku ujedinjenja Hrvata katolika i Hrvata muslimana, to jest današnje Hrvatske i današnje BiH. Ta ideja je bila osuđena na propast u trenutku kad su se Bošnjaci samoodredili kao konstituirajući narod naše sadašnje susjedne države. Tada je kompletan HOS prešao u postrojbe regularne hrvatske vojske, a muslimani u Armiju BiH.

Volite li Hrvatsku?

- Mislin da je svi volimo.

Možete li mi opisati što to točno podrazumijeva?

- Prvenstveno ljubljenje svog naroda, to jest ljudi koje smatramo bliskima sebi. Genetski, svi pripadnici hrvatskog naroda su potomci male skupine koja je ovdje obitavala prije 1.000 godina. Mi smo samo šira obitelj. Sam koncept nacije obuhvaća najšire granice do kojih je netko spreman ići da bi branio ljude unutar njih od bilo kakvih nedaća. Kada se ratovi, požari ili poplave događaju u nekoj drugoj državi, empatija prema tim ljudima je puno manja nego prema onima kod kuće. Tako su Dalmatinci u ratu branili Vukovar, a Slavonci Dubrovnik ili Kupres. 

Znači li to da su Hrvati i Srbi imali veću empatiju prema građanima Skoplja 1963., kada je bio potres, nego što bi to imali danas?

- Obzirom na tadašnji društveni ustroj, kojeg je pratilo stvaranje solidarnosti radi jačanja jugoslavenskog nacionalizma, tada je takvo nešto bilo prirodno. Prije 1850. i buđenja naroda, zapravo, nije postojao koncept nacije. Prije toga smo imali carstva u kojima se društvo djelilo po klasnoj osnovi, na feudalce i kmetove, koje je povezivala zajednička religija. Danas imamo naciju kao krajnji koncept međunarodne administrativno-teritorijalne podjele. I nadamo se da će tako i ostati, da nećemo stvarati megafederacije.

Iz današnje perspektive, je li u Jugoslaviji bilo nekih dobrih stvari?

- Svakako, nije bila tolika ekonomska neujednačenost kao danas. U drugu ruku, nakon 1945. se pokazalo da je Zapad ekonomski značajno pretekao tada socijalističke države. Siromašni Šveđanin ili Austrijanac ima veći standard nego prosječni Hrvat. Sustav u kojem si, bez obzira na svoju sposobnost i trud, ograničen na to imaš samo tri puta više od nekoga tko pridonosi minimalno, a svejedno ima osigurana primanja, posao i stan, je demotivirajuć za razvoj i inovacije. U socijalizmu je jedina unutarnja motivacija bila altruizam, pri čemu je izostajala ona ekonomska, koja je najveći pokretač gospodarstva.

Nakon najave nastupa srpskih turbofolk pjevača na Barbarincu, Domovinski pokret Kaštela je zatražio otkazivanje, poručivši kako "ovaj glazbeni izričaj ne pripada našem podneblju" te da "moramo čuvati ... kulturu kojoj pripadamo" od izvođača koji "pripadaju nekom drugom identitetu". Znači li ovo da se vaša stranka protivi svim kulturnim izvedbama koje pripadaju Srbiji?

- Ne smatramo svrsishodnim nastupe jeftine srpske cajkaške scene bilo gdje. Dakle, kako na Barbarincu, Splitu i Hrvatskoj, tako i u Srbiji. Tu nema nikakve ljepote ni estetike. Riječ je o glazbi koja izaziva najniže porive, budi negativne emocije i sukladno tome oblikuje društvo. Toga su nakon nedavnih pucnjava postali svjesni i sami Srbi, kojima se danonoćno plasira glazbeni šund i dekadentni televizijski materijali poput Zadruge, Farme ili Parova. Glazba je jedan od najjačih alata za formiranje svijesti pojedinca, ali i čitavog naroda, pa takve pjesme o novcu, skupim automobilima, jeftinom seksu i drogama služe najviše da truju našu mladež.

Dakle, te pjesme su odjeci klasnog društva...

- Tragedija je u tome što tu glazbu najviše sluša djeca sirotinje, kroz nju zamišljajući bijeg od bijede preko dilanja, krađe i prostitucije. Povjeruju u priče da će postati bogati i uspješni, samo ako se poistovjete sa takvim idolima...

---

---

Ljevičari nisu baš poznati po tome da, u većim brojevima, slušaju cajke...

- Evo, možemo vi i ja ćemo otići na jedan takav koncert, po vašem izboru, i tamo intervjuirati nasumičnih 50 ljudi. Ako itko od njih kaže da je glasač Domovinskog pokreta, ja cijelu noć plaćam sve što pijemo i jedemo!

Kakvu vi glazbu volite?

- Thompsona, Dražena Zečića, Matu Bulića, Mladena Grdovića... Od strane glazbe rock i punk, poput Johnnyja Casha, AC/DC-ja ili Sex Pistolsa. 

Ovog tjedna je izašla snimka na kojoj Velimir Bujanec pjeva "Jasenovac", pjesmu u kojoj se slavi klanje Srba. Vi ste privatno dobri s dotičnim?

- Da i ne sramim se toga. Dijelimo podosta sličnih stavova, iako nam se možda metode nešto razlikuju.

Je li vam nudio kokain kad ste gostovali u emisiji?

- Nije.

Bojite li se da bi nekad neke slične vaše snimke mogle izaći u javnost? 

- Mogle bi.

Vjernik ste?

- Jesam.

Da li sama riječ "vjernik" potvrđuje izostanak znanja?

- Nobelovac i fizičar Werner Heisenberg je rekao da kad je popio prvi gutljaj iz čaše znanosti je postao ateist, a kad je ugledao dno čaše je shvatio da Bog mora postojati. Znanost i vjera nisu u sukobu, već samo na različiti način objašnjavaju našu stvarnost. Ako, po pitanju nastanka svemira, perpetuirate pitanje "zašto", uvidjeti ćete da znanost dolazi do svog limita i da onkraj postoji nešto neshvatljivo našim osjetilima. Znamo da nešto ne može nastati iz ničega. Moderna znanost, kada ne može objasniti korijen svega oko nas, jednostavno kaže da je postojala nekakva točkica neizmjerljive gustoće iz koje je sve nastalo. Ali ne objašnjava što je bilo minutu prije Velikog praska ili pet metara lijevo od te točke. Nju je, očito, nešto ili netko morao stvoriti.   A onda opet tu dolazimo do pitanja: "Tko je stvorio Stvoritelja?" Jer, ako se ta točkica "samo stvorila", onda se, po istom principu, i Bog "samo stvorio". Čak bih se usudio reći da veći korak vjere poduzimaju oni koji vjeruju u Veliki prasak, nego u Boga.

Je li nužno biti vjernik kako bi bio dobar čovjek?

- Ne. Moral i empatiju je moguće stvoriti i bez religije. 

Neki filozofski nauci tvrde da je najuzvišeniji moralni kompas susprezanje od nanošenja patnje drugima. Mislite li da dijete rođeno u siromašnoj, disfunkcionalnoj i nepotpunoj obitelji ima veću šansu izostanka patnje nego što to fetusu predstavlja trenutak abortusa? 

- Iako se slažem s teorijom o patnji, ako bismo se vodili navedenom hipotezom, onda bismo mogli abortirati 90 posto čovječanstva. O tome kakav bazen ljudskog talenta bismo pritom izgubili najbolje svjedoče mnogobrojni uspješnici koji su bili rođeni upravo u ovakvim obiteljima. U takvim okolnostima je čovjek prisiljen na maksimalno iskorištavanje svojih potencijala te postaje čvršći i otporniji. 

---

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
---

Rusija je upravo zabranila medicinsku promjenu spola... Podržavate to? 

- Apsolutno. Zapadnoj civilizaciji su nametnuti koncepti koji se protive samoj biološkoj prirodi čovjeka. Oni koji se tome usprotive se etiketiraju kao zadrti katolibani i desničari. Mi samo želimo konzervirati način života kakav je još donedavno bio samorazumljiv i logičan. Danas postoji trend sakaćenja djece, čije socijalno potencirane fantazije prkose svim statistikama o stanjima kao što je rodna disforija. Mentalna gimnastika koja se izvodi pri sučeljavanju s pitanjem "što je muškarac" ili "što je žena" je za mene potpuno suluda.

S obzirom da glavni zapovjednik ukrajinske vojske u uredu ima sliku fašističkog vođe Stepana Bandere, tamošnjeg Pavelićevog pandana, za kojeg je Zelenski ustvrdio da je "heroj" što je "kul" jer je "branio slobodu", sigurno se radujete skoroj pobjedi Ukrajine i širenju NATO-a.

- Najbolje referenca za pojedinca u novom sistemu je da je bio progonjen u onom prošlom. Bandera je u SSSR-u bio proskribiran, a pošto je Ukrajina sada u sukobu s Rusijom, onda je nekadašnji zločinac sada postao junak. Vrlo je slično bilo s Pavelićem. On nije u 90-ima bio izvađen iz naftalina jer su se ljudi slagali sa svim njegovim stavovima, nego jer je bio simbol otpora drugoj strani. Zato je za Zelenskog nebitno što je Bandera proganjao njegov narod, Židove.

Prošlog tjedna je splitsko gradsko vijeće primilo kijevskog dogradonačelnika zbog "razmjene iskustava oko zaštite vrijedne kulturne baštine". Imajući u vidu da je svega par dana prije ovog susreta Kijev zabranio upotrebu ruskog jezika u kulturnoj produkciji, čime se zabranjuju knjige, glazba, kazališne predstave, filmovi i koncerti koji imaju uporište u ruskoj kulturi, zbog "zaštite informacionog prostora od hibridnih uticaja Rusije", zbog čega splitska uprava još uvijek nije zaštitila svoje građane od istih opasnih utjecaja, primjerice ukidanjem izvedbe Ane Karenjine na Splitskom ljetu

- Klasični ruski pisci spadaju u sam vrh svjetske kulture i ne vidim razlog da se takve velikane igdje zabranjuje. 

Kad smo kod potencijalno opasnih utjecaja, što mislite o Židovima?

- Činjenica jest da Židovi kroz financijske centre moći i privatne medije imaju veliki utjecaj na našu stvarnost. Je li to zbog njihove prirodne inteligencije ili jer su ih nepovoljne okolnosti i nenaklonost drugih naroda natjerale da se drže kao odvojena skupina, ne znam. Svakako, nikada nisu prakticirali asmiliranje s drugim etničkim i vjerskim grupama te su razvili društvo meritokracije i obveze međusobnog pomaganja i podrške.

Postoji li mala zločesta skupina ljudi koja upravlja svijetom ili je akumulacija kapitala i moći samo priroda sistema u kojem živimo?

- Kapitalizam kao sustav teži monopolu. U konačnici se bogatstvo nađe u šakama šačice oligarha, koji onda zakupe političare da im pogoduju zakonima i medije da reklamiraju svoje proizvode. U ovom društvenom uređenju se glorificira osobna dobit i potiče predatorski instinkt. Konačno, masovna automatizacija će dovesti do opće nezaposlenosti, pri čemu ljudi više neće imati primanja kojima će moći održavati konzumeristički stroj. Ili kao što je rekao jedan revolucionar: "Svako civilizirano društvo udaljeno je tri redovna obroka od kaosa." Dakle, kapitalizam je preodređen za samouništenje.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

Kritizirali ste Matu Rimca što zapošljava jeftinu stranu radnu snagu... Da vi upravljate nekom firmom, ne bi na taj način minimizirali troškove?

- Ja sam više za društveno odgovorno poslovanje. Ako je cilj kapitalizma što više izrabljivati jeftinu radnu snagu, onda je on poguban za čovjeka i društvo. Cilj socioekonomskog sustava bi trebao biti da svi živimo bolje kako tehnološki napredujemo, dok je cilj kapitalizma da kapitalistu bude bolje.  

Rimac vam je rekao da nikad niste vidjeli toliko novaca koliko njegovi radnici u godini zarade... Mjerite li i vi vrijednost čovjeka u novcu?

- Ne. Ta izjava dovoljno govori o onome tko je izrekao.

U istoj razmjeni ste izjavili da multikulturalno društvo ne može funkcionirati... Vi ste za etnički čiste zajednice? 

- Za kulturno homogene zajednice. Riječ "multikultura" ne sadrži pojam "ethnos". Kultura na nekom području se razvija stoljećima, a kad u nju ubacite ljude koji su odrasli u potpuno drugom uređenju, provocirate jednu vrst disperzije. SAD, koji je melting pot, danas proživljava kulturne ratove i velike društvene tenzije. 

Ne biste se, barem na trenutak, poslužili marksizmom pa eventualno zaključili da je takvo što posljedica klasne borbe, pošto je SAD na samom vrhu ekonomske nejednakosti?

- Klasne razlike postoje, ali ljudi se prije okupljaju unutar svoje rase, nego unutar svoje klase. Tako smo, recimo, u Francuskoj imali prilike gledati ulične ratove alžirskih i čečenskih bandi... Ili pogledajte grupiranje u američkim zatvorima, svatko se približi sličnima sebi. 

Govori li to nešto o samoj prirodi grupiranja na kulturološkoj razini, da kreira ili održava međugrupne tenzije?

- Zanimljivo pitanje. Ako bi francuski nacionalizam i kulturna asimilacija postali dovoljno jaki, onda takvih problema ne bi bilo. 

To ne bi rješilo međudržavne sukobe...

- Toga će uvijek biti. 

Pozivali ste i na građansku "mobilizaciju" protiv ilegalnih migranata... Vaš prijedlog je uključivao postavljanje mitraljeskih gnijezda, preko kojih ne bi mogao proći ni "ilegalni zec". Kakav je to ilegalni zec?

- To je metafora, upotrijebljena u svrhu isticanja potrebe za zaštitiom domicilnog, pristojnog stanovništva. Svaki narod je državi dao monopol nad primjenom sile, koja onda tom silom uspostavlja mir. Ukoliko država ne garantira potrebitu razinu sigurnosti, onda se građani moraju sami zaštititi. Kao što su to, recimo, napravili južnoafrički farmeri bijele rase, koje naoružane patrole čuvaju od napada pljačkaša i ubojica. 

Po čemu znate da je legalni Ukrajinac bolji od ilegalnog Sirijca?

- Činjenica je da pripadnici određenih etničkih skupina, često ilegalni, čine najviše kriminalnih djela u mnogim zapadnim državama. Ako vidite odvezanog pit bulla i labradora, veći strah će vam pobuditi ovaj prvi. Zašto? Jer statistički ta vrsta izvodi najviše napada na ljude. Tako su sada u francuskim prosvjedima najveće ugroze civila i imovine nesrazmjerno vršili upravo imigranti.

I dalje mislite da je šala o zaustavljanju migranata prosipanjem čvaraka po granici smiješna i je li to uopće bila šala?

- Često koristim neortodoksni riječnik kako bih izazvao pažnju na jako bitne probleme koji inače ne bi došli u fokus javnosti. Naravno, nikad ne bih bacao hranu, to je grijeh. Međutim, granica nam nije dobro čuvana. Imamo ogroman broj ilegalnih migranata i velike sigurnosne probleme, što se već sada manifestira u Zagrebu. Kad sam predviđao prije tri-četiri godine, prokazivali su me kao radikala. Danas je to naša stvarnost.  

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Navodno ste se s Mostom rastali jer su vaši stavovi bili preekstremni za njih...

- U to vrijeme je Most planirao veliku splitsku koaliciju sa strankama s lijevog spektra, dakle protiv ideala većine članstva. U takvoj priči nije bilo mjesta za mene. Krimen mi je bio što sam na vjenčanju imao zastavu HOS-a i što sam, kao nogometni sudac, održao minutu šutnje za generala Praljka. Iako smo se rastali korektno, danas mi je jasno da Most ima tik "kako vitar puše" koaliranja. To je čisti politički oportunizam. 

Po izlasku ste se izletili da ste za Most, u izbornoj kampanji, stvarali lažne profile na društvenim mrežama... 

- Kasnije su su taktiku preuzeli svi. Mislim da i trenutna splitska uprava većinu vremena u svom uredu provodi komentirajući aktualnosti s lažnih profila. 

Špekuliralo se, u smislu političke trgovine, o vašem transferu s radnog mjesta u Hrvatskom hidrografskom institutu u Upravni odjelu za zaštitu okoliša. Hoće li biti išta od toga?

- Godinu dana nakon i dalje radim na istom mjestu. 

Koliko je česta trgovina u hrvatskoj politici i postoje li u tom svijetu uopće više ideali?

- Ta pojava definitivno postoji i nitko je ne može spriječiti. To je sveprisutna stvar i na demokratskom Zapadu, a kamoli ovdje. Međutim, ako postignuta koalicija može biti na korist građanima, onda je čitava stvar svrsishodna. Političari na vlasti moraju ispunjavati želje svojih birača, a ne vlastite privatne interese.

Je li se Damir Barbir prodao Centru?

- Može se reći da je izdao stranku, a za zaključak o prodaji bismo trebali vidjeti dokaze o nekakvim robnim razmjenama. 

---

image
Nikola Vilic/Cropix
---

S kime vi od kolega vijećnika, umjesto robe, običavate i privatno izmjenjivati rečenice, a možda i piti kavu?

- Ivanom Zelić, Domagojem Bajićem i Igorom Stanišićem. Bliski su mi po godinama i razmišljanjima.

Jeste li na kavi dogovorili da se napravi parking u Vrančićevoj?

- Ne, taj projekt smo izborili na prosvjedima, koje sam pokrenuo na inicijativu mog pokojnog susjeda Darka Valentija. Nismo se politički slagali, ali je bio iznimno kvalitetna i dobra osoba, koja se jako angažirala za našu ulicu. On je sugerirao da iskoristimo prostor atomskog skloništa za parking, koje je 70-ih i izgrađeno kao garaža. Prvo smo trebali iseliti tadašnje najmoprimce, kojima smo se onda potrudili naći nove prostore, a potom i ishoditi potrebne dozvole. I to je sad učinjeno pa će garaža biti spremna za tri-četiri mjeseca.

Nedavno ste u jednoj razmjeni rekli Bojanu Ivoševiću da vi "sigurno niste curu stavili za pročelnicu". Što ste s time mislili?

- Argumentirano sam ga prozivao zbog određenih pogodovanja, po čemu je on mene napao ad hominem, iznijevši laž da se moja stranka ili ja bavimo političkom trgovinom. Kad sam mu odgovorio što sam odgovorio, ostao je bez teksta, kao i mlada pročelnica koja je sjedila pokraj njega. 

Operirali ste križne ligamente i meniskus... Jeste li tražili vezu za operaciju?

- Nisam. Samo puno savjeta.

Hoćete li za kraj pozdraviti čitatelje sa "Za dom spremni"?

- Mislim da je nepotrebno jer svi znamo moje stavove oko zaštite pozdrava. Takve stvari više pripadaju nekoj mojoj fazi mladalačkog bunta, a legitimitet na pozdrav imaju oni koji su u rovu stvarali slobodu. Više ne moram pribjegavati jeftinim provokacijama, već mogu racionalno argumentirati svoje stavove, koje će neki svejedno doživjeti kontoverznima i ekstremnima. Zato smo danas i mogli otvoreno i zrelo pričati o mnogim temama, kao da smo odrasli. U drugu ruku, da su neki drugi pobjedili u Drugom svjetskom ili Domovinskom ratu, možda se ovakvom razgovoru nikada ne bi bilo dozvoljeno odigrati. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => martin mladen pauk [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => martin mladen pauk 2 0 21600 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-26 17:10:47 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-06 09:14:01 [modified_by] => 3268 [publish_up] => 2023-08-06 07:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Pitali smo ga je li ustaša, dokad treba mrziti Srbe i jesu li Židovi krivi za sve. 'Reći će da sam ekstremist, ali...' [metakey] => Martin Pauk, intervju, ustaša, domovinski pokret, HOS, jugoslavija, Srbi, migranti [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/26\/25337516.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/26\/15791684.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/26\/25337525.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/26\/25337520.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/26\/25337518.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/26\/25337526.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/26\/24210363.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/26\/12492870.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Basic\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

ZA SLOBODNU
\nSplit, 260723.
\nMartin Pauk gradski vijecnik DP-a.
","

ZA SLOBODNU
\nSplit, 260723.
\nMartin Pauk gradski vijecnik DP-a.
","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1352","hd_25337516_1920.jpg":"1920x1080","k_25337516_1280.jpg":"1280x1280","k_25337516_1024.jpg":"1024x1024","k_25337516_640.jpg":"640x640","k_25337516_480.jpg":"480x480","k_25337516_340.jpg":"340x340","k_25337516_220.jpg":"220x220","o_25337516_1280.jpg":"1280x901","o_25337516_1024.jpg":"1024x721","o_25337516_640.jpg":"640x450","o_25337516_480.jpg":"480x338","o_25337516_340.jpg":"340x239","o_25337516_220.jpg":"220x154","h_25337516_1280.jpg":"1280x854","h_25337516_1024.jpg":"1024x683","h_25337516_640.jpg":"640x427","h_25337516_480.jpg":"480x320","h_25337516_340.jpg":"340x227","h_25337516_220.jpg":"220x147","pp_25337516_1280.jpg":"1280x1628","pp_25337516_1024.jpg":"1024x1303","pp_25337516_640.jpg":"640x814","pp_25337516_480.jpg":"480x611","pp_25337516_340.jpg":"340x432","pp_25337516_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1320","hd_15791684_1920.jpg":"1920x1080","k_15791684_1280.jpg":"1280x1280","k_15791684_1024.jpg":"1024x1024","k_15791684_640.jpg":"640x640","k_15791684_480.jpg":"480x480","k_15791684_340.jpg":"340x340","k_15791684_220.jpg":"220x220","o_15791684_1280.jpg":"1280x880","o_15791684_1024.jpg":"1024x704","o_15791684_640.jpg":"640x440","o_15791684_480.jpg":"480x330","o_15791684_340.jpg":"340x233","o_15791684_220.jpg":"220x151","h_15791684_1280.jpg":"1280x854","h_15791684_1024.jpg":"1024x683","h_15791684_640.jpg":"640x427","h_15791684_480.jpg":"480x320","h_15791684_340.jpg":"340x227","h_15791684_220.jpg":"220x147","pp_15791684_1280.jpg":"1280x1628","pp_15791684_1024.jpg":"1024x1303","pp_15791684_640.jpg":"640x814","pp_15791684_480.jpg":"480x611","pp_15791684_340.jpg":"340x432","pp_15791684_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_25337525_1920.jpg":"1920x1080","k_25337525_1280.jpg":"1280x1280","k_25337525_1024.jpg":"1024x1024","k_25337525_640.jpg":"640x640","k_25337525_480.jpg":"480x480","k_25337525_340.jpg":"340x340","k_25337525_220.jpg":"220x220","o_25337525_1280.jpg":"1280x1920","o_25337525_1024.jpg":"1024x1536","o_25337525_640.jpg":"640x960","o_25337525_480.jpg":"480x720","o_25337525_340.jpg":"340x510","o_25337525_220.jpg":"220x330","h_25337525_1280.jpg":"1280x854","h_25337525_1024.jpg":"1024x683","h_25337525_640.jpg":"640x427","h_25337525_480.jpg":"480x320","h_25337525_340.jpg":"340x227","h_25337525_220.jpg":"220x147","pp_25337525_1280.jpg":"1280x1628","pp_25337525_1024.jpg":"1024x1303","pp_25337525_640.jpg":"640x814","pp_25337525_480.jpg":"480x611","pp_25337525_340.jpg":"340x432","pp_25337525_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2531","hd_25337520_1920.jpg":"1920x1080","k_25337520_1280.jpg":"1280x1280","k_25337520_1024.jpg":"1024x1024","k_25337520_640.jpg":"640x640","k_25337520_480.jpg":"480x480","k_25337520_340.jpg":"340x340","k_25337520_220.jpg":"220x220","o_25337520_1280.jpg":"1280x1687","o_25337520_1024.jpg":"1024x1349","o_25337520_640.jpg":"640x843","o_25337520_480.jpg":"480x632","o_25337520_340.jpg":"340x448","o_25337520_220.jpg":"220x290","h_25337520_1280.jpg":"1280x854","h_25337520_1024.jpg":"1024x683","h_25337520_640.jpg":"640x427","h_25337520_480.jpg":"480x320","h_25337520_340.jpg":"340x227","h_25337520_220.jpg":"220x147","pp_25337520_1280.jpg":"1280x1628","pp_25337520_1024.jpg":"1024x1303","pp_25337520_640.jpg":"640x814","pp_25337520_480.jpg":"480x611","pp_25337520_340.jpg":"340x432","pp_25337520_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1324","hd_25337518_1920.jpg":"1920x1080","k_25337518_1280.jpg":"1280x1280","k_25337518_1024.jpg":"1024x1024","k_25337518_640.jpg":"640x640","k_25337518_480.jpg":"480x480","k_25337518_340.jpg":"340x340","k_25337518_220.jpg":"220x220","o_25337518_1280.jpg":"1280x882","o_25337518_1024.jpg":"1024x706","o_25337518_640.jpg":"640x441","o_25337518_480.jpg":"480x331","o_25337518_340.jpg":"340x234","o_25337518_220.jpg":"220x151","h_25337518_1280.jpg":"1280x854","h_25337518_1024.jpg":"1024x683","h_25337518_640.jpg":"640x427","h_25337518_480.jpg":"480x320","h_25337518_340.jpg":"340x227","h_25337518_220.jpg":"220x147","pp_25337518_1280.jpg":"1280x1628","pp_25337518_1024.jpg":"1024x1303","pp_25337518_640.jpg":"640x814","pp_25337518_480.jpg":"480x611","pp_25337518_340.jpg":"340x432","pp_25337518_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1330","hd_25337526_1920.jpg":"1920x1080","k_25337526_1280.jpg":"1280x1280","k_25337526_1024.jpg":"1024x1024","k_25337526_640.jpg":"640x640","k_25337526_480.jpg":"480x480","k_25337526_340.jpg":"340x340","k_25337526_220.jpg":"220x220","o_25337526_1280.jpg":"1280x886","o_25337526_1024.jpg":"1024x709","o_25337526_640.jpg":"640x443","o_25337526_480.jpg":"480x332","o_25337526_340.jpg":"340x235","o_25337526_220.jpg":"220x152","h_25337526_1280.jpg":"1280x854","h_25337526_1024.jpg":"1024x683","h_25337526_640.jpg":"640x427","h_25337526_480.jpg":"480x320","h_25337526_340.jpg":"340x227","h_25337526_220.jpg":"220x147","pp_25337526_1280.jpg":"1280x1628","pp_25337526_1024.jpg":"1024x1303","pp_25337526_640.jpg":"640x814","pp_25337526_480.jpg":"480x611","pp_25337526_340.jpg":"340x432","pp_25337526_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24210363_1920.jpg":"1920x1080","k_24210363_1280.jpg":"1280x1280","k_24210363_1024.jpg":"1024x1024","k_24210363_640.jpg":"640x640","k_24210363_480.jpg":"480x480","k_24210363_340.jpg":"340x340","k_24210363_220.jpg":"220x220","o_24210363_1280.jpg":"1280x853","o_24210363_1024.jpg":"1024x682","o_24210363_640.jpg":"640x426","o_24210363_480.jpg":"480x320","o_24210363_340.jpg":"340x226","o_24210363_220.jpg":"220x146","h_24210363_1280.jpg":"1280x854","h_24210363_1024.jpg":"1024x683","h_24210363_640.jpg":"640x427","h_24210363_480.jpg":"480x320","h_24210363_340.jpg":"340x227","h_24210363_220.jpg":"220x147","pp_24210363_1280.jpg":"1280x1628","pp_24210363_1024.jpg":"1024x1303","pp_24210363_640.jpg":"640x814","pp_24210363_480.jpg":"480x611","pp_24210363_340.jpg":"340x432","pp_24210363_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_12492870_1920.jpg":"1920x1080","k_12492870_1280.jpg":"1280x1280","k_12492870_1024.jpg":"1024x1024","k_12492870_640.jpg":"640x640","k_12492870_480.jpg":"480x480","k_12492870_340.jpg":"340x340","k_12492870_220.jpg":"220x220","o_12492870_1280.jpg":"1280x851","o_12492870_1024.jpg":"1024x681","o_12492870_640.jpg":"640x425","o_12492870_480.jpg":"480x319","o_12492870_340.jpg":"340x226","o_12492870_220.jpg":"220x146","h_12492870_1280.jpg":"1280x854","h_12492870_1024.jpg":"1024x683","h_12492870_640.jpg":"640x427","h_12492870_480.jpg":"480x320","h_12492870_340.jpg":"340x227","h_12492870_220.jpg":"220x147","pp_12492870_1280.jpg":"1280x1628","pp_12492870_1024.jpg":"1024x1303","pp_12492870_640.jpg":"640x814","pp_12492870_480.jpg":"480x611","pp_12492870_340.jpg":"340x432","pp_12492870_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38209745 Threads: 4 Questions: 7086416865 Slow queries: 3297767 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608058679 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/pitali-smo-ga-je-li-ustasa-i-tko-je-ante-p-iz-1939-po-kojem-ce-nazvati-sina-reci-ce-da-sam-ekstremist-ali-1312666 [printLink] => /split/pitali-smo-ga-je-li-ustasa-i-tko-je-ante-p-iz-1939-po-kojem-ce-nazvati-sina-reci-ce-da-sam-ekstremist-ali-1312666?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 359130 [name] => Martin Pauk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => martin-pauk [link] => /tag/martin-pauk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 387959 [name] => intervju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => intervju [link] => /tag/intervju ) [2] => stdClass Object ( [id] => 349047 [name] => USTAŠA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ustasa [link] => /tag/ustasa ) [3] => stdClass Object ( [id] => 605391 [name] => domovinski pokret [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-04 09:35:54 [main_article_id] => 0 [alias] => domovinski-pokret [link] => /tag/domovinski-pokret ) [4] => stdClass Object ( [id] => 338529 [name] => HOS [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hos [link] => /tag/hos ) [5] => stdClass Object ( [id] => 297191 [name] => jugoslavija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jugoslavija [link] => /tag/jugoslavija ) [6] => stdClass Object ( [id] => 491279 [name] => Srbi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srbi [link] => /tag/srbi ) [7] => stdClass Object ( [id] => 367961 [name] => migranti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => migranti [link] => /tag/migranti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => martin mladen pauk [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pitali smo ga je li ustaša i tko je Ante P. iz 1939. po kojem će nazvati sina: ‘Reći će da sam ekstremist, ali...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/26/25337516.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Basic/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/26/25337516.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/26/15791684.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/26/25337525.jpg [title] =>

ZA SLOBODNU
Split, 260723.
Martin Pauk gradski vijecnik DP-a.
Vojko Basic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/26/25337520.jpg [title] =>

ZA SLOBODNU
Split, 260723.
Martin Pauk gradski vijecnik DP-a.
Vojko Basic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/26/25337518.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/26/25337526.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/26/24210363.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/26/12492870.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Martin Mladen Pauk je svakako jedno od živopisnijih lica splitskog gradskog vijeća. Iako je tek zagazio u tridesete, već skoro deset godina beskompromisno - i često vrlo provokativno - stupa po krajnje desnom spektru političke scene, nerijetko posežući za temama vezanim za Domovinski rat i nacionalizam.

Doduše, ovih dana se njegov korak prilično izmijenio. Naime, na dogovor je stigao na štakama, s operiranim koljenom. A na naše iznenađenje - i relativnu žalost - je i njegov marš po šahovnici kontoverznih ideja pinkicu omekšao. Ipak, znate kako je to s Paucima i njihovim mnogobrojnim rukavima; uvijek znaju iznenaditi.

Zaposlen kao inženjer geodezije u Hidrografskom institutu, sudjeluje na projektima izgradnje luka i mostova, podmornih instalacija i podloga za plinsku infrastrukturu u sjevernom Jadranu. Kako se ovakvih građevinskih pothvata sve češće - kako globalno, tako i u Hrvatskoj - hvataju kineske tvrtke, zanimalo nas je boji li se Pauk da će mu neki Šangajac oteti posao? Nije mu svejedno... 

Nastavljamo ga provocirati kako bismo - u pokušaju jeftinog žurnalističkog senzacionalizma - izazvali nekakav sočan ksenofobni ispad; s kakvim dio javnosti asocira ovog člana Domovinskog pokreta. Ništa. Štoviše, ističe kako su Kinezi "izvrsni matematičari" i "pedantni stručnjaci". Nismo zadovoljni. Stoga, ne preostaje nam drugo nego odmah izvaditi tešku artiljeriju.

Gospodine Pauk, jeste li vi ustaša?

- Ovisi koga pitate. Za nekoga tko ima ili je imao ideje o ugrožavanju teritorijalnog integriteta Hrvatske, za njih smo svi mi ovdje, i uvjek ćemo biti, ustaše. Povijesno, ustaše su pobunjenici protiv stranih sila koje su nametale svoje režime ovom povijesnom prostoru. Podsjetit ću vas da je prvi grob jednog takvog hajduka, na kojem je pisalo "ustaša", zabilježen u 19. stoljeću, pri čemu se radilo o hrvatskom muslimanu.

Svojevremeno ste inicirali podizanje spomenika Frani Tenti, čovjeku koji je bio u ustaškoj mladeži i veličao Antu Pavelića...

- Tente je bio dijete od 17 godina kad je rat završio, a s 19 je na Marjanu, u činu protesta, sa skupinom prijatelja podignuo hrvatsku trobojnicu, umjesto one jugoslavenske. Nakon što su dobili dugogodišnje zatvorske kazne, Tente je premlaćivan i polijevan hladnom vodom, kasnije preminuvši od upale pluća. Spomenikom smo htjeli slaviti mlade buntovnike i revolucionare koji su se, bez pušaka i bombi, borili protiv postojećeg sustava na simboličnoj razini. Današnji mladi su inertni i boje se zagovarati ikakve promjene, kamoli ih inicirati. 

Da danas netko napravi obrnuto, zavijori petokraku umjesto šahovnice, biste li ga i kako za to kaznili?

- Nedavno smo imali sličan slučaj kraj Knina, kada su dvojica mladića skinulo hrvatsku zastavu. Međutim, oni za to sigurno neće dobiti bezuvjetnu zatvorsku kaznu niti biti ubijeni, što predstavlja očitu razliku između totalitarizma i demokracije.

Obećali ste da će vaš prvorođenac nositi ime Ante u čast i slavu velikom Anti P. iz 1939. godine. 

- Tako je, po mom pokojnom djedu Anti Pauku, rođenom 1939. godine. 

Rodom ste iz Čavoglava, gdje je djedova kuća bila posljednja crta obrane Splita od srpske vojske... 

- U njoj je bila smještena Hrvatska vojska, odakle su branitelji išli na položaje udaljene parsto metara, gdje su bili bunkeri za zaustavljanje prodora neprijateljske vojske. Danas se na toj "ničijoj zemlji" nalazi moja obiteljska kuća.

Je li vam itko u obitelji bio u HOS-u?

- Nekoliko rođaka.

Išli su u Oluju?

- Da, i u toj akciji mi je stradalo nekoliko članova obitelji i rodbine. Neki i smrtno.

Ovi koji su se vratili, jesu li donijeli sa sobom koji komad bijele tehnike?

- Srećom, nitko od njih nije tamo išao zbog takvih motiva. Za razliku od većine svjetskih ratova, naša vojska je u tom sukobu bila izrazito časna, moralna i korektna. Svaki zločin koji se eventualno dogodio može se pripisati ludilu pojedinaca, nikako organiziranom pothvatu. 

Kakvi su vam Srbi?

- Posljednjih 100 godina je mnogo žuči i krvi proliveno između nas i njih, ponajprije radi srpskih osvajačkih pohoda, što za posljedicu ima određenu količinu akumulirane međusobne averzije. Nažalost, današnja srpska politika rehabilitira zločince iz tog razdoblja, poput Draže Mihajlovića, ali i sveukupnog četničkog pokreta. Na taj način politički vrh Srbije i dalje ne odustaje od širenja animoziteta.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---
 

Dokad procjenjujete da bismo trebali gajiti animozitet Srbima zbog događaja iz 90-tih?

- Treba proći barem 100 godina međusobnog mira. Ili dok se ne pojavi veća opasnost izvana, za oba naša naroda. U moderno vrijeme su to globalističke multikorporacije koje polako preuzimaju ekonomsku, ali i političku vlast u svim državama Balkana i srednje Europe, koje su zbog toga već izgubile dobar dio svog suvereniteta. 

U čemu se današnja Hrvatska razlikuje od one koju su pripadnici HOS-a zamišljali?

- U izostanku ujedinjenja Hrvata katolika i Hrvata muslimana, to jest današnje Hrvatske i današnje BiH. Ta ideja je bila osuđena na propast u trenutku kad su se Bošnjaci samoodredili kao konstituirajući narod naše sadašnje susjedne države. Tada je kompletan HOS prešao u postrojbe regularne hrvatske vojske, a muslimani u Armiju BiH.

Volite li Hrvatsku?

- Mislin da je svi volimo.

Možete li mi opisati što to točno podrazumijeva?

- Prvenstveno ljubljenje svog naroda, to jest ljudi koje smatramo bliskima sebi. Genetski, svi pripadnici hrvatskog naroda su potomci male skupine koja je ovdje obitavala prije 1.000 godina. Mi smo samo šira obitelj. Sam koncept nacije obuhvaća najšire granice do kojih je netko spreman ići da bi branio ljude unutar njih od bilo kakvih nedaća. Kada se ratovi, požari ili poplave događaju u nekoj drugoj državi, empatija prema tim ljudima je puno manja nego prema onima kod kuće. Tako su Dalmatinci u ratu branili Vukovar, a Slavonci Dubrovnik ili Kupres. 

Znači li to da su Hrvati i Srbi imali veću empatiju prema građanima Skoplja 1963., kada je bio potres, nego što bi to imali danas?

- Obzirom na tadašnji društveni ustroj, kojeg je pratilo stvaranje solidarnosti radi jačanja jugoslavenskog nacionalizma, tada je takvo nešto bilo prirodno. Prije 1850. i buđenja naroda, zapravo, nije postojao koncept nacije. Prije toga smo imali carstva u kojima se društvo djelilo po klasnoj osnovi, na feudalce i kmetove, koje je povezivala zajednička religija. Danas imamo naciju kao krajnji koncept međunarodne administrativno-teritorijalne podjele. I nadamo se da će tako i ostati, da nećemo stvarati megafederacije.

Iz današnje perspektive, je li u Jugoslaviji bilo nekih dobrih stvari?

- Svakako, nije bila tolika ekonomska neujednačenost kao danas. U drugu ruku, nakon 1945. se pokazalo da je Zapad ekonomski značajno pretekao tada socijalističke države. Siromašni Šveđanin ili Austrijanac ima veći standard nego prosječni Hrvat. Sustav u kojem si, bez obzira na svoju sposobnost i trud, ograničen na to imaš samo tri puta više od nekoga tko pridonosi minimalno, a svejedno ima osigurana primanja, posao i stan, je demotivirajuć za razvoj i inovacije. U socijalizmu je jedina unutarnja motivacija bila altruizam, pri čemu je izostajala ona ekonomska, koja je najveći pokretač gospodarstva.

Nakon najave nastupa srpskih turbofolk pjevača na Barbarincu, Domovinski pokret Kaštela je zatražio otkazivanje, poručivši kako "ovaj glazbeni izričaj ne pripada našem podneblju" te da "moramo čuvati ... kulturu kojoj pripadamo" od izvođača koji "pripadaju nekom drugom identitetu". Znači li ovo da se vaša stranka protivi svim kulturnim izvedbama koje pripadaju Srbiji?

- Ne smatramo svrsishodnim nastupe jeftine srpske cajkaške scene bilo gdje. Dakle, kako na Barbarincu, Splitu i Hrvatskoj, tako i u Srbiji. Tu nema nikakve ljepote ni estetike. Riječ je o glazbi koja izaziva najniže porive, budi negativne emocije i sukladno tome oblikuje društvo. Toga su nakon nedavnih pucnjava postali svjesni i sami Srbi, kojima se danonoćno plasira glazbeni šund i dekadentni televizijski materijali poput Zadruge, Farme ili Parova. Glazba je jedan od najjačih alata za formiranje svijesti pojedinca, ali i čitavog naroda, pa takve pjesme o novcu, skupim automobilima, jeftinom seksu i drogama služe najviše da truju našu mladež.

Dakle, te pjesme su odjeci klasnog društva...

- Tragedija je u tome što tu glazbu najviše sluša djeca sirotinje, kroz nju zamišljajući bijeg od bijede preko dilanja, krađe i prostitucije. Povjeruju u priče da će postati bogati i uspješni, samo ako se poistovjete sa takvim idolima...

---

---

Ljevičari nisu baš poznati po tome da, u većim brojevima, slušaju cajke...

- Evo, možemo vi i ja ćemo otići na jedan takav koncert, po vašem izboru, i tamo intervjuirati nasumičnih 50 ljudi. Ako itko od njih kaže da je glasač Domovinskog pokreta, ja cijelu noć plaćam sve što pijemo i jedemo!

Kakvu vi glazbu volite?

- Thompsona, Dražena Zečića, Matu Bulića, Mladena Grdovića... Od strane glazbe rock i punk, poput Johnnyja Casha, AC/DC-ja ili Sex Pistolsa. 

Ovog tjedna je izašla snimka na kojoj Velimir Bujanec pjeva "Jasenovac", pjesmu u kojoj se slavi klanje Srba. Vi ste privatno dobri s dotičnim?

- Da i ne sramim se toga. Dijelimo podosta sličnih stavova, iako nam se možda metode nešto razlikuju.

Je li vam nudio kokain kad ste gostovali u emisiji?

- Nije.

Bojite li se da bi nekad neke slične vaše snimke mogle izaći u javnost? 

- Mogle bi.

Vjernik ste?

- Jesam.

Da li sama riječ "vjernik" potvrđuje izostanak znanja?

- Nobelovac i fizičar Werner Heisenberg je rekao da kad je popio prvi gutljaj iz čaše znanosti je postao ateist, a kad je ugledao dno čaše je shvatio da Bog mora postojati. Znanost i vjera nisu u sukobu, već samo na različiti način objašnjavaju našu stvarnost. Ako, po pitanju nastanka svemira, perpetuirate pitanje "zašto", uvidjeti ćete da znanost dolazi do svog limita i da onkraj postoji nešto neshvatljivo našim osjetilima. Znamo da nešto ne može nastati iz ničega. Moderna znanost, kada ne može objasniti korijen svega oko nas, jednostavno kaže da je postojala nekakva točkica neizmjerljive gustoće iz koje je sve nastalo. Ali ne objašnjava što je bilo minutu prije Velikog praska ili pet metara lijevo od te točke. Nju je, očito, nešto ili netko morao stvoriti.   A onda opet tu dolazimo do pitanja: "Tko je stvorio Stvoritelja?" Jer, ako se ta točkica "samo stvorila", onda se, po istom principu, i Bog "samo stvorio". Čak bih se usudio reći da veći korak vjere poduzimaju oni koji vjeruju u Veliki prasak, nego u Boga.

Je li nužno biti vjernik kako bi bio dobar čovjek?

- Ne. Moral i empatiju je moguće stvoriti i bez religije. 

Neki filozofski nauci tvrde da je najuzvišeniji moralni kompas susprezanje od nanošenja patnje drugima. Mislite li da dijete rođeno u siromašnoj, disfunkcionalnoj i nepotpunoj obitelji ima veću šansu izostanka patnje nego što to fetusu predstavlja trenutak abortusa? 

- Iako se slažem s teorijom o patnji, ako bismo se vodili navedenom hipotezom, onda bismo mogli abortirati 90 posto čovječanstva. O tome kakav bazen ljudskog talenta bismo pritom izgubili najbolje svjedoče mnogobrojni uspješnici koji su bili rođeni upravo u ovakvim obiteljima. U takvim okolnostima je čovjek prisiljen na maksimalno iskorištavanje svojih potencijala te postaje čvršći i otporniji. 

---

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
---

Rusija je upravo zabranila medicinsku promjenu spola... Podržavate to? 

- Apsolutno. Zapadnoj civilizaciji su nametnuti koncepti koji se protive samoj biološkoj prirodi čovjeka. Oni koji se tome usprotive se etiketiraju kao zadrti katolibani i desničari. Mi samo želimo konzervirati način života kakav je još donedavno bio samorazumljiv i logičan. Danas postoji trend sakaćenja djece, čije socijalno potencirane fantazije prkose svim statistikama o stanjima kao što je rodna disforija. Mentalna gimnastika koja se izvodi pri sučeljavanju s pitanjem "što je muškarac" ili "što je žena" je za mene potpuno suluda.

S obzirom da glavni zapovjednik ukrajinske vojske u uredu ima sliku fašističkog vođe Stepana Bandere, tamošnjeg Pavelićevog pandana, za kojeg je Zelenski ustvrdio da je "heroj" što je "kul" jer je "branio slobodu", sigurno se radujete skoroj pobjedi Ukrajine i širenju NATO-a.

- Najbolje referenca za pojedinca u novom sistemu je da je bio progonjen u onom prošlom. Bandera je u SSSR-u bio proskribiran, a pošto je Ukrajina sada u sukobu s Rusijom, onda je nekadašnji zločinac sada postao junak. Vrlo je slično bilo s Pavelićem. On nije u 90-ima bio izvađen iz naftalina jer su se ljudi slagali sa svim njegovim stavovima, nego jer je bio simbol otpora drugoj strani. Zato je za Zelenskog nebitno što je Bandera proganjao njegov narod, Židove.

Prošlog tjedna je splitsko gradsko vijeće primilo kijevskog dogradonačelnika zbog "razmjene iskustava oko zaštite vrijedne kulturne baštine". Imajući u vidu da je svega par dana prije ovog susreta Kijev zabranio upotrebu ruskog jezika u kulturnoj produkciji, čime se zabranjuju knjige, glazba, kazališne predstave, filmovi i koncerti koji imaju uporište u ruskoj kulturi, zbog "zaštite informacionog prostora od hibridnih uticaja Rusije", zbog čega splitska uprava još uvijek nije zaštitila svoje građane od istih opasnih utjecaja, primjerice ukidanjem izvedbe Ane Karenjine na Splitskom ljetu

- Klasični ruski pisci spadaju u sam vrh svjetske kulture i ne vidim razlog da se takve velikane igdje zabranjuje. 

Kad smo kod potencijalno opasnih utjecaja, što mislite o Židovima?

- Činjenica jest da Židovi kroz financijske centre moći i privatne medije imaju veliki utjecaj na našu stvarnost. Je li to zbog njihove prirodne inteligencije ili jer su ih nepovoljne okolnosti i nenaklonost drugih naroda natjerale da se drže kao odvojena skupina, ne znam. Svakako, nikada nisu prakticirali asmiliranje s drugim etničkim i vjerskim grupama te su razvili društvo meritokracije i obveze međusobnog pomaganja i podrške.

Postoji li mala zločesta skupina ljudi koja upravlja svijetom ili je akumulacija kapitala i moći samo priroda sistema u kojem živimo?

- Kapitalizam kao sustav teži monopolu. U konačnici se bogatstvo nađe u šakama šačice oligarha, koji onda zakupe političare da im pogoduju zakonima i medije da reklamiraju svoje proizvode. U ovom društvenom uređenju se glorificira osobna dobit i potiče predatorski instinkt. Konačno, masovna automatizacija će dovesti do opće nezaposlenosti, pri čemu ljudi više neće imati primanja kojima će moći održavati konzumeristički stroj. Ili kao što je rekao jedan revolucionar: "Svako civilizirano društvo udaljeno je tri redovna obroka od kaosa." Dakle, kapitalizam je preodređen za samouništenje.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

Kritizirali ste Matu Rimca što zapošljava jeftinu stranu radnu snagu... Da vi upravljate nekom firmom, ne bi na taj način minimizirali troškove?

- Ja sam više za društveno odgovorno poslovanje. Ako je cilj kapitalizma što više izrabljivati jeftinu radnu snagu, onda je on poguban za čovjeka i društvo. Cilj socioekonomskog sustava bi trebao biti da svi živimo bolje kako tehnološki napredujemo, dok je cilj kapitalizma da kapitalistu bude bolje.  

Rimac vam je rekao da nikad niste vidjeli toliko novaca koliko njegovi radnici u godini zarade... Mjerite li i vi vrijednost čovjeka u novcu?

- Ne. Ta izjava dovoljno govori o onome tko je izrekao.

U istoj razmjeni ste izjavili da multikulturalno društvo ne može funkcionirati... Vi ste za etnički čiste zajednice? 

- Za kulturno homogene zajednice. Riječ "multikultura" ne sadrži pojam "ethnos". Kultura na nekom području se razvija stoljećima, a kad u nju ubacite ljude koji su odrasli u potpuno drugom uređenju, provocirate jednu vrst disperzije. SAD, koji je melting pot, danas proživljava kulturne ratove i velike društvene tenzije. 

Ne biste se, barem na trenutak, poslužili marksizmom pa eventualno zaključili da je takvo što posljedica klasne borbe, pošto je SAD na samom vrhu ekonomske nejednakosti?

- Klasne razlike postoje, ali ljudi se prije okupljaju unutar svoje rase, nego unutar svoje klase. Tako smo, recimo, u Francuskoj imali prilike gledati ulične ratove alžirskih i čečenskih bandi... Ili pogledajte grupiranje u američkim zatvorima, svatko se približi sličnima sebi. 

Govori li to nešto o samoj prirodi grupiranja na kulturološkoj razini, da kreira ili održava međugrupne tenzije?

- Zanimljivo pitanje. Ako bi francuski nacionalizam i kulturna asimilacija postali dovoljno jaki, onda takvih problema ne bi bilo. 

To ne bi rješilo međudržavne sukobe...

- Toga će uvijek biti. 

Pozivali ste i na građansku "mobilizaciju" protiv ilegalnih migranata... Vaš prijedlog je uključivao postavljanje mitraljeskih gnijezda, preko kojih ne bi mogao proći ni "ilegalni zec". Kakav je to ilegalni zec?

- To je metafora, upotrijebljena u svrhu isticanja potrebe za zaštitiom domicilnog, pristojnog stanovništva. Svaki narod je državi dao monopol nad primjenom sile, koja onda tom silom uspostavlja mir. Ukoliko država ne garantira potrebitu razinu sigurnosti, onda se građani moraju sami zaštititi. Kao što su to, recimo, napravili južnoafrički farmeri bijele rase, koje naoružane patrole čuvaju od napada pljačkaša i ubojica. 

Po čemu znate da je legalni Ukrajinac bolji od ilegalnog Sirijca?

- Činjenica je da pripadnici određenih etničkih skupina, često ilegalni, čine najviše kriminalnih djela u mnogim zapadnim državama. Ako vidite odvezanog pit bulla i labradora, veći strah će vam pobuditi ovaj prvi. Zašto? Jer statistički ta vrsta izvodi najviše napada na ljude. Tako su sada u francuskim prosvjedima najveće ugroze civila i imovine nesrazmjerno vršili upravo imigranti.

I dalje mislite da je šala o zaustavljanju migranata prosipanjem čvaraka po granici smiješna i je li to uopće bila šala?

- Često koristim neortodoksni riječnik kako bih izazvao pažnju na jako bitne probleme koji inače ne bi došli u fokus javnosti. Naravno, nikad ne bih bacao hranu, to je grijeh. Međutim, granica nam nije dobro čuvana. Imamo ogroman broj ilegalnih migranata i velike sigurnosne probleme, što se već sada manifestira u Zagrebu. Kad sam predviđao prije tri-četiri godine, prokazivali su me kao radikala. Danas je to naša stvarnost.  

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Navodno ste se s Mostom rastali jer su vaši stavovi bili preekstremni za njih...

- U to vrijeme je Most planirao veliku splitsku koaliciju sa strankama s lijevog spektra, dakle protiv ideala većine članstva. U takvoj priči nije bilo mjesta za mene. Krimen mi je bio što sam na vjenčanju imao zastavu HOS-a i što sam, kao nogometni sudac, održao minutu šutnje za generala Praljka. Iako smo se rastali korektno, danas mi je jasno da Most ima tik "kako vitar puše" koaliranja. To je čisti politički oportunizam. 

Po izlasku ste se izletili da ste za Most, u izbornoj kampanji, stvarali lažne profile na društvenim mrežama... 

- Kasnije su su taktiku preuzeli svi. Mislim da i trenutna splitska uprava većinu vremena u svom uredu provodi komentirajući aktualnosti s lažnih profila. 

Špekuliralo se, u smislu političke trgovine, o vašem transferu s radnog mjesta u Hrvatskom hidrografskom institutu u Upravni odjelu za zaštitu okoliša. Hoće li biti išta od toga?

- Godinu dana nakon i dalje radim na istom mjestu. 

Koliko je česta trgovina u hrvatskoj politici i postoje li u tom svijetu uopće više ideali?

- Ta pojava definitivno postoji i nitko je ne može spriječiti. To je sveprisutna stvar i na demokratskom Zapadu, a kamoli ovdje. Međutim, ako postignuta koalicija može biti na korist građanima, onda je čitava stvar svrsishodna. Političari na vlasti moraju ispunjavati želje svojih birača, a ne vlastite privatne interese.

Je li se Damir Barbir prodao Centru?

- Može se reći da je izdao stranku, a za zaključak o prodaji bismo trebali vidjeti dokaze o nekakvim robnim razmjenama. 

---

image
Nikola Vilic/Cropix
---

S kime vi od kolega vijećnika, umjesto robe, običavate i privatno izmjenjivati rečenice, a možda i piti kavu?

- Ivanom Zelić, Domagojem Bajićem i Igorom Stanišićem. Bliski su mi po godinama i razmišljanjima.

Jeste li na kavi dogovorili da se napravi parking u Vrančićevoj?

- Ne, taj projekt smo izborili na prosvjedima, koje sam pokrenuo na inicijativu mog pokojnog susjeda Darka Valentija. Nismo se politički slagali, ali je bio iznimno kvalitetna i dobra osoba, koja se jako angažirala za našu ulicu. On je sugerirao da iskoristimo prostor atomskog skloništa za parking, koje je 70-ih i izgrađeno kao garaža. Prvo smo trebali iseliti tadašnje najmoprimce, kojima smo se onda potrudili naći nove prostore, a potom i ishoditi potrebne dozvole. I to je sad učinjeno pa će garaža biti spremna za tri-četiri mjeseca.

Nedavno ste u jednoj razmjeni rekli Bojanu Ivoševiću da vi "sigurno niste curu stavili za pročelnicu". Što ste s time mislili?

- Argumentirano sam ga prozivao zbog određenih pogodovanja, po čemu je on mene napao ad hominem, iznijevši laž da se moja stranka ili ja bavimo političkom trgovinom. Kad sam mu odgovorio što sam odgovorio, ostao je bez teksta, kao i mlada pročelnica koja je sjedila pokraj njega. 

Operirali ste križne ligamente i meniskus... Jeste li tražili vezu za operaciju?

- Nisam. Samo puno savjeta.

Hoćete li za kraj pozdraviti čitatelje sa "Za dom spremni"?

- Mislim da je nepotrebno jer svi znamo moje stavove oko zaštite pozdrava. Takve stvari više pripadaju nekoj mojoj fazi mladalačkog bunta, a legitimitet na pozdrav imaju oni koji su u rovu stvarali slobodu. Više ne moram pribjegavati jeftinim provokacijama, već mogu racionalno argumentirati svoje stavove, koje će neki svejedno doživjeti kontoverznima i ekstremnima. Zato smo danas i mogli otvoreno i zrelo pričati o mnogim temama, kao da smo odrasli. U drugu ruku, da su neki drugi pobjedili u Drugom svjetskom ili Domovinskom ratu, možda se ovakvom razgovoru nikada ne bi bilo dozvoljeno odigrati. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Basic/Cropix Tom Dubravec/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Tom Dubravec/ Cropix/Cropix Nikola Vilic/Cropix
Vojko Basic/Cropix

ZA SLOBODNU
Split, 260723.
Martin Pauk gradski vijecnik DP-a.

Vojko Basic/Cropix

ZA SLOBODNU
Split, 260723.
Martin Pauk gradski vijecnik DP-a.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/pitali-smo-ga-je-li-ustasa-i-tko-je-ante-p-iz-1939-po-kojem-ce-nazvati-sina-reci-ce-da-sam-ekstremist-ali-1312666 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d33442043e3ccee4f02e0e128059133c2b9a8100 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pitali+smo+ga+je+li+usta%C5%A1a+i+tko+je+Ante+P.+iz+1939.+po+kojem+%C4%87e+nazvati+sina%3A+%E2%80%98Re%C4%87i+%C4%87e+da+sam+ekstremist%2C+ali...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpitali-smo-ga-je-li-ustasa-i-tko-je-ante-p-iz-1939-po-kojem-ce-nazvati-sina-reci-ce-da-sam-ekstremist-ali-1312666 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpitali-smo-ga-je-li-ustasa-i-tko-je-ante-p-iz-1939-po-kojem-ce-nazvati-sina-reci-ce-da-sam-ekstremist-ali-1312666 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => martin mladen pauk [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitmartin mladen pauk

Pitali smo ga je li ustaša i tko je Ante P. iz 1939. po kojem će nazvati sina: ‘Reći će da sam ekstremist, ali...‘

6. kolovoza 2023. - 09:35

Martin Mladen Pauk je svakako jedno od živopisnijih lica splitskog gradskog vijeća. Iako je tek zagazio u tridesete, već skoro deset godina beskompromisno - i često vrlo provokativno - stupa po krajnje desnom spektru političke scene, nerijetko posežući za temama vezanim za Domovinski rat i nacionalizam.

Doduše, ovih dana se njegov korak prilično izmijenio. Naime, na dogovor je stigao na štakama, s operiranim koljenom. A na naše iznenađenje - i relativnu žalost - je i njegov marš po šahovnici kontoverznih ideja pinkicu omekšao. Ipak, znate kako je to s Paucima i njihovim mnogobrojnim rukavima; uvijek znaju iznenaditi.

Zaposlen kao inženjer geodezije u Hidrografskom institutu, sudjeluje na projektima izgradnje luka i mostova, podmornih instalacija i podloga za plinsku i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 19:21