StoryEditorOCM
SplitPRŠUTI I BONBONIJERA

Pitali smo Splićane jesu li nosili kuverte i tražili veze za liječenje i preglede u bolnici: ‘Operira san se 6 puta...‘

Piše Petra Klarić
26. siječnja 2024. - 10:02

Poznanstva, pršuti, boce skupih alkoholnih pića i kuverte mnogi smatraju obaveznom opremom kad trebaju pomoć liječnika, ako ne za nešto požuriti, onda bar za ostavljanje dobrog dojma. No, treba li nam sve to da bi dobili odgovarajuću medicinsku skrb? Za mišljenje i iskustva pitali smo naše sugrađane. 

Ono što su nam oni rekli bilo nam je iznenađujuće, na pozitivan način. No, nisu ljudi inače voljni pričati o vezama i povlačenju istih pa moramo uzeti u obzir da sigurno ima i takvih slučajeva, ako ništa drugo većina nas je barem čula za njih iz druge ruke. 

Iskustva naših sugovornika sva redom su dobra, što zbog ishoda, što zbog toga što je sve odrađeno etično, a kod nekih i zato što godinama ne koriste javnozdravstvene usluge, već idu kod privatnika.  

Na autobusnoj postaji kraj HNK zatekli smo nasmiješenog gospodina Dobru. Na pitanje o tome je li ikada morao potezati vezu za liječenje, on nam je dao kratak, ali potpun odgovor. 

- Nisam, ne mogu reć da jesam, kad nisam – priznao je. 

image

Gospodin Dobro

Split/Sd

Vezu nije povlačila ni gospođa Marija s Hvara, koja kaže da činjenicu što stoji na nogama duguje jednom doktoru. 

- Malo su mi trebali, a kad su mi trebali, super je sve bilo. Suze mi idu, doktor Parać mi je puno pomogao. Ne bi nogu desnu imala da nije njega bilo – rekla nam je vidno dirnuta gospođa.  

image

Gospođa Marija

Split/Sd

Gospođi Gorani kroz 30 godina, koliko živi u Splitu, nije trebala veza jer nije imala nikakvih većih problema sa zdravljem. Otkrila nam je da je ranije živjela u Italiji. 

- Evo, došla san ‘94. nazad, radila san za talijanski konzulat i 30 godina nikad, nikad nisan (bila u bolnici). Slomila san dva puta ruku, kad me pas potega, ali to je ono, ne triba vam veza, idete u gips i skinete gips - kazala nam je i dodala da najčešće koristi usluge privatnika.

image

Gospođa Gorana

Split/Sd

Pun pohvala za medicinsko osoblje bio je i gospodin Mijo, koji kaže da je od 90-ih imao čak šest operacija, a nikad mu nije ni palo na pamet da bi nekome za to trebao platiti. Odnos osoblja bio je, kaže, uvijek iznimno korektan. 

- Sad će vam barba reć, moje iskustvo je pozitivno. Ja nikad, a imao sam šest operacija poslije 90-ih i Domovinskog rata. Da! Šest operacija, a mogu vam reć da nikada veze nisam povlačio. Uvijek sam bio primljen i doživio sam jedan korektan odnos, od doktora pa do sestara. Ja sam to doživio i nekome vezu i nekome platit nisam nikad podsvjesno zamislio – kazao nam je.  

image

Gospodin Mijo

Split/Sd

Eto, po onome što smo čuli od naših ispitanika da se zaključiti da priče o povlačenju veza u bolnicama ipak nisu pravilo, već iznimka. Njihovi odgovori daju nam nadu da situacija u našem zdravstvu ipak ide na bolje, barem što se etičnosti tiče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:24